VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Binck Bank stelt een tariefswijziging die slecht uitpakt voor langetermijnbeleggers twee maanden uit tot 1 september. Klanten krijgen zo langer de tijd om eventueel over te stappen naar een andere broker.

Dat laat BinckBank weten nadat de VEB namens beleggers per brief om opheldering had gevraagd over de plotselinge kosten en korte termijn die beleggers werd gesteld om dit nieuws te verwerken.

De broker blijkt niet bereid de tariefsverhoging te laten vervallen. 

Nieuwe tarieven

Vanaf 1 september gaan beleggers jaarlijks een variabel tarief betalen van 0,1% voor ETF’s en 0,15% voor beleggingsfondsen. Daartegenover gaan wel de transactiekosten omlaag van 6,50 euro naar 5 euro voor ETF’s en van 8,50 euro naar 7,50 euro voor beleggingsfondsen. Ook de minima van 10 euro vervallen.

Gezien de extra kosten voor ‘buy-and-hold’-beleggers verzocht de VEB de tariefswijziging te heroverwegen. Hoewel Binck deze beslissing niet herziet, geeft zij aan dat tevens een tariefswijziging bij fondsenplatform Binck Fundcoach wordt doorgevoerd.

De afschaffing van het minimumtarief binnen Binck Fundcoach pakt volgens Binck voordeliger uit voor beleggers met een klein vermogen die periodiek voor de lange termijn beleggen. Voor periodiek beleggen rekent Binck Fundcoach namelijk geen transactiekosten (wel een service fee).

Langere termijn

Aanvankelijk kregen beleggers nog geen twee weken de tijd om de tariefswijziging te verwerken en eventueel over te stappen naar een andere broker.

Naar de mening van de VEB is een dusdanig korte termijn niet in het belang van klanten van Binck en verzocht – indien de tariefswijziging wordt doorgevoerd – deze uit te stellen.

Binck komt hierbij beleggers tegemoet en voert de nieuwe tarieven niet in per 1 juli, maar per 1 september 2016. Lees de reactie van Binck

Overstappen

Beleggers die in de nieuwe tarieven toch aanleiding zien om over te stappen naar een andere broker doen er goed aan met een aantal zaken rekening te houden.

Allereerst is het goed om te informeren of de gewenste fondsen in het assortiment van de broker zitten. In bepaalde gevallen kunnen deze ook, op verzoek, worden toegevoegd aan het assortiment.

Dan de kosten. Binck brengt sinds kort 25 euro per fondsregel aan kosten in rekening. Een belegger die bijvoorbeeld posities heeft in 20 verschillende ETF’s, betaalt dan 500 euro kosten. Vaak verwelkomt de broker, waarnaar de portefeuille wordt overgeboekt, nieuwe klanten door (een deel van) de kosten te vergoeden. Informeert u goed naar deze mogelijkheid bij de nieuwe broker.

Indien overboekingskosten niet of niet volledig worden vergoed door de nieuwe broker en u wilt een overboekingstermijn (waarbinnen u niet kunt handelen) vermijden, kunt u ook ervoor kiezen om de posities bij Binck te verkopen en bij de nieuwe broker aan te kopen. Wel kunnen koersverschillen ontstaan.

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen