VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zeker sinds corona zit de pakketbezorging in de lift, dus heel verrassend was het niet dat bpost goede resultaten boekte in het laatste kwartaal van vorig jaar. Het aandeel won vrijdag in Brussel ruim 11 procent op de cijfers, al zakt het vandaag iets terug. Voor de nabije toekomst moet bpost mogelijk opboksen tegen Amazon.

Nederlandse beleggers kennen bpost waarschijnlijk vooral van het afgeketste bod op PostNL uit 2016. De Nederlandse concurrent was een tijdje aangeschoten wild na het afslaan van die overnamepoging. De Belgen boden 2,7 miljard euro (5,75 euro per aandeel) en dat is een bedrag dat PostNL nog altijd bij lange na niet waard is op de beurs. De koers van het Nederlandse post- en pakketbedrijf is op het moment van schrijven 3,49 euro.

Bpost zelf was de laatste jaren echter ook geen geweldige belegging. Het aandeel deed het vrijdag wel goed, nadat het bedrijf bekend maakte dat de eigen winstdoelstelling in 2021 werd overtroffen. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 349,3 miljoen euro en dat was boven de doelstelling van 340 miljoen.

In het laatste kwartaal van het jaar groeide de ebit met 45,7 procent tot 88,1 miljoen. De operationele marge kwam uit op 6,8 procent. Voor het lopende jaar verwacht bpost echter een lager bedrijfsresultaat, tussen 280 miljoen en 310 miljoen euro. De inflatie kan een rol gaan spelen aan de kostenkant, en misschien nog wel belangrijker: Amazon investeert in een eigen logistiek centrum in Antwerpen. De Amerikaanse gigant is een belangrijke klant voor bpost, en als dit kapitaalkrachtige bedrijf echt zelf wil gaan bezorgen heeft het bpost misschien wel helemaal niet meer nodig.

Dit is een risico dat alle postbedrijven in Europa lopen. Als Amazon hier voldoende schaalgrootte heeft wordt het snel interessant om de distributie zelf te gaan doen. En met een jaarlijkse vrije kasstroom van tientallen miljarden dollars hoeven de Amerikanen niet zuinig te doen met investeringen.

Bpost wil de productiviteit in de organisatie verbeteren. Een nieuw distributiemodel waarbij pakjes en brieven worden gebundeld, wordt in de tweede helft van 2022 in België getest met als doel het volgend jaar te implementeren. En zoals verwacht hervat bpost de dividenduitkering. Beleggers kunnen 0,49 euro per aandeel tegemoetzien.


PostNL
PostNL heeft vandaag de cijfers over het vierde kwartaal van 2021 en het hele afgelopen boekjaar gepubliceerd. De omzet is met 6,5 procent toegenomen tot bijna 3,5 miljard euro. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat is zelfs gestegen met 23,6 procent, waarbij 82 van de 308 miljoen euro overigens wel wordt aangemerkt als corona-gerelateerd en daarom eenmalig (non-recurring).

De vrije kasstroom van PostNL bedroeg vorig jaar 288 miljoen euro, voor boekjaar 2022 ligt de prognose echter een stuk lager. Dat komt voornamelijk doordat het bedrijfsresultaat zal dalen als gevolg van het wegvallen van het positieve corona-effect, en omdat er een toename van het werkkapitaal gepland is. De beter dan verwachte kasstroom over 2021 wordt ingezet voor een aandeleninkoop van 250 miljoen euro en een dividend van 42 eurocent per aandeel.

Waar de AMX-index vandaag 1,3 procent verliest, koerst PostNL 1,4 procent hoger. De cijfers worden dus redelijk positief ontvangen door beleggers.

In Effect 3, die begin maart verschijnt, leest u een uitgebreide sectoranalyse van de pakketbezorgers. Daarin komen behalve bpost en PostNL ook Deutsche Post DHL, FedEx en UPS aan bod.


Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.




Gerelateerde artikelen