VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mogelijk vervroegde aflossing staatssteun maakt weg vrij voor dividend

ING presenteert sterke cijfers over het tweede kwartaal en geeft aan te overwegen het laatste restje staatssteun vervroegd af te lossen. Dat maakt de weg vrij voor dividend.

Het is lang geleden dat ING voor het laatst dividend uitkeerde. Beleggers die op zoek zijn naar de laatste dividendbetaling moeten in hun financiële overzichten terugbladeren tot augustus 2008. Het bedrijf keerde toen 56 eurocent interim-dividend uit.

Sinds 2008 mocht ING als gevolg van overheidssteun geen dividend uitkeren en moest het financiële conglomeraat van ‘Brussel’ inkrimpen tot een kleinere Europese bank die het nu is.

Het afslanken is redelijk voortvarend verlopen en van de aanvankelijke 10 miljard euro staatssteun is inmiddels nog 1 miljard euro over.

Woensdag, bij de presentatie van de tweede kwartaalcijfers, maakte het concern bekend dat het dit restje steun niet zoals eerder gecommuniceerd in mei volgend jaar wil aflossen, maar eerder.

ING geeft als voorwaarde dat het de grootschalige bankentest van de Europese Centrale Bank – de zogeheten Asset Quality Review – van dit kwartaal wel glansrijk moet doorstaan.

Weer dividendaandeel
De overweging van ING om vervroegd af te lossen stemt beleggers vrolijk. Op een donkerrood Damrak is het aandeel rond het middaguur de enige stijger met een percentage van 0,42 procent tot 9,70 euro.

Ten eerste geeft de beoogde aflossing aan dat ING vertrouwen heeft in de stresstests die het momenteel ondergaat.

Ten tweede mag ING als het staatsjuk is afgedaan weer dividend uitkeren. Optimistische analisten rekenden al op een bescheiden dividend over 2014 van zo rond de 2 eurocent, maar het lijkt mogelijk dat zij dit de komende weken verder ophogen.

De verwachting onder analisten is dat ING het dividend in de jaren daarna flink zal opschroeven tot 35 eurocent over 2015 en 52 cent over 2016 (consensus).

Bij de huidige koers levert dat voor geduldige beleggers een  behoorlijk dividendrendement op.

In dit geschetste scenario zal ING over de komende twee jaar tussen 30 en 40 procent van de winst uitkeren, net als voor 2008.

Stroppenpot groeit minder hard
De meeste beleggers hebben in het huidige kwakkelende economische klimaat bij kwartaalcijfers van banken hun ogen gericht op één post in de balans: de stroppenpot.

De ontwikkeling van deze post - die aangeeft hoeveel voorzieningen ING moet nemen voor slechte leningen – is een barometer van het klimaat waarin banken opereren.

ING reserveerde in het tweede kwartaal 405 miljoen euro voor wanbetalingen op leningen.

Dat is aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar (616 miljoen euro) en in de eerste drie maanden van dit jaar (468 miljoen euro). Topman Ralph Hamers verwacht dat de dalende trend zal aanhouden, geholpen door een verdere verbetering van de economie. Wel zal de post blijven schommelen.

Voornamelijk als gevolg van de lagere kredietverliezen kon het operationele resultaat van de bank in het eerste kwartaal met 11,4 procent groeien tot 1,28 miljard euro. Dat was meer dan de 1,18 miljard euro waar analisten op hadden gerekend.

Het is wel opvallend dat het percentage daadwerkelijke wanbetalers (zogeheten non performing loans) wel licht stijgt tot 2,9 procent (stijging: 1 basispunt). De ophoging ligt volgens de bank aan “enkele grote dossiers met verschillende producten in verschillende landen”.

Russische pijn
De onrust rond Oekraïne en de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland hebben vooralsnog weinig gevolgen voor ING, stelt risicodirecteur Wilfred Nagel in een toelichting.

De totale blootstelling van het bedrijf aan Rusland (7,3 miljard euro) en Oekraïne (1,4 miljard euro) is met 9 miljard euro ongeveer 7 procent kleiner dan in de eerste 3 maanden van dit jaar.

De belangen in Rusland zijn grotendeels van ,,goede kwaliteit'', aldus Nagel, wat zichtbaar is in een non performing loan ratio in dit gebied van 0,1 procent. ING geeft aan dat het in Rusland vooral zaken met heel grote bedrijven en kan zijn belangen relatief snel verkleinen als dat nodig blijkt te zijn.

In Oekraïne lijkt de situatie zorgelijker want hier ligt de non-performing-loan-ratio op ongeveer 20 procent. Maar dit is dus maar een zeer beperkt deel van de portefeuille.

Degelijke cijfers
De verbeteringen komen ook terug in andere delen van het concern. Zo wist het bedrijf de rentemarge – het verschil tussen in- en uitgeleend geld - ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar met 4 basispunten op te schroeven tot 1,46 procent.

De bank verlaagde vorige maand de spaarrentes in Duitsland, Nederland en België (ingeleend geld) en kon tegelijkertijd profiteren van hogere marges op hypotheken en bedrijfsleningen (uitgeleend geld).

De verdiencapaciteit van de bank groeide verder door toename van de leningportefeuille met 7,4 miljard euro. De groei van de leningen vond plaats in het buitenland, waar meer geld werd verstrekt aan kleine en middelgrote bedrijven en aan huizenkopers en waar de vraag naar complexere financiële constructies toenam. In Nederland bleef de kredietverlening per saldo stabiel.

De uitbreiding van de leningportefuille van 7,4 miljard euro kon volledig gefinancierd worden met nieuw aangetrokken spaar- en depositogeld.

Ook beginnen besparingen langzaam zichtbaar te worden in de vorm van een lagere kostenbasis. ING bespaarde tot nu toe al 521 miljoen euro, en ligt op schema een kleine miljard euro te besparen in 2017.




Gerelateerde artikelen