VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AEX-zwaargewicht Unilever heeft in het eerste kwartaal van 2021 beter gepresteerd dan verwacht. Het aandeel steeg donderdag met 3 procent, maar lijkt nog altijd niet te duur.

Unilever deed het vooral goed in China en India, waar een jaar geleden nog strikte maatregelen golden vanwege corona. De onderliggende verkoop steeg in het eerste kwartaal met 5,7 procent, maar de omzetgroei in China en India lag in de dubbele cijfers.

Non-food
Beleggers riepen Unilever al vaak op een definitieve keuze te maken tussen food en non-food, waarbij men vaak een voorkeur voor dat laatste heeft. Het bedrijf dreigde in 2017 overgenomen te worden door Kraft Heinz, dat Unilever vrijwel zeker zou hebben opgeknipt. Die vijandige overnamepoging ketste echter af, maar Unilever ging daarna wel aan de slag met de verbetering van de winstgevendheid en het rendement voor aandeelhouders, onder andere door meer focus aan te brengen.

Unilever verkocht in dat kader de margarinetak al en is nu bezig met de verzelfstandiging van de theetak. Dit proces ligt op schema en wordt naar verwachting dit jaar afgerond, misschien wel met een beursnotering in Amsterdam. Verkoop aan een andere partij behoort echter ook nog tot de mogelijkheden. Ook enkele kleine cosmeticamerken zullen worden verkocht.

Niet alleen met de verkoop van bedrijfsonderdelen, vooral met de dagelijkse business genereert Unilever een enorme hoeveelheid cash, de free cashflow lag op 7,9 miljard euro in het uitzonderlijk goede jaar 2020. Vermoedelijk valt de vrije kasstroom dit jaar weer iets terug, dit kengetal zal volgens analistentaxaties (bron: Bloomberg) in 2021 rond 6,5 miljard euro uitkomen, om in 2022 weer aan te groeien tot bijna 7 miljard. Geen drama, Unilever kan het zich gemakkelijk permitteren een nieuw aandeleninkoopprogramma van 3 miljard euro te starten. 

6 procent
Op een beurswaarde 127 miljard euro is 3 miljard zo’n 2,4 procent. Tel daar het verwachte dividend (3,5 procent) bij op en Unilever sluist dit jaar zo’n 6 procent direct terug naar haar aandeelhouders.

Die aandeelhouders mogen bovendien best optimistisch zijn over het koersrendement dat daar op termijn mogelijk nog bijkomt. Op minder dan 20 keer de winst die voor dit jaar wordt verwacht is Unilever in het verleden wel eens (veel) duurder geweest, en bovendien is het aandeel aantrekkelijker gewaardeerd dan menig concurrent, schreven wij al in de laatste Effect.

Unilever was enige tijd een achterblijver, dat had ook te maken met gedoe rond het vertrek van het hoofdkantoor uit Nederland, waardoor het aandeel uit verschillende Europese indices verwijderd werd, wat tot verkopen bij indexvolgers leidde. Die verkoopdruk is nu weggeëbd.

De sectoranalyse van de grootste non-foodproducenten ter wereld verscheen in Effect 4 van dit jaar. Voor leden van de VEB is het hier te lezen.


Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.




Gerelateerde artikelen