VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Analisten verwachten dat de aandelen Shell, DSM, Prosus en ASML in 2023 een stevige koerssprong zullen maken. De experts houden rekening met koersstijgingen die in de tientallen procenten lopen.

Dit viertal bedrijven wordt gevolgd door tientallen analisten en zij hebben deze vier Amsterdamse hoofdfondsen vrijwel zonder uitzondering op een ‘koop’ staan. Hun koersdoelen liggen veel hoger dan de beurskoersen die nu op het bord staan.

Wat maakt deze aandelen zo geliefd onder analisten en hoeveel opwaarts potentieel hebben ze?

1. ASML

Koersdoel: 695 euro, +39 procent

Grote chipmakers als Intel en TSMC zijn van plan de komende jaren tientallen miljarden euro’s te investeren in nieuwe fabrieken, om de enorme vraag naar chips te kunnen bijbenen. Daarbij is één ding duidelijk: in die fabrieken zullen machines van ASML komen te staan.

ASML heeft een monopolie op de nieuwste generatie zogeheten EUV-technologie (extreem ultraviolet licht). De veelgevraagde EUV-machines kunnen chips fijnmazig opbouwen, waardoor de rekenkracht en snelheid toenemen.

Volgens JP Morgan-analist Sandeep Deshpande bevindt ASML zich in de sweet spot bij de belangrijkste overgang in halfgeleiderapparatuur, namelijk de verschuiving naar EUV-technologie. “ASML is de enige leverancier van EUV-machines, waardoor het marktaandeel in lithografie verder zal toenemen”, aldus de analist van dienst.

ASML maakt daarnaast ook de wat oudere variant machines (in jargon: DUV, wat staat voor diep ultraviolet) voor bijvoorbeeld chips in elektrische auto’s. Ook op het gebied van DUV domineert het bedrijf uit Veldhoven, met een marktaandeel van 90 procent.

Het afgelopen jaar was sprake van toenemende onzekerheid bij consumenten, gierende inflatie en angst voor een stevige recessie. Ook klanten van ASML ontkomen niet aan dit krachtenveld. Zo maken volgens bestuursvoorzitter Peter Wennink sommige chipfabrikanten minder gebruik van hun huidige chipmachines, en zijn investeringsplannen wat naar beneden bijgesteld.

En dat merkt ASML. Voor het eerst in lange tijd heeft zich een klant op het hoofdkantoor in Veldhoven gemeld die zijn machines later geleverd wil krijgen. Tegelijkertijd wil het leeuwendeel van de klanten nog altijd niets liever dan zo snel mogelijk de nieuwste chipmachines op zijn productielocaties hebben.

Sterker nog: andere klanten laten ASML weten het plekje op de wachtlijst te willen overnemen van klanten die orders uitstellen. Wie bewijs hiervan wil zien, hoeft alleen maar naar de ontwikkeling van het orderboek te kijken.

Volgens ASML zit er voor 38 miljard euro aan orders in de portefeuille (bijna drie keer de omzet uit chipmachines over het afgelopen jaar). “Wij denken dat het orderboek veerkrachtig genoeg is om een ​​grote impact van vertragingen te voorkomen”, zo schrijft Deutsche Bank-analist Robert Sanders in zijn laatste rapport.

2. DSM

Koersdoel: 161 euro, +38 procent

DSM richtte zijn aandacht jarenlang op twee verschillende onderdelen en liet bij herhaling weten dat te zullen blijven doen. Toch liep het afgelopen jaar anders. Met de verkoop van de materialentak en de voorgenomen fusie met het Zwitserse miljardenconcern Firmenich, worden voortaan alle pijlen gericht op de voedingsingrediënten en geurstoffen.

“Deze fusie stelt DSM in staat de kwaliteit van zijn voedingsingrediëntenportefeuille te verbeteren en blootstelling aan niet-onderscheidende (commodity) producten met één belangrijke stap te verlagen”, aldus analist Virginie Boucher-Ferte van Deutsche Bank.

De interesse van DSM voor Firmenich is ingegeven door één activiteit van het familiebedrijf: het geur- en smaakonderdeel. Andere activiteiten worden na de fusie relatief ongemoeid gelaten.

