VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Lagere opening Wall Street in de maak
  18-02-2020 14:55 - Apple waarschuwt voor impact coronavirus.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet, nadat Wall Street maandag de deuren gesloten hield in verband met President's Day. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het rood.

  Het sentiment op de wereldbeurzen werd dinsdag gedrukt door de winstwaarschuwing van Apple op maandagavond. Apple waarschuwde voor de gevolgen van het coronavirus. 

  De fabrikant van onder meer de iPhone verwacht de eigen omzetverwachting voor het lopende kwartaal niet te halen. Apple rekende voor dit kwartaal op een omzet van 63 miljard tot 67 miljard dollar met een brutomarge van 38 tot 39 procent.

  Als gevolg van het coronavirus is het aanbod van iPhones wereldwijd tijdelijk verstoord, aldus Apple, omdat de Chinese fabrieken niet op normaal niveau functioneren. Daarnaast is de vraag in China naar iPhones ook geraakt door de virusuitbraak.

  "Dit is een echte reality check", aldus macrostrateeg Kit Juckes van Société Générale.

  De volledige impact van het coronavirus blijft vooralsnog onduidelijk. Toch menen economen van Capital Economics dat de Chinese economische groei in het lopende eerste kwartaal met 2,5 procentpunt kan teruglopen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019, nadat veel Chinese fabrieken de deuren langer gesloten hielden in verband met het virus.

  Volgens marktanalist David Madden van CMC Market zullen meer bedrijven volgen die hun winstverwachtingen neerwaarts zullen bijstellen als gevolg van het coronavirus. 

  "China is belangrijk als producent, afzetmarkt en als toeleverancier, dus de negatieve impact kan enorm zijn, vandaar dat handelaren bearish op aandelen zijn", aldus Madden.

  In Europa stond het sentiment ook onder druk door de lager dan verwachte Duitse vertrouwensindex ZEW. In januari kwam de verwachtingsindex uit op 26,7, toen een aardige stijging. Over februari daalde de deelindex echter naar 8,7.

  Econoom Carsten Brzeski van ING rekent na deze nieuwe teleurstelling uit Duitsland op fiscale stimulering door Berlijn om te voorkomen dat Duitsland "de zieke man van Europa" wordt.

  Uit de VS kwam dinsdagmiddag dan weer een opsteker, toen bleek dat de zogeheten Empire State index in februari duidelijk gestegen is. Later vandaag krijgen beleggers nog inzicht in het vertrouwen van de Amerikaanse huizenbouwers.  

  Olie noteerde dinsdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,8 procent tot 51,38 dollar, terwijl een april-future Brent 1,9 procent goedkoper werd op 56,55 dollar. 

  De euro/dollar noteerde op 1,0803. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0829. 

  Bedrijfsnieuws

  Walmart boekte in het vierde kwartaal meer omzet, maar de operationele winstgevendheid liep terug, terwijl de aangepaste winst per aandeel onder de analistenconsensus uitkwam. De supermarktketen verhoogde wel het dividend voor het afgelopen boekjaar met 2 procent naar 2,16 dollar per aandeel.

  Bernstein verhoogde het koersdoel voor Tesla van 325,00 naar 730,00 dollar. Het advies blijft market perform. Morgan Stanley besloot het koersdoel te verhogen van 360,00 naar 500,00 dollar, maar merkte daarbij op dat in het meest optimistische scenario de koers kan oplopen naar 1.200 dollar, waar de bank eerder slechts rekende op 650 dollar. Het advies bij Morgan Stanley blijft vooralsnog Onderwogen, "met een erg uitdagend eerste kwartaal in het verschiet". Het aandeel Tesla opent dinsdag vermoedelijk meer dan 5 procent hoger, nadat vrijdag een slotkoers van 800 dollar op de borden stond.

  Dell is dicht bij een overeenkomst om zijn cybersecurity divisie RSA te verkopen aan STG Partners voor meer dan 2 miljard dollar.

  Klinische studies die in Wuhan worden uitgevoerd om een middel tegen het nieuwe coronavirus van Gilead Sciences te testen, gaan langzamer dan gehoopt, aangezien de farmaceut worstelt om geschikte patiënten te rekruteren.

  Warren Buffet heeft afgelopen kwartaal via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway een belang in de Amerikaanse supermarktketen Kroger opgebouwd. Berkshire kocht 18,9 miljoen aandelen Kroger. Verder kocht Berkshire ook bijna 650.000 aandelen Biogen en nog eens 11,5 miljoen aandelen Occidental Petroleum, waarmee het belang in Petroleum ruimschoots verdubbelde. Berkshire verkocht ook 5,7 miljoen aandelen Travelers.

  Franklin Resources neemt vermogensbeheerder Legg Mason over. Dit werd bevestigd nadat The Wall Street Journal dinsdag op basis van bronnen al schreef dat een deal in de maak was. Franklin betaalt 50 dollar per aandeel Legg Mason, dat vermoedelijk 23 procent hoger opent.

  Alstom heeft maandag overeenstemming bereikt over de acquisitie van Bombardier Transportation. Met de overname is een bedrag tussen de 5,8 miljard en 6,2 miljard euro gemoeid. Dit wordt deels in contanten en deels in nieuwe aandelen Alstom betaald. 

  De regering van Donald Trump heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat de Verenigde Staten een importheffing op Europese vliegtuigen gaan verhogen. Per 18 maart zullen vliegtuigen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk worden belast met een importheffing van 15 procent. Dat was sinds oktober 10 procent. Reden hiertoe is dat de Europese Unie ongeoorloofde subsidies verstrekte aan Airbus, zo oordeelde de Wereldhandelsorganisatie. 

  Apple zal vermoedelijk meer dan 3 procent lager openen, na diens omzetwaarschuwing. Ook zal deze waarschuwing de halfgeleidersector vermoedelijk onder druk zetten. De sector zit sowieso in de hoek waar de klappen vallen. De regering van president Donald Trump overweegt namelijk nieuwe handelsrestricties voor China om het gebruik van Amerikaanse apparatuur voor het maken van halfgeleiders te beperken. In Europa staan vandaag halfgeleiders in het rood.

  Slotstanden

  Wall Street bleef maandag gesloten in verband met een feestdag. 

  Vrijdag sloten de Amerikaanse beurzen nog nipt in het groen. De S&P 500 steeg vrijdag 0,2 procent op 3.380 punten en de Nasdaq won 0,2 procent op een slot van 9,731 punten. De Dow Jones index daalde wel 0,1 procent tot 29.398 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Spanje wil grote techbedrijven aanslaan
  18-02-2020 14:50 - Omzetbelasting voor bedrijven als Google en Facebook.

  (ABM FN-Dow Jones) Spanje wil, net als Frankrijk, een digitale belasting invoeren die grote techbedrijven als Google en Facebook dwingt om meer te betalen. 

  Enerzijds zou Spanje zo willen realiseren dat bedrijven belasting betalen waar zij ook de omzet genereren, en anderzijds wordt het gezien als een manier om het tekort van het land terug te dringen.

  Techbedrijven met meer dan 750 miljoen euro aan omzet wereldwijd en meer dan 3 miljoen euro in Spanje zelf zullen voortaan 3 procent omzetbelastingen gaan betalen.

  Op deze manier denkt Madrid circa 2 miljard euro binnen te kunnen halen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Empire State index loopt flink op
  18-02-2020 14:34 - Optimisme over toekomst iets gedaald.

  (ABM FN-Dow Jones) De New York Fed index voor de industrie in de regio New York is in februari duidelijk gestegen. Dit bleek dinsdag uit de publicatie van de index, beter bekend als de Empire State index.

  De index steeg van 4,8 in januari naar 12,9 deze maand. De verwachting van economen lag op een index van 4,5.

  Het optimisme over de vooruitzichten voor de komende zes maanden nam wat af. Deze index daalde 0,7 punt naar een stand van 22,9.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: koersdoelverhogingen voor Tesla
  18-02-2020 14:27 - Morgan Stanley ziet zelfs ruimte naar 1.200 dollar.

  (ABM FN-Dow Jones) Bernstein en Morgan Stanley hebben hun koersdoelen voor Tesla verhoogd. Dit bleek dinsdag uit rapporten van de twee banken.

  Bernstein verhoogde het koersdoel voor Tesla van 325,00 naar 730,00 dollar. Het advies blijft market perform. Morgan Stanley besloot het koersdoel te verhogen van 360,00 naar 500,00 dollar, maar merkte daarbij op dat in het meest optimistische scenario de koers kan oplopen naar 1.200 dollar, waar de bank eerder slechts rekende op 650 dollar. Het advies bij Morgan Stanley blijft vooralsnog Onderwogen, "met een erg uitdagend eerste kwartaal in het verschiet". 

  Het aandeel Tesla opent dinsdag vermoedelijk meer dan 5 procent hoger, nadat vrijdag een slotkoers van 800 dollar op de borden stond.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Iets meer omzet voor Walmart in vierde kwartaal
  18-02-2020 13:43 - Dividend omhoog.

  (ABM FN-Dow Jones) Walmart heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar meer omzet geboekt, maar de operationele winstgevendheid zien teruglopen, terwijl de aangepaste winst per aandeel onder de analistenprognose uitkwam. Dit bleek dinsdag uit de kwartaalrapportage van 's werelds grootste retailconcern.

