VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Macintosh maakt nieuwe afspraken met financiers

De resultaten van retailer Macintosh zijn verder onder druk komen te staan in 2013. Zozeer zelfs dat het bedrijf de bankafspraken heeft geschonden en er geen ruimte is voor dividend.

Het lage consumentenvertrouwen is al jaren de oorzaak van tegenvallende resultaten bij Macintosh.

Dat de cijfers van het bedrijf -bekend van schoenenwinkels als Manfield, Dolcis en Scapino en bouwmarkt Kwantum, de resultaten ziet teruglopen is dan ook verrassing voor beleggers.

Maar dat Macintosh nieuwe afspraken met haar huisbanken over de schuldratio´s heeft moeten maken zijn dat wel.

Tot voor kort mocht de ratio die laat zien hoe groot de schuldenberg is ten opzichte van de verdiencapaciteit, ofwel de netto-schuld/ebitda-ratio (schuld minus het geld in kas gedeeld door het bedrijfsresultaat), niet hoger zijn dan drie.

Het verhoudingsgetal dat aangeeft hoe vaak de jaarlijkse rentelasten uit het bedrijfsresultaat kan worden betaald, de rentedekking, moet juist groter zijn dan drie.

Door deze laatste norm is Macintosh afgelopen jaar gebroken en daarom heeft het bedrijf afspraken moeten maken over een ontheffing.

De netto-schuld ebitda-ratio moet voortaan onder de 4,5 blijven en de rentedekking moet boven de 4,5 liggen, waarbij de laatste ratio straks ook berekend wordt op basis van ebitda in plaats van ebit, wat meer ruimte geeft.

Ook gaan de banken in 2014 in de gaten houden hoe hoog het bedrijfsresultaat elk kwartaal is. Macintosh moet mogelijk een boete betalen als zij het ebitda-resultaat niet boven een bepaalde drempel kan laten liggen.

Geen dividend
Door de verslechterende financiële situatie van het bedrijf hebben de banken bij de onderhandelingen bedongen dat in ieder geval over 2013 geen dividend wordt uitgekeerd aan beleggers. Vorig jaar er nog een uitkering van 20 eurocent per aandeel.

De extra ademruimte die Macintosh heeft gekregen van de banken betekent niet dat het bedrijf achterover kan leunen. In 2015 loopt de financieringsfaciliteit van het bedrijf af. Macintosh gaat de komende maanden al voorbereidingen treffen voor de herfinanciering van de onderneming.

Beleggers zijn niet blij met het nieuws. De koers staat rond het middaguur zo'n 5 procent lager op 8,15 euro.


Cijfers in het kort
-De omzet van Macintosh daalde in 2013 met 8 procent, bij het grootste onderdeel - fashion (met name schoenen), goed voor bijna 80 procent van de omzet - liep in 2013 met 8,7 procent terug naar 640,3 miljoen euro.

-De omzet daalde in het vierde kwartaal wel minder hard dan in de eerste drie kwartalen (-3,1 procent om -8 procent).

-Het bedrijfsresultaat (ebitda) komt in 2013 lager uit dan in 2012, maar is nog altijd positief.

-Dat kan niet worden gezegd over het operationele bedrijfsresultaat (operationele ebit). Het vierde kwartaal van 2014 was niet goed genoeg om het negatieve resultaat uit de eerste drie kwartalen te compenseren.

LEES MEER:

25 juli 2013

22 januari 2013

26 juli 2012

1 maart 2012

28 juli 2011

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen