VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Emissie Bam illustratief voor zeer moeilijke bouwmarkt

"Onverwacht, maar begrijpelijk", zo luidt de marktreactie op de aangekondigde emissie van Bam. De bouwsector zit in zwaar weer en eerdere forse afboekingen hebben de balans flink uitgehold.

De aangekondigde kapitaalversterking komt beleggers enigszins rauw op het dak.

Via een zogeheten book building systeem heeft Bam in rap tempo 84,5 miljoen euro opgehaald., wat neerkomt op een prijs van 3,50 per aandeel, een kleine 6 procent onder de laatste slotkoers.

Nog geen twee weken geleden bij de trading update over het derde kwartaal liet Bam nog weten per 30 september binnen de grenzen van de bankconvenanten te opereren.

Het bedrijf uit Bunnik liet zich echter ook ontvallen dat het verkrijgen van voorfinanciering voor nieuwe projecten lastiger is geworden.

Alle bouwbedrijven vissen in dezelfde vijver waar bijzonder weinig vis in zwemt. Gevolg is dat bij de projecten die op de markt komen de concurrentie moordend is en de opdrachtgevers in zee gaan met de financieel krachtigste spelers.

Balans blijft zwak
De kapitaalversterking van 10 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen zal ervoor zorgen dat de solvabiliteit van Bam stijgt van 17,6 procent per 30 juni 2013 naar 19,2 procent (pro forma basis).

De bankeis ligt op 15 procent.
Dat houdt nog altijd niet over natuurlijk, maar blijkbaar kan Bam daarmee wat beter meedoen met de grote jongens.

Het gaat hier vooral over grote geïntegreerde projecten, voornamelijk Publiek Private Samenwerking (PPS) - opdrachten, waar hoge kapitaaleisen gesteld worden. Eerder dit jaar zag Bam een tweetal PPS-opdrachten in Nederland aan zijn neus voorbij gaan.

Rationeel
Een sterkere balans om opdrachten binnen te slepen die anders naar de concurrentie gaan is op zich een rationeel besluit.

Analisten van SNS Securities valt het hierbij op dat opdrachtgevers toch vooral oog hebben voor gepubliceerde solvabiliteitsratio's.

Indien wordt gekeken naar de balans op ‘recource' niveau, puur de schulden die verhaalbaar zijn op het bedrijf als geheel en niet uitsluitend op individuele projecten (‘non-recource'), dan bevindt de solvabiliteit zich op een veel hoger niveau, zo rond de 25 procent.

Bam zegt dat de markt dat te ingewikkeld vindt en gewoon naar het totale schuldenpakket kijkt.

Geen uitweg
Ongetwijfeld had Bam de balans liever op eigen kracht versterkt door het verkopen van vastgoed en grondposities, maar dat is in deze markt welhaast onmogelijk.

Daarbij moest het concern deze zomer grote verliezen melden op een vijftal internationale projecten. De situatie zou hier nu stabiel zijn, maar Bam mag al blij zijn hier zonder verdere kleerscheuren uit te komen.

Een emissie, een winstgevendheid die onder druk staat en voorlopig nauwelijks zicht op marktherstel. Het zijn niet de ingrediënten die wijzen op een dividenduitkering over 2013.

Het feit dat Bam achterop geraakt bij de verwerving van grote opdrachten is evenmin goed nieuws. Wat dat betreft is de aandelenuitgifte toch vooral een teken van zwakte.

LEES MEER:

14 november 2013

22 augustus 2013

16 mei 2013

7 maart 2013

16 januari 2013

15 november 2012

6 oktober 2012

23 augustus 2012
 
16 augustus 2012



Gerelateerde artikelen