VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Olieprijs stijgt
  03-10-2023 21:59 - Winstnemingen op duurdere dollar.

  (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gestegen, na drie dagen van dalingen. 

  De novemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 0,5 procent hoger op 89,23 dollar op de New York Mercantile Exchange. 

  De olieprijs deed de afgelopen dagen een forse stap terug, nadat de prijs vorige week korte tijd boven 95 dollar per vat steeg, wat voor het eerst was sinds ruim een jaar. Volgens analisten was de tijd rijp voor winstnemingen. 

  De aanleiding voor de sterke stijging was de verlenging van een productiebeperking van 1 miljoen vaten per dag door Saoedi-Arabië en Rusland.

  Volgens Tyler Richey van Sevens Report is de weg omhoog nog steeds die van de minste weerstand "hoewel deze terugtrekking tegen de trend in nog niet noodzakelijk voorbij hoeft te zijn". 

  Uiteindelijk zal de tijd komen om te verkopen op het nieuws van de recessie, omdat de vraag naar olie bij een economische recessie vaak sterk daalt. Er zijn nog geen tekenen dat dat punt is bereikt, volgens Richey.  

  Ook de sterke stijging van de Amerikaanse dollar, in samenhang met de sterk oplopende rendementen op staatsleningen, droeg bij aan winstnemingen in olie, volgens analisten. Een duurdere dollar maakt olie ook duurder voor beleggers met andere valuta, aangezien olie in dollars wordt afgerekend. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Update: Air France-KLM verwerft belang in SAS
  03-10-2023 21:50 - Zweedse luchtvaartbedrijf stapt over naar SkyTeam.

  (ABM FN-Dow Jones) Air France-KLM neemt een minderheidsbelang van bijna 20 procent in de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS, die daarmee toetreedt tot het samenwerkingsverband SkyTeam. Dat maakten de bedrijven dinsdag bekend. 

  Een consortium bestaande uit Air France-KLM, het Deense Lind Invest, de Deense overheid en de leidende investeerder Castlelake wil 1,175 miljard investeren in het noodlijdende SAS. Het Scandinavische bedrijf wordt gereorganiseerd in het kader van een faillissementsprocedure in de Verenigde Staten.

  De investering wordt voor 475 miljoen dollar voldaan in gewone aandelen en voor 700 miljoen dollar in de vorm van converteerbare obligaties. 

  Daarvan zou Air France-KLM 109,5 miljoen dollar in aandelen SAS investeren plus 35 miljoen dollar in converteerbare schuld. Dit zou een aandelenbelang in SAS opleveren van 19,9 procent en 5 procent van de schuld. 

  Castlelake krijgt een aandelenbelang van 32 procent en 55 procent van de converteerbare schuld, de Deense staat respectievelijk 26 procent en 29,9 procent, en Lind Invest 8,6 procent van de aandelen en 10 procent van de converteerbare obligaties.

  SAS koos deze oplossing uit verschillende biedingen, zei SAS-voorzitter Carsten Dillen.

  De Scandinavische luchtvaarder behoorde tot de Star Alliance met Lufthansa en United Airlines en gaat nu deel uitmaken van de SkyTeam Alliance geleid door Air France-KLM en Delta Air Lines. "Onze stap naar een partnerschap met SkyTeam bepaalt een duidelijke weg voorwaarts voor het bedrijf", stelde CEO Anko van de Werff van SAS. 

  "Deze samenwerking zal Air France-KLM in staat stellen om zijn positie in Noord-Europa te versterken en de verbindingen te verbeteren voor reizigers uit Scandinavië en Europa", zei CEO Ben Smith van Air France-KLM. "Met zijn gevestigde positie in Scandinavië en sterke merk biedt SAS geweldig potentieel voor Air France-KLM."

  De investering in het Zweedse concern past in de actieve rol die Air France-KLM wil spelen in de consolidatie van de Europese luchtvaart en is onderdeel van de strategische routekaart die het bedrijf heeft uitgestippeld.  De investering zal de aangekondigde vooruitzichten voor de resultaten voor de middellange termijn niet beïnvloeden, zei Air France-KLM dinsdag.

  De overname is afhankelijk van bepaalde voorwaarden en wettelijke goedkeuringen, waaronder goedkeuring door de Europese Commissie en de Amerikaanse faillissementsrechter. SAS verwacht de afronding in 2024. 

  Update: om informatie toe te voegen. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Louis van Gaal in adviseursrol bij Ajax
  03-10-2023 21:38 - Samen met oudgedienden Michael van Praag en Leo van Wijk.

  (ABM FN-Dow Jones) Louis van Gaal gaat de Raad van Commissarissen van Ajax adviseren over voetbaltechnische zaken, naar verwachting in samenwerking met oud-voorzitter Michael van Praag en voormalig KLM-topman Leo van Wijk. Dat maakte de club dinsdag bekend. 

  "Ik wil Ajax graag helpen", aldus Van Gaal, die het grootste deel van het jaar in Portugal woont. "De sportieve weg omhoog moet worden ingezet en daar kunnen en moeten we allemaal een bijdrage aan leveren."

  Van Gaal neemt als voetbaltechnisch adviseur de rol over van Jan van Halst, die nu tijdelijk directeur algemene zaken is en heeft besloten om daarna niet terug te keren in de RvC.

  Op 17 november vergaderen de aandeelhouders van de Amsterdamse voetbalclub over de voordracht van Michael van Praag als voorzitter van de RvC en van Leo van Wijk als lid van de RvC.

  Van Gaal stelt graag zijn voetbalkennis in dienst van de RvC, "zeker als straks Leo van Wijk en Michael van Praag benoemd zijn."

  Van Praag was voorzitter van de club van 1989 tot 2003, in de tijd van Van Gaal hoofdtrainer was. Van Wijk was van 2012 tot 2020 ook lid van de RvC van Ajax.

  Van Gaal was hoofdtrainer bij Ajax toen de club in 1995 de Champions League won. Hij was daarna succesvol als trainer bij FC Barcelona, AZ, Bayern München en Manchester United en als bondscoach van het Nederlands elftal. Ook was hij verbonden aan Ajax als technisch directeur.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Riante rente duwt Wall Street in het rood
  03-10-2023 20:35 - Tienjarige Treasury stijgt naar 4,75 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten stonden dinsdagavond op forse verliezen, nadat de obligatierentes verder opliepen en de dollar verder aan kracht won.

  De S&P500 verloor 1,6 procent tot 4.219,27 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde ruim 2 procent. 

  "Hogere obligatierendementen en een sterkere Amerikaanse dollar houden beleggers aan de zijlijn", volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

  De Amerikaanse tienjaarsrente bereikte maandag een nieuwe top op 4,682 procent, waarmee het hoogste punt sinds oktober 2007 werd bereikt. Dinsdag liep de rente verder op naar 4,75 procent.

  De rentes zijn de afgelopen weken sterk gestegen, omdat de sterke Amerikaanse economie de hoop bij beleggers de bodem in heeft geslagen dat de Federal Reserve alweer snel de rente zou kunnen gaan verlagen. Hoge obligatierentes geven beleggers een relatief veilige manier om een mooi rendement te maken, waardoor risicovollere beleggingen zoals aandelen minder aantrekkelijk worden.

  De dollar won aan kracht. De euro/dollar zet daarmee zijn daling voort en noteerde dinsdagavond op 1,0463. In juli was de wisselkoers nog 1,12. 

  WTI-olie werd een half procent duurder op 89,35 dollar voor WTI-olie en 91,02 dollar voor Brent-olie. De olieprijzen komen later deze week mogelijk in beweging. Het technisch comité van OPEC+ vergadert woensdag. 

  "De markt zal benieuwd zijn of er tekenen zijn van een verandering in het productiebeleid van de groep", schreven de analisten van ING. "Wij denken niet dat de groep haar productiebeleid zal wijzigen", aldus de bank.

  Op macro-economisch vlak is het dinsdag rustig. Alleen vacaturecijfers uit de VS staan op de rol. Later in de week volgen twee banenrapporten.

  Analisten van Rabobank verwachten dat de vacaturecijfers zullen laten zien dat de verhitte arbeidsmarkt maar heel langzaam afkoelt. "En dat steunt de 'hoger voor langer' gedachte."

  Bedrijfsnieuws 

  Eli Lilly wil Point Biopharma overnemen voor 1,4 miljard dollar. Per aandeel is dit 12,50 dollar, een premie van bijna 90 procent. Het aandeel Eli Lilly bewoog nauwelijks na het nieuws. Aandelen Point Biopharma werden 85 procent meer waard.

