VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

  • Europese beurzen openen in het groen
    20-05-2025 06:55 - .........

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet, na renteverlagingen in China en Australië en hoop op vrede in Oekraïne.

    IG voorziet een openingswinst van 81 punten voor de Duitse DAX en een plus van 38 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 41 punten hoger te openen.

    De Europese beurzen zijn maandag uiteindelijk dichtbij huis gebleven en wisten gedurende de handelssessie een groot deel van de eerdere verliezen weg te poetsen.

    Het sentiment werd maandag vooral gedomineerd door het nieuws dat Moody's de kredietstatus van de Verenigde Staten vrijdagavond heeft verlaagd, waardoor de Amerikanen nu hun laatste 'triple A'-rating kwijt zijn.

    "Dit is een belangrijke symbolische stap, aangezien Moody's het laatste grote Amerikaanse ratingbureau was dat de VS de hoogste kredietwaardigheid gaf", zei Deutsche Bank.

    De afwaardering heeft brede gevolgen voor de economische vooruitzichten van de VS, waaronder de mogelijkheid dat de Federal Reserve zich geroepen voelt om de rente langer hoog te houden, zei de Bank of Singapore.

    Volgens investment manager Simon Wiersma van ING was de verlaging van Moody’s verwacht en zeker geen verrassing. Amerika zal wel iets aan het oplopende begrotingstekort en de staatsschuld moeten doen om rentes niet veel verder te laten stijgen, aldus Wiersma.

    De afwaardering van de VS komt op het moment dat er een flinke begrotingsstrijd gaande is in Washington.

    "Trump wil de verlaging van de inkomstenbelasting uit zijn eerste ambtstermijn verlengen. Volgens de huidige wetgeving vervalt die verlaging eind dit jaar. Bovendien wil het Witte Huis bijkomende reducties. Het Amerikaanse Congres is inmiddels begonnen met de wetgevingsprocedure, wat geen eenvoudig traject belooft te worden", legde Luc Aben van Van Lanschot Kempen uit.

    Het verlengen van de oude belastingmaatregelen zou de Amerikaanse overheidsschuld opstuwen tot circa 130 procent van het bbp tegen 2035, aldus de econoom, "laat staan als er extra verlagingen komen zonder voldoende compenserende bezuinigingen."

    Verder werd maandag bekend dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie de betrekkingen willen resetten, na het vertrek van het VK uit de EU in 2020. De Britse premier Keir Starmer ontving de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en andere hoge functionarissen in Londen.

    De Europese Commissie publiceerde maandag verder de voorjaarsramingen en zei te verwachten dat de economie in de eurozone dit jaar in een stabiel tempo zal groeien en volgend jaar iets zal aantrekken.

    "Naar verwachting zal de groei dit jaar bescheiden blijven en in 2026 aantrekken, ondanks de toegenomen onzekerheid over het mondiale beleid en de handelsspanningen", aldus de Commissie in een toelichting.

    Volgens de prognoses zal de economische groei in de eurozone dit jaar uitkomen op 0,9 procent. Volgend jaar versnelt de groei naar 1,4 procent.

    Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de kerninflatie in de eurozone in april in lijn met een voorlopige raming is opgelopen, terwijl de algemene inflatie stabiel bleef op 2,2 procent. De kerninflatie was 2,7 procent, tegen 2,4 procent in maart.

    Stijgers en dalers

    In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door Siemens Energy met een winst van 3,6 procent, gevolgd door Munich Re dat 1,8 procent kon bijschrijven.

    Het aandeel Volkswagen verloor ruim 5 procent, maar ging ook ex-dividend.

    In Parijs won Veolia Environnement 1,7 procent. BNP verloor 2,8 procent, maar ging ook ex-dividend.

    Gecorrigeerd voor de dividenden bleven de hoofdfondsen in Amsterdam en Brussel redelijk dicht bij huis.

    Ryanair steeg in Dublin met bijna 5 procent. De Ierse budgetmaatschappij heeft het afgelopen boekjaar een hogere omzet geboekt, terwijl de winst daalde. De luchtvaartmaatschappij kondigde tevens aan in de komende zes tot twaalf maanden voor nog eens 750 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen.

    Diageo heeft het afgelopen kwartaal een 2,9 procent hogere omzet van bijna 4,4 miljard dollar geboekt en herhaalde de outlook voor het hele boekjaar, waarbij voor de tweede jaarhelft nog steeds wordt gerekend op een verbetering van de autonome omzet ten opzichte van de eerste jaarhelft. Het aandeel daalde in Londen met 1,1 procent.

    Euro STOXX 50            5.427,23 (-0,0%)

    STOXX Europe 600         549,98 (+0,1%)

    DAX                         23.934,98 (+0,3%)

    CAC 40                       7.883,63 (-0,0%)

    FTSE 100                    8.699,31 (+0,2%)

    SMI                           12.356,77 (+0,2%)

    AEX                               929,52 (-0,2%)

    BEL 20                        4.462,46 (+0,3%)

    FTSE MIB                   40.199,70 (-1,2%)

    IBEX 35                     14.099,00 (+0,3%)

    AMERIKAANSE AANDELEN

    Wall Street gaat dinsdag naar verwachting een iets lagere opening tegemoet, na een nagenoeg vlak slot op maandag.

    De Amerikaanse beurzen waren maandag uiteindelijk dicht bij huis gebleven en werkten gedurende de handelssessie de eerdere openingsverliezen weg. Hiermee schudde beleggers de afwaardering van Moody's eind vrijdag van zich af.

    Moody’s verlaagde vrijdag de Amerikaanse kredietrating één stap naar Aa1 van Aaa, waardoor het bureau op één lijn kwam met sectorgenoten. Het bedrijf haalde financieringsproblemen aan, die verband houden met het groeiende begrotingstekort van de federale overheid en de gevolgen van het doorrollen van bestaande Amerikaanse schulden in een periode van hoge financieringskosten.

    "De afwaardering kan op korte termijn wat marktvolatiliteit veroorzaken, maar de structurele zorgen liggen elders. Het echte risico ligt in de fiscale ontwikkelingen in de VS. We bevinden ons op een kritiek moment in het Congres, waar het tienjarenplan voor de overheidsfinanciën wordt besproken. De beslissingen die daar worden genomen, zullen een veel grotere impact hebben op de markten", volgens Russel Matthews van RBC BlueBay Asset Management.

    Volgens Matthews is er tot nog toe geen politieke wil om het begrotingstekort, dat momenteel ongeveer 6,5 procent van het Amerikaanse bbp bedraagt, structureel terug te dringen."Dit betekent een stijging van de staatsschuld en de rentelasten", volgens de expert van RBS BlueBay Asset Management.

    "Zonder ingrijpen is een 'Liz Truss-moment' onvermijdelijk voor de VS: een plotselinge stijging van de rentevolatiliteit en een scherpe stijging van de lange rente. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit omslagpunt zal plaatsvinden. Voorlopig zien wij geen heil in het nemen van actief risico op de Amerikaanse rentecurve", aldus Matthews.

    Zondag bagatelliseerde de Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent de lagere kredietrating door op NBC te zeggen dat Moody's een achterlopende indicator is. Tegelijkertijd waarschuwde de minister dat de wederzijdse importheffingen die voor 90 dagen zijn opgeschort opnieuw kunnen worden ingesteld als landen niet in "goed vertrouwen" onderhandelen met de VS.

    "Dit betekent dat het marktoptimisme van een week geleden elk moment kan worden verstoord", volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank. "Het besef dat dit optimisme voorbarig kan zijn, zou een terugkeer naar veilige beleggingen moeten uitlokken", volgens Ozkardeskaya.

    Goud was maandag dan ook in trek en steeg de prijs met 1,4 procent naar 3.232 dollar per troy ounce.

    Topman Jamie Dimon van JP Morgan waarschuwde voor de stagflatierisco’s en wees daarbij op de geopolitieke risico’s. Dit zei hij maandag tijdens de beleggersdag van JPMorgan. 

    Dimon zei dat een stagflatiescenario, waarin trage economische groei, hoge werkloosheid en hoge inflatie samengaan, niet van tafel is.

    “Het geopolitieke risico is zeer, zeer hoog”, waarschuwde Dimon, eraan toevoegend dat de door de regering-Trump voorgestelde lagere tarieven nog steeds “behoorlijk extreem” waren. Volgens hem is de kans op stagflatie 'iets groter dan andere mensen denken'.

    Op macro-economisch vlak werd bekend dat de leidende indicatoren in de VS in april met 1,0 procent waren gedaald, na een afname van 0,8 procent in maart.

    "De meeste componenten van de index zijn verslechterd. Met name zijn de verwachtingen van consumenten sinds januari 2025 elke maand steeds pessimistischer geworden", volgens The Conference Board.

    Volgens het onderzoeksinstituut is er sprake van een waarschuwingssignaal, in afwachting van wat de effecten van de importheffingen zullen zijn. Die zullen vooral in het derde kwartaal zichtbaar worden.

    De olieprijzen stegen wat en een vat WTI-olie werd 0,3 procent duurder op 62,69 dollar.

    De rentes in de VS liepen op en noteerde de tienjarige lening op 4,46 procent, terwijl de dertigjarige variant steeg naar 4,92 procent. Eerder op de dag noteerde de dertigjarige variant nog boven de 5 procent.

    De euro/dollar steeg naar 1,1240.

    Stijgers en dalers

    Walmart daalde 0,1 procent. De retailreus waarschuwde afgelopen week dat het de prijzen zal moeten verhogen vanwege de Amerikaanse importheffingen. Dat kwam Walmart afgelopen weekend op flinke kritiek van president Trump te staan. Volgens Trump moet Walmart de prijsstijgingen niet wijten aan zijn importheffingen. De Amerikaanse president eiste ook dat Walmart de klap van de tarieven zelf absorbeert of "opeet".

    Nvidia zette maandag plannen uiteen om zijn samenwerking met Taiwanese bedrijven uit te breiden. Zo wil het met Foxconn een AI-supercomputer bouwen. Het aandeel  steeg 0,1 procent.

    UnitedHealth verloor afgelopen week bijna 23 procent, maar wist vrijdag wel met ruim 6 procent te herstellen. Maandag kwam daar ruim 8 procent bij.

    JPMorgan Chase daalde 1,0 procent. CEO Jamie Dimon zei op de beleggersdag van de bank onder meer dat hij nog steeds van plan is zijn functie als topman van het bedrijf de komende jaren neer te leggen. Verder waarschuwde hij ook voor de voor de stagflatierisco’s en wees daarbij op de geopolitieke risico’s.

    Tesla daalde met 2,3 procent. Beleggers zullen oog hebben voor de wekelijkse verkoopupdate uit China. Recente verkoopgegevens van de fabrikant van elektrische voertuigen zijn teleurstellend. Zo daalde de Amerikaanse omzet in april met ongeveer 13 procent, na een daling met 9 procent in het eerste kwartaal. De omzet in belangrijke Europese markten, waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, daalde vorige maand met ongeveer 49 procent ten opzichte van een jaar eerder, na een daling met ongeveer 45 procent in het eerste kwartaal.

    Novavax steeg met bijna 15 procent na volledige goedkeuring van een Covid-19-vaccin van de Food and Drug Administration. Het vaccin, Nuvaxovid, was sinds juli 2022 verkrijgbaar onder een vergunning voor gebruik in noodgevallen.

    S&P 500 index                5.963,60 (+0,1%)

    Dow Jones index           42.792,07 (+0,3%)

    Nasdaq Composite         19.215,46 (+0,0%)

    AZIE

    De Aziatische beurzen noteerden dinsdag in het groen. De Chinese centrale bank verlaagde de rente vanochtend. De zogeheten eenjarige loan prima ging van 3,1 naar 3,0 procent. En ook de vijfjarige variant ging met 0,1 procentpunt omlaag.

    De RBA, de centrale bank van Australië, verlaagde vanochtend ook de rente. De rente ging met 25 basispunten omlaag naar 3,85 procent.

    Nikkei 225                                 37.571 (+0,2%)

    Shanghai Composite                  3.380 (+0,4%)

    Hang Seng                                23.634 (+1,3%)

    VALUTA

    De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1246. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,1234.

    USD/JPY Yen      144,80

    EUR/USD Euro    1,1246

    EUR/JPY Yen      162,83

    MACRO-AGENDA:

    03:15 People's Bank of China - Rentebesluit (Chi)

    06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)

    06:30 Consumentenvertrouwen - Mei (NL)

    06:30 Investeringen - Maart (NL)

    08:00 Producentenprijzen - April (Dld)

    16:00 Consumentenvertrouwen - Mei vlpg (eur)

    BEDRIJFSNIEUWS:

    07:00 CFE - Cijfers eerste kwartaal

    08:00 Vodafone - Jaarcijfers (VK)

    09:00 HAL - Ex-dividend

    09:00 Melexis - Ex-dividend

    09:00 Sofina - Ex-dividend

    13:00 Home Depot - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    13:00 Nebius - Cijfers eerste kwartaal (NL)

    18:00 Atenor - Cijfers eerste kwartaal

    00:00 Celyad - Jaarvergadering

    00:00 Elia - Jaarvergadering

    00:00 EVS - Jaarvergadering

    00:00 Exmar - Jaarvergadering

    00:00 Jensen-Group - Jaarvergadering

    00:00 Montea - Jaarvergadering

    00:00 Qrf - Jaarvergadering

    00:00 Unifiedpost - Jaarvergadering

    00:00 CVC - Jaarvergadering

    00:00 Shell - Jaarvergadering


  • Beursagenda: macro-economisch
    20-05-2025 06:47 - Volle agenda.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met dinsdag 27 mei 2025:

    DINSDAG 20 MEI 2025

    03:15 People's Bank of China - Rentebesluit (Chi)

    06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)

    06:30 Consumentenvertrouwen - Mei (NL)

    06:30 Investeringen - Maart (NL)

    08:00 Producentenprijzen - April (Dld)

    16:00 Consumentenvertrouwen - Mei vlpg (eur)

    WOENSDAG 21 MEI 2025

    01:50 Export - April (Jap)

    08:00 Inflatie - April (VK)

    13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

    16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

    DONDERDAG 22 MEI 2025

    02:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (Jap)

    06:30 Prijzen bestaande koopwoningen - April (NL)

    08:45 Ondernemersvertrouwen - Mei (Fra)

    09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (Fra)

    09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (Dld)

    10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (eur)

    10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Mei (Dld)

    10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (VK)

    13:00 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)

    14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

    14:30 Chicago Fed index - April (VS)

    15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (VS)

    16:00 Bestaande woningverkopen - April (VS)

    VRIJDAG 23 MEI 2025

    01:50 Inflatie - April (Jap)

    08:00 Economische groei - Eerste kwartaal (Dld)

    08:00 Detailhandelsverkopen - April (VK)

    08:45 Consumentenvertrouwen - Mei (Fra)

    16:00 Nieuwe woningverkopen - April (VS)

    MAANDAG 26 MEI 2025

    09:00 Londense beurs gesloten vanwege bank holiday

    15:30 Wall Street gesloten op Memorial Day

    DINSDAG 27 MEI 2025

    06:30 Producentenvertrouwen - Mei (NL)

    08:00 Consumentenvertrouwen - Juni (Dld)

    08:45 Inflatie - Mei vlpg (Fra)

    11:00 Consumentenvertrouwen en economisch sentiment - Mei def (eur)

    14:30 Orders voor duurzame goederen - April (VS)

    15:00 Case Shiller huizenprijzen - Maart (VS)

    16:00 Consumentenvertrouwen CB - Mei (VS)

  • Beursagenda: buitenlandse fondsen
    20-05-2025 06:47 - Cijferseizoen bezig.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met dinsdag 27 mei 2025:

    DINSDAG 20 MEI 2025

    08:00 Vodafone - Jaarcijfers (VK)

    13:00 Home Depot - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    13:00 Nebius - Cijfers eerste kwartaal (NL)

    WOENSDAG 21 MEI 2025

    00:00 Baidu - Cijfers eerste kwartaal (Chi)

    08:00 Marks & Spencer - Jaarcijfers (VK)

    13:00 Target - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    22:00 Snowflake - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    22:00 Zoom Video Communications - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    DONDERDAG 22 MEI 2025

    08:00 easyJet - Jaarcijfers (VK)

    VRIJDAG 23 MEI 2025

    - Geen agendapunten

    MAANDAG 26 MEI 2025

    - Geen agendapunten

    DINSDAG 27 MEI 2025

    - Geen agendapunten

  • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
    20-05-2025 06:47 - Cijferseizoen bezig.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met dinsdag 27 mei 2025:

    DINSDAG 20 MEI 2025

    09:00 HAL - Ex-dividend

    00:00 CVC - Jaarvergadering

    00:00 Shell - Jaarvergadering

    WOENSDAG 21 MEI 2025

    00:00 ASR - Jaarvergadering

    00:00 OCI - Jaarvergadering

    DONDERDAG 22 MEI 2025

    07:00 OCI - Cijfers eerste kwartaal

    09:00 CVC Capital - Ex-dividend

    00:00 Exor - Jaarvergadering

    00:00 Van Lanschot Kempen - Jaarvergadering

    VRIJDAG 23 MEI 2025

    09:00 ASR - Ex-dividend

    MAANDAG 26 MEI 2025

    09:00 Euronext - Ex-dividend

    09:00 Van Lanschot Kempen - Ex-dividend

    DINSDAG 27 MEI 2025

    00:00 NN Group - Beleggersdag

  • Beursupdate: AEX op Wall Street
    19-05-2025 22:18 - Alleen Philips lager.

    (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn maandag zeven van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten. 

    Aegon                 (+0,6%)
    ArcelorMittal       (+0,7%)
    ASML                   (+0,6%)
    ING Groep           (+0,2%)
    Philips                 (-0,2%)
    RELX                   (+0,5%)
    Royal Dutch Shell (+0,2%)
    Unilever              (+0,4%)

    Euro/dollar: 1,1240

    Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 929,52 punten, zijn geëindigd op 931,36 punten.

  • Wall Street nagenoeg vlak gesloten
    19-05-2025 22:11 - Beleggers blijven gespitst op nieuws over nieuwe handelsakkoorden.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag dicht bij huis gebleven en werkten gedurende de handelssessie de eerdere openingsverliezen weg. Hiermee schudde beleggers de afwaardering van Moody's eind vrijdag van zich af.

    De S&P 500 sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger op 5.963,60 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 42.792,07 punten en de Nasdaq noteerde fractioneel hoger op 19.215,46 punten.

    Moody’s verlaagde vrijdag de Amerikaanse kredietrating één stap naar Aa1 van Aaa, waardoor het bureau op één lijn kwam met sectorgenoten. Het bedrijf haalde financieringsproblemen aan, die verband houden met het groeiende begrotingstekort van de federale overheid en de gevolgen van het doorrollen van bestaande Amerikaanse schulden in een periode van hoge financieringskosten.

    "De afwaardering kan op korte termijn wat marktvolatiliteit veroorzaken, maar de structurele zorgen liggen elders. Het echte risico ligt in de fiscale ontwikkelingen in de VS. We bevinden ons op een kritiek moment in het Congres, waar het tienjarenplan voor de overheidsfinanciën wordt besproken. De beslissingen die daar worden genomen, zullen een veel grotere impact hebben op de markten", volgens Russel Matthews van RBC BlueBay Asset Management.

    Volgens Matthews is er tot nog toe geen politieke wil om het begrotingstekort, dat momenteel ongeveer 6,5 procent van het Amerikaanse bbp bedraagt, structureel terug te dringen."Dit betekent een stijging van de staatsschuld en de rentelasten", volgens de expert van RBS BlueBay Asset Management.

    "Zonder ingrijpen is een 'Liz Truss-moment' onvermijdelijk voor de VS: een plotselinge stijging van de rentevolatiliteit en een scherpe stijging van de lange rente. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit omslagpunt zal plaatsvinden. Voorlopig zien wij geen heil in het nemen van actief risico op de Amerikaanse rentecurve", aldus Matthews.

    Zondag bagatelliseerde de Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent de lagere kredietrating door op NBC te zeggen dat Moody's een achterlopende indicator is. Tegelijkertijd waarschuwde de minister dat de wederzijdse importheffingen die voor 90 dagen zijn opgeschort opnieuw kunnen worden ingesteld als landen niet in "goed vertrouwen" onderhandelen met de VS.

    "Dit betekent dat het marktoptimisme van een week geleden elk moment kan worden verstoord", volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank. "Het besef dat dit optimisme voorbarig kan zijn, zou een terugkeer naar veilige beleggingen moeten uitlokken", volgens Ozkardeskaya.

    Goud was maandag dan ook in trek en steeg de prijs met 1,4 procent naar 3.232 dollar per troy ounce.

    Topman Jamie Dimon van JP Morgan waarschuwde voor de stagflatierisco’s en wees daarbij op de geopolitieke risico’s. Dit zei hij maandag tijdens de beleggersdag van JPMorgan. 

    Dimon zei dat een stagflatiescenario, waarin trage economische groei, hoge werkloosheid en hoge inflatie samengaan, niet van tafel is.

    “Het geopolitieke risico is zeer, zeer hoog”, waarschuwde Dimon, eraan toevoegend dat de door de regering-Trump voorgestelde lagere tarieven nog steeds “behoorlijk extreem” waren. Volgens hem is de kans op stagflatie 'iets groter dan andere mensen denken'.

    Op macro-economisch vlak werd bekend dat de leidende indicatoren in de VS in april met 1,0 procent waren gedaald, na een afname van 0,8 procent in maart.

    "De meeste componenten van de index zijn verslechterd. Met name zijn de verwachtingen van consumenten sinds januari 2025 elke maand steeds pessimistischer geworden", volgens The Conference Board.

    Volgens het onderzoeksinstituut is er sprake van een waarschuwingssignaal, in afwachting van wat de effecten van de importheffingen zullen zijn. Die zullen vooral in het derde kwartaal zichtbaar worden.

    De olieprijzen stegen wat en een vat WTI-olie werd 0,3 procent duurder op 62,69 dollar.

    De rentes in de VS liepen op en noteerde de tienjarige lening op 4,46 procent, terwijl de dertigjarige variant steeg naar 4,92 procent. Eerder op de dag noteerde de dertigjarige variant nog boven de 5 procent.

    De euro/dollar steeg naar 1,1240.

    Stijgers en dalers

    Walmart daalde 0,1 procent. De retailreus waarschuwde afgelopen week dat het de prijzen zal moeten verhogen vanwege de Amerikaanse importheffingen. Dat kwam Walmart afgelopen weekend op flinke kritiek van president Trump te staan. Volgens Trump moet Walmart de prijsstijgingen niet wijten aan zijn importheffingen. De Amerikaanse president eiste ook dat Walmart de klap van de tarieven zelf absorbeert of "opeet".

    Nvidia zette maandag plannen uiteen om zijn samenwerking met Taiwanese bedrijven uit te breiden. Zo wil het met Foxconn een AI-supercomputer bouwen. Het aandeel  steeg 0,1 procent.

    UnitedHealth verloor afgelopen week bijna 23 procent, maar wist vrijdag wel met ruim 6 procent te herstellen. Vandaag kwam daar ruim 8 procent bij.

    JPMorgan Chase daalde 1,0 procent. CEO Jamie Dimon zei op de beleggersdag van de bank onder meer dat hij nog steeds van plan is zijn functie als topman van het bedrijf de komende jaren neer te leggen. Verder waarschuwde hij ook voor de voor de stagflatierisco’s en wees daarbij op de geopolitieke risico’s.

    Tesla daalde met 2,3 procent. Beleggers zullen oog hebben voor de wekelijkse verkoopupdate uit China. Recente verkoopgegevens van de fabrikant van elektrische voertuigen zijn teleurstellend. Zo daalde de Amerikaanse omzet in april met ongeveer 13 procent, na een daling met 9 procent in het eerste kwartaal. De omzet in belangrijke Europese markten, waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, daalde vorige maand met ongeveer 49 procent ten opzichte van een jaar eerder, na een daling met ongeveer 45 procent in het eerste kwartaal.

    Novavax steeg met bijna 15 procent na volledige goedkeuring van een Covid-19-vaccin van de Food and Drug Administration. Het vaccin, Nuvaxovid, was sinds juli 2022 verkrijgbaar onder een vergunning voor gebruik in noodgevallen.

    De week worden de boeken nog geopend door onder meer Home Depot, Lowe's, Target, Palo Alto Networks, Toll Brothers, Snowflake, Medtronic, Baidu, Zoom Communications, XPeng, VF Corp., en Intuit.

  • Olieprijzen licht hoger gesloten
    19-05-2025 21:03 - Veel draaiende schijven.

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn maandag licht hoger gesloten, terwijl beleggers onder meer gespitst zijn op eventuele berichten van de onderhandelingen tussen Iran en de VS.

    Bij een settlement van 62,69 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,3 procent duurder. Brent kostte maandagavond 65,54 dollar en werd daarmee 0,2 procent duurder.

    Het algemene marktsentiment staat nog steeds onder druk door de vrees voor een vertraging van de consumptiegroei als gevolg van de mondiale handelsspanningen en het besluit van de OPEC+ om de aanbodstijgingen te versnellen. 

    Ondertussen blijven beleggers de ontwikkelingen van de vredesbesprekingen in Oekraïne en de nucleaire onderhandelingen tussen de VS en Iran nauwlettend volgen. 

    De nucleaire gesprekken tussen Iran en de VS zullen nergens toe leiden als Washington erop aandringt dat Teheran stopt met zijn uraniumverrijkingsactiviteiten, citeerden de Iraanse staatsmedia vice-minister van Buitenlandse Zaken Majid Takht-Ravanchi maandag.

    Verder bleek dat Goldman Sachs zijn Brent- en WTI-voorspellingen voor de rest van het jaar handhaafde op respectievelijk 60 en 56 dollar per vat, daarbij verwijzend naar de verwachtingen van een toegenomen olieaanbod uit Iran en hoger dan verwachte olievoorraden in de ontwikkelde landen.


  • Trump: Rusland en Oekraïne zullen onmiddellijk onderhandelingen starten over een staakt-het-vuren'
    19-05-2025 20:27 - Na telefoongesprek met Vladimir Poetin.

    (ABM FN-Dow Jones) President Donald Trump zei dat Oekraïne en Rusland “onmiddellijk” gesprekken zouden beginnen over het beëindigen van hun oorlog. Dit maakte Trump maandag bekend op zijn Truth Social na een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin.

    “Over de voorwaarden daarvoor zal tussen de twee partijen worden onderhandeld, en dat kan alleen maar omdat zij details van een onderhandeling kennen waarvan niemand anders op de hoogte zou zijn, aldus Trump.”

    De Amerikaanse president zei dat hij ook de Europese leiders had geïnformeerd over zijn twee uur durende gesprek met Poetin en dat het Vaticaan had aangeboden de onderhandelingen te organiseren.

    "De toon en de geest van het gesprek waren uitstekend. Als dat niet het geval was, zou ik dat nu zeggen, in plaats van later", voegde Trump eraan toe.


    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Topman Jamie Dimon waarschuwt voor stagflatierisico's
    19-05-2025 20:17 - Tijdens beleggersdag.

    (ABM FN-Dow Jones) Topman Jamie Dimon van JP Morgan waarschuwde voor de stagflatierisco’s en wees daarbij op de geopolitieke risico’s. Dit zei hij maandag tijdens de beleggersdag van JPMorgan. 

    Dimon zei dat een stagflatiescenario, waarin trage economische groei, hoge werkloosheid en hoge inflatie samengaan, niet van tafel is.

    “Het geopolitieke risico is zeer, zeer hoog”, waarschuwde Dimon, eraan toevoegend dat de door de regering-Trump voorgestelde lagere tarieven nog steeds “behoorlijk extreem” waren. Volgens hem is de kans op stagflatie 'iets groter dan andere mensen denken'.

    Ook werd er onder meer gesproken over de voortdurende investeringen van de bank in technologie als onderdeel van een voortdurende moderniseringsstrategie. Kunstmatige intelligentie stond daarbij in de schijnwerpers. 

    CFO Barnum omschreef JPMorgan als een van de ‘early movers in AI’, die zich oorspronkelijk richtte op het gebruik van de technologie om fraude te voorkomen, en nu ook andere gebruiksscenario’s, zoals klantenservice, in de gaten houdt.

    De financieel directeur merkte op dat het bedrijf de adoptie van AI-codeer assistenten in 2024 heeft versneld. "We kunnen het ons niet veroorloven om achterop te raken", zei Barnum, eraan toevoegend dat JPMorgan "waarschijnlijk het punt van de piek in de moderniseringsuitgaven voorbij was."

    Een vergelijkbaar actueel onderwerp was cryptocurrency. Tijdens zijn vraag-en-antwoordsessie gaf CEO Dimon aan dat hij nog zijn bedenkingen heeft met betrekking tot crypto.

    Hoewel hij ervoor open zou staan dat JPMorgan Bitcoin aan klanten zou aanbieden, gaf Dimon aan dat hij de Bitcoin niet in bewaring wilde nemen en er persoonlijk de voorkeur aan gaf afstand te houden.

    “Ik denk niet dat je moet roken, maar ik verdedig je recht om te roken. Ik verdedig je recht om Bitcoin te kopen”, zei de CEO.

    Ten slotte gaf Dimon aan dat hij nog steeds van plan is zijn functie als topman van het bedrijf de komende jaren neer te leggen.

    Het aandeel JPMorgan daalde maandag 0,8 procent.

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Wall Street schudt afwaardering Moody’s van zich af
    19-05-2025 19:48 - Beleggers blijven gespitst op nieuws over nieuwe handelsakkoorden.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen werkten gedurende de handelssessie op maandag  de eerdere openingsverliezen weg en schudde daarmee de afwaardering van Moody's eind vrijdag van zich af.

    De S&P 500 steeg met nog een paar uur handel te gaan 0,1 procent op 5.963,958 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 42.806,61 punten en de Nasdaq noteerde fractioneel hoger op19.213,79 punten.

    Moody’s verlaagde vrijdag de Amerikaanse kredietrating één stap naar Aa1 van Aaa, waardoor het bureau op één lijn kwam met sectorgenoten. Het bedrijf haalde financieringsproblemen aan, die verband houden met het groeiende begrotingstekort van de federale overheid en de gevolgen van het doorrollen van bestaande Amerikaanse schulden in een periode van hoge financieringskosten.

    "De afwaardering kan op korte termijn wat marktvolatiliteit veroorzaken, maar de structurele zorgen liggen elders. Het echte risico ligt in de fiscale ontwikkelingen in de VS. We bevinden ons op een kritiek moment in het Congres, waar het tienjarenplan voor de overheidsfinanciën wordt besproken. De beslissingen die daar worden genomen, zullen een veel grotere impact hebben op de markten", volgens Russel Matthews van RBC BlueBay Asset Management.

    Volgens Matthews is er tot nog toe geen politieke wil om het begrotingstekort, dat momenteel ongeveer 6,5 procent van het Amerikaanse bbp bedraagt, structureel terug te dringen."Dit betekent een stijging van de staatsschuld en de rentelasten", volgens de expert van RBS BlueBay Asset Management.

    "Zonder ingrijpen is een 'Liz Truss-moment' onvermijdelijk voor de VS: een plotselinge stijging van de rentevolatiliteit en een scherpe stijging van de lange rente. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit omslagpunt zal plaatsvinden. Voorlopig zien wij geen heil in het nemen van actief risico op de Amerikaanse rentecurve", aldus Matthews.

    Zondag bagatelliseerde de Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent de lagere kredietrating door op NBC te zeggen dat Moody's een achterlopende indicator is. Tegelijkertijd waarschuwde de minister dat de wederzijdse importheffingen die voor 90 dagen zijn opgeschort opnieuw kunnen worden ingesteld als landen niet in "goed vertrouwen" onderhandelen met de VS.

    "Dit betekent dat het marktoptimisme van een week geleden elk moment kan worden verstoord", volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank. "Het besef dat dit optimisme voorbarig kan zijn, zou een terugkeer naar veilige beleggingen moeten uitlokken", volgens Ozkardeskaya.

    Goud was maandag dan ook in trek en steeg de prijs met 1,4 procent naar 3.232 dollar per troy ounce.

    Op macro-economisch vlak werd bekend dat de leidende indicatoren in de VS in april met 1,0 procent waren gedaald, na een afname van 0,8 procent in maart.

    "De meeste componenten van de index zijn verslechterd. Met name zijn de verwachtingen van consumenten sinds januari 2025 elke maand steeds pessimistischer geworden", volgens The Conference Board.

    Volgens het onderzoeksinstituut is er sprake van een waarschuwingssignaal, in afwachting van wat de effecten van de importheffingen zullen zijn. Die zullen vooral in het derde kwartaal zichtbaar worden.

    De olieprijzen stegen wat en een vat WTI-olie werd 0,6 procent duurder op 62,89 dollar.

    De rentes in de VS liepen op en noteerde de tienjarige lening op 4,48 procent, terwijl de dertigjarige variant steeg naar 4,95 procent.

    De euro/dollar steeg naar 1,1228.

    Stijgers en dalers

    Walmart daalde 0,2 procent. De retailreus waarschuwde afgelopen week dat het de prijzen zal moeten verhogen vanwege de Amerikaanse importheffingen. Dat kwam Walmart afgelopen weekend op flinke kritiek van president Trump te staan. Volgens Trump moet Walmart de prijsstijgingen niet wijten aan zijn importheffingen. De Amerikaanse president eiste ook dat Walmart de klap van de tarieven zelf absorbeert of "opeet".

    Nvidia zette maandag plannen uiteen om zijn samenwerking met Taiwanese bedrijven uit te breiden. Zo wil het met Foxconn een AI-supercomputer bouwen. Het aandeel daalde 0,4 procent.

    UnitedHealth verloor afgelopen week bijna 23 procent, maar wist vrijdag wel met ruim 6 procent te herstellen. Vandaag kwam daar ruim 7 procent bij.

    JPMorgan Chase daalde 0,6 procent. CEO Jamie Dimon zei op de beleggersdag van de bank dat hij nog steeds van plan is zijn functie als topman van het bedrijf de komende jaren neer te leggen.

    Tesla daalde met 2,5 procent. Beleggers zullen oog hebben voor de wekelijkse verkoopupdate uit China. Recente verkoopgegevens van de fabrikant van elektrische voertuigen zijn teleurstellend. Zo daalde de Amerikaanse omzet in april met ongeveer 13 procent, na een daling met 9 procent in het eerste kwartaal. De omzet in belangrijke Europese markten, waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, daalde vorige maand met ongeveer 49 procent ten opzichte van een jaar eerder, na een daling met ongeveer 45 procent in het eerste kwartaal.

    Novavax steeg met 18 procent na volledige goedkeuring van een Covid-19-vaccin van de Food and Drug Administration. Het vaccin, Nuvaxovid, was sinds juli 2022 verkrijgbaar onder een vergunning voor gebruik in noodgevallen.

    De week worden de boeken nog geopend door onder meer Home Depot, Lowe's, Target, Palo Alto Networks, Toll Brothers, Snowflake, Medtronic, Baidu, Zoom Communications, XPeng, VF Corp., en Intuit.

  • Europese beurzen uiteindelijk dicht bij huis gebleven
    19-05-2025 18:41 - Oplopende rentes helpen niet mee.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag uiteindelijk dichtbij huis gebleven en wisten gedurende de handelssessie een groot gedeelte van de eerdere verliezen weg te poetsen.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,1 procent hoger op 549,98 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,7 procent op 23.934,98 punten en scherpte daarmee de records verder aan. De Franse CAC 40 daalde fractioneel naar 7.883,63 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 8.699,31 punten.

    Het sentiment werd maandag vooral gedomineerd door het nieuws dat Moody's de kredietstatus van de Verenigde Staten vrijdagavond heeft verlaagd, waardoor de Amerikanen nu hun laatste 'triple A'-rating kwijt zijn.

    "Dit is een belangrijke symbolische stap, aangezien Moody's het laatste grote Amerikaanse ratingbureau was dat de VS de hoogste kredietwaardigheid gaf", zei Deutsche Bank.

    De afwaardering heeft brede gevolgen voor de economische vooruitzichten van de VS, waaronder de mogelijkheid dat de Federal Reserve zich geroepen voelt om de rente langer hoog te houden, zei de Bank of Singapore.

    Volgens investment manager Simon Wiersma van ING was de verlaging van Moody’s verwacht en zeker geen verrassing. Amerika zal wel iets aan het oplopende begrotingstekort en de staatsschuld moeten doen om rentes niet veel verder te laten stijgen, aldus Wiersma.

    De afwaardering van de VS komt op het moment dat er een flinke begrotingsstrijd gaande is in Washington.

    "Trump wil de verlaging van de inkomstenbelasting uit zijn eerste ambtstermijn verlengen. Volgens de huidige wetgeving vervalt die verlaging eind dit jaar. Bovendien wil het Witte Huis bijkomende reducties. Het Amerikaanse Congres is inmiddels begonnen met de wetgevingsprocedure, wat geen eenvoudig traject belooft te worden", legde Luc Aben van Van Lanschot Kempen uit.

    Het verlengen van de oude belastingmaatregelen zou de Amerikaanse overheidsschuld opstuwen tot circa 130 procent van het bbp tegen 2035, aldus de econoom, "laat staan als er extra verlagingen komen zonder voldoende compenserende bezuinigingen."

    De Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent bagatelliseerde de ratingverlaging van Moody’s. Hij waarschuwde ook dat de opschorting van de wederkerige tarieven met 90 dagen kan worden ingetrokken als landen niet te goeder trouw onderhandelen.

    Verder werd maandag bekend dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie de betrekkingen willen resetten, na het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU in 2020. De Britse premier Keir Starmer ontving de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en andere hoge functionarissen in Londen.

    De Europese Commissie publiceerde maandag verder de voorjaarsramingen en zei te verwachten dat de economie in de eurozone dit jaar in een stabiel tempo zal groeien en volgend jaar iets zal aantrekken.

    "Naar verwachting zal de groei dit jaar bescheiden blijven en in 2026 aantrekken, ondanks de toegenomen onzekerheid over het mondiale beleid en de handelsspanningen", aldus de Commissie in een toelichting.

    Volgens de prognoses zal de economische groei in de eurozone dit jaar uitkomen op 0,9 procent. Volgend jaar versnelt de groei naar 1,4 procent.

    Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de kerninflatie in de eurozone in april in lijn met een voorlopige raming is opgelopen, terwijl de algemene inflatie stabiel bleef op 2,2 procent. De kerninflatie was 2,7 procent, tegen 2,4 procent in maart.

    In de VS zijn de leidende indicatoren in april opnieuw flink gedaald.

    "De Amerikaanse LEI toonde de grootste maandelijkse daling sinds maart 2023, terwijl velen vreesden dat de VS op weg was naar een recessie, die uiteindelijk geen werkelijkheid werd", zei The Conference Board in een toelichting. Volgens het onderzoeksinstituut is er sprake van een waarschuwingssignaal, in afwachting van wat de effecten van de importheffingen zullen zijn. Die zullen vooral in het derde kwartaal zichtbaar worden.

    De olieprijzen bleven maandag dicht bij huis en een vat Brent olie werd 0,1 procent duurder op 65,61 dollar.

    De euro/dollar steeg naar 1,1253, terwijl goud weer in trek was.

    De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar bijna 4,5 procent en de dertigjarige variant kwam uit rond de 5 procent. De Europese rentes bleven daarentegen dicht bij huis.

    Stijgers en dalers

    In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door Siemens Energy met een winst van 3,6 procent, gevolgd door Munich Re dat 1,8 procent kon bijschrijven.

    Het aandeel Volkswagen verloor ruim 5 procent, maar ging ook ex-dividend.

    In Parijs won Veolia Environnement 1,7 procent. BNP verloor 2,8 procent, maar ging ook ex-dividend.

    Gecorrigeerd voor de dividenden bleven de hoofdfondsen in Amsterdam en Brussel redelijk dicht bij huis.

    Ryanair steeg in Dublin met bijna 5 procent. De Ierse budgetmaatschappij heeft het afgelopen boekjaar een hogere omzet geboekt, terwijl de winst daalde. De luchtvaartmaatschappij kondigde tevens aan in de komende zes tot twaalf maanden voor nog eens 750 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen.

    Diageo heeft het afgelopen kwartaal een 2,9 procent hogere omzet van bijna 4,4 miljard dollar geboekt en herhaalde de outlook voor het hele boekjaar, waarbij voor de tweede jaarhelft nog steeds wordt gerekend op een verbetering van de autonome omzet ten opzichte van de eerste jaarhelft. Het aandeel daalde in Londen met 1,1 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de Amerikaanse beurzen lager en daalde de toonaangevende S&P 500 met 0,3 procent.

  • Stemming op Damrak wat bedrukt na afwaardering VS
    19-05-2025 17:53 - Chippers trekken AEX in het rood.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag licht lager geëindigd. De AEX sloot 0,2 procent lager op 929,52 punten, waarbij chipaandelen onder druk stonden.

    Het algemene sentiment werd aan het begin van de week gedomineerd door het nieuws dat Moody's de kredietstatus van de Verenigde Staten vrijdagavond heeft verlaagd, waardoor de Amerikanen nu hun laatste 'triple A'-rating kwijt zijn.

    Zondag bagatelliseerde de Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent de lagere kredietrating door op NBC te zeggen dat Moody's een achterlopende indicator is. Tegelijkertijd waarschuwde de minister dat de wederzijdse importheffingen die voor 90 dagen zijn opgeschort opnieuw kunnen worden ingesteld als landen niet in "goed vertrouwen" onderhandelen met de VS.

    De dollar stond maandag onder druk, terwijl goud in trek was en de obligatierentes opliepen. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg aanvankelijk naar bijna 4,56 procent, maar zakte vervolgens terug tot 4,50 procent. De dertigjarige variant kwam eerder op de dag uit boven de 5 procent maar zakte rond de avond terug tot 4,96 procent.

    De verlaging van de rating veroorzaakte een onmiddellijke reflex bij de langere rente, zagen analisten van KBC. Toch is de afwaardering niet verrassend gezien de begrotingssituatie in de VS.

    De stap is "grotendeels symbolisch omdat de twee andere ratingbureaus de rating al eerder hebben verlaagd", aldus KBC.

    De afwaardering van de VS komt op het moment dat er een flinke begrotingsstrijd gaande is in Washington.

    "Trump wil de verlaging van de inkomstenbelasting uit zijn eerste ambtstermijn verlengen. Volgens de huidige wetgeving vervalt die verlaging eind dit jaar. Bovendien wil het Witte Huis bijkomende reducties. Het Amerikaanse Congres is inmiddels begonnen met de wetgevingsprocedure, wat geen eenvoudig traject belooft te worden", legde Luc Aben van Van Lanschot Kempen uit.

    Het verlengen van de oude belastingmaatregelen zou de Amerikaanse overheidsschuld opstuwen tot circa 130 procent van het bbp tegen 2035, aldus de econoom, "laat staan als er extra verlagingen komen zonder voldoende compenserende bezuinigingen."

    De financiële markten volgen de ontwikkelingen met argusogen, volgens Aben, hoewel er niet direct sprake is van een zogeheten 'Truss-scenario', zoals in het Verenigd Koninkrijk in 2022, toen de toenmalige Britse premier Liz Truss een scherpe rentestijging veroorzaakte door belastingverlagingen voor te stellen zonder dekking.

    "De mondiale centrale rol van de Amerikaanse markt voor staatsobligaties en de status van de dollar verkleinen mogelijk het risico dat het in de Verenigde Staten net zo uit de hand loopt", denkt de expert van Van Lanschot Kempen.

    Op macro-economisch vlak was er vanochtend aandacht voor economische cijfers uit China. In april stegen de detailhandelsverkopen en industriële productie minder hard dan in de maand ervoor.

    Definitieve inflatiecijfers voor de eurozone bevatten ook geen verrassingen, met een inflatie van 2,2 procent en een kerninflatie van 2,7 procent in april.

    Verder bleek uit de voorjaarsramingen van de Europese Commissie dat de economie in de eurozone dit jaar in een stabiel tempo van 0,9 procent zal groeien. Volgend jaar versnelt de groei naar 1,4 procent.

    De algemene inflatie in de eurozone zal naar verwachting afnemen van 2,4 procent in 2024 tot gemiddeld 2,1 procent in 2025 en 1,7 procent in 2026.

    "De algemene inflatie in de eurozone zal naar verwachting medio 2025 aan de ECB-doelstelling voldoen", aldus de Commissie, en dat is eerder dan verwacht.

    De leidende indicatoren in de VS daalden in april met 1,0 procent, na een afname van 0,8 procent in maart.

    "De meeste componenten van de index zijn verslechterd. Met name zijn de verwachtingen van consumenten sinds januari 2025 elke maand steeds pessimistischer geworden", volgens The Conference Board.

    De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot 0,8 procent hoger op 1,1255, terwijl de olieprijzen licht stegen. WTI kostte circa 62,60 dollar en Brent ruim 65 dollar per vat.

    Stijgers en dalers

    De sterkste dalers waren maandag de halfgeleiders, met een verlies van 2,2 procent voor Besi. ASMI leverde 1,7 procent in en ASML verloor 0,9 procent.

    Hekkensluiter NN Group verloor 2,3 procent. Maar het aandeel noteerde ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd won NN 1,4 procent.

    KPN en ABN AMRO deden goede zaken aan de kop, met plussen van 1,2 en 1,0 procent. Adyen won 1,1 procent. Sectorgenoot Klarna boekte afgelopen kwartaal een hogere omzet en sprak van een "onmiskenbaar" momentum. Het verlies liep wel op, vooral omdat de kosten opliepen.

    Onder de Midkap-aandelen verloor TKH 3,7 procent. Ook hier was een ex-dividend notering de oorzaak. Fugro en Basic-Fit daalden met 2,3 en 2,4 procent.

    SBM Offshore wist zich te onderscheiden met een plus van 2,6 procent en de bouwers BAM en Heijmans wonnen ruim anderhalf procent. CTP steeg met 1,7 procent.

    Just Takeaway steeg licht, nadat Prosus maandag zijn overnamebod lanceerde. Beleggers kunnen hun aandelen vanaf dinsdag aanmelden.

    PostNL deed maandag een stap terug bij de kleine aandelen. Barclays werd voorzichtiger over het aandeel. PostNL verloor 0,8 procent.

    Onder de small caps blonk Avantium juist uit, na het bericht dat het bioplasticbedrijf een bijdrage gaat leveren aan de ontwikkeling van vezelflessen. Het initiatief wordt gesteund door grote fabrikanten als Diageo. Het aandeel werd liefst 30 procent duurder.

    Het aandeel Alfen werd maandag op de verkooplijst gezet door Deutsche Bank. Het aandeel verloor 2 procent.

    Detacheerder Brunel leverde bijna 6 procent in, maar na een ex-dividend notering. CM.com verloor ruim 3 procent.

    Euronext kreeg verschillende analistenrapporten gepresenteerd na de kwartaalupdate van vorige week. JPMorgan haalde het aandeel van zijn kooplijst, na de sterke stijging sinds begin dit jaar.

    Jefferies en Deutsche Bank verhoogden hun koersdoelen voor het beursbedrijf na de sterke kwartaalcijfers en veelbelovende commentaren van topman Boujnah over vorderingen met de spaar- en Investeringsunie van de Europese Unie (SIU). Het aandeel verloor maandag ruim 2 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot tot een half procent lager.

  • Beursagenda: macro-economisch
    19-05-2025 16:33 - Volle agenda.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met dinsdag 27 mei 2025:

    DINSDAG 20 MEI 2025

    03:15 People's Bank of China - Rentebesluit (Chi)

    06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)

    06:30 Consumentenvertrouwen - Mei (NL)

    06:30 Investeringen - Maart (NL)

    08:00 Producentenprijzen - April (Dld)

    16:00 Consumentenvertrouwen - Mei vlpg (eur)

    WOENSDAG 21 MEI 2025

    01:50 Export - April (Jap)

    08:00 Inflatie - April (VK)

    13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

    16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

    DONDERDAG 22 MEI 2025

    02:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (Jap)

    06:30 Prijzen bestaande koopwoningen - April (NL)

    08:45 Ondernemersvertrouwen - Mei (Fra)

    09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (Fra)

    09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (Dld)

    10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (eur)

    10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Mei (Dld)

    10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (VK)

    13:00 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)

    14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

    14:30 Chicago Fed index - April (VS)

    15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (VS)

    16:00 Bestaande woningverkopen - April (VS)

    VRIJDAG 23 MEI 2025

    01:50 Inflatie - April (Jap)

    08:00 Economische groei - Eerste kwartaal (Dld)

    08:00 Detailhandelsverkopen - April (VK)

    08:45 Consumentenvertrouwen - Mei (Fra)

    16:00 Nieuwe woningverkopen - April (VS)

    MAANDAG 26 MEI 2025

    09:00 Londense beurs gesloten vanwege bank holiday

    15:30 Wall Street gesloten op Memorial Day

    DINSDAG 27 MEI 2025

    06:30 Producentenvertrouwen - Mei (NL)

    08:00 Consumentenvertrouwen - Juni (Dld)

    08:45 Inflatie - Mei vlpg (Fra)

    11:00 Consumentenvertrouwen en economisch sentiment - Mei def (eur)

    14:30 Orders voor duurzame goederen - April (VS)

    15:00 Case Shiller huizenprijzen - Maart (VS)

    16:00 Consumentenvertrouwen CB - Mei (VS)

  • Beursagenda: buitenlandse fondsen
    19-05-2025 16:32 - Cijferseizoen bezig.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met dinsdag 27 mei 2025:

    DINSDAG 20 MEI 2025

    08:00 Vodafone - Jaarcijfers (VK)

    13:00 Home Depot - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    13:00 Nebius - Cijfers eerste kwartaal (NL)

    WOENSDAG 21 MEI 2025

    00:00 Baidu - Cijfers eerste kwartaal (Chi)

    08:00 Marks & Spencer - Jaarcijfers (VK)

    13:00 Target - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    22:00 Snowflake - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    22:00 Zoom Video Communications - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    DONDERDAG 22 MEI 2025

    08:00 easyJet - Jaarcijfers (VK)

    VRIJDAG 23 MEI 2025

    - Geen agendapunten

    MAANDAG 26 MEI 2025

    - Geen agendapunten

    DINSDAG 27 MEI 2025

    - Geen agendapunten

  • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
    19-05-2025 16:32 - Cijferseizoen bezig.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met dinsdag 27 mei 2025:

    DINSDAG 20 MEI 2025

    09:00 HAL - Ex-dividend

    00:00 CVC - Jaarvergadering

    00:00 Shell - Jaarvergadering

    WOENSDAG 21 MEI 2025

    00:00 ASR - Jaarvergadering

    00:00 OCI - Jaarvergadering

    DONDERDAG 22 MEI 2025

    07:00 OCI - Cijfers eerste kwartaal

    09:00 CVC Capital - Ex-dividend

    00:00 Exor - Jaarvergadering

    00:00 Van Lanschot Kempen - Jaarvergadering

    VRIJDAG 23 MEI 2025

    09:00 ASR - Ex-dividend

    MAANDAG 26 MEI 2025

    09:00 Euronext - Ex-dividend

    09:00 Van Lanschot Kempen - Ex-dividend

    DINSDAG 27 MEI 2025

    00:00 NN Group - Beleggersdag

  • Leidende indicatoren VS opnieuw flink gedaald
    19-05-2025 16:10 - In april.

    (ABM FN-Dow Jones) De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in april opnieuw flink gedaald. Dit bleek maandag uit cijfers van The Conference Board.

    De Leading Economic Index daalde in april met 1,0 procent tot 99,4, na een afname van 0,8 procent in maart. Voor die maand werd eerder een daling van 0,7 procent gemeld. 

    "De Amerikaanse LEI toonde de grootste maandelijkse daling sinds maart 2023, terwijl velen vreesden dat de VS op weg was naar een recessie, die uiteindelijk geen werkelijkheid werd", zei The Conference Board in een toelichting.

    "De meeste componenten van de index zijn verslechterd. Met name zijn de verwachtingen van consumenten sinds januari 2025 elke maand steeds pessimistischer geworden, terwijl de bijdrage van bouwvergunningen en het gemiddelde aantal werkuren in de industrie in april negatief werden”, voegde de organisatie toe.

    Volgens The Conference Board is er sprake van een waarschuwingssignaal, in afwachting van wat de effecten van de importheffingen zullen zijn. Die zullen vooral in het derde kwartaal zichtbaar worden.

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Chinese batterijgigant CATL dinsdag naar de beurs in Hongkong
    19-05-2025 15:45 - Voor 263 Hong Kong dollar per aandeel.

    (ABM FN-Dow Jones) De Chinese batterijgigant Contemporary Amperex Technology gaat dinsdag naar de beurs in Hongkong voor 263 Hong Kong dollar of omgerekend circa 34 Amerikaanse dollar per aandeel.

    CATL, dat batterijen levert aan autofabrikanten zoals Tesla, wil in totaal 117,9 miljoen aandelen verkopen met de beursgang, wat omgerekend circa 4 miljard dollar moet opleveren.

    Belangrijke investeerders, waaronder de Chinese oliemaatschappij Sinopec Hong Kong en het staatsinvesteringsfonds van de Koeweit Investment Authority, hebben toegezegd in te schrijven op meer dan de helft van de aangeboden aandelen, oftewel ongeveer 2,63 miljard Amerikaanse dollar.

    CATL heeft al een notering aan de ChiNext index op de Shenzhen Stock Exchange.

  • Wall Street wacht een lagere opening na afwaardering VS
    19-05-2025 14:56 - Terwijl rentes oplopen.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, nadat Moody's vrijdagavond de kredietstatus van de Verenigde Staten verlaagde, waardoor de Amerikanen nu hun laatste 'triple A'-rating kwijt zijn.

    Futures op de S&P 500 wezen ongeveer een half uur voor de openingsbel op een daling van 1,1 procent. De Nasdaq ligt maandag op koers voor een verlies van 1,5 procent.

    "De afwaardering kan op korte termijn wat marktvolatiliteit veroorzaken, maar de structurele zorgen liggen elders. Het echte risico ligt in de fiscale ontwikkelingen in de VS. We bevinden ons op een kritiek moment in het Congres, waar het tienjarenplan voor de overheidsfinanciën wordt besproken. De beslissingen die daar worden genomen, zullen een veel grotere impact hebben op de markten", volgens Russel Matthews van RBC BlueBay Asset Management.

    Volgens Matthews is er tot nog toe geen politieke wil om het begrotingstekort, dat momenteel ongeveer 6,5 procent van het Amerikaanse bbp bedraagt, structureel terug te dringen.

    "Dit betekent een stijging van de staatsschuld en de rentelasten", volgens de expert van RBS BlueBay Asset Management.

    "Zonder ingrijpen is een 'Liz Truss-moment' onvermijdelijk voor de VS: een plotselinge stijging van de rentevolatiliteit en een scherpe stijging van de lange rente. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit omslagpunt zal plaatsvinden. Voorlopig zien wij geen heil in het nemen van actief risico op de Amerikaanse rentecurve", aldus Matthews.

    Zondag bagatelliseerde de Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent de lagere kredietrating door op NBC te zeggen dat Moody's een achterlopende indicator is. Tegelijkertijd waarschuwde de minister dat de wederzijdse importheffingen die voor 90 dagen zijn opgeschort opnieuw kunnen worden ingesteld als landen niet in "goed vertrouwen" onderhandelen met de VS.

    "Dit betekent dat het marktoptimisme van een week geleden elk moment kan worden verstoord", volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

    "Het besef dat dit optimisme voorbarig kan zijn, zou een terugkeer naar veilige beleggingen moeten uitlokken", volgens Ozkardeskaya.

    Goud was maandag inderdaad in trek, met de goudprijs die 1,7 procent steeg naar 3.243 dollar, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente opliep naar bijna 4,56 procent en de dertigjarige variant uitkwam boven de 5 procent.

    De verlaging van de rating veroorzaakte een onmiddellijke reflex bij de langere rente, volgens analisten van KBC. Toch is de afwaardering niet verrassend gezien de begrotingssituatie in de VS.

    De stap is "grotendeels symbolisch omdat de twee andere ratingbureaus de rating al eerder hebben verlaagd", aldus KBC.

    Op macro-economisch vlak is er later vanmiddag aandacht voor de leidende economische indicatoren in de VS. Verder is het geen heel spannende week op economisch vlak, maar zullen de komende dagen wel een aantal Fed-sprekers van zich laten horen.

    De euro/dollar noteerde maandagmiddag 0,9 procent hoger op 1,1262, terwijl de olieprijzen met 0,6 procent daalden. WTI kostte circa 62 dollar en Brent 65 dollar per vat.

    Bedrijfsnieuws

    Walmart noteerde voorbeurs 1,6 procent lager. De retailreus waarschuwde afgelopen week dat het de prijzen zal moeten verhogen vanwege de Amerikaanse importheffingen. Dat kwam Walmart afgelopen weekend op flinke kritiek van president Trump te staan.

    Volgens Trump moet Walmart de prijsstijgingen niet wijten aan zijn importheffingen. De Amerikaanse president eiste ook dat Walmart de klap van de tarieven zelf absorbeert of "opeet".

    Aandelen van populaire technamen als Nvidia, Tesla en Palantir stonden voorbeurs ook onder druk, met verliezen van circa 2,5 tot ruim 4 procent.

    Nvidia zette maandag plannen uiteen om zijn samenwerking met Taiwanese bedrijven uit te breiden. Zo wil het met Foxconn een AI-supercomputer bouwen.

    Netflix bereikte vorige week nog de hoogste aandelenkoers ooit en had een marktkapitalisatie van meer dan 500 miljard dollar. Het aandeel noteerde maandag voorbeurs 1,8 procent lager.

    UnitedHealth verloor afgelopen week bijna 23 procent, maar wist vrijdag wel met ruim 6 procent te herstellen. Maandag lijkt daar voorlopig 4,5 procent bij te komen.

    Aandelen van crypto-gerelateerde bedrijven als Coinbase, Robinhood en MicroStrategy leverden maandag voorbeurs ook in, met verliezen van zo'n 3 tot 4,5 procent. Naar verwachting zal de Amerikaanse Senaat op zijn vroegst maandag een wetsvoorstel over stablecoins aannemen. De zogeheten GENIUS Act zou digitale munten reguleren die, zoals Tether en USD Coin, gekoppeld zijn aan een fiat valuta waarvan de waarde berust op vertrouwen zoals de dollar of de euro. De wet zou emittenten verplichten om een bepaalde hoeveelheid liquide en veilige activa aan te houden, naast andere voorwaarden.

    Het zou de eerste grote overwinning voor de cryptosector betekenen op wetgevend gebied, hoewel kenners verwachten dat de volgende stappen in het reguleren van de sector mogelijk lastiger zullen zijn.

    Slotstanden

    De S&P 500 sloot vrijdag 0,7 procent hoger op 5.958,38 punten en de Nasdaq steeg 0,5 procent op 19.211,10 punten. De Dow Jones index won 0,8 procent op 42.654,74 punten.

  • Hogere kosten drukken betaaldienst Klarna dieper in het rood
    19-05-2025 14:02 - Omzet wel gestegen in het eerste kwartaal.

    (ABM FN-Dow Jones) Klarna heeft in het eerste kwartaal van 2025 een hogere omzet geboekt, maar het verlies liep onder de streep ook op, als gevolg van hogere kosten. Dit bleek maandag uit de cijfers van de Zweedse betaalspecialist.

    Toch sprak CEO Sebastian Siemiatkowski van een "onmiskenbaar" momentum voor het bedrijf. Klarna ging onder meer samenwerken met Walmart en DoorDash en breidde de samenwerking met eBay uit.

    Daarnaast zorgt "de AI-first strategie voor uitzonderlijke rendementen", aldus Siemiatkowski.

    In het eerste kwartaal steeg de omzet met 13 procent op jaarbasis naar 701 miljoen dollar, ondersteund door een brutohandelsvolume van 25,3 miljard dollar.

    Verder steeg de omzet in de VS met 33 procent op jaarbasis, dankzij de grotere vraag van consumenten en de acceptatie door verkopers. De groep breidt ook zijn bereik in Europa uit, aldus Klarna.

    Het bedrijf kon afgelopen kwartaal 150.000 nieuwe verkopers verwelkomen, waarmee het totaal uitkwam op 724.000. Ook bereikte het de mijlpaal van 100 miljoen actieve klanten in april.

    Het operationeel verlies verdubbelde in het eerste kwartaal van 45 naar 90 miljoen dollar, terwijl het operationeel resultaat op aangepast niveau wel 3 miljoen dollar positief was.

    Onder de streep bleef een verlies van 99 miljoen dollar over en dat was ook ruim het dubbele van de 47 miljoen dollar verlies die in het eerste kwartaal van 2024 in de boeken kwam.

    Klarna zag de transactiekosten afgelopen kwartaal oplopen van 361 naar 430 miljoen dollar en de aangepaste operationele kosten van 262 naar 267 miljoen dollar.

    Outlook

    "We houden de veranderingen in de macro-economische omgeving nauwlettend in de gaten en hoewel we een brede acceptatie van ons handelsnetwerk blijven zien, blijft Klarna goed gepositioneerd om zich snel aan te passen als dat nodig is", aldus het bedrijf,

    Klarna zette begin april zijn geplande beursgang in de ijskast, in de nasleep van de aangekondigde importheffingen door de Amerikaanse president Trump. 

    De betaaldienst diende eerder dit jaar IPO-documenten in om zijn aandelen op de New York Stock Exchange te noteren en mikte daarbij op een waardering van 15 miljard dollar.  

  • Futures voorspellen rode opening Wall Street na afwaardering VS
    19-05-2025 12:54 - Terwijl rentes oplopen.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, nadat Moody's vrijdagavond laat de kredietstatus van de Verenigde Staten verlaagde van AAA naar Aa1, waarmee de VS nu zijn laatste 'triple A'-rating kwijt is.

    Futures op de S&P 500 wezen rond lunchtijd op een daling van 1,3 procent. De Nasdaq ligt maandag op koers voor een verlies van 1,7 procent.

    Zondag wees de Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent de verlaging af door op NBC te zeggen dat Moody's een achterlopende indicator is. Verder waarschuwde de minister dat de wederzijdse importheffingen die 90 dagen zijn opgeschort opnieuw kunnen worden ingesteld als landen niet in "goed vertrouwen" onderhandelen met de VS.

    "Dit betekent dat het marktoptimisme van een week geleden elk moment kan worden verstoord", volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

    "Het besef dat dit optimisme voorbarig kan zijn, zou een terugkeer naar veilige beleggingen moeten uitlokken", volgens Ozkardeskaya.

    Goud was maandag inderdaad in trek, met de goudprijs die 1,7 procent steeg naar 3.242 dollar, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente opliep naar bijna 4,55 procent en de dertigjarige variant uitkwam boven de 5 procent.

    De verlaging van de rating veroorzaakte een onmiddellijke reflex bij de langere rente, volgens analisten van KBC. Toch is de afwaardering niet verrassend gezien de begrotingssituatie in de VS.

    De stap is "grotendeels symbolisch omdat de twee andere ratingbureaus de rating al eerder hebben verlaagd", aldus KBC.

    Op macro-economisch vlak is er maandag aandacht voor de leidende economische indicatoren in de VS.

    De euro/dollar noteerde rond het middaguur 1,0 procent hoger op 1,1276, terwijl de olieprijzen met 0,7 procent daalden.

    Bedrijfsnieuws

    Walmart noteerde voorbeurs 2 procent lager. De retailreus waarschuwde afgelopen week dat het de prijzen zal moeten verhogen vanwege de Amerikaanse importheffingen. Dat kwam Walmart afgelopen weekend op flinke kritiek van president Trump te staan.

    Volgens Trump moet Walmart de prijsstijgingen niet wijten aan zijn importheffingen. De president eiste ook dat Walmart de klap van de tarieven zelf absorbeert of "opeet".

    Aandelen van populaire technamen als Nvidia, Tesla en Palantir stonden voorbeurs ook onder druk, met verliezen van 3 tot 4 procent.

    Nvidia zette maandag plannen uiteen om zijn samenwerking met Taiwanese bedrijven uit te breiden. Zo wil het met Foxconn een AI-supercomputer bouwen.

    Netflix bereikte vorige week nog de hoogste aandelenkoers ooit en had een marktkapitalisatie van meer dan 500 miljard dollar. Het aandeel noteerde maandag ruim 2 procent lager.

    UnitedHealth verloor afgelopen week bijna 23 procent, maar wist vrijdag wel met ruim 6 procent te herstellen. Maandag lijkt daar voorlopig zo'n 4 procent bij te komen.

    Slotstanden

    De S&P 500 sloot vrijdag 0,7 procent hoger op 5.958,38 punten en de Nasdaq steeg 0,5 procent op 19.211,10 punten. De Dow Jones index won 0,8 procent op 42.654,74 punten.