VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Olieprijzen hoger gesloten
  22-02-2024 20:56 - De geopolitieke vooruitzichten in het Midden-Oosten blijven onzeker.

  (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn donderdag gestegen, mede omdat de zorgen na een scheepsaanval in de Rode Zee groter waren dan de impact van de stijgende olievoorraden in de VS.

  Bij een settlement van 78,61 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,9 procent duurder.

  De Amerikaanse olie futures bleven donderdag hoger handelen nadat officiële gegevens een vierde opeenvolgende wekelijkse stijging van de Amerikaanse ruwe olievoorraden aan het licht brachten, maar die wel kleiner was dan de meeste marktverwachtingen en aanzienlijk lager dan de week ervoor.

  In de week eindigend op 16 februari stegen de voorraden ruwe olie met 3,5 miljoen vaten naar 443,0 miljoen vaten. Een week eerder stegen de voorraden nog met 12 miljoen vaten.

  De benzinevoorraden daalden met 0,3 miljoen vaten naar een totaal van 247,0 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 4,0 miljoen vaten tot 121,7 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen bleef stabiel op 80,6 procent. 

  "Ondanks de robuuste export van ruwe olie, het voortdurende onderhoud van de raffinaderijen en de stevige import van ruwe olie hebben geleid tot een nieuwe toename van de olievoorraden", aldus Matt Smith, hoofd olie-analist voor Noord- en Zuid-Amerika bij Kpler.

  Kijkend naar het grotere geheel bleven oliehandelaren de ontwikkelingen in het Midden-Oosten volgen en wogen zij de vooruitzichten voor de vraag naar ruwe olie af.

  Ondertussen wordt ook een toenemende backwardation gezien, waarbij de prijzen voor nabijgelegen contracten hoger zijn dan die voor futures met een langere looptijd, wat veelal wijst op een krapper fysiek aanbod.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • De S&P 500 stijgt naar een recordhoogte, vooral dankzij Nvidia
  22-02-2024 19:55 - Nvidia stijgt 250 miljard dollar aan beurswaarde.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag hoger met nog een paar uur handel te gaan, en zorgden voor een nieuwe “all time high” voor de S&P 500 op dagbasis.

  De toonaangevende S&P 500 index steeg 2,0 procent tot 5.081,22 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 39.011,70 punten en de Nasdaq noteerde 2,9 procent hoger op 16,025,06 punten.

  Het verhaal van de dag was Nvidia dat na de cijfers van woensdagavond vandaag 15 procent kon bijschrijven en daarmee de recordstanden opnieuw verpulverde. Het bedrijf is in één dag zo’n 250 miljard dollar meer waard geworden. Dat is ongeveer gelijk aan de waarde van bijvoorbeeld een Netflix of Coca-Cola.

  In een toelichting op de resultaten sprak Nvidia-CEO Jensen Huang bovendien van een kantelpunt voor kunstmatige intelligentie (AI), waarbij de vraag naar AI-chips wereldwijd krachtig is. Niet alleen in de techsector, maar ook in andere industrieën.

  "Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn carrière", zei Peter Garnry, hoofd aandelenstrategie van Saxo Bank. "Het was de achtste opeenvolgende winstverbetering van Nvidia. "Het creëert wel bepaalde verwachtingen waardoor het voor Nvidia steeds moeilijker wordt om de ramingen te blijven verslaan."

  Garnry denkt dat het aandelensentiment de komende weken een sterke boost zal krijgen van de resultaten van Nvidia. "We kunnen een melt-up scenario in AI-gerelateerde aandelen niet uitsluiten."

  Er stonden donderdag in de VS ook een aantal macro-economische data geagendeerd. Het aantal nieuwe aanvragen voor een uitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week uitgekomen op 201.000, een daling van 12.000 ten opzichte van de week ervoor. De markt rekende op 216.000 nieuwe aanvragen.

  De Chicago Fed National Activity Index is in januari weer onder de nul gedoken. De index daalde van +0,02 in december naar -0,30 vorige maand. Een negatief cijfer duidt op een vertraging van de groei.

  De Amerikaanse industrie is in februari harder gegroeid, terwijl in de dienstensector sprake was van een groeivertraging. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 52,5 tot 51,3, het laagste niveau in 3 maanden. De inkoopmanagersindex voor de industrie verbeterde van 50,7 naar 51,5 en daarmee het hoogste niveau in 17 maanden. De samengestelde inkoopmanagersindex kwam daarmee uit op 51,4 in februari, van 52,0 een maand eerder.

  Ook bleek dat de verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten in januari is gestegen. Op maandbasis stegen de verkopen met 3,1 procent tot 4,0 miljoen woningen geannualiseerd. Er werd vooraf door economen gerekend op 3,96 miljoen verkochte woningen.

  Olie noteerde donderdag hoger. Een vat WTI-olie werd 1,3 procent duurder op 78,88 dollar. In de VS waren de voorraden weer toegenomen maar aanzienlijk minder dan vorige maand en omdat de geopolitieke vooruitzichten in het Midden-Oosten onzeker blijven. 

  De euro/dollar noteerde lager op 1,0813. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0851 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0820 op de borden.

  Stijgers en dalers

  Het aandeel Nvidia steeg bijna 15 procent. In het vierde kwartaal boekte Nvidia een omzet van 22,1 miljard dollar, een stijging van 265 procent op jaarbasis. Voor het lopende kwartaal rekent Nvidia op een gemiddelde omzet van 24,0 miljard dollar. De brutomarge zal tussen de 76,3 en 77,0 procent liggen. Dat was 76,0 procent in het voorgaande kwartaal. De markt rekent op een omzet van ruim 22 miljard dollar.

  Ook sectorgenoten profiteerden volop mee. Zo steeg Advanced Micro Devices ruim 10 procent, Micron Technology ruim 5 procent en Broadcom zo’n 6 procent. Maar ook data-center computerbouwer Super Micro Computer steeg ruim 30 procent.

  Moderna kreeg de handen op elkaar voor de gerapporteerde cijfers en steeg het aandeel ruim 15 procent. Mede omdat in het vierde kwartaal het bedrijf onverwacht zwarte cijfers schreef, terwijl de omzet daalde.

  Cruise-uitbater Royal Caribbean won ruim 7 procent , mede dankzij het verhogen van de outlook. “Sinds onze laatste rapportage heeft de robuuste vraag naar onze vakantie-ervaringen onze aanvankelijke verwachtingen aanzienlijk overtroffen”, meldde CEO Jason Liberty.

  Rivian deed niet mee aan het beursfeest en verloor het bedrijf vandaag een kwart van haar beurswaarde . Het bedrijf heeft het afgelopen kwartaal een iets kleiner verlies geboekt. Voor het nieuwe boekjaar verwacht de fabrikant van elektrische voertuigen 57.000 trucks te produceren, met 1,8 miljard dollar aan investeringen en de aangepaste EBITDA van 2,7 miljard dollar negatief. Verder kondigde de fabrikant een ontslagronde aan.

  Sectorgenoot Lucid Group verloor bijna 18 procent en zei bij de kwartaalcijfers dat het dit jaar circa 9.000 voertuigen zal produceren. Die outlook viel de markt tegen. De omzet daalde in het vierde kwartaal.

  De aandelen van Nikola reageerde nauwelijks op de cijfers en daalde fractioneel naar 0,70 dollar. De fabrikant van elektrische vrachtwagens leverde in het kwartaal 35 voertuigen af. Dat waren er in dezelfde periode een jaar eerder 20. Nikola had geen voorraad eindproducten meer aan het eind van het vierde kwartaal. De productie daalde wel in het vierde kwartaal van 2023, tot 42, van 133 een jaar eerder.

  Online marktplaats Etsy leverde bijna 9 procent aan beurswaarde in. Dit nadat de cijfers over het vierde kwartaal tegenvielen.

  Dat gold ook voor de resultaten van Sunrun, een leverancier van zonnepanelen. Dat aandeel daalde ook zo’n 9 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen scherpen records aan
  22-02-2024 18:41 - Nvidia zorgde voor enthousiasme onder beleggers.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag flink hoger gesloten op een drukke dag vol bedrijfscijfers die veelal goed door beleggers werden ontvangen. In combinatie met de steun van vele technologieaandelen wisten de Duitse en Franse beurzen een nieuwe 'all time high' te bereiken.

  De Duitse DAX presenteerde een winst van 1,5 procent op 17.370,45 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,3 procent op 7.911,60 punten. In beide gevallen waren dat aanscherpingen van eerdere records.

  De Britse FTSE 100 bleef wat achter en sloot slechts 0,3 procent hoger op 7.684,49 punten.

  De brede Stoxx Europe 600 lag een groot deel van de dag op koers om zijn record van 495,46 punten uit januari 2022 te verbreken. Met een slotstand van 495,10 punten lukte dat uiteindelijk net niet. De toonaangevende index steeg uiteindelijk 0,8 procent.

  Het verhaal van de dag was Nvidia dat na de cijfers van woensdagavond vandaag 15 procent kon bijschrijven en daarmee de recordstanden opnieuw verpulverde. Het bedrijf was bij de sluiting van Europa in één dag zo’n 250 miljard dollar meer waard. Dat is ongeveer gelijk aan de waarde van bijvoorbeeld een Netflix of Coca-Cola.

  "Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn carrière", zei Peter Garnry, hoofd aandelenstrategie van Saxo Bank. "Het was de achtste opeenvolgende winstverbetering van Nvidia. Het creëert wel bepaalde verwachtingen waardoor het voor Nvidia steeds moeilijker wordt om de verwachtingen te blijven verslaan."

  Garnry denkt dat het aandelensentiment de komende weken een sterke boost zal krijgen van de resultaten van Nvidia. "We kunnen een melt-up scenario in AI-gerelateerde aandelen niet uitsluiten."

  In Europa was er ook aandacht voor de notulen van de Europese Centrale Bank en daaruit bleek dat ze net zoals de Fed geen haast maken met het verlagen van de rente. De beleidsmakers gaven aan "dat continuïteit, voorzichtigheid en geduld nog steeds geboden zijn, aangezien het desinflatieproces broos blijft en te vroeg opgeven een deel van de geboekte vooruitgang teniet zou kunnen doen", zo viel te lezen in de verslaglegging. Er was een brede consensus onder de leden dat het voorbarig was om renteverlagingen te bespreken.

  Dit suggereert volgens ING dat renteverlagingen in het voorjaar zeer onwaarschijnlijk zijn.

  Maar er was meer macro-economisch nieuws. Zo bleek de economie in Duitsland onverwacht toch weer meer krimp te vertonen. De Franse economie kromp ook nog altijd, maar wel een stuk minder hard dan een maand eerder.

  De economie van de gehele eurozone kromp minder dan een maand eerder. Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank zag de dienstensector als lichtpunt, nu deze niet meer krimpt. Dat is volgens de econoom voor het eerst sinds juli 2023. De krimp bij de industrie schreef de econoom toe aan een vertraging bij nieuwe orders, terwijl werd gesneden in het personeelsbestand. De la Rubia verwacht dat de ECB niet blij zal zijn met de cijfers en als gevolg niet eerder dan in juni met een renteverlaging komt.

  De inflatie van de eurozone over januari kwam definitief uit op 2,8 procent. Dat was gelijk aan de voorlopige metingen. De kerninflatie kwam uit op 3,3 procent en ook dat was conform de eerste meting.

  Olie noteerde donderdag licht hoger. Een vat Brentolie werd 0,5 procent duurder op 83,41 dollar. In de VS waren de voorraden weer toegenomen, maar houdt de spanning in het Midden-Oosten aan.

  De euro/dollar noteerde lager op 1,0813. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0851 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0820 op de borden.

  Stijgers en dalers

  In Frankfurt was het de dag van de auto-aandelen. Porsche en Mercedes-Benz stegen gemiddeld circa 5 procent. Mercedes-Benz overtrof in het vierde kwartaal de verwachte winst en rekent voor dit jaar op een EBIT-marge van 10 top 12 procent, hetgeen volgens zakenbank Bernstein wat aan de lage kant is. De groep kondigde ook een aanvullend aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van maximaal 3 miljard euro, waarbij de ingekochte aandelen vervolgens worden ingetrokken.

  De cijfers van Heidelberg Materials werden minder enthousiast ontvangen, met een daling van het aandeel van 3,3 procent. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een stabilisering van de omzet tussen de 3,0 en 3,3 miljard euro. Dat is overeenkomstig de consensus.

  In Parijs waren Stellantis en STMicroelectronics de grootste stijgers en stegen beide met zo'n 3 procent. Ook aandelen van luxemerken als LVMH en Hermes deden goede zaken.

  Aandelen Engie konden 1,5 procent bijschrijven. Het bedrijf heeft in 2023 een hogere winst geboekt, maar voorziet wat tegenwind in het lopende jaar.

  Carrefour sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.

  Amsterdam werd weer eens gekenmerkt door de stijging van de chippers. ASML steeg ruim 5 procent en Besi, dat donderdag de boeken opende, net iets minder dan 5 procent. Unilever daarentegen daalde met een half procent, wellicht ingegeven door de teleurstellende resultaten van Nestlé en omdat het aandeel ex-dividend noteerde.

  De aandelen van het Zwitserse Nestlé daalden bijna 5 procent. Het bedrijf heeft over 2023 een lagere omzet geboekt en ziet voor 2024 een aanhoudende groei voor de onderliggende winst per aandeel. De onderneming deed het minder goed dan voorzien.

  In Brussel was het midkapper Kinepolis die de grootste winst liet zien en 4,0 procent kon bijschrijven. 2023 was een recordjaar voor Kinepolis . De nettowinst verdubbelde zelfs tot 56,1 miljoen euro.

  De aandelen Telefonica stegen 1,6 procent. De onderneming deed het in 2023 beter dan voorzien, ondanks hoger dan verwachte voorzieningen, terwijl de outlook voor 2024 in lijn lag met de strategie tot en met 2026.

  De aandelen van Lloyds Bank stegen ruim 6 procent. De bank zag de winstmarge over 2023 overeenkomen met de verwachtingen. Voor het lopende boekjaar wordt een marge van 2,90 procent verwacht. Dit was in het afgelopen jaar nog 3,11 procent.

  Ook Rolls-Royce, het Britse luchtvaartconcern, kreeg de handen op elkaar met de resultaten en steeg ruim 8 procent. Het bedrijf deed het over het vierde kwartaal beter dan verwacht en trad ook met een solide outlook voor 2024 naar buiten.

  Tussenstanden Wall Street

  De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot van de Europese beurzen hoger, vooral de Nasdaq, die 2,5 procent hoger stond mede dankzij Nvidia.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Nvidia zet AEX weer op recordkoers
  22-02-2024 17:52 - Chippers aan kop.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag flink gestegen, geholpen door halfgeleideraandelen die profiteerden van de sterke cijfers van de Amerikaanse chipreus Nvidia.

  De AEX sloot 1,3 procent hoger op 857,51 punten, net onder het record van ruim 858 punten van vorige week donderdag.

  Elders in Europa sneuvelden wel records voor de DAX en de Stoxx Europe 600.

  Nvidia wist de verwachtingen woensdagavond flink te overtreffen en de outlook was volgens marktstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild "buitenaards".

  In een toelichting op de resultaten sprak Nvidia-CEO Jensen Huang bovendien van een kantelpunt voor kunstmatige intelligentie (AI), waarbij de vraag naar AI-chips wereldwijd krachtig is. Niet alleen in de techsector, maar ook in andere industrieën.

  "Het ziet er goed uit voor de chipindustrie", zei investment manager Simon Wiersma van ING aan. "Met zulke cijfers en vooruitzichten is er geen sprake van een zeepbel en zullen analistenverwachtingen voor een flink aantal aandelen uit de chipindustrie verder worden verhoogd."

  "Het lijkt er dus op dat artificiële intelligentie nog een tijdje de motor van de aandelenmarkten zal blijven", schreef BNP Paribas Fortis in een commentaar.

  Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve werd woensdagavond duidelijk dat de centrale bank bang is om te snel de rente te verlagen. De Europese Centrale Bank kwam donderdag in zijn notulen met een soortgelijke boodschap.

  Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindexen. In de eurozone bleek de dienstensector een lichtpunt, met een index van precies 50. Volgens hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank is dat voor het eerst sinds juli 2023. De la Rubia verwacht dat de ECB niet blij zal zijn met de cijfers en als gevolg niet eerder dan in juni met een renteverlaging komt.

  In de VS bleek de dienstensector in februari minder hard gegroeid, maar steeg de inkoopmanagersindex voor de industrie wel verder. "De eerste PMI-gegevens voor februari geven aan dat de Amerikaanse economie halverwege het eerste kwartaal is blijven groeien, wat wijst op een bbp-groei op jaarbasis van rond de 2 procent", aldus econoom Chris Williamson van S&P Global.

  Het aantal nieuwe aanvragen voor een uitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week uitgekomen op 201.000, een daling van 12.000 ten opzichte van de week ervoor. De markt rekende op 216.000 nieuwe aanvragen.

  De Amerikaanse tienjaarsrente steeg na het verschijnen van de steunaanvragen naar 4,34 procent, om vervolgens weer iets terug te zakken tot 4,32 procent.

  De euro/dollar noteerde op 1,0813. WTI-olie werd ruim een half procent duurder. De Amerikaanse olievoorraden stegen afgelopen week met 3,5 miljoen vaten. De benzinevoorraden en voorraden stookolie daalden wel.

  Stijgers en dalers

  Niet alleen de cijfers van Nvidia gaven de Nederlandse chippers donderdag vleugels. Besi kwam voorbeurs met meevallende cijfers, die een koerssprong van bijna 5 procent opleverden in de AEX. Wel vond Degroof Petercam de outlook voor het lopende kwartaal aan de magere kant en het aandeel sloot onder zijn hoogste punt van de dag. Koploper ASML steeg meer dan 5 procent en ASMI, dat volgende week dinsdag de boeken opent, won circa 3 procent.

  Er waren nauwelijks dalers in de hoofdindex. DSM-Firmenich verloor ruim anderhalf procent en Unilever meer dan een procent. Het aandeel noteerde ex-dividend.

  In de AMX deed Aalberts goede zaken na het openen van de boeken. Het aandeel steeg met ruim 7 procent, nadat het bedrijf de verwachtingen overtrof. Jefferies verwacht dat de consensus voor 2024 omhoog kan.

  Ook Van Lanschot Kempen wist te overtuigen met de cijfers over het afgelopen kwartaal. De winst steeg, net als het beheerd vermogen. Analisten stelden dat de resultaten conform verwachting waren. Het aandeel won bijna 5 procent.

  AMG waarschuwde woensdag nabeurs bij de kwartaalcijfers voor nog meer tegenwind, maar wist donderdag ondanks een lagere opening toch op te veren. Het aandeel sloot uiteindelijk ruim 5 procent in de plus. Analisten van Berenberg vonden de cijfers meevallen, maar de outlook was teleurstellend.

  Arcadis won 4,5 procent na de vrijgave van de kwartaalcijfers, die volgens analisten van Jefferies de verwachtingen overtroffen.

  De verliezen in de Midkap bleven beperkt tot circa een half procent voor Corbion en Fagron. Galapagos steeg anderhalf procent in aanloop naar de resultaten donderdag na het slot op Wall Street.

  Bij de kleine aandelen leverde Sif bijna 2 procent in. ForFarmers daalde precies 2 procent. Het transitiejaar 2023 werd afgelopen met lagere resultaten en dus gaat het dividend omlaag, meldde de veevoederproducent. Toch waren de cijfers volgens Degroof Petercam beter dan verwacht.

  Nedap behaalde afgelopen jaar meer omzet en het dividend ging omhoog. Het aandeel daalde licht.

  Brunel, dat vrijdagochtend met kwartaalcijfers komt, steeg in aanloop met 4,5 procent en ging daarmee aan kop in de AScX.

  Wall Street

  De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot 2,5 procent hoger, met nieuwe records in de maak voor de S&P 500 en Dow Jones index.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Amerikaanse olievoorraden opnieuw gestegen
  22-02-2024 17:06 - Maar benzine- en distillatenvoorraden gedaald.

  (ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week opnieuw gestegen, terwijl de voorraden benzine, stookolie en diesel opnieuw daalden. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

  In de week eindigend op 16 februari stegen de voorraden ruwe olie met 3,5 miljoen vaten naar 443,0 miljoen vaten. Een week eerder stegen de voorraden nog met 12 miljoen vaten

  De benzinevoorraden daalden met 0,3 miljoen vaten naar een totaal van 247,0 miljoen vaten. 

  De voorraden stookolie en diesel daalden met 4,0 miljoen vaten tot 121,7 miljoen vaten. 

  De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen bleef stabiel op 80,6 procent. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: macro-economisch
  22-02-2024 16:33 - Volle agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met vrijdag 1 maart 2024:


  VRIJDAG 23 FEBRUARI 2024

  08:00 Economische groei - Vierde kwartaal def. (Dld)

  10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Februari (Dld)


  MAANDAG 26 FEBRUARI 2024

  16:00 Nieuwe woningverkopen - Januari (VS)


  DINSDAG 27 FEBRUARI 2024

  00:30 Inflatie - Januari (Jap)

  08:00 Consumentenvertrouwen - Maart (Dld)

  08:45 Consumentenvertrouwen - Februari (Fra)

  14:30 Orders duurzame goederen - Januari (VS)

  15:00 Case Shiller huizenprijzen - December (VS)

  16:00 Consumentenvertrouwen CB - Februari (VS)


  WOENSDAG 28 FEBRUARI 2024

  06:30 Producentenvertrouwen - Februari (NL)

  11:00 Consumentenvertrouwen en economisch sentiment - Februari (eur)

  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

  14:30 Economische groei - Vierde kwartaal 2e raming (VS)

  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)


  DONDERDAG 29 FEBRUARI 2024

  00:50 Detailhandelsverkopen - Januari (Jap)

  06:30 Detailhandelsverkopen - Januari (NL)

  06:30 Producentenprijzen - Januari (NL)

  08:00 Detailhandelsverkopen - Januari (Dld)

  08:45 Inflatie - Februari (Fra)

  08:45 Economische groei - Vierde kwartaal def. (Fra)

  09:55 Werkloosheid - Februari (Dld)

  14:00 Inflatie - Februari vlpg (Dld)

  14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

  14:30 Consumentenbestedingen en PCE-inflatie - Januari (VS)

  15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Februari (VS)

  16:00 Aanstaande woningverkopen - Januari (VS)


  VRIJDAG 1 MAART 2024

  00:30 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Jap)

  03:45 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Chi)

  09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (NL)

  09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Spa)

  09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Ita)

  09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Fra)

  09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Dld)

  10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (eur)

  10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (VK)

  11:00 Inflatie - Februari vlpg (eur)

  11:00 Werkloosheid - Januari (eur)

  15:45 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (VS)

  16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Februari (VS)

  16:00 Bouwuitgaven - Januari (VS)

  16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Februari def. (VS)


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: buitenlandse fondsen
  22-02-2024 16:33 - Cijferseizoen bezig.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met vrijdag 1 maart 2024:


  VRIJDAG 23 FEBRUARI 2024

  07:00 Allianz - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

  07:00 BASF - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

  07:00 Deutsche Telekom - Cijfers vierde kwartaal (Dld)


  MAANDAG 26 FEBRUARI 2024

  - Geen agendapunten


  DINSDAG 27 FEBRUARI 2024

  22:00 eBay - Cijfers vierde kwartaal (VS)


  WOENSDAG 28 FEBRUARI 2024

  07:00 Worldline - Cijfers vierde kwartaal (Fra)

  13.00 Baidu - Cijfers vierde kwartaal (Chi)

  22:00 AMC Entertainment - Cijfers vierde kwartaal (VS)

  22:00 Salesforce - Cijfers vierde kwartaal (VS)

  22:00 Snowflake - Cijfers vierde kwartaal (VS)


  DONDERDAG 29 FEBRUARI 2024

  07:00 Beiersdorf - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

  07:00 Covestro - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

  13:00 Best Buy - Cijfers vierde kwartaal (VS)

  13:00 Kroger - Cijfers vierde kwartaal (VS)

  13:00 Macy's - Cijfers vierde kwartaal (VS)


  VRIJDAG 1 MAART 2024

  - Geen agendapunten


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  22-02-2024 16:32 - Cijferseizoen bezig.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met vrijdag 1 maart 2024:


  VRIJDAG 23 FEBRUARI 2024

  07:30 Brunel - Cijfers vierde kwartaal


  MAANDAG 26 FEBRUARI 2024

  07:00 PostNL - Cijfers vierde kwartaal


  DINSDAG 27 FEBRUARI 2024

  00:00 Ctac - Jaarcijfers

  18:00 ASMI - Cijfers vierde kwartaal

  00:00 Aperam - Beleggersdag


  WOENSDAG 28 FEBRUARI 2024

  07:00 Just Eat Takeaway - Jaarcijfers

  07:30 Kendrion - Cijfers vierde kwartaal

  18:00 Universal Music Group - Cijfers vierde kwartaal

  00:00 Azerion - Cijfers vierde kwartaal


  DONDERDAG 29 FEBRUARI 2024

  07:00 ASR - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 CM.com - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 Fugro - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 NN Group - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 SBM Offshore - Cijfers vierde kwartaal

  07:15 Air France-KLM - Cijfers vierde kwartaal

  00:00 Allfunds - Cijfers vierde kwartaal


  VRIJDAG 1 MAART 2024

  07:00 Aegon - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 Corbion - Jaarcijfers def.

  07:00 Heijmans - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 IMCD - Cijfers vierde kwartaal


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Meer bestaande woningen verkocht in VS
  22-02-2024 16:08 - Stijging van ruim 3 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is in januari gestegen. Dit bleek donderdag uit cijfers van makelaarsorganisatie NAR.

  Op maandbasis stegen de verkopen met 3,1 procent tot 4,0 miljoen woningen geannualiseerd. Er was vooraf door economen gerekend op 3,96 miljoen verkochte woningen.

  De mediane verkoopprijs steeg met 5,1 procent naar 379.100 dollar. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Amerikaanse dienstensector groeit minder hard
  22-02-2024 15:51 - Industrie groeit wel veel harder in februari.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse industrie is in februari harder gegroeid, terwijl in de dienstensector sprake was van een groeivertraging. Dit bleek donderdag uit voorlopige cijfers van S&P Global.

  De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 52,5 tot 51,3, het laagste niveau in 3 maanden.

  De inkoopmanagersindex voor de industrie verbeterde van 50,7 naar 51,5 en daarmee het hoogste niveau in 17 maanden.

  De samengestelde inkoopmanagersindex kwam daarmee uit op 51,4 in februari, van 52,0 een maand eerder.

  Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, waar minder dan 50 krimp betekent.

  "De eerste PMI-gegevens voor februari geven aan dat de Amerikaanse economie halverwege het eerste kwartaal is blijven groeien, wat wijst op een bbp-groei op jaarbasis van rond de 2 procent", aldus econoom Chris Williamson van S&P Global.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Nikola levert meer vrachtwagens af
  22-02-2024 15:43 - En verlies werd kleiner in vierde kwartaal.

  (ABM FN-Dow Jones) Nikola heeft in het vierde kwartaal meer voertuigen afgeleverd, terwijl het verlies kleiner werd. Dit bleek donderdagmiddag uit de resultaten van het Amerikaanse bedrijf.

  De fabrikant van elektrische vrachtwagens leverde in het kwartaal 35 voertuigen af. Dat waren er in dezelfde periode een jaar eerder 20. Nikola had geen voorraad eindproducten meer aan het eind van het vierde kwartaal.

  De productie daalde wel in het vierde kwartaal van 2023, tot 42, van 133 een jaar eerder.

  Het verlies nam afgelopen kwartaal af, tot 153,6 miljoen dollar, of een verlies van 0,14 dollar per aandeel. Een jaar eerder kwam er een verlies in de boeken van ruim 222 miljoen dollar of 0,36 dollar per aandeel.

  Aangepast kwam het verlies uit op 0,11 dollar per aandeel, waar analisten volgens FactSet uitgingen van een verlies van 0,13 dollar per aandeel.

  De omzet steeg van 5,5 naar 11,5 miljoen dollar. Hier ging de markt echter uit van 13,2 miljoen dollar.

  In het vierde kwartaal haalde Nikola 230,3 miljoen dollar op, waarmee de kaspositie uitkwam op bijna 465 miljoen dollar aan het einde van 2023, "het hoogste kassaldo zonder voorwaarden sinds het vierde kwartaal van 2021", aldus het bedrijf.

  Het aandeel daalde donderdag licht, kort na de opening op Wall Street.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: ECB-notulen onderstrepen zeer geleidelijke verschuiving naar renteverlagingen
  22-02-2024 15:16 - Volgens ING.

  (ABM FN-Dow Jones) De notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank onderstrepen de zeer geleidelijke verschuiving richting renteverlagingen. Dit schreef econoom Carsten Brzeski van ING in reactie op de verslaglegging, die donderdagmiddag verscheen.

  Dit suggereert volgens ING dat renteverlagingen in het voorjaar zeer onwaarschijnlijk zijn.

  "In plaats daarvan zal de ECB willen wachten tot de macrogegevens over het eerste kwartaal een afnemende inflatiedruk, een bescheiden economisch herstel en geen versnelling van de loongroei bevestigen" om de teugels te laten vieren, verwacht Brzeski.

  Over twee weken volgt een nieuw rentebesluit, met daarbij nieuwe economische ramingen. De ECB verwacht dat de inflatieverwachting voor 2024 dan naar beneden wordt bijgesteld.

  Toch zal dit de discussie binnen het bestuur van de ECB niet één kant op sturen, denkt Brzeski.

  "De zogenaamde technische aannames, dat wil zeggen de olie- en gasprijzen, rentetarieven en de wisselkoers, wezen op een lichte neerwaartse bijstelling van de inflatieverwachtingen van de ECB in de eerste weken van februari. De afgelopen dagen zou de hernieuwde stijging van de olieprijzen deze prognoses al automatisch veranderen", volgens de econoom.

  ING houdt er rekening mee dat de ECB over twee weken nog niet bereid zal zijn om verder te gaan dan publiekelijk te herhalen dat men "in de komende maanden renteverlagingen zou kunnen overwegen."

  Brzeski verwacht dat aan drie criteria moet worden voldaan voordat de ECB de rente gaat verlagen. Allereerst de langetermijninflatieprognoses, die momenteel uitgaan van een inflatie van 2,0 procent vanaf het derde kwartaal van 2025, die ongewijzigd moeten blijven. Ten tweede moet de loongroei afnemen tot circa 4 procent en tot slot moet de werkelijke inflatie "ten minste een paar maanden" rond de 2,5 procent liggen, volgens de econoom van ING.

  "Natuurlijk kan een onverwachte ernstige stress op de financiële markten of een ernstige recessie van de economie van de eurozone aanleiding geven tot een eerdere renteverlaging", aldus de marktkenner.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Grubhub bezorgt producten CVS Pharmacy
  22-02-2024 15:16 - Vanuit meer dan 6.000 winkels.

  (ABM FN-Dow Jones) Grubhub heeft een samenwerking gesloten met CVS Pharmacy. Dit maakte het Amerikaanse onderdeel van Just Eat Takeaway donderdag bekend.

  Grubhub gaat duizenden artikelen van CVS, waaronder huishoudelijke artikelen en producten voor persoonlijke verzorging, bezorgen.

  CVS heeft meer dan 6.000 winkels verdeeld over 48 Amerikaanse staten.

  Eerder al kondigde Grubhub aan de producten van GoPuff, Rite Aid en 7-Eleven in het bezorgaanbod te hebben opgenomen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street op recordkoers na sterke cijfers Nvidia
  22-02-2024 14:45 - S&P 500 kan all time high donderdag aanscherpen.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een flink hogere opening tegemoet, nadat Nvidia met sterke cijfers en een overtuigende outlook kwam. In aanloop naar de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 1,3 procent hoger en die op de Nasdaq zelfs 2 procent in de plus.

  Daarmee ligt de S&P 500 op koers om zijn record van bijna 5.030 punten van een week geleden aan te scherpen.

  Chipreus Nvidia wist de verwachtingen woensdagavond flink te overtreffen en de outlook was volgens marktstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild "buitenaards".

  In een toelichting op de resultaten sprak Nvidia-CEO Jensen Huang bovendien van een kantelpunt voor kunstmatige intelligentie (AI), waarbij de vraag naar AI-chips wereldwijd krachtig is. Niet alleen in de techsector, maar ook in andere industrieën.

  "Het enthousiasme voor kunstmatige intelligentie heeft de rally van Nvidia, samen met andere grote technologienamen, het afgelopen jaar aangedreven. De uitmuntende kwartaalresultaten van de chipfabrikant kunnen het vertrouwen in de sector verder vergroten, wat de bredere markt ten goede komt. Ook andere AI- en semiconductor aandelen zaten gisteravond in de lift", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

  "Het ziet er goed uit voor de chipindustrie", vulde investment manager Simon Wiersma van ING aan. "Met zulke cijfers en vooruitzichten is er geen sprake van een zeepbel en zullen analistenverwachtingen voor een flink aantal aandelen uit de chipindustrie verder worden verhoogd."

  Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve werd woensdagavond duidelijk dat de centrale bank bang is om te snel de rente te verlagen. De tienjaarsrente steeg naar meer dan 4,30 procent en noteerde ook donderdag rond dit niveau.

  Het aantal nieuwe aanvragen voor een uitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week uitgekomen op 201.000, een daling van 12.000 ten opzichte van de week ervoor. De markt rekende op 216.000 nieuwe aanvragen.

  De Chicago Fed National Activity Index is in januari weer onder de nul gedoken. De index daalde van +0,02 in december naar -0,30 vorige maand. Een negatief cijfer duidt op een vertraging van de groei.

  Op macro-economisch vlak is er later vanmiddag in de VS nog aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindex en de bestaande woningverkopen.

  Mogelijk komt de olieprijs in beweging na het verschijnen van het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport. WTI werd donderdag vooralsnog iets goedkoper op ruim 77 dollar per vat.

  De euro/dollar steeg donderdagmiddag 0,1 procent naar 1,0810.

  Bedrijfsnieuws

  In het vierde kwartaal boekte Nvidia een omzet van 22,1 miljard dollar, een stijging van 265 procent op jaarbasis. Analisten geraadpleegd door FactSet mikten op 20,4 miljard dollar. Datacenters waren goed voor het merendeel van de omzet, met 18,4 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 5,16 dollar. Analisten rekenden op 4,59 dollar per aandeel. Voor het lopende kwartaal rekent Nvidia op een gemiddelde omzet van 24,0 miljard dollar. De brutomarge zal tussen de 76,3 en 77,0 procent liggen. Dat was 76,0 procent in het voorgaande kwartaal. De markt rekent op een omzet van ruim 22 miljard dollar.

  Het aandeel Nvidia noteerde donderdag voorbeurs ruim 12 procent hoger. Sectorgenoten Advanced Micro Devices, GlobalFoundries, Micron Technology en Broadcom stevenen ook af op een duidelijk hogere opening, met winsten van circa 2 tot 5 procent.

  Rivian heeft het afgelopen kwartaal een iets kleiner verlies geboekt. Voor het nieuwe boekjaar verwacht de fabrikant van elektrische voertuigen 57.000 trucks te produceren, met 1,8 miljard dollar aan investeringen en de aangepaste EBITDA van 2,7 miljard dollar negatief. Verder kondigde de fabrikant een ontslagronde aan. Het aandeel lijkt donderdag 18 procent lager te gaan openen.

  Sectorgenoot Lucid Group zei bij de kwartaalcijfers dat het dit jaar circa 9.000 voertuigen zal produceren. Die outlook viel de markt tegen. De omzet daalde in het vierde kwartaal. Het aandeel daalde voorbeurs 7,5 procent. Concurrent Nikola opent donderdag nog de boeken.

  Moderna heeft in het vierde kwartaal onverwacht zwarte cijfers geschreven, terwijl de omzet daalde. Het aandeel gaat donderdag een 6 procent hogere opening tegemoet.

  Online marktplaats Etsy leverde voorbeurs ruim 5 procent in, nadat de cijfers over het vierde kwartaal tegenvielen. Dat gold ook voor de resultaten van Sunrun, een leverancier van zonnepanelen. Dat aandeel leverde in de voorbeurshandel 6 procent in.

  Cruise-uitbater Royal Caribbean gaat donderdag een 6 procent hogere opening tegemoet, na het verhogen van de outlook.

  Slotstanden

  De S&P 500 index sloot woensdag 0,1 procent hoger op 4.981,80 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 38.612,24 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 15.580,87 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Aantal nieuwe steunaanvragen VS omlaag
  22-02-2024 14:36 - Met 12.000.

  (ABM FN-Dow Jones) Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 17 februari verder gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

  Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering nam met 12.000 af tot 201.000. De verwachting van economen lag op 216.000.

  Het cijfer van vorige week werd bijgesteld van 212.000 naar 213.000.

  Het vierweeks voortschrijdend gemiddelde bedroeg 215.250. Dat is 3.500 minder dan een week eerder. 

  Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 10 februari kwam uit op 1.862.000 aanvragen, 27.000 minder dan een week eerder.

  Door: ABM Financial News.

  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Chicago Fed index gedaald
  22-02-2024 14:33 - Weer in negatief territorium.

  (ABM FN-Dow Jones) De Chicago Fed National Activity Index is in januari weer onder de nul geschoten. Dit maakte de centrale bank van Chicago donderdag bekend.

  De index daalde van +0,02 in december naar -0,30 vorige maand. 

  Een negatief cijfer duidt op een vertraging van de groei, terwijl een positief cijfer juist op een groeiversnelling wijst.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • ECB is geduldig met renteverlagingen
  22-02-2024 14:14 - Blijkt uit notulen.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank was bij het laatste rentebesluit tevreden over de ontwikkeling van de inflatie, maar dat proces blijft kwetsbaar en dus is de centrale bank geduldig met een aanpassing van het monetaire beleid. Dit bleek donderdag uit de notulen van de laatste vergadering van de ECB, eind januari.

  De beleidsmakers gaven aan "dat continuïteit, voorzichtigheid en geduld nog steeds geboden zijn, aangezien het desinflatieproces broos blijft en te vroeg opgeven een deel van de geboekte vooruitgang teniet zou kunnen doen", zo viel te lezen in de verslaglegging.

  Er was een brede consensus onder de leden dat het voorbarig was om renteverlagingen te bespreken.

  "Het risico van een te vroege renteverlaging werd nog steeds groter geacht dan het risico van een te late renteverlaging", volgens de notulen.

  De ECB blijft zich ook baseren op inkomende data om de koers van het monetaire beleid te bepalen. Het huidige niveau van de beleidsrentes zou een substantiële bijdrage leveren aan het bereiken van het inflatiedoel van 2,0 procent als die lang genoeg wordt gehandhaafd, zeiden de ECB-bestuursleden.

