VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Snijden en hakken blijft het enige antwoord van TMG

TMG wil een "ondernemend en dynamisch" bedrijf worden dat zijn merken een hoofdrol geeft. Terwijl de inkomsten dalen, komt het bedrijf echter nog niet verder dan meer kosten besparen.

De omzet van het concern daalde in de eerste helft van het jaar ten opzichte van 2012 met 2,5 procent tot bijna 275 miljoen euro. Deze achteruitgang zat vooral bij de kranten en huis-aan-huisbladen.

De opbrengsten van het grootste onderdeel, Print Media, daalden met ruim 10 miljoen euro tot 184,3 miljoen euro. Hiertegenover stond een stijging van de inkomsten bij de radiostations en puzzelboekjesmaker Keesing.

Bij het onderdeel Online Media is het beeld verdeeld. De inkomsten stegen daar per saldo wel. Dit was echter alleen te danken aan de e-commerce-activiteiten. Webwinkelen dus.

De sites van TMG zagen hun inkomsten dalen. Dit ondanks de voortgaande groei van de bezoekersaantallen van onder meer Telegraaf.nl en Dichtbij.nl.

Het laat nog een keer zien dat succes online zich niet makkelijk vertaalt in klinkende munt. Een bekend probleem waar bijna alle mediabedrijven mee worstelen.

Verzin een list
TMG probeert hierop een antwoord te formuleren. Het heeft daartoe de bestuursstructuur op de schop genomen. Dit moet volgens interimtopman Cees van Steijn leiden tot "een grotere mate van ondernemerschap" die "mogelijkheden biedt om sneller en beter in te spelen op kansen en bedreigingen in onze markten."

De grote vraag is wat dat dan concreet inhoudt? Daarop had Van Steijn bij zijn aantreden geen antwoord en ook nu blijft hij het antwoord schuldig.

Verder dan snijden en hakken komt TMG voorlopig namelijk niet. Het bedrijf kondigde donderdag aan nog eens circa 350 fte schrappen en zo 50 miljoen euro extra te besparen.

Vorige week leidde de verkoop van de Washington Post tot veel commotie. Na jaren van dalende inkomsten en kostenbesparingen komt de krant in handen van Amazon-oprichter Jeff Bezos. De verwachting is dat de ervaring met online retail van Bezos en Amazon op een of andere manier ten gunste van het mediabedrijf kan worden ingezet.

Net als bijna elk ander mediabedrijf heeft TMG geen duidelijk idee hoe het uit de neerwaartse spiraal van dalende inkomsten en kostenbesparingen moet komen. Wellicht doet topman Van Steijn er goed aan de ontwikkelingen bij de Washington Post de komende tijd scherp in de gaten te houden.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen