VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold groeit in Nederland, voelt daarbuiten effect bezuinigingen

Ahold heeft zeker geen spectaculair halfjaar achter de rug en het bedrijf is voorzichtig over de rest van het jaar. Toch ontpopt het aandeel zich als beurslieveling.

Ahold publiceerde donderdag de kwartaalcijfers.

Het zag de inkomsten over de hele linie tegen vaste wisselkoersen met 3 procent stijgen. Dit was de zwakste stijging sinds het eerste kwartaal van 2012.

Dat er überhaupt sprake was van aanzienlijke groei was te danken aan de activiteiten in eigen land. Uitgaande van een gelijk blijvend aantal winkels nam de omzet uit Nederland met 1,6 procent toe.

In de Verenigde Staten was sprake van een magere plus van 0,3 procent. In de rest van Europa, dat is Tsjechië en Slowakije, namen de inkomsten zelfs 3,3 procent af.

Ahold gooit de zwakke prestaties in het buitenland op overheidsmaatregelen. In Tsjechië drukt een btw-verhoging op de consumentenuitgaven. In de VS is de oorzaak de ‘sequester', een bezuinigingspakket van de federale overheid.

Dit laatste punt is opvallend omdat Ahold de enige lijkt te zijn die iets van deze bezuinigingen merkt. Het algemene beeld in de VS is dat de sequester amper impact heeft gehad op de consumentenuitgaven.

Supermarktgigant Walmart heeft in de VS weliswaar last van een consument die de hand op de knip houdt. Alleen gaat het in dit geval om de consument aan de onderkant van de markt, die zijn belastingen begin dit jaar heeft zien stijgen.

Ahold zit juist in een hoger segment van de markt. Bovendien is Washington DC, waar de impact van de bezuinigingen te voelen zou zijn, een plaats waar het inkomen bijna twee keer zo hoog ligt als gemiddeld in de VS.

Lage verwachtingen
Hoe dan ook liet topman Dick Boer donderdag meteen weten dat ook niet al te veel verwacht moet worden van de rest van het jaar. "We verwachten dat klanten gericht zijn op waarde en dat volumes onder druk blijven", luidde het.

Daarmee is Ahold voorzichtiger dan de Belgische concurrent Delhaize. Dit bedrijf sprak twee weken geleden juist uit vertrouwen te hebben in de tweede jaarhelft en verhoogde de winstverwachting.

Het algemene beeld is daarmee dat Ahold goed presteert in de thuismarkt, maar matig in het buitenland en voorzichtiger is dan de concurrentie over de tweede helft van het jaar.

Beurslieveling
Desondanks schoot het aandeel op de beurs donderdagochtend scherp omhoog. Met een plus van meer dan 5 procent was het de koploper van de AEX.

De koers staat in de buurt van een niveau dat sinds het uitbreken van het boekhoudschandaal begin deze eeuw niet is gezien.

Ahold maakte onlangs bekend door middel van aandeleninkoop 1,5 miljard euro terug te geven aan de aandeelhouders. Dit geld komt uit de verkoop van de het belang in de Scandinavische supermarktketen ICA die 2,5 miljard euro heeft opgeleverd.

Volgens analisten van de Rabobank zou het concern over een paar maanden zomaar kunnen besluiten nog meer cash uit te keren. Ahold heeft op dit moment 813 miljoen euro meer in kas dan het aan schulden heeft. Dat Ahold zo goed in de slappe was zit lijkt voor beleggers op dit moment de belangrijkste reden om positief te zijn.




Gerelateerde artikelen