VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

John de Mol heeft zich gemengd in wat voorlopig nog een schijngevecht om Telegraaf Media Groep is. Aandeelhouders hoeven nog nergens op te rekenen, want van een ‘echt’ bod is nog geen sprake. Gelijke informatie voor alle serieuze geïnteresseerden is de basis voor een eerlijk proces.

De mogelijke beursexit van Telegraaf Mediagroep lijkt niet het soepele traject te worden waarop de top van de onderneming moet hebben gehoopt. Niet langer zijn het Belgische Mediahuis, samen met de aandeelhoudersfamilie Van Puijenbroek de enige die hun interesse in TMG hebben uitgebracht. Zij deden een bod van 5,25 euro per aandeel. Een andere grote aandeelhouder, Talpa van John de Mol, heeft laten weten 5,90 euro over te hebben voor de eigenaar van kranten, puzzelboekjes en radiostations. 

Hoe is die interesse te duiden en wat zijn de gevolgen voor aandeelhouders? Een analyse in drie bedrijven. 

 

1. Onhandig traject

Het was al geen al te handige aankondiging die TMG op 14 december deed uitgaan. De onderneming zag zich genoodzaakt een persbericht uit te brengen “in antwoord op geruchten in de markt”. De mededeling van TMG betrof “een ongevraagd niet-bindend voorwaardelijk voorstel” dat zij had ontvangen van de Belgische investeerder Mediahuis in combinatie met de familie Van Puijenbroek, al decennialang een controlerend aandeelhouder van TMG.

Een dergelijke constructie is omstreden. Een aandeelhouder die een belang mag houden in een onderneming na een vertrek van de beurs krijgt met tegengestelde belangen te maken. Normaal gesproken willen aandeelhouders bij een overname hun belang voor een zo hoog mogelijke prijs verzilveren, maar als een of enkele aandeelhouders ook na het vertrek van de beurs mogen participeren dan kan een hoge overnameprijs een nadeel zijn. De hogere prijs die betaald moet worden om andere aandeelhouders uit te kopen gaat ten koste van het toekomstige rendement. Daarbij komt dat de meebiedende aandeelhouder Van Puijenbroek ook nog een informatievoorsprong heeft op andere aandeelhouders, vanwege de toegang tot extra informatie die TMG heeft verleend.

De interesse die De Mol nu aan de dag legt voor TMG, laat zien dat hij niet zo maar van zijn belang af wil. Blijkbaar hebben de bieders dat onvoldoende aangevoeld en dat kan geld gaan kosten. Na het voorgenomen bod van De Mol staat de koers van het aandeel TMG nu al ver boven het Mediahuis-bod van 5,25 euro en met 6 euro (peildatum 25 januari 2017) ook boven het bod van De Mol.

 

2. Dubbel maar niet quitte

Dat John de Mol zich mengt in de strijd om TMG wekt weinig verbazing. Op een totale investering van 191 miljoen euro in aandelen TMG staat De Mol (via zijn bedrijf Talpa) op een verlies van 39 miljoen euro, zo blijkt uit berekeningen van de VEB op basis van gegevens van de AFM (peildatum: maandag 23 januari 2017 na beurs). Door een biedingenstrijd aan te gaan kan dat verlies nog enigszins gecompenseerd worden, waarbij een overwinning een extra investering betekent.

Daarbij komt dat De Mol zegt te geloven in de kracht van het TMG-concern. Hij meent dat de combinatie Talpa en TMG “zal resulteren in het ontstaan van een nieuw Nederlands onafhankelijk multimediabedrijf met sterke posities in print, radio, televisie en online content.”

De Mol onderstreept in zijn publieke verklaring het belang van het Nederlandse karakter van TMG. De goede verstaander moet begrijpen dat dit nationale belang een van zijn motieven is tot inmenging. Het is niet geheel duidelijk hoe dit te rijmen is met het internationale karakter van Talpa dat ook kantoren heeft in Los Angeles, Dubai, Berlijn en Hamburg en joint ventures kent in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Rusland en Scandinavië. Duidelijk is in ieder geval dat dit niet meer dezelfde De Mol is die in 2000 zijn toenmalige bedrijf Endemol aan het Spaanse Telefonica verkocht.

