VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Recessie dwingt Randstad tot aanbrengen strategische accenten

Randstad zegt het nergens expliciet, maar vier jaar recessie heeft tot voorzichtigere strategische doelen bij de uitzender geleid. 

De economie krimpt, mensen hebben minder te besteden en de werkeloosheid piekt.

Op de onlangs gehouden jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Randstad kwam naar voren dat ’s werelds tweede uitzendorganisatie zich ook heeft moeten aanpassen aan die nieuwe realiteit.  

Doel gemist
Vijf jaar geleden stuurde bestuursvoorzitter Ben Noteboom op een bedrijfsresultaat (ebita) van vijf à zes procent van de omzet ‘gedurende de cyclus’.

In mindere economische tijden zou dat op zijn minst nog vier procent moeten zijn.

In de afgelopen vijf jaar kwam Randstad niet in de buurt van een bedrijfsresultaat in de bandbreedte van vijf tot zes procent.

Vorig jaar zelfs niet verder dan 2,7 procent, het laagste niveau in drie jaar (2011: 3,4 procent).

Aantekening
Toch blijft de uitzender vasthouden aan die resultaatsvork, met de aantekening dat dit streefcijfer ‘op termijn’ behaald zal worden en dat het een aanpassing van de zogeheten productmix vereist.

Het relatief laag renderende uitzendwerk moet meer en meer gecompenseerd gaan worden met meer permanent plaatsen waarvoor de vergoedingen hoger liggen.

Ook is marktaandeel niet langer heilig. Klanten zonder rendement of met een slecht betaalgedrag laat Randstad vertrekken.

In 2012 leidde deze accentverschuiving volgens de topman al tot een stijging van de vrije kasstroom met 100 miljoen euro tot 466 miljoen euro.

Overname
Randstad bezit samen met de nummers 1 en 3, Adecco en Manpower, 18 procent van de werelduitzendmarkt, wat ruimte biedt voor nieuwe fusie- en overnamebewegingen. 

Grote overnames ziet Noteboom voor Randstad echter niet gebeuren.

Enkele dagen na deze mededeling kocht Randstad wel enkele laag renderende uitzendactiviteiten van uitzendconcern USG People in Spanje, Italië, Polen, Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk.

Voor 20 miljoen euro kocht Randstad een omzet van 434 miljoen euro en versterkte haar Europese romp.

Die zet zal voortkomen uit een gematigd optimisme over de Europese economie. “De achteruitgang op de Europese markten lijkt te stabiliseren. Het zou dus kunnen zijn dat de bodem is bereikt”, zei Van de Kraats eerder dit jaar.

Wel blijft de Europese markt krimpen, maar door kostenmaatregelen denkt Randstad een positief resultaat te kunnen boeken.

Maar de echte kansen liggen volgens het concern in Amerika. Na de overname van SFN in 2011 is Amerika uitgegroeid tot het grootste onderdeel en een goede winstgevendheid.

Nieuw dividendbeleid
De jaarlijkse winstuitkering voor beleggers zou minimaal uitkomen op 1,25 euro in contanten.

De afgelopen jaren ging hierdoor een te groot deel van de vrije kasstroom op aan dividend.

Daarvoor in de plaats komt nu een keuzedividend, waarbij afhankelijk van de financiële huishouding de keuze voor aandelen gestimuleerd of afgeremd kan worden.




Gerelateerde artikelen