VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 april 2013

Kracht crisis in Europa verrast Akzo

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

AkzoNobel lijdt onder de economische neergang in Europa. De marktomstandigheden in het eerste kwartaal zijn tegen gevallen en de omzet en winst gingen hard achteruit.

Het verf- en chemieconcern zag de inkomsten ten opzichte van een jaar eerder met 7 procent dalen tot 3,47 miljard euro. De operationele winst zakte 8 procent tot 217 miljoen euro.

De belangrijkste oorzaak van de volumekrimp is een verschuiving in de producten waar afnemers voor kiezen. "Wat we zien is gedrag dat behoorlijk voorspelbaar is.

Downtrading naar goedkopere merken, merkloze producten of minder volume", aldus financieel topman Keith Nichols donderdag tijdens een presentatie voor analisten.

Europa
Dit gebeurt vooral in Europa. De neergang in Zuid-Europa is niet tot stilstand gekomen. En in Noord-Europa, in het bijzonder de Benelux, is de markt ook in een duikvlucht gekomen.

"Er zijn verdere volumedalingen in Europa. Sommige zijn duidelijker en wijd verspreider, bijvoorbeeld in de Benelux", zei Nichols.

Hij wees op het zeer lage consumentenvertrouwen in onder meer Nederland. Uit opmerkingen van bestuursvoorzitter Ton Buchner is af te leiden dat Akzo hierdoor toch enigszins verrast is.

"We hadden een aanname over de markt. Het eerste kwartaal heeft de markt dat niet laten zien. Onze eindmarkten waren zwakker." En dat is op zichzelf ook wel weer verrassend aangezien toch wel duidelijk is hoe de vlag er bij hangt in de Nederlandse economie.

Buchner heeft in februari nieuwe strategisch doelen geopenbaard. Daarbij werd ook aangekondigd dat kostenbesparingen versneld worden doorgevoerd. Dit jaar moeten het programma een bijdrage van 500 miljoen aan de operationele winst (EBITDA) leveren.

Dit doel staat nog steeds, maar afhankelijk van de marktomstandigheden kan Akzo besluiten de bezuinigingen nog eens te versnellen. "Het is geen statisch programma maar een levend programma dat steeds is beoordeeld. We passen het aan aan de realiteit die zich voordoet", aldus de topman.

Maar kostenbesparingen, of niet. De realiteit van het afgelopen kwartaal is dat de omzet en de winst achteruit liepen en dat de nabije toekomst wat betreft de marktomstandigheden weinig goeds belooft.

Beleggers richtten zich hier dan ook op. Op de Amsterdamse beurs daalde het aandeel AkzoNobel donderdagochtend tot 5,2 procent.


Gerelateerde artikelen

AkzoNobel opvallend optimistisch
“AkzoNobel moet nu met PPG in gesprek”
“AkzoNobel moet nu met PPG in gesprek”
22-03-2017

Verffabrikant AkzoNobel heeft ook het tweede, hogere overnamebod van PPG In…

Lees verder

akzonobel chemie verf PPG
Wat maakt AkzoNobel zo aantrekkelijk voor de Amerikanen?
Wat maakt AkzoNobel zo aantrekkelijk voor de Amerikanen?
11-03-2017

AkzoNobel-topman Ton Büchner zegt luid en duidelijk “nee” tegen de avances …

Lees verder

akzonobel chemie verf
Ton Büchner lost belofte bij AkzoNobel in, maar de markt beloont het niet

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}