VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers betalen met stortvloed aandelen voor overlevingsplan Imtech

De levensreddende operatie van Imtech heeft een nieuw voorlopig hoogtepunt bereikt. Het bedrijf haalt een serie maatregelen van stal dat zijn gelijke in Nederland haast niet kent. Helemaal veilig is het installatiebedrijf nog niet.

Topman Gerard van de Aast en zijn financiële man Hans Turkesteen schotelen beleggers een schoktherapie voor.

Een immense aandelenuitgifte, de verkoop van de ict-divisie, een ontslagronde en nieuwe bankafspraken moeten het worstelende Imtech weer financiële ademruimte geven. Ook gaat Imtech voor 100 miljoen euro aan eigen schulden terugkopen.

Afgezet tegen een faillissementsscenario dat ook al hier en daar rondzong is het reddingsplan een opsteker. Maar Imtech vraagt van beleggers wel een heel lange adem willen ze nog plezier aan hun belegging gaan beleven.

Claimemissie en verkoop 
Belangrijkste onderdeel van de operatie is een claimemissie. Die moet 600 miljoen euro opleveren. Het is de tweede claimemissie die Imtech in anderhalf jaar tijd bekend maakt.

In juli vorig jaar haalde het bedrijf al 500 miljoen euro nieuw geld op bij beleggers. Dat werd toen door analisten al afgedaan als onvoldoende om er weer bovenop te komen.

Rekening houdend met de huidige beurskoers en een noodzakelijke korting om beleggers wat makkelijker in te laten tekenen op de nieuwe stukken, loopt het aantal nieuwe aandelen straks in de miljarden.

Op dit moment heeft het installatiebedrijf nog geen 500 miljoen aandelen uitstaan.

‘Een vergaande en beslissende oplossing’, zei Van de Aast tijdens de analistenbijeenkomst die ‘in het belang is van alle stakeholders en dus ook de aandeelhouders’.

Ook heeft Imtech de ict-divisie aan het Franse Vinci verkocht voor 255 miljoen euro.

Geld voornamelijk naar de banken
Zodra het geld uit de emissie en de verkoop op de rekening van Imtech is bijgeschreven, gaat 650 miljoen euro naar de banken. 100 miljoen euro wil cfo Turkesteen achter de hand houden.

De nettoschuld die Imtech halverwege 2014 meetorst was ruim een miljard euro. Daar kan het bedrijf onmogelijk tegenop werken.

Alleen al aan rentelasten moest het bedrijf 121 miljoen euro aan kosten nemen. Het operationele verlies, waarin die financieringskosten nog niet zijn opgenomen, was in de eerste jaarhelft met 122 miljoen eurovan eenzelfde omvang.

Banken halen zodoende een groot deel van hun schulden terug. Zij weten door de bijstorting van beleggers (via de emissie) zeker dat ze op korte termijn hun geld grotendeels terugbetaald krijgen.

Volgens Van de Aast is het van alle kanten 'geven en nemen' geweest.

Meer tijd gekocht
In ruil voor de schuldaflossing en het flink lagere risicoprofiel van het bedrijf wordt de looptijd van de leningen verlengd en zullen de huisbanken pas vanaf het tweede kwartaal van 2016 testen of Imtech voldoet aan afgesproken schuldratio’s.

Wat de precieze bankafspraken zijn blijft onduidelijk. Het bedrijf is ook niet voornemens deze te publiceren.

Daarnaast gaat het prijskaartje van de leningen omlaag. Volgens cfo Hans Turkesteen zorgt dat voor een besparing op de rentelasten van 70 miljoen euro.

Na de schuldaflossing blijft er nog zo’n 300 miljoen euro aan leningen staan tegen een nieuw rentepercentage van vijf procent.

Risico’s blijven
Met de reddingsoperatie lijkt de continuïteit van Imtech voor de komende jaren gegarandeerd.

Het bedrijf is verlost van ongeduldige en dure financiers en moet nu aantonen dat haar operationele activiteiten weer voldoende geld in het laatje gaan brengen.

Toch heeft Imtech te kampen met ‘meer dan normale onzekerheden’, aldus de onderneming. Zo duurt het binnenhalen van opdrachten langer dan voorheen door de onrust rond het bedrijf en onzekerheid bij mogelijke klanten over de financiële positie.

In Scandinavië, Spanje en Duitsland en Oost-Europa lopen de zaken nog altijd niet op rolletjes. Topman Van de Aast wijst erop dat weliswaar nu nog geen noodzaak was om goodwill van de balans af te boeken, maar dat de speelruimte (‘headroom’) beperkt is.

In het eerste halfjaar draaide het installatiebedrijf nog een operationeel verlies (ebitda) van acht miljoen euro. Het nettoverlies liep stevig op tot 224 miljoen euro, met als gevolg een negatief eigen vermogen van 17 miljoen euro.

Geen piketpaaltjes
Aan precieze piketpaaltjes voor de komende jaren waagt Imtech zich nu nog niet.

‘Op termijn’ willen Van de Aast en Turkesteen een operationele winstmarge halen van vier tot zes procent.

Daarnaast moet de cash conversie (de operationele kasstroom afgezet tegen het bedrijfsresultaat, ebita) 90 procent zijn, en de verhouding tussen nettoschuld en bedrijfsresultaat op maximaal twee uitkomen.




Gerelateerde artikelen