VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Europese beurzen lager rond middaguur
  30-11-2021 12:13 - Nieuwe coronavariant zorgt voor hernieuwde onzekerheid.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag lager, nadat van diverse kanten twijfel werd geuit omtrent de gevolgen van de nieuwste coronavariant.  

  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een verlies van 1,1 procent op 460,50 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 1,5 procent naar 15.049,60 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 1,3 procent met een stand van 6.686,05 punten. De Britse FTSE daalde dinsdag 1,1 procent naar 7.029,22 punten.

  CEO Stéphane Bancel van Moderna liet in een gesprek met de Financial Times doorschemeren dat de bestaande vaccins vermoedelijk minder effectief zijn tegen de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Hij zei dat het nog maanden kan duren voordat er op grote schaal nieuwe vaccins kunnen worden gemaakt.

  "Iedereen vraagt zich af wat het effect van deze variant op de wereldeconomie zal zijn, nu de beperkende maatregelen al worden opgevoerd met het oog op de vierde golf en de grenssluitingen steeds sneller gaan", aldus hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque.

  Daarnaast brengt de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell later vandaag voor de Amerikaanse Senaat in een rede naar voren dat de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus de verstoringen in de aanvoerketen, die hebben geleid tot een forse opleving van de inflatie, kan verergeren. De tekst van die toespraak was dinsdag vroeg al leesbaar.

  In Frankrijk liepen de consumentenprijzen in november op jaarbasis met 2,6 procent op tegen een inflatie van 2,4 procent op jaarbasis in oktober. De inflatie in de eurozone bedroeg in november 4,9 procent. In oktober was dit 4,1 procent en in september 3,4 procent. De verwachting van economen voor november lag op 4,5 procent.

  De Duitse werkloosheid liet in november een verdere daling zien, op aangepaste basis nu naar 5,3 procent tegen 5,4 procent in oktober.

  In de Verenigde Staten staan vanmiddag de huizenprijzen over september, de inkoopmanagersindex van Chicago over november en het consumentenvertrouwen zoals dat wordt gemeten door het onderzoeksbureau The Conference Board, eveneens over november, op de agenda. Het optreden van Powell voor de Senaat, samen met de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen, vindt vanmiddag om 16.00 uur plaats.

  Olie noteerde dinsdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 2,8 procent in het rood op 68,00 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 71,19 dollar werd betaald, eveneens een daling van 2,8 procent.

  De euro/dollar noteerde op 1,1367. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1327 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1280 op de borden.
   
  Bedrijfsnieuws

  EasyJet heeft in afgelopen gebroken boekjaar het verlies wat teruggebracht, maar werd nog steeds flink geraakt door de coronacrisis. De koers van het aandeel noteerde 2,5 procent lager. Sowieso hadden luchtvaartmaatschappijen het dinsdag lastig. Het aandeel International Airlines Group verloor 2,9 procent, Lufthansa daalde 0,2 procent en het aandeel Air France-KLM, dat nog een adviesverlaging kreeg van HSBC, daalde 3,9 procent in koers.

  In Parijs en Frankfurt stond het gros van de koersen van de hoofdaandelen onder de slotnoteringen van maandag, met in Parijs zes plussen en in Frankfurt zeven. Het aandeel Schneider Electric, genoteerd in Parijs, was de enige die met een winst van 2,0 procent een plus van meer dan een procent kon laten zien. Schneider kwam met nieuwe doelstellingen voor de middellange termijn en die werden goed ontvangen.

  Futures Wall Street

  De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 1,0 procent in het rood.

  De S&P 500 won maandag op het slot 1,3 procent op 4.655,27 punten, de Dow Jones index steeg 0,7 procent en eindigde op 35.135,94 punten en Nasdaq sloot 1,9 procent hoger op 15.782,83 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Update: inflatie eurozone neemt sterk toe
  30-11-2021 11:45 - In november 4,9 procent prijsstijging.

  (ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in de eurozone zijn in november sterker dan verwacht gestegen. Dit bleek dinsdag uit voorlopige cijfers van Eurostat.

  De inflatie bedroeg in november 4,9 procent. In oktober was dit 4,1 procent en in september 3,4 procent. De verwachting van economen voor november lag op 4,5 procent.

  De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in november 2,6 procent op jaarbasis. De inflatie zonder de volatiele prijzen voor onder meer voeding, energie en alcohol, was in oktober nog 2,0 procent.  

  In België kwam de inflatie in november uit op 7,1 procent en in Nederland op 5,6 procent. In oktober was dit nog 5,4 en 3,7 procent.

  Grote landen als Frankrijk en Duitsland zagen het prijspeil in november met respectievelijk 3,4 en 6,0 procent stijgen.

  De hoogste inflatie werd in Letland gemeten, met 9,3 procent. Malta en Portugal kenden met 2,3 en 2,7 procent relatief bescheiden prijsstijgingen. 

  Update: om meer informatie toe te voegen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Valuta: dollar in de greep van nieuwe coronavariant
  30-11-2021 11:35 - Aanstaande speech Powell zorgt voor daling dollar.

  (ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde dinsdag flink boven de 1,13 dollar en daarmee bevindt de euro zich voor de twee keer in een paar dagen tijd boven deze grens.

  "Het lijkt er op dat de valutamarkt met de aanstaande speech van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell voor de Senaat twijfelt aan de houdbaarheid van de vooruitzichten voor het rentebeleid van het beleidsorgaan", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News.

  Powell brengt later vandaag in een rede naar voren dat de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus de verstoringen in de aanvoerketen, die hebben geleid tot een forse opleving van de inflatie, kan verergeren. De tekst van die toespraak was dinsdag vroeg al leesbaar.

  Vanochtend tussen de 03.00 en 04.00 uur kwam de euro boven de 1,1300 dollar, waarna de stijging uitbreidde naar het huidige niveau.

  Van der Meer hield tot voor kort rekening met een risico-averse markt, waarmee de dollar, samen met de yen en de Zwitserse frank, de munt is die marktpartijen willen hebben. "Die afkeer zien we op de valutamarkt nu niet terug, omdat de markt naar het zich laat aanzien laat leiden door het vooruitzicht dat de Fed terughoudender kan worden met het voornemen de rente te verhogen."

  Van der Meer schat in dat de euro, afhankelijk van hoe het nieuws rondom de nieuwe coronavariant zich verder ontwikkelt, nog ruimte heeft tot 1,1450 dollar. "Macro-economische data lijken voorlopig even van ondergeschikt belang, tenzij de huidige zorgen over de omikron-variant duidelijk afnemen", aldus de handelaar van Ebury dinsdag. "Tot dat moment blijft de markt onrustig", aldus Van der Meer.

  De onzekerheid over de nieuwe Omikron-variant en het gebrek aan informatie over de besmettelijkheid daarvan, betekent dat de marktreactie op nieuws van de gezondheidsautoriteiten beide kanten kan uitschieten. "We verwachten dat de correlatie tussen risicoaversie en de euro, de Amerikaanse dollar en opkomende markten blijft bestaan totdat die onzekerheid afneemt."

  De Japanse industriële productie liep in oktober met 1,1 procent op, maar bleef daarmee wel beduidend achter bij de overheidsprognoses. Voor november wordt een verdere stijging van de productie verwacht.

  De Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie, zoals deze wordt gemeten door de overheid van het land, duidde voor november weer op een lichte groei met een index van 50,1. Daarvoor was 49,6 voorzien. Woensdag volgen de cijfers van Markit.

  In Frankrijk liepen de consumentenprijzen in november op jaarbasis met 2,6 procent op tegen een inflatie van 2,4 procent op jaarbasis in oktober. De inflatie in de eurozone bedroeg in november 4,9 procent. In oktober was dit 4,1 procent en in september 3,4 procent. De verwachting van economen voor november lag op 4,5 procent.

  De Duitse werkloosheid liet in november een verdere daling zien, op aangepaste basis nu naar 5,3 procent tegen 5,4 procent in oktober.

  In de Verenigde Staten staan vanmiddag de huizenprijzen over september, de inkoopmanagersindex van Chicago over november en het consumentenvertrouwen zoals dat wordt gemeten door het onderzoeksbureau The Conference Board, eveneens over november, op de agenda.

  Het optreden van Powell voor de Senaat, samen met de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen, vindt vanmiddag om 16.00 uur plaats.

  De euro noteerde dinsdag 0,6 procent hoger op 1,1359 dollar. De Europese munt noteerde 0,3 procent hoger op 0,8504 Britse pond. Het Britse pond steeg dinsdag 0,4 procent en noteerde op 1,3359 dollar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Inflatie eurozone neemt sterk toe
  30-11-2021 11:11 - In november 4,9 procent prijsstijging.

  (ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in de eurozone zijn in november sterker dan verwacht gestegen. Dit bleek dinsdag uit voorlopige cijfers van Eurostat.

  De inflatie bedroeg in november 4,9 procent. In oktober was dit 4,1 procent en in september 3,4 procent. De verwachting van economen voor november lag op 4,5 procent.

  De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in november 2,6 procent op jaarbasis. De inflatie zonder de volatiele prijzen voor onder meer voeding, energie en alcohol, was in oktober nog 2,0 procent.  

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX opnieuw onder druk.
  30-11-2021 10:52 - Nieuwe coronavariant houdt gemoederen bezig.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zakte dinsdag gedurende de ochtend opnieuw weg, vanwege oplopende zorgen over de nieuwe coronavariant. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 1,3 procent tot 776,99 punten.

  CEO Stéphane Bancel van Moderna liet in een gesprek met de Financial Times doorschemeren dat de bestaande vaccins vermoedelijk minder effectief zijn tegen de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Hij zei dat het nog maanden kan duren voordat er op grote schaal nieuwe vaccins kunnen worden gemaakt.

  "Het marktsentiment verslechterde direct na het nieuws", zagen analisten van UniCredit.

  Hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen stelde dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken welke economische gevolgen de nieuwe variant zal hebben. De bank blijft nog steeds positief over aandelen. "Er zijn de afgelopen maanden meerdere virusvarianten opgedoken, die ook allemaal een Griekse letter als naam kregen, maar uiteindelijk geen bijkomende problemen hebben veroorzaakt. Stel dat Omikron de huidige vaccins grotendeels omzeilt, dan nog is de situatie fundamenteel verschillend met die van maart 2020", aldus Aben, erop wijzend dat veel mensen inmiddels zijn gevaccineerd.

  Overheden en centrale banken komen volgens Aben bovendien met steun als Omikron grote negatieve economische impact heeft. "Centrale banken zullen hun plannen voor het terugschroeven van het huidige ruime geldbeleid dan naar verwachting uitstellen. Ook hier leert de ervaring dat beleggers hieruit moed putten", aldus Aben.

  Vanmiddag zal voorzitter Jerome Powell tijdens een speech waarschuwen voor de gevolgen van de Omikron-variant voor de inflatie. Door de nieuwe variant zullen de verstoringen in de aanvoerketen langer aanhouden, verwacht Powell, en daarmee de hogere inflatie ook.

  "De daling vanochtend op de beurzen laat zien dat het sentiment deze week vermoedelijk extreem onvoorspelbaar blijft, totdat we een duidelijk beeld krijgen van de nieuwe coronavariant", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

  Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1364. De olieprijzen liepen met 2,4 procent terug.

  Op macro-economisch vlak bleek de Duitse werkloosheid in november weer te zijn afgenomen, terwijl de Franse inflatie in een hoger tempo steeg. 

  Stijgers en dalers

  Onder de vrijwel volledig roodgekleurde hoofdaandelen verloren de grondstoffenfondsen ArcelorMittal en Royal Dutch Shell 1,7 tot 3,1 procent. Just Eat Takeaway.com leverde 2,9 procent in.

  In de AMX verloren Inpost en Air France-KLM tot 4,3 procent. Flitshandelaar Flow Traders won juist 1,5 procent.

  In de AScX verloor ForFarmers 4,0 procent.

  Avantium profiteerde van een koopaanbeveling van Berenberg en steeg 4,5 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Degroof Petercam zet IMCD op verkooplijst
  30-11-2021 10:16 - Koersdoel wel omhoog naar 170,00 euro.

  (ABM FN-Dow Jones) Degroof Petercam heeft dinsdag het advies voor IMCD verlaagd naar Reduceren, maar het koersdoel ging wel van 150,00 naar 170,00 euro.

  IMCD heeft volgens analist Luuk van Beek een "uitstekende" autonome omzetgroei gerealiseerd van 14 procent in de eerste negen maanden van dit jaar. Na twee jaar van ondermaatse groei, toont IMCD nu een duidelijk versnelling, aldus de analist.

  IMCD gaf geen inzicht in hoe de autonome groei momenteel is verdeeld over volume, mix en prijs, maar liet wel weten dat het de hogere kosten kon doorberekenen aan klanten. "IMCD is ervan overtuigd dat de buitengewone marktomstandigheden aanhouden in 2022. Dit neemt niet weg dat de vergelijkingsbasis uitdagender wordt", waarschuwde Van Beek.

  In het tweede kwartaal profiteerde IMCD nog van een zeer gemakkelijke vergelijkingsbasis ten opzichte van een jaar eerder, toen er sprake was van krimp, terwijl in IMCD in het derde kwartaal van 2020 een kleine autonome groei boekte. In het vierde kwartaal van 2020 was de groei alweer 5 procent, zo merkte Van Beek op. "We verwachten dan ook dat de autonome omzetgroei zal afnemen, maar wel blijft steken op een solide niveau van 7 procent in 2022."

  De waardering van iMCD is stevig, volgens Van Beek, waarbij de waarderingsratio's voor IMCD ook nog eens veel sneller stegen dan die voor sectorgenoten. 

  Het aandeel IMCD koerste dinsdagochtend 1,0 procent lager op 196,10 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Omzetstijging in uitzendsector blijft dubbelcijferig - ABU
  30-11-2021 10:10 - Toename omzet 11 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) De stijging van het aantal gewerkte uren en de omzet in de Nederlandse uitzendsector is ook in de afgelopen weken weer flink opgelopen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van brancheorganisatie ABU.

  In periode 11, die liep van 11 oktober tot en met 7 november, namen de uitzenduren met 7 procent toe en steeg de omzet met 11 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

  In de technische sector steeg het aantal uren afgelopen periode met 10 procent en nam de omzet met 12 procent toe.

  De administratieve sector zag de uren met 3 procent en de omzet met 6 procent stijgen.

  In de industrie stegen de uren met 8 procent en liep de omzet met 12 procent op.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Duitse werkloosheid in november weer afgenomen
  30-11-2021 10:04 - Werkloosheid nam met 34.000 af.

  (ABM FN-Dow Jones) Het aantal werklozen in Duitsland is in november opnieuw gedaald. Dat meldde het Federale Arbeidsbureau dinsdag.

  In november liep het voor seizoensinvloeden aangepaste aantal werklozen met 34.000 terug, na een afname in oktober met 40.000 op maandbasis. Economen hadden voor november gerekend op een daling met 23.500.

  Het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage kwam in november daarmee uit op 5,3 procent tegen 5,4 in oktober. In juli was de werkloosheid nog 5,6 procent.

  In totaal zaten er in november 2,317 miljoen Duitsers zonder baan. In oktober waren er dit er nog 2,377 miljoen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Aegon benoemt Astrid Jakel als Chief Risk Officer
  30-11-2021 09:55 - Per 1 maart.

  (ABM FN-Dow Jones) Aegon zal Astrid Jäkel per 1 maart 2022 als Chief Risk Officer benoemen. Dit maakte de verzekeraar dinsdag bekend.

  Jäkel komt over van consultant Oliver Wyman.

  CEO Lard Friese roemde haar bijna 20 jarige ervaring in het vak.

  Jäkel volgt Allegra van Hövell-Patrizi op. Zij werd in juni 2021 benoemd tot CEO Aegon Nederland.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX lager van start gegaan
  30-11-2021 09:11 - Over brede linie lager.

  (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste dinsdag kort na de beursgong 0,9 procent lager naar 779,89 punten, terwijl de Midkap 0,8 procent prijs gaf.

  Onder de vrijwel volledig roodgekleurde hoofdaandelen verloren de grondstoffenfondsen ArcelorMittal en Royal Dutch Shell meer dan 2 procent. Ook vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield verloor 2 procent. 

  In de AMX verloren AMG en Air France-KLM 3 procent. Flitshandelaar Flow Traders won juist meer dan 1 procent. 

  In de AScX verloor B&S Group 2 procent.

  Door: ABM Financial News. Avantium profiteerde van een koopaanbeveling van Berenberg en steeg 2,0 procent.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Boskalis aast met consortium op Deens energie-eiland
  30-11-2021 09:07 - Geen financiële details gemeld.

  (ABM FN-Dow Jones) Boskalis heeft samen met drie andere partijen, waaronder het Belgische DEME, een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Copenhagen Infrastructure Partners om te bieden op de ontwikkeling van een energie-eiland in de Deense Noordzee. Dit maakte Boskalis dinsdagochtend bekend.

  Het Deense Energieagentschap is momenteel in gesprek met potentiële bieders voor de tender, die vermoedelijk in het derde kwartaal van 2022 zal worden toegewezen.

  De NJORD Group bestaat naast Boskalis en DEME nog uit ACCIONA en MT Højgaard International.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Franse inflatie versnelt
  30-11-2021 08:55 - Krap 3 procent prijsstijging in november.

  (ABM FN-Dow Jones) De Franse consumentenprijzen zijn in november weer in een hoger tempo gestegen dan een maand eerder. Dit bleek dinsdag uit voorlopige cijfers van het Franse bureau voor de statistiek.

  De prijzen stegen afgelopen maand met 2,8 procent op jaarbasis na een stijging met 2,6 procent in oktober. De energieprijzen stegen in november nog harder dan in oktober, met liefst 21,6 procent tegenover 20,2 procent. De voedselprijzen stegen in november met slechts 0,4 procent, waar dit een maand eerder 0,7 procent was.

  Op maandbasis steeg het Franse prijspeil in november met 0,4 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Berenberg zet Avantium op kooplijst
  30-11-2021 08:52 - Met koersdoel van 5,20 euro.

  (ABM FN-Dow Jones) Berenberg is begonnen met het volgen van Avantium en gaf een koopadvies met een koersdoel van 5,20 euro af. Dit bleek dinsdag uit een rapport van de zakenbank.

  Volgens analist Priyanka Patel wil Avantium het eerste bedrijf zijn die een 'groene' plasticfles op de markt brengt.  Die PEF-fles wordt vervaardigt met de YXY-technologie van Avantium gebaseerd op plantaardige suikers.

  In 2030 voorziet de analist een omzet van meer dan 200 miljoen euro voor Avantium, met een "aantrekkelijke" EBITDA-marge van ongeveer 30 procent dankzij de verkoop van licenties voor zijn technologie.  

  Wel waarschuwt Patel dat om dit alles te kunnen verwezenlijken, er een nieuwe FDCA fabriek moet worden gebouwd, waarvoor de financiering nog altijd niet rond is.

  Het aandeel Avantium sloot maandagavond op 3,44 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Hendriks meldt weer groter belang in Lavide
  30-11-2021 08:51 - Belang boven meldingsgrens.

  (ABM FN-Dow Jones) D. Hendriks heeft een groter belang in Lavide gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 26 november 2021.

  Hendriks meldde een kapitaalbelang van 3,02 procent met een dito stemrecht. Op 19 oktober dit jaar meldde Hendriks een belang van 2,08 procent, terwijl hij op 8 juni een eerste belang meldde van 3,72 procent.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Under Armour kiest voor RFID van Nedap
  30-11-2021 08:50 - Geen financiële details gemeld.

  (ABM FN-Dow Jones) Nedap is geselecteerd door Under Armour om Nedap's iD Cloud-platform voor voorraadzichtbaarheid uit te rollen. Dit meldde Nedap dinsdagochtend, zonder financiële details te noemen.

  Het platform wordt mondiaal ingezet in 400 van Under Armour's eigen en geëxploiteerde winkels.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • EuroPacific Growth Fund meldt belang in ABN AMRO
  30-11-2021 08:49 - Kapitaalbelang ruim 3 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) EuroPacific Growth Fund heeft voor het eerst een belang in ABN AMRO gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 24 november 2021.

  EuroPacific Growth Fund meldde een kapitaalbelang van 3,05 procent met een stemrecht van eveneens 3,05 procent. 

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Verlies easyJet neemt iets af
  30-11-2021 08:33 - Luchtvaarder spreekt van positief momentum.

  (ABM FN) EasyJet heeft in afgelopen gebroken boekjaar het verlies wat teruggebracht, maar werd nog steeds flink geraakt door de coronacrisis. Dit bleek dinsdagochtend uit een update van de Britse luchtvaarder.

  "We hebben [in] het boekjaar 2021 boven verwachting gepresteerd", aldus CEO Johan Lundgren van easyJet dinsdag. "Dit kwartaal laat een veelbelovende start van het nieuwe jaar zien, met een fors aantrekkende vraag voor de wintervakantieperiodes en een toenemende vraag voor het vierde kwartaal van 2022 capaciteit in de zomer, waarvan we verwachten dat deze dichtbij het niveau van boekjaar 2019 zal liggen. Als grootste luchtvaartmaatschappij van het Verenigd Koninkrijk verwachten we een flinke herstelslag te kunnen maken, nu het VK in de zomer weer volop gaat draaien", zo stelde de topman.

  "Samenvattend, we blijven ons ervan bewust dat er onzekerheden blijven bestaan deze winter, maar we zien ook unieke kansen om nieuwe klanten te werven en marktaandeel op concurrenten te winnen gedurende deze periode."

  Het is volgens easyJet te vroeg om te zeggen welke impact de nieuwe coronavariant Omicron zal hebben op Europese reizen en eventuele beperkingen die hieruit kunnen voortvloeien. "Hoewel we een toename in omboekingen hebben gezien met enige afzwakking van de verkoop voor het eerste kwartaal, is het echt bemoedigend om te zien dat we nog steeds goede niveaus van nieuwe boekingen voor de tweede jaarhelft zien en we verwachten nog steeds dat het vierde kwartaal van 2022 een terugkeer zal zien naar bijna pre pandemische capaciteitsniveaus zodra mensen hun langverwachte zomervakantie nemen", aldus de luchtvaarder.

  In het afgelopen jaar, dat liep tot 30 september, boekte easyJet een omzet van 1,5 miljard Britse pond. Dat is een halvering van de omzet een jaar eerder. Ook de omzet per stoel liep terug, van 54,35 naar 50,54 pond.

  In het afgelopen jaar werden er 20,4 miljoen passagiers vervoerd, tegen 48,1 miljoen een jaar eerder.

  Het verlies voor belastingen bedroeg 1,0 miljard pond tegen 1,3 miljard pond een jaar eerder.

  Outlook

  Voor 2022 verwacht easyJet het vlootplan te verhogen met 25 toestellen en worden er ‘slots’ toegevoegd op de luchthavens in Gatwick, Porto, Lissabon en Linate. 

  In het lopende eerste kwartaal verwacht easyJet op een capaciteit van 65 procent ten opzichte van 2019 te kunnen vliegen. Enkele maanden geleden hield easyJet nog rekening met een capaciteit van 70 procent voor het eerste kwartaal. De voorziene bezettingsgraad zal circa 80 procent zijn.