  Airbnb is door KeyBanc afgewaardeerd van Kopen naar Houden. De analisten zeiden dat de marges voorlopig gepiekt hebben en dat de omzetgroei kan vertragen tot 11 procent in 2024 als het aantal overnachtingen daalt. Airbnb verloor 6 procent.

  Meta zou bezig zijn met een voorstel waarbij gebruikers in Europa 14 dollar per maand gaan betalen voor advertentievrije versies van Instagram of Facebook, meldde The Wall Street Journal. Het aandeel daalde 2 procent.

  Specerijenproducent McCormick ging onderuit met 8 procent, na rapporteren van een winstdaling. De omzet steeg nog wel omdat lagere volumes werden gecompenseerd door hogere prijzen.

  Netflix opende hoger maar leverde de winst in, na een bericht in The Wall Street Journal dat het streamingbedrijf de prijs voor zijn reclamevrije dienst wil verhogen. 

  De Europese Unie overweegt grote Amerikaanse techbedrijven te laten meebetalen aan de kosten van telecomnetwerken in Europa. Europese telecombedrijven waaronder Orange, Vodafone, Deutsche Telekom en Telefonica, deden daartoe een oproep. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen sluiten lager
  03-10-2023 18:37 - Rente blijft belangrijk thema.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, nadat de Amerikaanse tienjaarsrente verder opliep, wat de aandelenmarkten op Wall Street en in Europa onder druk zette.

  De brede STOXX Europe 600 index sloot 1,1 procent lager op 440,70 punten. De DAX-index daalde ook 1,1 procent tot 15.085,21 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,0 procent tot 6.997,05 punten en de Britse FTSE eindigde 0,5 procent lager op 7.470,16 punten.

  "Hogere obligatierendementen en een sterkere Amerikaanse dollar houden beleggers aan de zijlijn", volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

  De chef-econoom van de Europese Centrale Bank, Philip Lane, denkt dat de strijd tegen inflatie nog niet voorbij is, en dat loongroei een obstakel is om het doel van 2 procent inflatie te bereiken. Wel ziet hij signalen dat de inflatie blijft dalen.  

  In de namiddag bleek het aantal vacatures in de Verenigde Staten in augustus te zijn gestegen. Vrijdag volgt het officiële banenrapport.

  De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met bijna 10 basispunten tot 4,77 procent,

  De olieprijs steeg met 0,8 procent voor de decemberfuture Brent, die op 91,47 dollar noteerde.

  De euro/dollar noteerde op 1,0450. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0478 op de borden. De Russische roebel stond onder druk, op bijna 100 roebel per dollar.
   
  Bedrijfsnieuws

  De producenten van bewerkte voedingsmiddelen Danone en Unilever behoorden tot de zeldzame stijgers, evenals drankenfabrikant Pernod Ricard.

  Duitse energiebedrijven E.ON en RWE sloten circa 3 tot 4 procent lager en ook Siemens Energy leverde flink in, net als Zalando.

  Ook Deutsche Bank en Commerzbank stonden in Frankfurt aardig onder druk.

  De Europese Unie overweegt grote techbedrijven te laten meebetalen aan de kosten van telecomnetwerken in Europa. Europese telecombedrijven waaronder Orange, Vodafone, Deutsche Telekom en Telefonica, deden daartoe een oproep.

  ArcelorMittal zou opnieuw dalende resultaten kunnen melden, net als een kwartaal eerder, door krimpende marges en lagere volumes, vreest Deutsche Bank. Het aandeel sloot 2,5 procent lager. Ook is er onrust over mogelijke inmenging in de consolidatie van de Amerikaanse staalsector.
   
  Ryanair heeft in september 9 procent meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het aandeel van de Ierse budgetluchtvaartmaatschappij sloot 1,5 procent hoger.

  De Britse online modeverkoper Boohoo Group verlaagde de outlook voor dit jaar, nadat in de eerste zes maanden van het lopende boekjaar de omzet en alle andere posten lager uitvielen dan een jaar eerder. Boohoo sloot bijna 3 procent lager.

  Woensdag starten de aandelen van Sandoz hun beurshandel, na de spin-off door moederbedrijf Novartis. Omdat de belangstelling van beleggers in Novartis nu lauw is zou het nieuwe aandeel weleens onder druk kunnen komen te staan, stellen analisten van Jefferies.

  Het Zwitserse chemiebedrijf Sika heeft zijn doelen voor de middellange termijn verhoogd, op basis van zijn nieuwe strategie en sterke marktpositie. De toeleverancier voor de auto-industrie rekent op 6 tot 9 procent jaarlijkse groei tot 2028. Voor de voorafgaande periode tot 2023 was dit 6 tot 8 procent. Het aandeel daalde licht.
   
  Wall Street
   
  De Amerikaanse beurzen stonden rond sluitingstijd in Europa op verlies. De S&P 500 noteerde 1,4 procent lager op 4.229,14 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Air France-KLM neemt belang in Zweeds luchtvaartconcern SAS
  03-10-2023 18:34 - Niet meer dan 20 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) Air France-KLM investeert in het Zweedse SAS AB via een aandelen- en commerciële samenwerking. Dit meldde het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf dinsdag nabeurs.

  Air France-KLM maakt deel uit van een consortium, waarin ook het Deense Lind Invest zit, en dat zijn investeringsvoorstel nog moet afronden. Dat is afhankelijk van bepaalde voorwaarden en wettelijke goedkeuringen, waaronder goedkeuring door de Europese Commissie, de Amerikaanse rechtbank die toezicht houdt op de Chapter 11-reorganisatie van SAS AB en de Zweedse rechtbank.

  Indien de transactie wordt goedgekeurd en aan alle andere voorwaarden wordt voldaan zou het consortium samen met de Deense staat 1,175 miljard dollar investeren, waarvan 475 miljoen dollar in gewone aandelen en 700 miljoen dollar in de vorm van converteerbare obligaties met onderpand.

  De investering van Air France-KLM zou in totaal 144,5 miljoen dollar bedragen, waarvan 109,5 miljoen dollar in gewone aandelen en 35 miljoen dollar in de vorm van converteerbare obligaties met onderpand.

  Air France-KLM krijgt hiermee een niet-controlerend belang van maximaal 19,9 procent in het aandelenkapitaal van SAS AB en kan zo de aanwezigheid op de Scandinavische markten vergroten. De samenwerking zou ook leiden tot betere luchtverbindingen met bestemmingen in Scandinavië.

  De investering in het Zweedse concern past in de rol die Air France-KLM wil spelen in de Europese luchtvaart. De stap heeft geen invloed op de vooruitzichten voor de resultaten voor de middellange termijn, zei Air France-KLM dinsdag.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Tech onder druk in rode AEX
  03-10-2023 17:57 - Obligatierentes lopen verder op.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager geëindigd. De AEX daalde 0,6 procent tot 719,67 punten.

  Beleggers doen er goed aan om bescherming in de portefeuille in te bouwen, want "er zou een correctie moeten komen", zo waarschuwde Cees Smit, vermogensbeheerder Actief Offensief bij Today's Group, voor de camera van ABM Financial News.

  "Hogere obligatierendementen en een sterkere Amerikaanse dollar houden beleggers aan de zijlijn", verklaarde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets het huidige sentiment.

  De Amerikaanse tienjaarsrente liep dinsdag verder op naar 4,79 procent en de dertigjarige variant liep op richting de 5 procent en daarmee het hoogste niveau in ruim 15 jaar.

  De dollar won intussen aan kracht. De euro/dollar noteerde dinsdag richting het slot op 1,0450.

  WTI-olie kostte circa 89,70 dollar. De oliemarkten wachten op de bijeenkomst van het OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee, of JMMC, op woensdag. Het technisch comité zal het OPEC+ beleid evalueren. Het JMMC heeft de bevoegdheid om een volledige OPEC+ vergadering bijeen te roepen als dat nodig is.

  "De markt zal benieuwd zijn of er tekenen zijn van een verandering in het productiebeleid van de groep", schreven analisten van ING. "Wij denken niet dat de groep haar productiebeleid zal wijzigen", aldus de bank.

  Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig. De centrale bank in Australië liet de rente voor de vierde maand op rij ongemoeid. De rente bleef daarmee op 4,10 procent.

  Het aantal openstaande vacatures in de VS is in augustus opgelopen naar 9,6 miljoen, van 8,9 miljoen een maand eerder. Volgens analisten van Rabobank wijzen de vacaturecijfers op een verhitte arbeidsmarkt die maar heel langzaam afkoelt. "En dat steunt de 'hoger voor langer' gedachte", zei Rabobank, doelend op het rentebeleid van de Federal Reserve.

  Stijgers en dalers

  In de AEX ging Unilever aan kop, met een plus van een half procent. Ook NN bleef in het groen, terwijl ASR licht daalde. ABN AMRO was hekkensluiter, met een verlies van 3 procent. Prosus en ArcelorMittal leverden circa 2,5 procent in.

  ASMI ging er 2 procent op achteruit en ASML ruim anderhalf procent. Ook Besi leverde bijna 2 procent in.

  In de AMX won JDE Peet's rond een half procent. Ook Fagron bleef in het groen.

  CTP daalde iets meer dan een half procent. Het vastgoedbedrijf presenteerde met Growy een huurder voor het CTPark Amsterdam City. Financiële details deelde CTP niet.

  In de Midkap daalden Just Eat Takeaway en OCI 5 tot circa 5,5 procent. ING halveerde het koersdoel voor de maaltijdbezorger naar 20 euro.

  Signify daalde ook meer dan 5 procent. JPMorgan haalde 6 euro van het koersdoel voor de verlichtingsspecialist af en kwam uit op 32,00 euro.

  In de AScX waren geen stijgers. Pharming daalde circa 5,5 procent, net als Vivoryon.

  Het aandeel Ebusco is ondanks de enorme koersval van de afgelopen periode nog niet koopwaardig, zo bleek dinsdag uit een rapport van Van Lanschot Kempen, waarin hij het aandeel is gaan volgen met een verkoopadvies. De taxaties van de bank liggen significant onder de analistenconsensus. Het aandeel leverde dinsdag bijna 5 procent in.

  Het lokaal genoteerde Onward Medical verloor ruim 9 procent.

  Wall Street

  Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen tot bijna 2 procent lager.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Video: bescherming nodig tegen correctie
  03-10-2023 16:44 - Cees Smit van Today's Group ziet verschillende waarschuwingssignalen.

  (ABM FN-Dow Jones) Beleggers doen er goed aan om bescherming in de portefeuille in te bouwen, want "er zou een correctie moeten komen". Dit zegt Cees Smit, vermogensbeheerder Actief Offensief bij Today's Group.

  De verkoopsignalen worden volgens de beurskenner wat serieuzer. "We beginnen door horizontale niveaus heen te zakken." 

  Smit adviseert daarom een put spread. "Ik blijf voorzichtig."

  Klik hier voor: bescherming nodig tegen correctie

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: macro-economisch
  03-10-2023 16:35 - Volle agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met woensdag 11 oktober 2023:

  WOENSDAG 4 OKTOBER 2023
  00:00 Chinese beurzen gesloten
  01:30 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Jap)
  09:15 Inkoopmanagersindex diensten - September (Spa)
  09:45 Inkoopmanagersindex diensten - September (Ita)
  09:50 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Fra)
  09:55 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Dld)
  10:00 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (eur)
  10:30 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (VK)
  11:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (eur)
  11:00 Producentenprijzen - Augustus (eur)
  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
  14:15 Banenrapport ADP - September (VS)
  15:45 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (VS)
  16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - September (VS)
  16:00 Fabrieksorders - Augustus (VS)
  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
  00:00 Bijeenkomst technisch comité OPEC+

  DONDERDAG 5 OKTOBER 2023
  00:00 Chinese beurzen gesloten
  08:00 Handelsbalans - Augustus (Dld)
  08:45 Industriële productie - Augustus (Fra)
  14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
  14:30 Handelsbalans - Augustus (VS)

  VRIJDAG 6 OKTOBER 2023
  00:00 Chinese beurzen gesloten
  08:00 Fabrieksorders - Augustus (Dld)
  14:30 Banengroei en werkloosheid - September (VS)
  21:00 Consumentenkrediet - Augustus (VS)

  MAANDAG 9 OKTOBER 2023
  08:00 Industriële productie - Augustus (Dld)
  15:30 Columbus Day in VS - Wall Street regulier open 

  DINSDAG 10 OKTOBER 2023
  06:30 Consumptie huishoudens - Augustus (NL)
  06:30 Inflatie - September (NL)
  06:30 Industriële productie - Augustus (NL)
  12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - September (VS)
  16:00 Groothandelsvoorraden - Augustus (VS)

  WOENSDAG 11 OKTOBER 2023
  08:00 Inflatie - September def. (Dld)
  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
  14:30 Producentenprijzen - September (VS)
  20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: buitenlandse fondsen
  03-10-2023 16:35 - Cijferseizoen komt eraan.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met woensdag 11 oktober 2023:

  WOENSDAG 4 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  DONDERDAG 5 OKTOBER 2023
  00:00 Levi Strauss - Cijfers derde kwartaal (VS)

  VRIJDAG 6 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  MAANDAG 9 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  DINSDAG 10 OKTOBER 2023
  12:00 PepsiCo - Cijfers derde kwartaal (VS)

  WOENSDAG 11 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  03-10-2023 16:35 - Redelijk gevulde agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met woensdag 11 oktober 2023:

  WOENSDAG 4 OKTOBER 2023
  09:00 Universal Music Group - Ex-dividend

  DONDERDAG 5 OKTOBER 2023
  00:00 InPost - Bava
  00:00 Van Lanschot Kempen - Bava

  VRIJDAG 6 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  MAANDAG 9 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  DINSDAG 10 OKTOBER 2023
  - Geen agendapunten

  WOENSDAG 11 OKTOBER 2023
  00:00 Ebusco - Cijfers derde kwartaal

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Mondiaal luchtvrachtvervoer gestegen - IATA
  03-10-2023 16:09 - In augustus.

  (ABM FN-Dow Jones) Het mondiale luchtvrachtvervoer is in augustus toegenomen. Dit meldde brancheorganisatie IATA dinsdagmiddag.

  De stijging bedroeg 1,5 procent op jaarbasis. Het was de eerste toename in 19 maanden, volgens IATA.

  De capaciteit nam in augustus met ruim 12 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in 2022. 

  IATA wees verder op de lichte stijging van de inkoopmanagersindexen in augustus, hoewel die onder de belangrijke grens van 50 bleven. Alleen boven de 50 is er sprake van groei, daaronder van krimp.

  De wereldwijde grensoverschrijdende handel daalde in juli voor de vierde maand op rij, met een min van 3,2 procent op jaarbasis.

  "Dit weerspiegelt het afkoelende vraagklimaat en de algemene macro-economische omstandigheden", volgens IATA.  

  De inflatie liet in augustus een gemengd beeld zien, volgens de brancheorganisatie, "met een stijging van de Amerikaanse consumentenprijzen voor de tweede maand op rij."

  Ondertussen daalden de consumenten- en producentenprijzen in Europa en Japan. In China, dat tegen deflatoire druk vecht, stegen de consumentenprijzen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Aantal vacatures in VS stijgt sterk
  03-10-2023 16:06 - Na daling in juli.

  (ABM FN-Dow Jones) Het aantal vacatures in de Verenigde Staten is in augustus sterk gestegen, na een daling in juli. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

  In augustus bedroeg het aantal openstaande vacatures 9,6 miljoen, tegen 8,9 miljoen in juli.

  In augustus 2022 waren er nog 10,2 miljoen vacatures.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street richting rode opening
  03-10-2023 14:43 - Obligatierentes blijven stijgen.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 circa 0,5 procent in het rood. De futures op de Nasdaq verloren 0,6 procent.

  "Hogere obligatierendementen en een sterkere Amerikaanse dollar houden beleggers aan de zijlijn", volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

  De Amerikaanse tienjaarsrente liep dinsdag verder op naar 4,75 procent en de dollar won aan kracht. De euro/dollar noteerde dinsdagmiddag op 1,0473.

  WTI-olie werd een half procent goedkoper. De olieprijzen komen later deze week mogelijk in beweging, wanneer het OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee, of JMMC, bijeenkomt. De vergadering van het technisch comité, die het OPEC+ beleid zullen evalueren, staat voor woensdag gepland. Het JMMC heeft de bevoegdheid om een volledige OPEC+ vergadering bijeen te roepen als dat nodig is.

  "De markt zal benieuwd zijn of er tekenen zijn van een verandering in het productiebeleid van de groep", schreven de analisten van ING. "Wij denken niet dat de groep haar productiebeleid zal wijzigen", aldus de bank.

  Op macro-economisch vlak is het dinsdag rustig. Alleen vacaturecijfers uit de VS staan op de rol. Later in de week volgen twee banenrapporten.

  Analisten van Rabobank verwachten dat de vacaturecijfers zullen laten zien dat de verhitte arbeidsmarkt maar heel langzaam afkoelt. "En dat steunt de 'hoger voor langer' gedachte."

