VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel KPN was maandochtend een van de weinigen met een hogere koers op het Damrak. Het overnamegerucht dat vorige week de kop opdook stuwt de koers nog wat. Het is echter zeer de vraag hoe realistisch een overname van KPN is.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde vorige week dat twee grote investeerders samen een overnamebod van bijna 13 miljard euro zouden voorbereiden op KPN. Het zou gaan om het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak, die ‘meer dan 3 euro per aandeel over zouden hebben voor het Nederlandse telecombedrijf.  

Daarmee zou de overnameprijs niet eens zo ver boven de huidige koers liggen. KPN wilde geen commentaar geven op dit gerucht. Dat maakt het ook voor de VEB moeilijk om erop te reageren, maar op de aandeelhoudersvergadering van aanstaande woensdag zal het onderwerp zeker ter sprake komen.  

Hordes voor een overname 
Onderliggend speelt de vraag of KPN wel over te nemen is. Een geïnteresseerde partij kan met de volgende hordes te maken krijgen. De onderneming kan een beschermingsconstructie in stelling brengen: de stichting preferente aandelen. Het deed dit eerder succesvol in 2013 toen een overnamepoging van Carlos Slim werd afgewend. Ook kan de bedenktijd van 250 dagen nog worden ingezet. 

Het lijkt er steeds meer op dat beleggers op de beurs het glasvezelnetwerk van KPN niet voldoende op waarde schatten. Dit merkte CFO Chris Figee ook fijntjes op in een toelichting op de onlangs aangekondigde deal met APG om versneld glasvezel uit te rollen. APG zou veel geld inleggen in de joint venture waardoor een hoge waarde wordt toegekend aan het nog te leggen glasvezelnetwerk. Dit betekent ook dat er veel waarde zit in het netwerk dat KPN al heeft. 

In dit kader is ook denkbaar dat er aan een deal gedacht wordt waarbij niet heel KPN wordt overgenomen maar – kort gezegd – de glasvezelinfrastructuur wordt gescheiden van de servicetak. Op die manier is wellicht verborgen waarde te ontsluiten. Een dergelijke deal is eerder gedaan in Denemarken. Analisten van Jefferies hebben enige tijd geleden een vergelijkbaar scenario doorgerekend voor KPN. Dat zou een waardering moeten opleveren van 3,60 euro per aandeel.  

Delta Fiber 
Het in de geruchten genoemde EQT is ook aandeelhouder van Delta Fiber, dat een (weliswaar kleine) speler is die glasvezel uitrolt in met name rurale gebieden in Nederland. De mededingingsautoriteiten zullen zich dus ook over een eventuele overname buigen.   

Het aandeel KPN ligt er de laatste maanden goed bij, maar het bedrijf ziet haar omzet per aandeel al jaren gestaag dalen. Natuurlijk zet veranderend klantgedrag, felle concurrentie en strenge regulering over tarieven een rem op de omzet, maar het is voornamelijk de verkoop van het Belgische Base en het apart zetten van de Duitse activiteiten die daar aan hebben bijgedragen. 

De omzet per aandeel kromp in de laatste vijf jaar zelfs met 5 procent per jaar, als gevolg van een grote aandelenemissie in 2013 om het bedrijf op de been te houden (omvang 3 miljard euro). Inmiddels lijkt sprake van stabilisatie bij de consumententak, maar de zakelijke tak laat nog steeds stevige krimp zien (ruim 30 procent van de omzet). Ook opereert KPN als puur Nederlandse speler in een zeer concurrerende en verzadigde markt. 

Om zelf het aandeel als belegging te beoordelen biedt de VEB u hier een in februari geactualiseerde VEB barometer en hier een VEB stockscreener van KPN met de laatste kengetallen.  

De Barometer en Stockscreener zijn in te zien als u inlogt als lid van de VEB.  

Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u 11 keer per jaar beleggingsmagazine Effect en heeft u toegang tot volledige website. 

 




Gerelateerde artikelen