De Mol steunt een vertrek van de beurs van TMG overigens wel. Hij zegt “uit eigen ervaring” te weten “ dat een beursnotering de flexibiliteit van de bedrijfsvoering beperkt.” Verdere motivering ontbreekt, maar zelfs als het gemiddelde beursfonds de invloed en zeggenschap van een verspreid aandeelhoudersbestand als beperkend ervaart, dan kan hiervan bij TMG nauwelijks sprake zijn. Een groot deel van TMG is in vaste handen en de uitgever heeft zichzelf dusdanig bewapend tegen invloed van buiten – bijvoorbeeld via indirect aandeelhouderschap (certificering) of een beschermingsstichting - dat de invloed van buitenaf beperkt is. De reeks aan mislukte strategische initiatieven heeft TMG afgelopen jaren dan ook in grote mate zelf kunnen uitvoeren.

 

3. Gelijk speelveld bij biedingenstrijd

Ondanks alle rumoer is het goed te beseffen dat van een biedingenstrijd geen sprake is. Noch Mediahuis noch De Mol heeft een bod uitgebracht, maar slechts een voornemen daartoe kenbaar gemaakt. Dat maakt dat van enige zekerheid voor aandeelhouders geen sprake is. In het voorportaal van een eventuele biedingenstrijd waarin de partijen nu opereren zijn de spelregels onduidelijk. Het is daarom van belang dat de met de mond beleden interesse nu in daden wordt omgezet. Daarvoor is het van belang dat alle geïnteresseerde partijen over gelijke informatie kunnen beschikken. Het kan dan ook niet anders of ook De Mol moet toegang krijgen tot bepaalde informatie die van belang is voor de waardering van de onderneming.

Net zoals het bod van Mediahuis is ook dat van Talpa ‘voorwaardelijk’ en ‘niet-bindend’. En net zoals elk ander openbaar bod is er altijd een kans dat het niet doorgaat zolang het niet gestand is gedaan. In dat geval zakt de koers terug naar het historisch lage niveau waarop deze heel 2016 heeft gestaan. Gezien het enthousiasme van beide bieders over het bedrijf, lijkt de kans hierop niet zo groot.

In de correspondentie met de VEB heeft TMG laten weten ieder voorstel afzonderlijk te beoordelen in het belang van TMG, haar onderneming en de stakeholders. Ten tijde van de brief van TMG was het bod van De Mol overigens nog niet openbaar. Lees hier de brief van TMG en hier van Mediahuis en VP Exploitatie

 

Wat moeten aandeelhouders doen? 

Zolang als er geen bod ligt, hebben aandeelhouders de gebruikelijk keuze tussen blijven zitten of hun belang verkopen via de beurs. 

De volgende scenario’s zijn mogelijk:

1. Hoger bod Mediahuis en biedingsstrijd
Mediahuis was al behoorlijk ver. Doordat grootaandeelhouders Delta Lloyd en Navitas hun stukken hadden toegezegd met een zogeheten irrevocable, leek de buit zo goed als binnen. De vraag is of die toezegging nog wat waard is na het hogere bod van Talpa. Een irrevocable bevat in de praktijk een ontsnappingsclausule bij een hoger bod. Als het tot een biedingstrijd komt is het voor aandeelhouders beter om te blijven zitten en af te wachten.

2. Mediahuis trekt zich terug
Het aandeel TMG heeft vorige week even iets hoger gestaan, maar staat nu rond de zes euro, iets boven het bod van De Mol . Als dit de laatste stap is in het overnametraject, dan hebben kleine aandeelhouders geen reden om te wachten met verkopen totdat het bod er formeel ligt.

3. De Mol en Mediahuis sluiten deal
Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat de partijen in overleg gaan. TMG zou voor Talpa van strategisch belang zijn. Dit zal vooral betrekking hebben op de samenwerking tussen de bedrijven die vorig jaar werd aangekondigd. Nou is het wel zo dat die vooral ligt op het vlak van radio. Tegelijkertijd lijkt Mediahuis zich vooral te richten op de Telegraaf. Wellicht zijn er dus mogelijkheden dat beide bieders die stukken uit TMG halen die zij willen hebben.

Een gezamenlijk bod ligt dan voor de hand. In theorie zou dat dan tegen de oorspronkelijke 5,25 euro van Mediahuis kunnen. Of dat juridisch kan, gezien de biedregels, is twijfelachtig. Daar komt bij dat De Mol al heeft laten weten dat dit te weinig was. In dat geval ligt minstens 5,90 euro in het verschiet.

4. Het hele feest gaat niet door
Zoals bij elk voorgenomen openbaar bod is er altijd een kans dat het niet doorgaat zolang het niet gestand is gedaan. In dat geval zakt de koers terug naar het historisch lage niveau waarop deze heel 2016 heeft gestaan. Gezien het enthousiasme van beide bieders over het bedrijf, lijkt de kans hierop niet zo groot.




Gerelateerde artikelen