  Voor het tweede kwartaal wordt een capaciteit van 70 procent verwacht ten opzichte van twee jaar geleden.

  In het vierde kwartaal van 2022 denkt easyJet dat de capaciteit weer bijna op het niveau van 2019 zal zitten. 

  Door: ABM Financial News.
  pers@abmfn.be
  Redactie: +32(0)78 486 481

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • AEX flink lager van start door zorgen over omicron-variant
  30-11-2021 08:12 - Futures scherp lager.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting fors lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 1,4 procent.

  De futures reageerden vanochtend onder meer negatief op de publicatie van een interview van de Financial Times met de topman van Moderna, Stéphane Bancel, waarin hij aangaf dat bestaande vaccins veel minder effectief zijn in de bestrijding van de nieuwe omicron-variant van het coronavirus. Een goed werkend vaccin kan bovendien nog maanden op zich laten wachten, denkt Bancel.

  Ook werd maandagavond laat de tekst bekend gemaakt van een toespraak die de voorzitter van de Federal Reserve, Jerom Powell, later vandaag zal houden voor de senaat. Powell zal zeggen dat de nieuwe omicron-variant een risico voor de economie betekent, terwijl het de onzekerheid over de de al te hoge inflatie vergroot. De bankier vreest dat de verstoringen die de inflatie aanjagen, nog tot ver in 2022 aanhouden.

  Het nieuwe virus heeft ondertussen ook Azië bereikt. In Australië werden 5 gevallen gerapporteerd en het kabinet in Canberra komt vandaag in een spoedzitting bijeen. In Singapore werden 2 gevallen gemeld. Hongkong voert ondertussen een toegangsverbod voor niet-ingezetenen uit steeds meer verschillende landen in.

  De Hang Seng index in Hongkong koerste vanochtend aanvankelijk nog nipt in het groen, maar de hoofdgraadmeter noteert inmiddels 2,3 procent lager. Ook de olieprijs staat in de Aziatische handel met een daling van 3,4 procent flink onder druk. Maandagavond in New York  steeg de olie-future juist nog met 2,6 procent. 

  Beurzen lieten maandag herstel zien

  Maandag won de AEX nog 0,7 procent op een slot van 787,01 punten, na een daling op vrijdag van 3,2 procent, toen duidelijk werd dat een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken. 

  Ook Wall Street koerste maandag onder aanvoering van technologie aandelen hoger. Techbeurs Nasdaq klom bijna 2 procent, terwijl de winst voor de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index beperkt bleef tot 0,7 procent. De futures noteren nu echter weer scherp lager.

  “Vrijdag werd in paniek verkocht”, aldus Ipek Ozkardeskaya, senior analist bij Swissquote Bank. Beleggers hebben het weekend tijd gehad om even op adem te komen. Ook merkte Ozkardeskaya op dat vanwege Thanksgiving eind vorig week de handelsvolumes lager waren, wat de verliezen waarschijnlijk verergerde.

  Nu wachten beleggers op meer duidelijkheid over de overdraagbaarheid en ernst van de omicron-variant en of de huidige vaccins effectief zijn. Sommige vermogensbeheerders vrezen dat de nieuwe variant de mondiale mobiliteit en het economisch herstel in gevaar brengen.

  Anderen verwachten dat de economische gevolgen van de variant beperkt zullen blijven, omdat fabrikanten hun vaccins aanpassen zodat deze ook de nieuwe variant bestrijden.

  “We weten dat in een situatie als deze de wind heel snel kan draaien. We kunnen één nieuwtje krijgen en [de markt duikt] opnieuw in het rood”, aldus Ozkardeskaya.

  “Ondanks de onweerstaanbare aantrekkingskracht van buy-the-dip vanwege de twijfelachtige eerste indicaties over Omicron, zijn we slechts één negatief nieuwsbericht verwijderd van een terugkeer naar paniek”, waarschuwde Jeffrey Halley, senior marktanalist bij Oanda. Halley verwacht dat deze week de krantenkoppen de markten in beweging zullen brengen.

  De Amerikaanse president Joe Biden zei maandag dat er geen reden tot paniek is met betrekking tot de Omicron-variant. Hij verwacht dan ook geen nieuwe lockdowns als gevolg van een eventuele uitbraak.

  Beleggers hebben vandaag vooral oog voor de vrijgave van het Amerikaanse consumentenvertrouwen, de Case Shiller huizenprijzenindex en de voorlopige inflatie in de eurozone in november. 

  Bedrijfsnieuws

  SBM Offshore tekende een contract met het Braziliaanse Petrobras voor een lease- en operate contract van 22,5 jaar voor de FPSO Alexandre de Gusmão. In augustus dit jaar werd al bekend dat de twee partijen een intentieverklaring hadden getekend.

  Berenberg verhoogde het koersdoel voor Aegon van 5,40 naar 6,00 euro bij handhaving van het koopadvies. Verder gaf Berenberg een koopadvies met een koersdoel van 5,20 euro af.

  Slotstanden Wall Street

  De S&P 500 won maandag 1,3 procent op 4.655,27 punten, de Dow Jones index steeg 0,7 procent en eindigde op 35.135,94 punten en Nasdaq sloot 1,9 procent hoger op 15.782,83 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Fed-voorzitter Powell waarschuwt voor risico's Omicron-variant
  30-11-2021 08:02 - Kan inflatie verder aanjagen.

  (ABM FN-Dow Jones) De nieuwe Omicron-variant van het coronavirus kan de verstoringen in de aanvoerketen, die hebben geleid tot een forse opleving van de inflatie, verergeren. Hiervoor waarschuwt voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve in een speech later vandaag.

  In de speech, waarvan de tekst al werd gepubliceerd, benadrukt Powell dat de nieuwe variant de Fed in een moeilijke positie kan brengen in de komende maanden als de inflatie verder zou aantrekken en lonen verder stijgen.

  "De recente stijging van het aantal coronabesmettingen en de opkomst van de Omicron-variant zorgen voor neerwaartse risico's voor de werkgelegenheid, de economie en leiden tot meer onzekerheid voor de inflatie", aldus Powell. "Toenemende zorgen over het virus kunnen ertoe leiden dat werknemers minder geneigd zijn om naar het werk te gaan, hetgeen het herstel van de arbeidsmarkt zal vertragen en de verstoringen in de aanvoerketen zal verergeren."

  Powell wees er nogmaals op dat de inflatie ver boven de doelstelling van 2 procent ligt. In oktober kwam de inflatie in de VS nog uit op 5 procent. Verstoringen in de aanvoerketen hebben het fabrikanten moeilijk gemaakt om aan de sterke vraag te voldoen, zo merkte Powell op, terwijl de hoge energieprijzen en hogere huren ook bijdragen aan de inflatie.

  De Fed verwacht nog steeds dat de inflatie "significant" zal dalen in het komende jaar als vraag en aanbod weer meer in balans komen. Wel waarschuwt de bankier dat de verstoringen die de inflatie aanjagen nog tot ver in 2022 zullen aanhouden.

  Powell zei verder dat de arbeidsmarkt in hoog tempo verbetert. "De lonen stijgen in een stevig tempo." Toch is er nog het nodige te doen alvorens er sprake is van volledige werkgelegenheid, zo stelde de bankier.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Fastned opent vier oplaadstations in Frankrijk
  30-11-2021 07:51 - Moeten er negen worden.

  (ABM FN-Dow Jones) Fastned heeft vandaag de eerste vier snellaadstations in Frankrijk geopend. Dit maakte de exploitant van snellaadstations dinsdag bekend.

  Het is de bedoeling dat er in de komende weken nog vijf stations volgen op de belangrijkste wegen tussen Parijs en Lyon.

  De ontwikkeling van de stations komt nadat Fastned een aanbesteding had gewonnen van het Franse tolwegbedrijf APRR/AREA. Fastned voegt hiermee een zesde land toe aan het Europese netwerk van snellaadstations.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.