VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Krimpend AkzoNobel zet stap richting winstdoelstellingen 2015

AkzoNobel-topman Ton Büchner zag de omzet in het tweede kwartaal krimpen door de dure euro. Beleggers lijken meer waarde te hechten aan de verbetering van de winst.

Bedrijven die een aanzienlijk deel van hun verkopen in Europa realiseren hebben het al ruim vijf jaar lastig.

Topmannen laten kwartaal op kwartaal gekrompen staafdiagrammen van de winst en omzet zien, en laten geen moment onbenut om te wijzen op de ‘uitdagende' omstandigheden in Europa.

AkzoNobel - dat ongeveer de helft van de omzet uit Europa haalt - is woensdagochtend bij de presentatie van de tweede kwartaalcijfers één van de eerste concerns die de eerste groene scheuten van de Europese economie merkt.

Het chemiebedrijf zag bij de divisie decoratieve verven het volume met 3 procent toenemen. De verbetering was volgens Büchner waarneembaar in ‘de meeste Europese landen' en Afrika.

Ook bij de andere twee divisies -coatings en speciaal chemicaliën- was verbetering zichtbaar. Daardoor was op groepsniveau sprake van een volumestijging van 3 procent.

Eindelijk een bedrijf dat iets merkt van een opleving in de eurozone, al zal de champagne niet ontkurkt zijn op het hoofdkantoor van de verfgigant op de Zuid-As.

De sterke euro bleef AkzoNobel pijn doen. Het concern becijfert het effect van ongunstige wisselkoersen op 5 procent van de omzet. Dat is hetzelfde percentage als het vorige kwartaal.

De dure euro, een iets ongunstigere prijsmix en desinvesteringen zorgden er voor dat de omzet op groepsniveau met vier procent daalde tot ongeveer 3,7 miljard euro.

Hulp uit Frankfurt
Financieel directeur Keith Nichols gaf bij de eerste kwartaalcijfers al aan dat de vergelijkingsbasis van valuta in het tweede kwartaal ongunstig zou blijven, maar dat dit in de kwartalen daarna beter zou worden.

Hierbij krijgt Nichols mogelijk een duwtje in de rug uit Frankfurt. De ECB lijkt voornemens de rente voor lange tijd laag te houden en meer en meer open te staan voor verruimingsmaatregelen die vroeg of laat tot een lagere euro zou moeten leiden.

Aan de andere kant van de oceaan is collega Janet Yellen juist druk bezig met het afbouwen van opkoopprogramma's en wordt gedacht aan een renteverhoging, wat voor een sterkere dollar zou moeten zorgen.

Voor AkzoNobel, dat in 2013 ongeveer 15 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten haalde, lijkt dat een gunstige ontwikkeling.

Kleiner maar winstgevender
Krimp is nooit leuk. Maar topman Ton Büchner heeft begin vorig jaar bij de bij de presentatie van de doelstellingen voor 2015 duidelijk gemaakt dat de nadruk op de omzet definitief tot het verleden behoort. Büchner wil hogere winstmarges en meer waardecreatie voor beleggers.

In het tweede kwartaal worden de eerste tekenen hiervan zichtbaar. Ondanks de krimp steeg de operationele winst met 10 procent tot 353 miljoen euro. De verbetering van de winst zit voor het grootste deel in flinke kostenbesparingen.

Daarnaast verplaatst Büchner minder renderende activiteiten of snijdt deze helemaal weg. Zo verkocht AkzoNobel de decoratieve verfactiviteiten in de Verenigde Staten aan haar grootste concurrent PPG en sloot het 67 van de 72 verfwinkels in Duitsland.

In Nederland is de verfgigant voornemens zijn productiefaciliteit voor organische peroxiden in Deventer te sluiten.
Door het afstoten van activiteiten verliest AkzoNobel op termijn honderden miljoenen euro's aan omzet, maar de marges zullen verbeteren.

En laat die return on sales - niets anders dan de winst gedeeld door de omzet, de nettowinstmarge - van 9 procent voor 2015 nou één van de belangrijkste doelstellingen van de topman zijn.

Deze ratio verbeterde van 7,4 procent halverwege vorig jaar naar de 8 procent aan het einde van het tweede kwartaal dit jaar. Eind 2012 bedroeg de ratio nog 5,9 procent.

De andere doelstelling van een rendement op investeringen van 14 procent lijkt iets lastiger te realiseren, maar zal ook dichterbij komen als de noemer van de breuk (investeringen) lager wordt door de verkoop van activiteiten.
Halverwege 2014 lag de ratio op 9,5 procent (eind tweede kwartaal 2013: 7,8 procent).

Vertrouwen
AkzoNobel geeft in haar outlook aan dat beide doelstelling haalbaar zijn, ‘ondanks de sterke euro en het naar verwachting aanhoudend fragiel economisch klimaat in 2014'.

Beleggers lijken dit vertrouwen te delen en te geloven in een kleiner maar winstgevender AkzoNobel.

Rond het middaguur noteerde het aandeel ruim vier procent hoger op 54,35 euro.

CIJFERS IN EEN NOTENDOP
 
- De hogere verkoopvolumes van AkzoNobel worden tenietgedaan door negatieve wisselkoerseffecten als gevolg van de sterke euro. De omzet kwam voornamelijk als gevolg hiervan met 3,7 miljard euro 4 procent lager uit dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

- Onderaan de streep bleef er meer over dan in het tweede kwartaal van vorig jaar door kostenbesparingen. De operationele winst steeg met 10 procent tot 353 miljoen euro. De nettowinst dikte met 11 procent aan tot 205 miljoen euro.

- AkzoNobel deed vooral goede zaken in Azië en Europa waar de verkoopvolumes stegen. Op het Damrak is het concern daarmee één van de eerste bedrijven die iets merken van een heropleving van de economie in de Eurozone.

- Het verfbedrijf wijst er op dat de Purchase Managers index (PMI) voorspelt dat de industriële bedrijven - waar AkzoNobel toeleverancier van is - zullen blijven uitbreiden in de komende maanden.

Met name in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaat het goed. In onder andere Griekenland, Brazilië, Turkije en Frankrijk blijft het lastig zaken doen, zo geeft de PMI-indicator aan.

LEES MEER:

1 mei 2014

17 april 2014

6 februari 2014

29 november 2013

29 april 2013

18 april 2013

20 februari 2013

14 december 2012

18 oktober 2012

18 september 2012

19 juli 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen