VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

  • Beursupdate: vastgoed in trek op lichtrood Damrak
    30-06-2025 11:04 - Financials, Shell en chippers trekken AEX in het rood.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs deed het maandagochtend rustig aan. Rond de klok van 11 uur noteerde de AEX 0,4 procent lager op 916,84 punten.

    Afgelopen week won de hoofdindex nog ruim een procent in navolging van de wapenstilstand tussen Israël en Iran en positieve geluiden rond de Amerikaanse importheffingen. In de maand juni is de AEX per saldo niet veel van zijn plaats gekomen, met een slotstand op 30 mei van ongeveer 923 punten.

    De komende dagen blijft de aandacht van beleggers gericht op de Federal Reserve, "zeker nu president Trump openlijk kritiek uit op voorzitter Jerome Powell en hint naar mogelijke opvolgers in september of oktober", aldus Justin Blekemolen van Lynx.

    "Verder wachten beleggers gespannen op de uitkomst van Trumps 'big and beautiful' begrotingswet. Deze heeft een cruciale procedurele stemming in de Senaat overleefd, maar dreigt vast te lopen in het Huis van Afgevaardigden. Elke uitkomst kan een directe impact hebben op het marktsentiment", volgens de beleggingsspecialist.

    President Trump hoopt dat hij uiterlijk op 4 juli, wanneer de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten wordt gevierd, zijn handtekening kan zetten onder de nieuwe wet. Op Onafhankelijkheidsdag is Wall Street gesloten en dus wordt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid al op donderdag bekendgemaakt.

    "Verwacht wordt dat de werkgelegenheidsgroei gematigd zal zijn, met een mogelijke lichte stijging van de werkloosheid", aldus Blekemolen.

    Volgens valuta-strategen van ING hangt het dollarverhaal momenteel af van de Fed. Duidelijk tegenvallende macrorapporten, die de speculatie ten aanzien van een snellere renteverlaging in de VS zou aanwakkeren, zouden "een nieuwe ronde van zware dollarverkopen kunnen uitlokken", aldus ING.

    "Daarna zou de focus moeten verschuiven naar de tariefdeadline van 9 juli", volgens de bank. Afgelopen week werd duidelijk dat zowel de VS als EU er vertrouwen in hebben dat ze voor de deadline een handelsakkoord kunnen sluiten.

    Voor onderhandelingen met Canada is nog wat langer de tijd. Hoewel Trump de gesprekken met het buurland vrijdag opschortte omdat de Canadezen belasting wilden gaan heffen op de digitale diensten van grote Amerikaanse techreuzen, maakte Ottawa zondagavond bekend hiervan af te zien.

    De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1724, terwijl de olieprijzen licht stegen. Komend weekend beslist OPEC+ over de productie voor augustus. Verwacht wordt dat de output verder wordt opgevoerd.

    Stijgers en dalers

    Na de winsten van 5 tot 7 procent in de afgelopen week deden de chippers het maandagochtend rustig aan, met verliezen van 0,3 tot 0,9 procent voor ASMI, ASML en Besi.

    ING was evenwel hekkensluiter in de AEX, met een daling voor het aandeel van 1,6 procent. ABN AMRO liet 1,3 procent gaan. Ook elders in Europa stonden bankaandelen onder druk.

    Verder daalde indexzwaargewicht Shell met 0,9 procent.

    Defensieve aandelen als KPN en Heineken gingen aan kop, maar er waren in de hoofdindex geen grote uitslagen.

    In de Midkap deed CVC Capital opnieuw goede zaken, na een winst van 11 procent in de afgelopen week. Het aandeel won maandagochtend 2,4 procent.

    Fugro leverde 1,7 procent in, na een winst van bijna 7 procent vorige week. Vrijdagmiddag kondigde Fugro een aantal nieuwe opdrachten van Petrobras aan, met een gezamenlijke waarde van 340 miljoen dollar.

    Verder stonden Air France-KLM en Signify, aandelen die vorige week ook behoorlijk stegen, maandag onder druk.

    Vastgoed was wel in trek. Eurocommercial steeg 0,8 procent, WDP 1,9 procent en CTP 2,3 procent. Deutsche Bank zette WDP en CTP vanochtend op de kooplijst. Het macro-economische team van de Duitse bank is recent positiever geworden over de economische vooruitzichten, nu de kans op een recessie steeds kleiner wordt, de handelsoorlog vermoedelijk niet escaleert en Duitsland een grootschalig stimuleringsplan heeft aangekondigd.

    "De keerzijde is een hogere lange rente", aldus Deutsche. En dat is gunstiger voor commercieel vastgoed dan voor residentieel vastgoed.

    Bij de kleine aandelen noteerden Wereldhave en NSI ook in het groen. Koploper Envipco kon 3,6 procent bijschrijven. AMG, vorige week nog de grote winnaar met een stijging van bijna 24 procent, leverde vanochtend 1,9 procent in.

    TomTom ging fractioneel hoger. De navigatiespecialist kondigde vanochtend een reorganisatie aan, waarbij 300 banen verloren gaan. Volgens ABN AMRO Oddo moet dit 30 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren, die deels worden geherinvesteerd in het bedrijf.

  • Valuta: dollarverhaal hangt af van Fed
    30-06-2025 10:26 - Euro blijft boven de 1,17.

    (ABM FN-Dow Jones) De valutamarkten zijn de nieuwe beursweek begonnen met aanhoudende zwakte voor de dollar, die vorige week al daalde tot het laagste niveau in drie jaar ten opzichte van de euro.

    De Europese munt wist zich maandag te handhaven boven de 1,17 dollar, terwijl de greenback last heeft van de zorgen over de onafhankelijkheid van de Federal Reserve en het Amerikaanse begrotingstekort.

    Afgelopen week waren er berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump vervroegd een opvolger van Jerome Powell zou willen aanwijzen, die dan als een soort schaduwvoorzitter zou kunnen optreden in de media, terwijl Powells termijn nog bezig is.

    In een interview met Fox News zei Trump afgelopen weekend dat de rente omlaag moet naar 1 of 2 procent en dat de nieuwe Fed-voorzitter iedereen behalve Powell zou moeten zijn. Ook wil Trump alleen een voorzitter die bereid is om de rente te verlagen. Anders zou het geen goede kandidaat zijn, volgens de president.

    "Het uithollen van de onafhankelijkheid van het monetaire beleid betekent dat de dollar op de middellange termijn langzaam maar zeker verder zou moeten dalen", volgens analist Michael Brown van Pepperstone.

    Verder zei de Amerikaanse rekenkamer, het CBO, zondagavond dat het begrotingstekort tussen 2025 en 2034 met bijna 3,3 biljoen dollar zou kunnen toenemen door de belasting- en uitgavenwet van Trump. Die 'Big Beautiful Bill' nam zaterdagavond laat wel de eerste horde in de Senaat door een procedurele stemming te overleven. De winst was minimaal, namelijk 51 stemmen voor en 49 tegen.

    Trump hoopt uiterlijk 4 juli een handtekening te kunnen zetten onder de wet, die eerst door de Senaat goedgekeurd moet worden en dan weer teruggaat naar het Huis van Afgevaardigden voor akkoord.

    Op macro-economisch vlak is het maandag vrij rustig. Naast voorlopige Duitse inflatiecijfers staat ook de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago op de rol. Later in de week is het drukker, met nieuwe inkoopdata op het menu, net als inflatiecijfers uit de eurozone en een tweetal banenrapporten.

    "De focus zal liggen op de stemming in de Senaat over de Big Beautiful Bill, maar het grootste evenement voor de valutamarkten is het Amerikaanse banenrapport op donderdag", stelden valuta-analisten van ING, die zich afvragen of de euro in de drukke dagen voorafgaand aan Onafhankelijkheidsdag in de VS op vrijdag, een poging kan wagen richting de 1,20 dollar.

    Het dollarverhaal op de korte termijn lijkt bijna volledig af te hangen van de Fed, aldus ING.

    De markten houden momenteel rekening met een eerste renteverlaging in september, terwijl de kans op een verlaging in juli op circa 20 procent ligt.

    "Dit is duidelijk dovish ten opzichte van de laatste voorzichtige Fed-communicatie, maar gezien het feit dat twee Fed-functionarissen openlijk een renteverlaging in juli hebben besproken, zouden duidelijk tegenvallende macrocijfers deze week een nieuwe ronde van zware dollarverkopen kunnen uitlokken", aldus ING.

    "Daarna zou de focus moeten verschuiven naar de tariefdeadline van 9 juli", volgens de bank. Afgelopen week werd duidelijk dat zowel de VS als EU er vertrouwen in hebben dat ze voor de deadline een handelsakkoord kunnen sluiten.

    Voor onderhandelingen met Canada is nog wat langer de tijd. Hoewel Trump de gesprekken met het buurland vrijdag opschortte omdat de Canadezen belasting wilden gaan heffen op de digitale diensten van grote Amerikaanse techreuzen, maakte Ottawa zondagavond bekend hiervan af te zien.

    "De aankondiging van vandaag zal een hervatting van de onderhandelingen ondersteunen met het oog op de tijdlijn van 21 juli 2025, zoals vastgesteld tijdens de G7-top van deze maand in Kananaskis", aldus de Canadese premier Mark Carney zondagavond in een verklaring.

    De euro/dollar handelde halverwege de ochtend op 1,1726, terwijl de greenback ten opzichte van de Canadese munt licht daalde tot 1,3678.

  • Beursblik: 30 miljoen euro aan kostenbesparingen bij TomTom
    30-06-2025 10:25 - Na aankondiging reorganisatie.

    (ABM FN-Dow Jones) TomTom heeft maandagochtend een reorganisatie aangekondigd die 300 mensen hun baan zal kosten, wat circa 30 miljoen euro aan kostenbesparingen zal opleveren. Dit liet analist Wim Gille van ABN AMRO Oddo weten.

    De analist verwacht dat TomTom een deel van die besparingen zal herinvesteren in het bedrijf.

    Maar zelfs als maar de helft van de besparingen ten goede komt van het resultaat, dan nog is dit significant volgens Gille. Voor dit jaar ligt de consensus voor de EBITDA op 26 miljoen euro en voor volgend jaar op 47 miljoen euro.

    TomTom zei te reorganiseren omdat gekozen is voor een productgedreven strategie. "De heilige graal in software", volgens de analist. En dat impliceert dat TomTom volledig wil overstappen op gestandaardiseerde producten. "Dit is niet alleen goedkoper", aldus Gille, maar het zorgt ook dat TomTom sneller producten op de markt kan brengen en dat innovatie sneller gaat. Kortom, "een logische stap na de lancering van de Orbis kaarten".

    ABN AMRO Oddo heeft een Outperform advies op TomTom met een koersdoel van 7,00 euro. Het aandeel won maandag 0,7 procent op 5,18 euro. 

  • Beursupdate: AEX vlak van start gegaan maar Midkap wel in de lift
    30-06-2025 09:16 - Rustige opening.

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste maandag kort na de beursgong min of meer vlak op 919,83 punten, terwijl de Midkap 0,6 procent won.

    Onder de hoofdaandelen ging Heineken aan kop met een bescheiden winst van 0,6 procent. Besi sloot de rij met een verlies van 0,7 procent. 

    In de AMX wonnen CVC Capital en CTP meer dan twee procent. CTP profiteerde van een koopadvies van Deutsche Bank. Ook WDP werd op de kooplijst van de Duitse bank geplaatst. De koers van WDP steeg met 1,6 procent.

    Signify daalde een half procent.

    In de AScX won Avantium 2 procent. Theon en Ferrari Group wonnen zelfs meer dan 2 procent. 

    TomTom maakte een pas op de plaats, na vanochtend een grote reorganisatie te hebben aangekondigd. CM.com werd 1,4 procent goedkoper.

  • Beursblik: Deutsche Bank zet WDP en CTP op de kooplijst
    30-06-2025 09:01 - WDP ook sectorfavoriet.

    (ABM FN-Dow Jones) Deutsche Bank heeft maandag de aandelen WDP en CTP op de kooplijst geplaatst. Dit bleek uit een sectorrapport van de Duitse bank.

    Voor CTP verhoogde Deutsche het advies van Houden naar Kopen en het koersdoel van 15,00 naar 20,00 euro. WDP is Deutsche gaan volgen met een koopadvies en een koersdoel van 25,00 euro.

    Door de onduidelijkheid over de importheffingen en de geopolitieke onrust, is het lastig om vooruit te blikken, aldus Deutsche.

    Het macro-economische team van de Duitse bank is recent echter positiever geworden over de economische vooruitzichten, nu de kans op een recessie steeds kleiner wordt, de handelsoorlog vermoedelijk niet escaleert en Duitsland een grootschalig stimuleringsplan heeft aangekondigd.

    "De keerzijde is een hogere lange rente", aldus Deutsche. En dat is gunstiger voor commercieel vastgoed dan voor residentieel vastgoed.

    Daarom werden CTP en WDP op de kooplijst van de Duitse bank gezet. WDP geldt daarbij ook als één van de sectorfavorieten.

  • Beursblik: Jefferies verhoogt koersdoel JDE Peet's
    30-06-2025 08:26 - Koersdoel naar 28,00 euro.

    (ABM FN-Dow Jones) Jefferies heeft maandag in aanloop naar een beleggersdag het koersdoel voor JDE Peet's verhoogd van 25,00 euro naar 28,00 euro, met handhaving van het koopadvies. Dit bleek uit een rapport van de zakenbank. 

    Dinsdag praat het koffiebedrijf beleggers bij en Jefferies verwacht dat JDE Peet's dan de doelstellingen voor de middellange termijn zal verhogen. De analisten voorzien dat niet-kernactiviteiten, zoals koffiecafés, zullen worden verkocht, en dat nieuwe kostenbesparingen worden aangekondigd.

    Jefferies rekent erop dat de focus zal verschuiven naar investeringen in merken, digitale technologie en 'premiumisatie'. Deze stappen zijn volgens de zakenbank ook noodzakelijk na jaren van suboptimale kapitaalallocatie en margedruk. 

    Het koffiebedrijf staat volgens Jefferies op het punt om het vertrouwen van beleggers terug te winnen en een duurzame groei in gang te zetten.

    Het aandeel JDE Peet's sloot vrijdag in Amsterdam op 24,46 euro.

  • Retail Estates presenteert Nicolas Beaussillon als co-CEO
    30-06-2025 08:25 - In anticipatie op een vertrek van Jan de Nys.

    (ABM FN) De raad van bestuur van Retail Estates heeft Nicolas Beaussillon benoemd tot co-CEO van het vastgoedbedrijf. Dit werd maandagochtend bekend.

    "Ten laatste vanaf 1 januari 2026 zal Nicolas Beaussillon de klanten en de bedrijfscultuur uitgebreid leren kennen aan de zijde van huidig CEO Jan De Nys", aldus het vastgoedbedrijf. "Op die manier bereidt het vastgoedbedrijf zich voor op een vlotte overgang wanneer Jan De Nys Retail Estates verlaat."

    Beaussillon heeft uitgebreide ervaring in de retail vastgoedsector, onder meer als CEO van Wereldhave Belgium.

  • TomTom kondigt reorganisatie aan
    30-06-2025 08:19 - Kost 300 mensen hun baan.

    (ABM FN-Dow Jones) TomTom gaat reorganiseren, wat 300 banen zal kosten. Dit maakte de navigatiespecialist maandagochtend bekend.

    TomTom kiest voor een productgeleide strategie, waarbij AI wordt omarmd.

    "Als gevolg hiervan voeren we organisatorische wijzigingen door die van invloed zijn op bepaalde functies binnen de units die aan onze applicatielaag werken, en binnen onze verkoop- en ondersteuningsfuncties", aldus TomTom.

    Een verdere update volgt bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal op 15 juli.

  • Britse economie groeit harder
    30-06-2025 08:17 - In het eerste kwartaal.

    (ABM FN-Dow Jones) De economie in het Verenigd Koninkrijk is in het eerste kwartaal harder gegroeid dan in de drie maanden ervoor. Dit bleek maandag uit definitieve cijfers van het statistiekbureau ONS.

    De groei kwam tussen januari en maart op kwartaalbasis uit op 0,7 procent, wat gelijk was aan een eerdere raming. 

    Op jaarbasis steeg het bruto binnenlands product in het VK met 1,3 procent en ook dat was gelijk aan een eerdere raming.

    In het vierde kwartaal groeide de Britse economie nog met een bescheiden 0,1 procent.

  • Duitse importprijzen dalen harder
    30-06-2025 08:11 - In mei.

    (ABM FN-Dow Jones) De Duitse importprijzen zijn in mei harder gedaald. Dit bleek maandag uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek.

    De importprijzen daalden met 1,1 procent op jaarbasis. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,7 procent.

    In april daalden de importprijzen in Duitsland nog met 0,4 procent op jaarbasis.

    De energieprijzen daalden in mei met 4,4 procent op maandbasis en met 14,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

    De Duitse exportprijzen stegen in mei met 1,0 procent op jaarbasis, terwijl de prijzen op maandbasis stabiel bleven.

  • Duitse detailhandelsverkopen opnieuw gedaald
    30-06-2025 08:06 - In mei.