  Afgelopen kwartaal, dat eindigde op 31 januari, behaalde WalMart een omzet van 141,7 miljard dollar, een stijging van 2,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Online wist Walmart zelfs 35 procent meer om te zetten.

  De operationele winst daalde wel, van 6.067 miljoen naar 5.322 miljoen dollar, een daling van 12,3 procent.

  De nettowinst kwam uit op 4.141 miljoen dollar, een jaar eerder werd in dezelfde periode nog 3.687 miljoen dollar verdiend.

  Met een aangepaste winst per aandeel van 1,38 dollar werden de verwachtingen van de analisten niet gehaald. De consensus van Factset lag op 1,44 dollar per aandeel.

  Dividend

  De onderneming verhoogde het dividend voor het afgesloten boekjaar met 2 procent naar 2,16 dollar per aandeel Walmart in contanten.

  Outlook

  Walmart rekent voor het lopende boekjaar op een stijging van de aangepaste winst per aandeel met 1,5 tot 4,5 procent naar 5,00 tot 5,15 dollar en een omzetgroei van 3 procent op jaarbasis tegen constante valuta.

  De vergelijkbare omzetgroei bij Walmart US, exclusief brandstofverkopen, wordt ingeschat op ten minste 2,5 procent. En online zullen de verkopen naar verwachting met 30 procent stijgen.

  Openingsindicatie

  In de voorbeurshandel noteerde het aandeel Walmart dinsdag 1,1 procent lager.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Futures wijzen op lagere opening Wall Street
  18-02-2020 12:51 - Apple waarschuwt voor impact coronavirus.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet, nadat Wall Street maandag de deuren gesloten hield in verband met President's Day. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,4 procent in het rood.

  Het sentiment op de wereldbeurzen werd dinsdag gedrukt door de winstwaarschuwing van Apple op maandagavond. Apple waarschuwde voor de gevolgen van het coronavirus. 

  De fabrikant van onder meer de iPhone verwacht de eigen omzetverwachting voor het lopende kwartaal niet te halen. Apple rekende voor dit kwartaal op een omzet van 63 miljard tot 67 miljard dollar met een brutomarge van 38 tot 39 procent.

  Als gevolg van het coronavirus is het aanbod van iPhones wereldwijd tijdelijk verstoord, aldus Apple, omdat de Chinese fabrieken niet op normaal niveau functioneren. Daarnaast is de vraag in China naar iPhones ook geraakt door de virusuitbraak.

  De volledige impact van het coronavirus blijft vooralsnog onduidelijk. Toch menen economen van Capital Economics dat de Chinese economische groei in het lopende eerste kwartaal met 2,5 procentpunt kan teruglopen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019, nadat veel Chinese fabrieken de deuren langer gesloten hielden in verband met het virus.

  Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht op de Amerikaanse Empire State-index en het vertrouwen van de Amerikaanse huizenbouwers.  

  Olie noteerde dinsdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent tot 51,61 dollar, terwijl een april-future Brent 1,6 procent goedkoper werd op 56,76 dollar. 

  De euro/dollar noteerde op 1,0827. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0829. 

  Bedrijfsnieuws

  Dell is dicht bij een overeenkomst om zijn cybersecurity divisie RSA te verkopen aan STG Partners voor meer dan 2 miljard dollar.

  Klinische studies die in Wuhan worden uitgevoerd om een middel tegen het nieuwe coronavirus van Gilead Sciences te testen, gaan langzamer dan gehoopt, aangezien de farmaceut worstelt om geschikte patiënten te rekruteren.

  Warren Buffet heeft afgelopen kwartaal via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway een belang in de Amerikaanse supermarktketen Kroger opgebouwd. Berkshire kocht 18,9 miljoen aandelen Kroger. Verder kocht Berkshire ook bijna 650.000 aandelen Biogen en nog eens 11,5 miljoen aandelen Occidental Petroleum, waarmee het belang in Petroleum ruimschoots verdubbelde. Berkshire verkocht ook 5,7 miljoen aandelen Travelers.

  Franklin Resources is in gesprek met Legg Mason over een overname van de vermogensbeheerder. Dit schreef The Wall Street Journal dinsdag op basis van bronnen.

  Alstom heeft maandag overeenstemming bereikt over de acquisitie van Bombardier Transportation. Met de overname is een bedrag tussen de 5,8 miljard en 6,2 miljard euro gemoeid. Dit wordt deels in contanten en deels in nieuwe aandelen Alstom betaald. 

  De regering van Donald Trump heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat de Verenigde Staten een importheffing op Europese vliegtuigen gaan verhogen. Per 18 maart zullen vliegtuigen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk worden belast met een importheffing van 15 procent. Dat was sinds oktober 10 procent. Reden hiertoe is dat de Europese Unie ongeoorloofde subsidies verstrekte aan Airbus, zo oordeelde de Wereldhandelsorganisatie. 

  Apple zal vermoedelijk meer dan 3 procent lager openen, na diens omzetwaarschuwing. Ook zal deze waarschuwing de halfgeleidersector vermoedelijk onder druk zetten. De sector zit sowieso in de hoek waar de klappen vallen. De regering van president Donald Trump overweegt namelijk nieuwe handelsrestricties voor China om het gebruik van Amerikaanse apparatuur voor het maken van halfgeleiders te beperken. In Europa staan vandaag halfgeleiders in het rood.
   
  Slotstanden

  Wall Street bleef maandag gesloten in verband met een feestdag. 

  Vrijdag sloten de Amerikaanse beurzen nog nipt in het groen. De S&P 500 steeg vrijdag 0,2 procent op 3.380 punten en de Nasdaq won 0,2 procent op een slot van 9,731 punten. De Dow Jones index daalde wel 0,1 procent tot 29.398 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen lager rond middaguur
  18-02-2020 12:26 - Duitse ZEW geen reden tot vreugde.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag in het rood, deels vanwege een tegenvallende Duitse ZEW-vertrouwensindex en verder gevoed door zorgen over de effecten van het coronavirus, die Apple tot een omzetwaarschuwing dwongen.    

  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een min van 0,4 procent op 428,70 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,7 procent naar 13.693,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,4 procent met een stand van 6.062,84 punten. De Britse FTSE zakte dinsdag 0,7 procent naar 7.369,10 punten.

  Macro-economische cijfers waren dinsdag tot nog toe bescheiden in aantal.

  Zo daalde de Britse werkloosheid in het vierde kwartaal naar 3,8 procent.

  Duitsland maakte dinsdag zijn vertrouwensindex ZEW over februari bekend. Over januari stond verwachtingsindex op 26,7, toen een aardige stijging. Over februari kwam de deelindex echter uit op 8,7. "Ook de index voor de eurozone liet een duidelijke afname zien en in combinatie met het vooruitzicht voor de gevolgen van het virus en de duur ervan, belooft dat vooralsnog weinig goeds," aldus een valutahandelaar van Ebury tegen ABM Financial News.

  Econoom Carsten Brzeski van ING rekent na deze nieuwe teleurstelling uit Duitsland op fiscale stimulering door Berlijn om te voorkomen dat Duitsland "de zieke man van Europa" wordt.

  In de Verenigde Staten gaat de aandacht dinsdag uit naar twee data, namelijk de index die de economische activiteiten van  New York weergeeft en de vertrouwensindex onder Amerikaanse huizenbouwers.  

  Olie noteerde dinsdag lager. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 1,5 procent in het rood op 51,56 dollar, terwijl voor een april-future Brent 56,70 dollar werd betaald, een verlies van 1,7 procent.

  De euro/dollar noteerde op 1,0832. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0833 en maandagavond rond 22.00 uur noteerde de euro op 1,0833 dollar.
   
  Bedrijfsnieuws

  Intesa Sanpaolo heeft een overnamebod uitgebracht op UBI Banca, de vierde bank van Italië. UBI wordt gewaardeerd op ongeveer 5 miljard euro. Aandeelhouder ontvangen voor elke 10 aandelen UBI 17 aandelen Intesa. Na de overname heeft de fusiebank een marktaandeel van ongeveer 20 procent. Dat is voor het eerst dat een Italiaanse bank dat heeft, aldus Intesa Sanpaolo. De koers van het aandeel UBI noteerde dinsdag 22,4 procent hoger, Intesa won 1,8 procent.

  Alstom heeft een akkoord bereikt over de overname van Bombardier Transportation voor ongeveer 6 miljard euro. Het aandeel Alstom daalde 4,9 procent. 

  Kepler Cheuvreux heeft het koersdoel voor Ahold Delhaize verhoogd van 23,20 naar 24,30 euro met een onveranderd Houden advies. De koers van het aandeel Ahold Delhaize noteerde dinsdag 0,1 procent hoger.

  ASML heeft maandag met succes 750 miljoen euro opgehaald met de plaatsing van zogeheten eurobonds. Het betreft obligaties die in 2030 aflopen met een coupon van 0,25 procent. De koers van het aandeel zakte dinsdag 1,3 procent.

  HSBC Holdings heeft in 2019 de nettowinst fors zien dalen en treft maatregelen. Om de nieuwe doelstellingen te bereiken, verwacht HSBC voor 6 miljard dollar aan reorganisatiekosten. Die zullen vooral in 2020 en 2021 worden gemaakt. Ook zal het afstoten van activiteiten circa 1,2 miljard dollar aan kosten met zich meebrengen. Het aandeel HSBC daalde 6,2 procent. 

