VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Europese banken maken op dit moment flinke winsten. ING zag de kwartaalwinst met 50 procent groeien, verschillende Europese branchegenoten kwamen met de beste cijfers in jaren. De sector heeft de wind op dit moment flink in de rug. Maar vergelijken is lastig in deze sector.

De oorzaak voor de sterke cijfers verschillen per bank. We zetten ze er een aantal op een rij en kijken hoe de grootste bank van Nederland ertegen afsteekt.

Britse banken: vrijval reserveringen
In de coronacrisis hebben banken in hoog tempo reserveringen getroffen voor slechte leningen. Dit vullen van de stroppenpot drukte vorig jaar flink op de winsten. Met het herstel van de economie is de noodzaak om geld opzij te zetten afgenomen. Er is meer zicht op welke bedrijven en leningen echt in de knel komen. Daardoor vallen reserveringen veel lager uit.

Dit heeft Britse banken de wind in de zeilen gegeven. Barclays zette maar 55 miljoen pond opzij tegen 2,1 miljard pond een jaar geleden. HSBC en Lloyds meldden zelfs positieve cijfers doordat reserveringen weer konden vervallen. Dit leverde beide banken enkele honderden miljoenen pond aan extra winst op.

ING: voorzichtig met voorzieningen
ING kwam donderdag met de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. De bank reserveerde 223 miljoen euro voor slechte leningen. Dat was grofweg een derde van het bedrag een jaar geleden en is minder dan ING als gemiddeld beschouwt.

Toch was het duidelijk meer dan de Britse banken. Dit lijkt vooral terug te voeren op een voorzichtige aanpak. ING houdt er rekening mee dat kredietverliezen zich op een later moment alsnog zullen openbaren, bijvoorbeeld op het moment dat de overheidssteun is gestopt.

Santander: stijging rente-inkomsten
De Spaanse bank Santander boekte op jaarbasis een verdrievoudiging van de nettowinst. Behalve aan een daling van de voorzieningen was dit te danken aan hogere rente-inkomsten. Gecorrigeerd voor valuta-effecten stegen die met 5,1 procent door groei van zowel tegoeden als leningen. Het laatste is te danken aan het sterke economisch herstel wat de vraag naar krediet stuwt.

ING: rente-inkomsten stabiel dankzij ECB
Bij ING is dat laatste nog niet te zien. Op jaarbasis nam het totaalbedrag aan uitstaande leningen met circa 1 procent af. Omdat de spaartegoeden tegelijk sterk zijn gegroeid staat de rentemarge onder druk.

ING wist de rente-inkomsten, de belangrijkste bron van inkomsten, stabiel te houden maar werd daarbij geholpen door een rentekorting die het kreeg op een leningprogramma van de ECB. Zonder dit voordeel waren de rente-inkomsten ruim 200 miljoen euro lager uitgevallen.

Deutsche Bank en Franse banken: sterke cijfers zakenbank
Deutsche Bank kwam vorige week al met kwartaalcijfers. Deutsche had het beste kwartaal in zeven jaar tijd en boekte net als ING een nettowinst van zo’n 1 miljard euro. Dit kwam vooral uit de zakenbank waar de winst met 134 procent toenam door veel meer inkomsten uit de obligatie- en valutahandel. Daarnaast namen de vergoedingen voor de begeleiding van aandelenuitgiftes sterk toe.

BNP Paribas en Société Générale zagen de inkomsten bij hun zakenbanken ook hard stijgen, maar hier ging het vooral om de activiteiten in de aandelenhandel. Bij SocGen hadden deze activiteiten het beste kwartaal sinds 2015. Dit heeft alles te maken de hausse op de aandelenmarkten.

ING profiteert niet mee van hausse
ING heeft amper nog zakenbankactiviteiten. Er is een onderdeel ‘financial markets’ in de divisie wholesale banking die grootzakelijke klanten bedient, maar deze leverde vorig jaar slechts 6 procent van de winst van het hele concern.

Daarmee profiteert ING automatisch minder mee dan branchegenoten als het goed gaat op financiële markten. Waar ING het in het afgelopen kwartaal dan wel weer goed mee deed, waren de ‘fees’ die verdiend werden op beleggingsproducten die werden verkocht in met name Duitsland en België.

Wat vooral duidelijk wordt uit de kwartaalcijfers van de verschillende grote Europese banken is dat deze zich moeilijk met elkaar laten vergelijken vanwege de verschillende (deel)markten waarop zij actief zijn en de grote verschillen in samenstelling van de balans.

Voor wie toch in deze sector wil ‘stockpicken’, hieronder enkele kerncijfers en de huidige visie van het analistengilde (bron: Bloomberg) op de in dit stuk genoemde banken. Deze kengetallen vindt u van zo’n 150 geselecteerde aandelen ook iedere maand in Effect.



Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.




Gerelateerde artikelen