  Bedrijfsnieuws

  Eli Lilly wil Point Biopharma overnemen voor 1,4 miljard dollar. Per aandeel is dit 12,50 dollar, een premie van bijna 90 procent. Het aandeel Eli Lilly bewoog nauwelijks na het nieuws. Aandelen van Point Biopharma werden 84 procent meer waard.

  Airbnb is door KeyBanc afgewaardeerd van Kopen naar Houden. De analisten zeiden dat de marges van het bedrijf een piek op korte termijn hebben bereikt en dat de omzetgroei zou kunnen vertragen tot 11 procent op jaarbasis in 2024 als het aantal overnachtingen afneemt. Het aandeel daalde voorbeurs 2,5 procent.

  Meta zou bezig zijn met een voorstel waarbij gebruikers in Europa 14 dollar per maand gaan betalen voor advertentievrije versies van Instagram of Facebook, meldde The Wall Street Journal. Het aandeel daalde licht in de voorbeurshandel.

  Slotstanden

  De S&P 500 sloot maandag vlak op 4.288,39 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 33.433,35 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 13.307,77 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Ebusco ondanks koersdaling niet koopwaardig
  03-10-2023 13:37 - Van Lanschot Kempen zet verkoopadvies op aandeel.

  (ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Ebusco is ondanks de enorme koersval van de afgelopen periode nog niet koopwaardig. Dit bleek uit een rapport van analist Eric Wilmer van Van Lanschot Kempen, waarin hij het aandeel is gaan volgen met een verkoopadvies.

  Wilmer twijfelt niet aan de voordelen die de composietbus van Ebusco biedt, met een veel lager gewicht dan andere elektrische bussen, maar heeft wel twijfels over de omzet, de marges en de kasstroom in 2024 en 2025. "We denken niet dat Ebusco in 2024 een positieve EBITDA zal boeken."

  De fabrikant van elektrische bussen kampt met aanvoerproblemen, waardoor veel bussen momenteel niet uitgeleverd kunnen worden.

  De taxaties van Wilmer liggen significant onder de analistenconsensus.

  Het aandeel Ebusco noteerde dinsdag bijna 5 procent lager op 4,42 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Eli Lilly neemt Point Biopharma over
  03-10-2023 13:29 - Voor 1,4 miljard dollar.

  (ABM FN-Dow Jones) Eli Lilly neemt Point Biopharma over voor 1,4 miljard dollar. Dit werd dinsdag bekendgemaakt.

  Eli Lilly betaalt 12,50 dollar per aandeel Point Biopharma, wat een premie is van 87 procent ten opzichte van de slotkoers op maandag van 6,68 dollar.

  Met de overname breidt Eli Lilly zijn oncologiecapaciteiten uit naar radioligandtherapieën van de volgende generatie.

  Eli Lilly verwacht dat de overname tegen het einde van het jaar wordt afgerond.

  Het aandeel Eli Lilly bewoog nauwelijks na het nieuws. Aandelen van Point Biopharma werden voorbeurs 85 procent meer waard op 12,35 dollar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Vopak neemt deel aan project voor groene ammoniak
  03-10-2023 13:21 - Met onder meer Air Liquide.

  (ABM FN-Dow Jones) Vopak neemt met Vopak Moda Houston deel aan een project voor de productie van groene ammoniak. Dit maakte het tankopslagbedrijf dinsdag bekend.

  Vopak doet dit in samenwerking met INPEX uit Tokio, het Franse Air Liquide Group en LSB Industries uit Oklahoma.

  Het gaat om een zogeheten pre-FEED voor de ontwikkeling van een grootschalige productie- en exportfaciliteit voor de Houston Ship Channel.

  De deelnemende partijen brengen vooral kennis en ervaring op diverse terreinen in.

  Als het project daadwerkelijk wordt uitgevoerd, zal de faciliteit eind 2027 goed zijn voor een productie van 1,1 miljoen ton per jaar, met de optie op een verdere productieverhoging.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Amerikaanse futures noteren vrijwel onveranderd
  03-10-2023 13:18 - Vacaturecijfers verwacht.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten lijken dinsdag zonder grote bewegingen van start te gaan. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 index 0,1 procent lager, terwijl die voor de Nasdaq ook met 0,1 procent daalden.

  Op macro-economisch vlak is het dinsdag rustig. Alleen vacaturecijfers uit de VS staan op de rol. Later in de week volgen twee banenrapporten.

  De Amerikaanse tienjaarsrente liep verder op naar 4,73 procent en de dollar won aan kracht.