  BHP Group heeft in het afgelopen halfjaar meer winst geboekt dankzij hoge ijzerertsprijzen en besloot tot het verhogen van het dividend met 10 cent naar 0,65 dollar per aandeel. BHP werd 2,7 procent goedkoper. Analisten hadden op meer dividend gerekend en daarbij waarschuwde BHP voor het coronavirus.

  Deutsche Börse heeft de resultaten zien stijgen en kwam in 2019 uit op een winst per aandeel van 5,47 euro. Er wordt 2,90 euro per aandeel dividend uitgekeerd, een stijging van 7 procent. Het aandeel won 0,2 procent.

  In Londen, Parijs en Frankfurt noteerde het gros van de aandelenkoersen onder de slotnoteringen van maandag. Veel van het rood hield dinsdag al verband met de zorg over de beheersing van het coronavirus. In toenemende mate lijkt de markt de impact te hebben onderschat.

  De waarschuwing van Apple zorgde ook voor lager koersen van chipaandelen als Infineon dat 1,4 procent daalde en STMicroelectronics waar 0,8 procent van de koers afging.

  Futures Wall Street

  De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,4 procent in het rood.

  Maandag was er geen handel op Wall Street.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: weer teleurstelling uit Duitsland
  18-02-2020 12:12 - ING rekent op fiscale stimuleringen.

  (ABM FN-Dow Jones) De ZEW index liet deze maand een stevige daling zien en dat was opnieuw een teleurstellend cijfer uit Duitsland. Dit zei econoom Carsten Brzeski van ING dinsdag.

  De ZEW-verwachtingsindex daalde van 26,7 in januari naar 8,7. Economen hadden gemiddeld op een daling tot 21,0 gerekend.

  De index die het vertrouwen in de huidige omstandigheden weergeeft, daalde van 9,5 punten negatief vorige maand naar 15,7 negatief voor februari.

  "Duitsland loopt het risico om de zieke man van Europa te worden, tenzij structurele maatregelen worden genomen en investeringen worden gedaan", aldus de econoom van ING.

  Brzeski wees op de handelsoorlogen, een lagere vraag vanuit China en vooral de problemen waarmee de Duitse autoindustrie kampt. 

  De econoom verwacht dat er snel fiscale stimulering vanuit Berlijn te verwachten valt.

  Klik hier voor: wat Duitsland moet doen om te voorkomen dat het de zieke man van Europa wordt

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Valuta: euro houdt het lastig
  18-02-2020 12:04 - Ebury sluit daling onder 1,08 dollar niet uit.

  (ABM FN-Dow Jones) De euro was ook woensdag geen gewilde munt, na zwakke cijfers uit de eurozone en de trek naar de dollar als veilige haven in verband met het coronavirus.

  "De valutamarkt lijkt in mineur te zitten", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Het lijkt er op dat de markt het coronavirus wat te licht heeft ingeschat en daarmee zie je de onrust in de markt toenemen. De euro koerst daarmee af naar 1,08 dollar en is niet uitgesloten dat de munt daar onder zakt", aldus de handelaar.

  Van der Meer verwacht aanstaande vrijdag het meeste vuurwerk wanneer er vanuit de eurozone een flinke reeks samengestelde inkoopmanagersindices naar buiten komt.

  Macro-economische cijfers waren dinsdag tot nog toe bescheiden in aantal.

  Zo daalde de Britse werkloosheid in het vierde kwartaal naar 3,8 procent.

  Duitsland maakte dinsdag zijn vertrouwensindex ZEW over februari bekend. Over januari stond verwachtingsindex op 26,7, toen een aardige stijging. Over februari kwam de deelindex echter uit op 8,7. "Ook de index voor de eurozone liet een duidelijke afname zien en in combinatie met het vooruitzicht voor de gevolgen van het virus en de duur ervan, belooft dat vooralsnog weinig goeds," aldus Van der Meer.

  In de Verenigde Staten gaat de aandacht dinsdag uit naar twee data, namelijk de index die de economische activiteiten van  New York weergeeft en de vertrouwensindex onder Amerikaanse huizenbouwers.  

  De index voor New York daalt naar verwachting van 4,8 naar 4,5, de bouwersindex blijft in de prognose stabiel op 75.

  Er is dinsdag sprake van slechts één optreden van een monetaire prominent en dat is van bestuurslid van de Europese Centrale Bank Fabio Panetta die vandaag deelneemt aan een plenaire zitting die het Europees Parlement deze week organiseert.

  De euro noteerde dinsdag 0,1 procent lager op 1,0829 dollar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Buffett kocht belang in Kroger
  18-02-2020 11:46 - Krap 19 miljoen aandelen.