    (ABM FN-Dow Jones) De Duitse detailhandelsverkopen zijn in mei opnieuw gedaald, net als een maand eerder. Dit bleek maandag uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

    Op maandbasis daalden de verkopen in mei met 1,6 procent. In april daalden de verkopen al met 0,6 procent, zo bleek uit een herziening. Dat was wel een meevaller, na de aanvankelijk gerapporteerde daling van 1,1 procent in april.

    Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in Duitsland in mei met 1,6 procent. In april lag deze stijging op jaarbasis op 2,9 procent.

  • AEX start handelsweek vermoedelijk neutraal na all time high op Wall Street
    30-06-2025 08:03 - Wall Street sloot vrijdag op hoogste stand ooit.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakt zich maandag op voor een min of meer neutrale opening. Futures op de AEX index wezen vanochtend ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. 

    Afgelopen week steeg de AEX nog ruim 1 procent op weekbasis, om vrijdag een slotstand van 920,14 punten te noteren. 

    Het Damrak zat in de lift, nadat onder meer Israël en Iran onder leiding van de Verenigde Staten een wapenstilstand overeenkwamen. Op Wall Street sloten de S&P 500 index en techbeurs Nasdaq vrijdagavond zelfs op de hoogste stand ooit, met winsten van ongeveer een half procent. 

    "Geen beurspaniek na operatie Midnight Hammer", concludeerde analist Tom Simonts van KBC Securities. "En terecht", volgens investment manager Simon Wiersma van ING. "Schokken als gevolg van geopolitieke spanningen zijn meestal van hele korte duur, waarbij tussentijdse koersdalingen worden beschouwd als mooie koopmomenten."

    Bovendien was er richting het weekend ook positief nieuws rond de mondiale handelsspanningen, met de Verenigde Staten en China die hun handtekeningen hebben gezet onder de eerder afgesproken raamovereenkomst en berichten dat de Europese Unie overweegt om de importheffingen voor diverse Amerikaanse producten te verlagen, om zo een snelle deal met president Donald Trump te sluiten. 

    Ook zei het Witte Huis afgelopen week dat de naderende deadline van 9 juli niet in steen gebeiteld is.

    Vrijdag meldde Bloomberg overigens dat de VS en EU er vertrouwen in hebben dat die deadline wel degelijk wordt gehaald. Dat geldt mogelijk niet voor een Amerikaans-Canadese deal, want Trump zette de gesprekken met het buurland stop, omdat die belasting wilde heffen op digitale diensten van Amerikaanse techbedrijven. Zondagavond liet Canada weten deze belasting, die vandaag zou ingaan, alsnog te schrappen.

    Op het rentevlak kregen Amerikaanse beleggers vrijdag wel een tegenvaller te verwerken. 

    De kerninflatie in de Verenigde Staten liep in mei op naar 2,7 procent, van 2,6 procent in april, bleek uit het PCE-rapport. Dit is voor de Federal Reserve een belangrijke indicator. Economen rekenden vooraf op een stijging van de kerninflatie op jaarbasis naar 2,6 procent. 

    Afgelopen week temperde de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell nog de vooruitzichten voor een Amerikaanse renteverlaging in juli, gelet op de onder meer de te hoge inflatie, tot grote frustratie van de Amerikaanse president Trump, die volgens de Wall Street Journal zinspeelt met het idee om al in september een vervanger voor Fed-voorzitter Jerome Powell aan te wijzen.

    Deze actie zou Powells gezag voor de rest van zijn termijn, tot mei volgend jaar, kunnen ondermijnen.

    De dollar noteerde vanochtend rond het laagste punt in drie jaar ten opzichte van de euro op 1,1735. En de dollar kan nog verder dalen als Trump vroegtijdig een vervanger voor Powell kiest, aldus analisten van MUFG. "Een kandidaat die meer openstaat voor het verlagen van de rente zoals Trump verlangt, zou de verzwakking van de dollar versterken."

    De Aziatische beurzen koersten vanochtend overwegend hoger. Koploper was de Nikkei index in Tokio met een winst van ongeveer anderhalf procent, terwijl Sydney ruim een half procent won. Mumbai en Hongkong gaven daarentegen tot een half procent prijs. 

    De beurs in Tokio zat afgelopen donderdag en vrijdag ook al flink in de lift, en de Nikkei index noteert inmiddels op het hoogste niveau in bijna een jaar. 

    In China wees de inkoopmanagersindex voor de industrie in juni voor de derde opeenvolgend maand op krimp, met een stand van 49,7, terwijl de samengestelde inkoopmanagersindex, voor de industrie én de dienstensector, juist op maandbasis steeg van 50,3 naar 50,5. 

    "De Chinese economie heeft weer wat momentum gekregen, gesteund door een herstel in de maakindustrie en de bouw", aldus econoom Zichun Huang van Capital Economics. "Maar we blijven voorzichtig over de vooruitzichten, aangezien een zwakkere exportgroei en een afnemende fiscale meewind de economische activiteit in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk zal vertragen."

    De Chinese premier Li Qiang zei vorige week nog dat Beijing zijn inspanningen opvoert om de binnenlandse vraag te stimuleren, wat China tot een "consumptiegigant" moet maken.

    China kampt ondertussen wel met deflatie. De consumentenprijzen daalden in mei op jaarbasis met 0,1 procent. 

    De Amerikaanse oliefuture koerste vanochtend een half procent lager op 65,20 dollar per vat. 

    Beleggers hebben vandaag onder meer oog om 14:00 uur voor de voorlopige inflatie in Duitsland in juni.

    Bedrijfsnieuws 

    Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor Philips van 30,00 naar 26,00 euro met handhaving van het koopadvies en Jefferies verhoogde het koersdoel voor JDE Peet’s van 25,00 naar 28,00 euro. Ook hier bleef het koopadvies van kracht.

    Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een kleine koersdoelverlaging van HSBC voor Prosus. De bank verlaagde volgens de handelaar het koersdoel van 58,00 naar 57,00 euro. 

    KLM beloofde bij aanvang van het weekend de vakbonden een loonbod te doen, zo maakte het Nederlandse onderdeel van Air France-KLM vrijdagavond bekend. "KLM laat de 0-lijn los en gaat de vakbonden een loonbod doen", aldus het bedrijf.

    Slotstanden Wall Street

    De S&P 500 won vrijdag 0,5 procent op 6.173,07 punten, de hoogste slotstand ooit, en de Nasdaq steeg met 0,5 procent naar een 'all time high' van 20.273,46 punten. De Dow Jones index ging 1,0 procent hoger op een slot van 43.819,27 punten, onder meer dankzij een koerssprong van Nike. 

  • Media: Canada ziet af van belasting op Amerikaanse techbedrijven
    30-06-2025 07:49 - Belasting zou vandaag ingaan.

    (ABM FN-Dow Jones) Canada heeft besloten om af te zien van het extra belasten van grote Amerikaanse techbedrijven. Dit meldde de Amerikaanse zakenzender CNBC maandag.

    Vanaf vandaag zou Canada grote techbedrijven een extra belasting van 3 procent opleggen, hetgeen tegen het zere been van Washington was.

    "Canada is teruggekomen op zijn belasting op digitale diensten, 'in afwachting' van een wederzijds voordelige, alomvattende handelsovereenkomst met de Verenigde Staten", zo maakte Ottawa volgens CNBC zondagavond bekend.

    De Amerikaanse president Donald Trump liet vrijdagavond weten de handelsgesprekken met Canada stop te zetten vanwege de belasting op digitale diensten.

    "We zijn net geïnformeerd dat Canada, een zeer moeilijk land om mee te HANDELEN, inclusief het feit dat ze onze boeren jarenlang maar liefst 400 procent aan invoerrechten hebben opgelegd op zuivelproducten, zojuist heeft aangekondigd dat ze een belasting op digitale diensten gaan heffen op onze Amerikaanse technologiebedrijven, wat een directe en schaamteloze aanval is op ons land", zei Trump vrijdagavond op Truth Social.

    "Op basis van deze flagrante belasting beëindigen we hierbij ALLE besprekingen over handel met Canada, met onmiddellijke ingang", aldus de president.

    "De aankondiging van vandaag zal een hervatting van de onderhandelingen ondersteunen met het oog op de tijdlijn van 21 juli 2025, zoals vastgesteld tijdens de G7-top van deze maand in Kananaskis", aldus de Canadese premier Mark Carney zondag in een verklaring.

  • UBS start nieuw inkoopprogramma
    30-06-2025 07:33 - Ter waarde van 2 miljard dollar.

    (ABM FN-Dow Jones) UBS gaat in de tweede helft van 2025 voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Dit maakte de Zwitserse bank maandagochtend bekend.

    In april kwam hiervoor al groen licht tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

    Het inkoopprogramma start op 1 juli.

    Het vorige inkoopprogramma van UBS had ook een waarde van 2 miljard dollar.

  • AI wordt belangrijker voor Nederlandse inkoopmanagers
    30-06-2025 07:23 - Ook kosten en risico's dit jaar belangrijk thema blijkt uit onderzoek.

    (ABM FN-Dow Jones) Nederlandse inkoopmanagers zetten in 2025 sterker dan ooit in op kosten- en risicobeheersing, maar ook kunstmatige intelligentie heeft dit jaar een grote impact op de inkoop. Dit bleek uit een nieuwe editie van het jaarlijkse inkooponderzoek van Nevi en Onventi, waaraan 250 inkoopprofessionals deelnamen

    Waar in 2024 duurzaamheid nog hoog op de agenda stond, zorgen de aanhoudende inflatie, kwetsbare toeleveringsketens en geopolitieke spanningen nu voor een duidelijke herprioritering, blijkt uit het onderzoek.

    Daardoor is risicobeheersing, na kostenreductie, de belangrijkste doelstelling geworden voor inkooporganisaties.

    Volgens het onderzoek hebben inkoopmanagers in toenemende mate te maken met een complexe en onvoorspelbare wereld en dus ligt de focus op wendbaarheid, ketentransparantie en samenwerking binnen de supply chain. Daarin is een sleutelrol weggelegd voor digitalisering.

    Opvallend is dat ruim 92 procent van de respondenten kunstmatige intelligentie noemt als de technologie die dit jaar de meeste impact zal hebben op inkoop. Toch heeft slechts 22 procent van de organisaties een uitgewerkte digitale inkoopstrategie, aldus NEVI en Onventis.

    "De resultaten laten zien dat inkoop in 2025 onder toenemende druk staat om strategisch bij te dragen aan de weerbaarheid van organisaties", aldus Jan Roddeman, Portfolio & Kennismanager van Nevi. "De rol van de inkoper verandert fundamenteel: risicoanalyse, keteninzicht en strategische samenwerking zijn essentieel om toekomstbestendig te blijven."

    Jerker Vulperhorst, Managing Director Benelux bij Onventis, voegt toe dat "het feit dat AI als belangrijkste trend wordt genoemd, de urgentie onderstreept voor organisaties om sneller te digitaliseren."

    "Inkoopsoftware moet vandaag meer kunnen dan processen automatiseren. Het moet inzichten leveren die helpen sturen in onzekere tijden", aldus Vulperhorst.

    Uit het onderzoek blijkt wel dat de inkoopfunctie strategischer wordt, want 84 procent van de ondervraagden ziet een directe bijdrage van inkoop aan de bedrijfsdoelen, waarvan meer dan de helft deze bijdrage als groot tot zeer groot inschat. 

    Tegelijkertijd blijft de uitvoering van inkoopstrategieën achter, vooral als het gaat om het integreren van deze strategie binnen de hele organisatie, aldus NEVI en Onventis.

  • Beursblik: Kepler verlaagt koersdoel Philips
    30-06-2025 07:13 - Maar handhaaft koopadvies.

    (ABM FN-Dow Jones) Kepler Cheuvreux heeft maandag het koersdoel voor Philips verlaagd van 30,00 naar 26,00 euro met handhaving van het koopadvies. Dit bleek uit een analistenrapport van de zakenbank.

    In dit rapport blikte analist Oliver Reinberg alvast vooruit op de halfjaarcijfers, die voor 29 juli op het menu staan. Veel verrassingen verwacht de analist niet. Maar vermoedelijk is het tweede kwartaal wel het laatste kwartaal met een lastige vergelijkingsbasis voor China, aldus Reinberg. En mogelijk betekent dit dat Philips de outlook iets kan verhogen, aldus de analist, zeker als de handelsoorlog tussen China en de VS wat afzwakt.

    Vanwege de impact van importheffingen en wisselkoerseffecten verlaagde Kepler de taxaties, en daarmee ook het koersdoel. Wel ziet Kepler nog genoeg opwaarts potentieel. 

    "We blijven positief over de hernieuwde groeiversnelling die we verwachten, de solide balans", zei Reinberg. De analist onderstreepte ook de ruimte die Philips heeft om zelf actie te ondernemen, terwijl de winstgevendheid volgens de analist volgend jaar moet aantrekken. Daarbij is het aandeel Philips "bescheiden" gewaardeerd, aldus Kepler.

    Het aandeel Philips sloot vrijdag op 20,64 euro.

  • Producentenprijzen dalen opnieuw
    30-06-2025 07:11 - Maar wel minder hard dan in april.

    (ABM FN-Dow Jones) De afzetprijzen in de Nederlandse industrie zijn in mei opnieuw gedaald, maar wel minder hard dan in de maand ervoor. Dat bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    De producentenprijzen daalden met 0,5 procent op jaarbasis, na een afname met 1,0 procent in april.

    Opnieuw waren het lagere olieprijzen waardoor de afzetprijzen ook daalden. In mei kostte een vat Brent 26 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder op 57 euro per vat. In april daalde de olieprijs nog met 29 procent. 

    Producten binnen de aardolie-industrie waren in mei 20 procent goedkoper dan in dezelfde maand in 2024, aldus het CBS. In april was deze prijsdaling 21 procent.

    De producentenprijzen van de chemische industrie waren in mei 3,2 procent lager dan een jaar eerder. In april daalden de prijzen met 4,1 procent op jaarbasis.

    Op maandbasis daalden de producentenprijzen in mei met 0,3 procent, waarbij de prijzen op de buitenlandse markt met 0,5 procent afnamen, terwijl die op de binnenlandse markt gelijk bleven, volgens het statistiekbureau.

  • Aziatische beurzen overwegend in het groen
    30-06-2025 07:02 - Tokio koploper.

    (ABM FN-Dow Jones) De Aziatische beurzen koersten maandagochtend overwegend hoger. Koploper was de Nikkei index in Tokio met een winst van ongeveer anderhalf procent, terwijl Sydney ruim een half procent won. Mumbai en Hongkong gaven daarentegen tot een half procent prijs. 

    De beurs in Tokio zat afgelopen donderdag en vrijdag ook al flink in de lift, en de Nikkei index noteert inmiddels op het hoogste niveau in bijna een jaar. 

    In China wees de inkoopmanagersindex voor de industrie in juni voor de derde opeenvolgend maand op krimp, met een stand van 49,7, terwijl de samengestelde inkoopmanagersindex, voor de industrie én de dienstensector, juist op maandbasis steeg van 50,3 naar 50,5. 

    "De Chinese economie heeft weer wat momentum gekregen, gesteund door een herstel in de maakindustrie en de bouw", aldus econoom Zichun Huang van Capital Economics. "Maar we blijven voorzichtig over de vooruitzichten, aangezien een zwakkere exportgroei en een afnemende fiscale meewind de economische activiteit in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk zal vertragen."

    De Chinese premier Li Qiang zei vorige week nog dat Beijing zijn inspanningen opvoert om de binnenlandse vraag te stimuleren, wat China tot een "consumptiegigant" moet maken.

    China kampt ondertussen wel met deflatie. De consumentenprijzen daalden in mei op jaarbasis met 0,1 procent. 

    Op Wall Street sloten de S&P 500 index en techbeurs Nasdaq vrijdagavond op de hoogste stand ooit, met winsten van ongeveer een half procent.

    "Geen beurspaniek na operatie Midnight Hammer", concludeerde analist Tom Simonts van KBC Securities. "En terecht", volgens investment manager Simon Wiersma van ING. "Schokken als gevolg van geopolitieke spanningen zijn meestal van hele korte duur, waarbij tussentijdse koersdalingen worden beschouwd als mooie koopmomenten."

    Bovendien was er richting het weekend ook positief nieuws rond de mondiale handelsspanningen, met de Verenigde Staten en China die hun handtekeningen hebben gezet onder de eerder afgesproken raamovereenkomst en berichten dat de Europese Unie overweegt om de importheffingen voor diverse Amerikaanse producten te verlagen, om zo een snelle deal met president Donald Trump te sluiten. 

    De Amerikaanse oliefuture koerste vanochtend een half procent lager op 65,20 dollar per vat. 

    De Europese beurzen lijken zich op te maken voor een per saldo iets hogere opening. 

  • Chinese industrie krimpt voor de derde maand op rij
    30-06-2025 07:01 - Dienstensector in juni iets sneller gegroeid.

    (ABM FN-Dow Jones) De industrie in China is in juni voor de derde maand op rij gekrompen, terwijl de dienstensector in dezelfde maand iets sneller groeide. Dit bleek maandag uit de inkoopmanagersindex van het Chinese statistiekbureau.

    De inkoopmanagersindex voor de industrie verbeterde licht, van 49,5 naar 49,7. Dat was gelijk aan de verwachting.

    De subindexen die maandag werden gepubliceerd, lieten ook lichte verbeteringen zien. De subindex voor de productie steeg van 50,7 in mei naar 51,0 deze maand. De subindex voor de nieuwe orders liet in juni weer groei zien, met een stand van 50,2, tegenover 49,8 in mei.

    De subindex voor nieuwe exportorders steeg van 47,5 naar 49,7.

    De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 50,3 in mei naar 50,5 deze maand, aldus het statistiekbureau.

    Econoom Zichun Huang van Capital Economics bleef na de PMI voorzichtig over de economische vooruitzichten van China. Hij noemde de zwakkere exportgroei en een afnemende fiscale rugwind die de economie later dit jaar waarschijnlijk zal vertragen.

  • Europese beurzen openen hoger
    30-06-2025 06:54 - Na recordslot op Wall Street.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een groene opening tegemoet, na een recordslot op Wall Street op vrijdag.

    IG voorziet een openingswinst van 96 punten voor de Duitse DAX en een plus van 23 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 2 punten lager te openen.

    De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. Richting het weekend was er optimisme over de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Verder zijn ook de problemen opgelost rond de verscheping van zeldzame aardmetalen en magneten naar de VS, zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent vrijdag. 

    En volgens zijn collega, handelsminister Howard Lutnick, zijn er nog 10 andere handelsakkoorden zo goed als klaar. Mogelijk zit daar ook een deal met de Europese Unie bij, want beide partijen hebben er vertrouwen in dat er voor 9 juli een akkoord wordt bereikt, aldus Bloomberg.

    Analist Philip Marey van Rabobank merkte wel op dat Spanje de handelsbesprekingen tussen de EU en de VS nog zou kunnen verstoren.

    "Europese leiders denken dat ze handelsconcessie hebben verdiend van de VS voor hun verhoogde bijdragen aan de NAVO. Een groot probleem is Spanje, dat niet bereid is Europa te helpen verdedigen door 5 procent van het bbp uit te geven, maar wel verwacht dat de EU het land beschermt tegen Amerikaanse importheffingen. Of andere EU-landen blij zijn met deze dubbele meelift-politiek valt nog te bezien. Ze hebben veel geld vrijgemaakt om president Trump te paaien, maar Spanje zou de besprekingen kunnen verstoren", waarschuwde Marey.

    Intussen blijven analisten van Bank of America negatief over Europese aandelen, zo bleek vrijdag uit een analistenrapport. Hoewel de groei in de eurozone aantrekt, blijft de Amerikaanse bank sceptisch over een duidelijk opwaartse trend dit jaar, aangezien de stimuleringsmaatregelen ter ondersteuning van de Duitse klimaat- en energietransitieplannen tijd nodig hebben om effect te sorteren.

    Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in juni negatief is gebleven, wat eerder al duidelijk werd uit voorlopige cijfers. De index, die het vertrouwen weergeeft, verslechterde van -15,1 in mei naar -15,3 deze maand. Het vertrouwen noteert daarmee nog altijd ver onder het lange termijngemiddelde.

    Intussen liep de inflatie in Frankrijk en Spanje in juni juist op. Op jaarbasis kwam de inflatie in Frankrijk deze maand uit op 0,9 procent. In mei bedroeg de prijsstijging 0,7 procent. In Spanje liep de inflatie op van 2,0 naar 2,2 procent.

    Maandag verschijnen inflatiecijfers uit Duitsland en dinsdag die uit de eurozone.

    Bedrijfsnieuws

    Autofabrikanten deden vrijdag goede zaken dankzij het handelsoptimisme. BMW, Daimler Truck en Porsche gingen aan kop in Frankfurt met plussen van 5,3 tot 7,6 procent en Renault en Stellantis wonnen 2,7 en 4,6 procent in Parijs.

    Schneider Electric ging aan kop op de Franse beurs, met een winst van 6,5 procent. Luxeconcern Kering won 5,6 procent.

    Defensie was vandaag niet geliefd. Rheinmetall was de sterkste daler in de DAX, met een verlies van 6,1 procent. In de CAC 40 verloor Thales 1,5 procent.

    Het aandeel Worldline kreeg opnieuw een tik te verwerken en daalde met 9 procent in Parijs. Het Openbaar Ministerie van Brussel meldde vrijdag dat het een onderzoek is gestart naar mogelijke witwasactiviteiten bij de Belgische tak van de Franse betalingsverwerker. Het onderzoek volgt op artikelen in de meida, waarin werd gesteld dat het bedrijf betalingen verwerkte voor bedrijven die betrokken waren bij illegale activiteiten, aldus het Openbaar Ministerie van Brussel in een verklaring. Het onderzoek is toevertrouwd aan de Federale Gerechtelijke Politie, aldus het Brusselse OM.

    In Amsterdam kon Aegon 3,7 procent bijschrijven, terwijl Prosus licht daalde.

    In Brussel won Sofina 3,3 procent, gevolgd door D'Ieteren met 2,2 procent. Aedifica en AB InBev moesten als enige een half procent prijsgeven.

    Euro STOXX 50     5.325,64 (+1,6%)

    STOXX Europe 600   543,63 (+1,1%)

    DAX                    24.033,22 (+1,6%)

    CAC 40                 7.691,55 (+1,8%)

    FTSE 100              8.798,91 (+0,7%)

    SMI                     11.980,38 (+0,8%)

    AEX                         920,14 (+1,0%)

    BEL 20                  4.509,03 (+0,9%)

    FTSE MIB             39.742,21 (+1,0%)

    IBEX 35               13.969,00 (+1,1%)

    AMERIKAANSE AANDELEN

    Wall Street gaat maandag een groene opening tegemoet, nadat de S&P 500 en Nasdaq voor het weekend nieuwe records bereikten, ondanks een kortstondige tussentijdse dip toen bekend werd dat president Trump de handelsgesprekken met buurland Canada heeft stopgezet.

    "We zijn net geïnformeerd dat Canada, een zeer moeilijk land om mee te HANDELEN, inclusief het feit dat ze onze boeren jarenlang maar liefst 400 procent aan invoerrechten hebben opgelegd op zuivelproducten, zojuist heeft aangekondigd dat ze een belasting op digitale diensten gaan heffen op onze Amerikaanse technologiebedrijven, wat een directe en schaamteloze aanval is op ons land", zei Trump vrijdagavond op Truth Social.

    "Op basis van deze flagrante belasting beëindigen we hierbij ALLE besprekingen over handel met Canada, met onmiddellijke ingang", aldus de president.

    Toch verwacht Karl Schamotta van Corpay dat Trump en de Canadese premier Mark Carney een oplossing zullen vinden: "Carney is waarschijnlijk bereid om de nu al impopulaire belasting te verlagen of te schrappen", aldus de marktstrateeg. 

    De kerninflatie in de Verenigde Staten liep in mei op naar 2,7 procent, van 2,6 procent in april, bleek verder uit het PCE-rapport. Dit is voor de Federal Reserve een belangrijke indicator. Economen rekenden vooraf op een stijging van de kerninflatie op jaarbasis van 2,5 naar 2,6 procent. 

    Vergeleken met een maand eerder stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent en de kernprijzen, zonder de volatiele prijzen van voeding en energie, met 0,2 procent. 

    De gezinsinkomens daalden met 0,4 procent en de bestedingen met 0,1 procent. 

    Volgens James Knightley van ING zijn de Amerikaanse consumentenbestedingen sinds het begin van het jaar met 0,2 procentpunt gedaald omdat huishoudens zich zorgen maken over de prijsstijgingen als gevolg van de invoerrechten en de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt, terwijl ze grote schommelingen in hun vermogen ervaren. 

    "De inflatieangst rond de importheffingen zal de Fed voorlopig waarschijnlijk in de wachtstand houden, maar er zijn steeds meer argumenten voor renteverlagingen", aldus de econoom. ING verwacht een eerste renteverlaging nog steeds na de zomer.

    Uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan bleek vrijdag dat het consumentenvertrouwen in de VS in juni nog iets harder is gestegen, terwijl de inflatieverwachting juist nog iets verder terugliep.

    De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van 52,2 in mei naar 60,7 deze maand. Halverwege de maand werd voor juni al een vertrouwenscijfer van 60,5 gemeld.

    Maar, "ondanks de stijging in juni blijft het sentiment echter ongeveer 18 procent onder dat van december 2024, vlak na de verkiezingen", aldus Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan. Consumenten denken nog steeds dat er een economische vertraging komt en verwachten dat de inflatie uiteindelijk weer op zal lopen. 

    Toch daalde de inflatieverwachting voor de komende 12 maanden in juni van 6,6 naar 5,0 procent. De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar nam af van 4,2 naar 4,0 procent. 

    "De bezorgdheid van consumenten over de mogelijke impact van de importheffingen op de toekomstige inflatie is in juni iets afgenomen. Toch blijven de inflatieverwachtingen boven de waarden van de tweede helft van 2024, wat de wijdverspreide overtuiging weerspiegelt dat de inflatierisico's nog niet volledig zijn afgenomen", aldus Hsu.

    De WTI-olieprijs steeg vrijdagavond licht, maar daalde op weekbasis ruim 11 procent.

    Bedrijfsnieuws 

    Nike steeg vrijdag liefst 15 procent nadat de sportschoenenmaker weliswaar veel minder winst boekte dan een jaar eerder, maar het toch beter deed dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf heeft volgens analisten steken laten vallen en trends gemist, en probeert zich nu weer te revancheren door te focussen op de wensen van sporters. 

    Techbedrijf Concentrix boekte tegenvallende resultaten en verloor ruim 6 procent.

    Core Scientific won nog eens 1,8 procent. Donderdag steeg het aandeel al met 33 procent, nadat The Wall Street Journal meldde dat Coreweave het digitale infrastructuurbedrijf wil overnemen. 

    Nvidia koerste vrijdag 1,8 procent hoger. De chipreus heroverde afgelopen week zijn plek als meest waardevolle beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf.

    Een andere favoriet in de AI-hype op de beurs, Palantir Technologies, dat dit jaar al 91 procent meer waard werd, sloot richting het weekend ruim 9 procent lager.

    Tesla daalde met 0,6 procent. Omead Afshar, een oudgediende adjudant van topman Elon Musk, vertrekt bij het bedrijf, meldde The Wall Street Journal. 

    S&P 500 index               6.173,07 (+0,5%)

    Dow Jones index          43.819,27 (+1,0%)

    Nasdaq Composite       20.273,46  (+0,5%)

    AZIE

    De Aziatische beurzen noteerden overwegend hoger. De Chinese industrie blijft krimpen, wat de hoop voedt op nieuwe stimuleringen.

    Nikkei 225             40.738 (+1,5%)

    Shanghai Composite     3.431 (+0,2%)

    Hang Seng              24.183 (-0,4%)

    VALUTA

    De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1731. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,1704.

    USD/JPY Yen   143,96

    EUR/USD Euro  1,1731

    EUR/JPY Yen   168,86

    MACRO-AGENDA:

    03:30 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - Juni (Chi)

    06:30 Producentenprijzen - Mei (NL)

    08:00 Importprijzen - Mei (Dld)

    08:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (VK)

    08:00 Detailhandelsverkopen - Mei (Dld)

    14:00 Inflatie - Juni vlpg (Dld)

    15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Juni (VS)

    BEDRIJFSNIEUWS:

    - Geen agendapunten