  De euro/dollar noteerde op 1,0474 en olie werd een half procent goedkoper.

  De olieprijzen komen later deze week mogelijk in beweging, wanneer het OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee, of JMMC, bijeenkomt. De vergadering van het technisch comité, die het OPEC+ beleid zullen evalueren, staat voor woensdag gepland. Het JMMC heeft de bevoegdheid om een volledige OPEC+ vergadering bijeen te roepen als dat nodig is.

  "De markt zal benieuwd zijn of er tekenen zijn van een verandering in het productiebeleid van de groep", schreven de analisten van ING. "Wij denken niet dat de groep haar productiebeleid zal wijzigen", aldus de bank.

  Bedrijfsnieuws

  Eli Lilly wil Point Biopharma overnemen voor 1,4 miljard dollar. Per aandeel is dit 12,50 dollar, een premie van bijna 90 procent. Het aandeel Eli Lilly bewoog nauwelijks na het nieuws. Aandelen van Point Biopharma werden 86 procent meer waard.

  Slotstanden

  De S&P 500 sloot maandag vlak op 4.288,39 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 33.433,35 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 13.307,77 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Winstverdubbeling voor TikTok-moederbedrijf ByteDance
  03-10-2023 11:59 - Chinese socialemediagigant is belangrijkste participatie van Sofina.

  (ABM FN-Dow Jones) TikTok-moederbedrijf ByteDance heeft in het eerste kwartaal een operationele winst van bijna 6 miljard dollar behaald. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de winst in het voorgaande jaar. Dit schreef The Wall Street Journal dinsdagmorgen.

  In 2021 boekte het bedrijf nog een operationeel verlies van 7 miljard euro.

  De omzet van ByteDance blijft groeien, maar het groeitempo daalt wel.

  De Chinese socialemediagigant is de belangrijkste participatie van de Belgische holding Sofina via het investeringsvehikel China Co-Investment 2016-A.

  De zakenkrant meldde verder dat ByteDance werknemers heeft aangeboden aandelen die zij bezitten terug te willen kopen voor 160 dollar per stuk. Met 1,4 miljard uitstaande aandelen wordt het bedrijf zo gewaardeerd op 223,5 miljard dollar, wat bijna 26 procent minder is dan de waardering van 300 miljard dollar een jaar eerder.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright Dow Jones Newswires. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen lager rond middaguur
  03-10-2023 11:52 - Rente blijft belangrijk thema.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag overwegend lager op een relatief nieuwsluwe dag.

  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur vlak op 448,10 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 1,2 procent naar 15.203,60 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 0,1 procent met een stand van 7.062,26 punten. De Britse FTSE steeg 0,4 procent naar 7.540,87 punten.

  Vanmiddag volgen de eerste indicaties van de gesteldheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt met de vacaturestand over augustus. Woensdag volgt het rapport van ADP en op vrijdagmiddag staat het officiële banenrapport op het menu.

  Olie noteerde dinsdag vlak tot licht hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent in het groen op 88,98 dollar, terwijl voor een december-future Brent 93,33 dollar werd betaald, een vlakke koers.

  De euro/dollar noteerde op 1,0486. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,04 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0478 op de borden.
   
  Bedrijfsnieuws

  Ryanair heeft in september 9 procent meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het aandeel noteerde 0,1 procent hoger.

  Sika verwacht dankzij de sterke marktpositie en innovatiekracht "een nog sterkere prestatie in de komende jaren". De koers steeg met 1,1 procent.

  De Britse online modeverkoper Boohoo Group verlaagde de outlook voor dit jaar, nadat in de eerste zes maanden van het lopende boekjaar de omzet en alle andere posten lager uitvielen dan een jaar eerder. Het aandeel Boohoo noteerde 10,5 procent lager.

  In Parijs en Frankfurt noteerde de meerderheid van de aandelen in de hoofdindex in het rood. In Parijs viel het met de minnen nog mee. Alleen Worldline sprong er daar uit met een koersdaling van 2,6 procent. In Frankfurt noteerden elf aandelen een verlies van meer dan 2 procent, onder aanvoering van RWE en E.ON, die beiden meer dan 5 procent inleverden.

  Futures Wall Street

  De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden echter nog geen 0,1 procent in het groen.

  De S&P 500 sloot maandag vlak op 4.288,39 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 33.433,35 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 13.307,77 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.