De synergievoordelen moeten vooral komen uit het samengaan van het smaakonderdeel van de Zwitsers met de voedingsingrediënten van DSM. De beide onderdelen mengen enzymen, additieven, mineralen en andere ingrediënten die ervoor zorgen dat voedingsmiddelen smaak en een bepaalde structuur krijgen. In deze markt maakt slechts een handjevol spelers de dienst uit.

Door de samenvoeging van de Zwitserse en Nederlandse activiteiten, wordt het voor voedingsproducenten als Danone en Nestlé nog moeilijker het nieuwe fusiebedrijf te negeren.

Bij de aankondiging van de fusie meldden beide bedrijven dat Firmenich beter van haar klanten weet wat zij precies willen dan DSM. Bij het voormalige chemiebedrijf lag de nadruk meer op de ontwikkeling van nieuwe ingrediënten en minder op het succesvol verkopen daarvan. In marketing en verkoop is Firmenich naar eigen zeggen verder dan DSM.

Het is vooral de toegang tot de klanten van Firmenich die vanaf 2026 tot 500 miljoen euro aan extra omzet moet leiden. Inclusief kostenbesparingen voorziet DSM op termijn samenwerkingsvoordelen van jaarlijks 350 miljoen euro op bedrijfsresultaatniveau (ebitda, de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie).

Hoewel DSM bij de aankondiging van de fusie in mei de handen van beleggers op elkaar kreeg, blijft de waardering van de nieuwe combinatie vooralsnog achter bij die van sectorgenoten die zich al volledig toeleggen op het lucratieve geur- en smaakstoffensegment.

Dat zorgt voor een koopkans, vinden ze bij de Britse zakenbank Barclays. “We denken dat we over een jaar terug zullen kijken en constateren dat de huidige koers een aantrekkelijk instapniveau was”, aldus analist Sebastian Satz.

3. Prosus

Koersdoel: 84 euro, +31 procent

Technologie-investeerder Prosus bezit aandelen in een waaier aan beursgenoteerde ondernemingen. Het grootste belang betreft het Chinese Tencent. Die investering alleen al is momenteel ruim 100 miljard euro waard. Dat is meer dan de (netto) 84 miljard euro waartegen Prosus als geheel op de beurs wordt verhandeld.

De meeste beleggers zien Prosus dan ook als een belegging in Tencent, maar dan met korting. Het Chinese bedrijf is de grootste maker van computerspellen en bezit de superapp WeChat, die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld te winkelen en bankzaken te regelen. Het aandeel Tencent daalde het afgelopen jaar door het strengere toezicht van de Chinese overheid en een afkoelende economie.

Om de winst (en koers) te stutten, heeft Tencent aangekondigd kosten te gaan besparen, bezittingen te verkopen (waaronder maaltijdbezorger Meituan) en eigen aandelen in te kopen. Volgens zakenbank JP Morgan moet deze aanpak zorgen voor koersherstel.

Naast Tencent heeft Prosus ook beursgenoteerde belangen in bijvoorbeeld maaltijdbezorger Delivery Hero en reisplatform Trip.com. Opgeteld zijn deze belangen goed voor ongeveer 5 miljard euro. Daarnaast zijn er nog de niet-beursgenoteerde belangen. Afgaand op de gemiddelde analistenschatting en private waarderingen zouden die gezamenlijk 25 miljard euro waard zijn.

Volgens Prosus – die de waardering en de hoogte van de korting op de eigen website bijhoudt – tellen alle belangen, rekening houdend met contanten en schulden, op tot meer dan 130 miljard euro, of 100 euro per aandeel Prosus. Dat betekent dat het aandeel (huidige beurskoers circa 64 euro) tegen een aanzienlijke korting wordt verhandeld.

Met een eerder dit jaar aangekondigd plan wil Prosus deze hardnekkige korting aanpakken. De investeringsmaatschappij wil haar belang in Tencent geleidelijk afbouwen en met de verkoopopbrengst eigen aandelen inkopen.