  (ABM FN-Dow Jones) Berkshire Hathaway heeft in het vierde kwartaal een belang opgebouwd in Kroger. Dit bleek uit documenten die het investeringsvehikel van Warren Buffett indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

  Berkshire kocht 18,9 miljoen aandelen Kroger.

  Ook kocht Berkshire bijna 650.000 aandelen Biogen en nog eens 11,5 miljoen aandelen Occidental Petroleum, waarmee het belang in Petroleum ruimschoots verdubbelde.

  Maar Berkshire verkocht afgelopen kwartaal ook 5,7 miljoen aandelen Travelers.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: zorgen over coronavirus domineren op rood Damrak
  18-02-2020 11:18 - Aandelen met blootstelling aan China in de uitverkoop.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,8 procent op 624,03 punten. 

  Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zag dat "de gebruikelijke namen" weer onder druk stonden door de toegenomen zorgen over het coronavirus. Vooral de halfgeleiders hadden het moeilijk.

  Maandagavond waarschuwde Apple voor de gevolgen van het coronavirus. De fabrikant van onder meer de iPhone verwacht de eigen omzetverwachting voor het lopende kwartaal niet te halen. Apple rekende voor dit kwartaal op een omzet van 63 miljard tot 67 miljard dollar met een brutomarge van 38 tot 39 procent.

  De omzetwaarschuwing kwam niet als een verrassing voor Schutte. "De vraag is nu vooral hoe lang de gevolgen van het coronavirus merkbaar zullen zijn." De beleggingsadviseur wees op een rapport van Goldman Sachs, waarin analisten verwachten dat de impact van het virus ook in het tweede kwartaal van dit jaar voelbaar zal zijn, waarna in de tweede helft van het jaar een herstel kan optreden. "Maar de analisten houden wel een slag om de arm", aldus Schutte. "Nog steeds komen bedrijven in China mensen en materiaal tekort."

  Schutte noemt het begrijpelijk dat de beurzen een stap terug doen. "De markt realiseert zich dat het in de afgelopen tijd teveel met een roze bril naar de situatie heeft gekeken."

  De beleggingsadviseur verwacht dat de aandelenmarkten het lastig zullen krijgen om de weg naar boven te vinden. "Beleggers zullen een stuk voorzichtiger zijn."

  Er zijn inmiddels meer dan 73.000 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd, waarbij de meeste besmettingen zijn geconstateerd op het vasteland van China. In totaal zijn er inmiddels 1.873 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de sterftegraad op 2,6 procent.

  De euro/dollar noteerde op 1,0829. Bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0835 op de borden. Aziatische valuta stonden vanochtend onder druk ten opzichte van de dollar, vanwege de zorgen over de impact van het virus. 

  De olieprijzen daalden met 2,2 procent. 

  Op macro-economisch vlak krijgen beleggers nog inzicht in onder meer de Amerikaanse Empire State-index. Het Duitse sentiment verslechterde. De ZEW-verwachtingsindex daalde van 26,7 in januari naar 8,7 voor deze maand. Economen hadden op een daling tot 21,0 gerekend. De index die het vertrouwen in de huidige omstandigheden weergeeft, daalde van 9,5 punten negatief vorige maand naar 15,7 negatief voor februari.

  Stijgers en dalers

  In de AEX leverde ASML 1,7 procent in. De halfgeleidersector heeft het vandaag moeilijk, na de omzetwaarschuwing van Apple.

  Ahold Delhaize profiteerde van een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux en met een koerswinst van 0,3 procent ging het aandeel aan de leiding in de AEX. Na de recente kwartaalcijfers heeft Kepler de ramingen voor Ahold Delhaize verhoogd. 

  Vopak leverde 2,9 procent in nadat Credit Suisse het aandeel van de kooplijst haalde. Op basis van het koersdoel van 53,00 euro ziet Credit Suisse te weinig opwaarts potentieel.

  In de AMX daalde ASMI 5,0 procent en Besi leverde 4,4 procent in. Flow Traders won 0,3 procent.

  Na cijfers was Kendrion met een koersverlies van 5,2 procent de grootste daler in de AScX. Kendrion zag in het vierde kwartaal van 2019 de omzet verder teruglopen bij scherp gedaalde resultaten en bovendien een nettoverlies onder de streep, maar het bedrijf blijft vertrouwen houden in de toekomst. ING noemde de cijfers in het vierde kwartaal solide.

  Alfen leverde 2,7 procent in, maar Ordina steeg met 1,3 procent. Het aandeel schoot op maandag al met ruim acht procent omhoog na een koersdoelverhoging door ING. 

  Lokaal viel Alumexx op met een winst van 6,0 procent op 0,53 euro na het afgeven van een update.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Duitse ZEW index flink onderuit
  18-02-2020 11:17 - Verwachtingsindex van dik 26 naar minder dan 9.

  (ABM FN-Dow Jones) De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in februari flink onder druk komen te staan. Dit bleek dinsdagochtend uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut. 

  De ZEW-verwachtingsindex daalde van 26,7 in januari naar 8,7 voor deze maand. Economen hadden op een daling tot 21,0 gerekend.

  De index die het vertrouwen in de huidige omstandigheden weergeeft, daalde van 9,5 punten negatief vorige maand naar 15,7 negatief voor februari.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Britse werkloosheid daalt
  18-02-2020 11:00 - 3,8 Procent Britten blijft zonder baan.

  (ABM FN-Dow Jones) De Britse werkloosheid, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, is in de drie maanden tot en met december gedaald. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek ONS.

  In het betreffende tijdvak kwam het werkloosheidspercentage uit op 3,8 procent, hetgeen 0,2 procentpunt lager was dan een jaar eerder en 0,1 procentpunt lager dan een kwartaal eerder.  

  Het werkgelegenheidspercentage kwam in de drie maanden tot en met december uit op 76,5 procent, 0,4 procentpunt meer ten opzichte van de voorgaande periode en 0,6 procentpunt hoger dan een jaar eerder.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • VolkerWessels en Reggeborgh verkopen onderdeel Amsterdamse Pontkade
  18-02-2020 10:47 - Geen financiele details gemeld.

  (ABM FN-Dow Jones) BMB ontwikkeling van VolkerWessels en Reggeborg Vastgoed hebben het nieuwbouwproject Pontkade Fase 3 in Amsterdam verkocht aan het European Core Fund van Hines. Dit maakte VolkerWessels dinsdag bekend.

  Het project beslaat 208 appartementen, 118 parkeerplaatsen, 1.600 vierkante meter kantoor- en 800 vierkante commerciële ruimten.

  Hoeveel geld er met de verkoop is gemoeid, meldde VolkerWessels niet.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Credit Suisse haalt Vopak van kooplijst
  18-02-2020 10:37 - Koersdoel blijft staan.

  (ABM FN-Dow Jones) Credit Suisse heeft dinsdag het advies voor Vopak verlaagd van Outperform naar Neutraal met een onveranderd koersdoel van 53,00 euro.

  Er is volgens de analisten nog maar beperkt opwaarts potentieel, waardoor een koopaanbeveling niet langer gerechtvaardigd is. De koerswinstverhouding is met 17,9 inmiddels ook hoger dan het historische gemiddelde van 16,4.

  Het aandeel Vopak daalde dinsdag 2,8 procent naar 50,08 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Intesa Sanpaolo wil UBI Banca inlijven
  18-02-2020 10:28 - Waardering van 5 miljard euro.

  (ABM FN-Dow Jones) Intesa Sanpaolo heeft een overnamebod uitgebracht op UBI Banca, de vierde bank van Italië. 

  UBI wordt gewaardeerd op ongeveer 5 miljard euro. Aandeelhouder ontvangen voor elke 10 aandelen UBI in ruil 17 aandelen Intesa.

  Na de overname heeft de fusiebank een marktaandeel van ongeveer 20 procent. Dat is voor het eerst dat een Italiaanse bank dat heeft, aldus Intesa Sanpaolo.

  De nieuwe combinatie zal de winst van Intesa Sanpaolo met ongeveer 6 procent doen stijgen, zo is de verwachting. Synergievoordelen worden ingeschat op 730 miljoen euro per jaar.

  Over 2020 zal de bank 0,20 euro per aandeel dividend uitkeren en over 2021 meer dan 0,20 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: diverse aanjagers voor marge DSM in 2020
  18-02-2020 10:27 - UBS acht impact van varkenspest beperkt.

  (ABM FN-Dow Jones) DSM heeft verschillende ijzers in het vuur om in 2020 een verdere groei van de marges te realiseren, maar zal wel een negatieve impact ondervinden van de varkenspest. Dit voorzien analisten van UBS dinsdag in een rapport.

  Zo zal het speciaalchemiebedrijf profiteren van de recent aangekondigde herstructurering van Nutrition. Volgens UBS kan DSM zo 30 miljoen euro aan kosten besparen. UBS verwacht dat de impact van de Afrikaanse varkenspest op de marges in 2019 ten minste 10 basispunten is geweest. 

  Bovendien voorzien analisten dat de vitamineprijzen, mits deze op het huidige niveau blijven, 200 basispunten toevoegen aan de groepsmarges, op korte termijn geholpen door de afgenomen productie in China. China is goed voor ongeveer 55 procent van de mondiale vitamineproductie.

  "Deze positieve factoren zullen zwaarder wegen dan de gebruikelijke kosteninflatie, de risico's van het coronavirus en de onderliggende volumezwakte bij zowel Materials als Nutrition.”

  UBS handhaafde het koopadvies op DSM met een koersdoel van 126,00 euro. Het aandeel DSM verloor dinsdagochtend op een rood Damrak 1,0 procent op 113,90 euro.  

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Uitzendsector stevig onder druk - ABU
  18-02-2020 10:08 - Zowel uren als omzet flink omlaag op jaarbasis.

  (ABM FN-Dow Jones) Het aantal gewerkte uitzenduren en de omzet in de Nederlandse uitzendsector is in week 1 tot en met 4 van dit jaar flink gedaald. Dit bleek dinsdag uit cijfers van brancheorganisatie ABU.

  In periode 1 van dit jaar namen de uitzenduren met 15 procent af, en daalde de omzet met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In periode 13 van 2019 daalden de uren nog met 8 procent en de omzet met 6 procent. 

  In de technische sector zakte het aantal uren afgelopen periode met 21 procent en nam de omzet met 17 procent af. 

  De administratieve sector zag de uren met 24 procent afnemen, terwijl het omzet hier met 19 procent daalde.

  In de industrie daalden de uren met 9 procent en de omzet met 5 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Kendrion presteert solide in vierde kwartaal
  18-02-2020 09:59 - ING ziet operationeel resultaat hoger uitvallen dan voorzien.

  (ABM FN-Dow Jones) Kendrion heeft over het vierde kwartaal van 2019 solide cijfers gepubliceerd, met een stabilisering van de eindmarkten. Dit bleek dinsdag uit een analyse van de resultaten door ING.

  “We rekenden weer op een zwak kwartaal […] Het bedrijf meldde dat de omzet in China met 29 procent op jaarbasis steeg, niet omdat de marktomstandigheden zo goed waren, maar omdat Kendrion marktaandeel wint”, constateerde analist Tijs Hollestelle.

  Het aangepaste operationeel resultaat (EBITA) kwam beter uit dan verwacht, terwijl de omzet juist 4,5 procent meer daalde dan ING had geraamd. De bank had op een vlakke EBITA gerekend.

  ING hield vooraf rekening met een dividend over 2019 van 0,35 euro per aandeel Kendrion, maar het voorstel van de onderneming kwam uit op slechts 0,25 euro per aandeel. 

  De nettoschuld lag met 47,4 miljoen euro aan het einde van 2019 onder de raming van ING van 50,2 miljoen euro. 

  ING hanteert voor Kendrion een koopadvies met een koersdoel van 25,00 euro.

  Het aandeel Kendrion noteerde dinsdag op een rood Damrak 7,0 procent lager op 19,20 euro.  

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: sterk jaareinde Alfen verwacht
  18-02-2020 09:42 - Resultaten trekken aan.

  (ABM FN-Dow Jones) Alfen heeft een sterk einde van 2019 achter de rug. Dit verwachten analisten in aanloop naar de cijfers van de producent van laadpalen voor elektrische auto's, transformatoren en opslagsystemen voor energie.

  Volgens de analisten van Kepler Chreuvreux heeft Alfen het de laatste maanden van 2019 het goed gedaan, dankzij dito prestaties op het vlak van het opladen van elektrische auto’s en de opslag van energie.

  Ook Berenberg voorziet een "erg sterk" jaareinde voor Alfen. Voor de tweede helft van 2019 rekenen de analisten van Berenberg op een "recordgroei" van de autonome omzet en marges.

  Voor heel 2019 voorziet Berenberg dat de omzet op jaarbasis is gestegen tot 140 miljoen euro. Dit zou in het midden van de bandbreedte van 135 miljoen tot 145 miljoen euro zijn die Alfen zelf aanhoudt.

  In de eerste negen maanden van 2019 boekte Alfen al een omzet van 95,9 miljoen euro, hetgeen op jaarbasis een stijging betekende van 42 procent. Vooral Smart grids droeg het meest aan de omzet bij. Over heel 2018 werd er nog een omzet van 101,9 miljoen euro behaald.  

  Voor het EBIT-resultaat mikt Berenberg op 7 miljoen euro en de winst per aandeel zal vermoedelijk uitkomen op 0,23 euro. Over de eerste zes maanden van 2019 kwam de winst per aandeel nog uit op 0,05 euro. 

  Kepler Cheuvreux en Berenberg hebben beide een koopadvies op Alfen met koersdoelen van respectievelijk 27,50 en 26,00 euro. Het aandeel Alfen daalde dinsdagochtend op een rood Damrak met 2,1 procent tot 27,55 euro. Dit jaar steeg het aandeel al 62 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.