• Ogen komende week gericht op economie

  26-02-2017 11:10 - Stroom aan bedrijfscijfers begint op te drogen.

  (ABM FN-Dow Jones) Beleggers gaan een drukke macro-economische week tegemoet met de maandelijkse inkoopmanagersindexen, het Beige Book van de Federal Reserve en een toespraak van president Donald Trump, terwijl het bedrijfscijferseizoen in rustiger vaarwater komt.

  Afgelopen week schoot de AEX door de 500 punten, maar wist dit niet vast te houden en sloot vrijdag bijna een procent lager op weekbasis op 494,90 punten.

  Economisch ziet het er goed uit. "De Eurozone PMI laat een beeld van sterke groei zien. De stijging van 54,4 in januari naar 56 in februari laat zien dat bedrijven door een groei in de nieuwe orders steeds optimistischer worden", aldus econoom Bert Colijn van ING.

  "Toch lijken markten meer risico in te prijzen dan de economische cijfers van deze week zouden doen vermoeden", voegde Colijn daaraan toe. De Duitse 2-jaars rente bereikte afgelopen week het laagste punt ooit. Een belangrijke reden hiervoor noemt de econoom van ING "een bredere vlucht naar veiligheid". De verkiezingen die in de Eurozone op de rol staan beginnen volgens Colijn hun impact op de markten te hebben.

  Op woensdag 1 maart volgen de definitieve inkoopmanagersindexen voor de industrie, die moeten bevestigen dat de inkoopmanagers steeds meer vertrouwen krijgen. Alvorens het zo ver is, volgen op maandag nog het economisch sentiment in eurozone en de Duitse detailhandelsverkopen en de economische groei in Frankrijk op dinsdag. Donderdag volgen groeicijfers uit Spanje en de Europese inflatie. Op vrijdag staan de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector op de rol en de detailhandelsverkopen in de eurozone.

  Uit Amerika is er eveneens voldoende nieuws. Op woensdag en vrijdag volgen ook respectievelijk de inkoopmanagersindex voor de industrie en de dienstensector. Op maandag zijn er verschillende huizencijfers en op dinsdag de economische groei.

  De meeste aandacht zal dinsdag evenwel uitgaan naar een toespraak van president Donald Trump in het Amerikaanse Congres. Dit weekend twitterde de nieuwe eerste man van de VS dat in de eerste maand van zijn presidentschap de nationale schuld met 12 miljard dollar daalde, waar zijn voorganger Barack Obama deze volgens hem in de eerste maand juist liet stijgen met 200 miljard. "De media heeft dit niet gemeld", zo twitterde Trump.

  Woensdag staan verder de uitgaven van Joe Sixpack op de rol en het Beige Book van de Federal Reserve. De markt vraagt zich af of de Fed in maart al tot een renteverhoging over zal gaan, of dat de centrale bank deze nog uitstelt.

  Donderdag volgen in de VS nog de wekelijkse steunaanvragen.

  Voorafgaand aan deze cijfers zei valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO te verwachten dat aan de opmars van de dollar een einde is gekomen. De rally is voorbij, aldus Boele, die verwacht dat beleggers hun posities zullen gaan liquideren. "Onze nieuwe raming voor de euro/dollar voor het tweede en derde kwartaal is 1,05", zo liet ABN AMRO weten, tegen 1,0561 momenteel.

  Het muntpaar kan volgens Boele vervolgens stijgen naar 1,10 als de markt in het vierde kwartaal de verwachte vermindering door de Europese Centrale Bank van haar monetaire beleid gaat inprijzen. "Dit is ook onze nieuwe eindejaarsvoorspelling."

  Rustiger op bedrijvenfront

  Zoals gezegd begint het cijferseizoen op zijn laatste benen te lopen. Op dinsdag publiceert Aalberts Industries de jaarcijfers, op woensdag gevolgd door Ahold Delhaize, dat eerder al omzetcijfers publiceerde. Donderdag staan ASM International en KAS Bank op de rol en vrijdag zijn de ogen gericht op Gemalto en de kleinere fondsen ICT Group en Neways Electronics.

  De week start op maandag met de cijfers van PostNL. De omzet van het postbedrijf is volgens analisten in het vierde kwartaal wat gedaald, hetgeen ook geldt voor het onderliggende contante bedrijfsresultaat. Vrees dat PostNL aan de eigen doelstelling voor 2016  van een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 220 miljoen tot 260 miljoen euro niet wist te voldoen, is er niet. De consensus ligt op 248 miljoen euro.

  Zakenbank Jefferies, dat een koopadvies heeft op PostNL, verwacht dat het postbedrijf maatregelen zal aankondigen om de aandeelhouderswaarde te verhogen, nadat een overname door het Belgische Bpost voor 5,75 euro per aandeel vorig jaar stuk liep

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Meer winst voor Berkshire Hathaway

  26-02-2017 10:34 - Buffett verdiende in heel 2016 evenveel als in 2015.

  (ABM FN-Dow Jones) Berkshire Hathaway heeft in de laatste maanden van 2016 meer winst geboekt, te danken aan investeringen, terwijl er operationeel juist iets minder werd gepresteerd. Dit bleek zaterdag uit de cijfers die het beleggingsvehikel onder leiding van de vermaarde belegger Warren Buffett presenteerde.

  In het vierde kwartaal van 2016 daalde de operationele winst van Berkshire Hathaway van 4,7 miljard naar 4,4 miljard dollar.

  Berkshire Hathaway wist evenwel een ruimschoots tweemaal zo hoge winst op investeringen en derivaten te halen van 1,9 miljard dollar, waardoor de nettowinst van het fonds steeg van 5,5 miljard naar 6,3 miljard dollar. Daarmee profiteerde het investeringsvehikel van de opleving van de aandelenmarkten tegen het einde van 2016.

  In heel 2016 verdiende Berkshire Hathaway 24,1 miljard dollar, grofweg gelijk aan de winst over 2015. Deze pas op de plaats was vooral het gevolg van lagere winsten bij spoorwegmaatschappij BNSF door minder vraag naar kolen.

  In een begeleidende brief, een jaarlijks terugkerende traditie, trok Buffett ditmaal van leer tegen vermogensbeheerders. Volgens 'het orakel van Omaha' hebben vermogensbeheerders de afgelopen tien jaar maar liefst 100 miljard dollar verspild. Als biljoenen dollars door 'Wall Streeters' worden beheerd, die hoge vergoedingen eisen, dan zijn het meestal juist deze managers die er beter van worden, niet hun cliënten, zei Buffett.

  Het aandeel Berkshire Hathaway sloot vrijdag fractioneel hoger op 255.040 dollar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • ING Beleggersbarometer gedaald

  25-02-2017 02:45 - Minder vertrouwen in Nederlandse economie.

  (ABM FN-Dow Jones) Het enthousiasme van beleggers over de Nederlandse economie is wat getemperd. Dit bleek zaterdag uit cijfers van ING.

  De ING Beleggersbarometer daalde van een stand van 148 in januari, de hoogste score in ruim anderhalf jaar tijd, naar 141 in februari.

  "Deze daling wordt veroorzaakt door een wat minder positieve kijk van de beleggers op de economische situatie in Nederland en in hun verwachting voor de AEX de komende drie maanden, al denkt nog steeds ruim de helft van de beleggers dat de AEX verder zal stijgen", aldus ING in een toelichting.

  Driekwart van de beleggers denkt volgens ING dat de 'America First politiek' van president Donald Trump niet goed is voor de wereldeconomie. Een flink deel, 42 procent, denkt dat deze strategie de economie in de Verenigde Staten zelf zal schaden. Twee derde verwacht dat deze America First politiek bovendien een negatief effect heeft op zowel de Nederlandse beurs als de meeste beurzen wereldwijd.

  Ook voorzien de beleggers volgens ING een negatief effect op de valutakoersen en wel dat de dollar daalt ten opzichte van euro. "Tot nu toe focusten beleggers vooral op stimuleringsmaatregelen. Het is allemaal nog te weinig concreet, maar dat handelsbelemmeringen niet goed zijn voor beurskoersen lijkt me duidelijk", aldus investment manager Henry van Heijster van ING.

  Lichtpuntje is het stijgende consumentenvertrouwen in Nederland. Ruim de helft verwacht dat het vertrouwen in 2017 zal blijven stijgen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • BlackRock verkleint belang in Aegon

  25-02-2017 02:33 - Kapitaalbelang onder meldingsdrempel.

  (ABM FN-Dow Jones) BlackRock heeft een iets kleiner belang in Aegon gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 23 februari.

  BlackRock meldde een kapitaalbelang van 2,90 procent met een stemrecht van 3,26 procent.

  Op 3 februari dit jaar meldde BlackRock nog een kapitaalbelang van 3,01 procent, met een stemrecht van 3,38 procent.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • BlackRock verkleint belang in Boskalis licht

  25-02-2017 02:31 - Kapitaalbelang van nog altijd ruim 4 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) BlackRock heeft een iets kleiner belang in Boskalis gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 23 februari.

  BlackRock meldde een kapitaalbelang van 4,33 procent met een stemrecht van 4,97 procent.

  Op 21 februari dit jaar meldde BlackRock nog een kapitaalbelang van 4,38 procent, met een stemrecht van 5,02 procent.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • BlackRock vergroot belang in Wolters Kluwer

  25-02-2017 02:29 - Kapitaalbelang van ruim 4 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) BlackRock heeft een groter belang in Wolters Kluwer gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 23 februari.

  BlackRock meldde een kapitaalbelang van 4,17 procent met een stemrecht van 5,08 procent.

  Op 22 februari dit jaar meldde BlackRock nog een kapitaalbelang van 4,05 procent, met een stemrecht van 4,97 procent.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Pensioenfondsen roepen Unilever op lange termijn te bewaken

  25-02-2017 02:26 - PMT, PME en MN doen publieke oproep.

  (ABM FN-Dow Jones) De pensioenfondsen PMT en  PME en vermogensbeheerder MN hebben Unilever opgeroepen toch vooral de lange termijn niet uit het oog te verliezen.

  "Unilever: blijf koersvast", aldus de drie partijen.

  "We lazen in de media dat Unilever opties onderzoekt om 'versneld aandeelhouderswaarde te creëren'. Deze poging om aandeelhouders gerust te stellen baart ons toch zorgen. Voor ons als aandeelhouders betekent echte aandeelhouderswaarde creëren juist focus op de lange termijn. Zoals Unilever de afgelopen jaren juist zo mooi heeft laten zien", stond te lezen in de oproep van PMT, PME en MN.

  Unilever wees recent een overnamebod van Kraft Heinz af, dat de onderneming waardeerde op zo'n 143 miljard dollar.

  Kort na de afwijzing liet het Brits-Nederlandse concern weten een "uitvoerig" onderzoek te zijn gestart naar de mogelijkheden om versneld meer aandeelhouderswaarde te creëren. Unilever verwacht deze studie begin april te hebben afgerond en dan nadere bekendmakingen te kunnen doen.

  "De gebeurtenissen van vorige week hebben de noodzaak om de waarde die we in Unilever zien sneller te kapitaliseren", aldus de summiere verklaring van het bedrijf op 22 februari.

  "Een scherpe langetermijnvisie en heldere duurzaamheidsdoelstellingen staan niet in de weg van kostenreductie en het afstoten van minder winstgevende onderdelen. Winstgevendheid en duurzaamheid gaan hand in hand. Maar een te sterke kortetermijnfocus van beleggers en bedrijven kan echte economische activiteit als basis voor duurzame groei en ontwikkeling van de economie in de weg staan", waarschuwden de drie partijen zaterdag.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Invesco vergroot belang in Wereldhave

  25-02-2017 02:12 - Kapitaalbelang van ruim 3 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) Invesco Limited heeft een groter belang in Wereldhave gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 23 februari.

  Invesco meldde een kapitaalbelang van 3,28 procent met een stemrecht van 2,99 procent.

  Op 9 januari dit jaar meldde Invesco nog een kapitaalbelang van 3,00 procent, met een stemrecht van eveneens 3,00 procent.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • FMR vergroot belang in Arcadis fractioneel

  25-02-2017 02:09 - Kapitaalbelang van 10 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) FMR heeft een fractioneel groter belang in Arcadis gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 23 februari.

  FMR meldde een kapitaalbelang van 10,00 procent met een ongewijzigd stemrecht van 9,37 procent.

  Op 22 februari dit jaar meldde FMR nog een kapitaalbelang van 9,99 procent.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • ING Belgie reorganiseert minder straf - media

  25-02-2017 02:06 - Streven naar zelfs 400 ontslagen.

  (ABM FN) De reorganisatie van ING België zal minder ontslagen kennen dan aanvankelijk verwacht. Dit schreef De Tijd zaterdag.

  Een mondeling akkoord tussen de vakbonden en de bank op donderdag zou betekenen dat niet 1.700 banen verloren gaan via een collectief ontslag, maar dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt wordt tot 890. "Er is bovendien afgesproken om te streven naar een uiteindelijke doelstelling van 400 ontslagen", voegde de zakenkrant daaraan toe.

  Het collectief ontslag van 1.700 banen maakte deel uit van een sanering van in totaal 3.500 banen, ongeveer een op de drie, tegen 2021.

  Door: ABM Financial News.
  pers@abmfn.be
  Redactie: +32(0)78 486 481

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Beursupdate: AEX op Wall Street

  24-02-2017 10:22 - ArcelorMittal grootste daler.

  (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn vrijdag drie van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam lager gesloten. Galapagos bleek de grootste stijger, terwijl ArcelorMittal ten opzichte van het slot in Amsterdam circa 1,4 procent verloor.

  Aegon (+0,92%)

  ArcelorMittal (-1,36%)

  ASML (+0,34%)

  Galapagos (+1,28%)

  ING Groep (+0,59%)

  Philips (+0,48%)

  RELX (+0,14%)

  Royal Dutch Shell (-0,14%)

  Unilever (-0,12%)

  Euro/dollar: 1,0559

  Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 494,90 punten, zijn geëindigd op 494,95 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Wall Street na eindsprint op winst

  24-02-2017 10:09 - Markt vraagt zich af of Donald Trump zijn beloftes wel zal nakomen.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag na een kleine eindsprint hoger gesloten. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent naar 2.367,34 punten, terwijl de Dow Jones index 0,1 procent won op 20,821,76 punten. De Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.845,31 punten.

  Volgens marktanalist Micheal Hewson van CMC Markets verwerkten de markten vrijdag onder meer de uitspraken van de Amerikaanse minister Steven Mnuchin van Financiën op donderdag, die de verwachtingen over de voorgestelde hervormingen door president Donald Trump temperden. 

  Dit maakt de toespraak van Trump voor het Congres aanstaande dinsdag volgens Hewson nog belangrijker, omdat er meer inzicht kan komen in wat de president van plan is in de komende maanden. De markt zal zich volgens de analist afvragen of Trump zijn beloftes wel zal nakomen.

  Strateeg Bruce Bittles van Robert W. Baird & Co sluit een kortstondige correctie niet uit, nadat er in de afgelopen twee weken "veel optimisme" merkbaar was in de de markt. "Beleggers willen bewijs zien dat Trump zijn plannen ook daadwerkelijk zal doorvoeren", aldus analist Mike van Dulken van Accendo Markets. 

  Vooral banken stonden vrijdag onder druk, terwijl aandelen uit de energiesector het door de dalende olieprijzen ook moeilijk hadden. Recent presteerden de banken- en energiesector nog bovengemiddeld, hetgeen suggereert dat beleggers nu mogelijk wat winst nemen. 

  Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de verkopen van nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten in januari zijn gestegen met 3,7 procent ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis namen de verkopen in januari zelfs met 5,5 procent toe.

  Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie daalde in januari juist, conform een eerdere raming. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 98,5 in januari naar 96,3 deze maand. Half februari kwam uit een voorlopige meting nog een niveau van 95,7 naar voren.

  Olie werd goedkoper. De april-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,46 dollar lager op 53,99 dollar. Beleggers namen winst na het meevallende rapport van donderdag over de Amerikaanse olievoorraden.

  De euro/dollar noteerde op 1,0561. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0615 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0580 op de borden. 

  Volgens Konstantinos Anthis van ADS Securities kijkt de markt naast de toespraak van Trump volgende week uit naar een andere toespraken van onder anderen voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve en bestuurslid Stanley Fischer. 

  Op macro-economisch vlak krijgen beleggers aankomende week inzicht in de ontwikkelingen binnen de industrie en dienstensector in diverse Europese landen en Amerika. Verder komen er verschillende bedrijven met jaarcijfers, waaronder Target, Best Buy, Office Depot en Staples.    

  Bedrijfsnieuws

  Hewlett Packard Enterprise sloot nipt hoger, ondanks dat het IT-bedrijf donderdag laat een tegenvallende omzet rapporteerde en zijn winstverwachting voor het huidige boekjaar neerwaarts bijstelde.

  RH, voorheen bekend als Restoration Hardware, steeg circa 25 procent, nadat het concern donderdag laat meldde hoger dan verwachte kwartaalresultaten te voorzien.

  J.C. Penney heeft in het vierde kwartaal de omzet licht zien dalen, maar wel weer zwarte cijfers geschreven. De omzet daalde fractioneel tot 3.961 miljoen dollar. Het operationeel resultaat (EBITDA) steeg met 288 miljoen dollar naar 427 miljoen dollar. In de komende maanden wil J.C. Penney 130 tot 140 winkels sluiten, circa 13 tot 14 procent van het totale aantal winkels van de Amerikaanse retailer. Ook verdwijnen er twee distributiecentra. Het bedrijf hoopt met deze plannen 200 miljoen dollar te besparen. Het aandeel sloot bijna zes procent lager. 

  Foot Locker rapporteerde voorbeurs over het vierde kwartaal beter dan verwachte resultaten. Het aandeel won ruim negen procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Wall Street stevent af op lager slot

  24-02-2017 09:33 - Markt vraagt zich af of Donald Trump zijn beloftes wel zal nakomen.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een lager slot. 

  Een half uur voor de slotbel daalde de Dow Jones index met 0,3 procent en stond ook de Nasdaq onder druk. De techbeurs daalde 0,1 procent, net als de S&P 500.

  Volgens marktanalist Micheal Hewson van CMC Markets verwerkten de markten vrijdag onder meer de uitspraken van de Amerikaanse minister Steven Mnuchin van Financiën op donderdag, die de verwachtingen over de voorgestelde hervormingen door president Donald Trump temperden. 

  Dit maakt de toespraak van Trump voor het Congres aanstaande dinsdag volgens Hewson nog belangrijker, omdat er meer inzicht kan komen in wat de president van plan is in de komende maanden. De markt zal zich volgens de analist afvragen of Trump zijn beloftes wel zal nakomen.

  Strateeg Bruce Bittles van Robert W. Baird & Co sluit een kortstondige correctie dan ook niet uit, nadat er in de afgelopen twee weken "veel optimisme" merkbaar was in de de markt. "Beleggers willen bewijs zien dat Trump zijn plannen ook daadwerkelijk zal doorvoeren", aldus analist Mike van Dulken van Accendo Markets. 

  Vooral banken stonden vrijdag onder druk, terwijl aandelen uit de energiesector het door de dalende olieprijzen ook moeilijk hadden. Recent presteerden de banken- en energiesector nog bovengemiddeld, hetgeen suggereert dat beleggers nu mogelijk wat winst nemen. 

  Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de verkopen van nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten in januari zijn gestegen met 3,7 procent ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis namen de verkopen in januari zelfs met 5,5 procent toe.

  Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie daalde in januari juist, conform een eerdere raming. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 98,5 in januari naar 96,3 deze maand. Half februari kwam uit een voorlopige meting nog een niveau van 95,7 naar voren.

  Olie werd goedkoper. De april-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,46 dollar lager op 53,99 dollar. Beleggers namen winst na het meevallende rapport van donderdag over de Amerikaanse olievoorraden.

  De euro/dollar noteerde op 1,0561. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0615 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0580 op de borden. 

  Volgens Konstantinos Anthis van ADS Securities kijkt de markt naast de toespraak van Trump volgende week uit naar een andere toespraken van onder anderen voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve en bestuurslid Stanley Fischer. 

  Op macro-economisch vlak krijgen beleggers aankomende week inzicht in de ontwikkelingen binnen de industrie en dienstensector in diverse Europese landen en Amerika. Verder komen er verschillende bedrijven met jaarcijfers, waaronder Target, Best Buy, Office Depot en Staples.    

  Bedrijfsnieuws

  Hewlett Packard Enterprise noteerde 0,1 procent hoger, nadat het IT-bedrijf donderdag laat een tegenvallende omzet rapporteerde en zijn winstverwachting voor het huidige boekjaar neerwaarts bijstelde.

  RH, voorheen bekend als Restoration Hardware, steeg bijna 24 procent, nadat het concern donderdag laat meldde hoger dan verwachte kwartaalresultaten te voorzien.

  J.C. Penney heeft in het vierde kwartaal de omzet licht zien dalen, maar wel weer zwarte cijfers geschreven. De omzet daalde fractioneel tot 3.961 miljoen dollar. Het operationeel resultaat (EBITDA) steeg met 288 miljoen dollar naar 427 miljoen dollar. In de komende maanden wil J.C. Penney 130 tot 140 winkels sluiten, circa 13 tot 14 procent van het totale aantal winkels van de Amerikaanse retailer. Ook verdwijnen er twee distributiecentra. Het bedrijf hoopt met deze plannen 200 miljoen dollar te besparen. Het aandeel noteerde 5,5 procent lager. 

  Foot Locker rapporteerde voorbeurs over het vierde kwartaal beter dan verwachte resultaten. Het aandeel noteerde 9,1 procent hoger.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Olieprijs sluit lager

  24-02-2017 08:57 - Aantal actieve olieplatformen in Amerika blijft stijgen.

  (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten. 

  Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets werd er winst genomen na het rapport van donderdag over de Amerikaanse olievoorraden. De Energy Information Administration (EIA) meldde dat de olievoorraden vorige week met krap een miljoen vaten zijn gestegen, waardoor het totaal op recordniveau blijft. 

  Op donderdag reageerden beleggers opgelucht op het rapport, omdat de markt uitging van een stijging met ruim 3 miljoen vaten. Dat de olievoorraden minder sterk toenamen had te maken met een lagere olie import. 

  Hoewel een groot deel van de OPEC-landen zich aan de afgesproken productiebeperkingen lijkt te houden, vult een stijging van de Amerikaanse olieproductie volgens Hewson het gat op. Uit data van de EIA bleek dat er in de Verenigde Staten afgelopen week 9 miljoen vaten per dag werden geproduceerd, het hoogste niveau sinds april 2016. 

  "Het is duidelijk dat Amerikaanse olieproducenten de kraan hebben opengedraaid", aldus analist Phin Ziebell van National Australia Bank. 

  Baker Hughes maakte vrijdag bekend dat het aantal actieve olieplatformen in Amerika in de afgelopen week is gestegen met 5 tot 602. De data van de dienstverlener aan de olie- en gassector schetst een beeld van de activiteit in de oliesector. Na een piek van 1.609 platformen in oktober 2014, zorgden de lagere olieprijzen voor een druk op de productie waardoor het aantal platformen afnam. Sinds de zomer nam het aantal actieve olieplatformen evenwel weer toe. 

  De april-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,46 dollar lager op 53,99 dollar. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Volkswagen Group weer winstgevend

  24-02-2017 08:50 - Autobouwer moest in 2016 6,4 miljard euro afschrijven door dieselschandaal.

  (ABM FN-Dow Jones) Volkswagen Group heeft in 2016 weer zwarte cijfers geschreven, maar ondervond nog wel de gevolgen van het dieselschandaal. Dit maakte de Duitse autobouwer vrijdagavond bekend. 

  De autofabrikant stelde goede vooruitgang te boeken in de afronding van het emissieschandaal. Bijzondere kosten drukten met 7,5 miljard euro flink op de resultaten, waarvan 6,4 miljard euro viel toe te schrijven aan de gevolgen van het dieselschandaal. 

  Evenwel kon Volkswagen wel zwarte cijfers schrijven. In het afgelopen jaar steeg de omzet met 1,9 procent naar 217 miljard euro en kwam de operationele winst na afschrijvingen uit op 7,1 miljard euro, tegenover een verlies van 4,1 miljard euro in 2015. Hierdoor resteerde er onder de streep een winst na belastingen van 2,8 miljard euro, beduidend meer dan het verlies van 5,5 miljard euro het jaar ervoor. 

  Volkswagen wil aandeelhouders bovendien een dividendvoorstel doen van 2,00 euro per aandeel. In 2015 konden beleggers rekenen op een dividend van slechts 0,11 euro per aandeel. 

  Het aandeel Volkswagen Group sloot vrijdag vlak op 145,71 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Intesa Sanpaolo ziet af van fusie met Generali

  24-02-2017 08:32 - Italiaanse bank wil op eigen kracht verder.

  (ABM FN-Dow Jones) Intesa Sanpaolo is niet van plan om te fuseren met Assicurazioni Generali. Dit maakte de Italiaanse bank vrijdagavond bekend. 

  Eind januari liet Intesa weten een potentiële fusie met Assicurazioni Generali te beoordelen, als onderdeel van een strategie om te groeien op het gebied van verzekeringen, vermogensbeheer en private banking. 

  Uit de beoordeling is nu gebleken dat een fusie met Generali volgens Intesa niet kan bijdragen aan de groeistrategie van de bank. Intesa wil nu op eigen kracht een groei van de aandeelhouderswaarde zien te bewerkstelligen.

  Het aandeel Intesa Sanpaolo sloot vrijdag 2,3 procent lager, terwijl Assicurazioni Generali 1,8 procent inleverde. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • AEX weet zich niet te handhaven boven 500 punten

  24-02-2017 08:02 - Rally vrijdag echt ten einde.

  (ABM FN-Dow Jones) De AEX wist deze week even de grens van 500 punten te doorbreken, maar handhaven boven dat niveau lukte niet. De hoofdindex eindigde met een slotstand van 494,90 punten op vrijdag 0,8 procent in de min ten opzichte van vorige week. 

  In Europa stegen de beurzen begin deze week nog naar de hoogste niveaus in ruim een jaar en hield de recordreeks op Wall Street aan. Richting het eind van de week kwam daar de klad in en vrijdag kwam de rally voorlopig ten einde.

  "Ondanks dat we deze week de 500 punten een aantal keer op de borden hebben zien staan, lijkt de rek tijdelijk uit de Europese markt. Ik verwacht dan ook dat we in Europa licht gaan wegzakken de aankomende week", aldus beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx.

  Veel aandacht ging uit naar de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. En die benadrukten eens temeer dat de Amerikaanse centrale bank de rente spoedig verder wil verhogen. Of dat al maart wordt, daar is de markt nog verdeeld over, hoewel de kans erop in het algemeen nog steeds niet al te hoog wordt ingeschat. Juni lijkt de meer gangbare optie. Analisten van ING wezen erop dat de markt niet te sterk vast moet houden aan het idee van geleidelijke renteverhogingen. "Dit kan nog steeds betekenen dat er dit jaar drie (of meer) verhogingen plaatsvinden".

  Het idee van een aanstaande renteverhoging sterkte deze week de dollar. Daarnaast werd de eurozwakte verklaard door de toenemende zorgen over de verkiezingen die de komende tijd in Europa plaatsvinden. In Frankrijk stijgt Marine Le Pen in de peilingen. Zij zou voorstander zijn van een vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie en de NAVO. Die zorgen vertalen zich ook in lagere rendementen op Franse en Duitse staatsobligaties.

  Olie wist deze week door de 54,00 dollar te breken en steeg richting de 55,00 dollar. Verder opwaarts potentieel is echter beperkt volgens marktkenners, omdat de hoge Amerikaanse voorraden het effect van de OPEC-inperking onder druk zetten.

  Volgende week

  Onder meer Ahold Delhaize, Gemalto, Aalberts en PostNL komen met bedrijfsresultaten. Qua buitenlandse fondsen is het de beurt aan Zalando, Target, Deutsche Telekom, Adecco en Luxottica.

  Op macro-economisch vlak is er aandacht voor inflatiecijfers en inkoopmanagersindexen.

  Stijgers en dalers

  Unilever kon opnieuw op aandacht rekenen. Trok het fonds de AEX vorige week nog op tot net onder de 500 punten, na de bekendmaking dat Kraft Heinz interesse zou hebben in een fusie, stond het aandeel deze week juist onder druk, toen afgelopen weekend bekend werd dat het Amerikaanse concern afziet van het streven om de twee bedrijven te laten fuseren. In reactie daarop verklaarde Unilever dat men een "uitvoerig" onderzoek is gestart naar de mogelijkheden om het creëren van aandeelhouderswaarde te versnellen. Ook werd de outlook iets opgekrikt. Dit leidde woensdag wel tot een koerssprong van 4 procent, maar op weekbasis leverde Unilever 0,7 procent in. Analist Joost van Beek van Theodoor Gillissen Bankiers vond de aankondiging van Unilever niet onverwacht. "Ze hebben met deze verklaring even wat tijd gekocht", zo zei hij. 

  Eén van de grootste dalers was Boskalis. De maritieme dienstverlener verraste beleggers eind vorige week in negatieve zin door een non-cash afschrijving van 840 miljoen euro te nemen voor het servicegerelateerde deel van de offshore olie- en gasactiviteiten vanwege verslechterende marktomstandigheden. NIBC verlaagde in reactie het koersdoel van 33,00 naar 30,00 euro, bij een ongewijzigd Neutraal advies. De afwaardering was volgens analist Edwin de Jong veel groter dan verwacht. Ook analist Dirk Verbiesen van KBC Securities noemde de afschrijving substantieel. Het aandeel verloor 4,0 procent. 

  Wolters Kluwer opende woensdag de boeken over het afgelopen boekjaar. In 2016 liepen de omzet en het resultaat licht op. Volgens analisten van Morgan Stanley waren de resultaten beter dan verwacht. Verder was de Amerikaanse zakenbank positief over de kasstroom. NIBC was te spreken over de outlook die het concern gaf, want die was veel minder conservatief dan normaliter het geval is. In navolging van de cijfers kreeg het aandeel een adviesverhoging bij NIBC, en verder een aantal koersdoelverhogingen. Wolters Kluwer steeg ten opzichte van vorige week 2,9 procent.

  Onder de middelgrote fondsen ging de aandacht uit naar GrandVision dat resultaten bekendmaakte. GrandVision zag de verkopen afgelopen jaar flink stijgen en ook het bedrijfsresultaat en de nettowinst verbeterde. De cijferrapportage was in grote lijnen conform verwachting, hoewel er regionaal gezien mee- en tegenvallers waren, concludeerden KBC Securities en ING. Het aandeel werd deze week 7,7 procent duurder.

  Brunel was onder de kleine fondsen de gebeten hond en leverde op weekbasis 7,9 procent in, na het verschijnen van teleurstellende kwartaalresultaten. Analist Marc Zwartsenburg van ING vond de operaties in Nederland in het vierde kwartaal teleurstellen, terwijl de Energy-tak zoals verwacht zwak was.

  Sif Holding steeg deze week 5,2 procent, nadat bekend werd dat het funderingsbedrijf een opdracht heeft gekregen voor de productie van 71 zogenoemde monopiles voor het offshore windmolenpark Hohe See in Duitsland. HSBC heeft het koersdoel verhoogd van 24,00 naar 25,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De koersdoelverhoging kwam nadat het risicoprofiel van het funderingsbedrijf verbeterde.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Uitgelicht: GrandVision zet snelle groei voort

  24-02-2017 07:32 - Optiekconcern handhaaft ambities met autonome groei en acquisities.

  (ABM FN-Dow Jones) GrandVision heeft vorig jaar zijn snelle expansie met een combinatie van autonome groei en acquisities onverdroten voortgezet, zo bleek maandag uit de jaarrapportage over 2016 van de exploitant van optiekketens. 

  Per saldo groeide het aantal optiekwinkels vorig jaar ten opzichte van eind 2015 met maar liefst 406 filialen tot 6.516 winkels en daarnaast maakte het sinds februari 2015 beursgenoteerde concern een stevige groei in zijn online activiteiten door.

  Grootaandeelhouder HAL zal niet ontevreden geweest zijn over de resultaten van het optiekconcern. Over heel 2016 steeg de omzet met 3,5 procent naar 3,32 miljard euro. Autonoom groeide de omzet ook met 3,5 procent en overnames droegen voor 3,1 procent bij. Tegen constante wisselkoersen namen de verkopen met 6,5 procent toe. 

  Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg in 2016 met 5,0 procent naar 537 miljoen euro. De marge lag op 16,2 procent tegen 16,0 procent een jaar eerder. Onder de streep restte een nettowinst aan aandeelhouders toe te wijzen van 231 miljoen euro. In 2015 verdiende GrandVision een vergelijkbare nettowinst van 213 miljoen euro.

  Omzet en bedrijfsresultaat voldeden geheel aan de verwachtingen van analisten, die gemiddeld een jaaromzet van 3,32 miljard euro en een 4,7 procent hoger bedrijfsresultaat van 536 miljoen euro hadden voorzien. Maar de nettowinst bleef toch enigszins achter bij de door de analisten voorziene 250 miljoen euro.

  Het bedrijf stelde de aandeelhouders een dividend van 0,31 euro per aandeel in het vooruitzicht. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers was, gezien de gezonde cijfers, enigszins teleurgesteld over dit "wat zuinige" dividend. 

  Intussen werden maandag de doelstellingen voor de middellange termijn door GrandVision herbevestigd. Het bedrijf streeft naar een jaarlijkse omzetgroei, exclusief grote overnames, van tenminste 5 procent tegen constante wisselkoersen. Het aangepaste bedrijfsresultaat zal daarbij naar verwachting van het concern een hoge enkelcijferige groei laten zien. 

  Daarnaast voorziet GrandVision dat het, dankzij de sterke kasstroom die het concern genereert, nieuwe overnames kan blijven doen, zonder dat dit tot een noemenswaardige verandering van de kapitaalstructuur leidt. De verhouding tussen nettoschuld en EBITDA blijft daarbij op maximaal 2 keer.

  ING verhoogde dinsdag het koersdoel voor het AMX-fonds van 25,50 naar 27,00 euro en handhaafde zijn koopaanbeveling. "We zien GrandVision als een actieve consolidator in een nog altijd erg gefragmenteerde mondiale brillenmarkt", aldus analist Tijs Hollestelle.

  Volgens de marktvorser onderstreepten de stabiele operationele prestaties en de onderliggende kasstroom "eens te meer" dat zelfs als de kwartaalgroei volatiel is, de business zelf "erg stabiel" is.

  ING heeft becijferd dat GrandVision over een oorlogskas van meer dan 1 miljard euro beschikt, "wat de onderneming toestaat om ook grote stappen te maken". Een eventuele significante beweging richting de Amerikaanse markt zou volgens Hollestelle "een grote aanjager voor de aandelenkoers" zijn.

  Ondanks het invullen van zijn groeiambities, liggen er voor GrandVision ook gevaren op de loer, aldus analist Alan Vandenberghe van KBC Securities. Hij ziet de recente fusie tussen Luxottica en Essilor tot veruit de grootste marktpartij, en de markttoetreding van Luxotticca in Latijns-Amerika als een serieuze risicofactor voor GrandVision. KBC Securities houdt op GrandVision Houden als advies met een koersdoel van 25,50 euro.

  Intussen keken beleggers deze week vooral naar de gedegen resultaten en mooie groeicijfers en beloonden het bedrijf op weekbasis met een stijging van het aandeel van 7,7 procent tot 24,05 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Uitgelicht: markt straft Boskalis na enorme afschrijving

  24-02-2017 07:10 - Maritieme dienstverlener publiceert 8 maart jaarcijfers.

  (ABM FN-Dow Jones) Boskalis gaf de markt vorige week vrijdag nabeurs reeds een voorproefje op de jaarcijfers met de aankondiging een impairment te nemen van 840 miljoen euro op het service gerelateerde deel van de offshore olie- en gasactiviteiten. 

  Beleggers zetten het aandeel maandag massaal in de verkoop, waardoor het aandeel op de eerste dag van de nieuwe week 5,0 procent lager sloot. De maritieme dienstverlener wist gedurende het resterende deel van de week dit verlies niet weg te werken, waardoor het aandeel de week afsloot als één van de grotere dalers.

  Boskalis meldde voor 365 miljoen euro af te waarderen op zijn schepen, 380 miljoen euro is voor goodwill en 90 miljoen euro voor Smit Lamnalco. Het concern uit Papendrecht zei dat de bezetting en winstmarges bij de zware zeetransport activiteiten stevig onder druk staan vanwege een structurele onbalans tussen vraag en aanbod. Een groot deel van de afschrijving heeft betrekking op de in 2013 overgenomen vloot van Dockwise. 

  Aandeelhouders hoeven zich volgens een woordvoerder van Boskalis geen zorgen te maken dat de aankondiging het begin inluidt van meer ellende. "We hebben goed en diep gekeken en we zijn nu klaar. Dit is de enige ronde", zei de zegsman. De zalvende woorden van de woordvoerder van het bedrijf sorteerden evenwel weinig effect.

  Analisten meldden dat de afschrijving nauwelijks als een verrassing kwam. "Een afschrijving op bovengenoemde activa hing al enige tijd in de lucht, de omvang van de afschrijving is echter aanzienlijk groter dan wij hadden verwacht", zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers. "Dit is ons inziens ook een kenmerk van Boskalis dat qua accounting als conservatief of voorzichtig bekend staat", voegde hij toe. 

  "De sterke financiële positie van Boskalis blijft behouden, ook na deze non-cash afboeking is de solvabiliteit 55 procent. Eind 2016 bedroeg de cash positie circa 900 miljoen euro", zei de marktvorser.  

  Volgens Van Beek kunnen aandeelhouders, gezien de sterke financiële positie van het bedrijf, "rustig de storm laten uitrazen", mede omdat sprake is van een aantrekkelijk dividendrendement. Van Beek schat dat het concern over 2016 1,10 euro per aandeel aan dividend zal uitkeren.

  Daarnaast redeneert de analist dat vele bedrijven in de sector het hoofd niet boven kunnen houden onder de huidige marktomstandigheden, wat overnamekansen biedt voor Boskalis. Theodoor Gilissen Bankiers handhaafde het Niet Aanbevolen advies met een koersdoel van 30,00 euro.

  Analist Edwin de Jong van NICB reageerde terughoudender op de waarschuwing van Boskalis. Hij maakte uit de veel hoger dan verwachte afschrijving op dat de marktomstandigheden in de maritieme dienstverlening veel slechter zijn dan verwacht. De Jong verlaagde zijn koersdoel van 33,00 naar 30,00 euro en hield zijn advies op Neutraal. De analist van NIBC zei zijn verwachtingen voor het offshore energiesegment dit jaar "significant" te zullen verlagen. 

  Ook analist Dirk Verbiesen van KBC Securities noemde de omvang van de impairment "substantieel". Het laat volgens de analist tevens zien dat een herstelscenario na 2017 voor de offshore energie-activiteiten van het concern te ambitieus is. De analist meldde eerder vanaf 2017 een herstel te voorzien, maar zei nu een meer voorzichtig scenario met lagere marges voor 2018 in vergelijking tot  2017 te hanteren. Net als NIBC verlaagde KBC Securities het koersdoel voor Boskalis, van 45,00 euro naar 37,00 euro maar met een ongewijzigd Accumuleren advies.

  Door de impairment van 840 miljoen euro is Boskalis in 2016 in de rode cijfers gekomen. "Dit kun je niet wegpoetsen", aldus de woordvoerder. Onderliggend zal de maritieme dienstverlener overigens wel zwarte cijfers schrijven. Aandeelhouders hoeven volgens de maritieme dienstverlener dan ook niet te vrezen voor het dividend.

  Boskalis publiceert op 8 maart de resultaten over 2016, inclusief een strategische update "en daar zitten leuke nieuwe kansen in", benadrukte de zegsman. Boskalis heeft de middelen voor overnames en aandeelhouders kunnen dan ook rekenen op aankondigingen.

  Het aandeel sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 33,58 euro. Op weekbasis leverde Boskalis 4,0 procent in. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


 • Europese beurzen sluiten lager

  24-02-2017 06:41 - Optimisme over belastingplannen Donald Trump getemperd.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten. 

  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde met 0,8 procent op 370,01 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,2 procent op 11.804,03 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,9 procent op 4.845,24 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.243,70 punten.

  In het Verenigd Koninkrijk werden de koersen volgens Michael Hewson van CMC Markets vooral gedrukt door bankaandelen, na een week van "gemengde jaarresultaten". Ook de cijfers van Royal Bank of Schotland en Standard Chartered gaven vandaag weinig reden tot vreugde, aldus Hewson. 

  Volgens analist Mike van Dulken van Accendo Markets blijven beleggers geld van tafel halen na de recente hoge koersen, waarbij het optimisme over de belastingplannen van Donald Trump iets werd getemperd. Beleggers willen bewijs zien dat Trump de plannen ook daadwerkelijk zal doorvoeren, aldus Van Dulken. 

  Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Franse consumentenvertrouwen in februari stabiel is gebleven, terwijl in Italië sprake was van een daling. Het ondernemersvertrouwen in Italië steeg wel.

  Olie werd goedkoper. De april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 54,08 dollar en Brent met levering april werd eveneens 0,7 procent goedkoper op 56,16 dollar.

  Een duurdere euro speelden de Europese beurzen eveneens niet in de kaart, waarbij het muntpaar euro/dollar even boven de 1,06 koerste. Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde het muntpaar op 1,0590. Vrijdagochtend verhandelde de euro/dollar op 1,0580.

  Bedrijfsnieuws

  UniCredit leverde 2,3 procent in nadat donderdag de claimemissie van circa 13 miljard euro werd afgerond. 

  Royal Bank of Scotland heeft voor het negende jaar op rij verlies geleden. Het nettoverlies over 2016 kwam bijna drie keer zo hoog uit dan een jaar eerder, op bijna 7 miljard Britse pond. Dit had te maken met forse afschrijvingen die RBS onder andere moest doen vanwege schikkingen die werden getroffen voor het verstrekken van rommelhypotheken. Het verlies was verwacht want werd reeds aangekondigd door de bank, die nog voor 70 procent in staatshanden is. RBS maakte verder bekend dat het zijn financiële doelstellingen herziet. In 2018 moet de bank weer winstgevend zijn. Verder wordt in de komende vier jaar voor nog eens 2 miljard pond in de kosten gesneden. Het aandeel daalde ruim 1,6 procent.

  Sectorgenoot Standard Chartered zal de omzet afgelopen jaar met 11 procent afnemen naar 13,8 miljard dollar, terwijl het nettoverlies veel lager uitkwam. Vooruitkijkend verwacht de Britse bank dat de operationele omstandigheden uitdagend zullen blijven. Het aandeel Standard Chartered sloot vrijdag evenwel 0,2 procent hoger. 

  Pearson heeft in 2016 een miljardenverlies geboekt als gevolg van hoge afschrijvingen op goodwill, terwijl de onderliggende omzet daalde door verminderde verkopen in de educatieve kernmarkten Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. Het Britse uitgeversconcern verwacht voor 2017 een operationeel resultaat in de bandbreedte van 570 miljoen tot 630 miljoen pond, bij aanhoudende uitdagende marktomstandigheden in de Verenigde Staten. Het aandeel steeg 3,2 procent.

  Het moederbedrijf van onder meer British Airways en het Spaanse Iberia, International Consolidated Airlines Group, heeft in 2016 een sterk hogere winst op een gedaalde omzet gerealiseerd. De resultaatsverbetering was vooral te danken aan lagere brandstofkosten, maar ook aan andere kostenbesparingen. IAG verwacht in 2017 een hoger operationeel resultaat te realiseren, zei het concern vrijdag. Het aandeel IAG steeg 4,5 procent.

  BASF heeft in het vierde kwartaal de winst meer dan zien verdubbelen dankzij groei bij zijn chemietak. In 2017 verwacht het Duitse concern een omzetgroei van zeker 6 procent, ten opzichte van de 57,6 miljard euro die over heel 2016 werd geboekt. Het aandeel daalde 2,9 procent, omdat die outlook de markt tegenviel.

  Vivendi heeft in 2016 een lager resultaat behaald, onder meer vanwege de zwakte bij betaaltelevisiezender Canal Plus, waar de opbrengsten met 44 procent afnamen in 2016. Het aandeel daalde 3,9 procent.

  Tussenstand Wall Street

  Rond het sluiten van de Europese beurzen was het beeld op Wall Street negatief. Zowel de Dow Jones index als de S&P 500 index en techbeurs Nasdaq verloor 0,2 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.