VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vraagtekens bij dividenduitkering Arcelor Mittal

De resultaten van staalgigant Arcelor Mittal verbeteren langzaam, maar onvoldoende om de eigen winstprognose te halen. Blijft het concern dividend betalen ondanks aanhoudende verliezen?

De Frans-Indiase staalreus Arcelor Mittal opereert onder uitdagende omstandigheden.

De economische zwakte in Europa en in China zet de winstgevendheid onder druk, meer dan aanvankelijk gedacht.

Winstwaarschuwing
Met een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie (ebitda) van 1,7 miljard dollar over het tweede kwartaal heeft Arcelor Mitttal het conform eigen uitspraken wel wat beter gedaan dan in het eerste kwartaal, maar minder dan verwacht.

De jaarprognose voor de winvan een ebitda van meer dan 7,1 miljard dollar wordt verlaagd naar een resultaat van minimaal 6,5 miljard dollar. Ter vergelijking: 2012 bracht een ebitda van 7,1 miljard dollar en 2011 en 2012 10,1 miljard dollar.

Waar het concern drie maanden geleden nog sprak over een 2 procent groei van de staalverkopen, is dit nu getemperd naar 1-2 procent groei.

Ook lagere grondstofprijzen, nadelig voor de eigen mijnbouwactiviteiten, spelen het concern parten.
Onder aan de streep schrijft Arcelor Mittal nog altijd diep rode cijfers. Het nettoverlies van 780 miljoen dollar over het tweede kwartaal is ruim het dubbele van drie maanden daarvoor. Na zes maanden staat de verliesteller op 65 dollarcent per aandeel.

Niet uit de zorgen
Ondanks het nettoverlies slaagde Arcelor Mittal er wel in de nettoschuld verder terug te dringen van 18 miljard dollar eind maart naar 16,2 miljard dollar per eind juni. Een verbetering van de kasstroom en wat opbrengsten uit desinvesteringen maakten dat mogelijk.

Door een verwachte toename van het werkkapitaal en de recente dividenduitkering (20 dollarcent per aandeel, totaal ruim 350 miljoen dollar) denkt Arcelor Mittal eind dit jaar ongeveer op de ten doel gestelde nettoschuld van 17 miljard dollar uit te komen.

Afgezet tegen de ebitda-verwachting van 6,5 miljard dollar geeft dat een schuldratio van 2,6.

Dat is weliswaar een flinke verbetering ten opzichte van de 3,1 eind vorig jaar, maar geen niveau om rustig achter over te leunen, zeker niet gezien de zwakke bedrijfsomgeving.

Wat dat betreft is de forse dividendverlaging van 75 dollarcent naar 20 dollarcent hard nodig geweest en lijkt ook dat laatste bedrag niet zeker meer.

Aperam wel bejubeld
De tweedekwartaalcijfers van roestvrijstaal broertje Aperam geven een wat bemoedigender beeld.

Onder moeilijke omstandigheden maar geholpen door efficiencyverbeteringen steeg het ebitda van 65 miljoen dollar in het eerste kwartaal tot 81 miljoen dollar.

Analisten zien dit als een overtuigende prestatie en de koers steeg dan ook circa 5 procent.
Het nettoverlies halveerde ruimschoots van 28 miljoen naar 11 miljoen dollar. De nettoschuld bleef ongeveer stabiel op 841 miljoen dollar.

Meer over Aperam

Aperam blijft wel voorzichtig ten aanzien van de marktomgeving en voorziet een wat lager resultaat in het derde kwartaal en een tijdelijk hogere nettoschuld. Beide hebben ook met seizoensinvloeden te maken.

Aperam stevent af op een jaar-ebitda van een kleine 300 miljoen dollar. Dat zou een schuldratio geven van circa 3,0.
Ook daar is werk aan de winkel. Aperam heeft het dividend al tot minimaal 2014 geschrapt.




Gerelateerde artikelen