VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

  • Media: Euronext wil profiteren van defensie-investeringen
    27-06-2025 20:21 - Beursuitbater organiseert Aerospace and Defence Funding Days op 7 en 8 juli.

    (ABM FN-Dow Jones) Beursuitbater Euronext probeert beursgangen van defensiebedrijven aan te trekken en gretige investeerders het hof te maken om te profiteren van het momentum in de sector nu landen hun defensie-uitgaven verhogen. 

    Het bedrijf heeft daarom potentiële investeerders uitgenodigd voor de Euronext Aerospace and Defence Funding Days op 7 en 8 juli om virtueel kennis te maken met bedrijven die mogelijk plannen hebben voor een beursgang, volgens een uitnodiging die persbureau Bloomberg heeft ingezien. 

    Het evenement "zal de contacten tussen bedrijven en investeerders uit heel Europa versnellen, in diverse sectoren zoals luchtvaart, cyberbeveiliging, drones, landverdediging en nieuwe ruimtevaart", vertelde Mathieu Caron, hoofd van de primaire markten bij Euronext, aan Bloomberg. 

    Het doel is om de bedrijven voor te bereiden op een succesvolle beursgang op Euronext, aldus Caron.

    Na de virtuele ontmoetingen zal Euronext feedback vragen over elk bedrijf om de "IPO-rijpheid" van de ondernemingen te peilen, aldus Bloomberg.

    NAVO-leden kwamen afgelopen week overeen om de defensie-uitgaven te verhogen tot 5 procent van het bruto binnenlands product, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zijn Europese bondgenoten herhaaldelijk de les had gelezen over te lage investeringen in de nationale veiligheid.

  • Records in de maak op Wall Street
    27-06-2025 19:35 - Optimisme over handelsakkoorden.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag hoger met nog een paar uur handel te gaan, met records in de maak voor de S&P 500 en Nasdaq.

    De toonaangevende S&P won 0,6 procent op 6.177,62 punten, de Dow Jones index steeg 1,1 procent op 43.862,61 punten en de Nasdaq noteerde 0,5 procent hoger op 20.263,16 punten. 

    Het optimisme wordt vrijdag onder meer gevoed door een bericht dat de Amerikanen en Chinezen een raamakkoord hebben getekend, ter afronding van een eerder gemaakte afspraken. Daarmee lijkt de weg vrij naar een definitieve handelsdeal. En volgens minister Howard Lutnick van Handel zijn er nog 10 andere handelsakkoorden zo goed als klaar. Volgens persbureau Bloomberg zouden de VS en Europese Unie er vertrouwen in hebben dat er voor de deadline van 9 juli een akkoord kan worden gesloten.

    Tot nu sloten alleen de Britten een deal met de Amerikanen na het importheffingenoffensief van Trump. 

    De kerninflatie in de Verenigde Staten liep in mei op naar 2,7 procent, van 2,6 procent in april, bleek verder uit het PCE-rapport. Dit is voor de Federal Reserve een belangrijke indicator. Economen rekenden vooraf op een stijging van de kerninflatie op jaarbasis van 2,5 naar 2,6 procent. 

    Vergeleken met een maand eerder stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent en de kernprijzen, zonder de volatiele prijzen van voeding en energie, met 0,2 procent. 

    De gezinsinkomens daalden met 0,4 procent en de bestedingen met 0,1 procent. 

    Volgens James Knightley van ING zijn de Amerikaanse consumentenbestedingen sinds het begin van het jaar met 0,2 procentpunt gedaald omdat huishoudens zich zorgen maken over de prijsstijgingen als gevolg van de invoerrechten en de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt, terwijl ze grote schommelingen in hun vermogen ervaren. 

    "De inflatieangst rond de importheffingen zal de Fed voorlopig waarschijnlijk in de wachtstand houden, maar er zijn steeds meer argumenten voor renteverlagingen", aldus de econoom. ING verwacht een eerste renteverlaging nog steeds na de zomer.

    Uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan bleek vrijdag dat het consumentenvertrouwen in de VS in juni nog iets harder is gestegen, terwijl de inflatieverwachting nog iets verder terugliep.

    De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van 52,2 in mei naar 60,7 deze maand. Halverwege de maand werd voor juni al een vertrouwenscijfer van 60,5 gemeld.

    Maar, "ondanks de stijging in juni blijft het sentiment echter ongeveer 18 procent onder dat van december 2024, vlak na de verkiezingen", aldus Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan. Consumenten denken nog steeds dat er een economische vertraging komt en verwachten dat de inflatie uiteindelijk weer op zal lopen. 

    Toch daalde de inflatieverwachting voor de komende 12 maanden in juni van 6,6 naar 5,0 procent. De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar nam af van 4,2 naar 4,0 procent. 

    "De bezorgdheid van consumenten over de mogelijke impact van de importheffingen op de toekomstige inflatie is in juni iets afgenomen. Toch blijven de inflatieverwachtingen boven de waarden van de tweede helft van 2024, wat de wijdverspreide overtuiging weerspiegelt dat de inflatierisico's nog niet volledig zijn afgenomen", aldus Hsu.

    De olieprijs daalde vrijdagavond licht tot circa 65 dollar per vat. De euro/dollar noteerde op 1,1725. 

    Bedrijfsnieuws 

    Nike steeg liefst 16 procent nadat de sportschoenenmaker weliswaar fors minder winst boekte dan een jaar eerder, maar het toch beter deed dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf heeft volgens analisten steken laten vallen en trends gemist, en probeert zich nu weer te revancheren door te focussen op de wensen van sporters. 

    Techbedrijf Concentrix boekte tegenvallende resultaten maar steeg licht.

    Core Scientific noteerde nog eens 1,8 procent hoger. Donderdag steeg het aandeel al met 33 procent, nadat The Wall Street Journal meldde dat Coreweave het digitale infrastructuurbedrijf wil overnemen. 

    Nvidia koerste vrijdag 1,3 procent hoger. De chipreus heroverde deze week zijn plek als meest waardevolle beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf, met een beurswaarde van 3,78 biljoen dollar.

    Een andere favoriet in de AI-hype op de beurs, Palantir Technologies, dat dit jaar al 91 procent meer waard werd, noteerde richting het weekend 4 procent lager.

    Tesla daalde licht. Omead Afshar, een oudgediende adjudant van topman Elon Musk, vertrekt bij het bedrijf, meldde The Wall Street Journal. 

  • Media: EU en VS verwachten voor 9 juli handelsakkoord te sluiten
    27-06-2025 19:23 - Aldus Bloomberg.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie en de Verenigde Staten denken dat ze een handelsakkoord kunnen sluiten voor de deadline van 9 juli. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van informatie van ingewijden die bekend zijn met de onderhandelingen.

    Zonder deal tussen de twee economische grootmachten zou Washington een tarief van 50 procent heffen op bijna alle EU-producten en Brussel in reactie daarop met tegenmaatregelen komen.

    De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zou donderdag tijdens een top met Europese leiders haar vertrouwen hebben uitgesproken over het tijdig bereiken van een deal met de VS, zeiden bronnen tegen Bloomberg.

    Volgens Von der Leyen heeft de Amerikaanse regering deze week een nieuw voorstel gedeeld en ook is er een verandering in toon merkbaar onder de EU-leiders, die bereid zouden zijn om een zekere mate van onevenwichtigheid in een handelsovereenkomst te accepteren om een escalatie te voorkomen, aldus het persbureau.

    De Amerikaanse handelsminister Howard Lutnick sloot zich aan bij de opmerkingen van Von der Leyen in een interview met Bloomberg TV op donderdag. Hij zei dat de EU het tempo van de onderhandelingen de afgelopen weken had opgevoerd en zo de basis had gelegd voor een akkoord.

    "Europa heeft uitstekend werk verricht, ze werken hard", aldus Lutnick. "Ik ben optimistisch; ik denk dat we nu een deal kunnen sluiten", aldus de minister.

    Een woordvoerder van de Commissie, die handelskwesties behandelt voor de EU, reageerde niet direct op een verzoek om commentaar van Bloomberg.

  • Europese beurzen goedgeluimd richting het weekend
    27-06-2025 18:32 - Records op Wall Street.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 1,1 procent tot 543,63 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,6 procent op 24.033,22 punten. De Franse CAC 40 won 1,8 procent bij een stand van 7.691,55 punten. De Britse FTSE ging 0,7 procent hoger op 8.798,91 punten.

    Richting het weekend was er optimisme over de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China, die hun raamakkoord inmiddels hebben ondertekend, zodat de weg vrij is voor een definitief akkoord tussen de twee grootmachten. Ook hoopt de Amerikaanse regering spoedig deals te sluiten met tien andere grote handelspartners, zo zei handelsminister Howard Lutnick.

    Verder zou de Europese Unie overwegen om de importheffingen op diverse Amerikaanse goederen te verlagen, om een snelle deal met president Donald Trump mogelijk te maken, meldde The Wall Street Journal donderdagavond. Daarnaast zou de deadline van 9 juli voor het Witte Huis geen harde eis zijn.

    Analist Philip Marey van Rabobank merkte wel op dat Spanje de handelsbesprekingen tussen de EU en de VS zou kunnen verstoren.

    "Europese leiders denken dat ze handelsconcessie hebben verdiend van de VS voor hun verhoogde bijdragen aan de NAVO. Een groot probleem is Spanje, dat niet bereid is Europa te helpen verdedigen door 5 procent van het bbp uit te geven, maar wel verwacht dat de EU het land beschermt tegen Amerikaanse importheffingen. Of andere EU-landen blij zijn met deze dubbele meelift-politiek valt nog te bezien. Ze hebben veel geld vrijgemaakt om president Trump te paaien, maar Spanje zou de besprekingen kunnen verstoren", waarschuwde Marey.

    Het handelsoptimisme was vrijdag aan beide kanten van de oceaan evenwel merkbaar, want Wall Street stevent vrijdag af op nieuwe records.

    Zo sluiten de financiële beurzen een week die turbulent begon toch positief af, volgens analisten van Interactive Investor, ook gesteund door de gedachte dat het staakt-het-vuren tussen Israël en Iran vooralsnog stand houdt.

    Toch blijven analisten van Bank of America negatief over Europese aandelen, zo bleek vrijdag uit een analistenrapport. Hoewel de groei in de eurozone aantrekt, blijft de Amerikaanse bank sceptisch over een duidelijk opwaartse trend dit jaar, aangezien de stimuleringsmaatregelen ter ondersteuning van de Duitse klimaat- en energietransitieplannen tijd nodig hebben om effect te sorteren.

    Op macro-economisch vlak bleek vrijdag dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in juni negatief is gebleven, wat eerder al duidelijk werd uit voorlopige cijfers. De index, die het vertrouwen weergeeft, verslechterde van -15,1 in mei naar -15,3 deze maand. Het vertrouwen noteert daarmee nog altijd ver onder het lange termijngemiddelde.

    Intussen liep de inflatie in Frankrijk en Spanje in juni juist op. Op jaarbasis kwam de inflatie in Frankrijk deze maand uit op 0,9 procent. In mei bedroeg de prijsstijging 0,7 procent. In Spanje liep de inflatie op van 2,0 naar 2,2 procent.

    Volgende week verschijnen inflatiecijfers uit Duitsland en de eurozone.

    De euro/dollar handelde rond het slot op 1,1712, terwijl de olieprijzen licht stegen.

    Bedrijfsnieuws

    Autofabrikanten deden vrijdag goede zaken dankzij het handelsoptimisme. BMW, Daimler Truck en Porsche gingen aan kop in Frankfurt met plussen van 5,3 tot 7,6 procent en Renault en Stellantis wonnen 2,7 en 4,6 procent in Parijs.

    Schneider Electric ging aan kop op de Franse beurs, met een winst van 6,5 procent. Luxeconcern Kering won 5,6 procent.

    Defensie was vandaag niet geliefd. Rheinmetall was de sterkste daler in de DAX, met een verlies van 6,1 procent. In de CAC 40 verloor Thales 1,5 procent.

    Het aandeel Worldline kreeg opnieuw een tik te verwerken en daalde met 9 procent in Parijs. Het Openbaar Ministerie van Brussel meldde vrijdag dat het een onderzoek is gestart naar mogelijke witwasactiviteiten bij de Belgische tak van de Franse betalingsverwerker. Het onderzoek volgt op artikelen in de meida, waarin werd gesteld dat het bedrijf betalingen verwerkte voor bedrijven die betrokken waren bij illegale activiteiten, aldus het Openbaar Ministerie van Brussel in een verklaring. Het onderzoek is toevertrouwd aan de Federale Gerechtelijke Politie, aldus het Brusselse OM.

    In Amsterdam kon Aegon 3,7 procent bijschrijven, terwijl Prosus licht daalde.

    In Brussel won Sofina 3,3 procent, gevolgd door D'Ieteren met 2,2 procent. Aedifica en AB InBev moesten als enige een half procent prijsgeven.

    Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot op nieuwe records.

  • KLM doet vakbonden loonbod
    27-06-2025 18:00 - Overleg op 2 juli.

    (ABM FN-Dow Jones) KLM heeft bij aanvang van het weekend de vakbonden beloofd een loonbod te doen. Dit maakte het Nederlandse onderdeel van Air France-KLM nabeurs bekend.

    "KLM laat de 0-lijn los en gaat de vakbonden een loonbod doen", aldus het bedrijf.

    Dit bod zal worden besproken tijdens het zogenaamd multi-overleg. Hiervoor zijn alle tien de vakbonden uitgenodigd waarmee over vier cao's binnen KLM gesproken wordt. "Dit overleg gaat over loon en looptijd, twee onderwerpen die voor al deze cao's relevant zijn."

    "We willen ondanks de financiële uitdagingen waar we als KLM voor staan onze collega's tegemoetkomen", zei Miriam Kartman, directeur HR bij KLM.

    Het multi-overleg vindt plaats op 2 juli.

  • AEX positief het weekend in
    27-06-2025 17:54 - Amerikaanse PCE-kerninflatie licht toegenomen.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met winst geëindigd. De hoofdindex steeg 1,0 procent op 920,14 punten en dat was op weekbasis goed voor een plus van meer dan een procent.

    Het Damrak haalde steun uit het bericht dat de VS en China het raamakkoord dat eerder deze maand werd gerealiseerd inmiddels hebben ondertekend, waarmee de weg open ligt naar een definitieve overeenkomst. De Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick voegde eraan toe dat er nog 10 overeenkomsten met grote handelspartners in de maak zijn.

    Berichten dat de Europese Unie overweegt de importheffingen op Amerikaanse producten te verlagen om snel een handelsakkoord met president Donald Trump te sluiten, zorgden tevens voor optimisme.

    Analist Philip Marey van Rabobank merkte echter op dat Spanje de handelsbesprekingen tussen de EU en de VS zou kunnen verstoren.

    "Europese leiders denken dat ze handelsconcessie hebben verdiend van de VS voor hun verhoogde bijdragen aan de NAVO. Een groot probleem is Spanje, dat niet bereid is Europa te helpen verdedigen door 5 procent van het bbp uit te geven, maar wel verwacht dat de EU het land beschermt tegen Amerikaanse importheffingen. Of andere EU-landen blij zijn met deze dubbele meelift-politiek valt nog te bezien. Ze hebben veel geld vrijgemaakt om president Trump te paaien, maar Spanje zou de besprekingen kunnen verstoren", zei Marey.

    Vanmiddag was er aandacht voor de publicatie van de PCE-index over mei, de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve.

    De PCE-kerninflatie bedroeg op jaarbasis 2,7 procent. Dat was in april nog 2,6 procent. Het algemene inflatiecijfer kwam op jaarbasis uit op 2,3 procent. Ten opzichte van de voorgaande maand betekende dat eveneens een lichte toename. 

    Op maandbasis kwam de kerninflatie uit op 0,2 procent en de algemene inflatie op 0,1 procent. De inkomens van Amerikanen daalden in mei met 0,4 procent op maandbasis, terwijl de bestedingen met 0,1 procent afnamen.

    "De Amerikaanse consumentenbestedingen zijn sinds begin dit jaar met 0,2 procentpunt gedaald, omdat huishoudens zich zorgen maken over de door tarieven veroorzaakte prijsstijgingen en de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt, terwijl ze tegelijkertijd grote schommelingen in hun vermogen ervaren. Inflatieangst rond de importheffingen zal de Fed waarschijnlijk voorlopig aan de zijlijn houden, maar de argumenten voor renteverlagingen nemen toe", zei econoom James Knightley van ING.

    Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vanochtend dat het vertrouwen van Nederlandse fabrikanten in juni voor de vierde maand op rij is verslechterd. De vertrouwensindex daalde van -3,9 in mei naar -5,0 in juni.

    Tevens werd bevestigd dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in juni verder is verslechterd. De index daalde van -15,1 naar -15,3.

    Nieuwe cijfers wezen verder op de aanhoudende dreiging van inflatie. De inflatie in zowel Frankrijk als Spanje liep in juni op en dat was voor het eerst dit jaar. De Franse inflatie kwam op jaarbasis uit op 0,9 procent, van 0,7 procent in mei. Ook in Spanje was in juni sprake van een toename en wel van 2,0 naar 2,2 procent.

    Uit de VS kwam vanmiddag het nieuws dat het consumentenvertrouwen in juni iets harder is gestegen dan aanvankelijk werd gedacht. De vertrouwensindex steeg van 52,2 naar 60,7, terwijl bij een tussentijdse raming 60,5 werd gemeld.

    De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden daalde van 6,6 naar 5,0 procent, terwijl de inflatieverwachting voor de komende 5 jaar afnam van 4,2 naar 4,0 procent.

    Olie werd vrijdag iets duurder, terwijl de euro/dollar rond het slot in Amsterdam noteerde op 1,1728.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter ging Aegon aan kop met een plus van 3,7 procent. Verliezers waren er nauwelijks. Prosus leverde 0,6 procent in en KPN 0,5 procent.

    DSM-Firmenich steeg met 1,6 procent. Het lopende aandeleninkoopprogramma ter waarde van 500 miljoen euro wordt uitgebreid naar 1 miljard euro. Dit gebeurt, zoals eerder al gecommuniceerd, na de succesvolle afronding van de verkoop van het belang in Feed Enzymes Alliance.

    AkzoNobel won 0,8 procent, nadat het bedrijf zijn belang in AkzoNobel India Paints heeft verkocht. De netto-opbrengst schat AkzoNobel op ongeveer 900 miljoen euro, waarvan het bedrijf 500 miljoen euro zal gebruiken voor het aflossen van schulden. De resterende 400 miljoen euro wil AkzoNobel aanwenden voor de inkoop van eigen aandelen.

    Jefferies was niet onder de indruk, maar Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Akzo van 61,00 naar 63,00.

    In de AMX steeg Basic-Fit met 4,7 procent, gevolgd door Fugro dat 4,2 procent kon bijschrijven. Fugro heeft vier meerjarige contracten gepresenteerd van Petrobras, zo werd vanmiddag bekend. De gecombineerde waarde van de opdrachten in de komende vier jaar bedraagt ongeveer 340 miljoen dollar.

    OCI is van plan om dit jaar en begin volgend jaar nog eens 1 miljard dollar te laten terugvloeien naar de aandeelhouders. Dit meldde het bedrijf vrijdag, na de afronding van de verkoop van de methanolactiviteiten aan Methanex. Ook gaat OCI vervroegd obligaties aflossen voor een totaalbedrag van 600 miljoen dollar. Het aandeel won 2,8 procent.

    Fagron steeg een half procent. Kepler Cheuvreux verhoogde vanochtend het koersdoel van 21,00 naar 25,50 euro en handhaafde daarbij het koopadvies.

    Ook in de Midkap waren er vrijdag nauwelijks dalers. Alleen Vopak en Galapagos eindigden licht in het rood.

    Bij de kleinere aandelen won Fastned 3,7 procent en CM.COM 3,6 procent. TomTom steeg met 1,0 procent, ondanks dat Teslin Participaties een kleiner belang in de navigatiespecialist meldde.

    Theon verloor 6,4 procent en de rode lantaarn was voor Flow Traders, dat zelfs 8,4 procent moest inleveren. De flitshandelaar zag in het tweede kwartaal de handelsvolumes en volatiliteit toenemen in de meeste beleggingscategorieën, vooral in de eerste weken van april. In mei en juni keerden de volumes en volatiliteit terug naar meer normale niveaus, aldus het bedrijf. Bij de digital assets, of crypto, waren de volumes iets hoger dan een jaar eerder maar duidelijk lager dan in het voorgaande kwartaal, merkte Flow op.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerden de beurzen op Wall Street op nieuwe records.

  • OCI wil aandeelhouders blijven belonen
    27-06-2025 17:28 - Na afronding van verkoop van methanolactiviteiten aan Methanex

    (ABM FN-Dow Jones) OCI is van plan om dit jaar en begin volgend jaar nog eens 1 miljard dollar te laten terugvloeien naar de aandeelhouders. Dit meldde het bedrijf vrijdag, na de afronding van de verkoop van de methanolactiviteiten aan Methanex.

    De eerste tranche van ongeveer 700 miljoen dollar is inmiddels goedgekeurd door de raad van bestuur van OCI en zal naar verwachting niet later dan 5 september dit jaar worden uitbetaald via een combinatie van kapitaalterugbetalingen en dividenden in contanten, aldus het bedrijf.

    Een tweede tranche van in totaal maximaal 300 miljoen dollar zal naar verwachting eind 2025 of begin 2026 worden teruggegeven aan de aandeelhouders via een mix van dividenden en mogelijk de inkoop van eigen aandelen, afhankelijk van de goedkeuring van het bestuur en de uitgestelde instroom bij de strategische evaluatie, aldus OCI.

    Het bedrijf kondigde vrijdag ook aan dat het voor 600 miljoen dollar aan obligaties met een looptijd tot 2033 vervroegd gaat aflossen. Deze lening heeft een rente van 6,700 procent.

    De plannen volgen op het afronden van de verkoop van de methanolactiviteiten aan Methanex. De transactie werd gewaardeerd op 1,6 miljard dollar, bestaande uit 1,3 miljard dollar aan contanten en de uitgifte van 9,9 miljoen gewone aandelen van Methanex met een waarde van 346 miljoen dollar. OCI krijgt zo een belang van circa 13 procent in Methanex, zo werd eerder al bekend.

    Het aandeel OCI noteerde vrijdag kort voor het slot 2,6 procent hoger op 7,66 euro.

  • Fugro ontvangt vier contracten van Petrobras
    27-06-2025 17:25 - Met gecombineerde waarde van 340 miljoen dollar.

    (ABM FN-Dow Jones) Fugro heeft vrijdag vier meerjarige contracten gepresenteerd van Petrobras.  

    "Dit is een enorme winst voor Fugro", aldus de bodemonderzoeker.

    De gecombineerde waarde van de opdrachten in de komende vier jaar bedraagt ongeveer 340 miljoen dollar.

    De opdrachten betreffen de inspectie en monitoring van kritieke onderzeese infrastructuur in Brazilië.

    De contracten gaan van start gaan in het vierde kwartaal van 2025. Drie contracten zijn een vervanging van bestaande contracten, "maar tegen betere voorwaarden", en het vierde contract is nieuw.

    Het project waar de contracten onder vallen, was in maart al grotendeels opgenomen in de orderportefeuille van de bodemonderzoeker voor de komende 12 maanden.

  • Beursagenda: macro-economisch
    27-06-2025 16:41 - Volle agenda.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met maandag 7 juli 2025:

    MAANDAG 30 JUNI 2025

    03:30 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - Juni (Chi)

    06:30 Producentenprijzen - Mei (NL)

    08:00 Importprijzen - Mei (Dld)

    08:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (VK)

    08:00 Detailhandelsverkopen - Mei (Dld)

    14:00 Inflatie - Juni vlpg (Dld)

    15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Juni (VS)

    DINSDAG 1 JULI 2025

    00:50 Tankan index - Tweede kwartaal (Jap)

    01:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Jap)

    06:30 Omzet detailhandel - Mei (NL)

    06:30 Inflatie - Juni vlpg (NL)

    09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (NL)

    09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Spa)

    09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Ita)

    09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Fra)

    09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Dld)

    09:55 Werkloosheid - Juni (Dld)

    10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (eur)

    10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VK)

    11:00 Inflatie - Juni vlpg (eur)

    15:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VS)

    16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Juni (VS)

    16:00 Bouwuitgaven - Mei (VS)

    16:00 Vacatures - Mei (VS)

    WOENSDAG 2 JULI 2025

    11:00 Werkloosheid - Mei (eur)

    13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

    14:15 Banenrapport ADP - Juni (VS)

    16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

    DONDERDAG 3 JULI 2025

    01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def.(Jap)

    03:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Chi)

    09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Spa)

    09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Ita)

    09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Fra)

    09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Dld)

    10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (eur)

    10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (VK)

    13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)

    14:30 Banengroei en werkloosheid - Juni (VS)

    14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

    14:30 Handelsbalans - Mei (VS)

    15:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def (VS)

    16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Juni (VS)

    16:00 Fabrieksorders - Mei (VS)

    19:00 Wall Street sluit eerder vanwege Onafhankelijkheidsdag

    VRIJDAG 4 JULI 2025

    08:00 Fabrieksorders - Mei (Dld)

    08:45 Industriële productie - Mei (Fra)

    11:00 Producentenprijzen - Mei (eur)

    15:30 Wall Street gesloten op Onafhankelijkheidsdag

    MAANDAG 7 JULI 2025

    08:00 Industriële productie - Mei (Dld)

    11:00 Detailhandelsverkopen - Mei (eur)

  • Beursagenda: buitenlandse fondsen
    27-06-2025 16:41 - Rustige periode.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met maandag 7 juli 2025:

    MAANDAG 30 JUNI 2025

    - Geen agendapunten

    DINSDAG 1 JULI 2025

    - Geen agendapunten

    WOENSDAG 2 JULI 2025

    13:00 Constellation Brands - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    DONDERDAG 3 JULI 2025

    - Geen agendapunten

    VRIJDAG 4 JULI 2025

    - Geen agendapunten

    MAANDAG 7 JULI 2025

    - Geen agendapunten

  • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
    27-06-2025 16:41 - Weinig gevulde agenda.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met maandag 7 juli 2025:

    MAANDAG 30 JUNI 2025

    - Geen agendapunten

    DINSDAG 1 JULI 2025

    00:00 JDE Peet's - Beleggersdag

    WOENSDAG 2 JULI 2025

    - Geen agendapunten

    DONDERDAG 3 JULI 2025

    - Geen agendapunten

    VRIJDAG 4 JULI 2025

    - Geen agendapunten

    MAANDAG 7 JULI 2025

    09:00 JDE Peet's  Ex-dividend

  • Consumentenvertrouwen VS stijgt nog iets harder
    27-06-2025 16:10 - In juni.

    (ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in juni nog iets harder gestegen dan aanvankelijk gemeld, maar noteert nog wel onder het niveau van een jaar geleden, terwijl de inflatieverwachting inderdaad flink is gedaald. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

    De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van 52,2 in mei naar 60,7 deze maand. Halverwege de maand werd voor juni al een vertrouwenscijfer van 60,5 gemeld.

    Een jaar geleden noteerde de index nog op 68,2.

    Het vertrouwen in de huidige staat van de economie verbeterde van 58,9 naar 64,8, terwijl de ondervraagden over de economische verwachtingen ook positiever werden. Deze deelindex steeg van 47,9 naar 58,1. 

    "Ondanks de stijging in juni blijft het sentiment echter ongeveer 18 procent onder dat van december 2024, vlak na de verkiezingen; de opvattingen van consumenten zijn nog steeds over het algemeen in lijn met een economische vertraging en een toename van de toekomstige inflatie", aldus Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan.

    De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden daalde van 6,6 procent eind mei, naar 5,1 procent in de eerste dagen van juni en kwam aan het eind van de maand zelfs nog iets lager uit op 5,0 procent.

    De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar nam af van 4,2 naar 4,0 procent. 

    "De bezorgdheid van consumenten over de mogelijke impact van de importheffingen op de toekomstige inflatie is in juni iets afgenomen. Toch blijven de inflatieverwachtingen boven de waarden van de tweede helft van 2024, wat de wijdverspreide overtuiging weerspiegelt dat de inflatierisico's nog niet volledig zijn afgenomen", aldus Hsu.

  • Wall Street in de startblokken voor nieuwe records
    27-06-2025 14:57 - PCE-inflatiecijfer maakt geen brokken.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, drijvend op optimisme bij beleggers op het vooruitzicht van meer handelsakkoorden tussen de VS en handelspartners.

    Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de opening tot 0,2 procent in het groen.

    De index ligt daarmee op koers voor nieuwe records, nadat de hoogste intraday- en slotstanden voor de drie grote indices donderdag al zeer dicht waren genaderd maar niet werden overschreden.

    Het optimisme werd onder meer gevoed door een bericht dat de Amerikanen en Chinezen een handelsakkoord hebben getekend, ter afronding van een eerder gemaakte afspraken. Volgens minister Howard Lutnick van Handel zijn er nog 10 andere handelsakkoorden zo goed als klaar. Tot nu sloten alleen de Britten een deal met de Amerikanen na het importheffingenoffensief van Trump. 

    De kerninflatie in de Verenigde Staten steeg in mei naar 2,7 procent, van 2,6 procent in april, bleek voorbeurs uit het PCE-rapport. Dit is voor de Federal Reserve een belangrijke indicator. De gezinsinkomens daalden met 0,4 procent en de bestedingen met 0,1 procent. 

    Vergeleken met een maand eerder stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent en de kernprijzen, zonder de volatiele prijzen van voeding en energie, met 0,2 procent. Economen rekenden vooraf op een stijging van de kerninflatie op jaarbasis van 2,5 naar 2,6 procent. 

    Later vrijdag volgt nog een definitief rapport van de Universiteit van Michigan over het consumentenvertrouwen.

    De olieprijs steeg ongeveer een half procent, tot 65,58 dollar voor de WTI-future en 66,92 dollar voor een vat ruwe Brent-olie.

    De euro/dollar noteerde op 1,1737. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er 1,1700 op de borden. 

    Bedrijfsnieuws 

    Nike steeg 11 procent in de handel voorbeurs nadat de sportschoenenmaker weliswaar fors minder winst boekte dan een jaar eerder, maar het toch beter deed dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf heeft volgens analisten steken laten vallen en trends gemist, en probeert zich nu weer te revancheren door te focussen op de wensen van sporters. 

    Concentrix boekte tegenvallende resultaten en verloor voorbeurs 8,6 procent.

    Core Scientific noteerde nog eens 4 procent hoger voorbeurs. Donderdag steeg het aandeel al met 33 procent, nadat The Wall Street Journal meldde dat Coreweave het digitale infrastructuurbedrijf wil overnemen. 

    Nvidia koerste voorbeurs 0,4 procent hoger. Het AI-chipbedrijf heroverde deze week zijn plek als meest waardevolle beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf, met een beurswaarde van 3,78 biljoen dollar.

    Een andere favoriet in de AI-hype op de beurs, Palantir Technologies, dat dit jaar al 91 procent meer waard werd, leek 0,5 procent lager te openen, na een stijging van ruim 2 procent donderdag. 

    Tesla stond voorbeurs 0,6 procent lager. Omead Afshar, een oudgediende adjudant van topman Elon Musk, vertrekt bij het bedrijf, meldde The Wall Street Journal. 

    Slotstanden

    Wall Street sloot donderdag met winst en snuffelde aan nieuwe records, maar bleef er net onder. De S&P500 index steeg 0,8 procent tot 6.141,02 punten. De Dow Jones-index sloot 0,9 procent hoger op 43.386,84 punten en techbeurs Nasdaq klom 1,0 procent tot 20.167,91 punten. 

  • Amerikaanse PCE-kerninflatie licht gestegen
    27-06-2025 14:38 - Naar 2,6 procent in mei.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse kerninflatie is in mei licht gestegen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

    De PCE-kerninflatie, een belangrijke indicator voor het monetaire beleid van de Federal Reserve, bedroeg op jaarbasis op 2,7 procent. Dat was in april nog 2,6 procent. 

    Het algemene inflatiecijfer kwam op jaarbasis uit op 2,3 procent.

    Ten opzichte van de voorgaande maand was het prijsniveau licht gestegen. De kerninflatie steeg met 0,2 procent en de gewone inflatie was met 0,1 procent gestegen.

    De inkomens daalden in mei met 0,4 procent op maandbasis. De bestedingen van Amerikanen namen met 0,1 procent af.

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Beursblik: Bank of America blijft negatief over EU-aandelen
    27-06-2025 13:43 - Ondanks aantrekkende groei in de eurozone.

    (ABM FN-Dow Jones) Bank of America blijft negatief over Europese aandelen en zit onderwogen in cyclische aandelen ten opzichte van defensieve aandelen. Dit bleek vrijdag uit een analistenrapport van de Amerikaanse bank.

    Hoewel de groei in de eurozone aantrekt, blijven we sceptische over een duidelijk opwaartse trend dit jaar, aangezien de Duitse stimuleringsmaatregelen ter ondersteuning van de Duitse klimaat- en energietransitieplannen tijd nodig hebben om effect te sorteren, stelden de analisten.

    Daardoor verlaagt de bank de weging in zijn portefeuille van nutsbedrijven van overwogen naar marktneutraal na de recente rally van de sector, die met steun van de Duitse stimuleringsmaatregelen sinds februari met circa 24 procent zijn gestegen.

    "Onze prognose van een daling van de wereldwijde PMI naar 49 in het derde kwartaal van 2025 impliceert een daling van circa 10 procent voor de Stoxx 600 tot 490 punten", stellen de analisten.

    De analisten zien echter een opwaarts risico in een scenario waarin de Duitse economie eerder dan verwacht [weer] zal groeien, tegen de achtergrond van een aanhoudende veerkrachtige macro-economische omgeving.

  • Wall Street hoopt op handelsakkoorden
    27-06-2025 13:07 - Aandacht voor PCE-data.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, drijvend op optimisme bij beleggers op het vooruitzicht van meer handelsakkoorden tussen de VS en handelspartners.

    Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,3 procent in het groen.

    De index ligt daarmee op koers voor nieuwe records, nadat die donderdag zeer dicht waren genaderd maar niet overschreden.

    Het optimisme werd onder meer gevoed door een bericht dat de Amerikanen en Chinezen een handelsakkoord hebben getekend, ter afronding van een eerder gemaakte afspraken. Volgens minister Howard Lutnick van Handel zijn er nog 10 andere handelsakkoorden zo goed als klaar. Tot nu sloten alleen de Britten een deal met de Amerikanen na het importheffingenoffensief van Trump. 

    Beleggers kijken vanmiddag uit naar economische cijfers over de gezinsbestedingen, waarin een belangrijk inflatiecijfer voor de Fed is opgenomen, en een definitief rapport van de Universiteit van Michigan over het consumentenvertrouwen.

    De olieprijs steeg ongeveer een half procent, tot 65,54 dollar voor de WTI-future en 66,93 dollar voor Brent.

    De euro/dollar noteerde op 1,1703. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er 1,1700 op de borden. 

    Bedrijfsnieuws 

    Nike steeg 9 procent in de handel voorbeurs nadat de sportschoenenmaker weliswaar fors minder winst boekte dan een jaar eerder, maar het toch beter deed dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf heeft volgens analisten steken laten vallen en trends gemist, en probeert zich nu weer te revancheren door te focussen op de wensen van sporters. 

    Concentrix boekte tegenvallende resultaten en verloor voorbeurs 9 procent.

    Core Scientific noteerde nog eens 6 procent hoger voorbeurs. Donderdag steeg het aandeel al met 33 procent, nadat The Wall Street Journal meldde dat Coreweave het digitale infrastructuurbedrijf wil overnemen. 

    Nvidia noteerde voorbeurs 0,5 procent hoger. Het AI-chipbedrijf heroverde deze week zijn plek als meest waardevolle beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf.

    Palantir, dat dit jaar al 91 procent meer waard werd, leek 0,6 procent lager te openen, na een stijging van ruim 2 procent donderdag. 

    Tesla stond voorbeurs 0,4 procent lager. Omead Afshar, een oudgediende adjudant van topman Elon Musk, vertrekt bij het bedrijf, meldde The Wall Street Journal. 

    Slotstanden

    Wall Street sloot donderdag met winst, en snuffelde aan nieuwe records, maar bleef er net onder. De S&P500 index steeg 0,8 procent tot 6.141,02 punten. De Dow Jones-index sloot 0,9 procent hoger op 43.386,84 punten en techbeurs Nasdaq klom 1,0 procent tot 20.167,91 punten. 

  • Europese beurzen opgewekt richting het weekend
    27-06-2025 12:22 - Aandacht voor Amerikaanse PCE-data.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa waren vrijdag rond het middaguur groengekleurd, na het positieve slot op Wall Street en optimisme over de handelstarieven.

    De Stoxx Europe 600 index steeg 0,9 procent op 542,30 punten, de Duitse DAX won 0,8 procent op 23.830,29 punten, de Franse CAC 40 ging zelfs 1,4 procent hoger op 7.659,58 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,5 procent in de plus op 8.777,64 punten.

    Het herstel op de Amerikaanse beurzen sinds de dieptepunten van april is imposant. Futures op de S&P 500 en de Nasdaq 100 bereikten vrijdag nieuwe recordhoogtes, terwijl beleggers vooralsnog de importheffingen, geopolitieke spanningen en taaie inflatie naast zich neer leggen.

    Investment manager Simon Wiersma van ING wees wel op de sterke daling van de Amerikaanse dollar, waardoor de Amerikaanse koerswinsten in euro’s aanzienlijk lager uitvallen.

    De Amerikaanse minister van Handel, Howard Lutnick, zei vandaag dat de VS en China waren overeengekomen hun handelsbestand te herstellen en dat er meer deals op handen waren.

    Ook de signalen van de Europese Unie dat zij overweegt de tarieven op Amerikaanse importproducten te verlagen om zo snel mogelijk een handelsakkoord met Trump te sluiten, zorgden voor een opkikker.

    Interactive Investor meldde dat de financiële markten de week met een frisse wind in de zeilen lijken af te sluiten, nu de wapenstilstand in het Midden-Oosten standhield en het Witte Huis de mogelijkheid van een verlenging van de tariefdeadlines had geopperd.

    Vanochtend bleek dat het consumentvertrouwen in de eurozone negatief was gebleven. De index, die het vertrouwen weergeeft, verslechterde van -15,1 in mei naar -15,3 deze maand. Het vertrouwen noteert daarmee nog altijd ver onder het lange termijngemiddelde.

    De inflatie in Frankrijk en Spanje was daarentegen juist gestegen.

    Vanmiddag zal de aandacht vooral uitgaan naar de Amerikaanse PCE-inflatie en de uitkomsten van de maandelijkse enquête van de Universiteit van Michigan voor het consumentenvertrouwen.

    Een vat Brent olie werd 0,8 procent duurder op 68,25 dollar, terwijl de rentes dicht bij huis bleven.

    De euro/dollar boekte opnieuw terreinwinst en noteerde op 1,1710.

    Stijgers en dalers

    In Frankfurt ging Adidas aan kop met een winst van 3,3 procent. Het aandeel profiteerde van het optimisme bij Nike na de cijfers van donderdagavond.

    De autobedrijven reageerden positief op het mogelijke uitstel van de importtarieven. Porsche steeg 2,8 procent, BMW kon 2,0 bijschrijven en Mercedes-Benz won 1,4 procent.

    Rheinmetall moest vandaag een stap terug doen en daalde met 3,8 procent.

    In Parijs ging Schneider Electric aan kop met een winst van 5,2 procent. Legrand en Kering wonnen beide 3,8 procent

    Thales en Accor verloren 1,0 en 1,4 procent.

    Het aandeel Wordline kreeg opnieuw een tik te verwerken en daalde met bijna 8 procent. Het Openbaar Ministerie van Brussel meldde vrijdag dat het een onderzoek is gestart naar mogelijke witwasactiviteiten bij de Belgische tak van de Franse betalingsverwerker.

    Het onderzoek volgt op artikelen in Le Soir en De Standaard, waarin werd gesteld dat het bedrijf betalingen verwerkte voor bedrijven die betrokken waren bij illegale activiteiten, aldus het Openbaar Ministerie van Brussel in een verklaring.

    Het onderzoek is toevertrouwd aan de Federale Gerechtelijke Politie, aldus het Openbaar Ministerie.

    In Amsterdam kon Aegon ruim 3 procent bijschrijven, terwijl Prosus 1,4 procent daalde.

    In Brussel won Sofina 2,3 procent en moest Azelis 0,7 procent prijsgeven.

    Futures Wall Street

    De futures op Wall Street signaleren een lichtgroene opening.

    De S&P 500 index steeg donderdag 0,8 procent tot 6.141,02 punten. De Dow Jones-index sloot 0,9 procent hoger op 43.386,84 punten en techbeurs Nasdaq klom 1,0 procent tot 20.167,91 punten.


  • Valuta: dollar blijft zwak
    27-06-2025 12:04 - Tegenstrijdige impulsen voor ECB.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse dollar bleef vrijdag zwak tegenover de euro, ondanks een licht herstel na afnemende zorgen over de handelsoorlogen van de Amerikaanse president Donald Trump.

    De euro/dollar noteerde 0,1 procent hoger op 1,1708, en hield de stijging van bijna 2 procent in de afgelopen week daarmee vast.

    De Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick zei dat de Verenigde Staten een handelsdeal met China hebben gesloten en dat akkoorden met nog tien landen op handen zijn.  Intussen zei de EU klaar te zijn om een handelsakkoord te sluiten met de VS. 

    Deze positieve berichten verzachten de zorgen over vertragende economische groei in Amerika. Donderdag bleek de krimp in het afgelopen kwartaal aanzienlijk sterker te zijn geweest, met 0,5 procent, dan de eerder gerapporteerde 0,2 procent. 

    De euro steeg vrijdag verder tegenover de dollar nadat Franse en Spaanse inflatiecijfers voor juni hoger uitvielen dan verwacht. De Franse inflatie steeg van 0,6 procent in mei tot 0,8 procent in juni, waar economen rekenden op 0,7 procent. In Spanje ging de geldontwaarding van 2,0 naar 2,2 procent. De cijfers kunnen speculatie voeden dat de Europese Centrale Bank de rente niet veel verder zal verlagen, om te voorkomen dat de inflatie te sterk stijgt.  

    De koerssprong van de euro tegenover de dollar kan daarentegen juist leiden tot meer renteverlagingen door de ECB, volgens Jane Foley van Rabobank.

    Al hintte de ECB dat het einde van de renteverlagingen nabij is, bij een dure euro mag de rente van beleidsmakers mogelijk wel wat verder omlaag, omdat dit tegenwind betekent voor exporterende Europese bedrijven en daarmee voor de economische groei. Foley denkt dat de ECB geneigd is de bedrijven te helpen omdat ze  "toch al onder druk staan door de onzekerheden rond importheffingen."

    De dollar kwam donderdag verder onder druk, nadat The Wall Street Journal berichtte dat president Trump overweegt om voortijdig een opvolger aan te wijzen voor Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Trump is ontevreden met de onwilligheid van Powell om de rente te verlagen en zou met de voortijdige benoeming de marktverwachtingen over het rentepad na afloop van Powells termijn volgend jaar kunnen beïnvloeden.

    In Azië speelt de afkeer van de Amerikaanse dollar ook een rol. De Taiwanese dollar noteert inmiddels op het hoogste niveau sinds jaren tegenover de Amerikaanse dollar, en steeg dit jaar al met 12 procent. Dit is weer slecht nieuws voor grote Taiwanese techbedrijven zoals TSMC, dat zijn inkomsten vooral in Amerikaanse dollars verdient.

  • Beursupdate: Aegon koploper in groene AEX
    27-06-2025 11:34 - Aandacht voor Amerikaanse PCE-data.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend hoger, geholpen door het positieve sentiment op Wall Street.

    Rond de klok van half 12 steeg de AEX met 0,8 procent tot 917,62 punten.

    Het herstel op de Amerikaanse beurzen sinds de dieptepunten van april is imposant. Futures op de S&P 500 en de Nasdaq 100 bereikten vrijdag nieuwe recordhoogtes, terwijl beleggers vooralsnog de importheffingen, geopolitieke spanningen en taaie inflatie naast zich neer leggen.

    Investment manager Simon Wiersma van ING wees wel op de sterke daling van de Amerikaanse dollar, waardoor de Amerikaanse koerswinsten in euro’s aanzienlijk lager uitvallen.

    "Het verdere verloop van de dollar hangt onder andere af van de renteverwachtingen van de Fed. De laatste dagen is er wat meer geloof in renteverlagingen richting het einde van het jaar. Dit drukt de koers van de ‘greenback’, zolang rentes ook inderdaad dalen", aldus Wiersma.

    "Daartegenover staat dat een wat positievere ontwikkeling van de economie de dollar weer steun kan bieden. Met de berichten van gisteravond dat er een meer definitief handelsakkoord is gesloten met China en dat sectie 899 uit de ‘Big Beautiful Bill Act’, ook wel de ‘Revanche Act’ genoemd, kan worden aangepast, zodat buitenlandse investeerders in de VS geen extra belasting hoeven te betalen, zijn er positieve ontwikkelingen", voegde Wiersma eraan toe.

    Als het gaat om de handelsoorlog, dan lijkt ook hier wat schot in te komen. Het raamakkoord dat China en de VS eerder deze maand in het Zwitserse Genève bereikten, is inmiddels ondertekend. Dit zei de Amerikaanse minister van Handel, Howard Lutnick, vrijdag voor de camera van Bloomberg.

    Lutnick vertelde ook dat president Donald Trump bereid is om de komende twee weken een reeks handelsakkoorden te sluiten, in verband met de naderende deadline van 9 juli. "We gaan 10 overeenkomsten sluiten [...] en dan komen de andere landen aan de beurt", zei de minister volgens Bloomberg.

    Vanochtend bleek dat de Nederlandse producenten in juni opnieuw wat negatiever gestemd waren, wat ook het geval was in de gehele eurozone, terwijl de inflatie in Frankrijk en Spanje is gestegen.

    Vanmiddag zal de aandacht vooral uitgaan naar de Amerikaanse PCE-inflatie en de uitkomsten van de maandelijkse enquête van de Universiteit van Michigan voor het consumentenvertrouwen.

    Een vat Brent olie werd 0,8 procent duurder op 68,29 dollar, terwijl de rentes dicht bij huis bleven.

    De euro/dollar boekte opnieuw terreinwinst en noteerde op 1,1717.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen ging Aegon aan kop met een winst van 3,2 procent. Adyen en IMCD konden 2,5 en 1,9 procent bijschrijven.

    DSM-Firmenich steeg met 1,5 procent. Het lopende aandeleninkoopprogramma ter waarde van 500 miljoen euro wordt uitgebreid naar 1 miljard euro, aldus DSM. Dit gebeurt, zoals eerder al gecommuniceerd, na de succesvolle afronding van de verkoop van het belang in Feed Enzymes Alliance.

    AkzoNobel won 0,5 procent, nadat het bedrijf zijn belang in AkzoNobel India Paints heeft verkocht. De netto-opbrengst schat AkzoNobel op ongeveer 900 miljoen euro, waarvan het bedrijf 500 miljoen euro zal gebruiken voor het aflossen van schulden. De resterende 400 miljoen euro wil AkzoNobel aanwenden voor de inkoop van eigen aandelen.

    Jefferies was niet onder de indruk, maar Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Akzo van 61,00 naar 63,00.

    Prosus was een van de weinige dalers en verloor 1,2 procent.

    In de AMX steeg Basic-Fit met 7,2 procent, gevolgd door Heijmans dat 2,8 procent kon bijschrijven.

    Fagron steeg 1,6 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde vanochtend het koersdoel van 21,00 naar 25,50 euro en handhaafde daarbij het koopadvies.

    Air France-KLM daalde met 0,5 procent.

    Bij de kleinere aandelen won Fastned 4,0 procent en Alfen 2,5 procent.

    TomTom steeg 2,1 procent, ondanks dat Teslin Participaties een kleiner belang in TomTom meldde.

    Theon verloor 3,8 procent en de rode lantaarn was voor Flow Traders, dat circa 9 procent moest inleveren. De flitshandelaar zag in het tweede kwartaal de handelsvolumes en volatiliteit toenemen in de meeste beleggingscategorieën, vooral in de eerste weken van april. In mei en juni keerden de volumes en volatiliteit terug naar meer normale niveaus, aldus het bedrijf. Bij de digital assets, of crypto, waren de volumes iets hoger dan een jaar eerder maar duidelijk lager dan in het voorgaande kwartaal, merkte Flow op.

  • Consumentenvertrouwen eurozone blijft negatief
    27-06-2025 11:06 - En economisch sentiment verslechterde ook.

    (ABM FN-Dow Jones) Het consumentenvertrouwen in de eurozone blijft negatief. Dit bleek vrijdag uit de definitieve cijfers van de Europese Commissie.

    De index, die het vertrouwen weergeeft, verslechterde van -15,1 in mei naar -15,3 deze maand. Daarmee was de daling gelijk aan een voorlopig cijfer.

    Het vertrouwen noteert daarmee nog altijd ver onder het lange termijngemiddelde.

    Het economisch sentiment in de eurozone verslechterde ook. Deze index daalde van 94,8 in mei naar 94,0 in juni.