  Het bestuur benadrukte in de notulen dat de recente daling van de inflatie "goed nieuws" was.

  De algemene en onderliggende inflatiecijfers lagen de laatste tijd voortdurend onder de voorziene niveaus, "wat duidt op een sneller dan verwacht desinflatoir proces", aldus de ECB.

  Het is daarom waarschijnlijk dat in maart, bij de nieuwe economische projecties, de inflatieverwachting voor 2024 wordt verlaagd, aldus de notulen.

  De beleidsmakers vonden wel dat de vooruitzichten voor de inflatie op korte termijn bijzonder troebel bleven. Een belangrijk element is daarbij de loongroei. In de notulen stelde de ECB dat de loongroei in het eerste kwartaal van dit jaar belangrijk zal zijn voor het toekomstige monetaire beleid.

  Over het algemeen waren de leden van mening dat de laatste ontwikkelingen in de economische activiteit en de inflatie consistent waren met de huidige monetaire beleidskoers.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Moderna boekt onverwacht winst
  22-02-2024 13:23 - Meewind COVID-19 lijkt geschiedenis voor farmaceut.

  (ABM FN-Dow Jones) Moderna heeft in het vierde kwartaal van 2023 onverwacht een nettowinst weten te boeken. Dat bleek donderdag uit de kwartaalcijfers van de maker van coronavaccins.

  De nettowinst bedroeg afgelopen kwartaal 217 miljoen dollar tegen een nettowinst van 1,5 miljard dollar een jaar eerder. Dit komt neer op 0,55 dollar winst per aandeel.

  Analisten geraadpleegd door FactSet hielden rekening met een verlies van 0,99 dollar per aandeel. Moderna waarschuwde bij de resultaten over het derde kwartaal al voor teruglopende resultaten.

  De omzet daalde op jaarbasis van 5,1 miljard naar 2,8 miljard dollar in het afgelopen kwartaal, maar was daarmee hoger dan de analistenverwachting van 2,5 miljard dollar.

  Het nettoverlies over heel 2023 kwam uit op 4,7 miljard dollar tegen een nettowinst van 8,4 miljard dollar over 2022.

  Over heel 2023 kwam de omzet uit op 6,8 miljard dollar, binnen de bandbreedte van 6 tot 8 miljard dollar die Moderna zelf aanhield. Over 2022 kwam de omzet nog uit op 19,3 miljard dollar.

  Outlook

  Voor 2024 rekent Moderna op een omzet van circa 4 miljard dollar.

  Het aandeel opent naar verwachting donderdag 5,6 procent hoger.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: geen verrassingen bij PostNL verwacht
  22-02-2024 12:46 - Na publicatie voorlopige cijfers.

  (ABM FN-Dow Jones) PostNL zal over 2023 vermoedelijk geen verrassende cijfers presenteren, nadat het postbedrijf al met voorlopige resultaten kwam.

  Eind januari werd al bekend dat de genormaliseerde EBIT afgelopen jaar uitkwam op circa 92 miljoen euro. Voor 2023 werd door PostNL aanvankelijk een genormaliseerde EBIT verwacht van 100 tot 130 miljoen euro.

  Daarentegen lag de kasstroom met 52 miljoen euro "ruim boven de verwachtingen", aldus het postbedrijf.

  Volgens CEO Herna Verhagen bleven de marktomstandigheden in het vierde kwartaal "volatiel". "Hoewel het pakkettenvolume toenam, hebben we minder pakketten bezorgd dan we hadden verwacht", stelde de CEO in een toelichting op de voorlopige cijfers. "Tegelijkertijd hadden we al kosten gemaakt om op maximale capaciteit te kunnen opereren. De volumes van internationale klanten stegen wederom, maar de binnenlandse volumes bleven achter. De hoeveelheid post bleef daarentegen redelijk overeind. Zowel bij Pakketten als bij Mail in Nederland was de verschuiving van de mix minder gunstig", aldus Verhagen.

  Ook wees de CEO op het hoge ziekteverzuim, dat een punt van zorg blijft bij het postbedrijf.

  In het vierde kwartaal boekte PostNL een omzet van 889 miljoen euro, 6 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De genormaliseerde EBIT kwam uit op 77 miljoen euro, tegen 60 miljoen euro in de laatste maanden van 2022.

  De pakketvolumes stegen met 0,9 procent, maar daalden bij Mail met 1,9 procent in Nederland, zo meldde PostNL. Deze relatief beperkte daling was te danken aan de verkiezingspost en een sterk piekseizoen.

  Jefferies wees in een reactie op de lager dan verwachte pakketvolumes, hogere kosten en een ongunstige mix van klant en product. 

  Jefferies heeft PostNL op Houden staan met een koersdoel van 1,50 euro.

  Op maandag 26 februari komt PostNL met de definitieve cijfers.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Turkse centrale bank laat rente ongemoeid
  22-02-2024 12:44 - Op 45 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) De Turkse centrale bank heeft de rente ongemoeid gelaten. Dit maakte het monetaire beleidsorgaan van Turkije donderdagmiddag bekend.

  Het is de eerste keer na vele maanden dat de bank de rente laat staan.

  De rente bleef daarmee op 45 procent. In januari en december werd de rente met 250 basispunten verhoogd. Bij de drie rentebesluiten daarvoor ging de rente met 5 procentpunten omhoog.

  De bank gaf donderdag aan dat de inflatie in januari binnen de verwachtingen van de bank bleef. Recente indicaties duiden volgens de bank op een matiging in de binnenlandse vraag.

  De euro koerste donderdag na het rentebesluit van de bank op 33,6311 Turkse lire, een stijging met 0,2 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.