Sinds de aankondiging in juni is de korting deels teruggebracht. ”Een meerjarige inkoop van eigen aandelen, gefinancierd door verkopen van aandelen Tencent, zou de korting verder moeten verkleinen”, aldus Marcus Diebel van JP Morgan. Toch lijkt het om meerdere redenen twijfelachtig dat de korting er helemaal uit zal lopen.

4. Shell

Koersdoel: 35 euro, +31 procent

Shell wordt nog altijd gezien als oliebedrijf, maar het is inmiddels groter in gas.

Shell profiteerde het afgelopen jaar – tegen wil en dank – van de extreme krapte op de Europese gasmarkt als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het gat tussen energievraag en -aanbod in Europa moet bijna volledig worden gedicht met overzeese import van LNG (vloeibaar aardgas).

Door de overname van British Gas (BG Group) in 2015 werd Shell in een keer de grootste producent van vloeibaar gas ter wereld. Van de vijf olie- en gasmajors heeft Shell de grootste LNG-tak, die vloeibaar gas produceert en vooral verkoopt. Het concern is actief in de hele LNG-keten – van productie tot verscheping en de voor import en export benodigde haveninfrastructuur.

De gasdivisie van Shell is volledig ingericht op het verschepen van gas van producerende landen in Afrika, het Midden-Oosten en Australië naar consumerende regio’s als Europa, maar ook Oost-Azië. Dat dit lucratief kan zijn, liet het verschil in de gasprijs tussen de VS en Europa zien dit jaar zien. In Europa lagen de gasprijzen door de oorlog in Oekraïne een stuk hoger dan in de VS.

Het is goed mogelijk dat er voor Shell nog wat in het verschiet ligt. De grote prijsverschillen op de verschillende gasmarkten sijpelen namelijk niet meteen door in de resultaten. Dat komt doordat Shell vastzit aan contracten met (lage) vaste prijzen uit het verleden. LNG is dus vooral een potentiële winstaanjager op de middellange termijn, als oude contracten worden vernieuwd.

Waar de oliedivisie moet krimpen – om precies te zijn 1 à 2 procent per jaar tot 2030 – blijft Shell wel inzetten op groei van de LNG-tak. Zo is het concern betrokken bij grote projecten in Canada, Nigeria en Qatar. De combinatie van hogere productie en grote prijsverschillen maakt dat het gasonderdeel de winstmotor van Shell zal moeten worden na volgend jaar. Dat moet ook leiden tot een hoge vrije kasstroom.

“Shell is onze favoriet, met hoge vrije kasstromen door de supercycle op de energiemarkten, waarbij Shell zich met zijn LNG-portefeuille van concurrenten onderscheidt”, aldus analist Christyan Malek van JP Morgan. Analist Lydia Rainforth van Barclays noemt Shell om vergelijkbare redenen zelfs “substantieel ondergewaardeerd”.

Populair bij analisten

 Fonds Koers Gem. advies Gem. koersdoel Potentieel
Shell € 27  2.92 € 35  31%
DSM € 116  2.86 € 161  38%
Prosus € 64  2.86 € 84  31%
ASML € 502  2.82 € 695  39%

Bron: Bloomberg, peildatum 28 december 2022

Analistenadviezen en koersdoelen in Effect


In het magazine Effect publiceert de VEB de kerncijfers (analistenaanbevelingen, waardering en taxaties) van de grootste Nederlandse bedrijven.


Analisten geven aandelen in de regel het advies ‘kopen’, ‘houden’ of ‘verkopen’. Aan de hand van de verhouding tussen deze adviezen wordt door de VEB een gemiddelde score berekend. Deze score loopt uiteen van 1 (alleen verkoopadviezen) tot 3 (alleen koopadviezen).

Hoe hoger deze score, hoe beter de verhouding tussen de positieve, neutrale en negatieve analisten. De meest kansrijke AEX-aandelen (met een score van 2,8 tot 3,0) hebben (nagenoeg) alleen koopaanbevelingen.

Naast het (koop-, houd- of verkoop-) advies, publiceren analisten ook een koersdoel.

Het koersdoel geeft aan op welk niveau het aandeel over 12 maanden moet staan als de projecties van de analist daadwerkelijk uitkomen.




Gerelateerde artikelen