VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Royaal dividend maakt Delta Lloyd topper op het Damrak

Midden in de crisis ging Delta Lloyd onder leiding van Niek Hoek naar de beurs. Volgend jaar zwaait de topman af. Aandeelhouders kunnen tevreden zijn over de beursprestaties sindsdien. Met dank aan het dividend.

Lef kan topman Niek Hoek niet ontzegd worden.

De topman weekte Delta Llloyd op agressieve wijze los van de Britse verzekeringsgroep Aviva en bracht het concern in 2009 naar de beurs. Dit allemaal middenin de grootste financiële crisis sinds 1929.

Hoek moest toen alle zeilen bijzetten, want in het jaar 2008 verdampte ongeveer een derde van het kapitaal van de verzekeraar door gekelderde beurskoersen.

Maar waar financiële instellingen als ING, Aegon en SNS Reaal miljardeninjecties kregen uit het noodfonds van Minister van Financiën Wouter Bos had Delta Lloyd in de ogen van Hoek dit "echt niet nodig".

Hoek zei hierover halverwege 2009 in een interview met Management Scope: "Het is toch een vorm van onder curatele staan. En staatsteun is niet goedkoop. Er worden allerlei voorwaarden aan verbonden".

Dividendkracht
Een vooruitstrevende blik, want in retroperspectief moeten beleggers verheugd zijn dat één van die beperkende voorwaarden, het verbod om dividend uit te keren, Delta Lloyd bespaard is gebleven.

Een belegger die alleen naar koersrendement kijkt, moet constateren dat Delta Lloyd sinds de beursintroductie in november 2009 het slechtste jongetje van de klas is.

Het concern deed het met een rendement van 33,7 procent slechter dan de AEX (35,3 procent) en branchegenoten Aegon (43,1 procent) en ING (58,9 procent).

Maar als het rendement uit dividend wordt meegenomen kantelt dit beeld compleet. Niek Hoek lijkt de kracht van herbelegd dividend voor het eindrendement goed te begrijpen.

Delta Lloyd laat dan de concurrentie met een totaalrendement van 80,3 procent tientallen procenten achter zich.
Meer dan de helft van dit rendement bestaat uit herbelegde dividenden (46,6 procent). Krediet of eurocrisis; Delta Lloyd bleef ieder jaar braaf dividend uitkeren.

Bank-verzekeraar ING, dat nog steeds gebruik maakt van (een beetje) staatssteun, keerde sinds november 2009 helemaal geen dividend uit en Aegon begon pas in 2012 nadat de staatsteun helemaal was afgelost weer met uitkeren.

 Vet dividend zorgt voor uitzonderlijke koersprestatie Delta Lloyd
bedrijf totaalrendement koersrendement dividendrendement jaarlijks rendement
Delta Lloyd 80,30% 33,70% 46,60% 14,30%
AEX 56,00% 35,30% 20,60% 10,60%
Aegon 57,20% 43,10% 14,10% 10,80%
ING 58,90% 58,90% 0,00% 11,10%

Dividend lijkt houdbaar
Het koersrendement laat zien dat Hoek in een krimpende markt de winstgevendheid op peil wist te houden door stevig in de kosten te snijden.

De analisten van Rabobank wijzen op de belangenparallel van Niek Hoek met beleggers vanwege zijn ruime optie- en aandelenbeloningspakketten. Hierdoor was de topman erg zuinig met overnames en vond hij (laag) risico belangrijker dan rendement.

"Met Hoek wisten beleggers waar ze aan toe waren, en het is afwachten hoe een nieuwe topman te werk zal gaan", aldus de Rabo-analisten.

onder beleggers blijft de lage rente die toekomstige verplichtingen opblaast en zo de balans verzwakt.  Toch verwachten door dataleverancier Bloomberg geraadpleegde analisten dat het concern het ruime dividend de komende jaren kan blijven uitkeren.

Dit kan er ook te maken mee hebben dat in de laatste jaren het risicoprofiel van verzekeraars is afgenomen.
Onder druk van de regelgever verkocht het Delta Lloyd ongeveer twee derde van haar aandelen. Ook wordt het rente en langleven-risico steeds meer afgedekt met afgeleide producten.

Pensioenpremie van 8 ton
Niek Hoek, die overigens pas in de aandeelhoudersvergadering mei volgend jaar definitief afscheid neemt, is al sinds 2001 hoogste baas bij de verzekeraar.

Aangezien Hoek bij zijn afscheid pas 59 jaar zal zijn, heeft Delta Lloyd aangegeven tot een bedrag van één jaarsalaris (8 ton euro) in zijn pensioenpot te storten om te compenseren voor misgelopen premies en pensioenopbouw.

Hoek is toezichthouder bij de Haagse zakenbank NIBC en vorig jaar kwam daar een commissariaat bij het beursgenoteerde ingenieursbureau Arcadis bij. Aangezien Hoek aangeeft zich meer te willen richten op "bestuurlijke zaken", lijkt het er op dat hier in de komende periode meer commissariaten bijkomen.

Delta Lloyd heeft nu ruim een jaar de tijd om een opvolger te vinden, en heeft aangegeven zowel binnen als buiten het bedrijf te zoeken.

LEES MEER:

2 oktober 2013

  20 september 2013

7 augustus 2013

27 mei 2013

  2 mei 2013

28 februari 2013

9 januari 2013



Gerelateerde artikelen