VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 maart 2013

Verkoop deel aandelenbelang ASMI in dochter stelt beleggers teleur

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

ASMI en dochterbedrijf ASM PT blijven innig verbonden. De chiptoeleverancier kiest ervoor om acht tot 12 procent van haar belang in ASM PT af te stoten. Ondanks een extra dividend reageren beleggers teleurgesteld.

Geen algehele verkoop van het aandelenbelang in ASM PT, een spin-off, fusie of andere verstrekkende maatregel.

ASMI kiest ervoor om een beperkt deel van haar aandelen in het Hong Kongse ASM PT te gelde te maken.

Acht tot twaalf procent van haar huidige meerderheidsbelang (52 procent) in ASM PT wil bestuursvoorzitter Chuck del Prado verkopen aan institutionele beleggers.

Niet fantasievol
Dat is de belangrijkste uitkomst van een studie naar de oorzaken en mogelijke oplossingen voor het feit dat "de financiële markten de waarde van de gecombineerde activiteiten van ASMI niet erkennen".

De combinatie van ASMI's front-end activiteiten en de back-end-divisie (het ASMP PT belang) was op de beurs minder waard dan laatstgenoemd aandelenbelang. Aan het eigen operationele onderdeel dat machines voor de productie van chips maakt, plakte de markt een negatieve waardering. De back-end tak van ASM PT produceert machines voor het verpakken van chips.

ASMI-beleggers hadden duidelijk op een meer fantasievolle route gerekend. Na de aankondiging tuimelde het aandeel op de Amsterdamse beurs ruim 13 procent, de sterkste koersdaling sinds januari 2008.

Onderwaardering
Sinds mei vorig jaar liet Del Prado door zakenbanken Morgan Stanley en HSBC een studie doen naar de onderwaardering van het bedrijf. Volgens ASMI kwam hieruit "niet één dominerende factor die de onderwaardering veroorzaakte".

Wel zou uit het onderzoek dat door de huidige bedrijfsstructuur de markt de houdstermaatschappij ‘mogelijk' lager waardeert dan de afzonderlijke bedrijfsonderdelen.


Een meer inhoudelijke uiteenzetting van de onderzoeksmethoden en uitkomsten geeft ASMI pas tijdens de aandeelhoudersvergadering op 16 mei. Dan kunnen beleggers zich ook uitspreken over het plan.

Extra dividend
ASMI heeft via een zogeheten accelerated bookbuild procedure binnen enkele uren 11,88 procent weten weg te zetten tegen een prijs van omgerekend 8,95 euro.

Dat was op dat moment een korting ten opzichte van de beurskoers van ASM PT van ongeveer zeven procent.

Del Prado en zijn president-commissaris Gert-Jan Kramer willen ‘ongeveer 65 procent’ van de verkoopopbrengst van 422 miljoen euro doorsluizen naar ASMI-beleggers. Het restant wordt gebruikt om ‘de kernactiviteiten te versterken’, aldus Del Prado.

Per aandeel ASMI betekent dat een eenmalige dividenduitkering van ongeveer 4,25 euro. Opgeteld bij het reguliere dividend over boekjaar 2012, 50 eurocent per aandeel, ontvangen beleggers omstreeks eind mei totaal 4,75 euro per aandeel.

Steun
Volgens ASMI heeft deze gedeeltelijke verkoop de steun van 27 procent van het aandelenkapitaal. Deze aandeelhouders zijn door Del Prado en consorten vooraf ingelicht over deze route en hebben hun fiat gegeven.

Tot die partijen zal waarschijnlijk ook ASMI's oprichter en grootaandeelhouder (22 procent) Arthur del Prado, vader van ceo Chuck, behoren.

Andere aandeelhouders die in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn opgenomen zijn bankinstelling UBS (4,49 procent) en de Norges Bank (4,93). Mogelijk heeft ook een van deze partijen hun zegen al uitgesproken.


Gerelateerde artikelen

ASMI koopt eigen aandelen met nog altijd relatief dure aandelen ASM PT
ASMI koopt eigen aandelen met nog altijd relatief dure aandelen ASM PT
01-03-2018

ASMI geeft flinke hoeveelheden kapitaal terug aan aandeelhouders. Dat gaat …

Lees verder

asmi chiptechnologie koers
ASMI krijgt eigen frontend-activiteiten steeds meer op de rails
ASMI krijgt eigen frontend-activiteiten steeds meer op de rails
26-05-2015

De roerige jaren van ASMI lijken achter de rug. De eigen frontend-activitei…

Lees verder

asmi chiptechnologie
Topman ASMI: beurskoers te laag
23-05-2014

Bestuurders laten zich zelden uit over de beurskoers van het eigen bedrijf.…

Lees verder

ASMI-oprichter Del Prado stuurde aan op vertrek president-commissaris
23-04-2013

Arthur del Prado mag dan al jaren geen officiële functie meer bij chip…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}