-
Nederlandse producenten in juni opnieuw negatiever gestemd
27-06-2025 07:05 - Voor de vierde maand op rij.
(ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen van Nederlandse fabrikanten verslechterde in juni voor de vierde maand op rij. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De index voor het producentenvertrouwen ging van -3,9 in mei naar -5,0 in juni. Dat kwam volgens het CBS vooral doordat producenten in de industrie minder positief waren over de verwachte productie en negatiever over hun orderportefeuille.
Daarentegen was het aantal producenten dat verwacht dat de productie de komende drie maanden zal toenemen groter dan het aantal dat een afname voorziet.
Het producentenvertrouwen lag in juni onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van -1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 de hoogste waarde op 10,4. In april 2020 werd de laagste waarde op -31,5 genoteerd.
Het producentenvertrouwen was in juni in bijna alle branches negatief. Fabrikanten in de metaalindustrie waren het meest negatief. Alleen de producenten in de textiel-, kleding- en leerindustrie waren in juni positief.
-
Europese beurzen openen hoger
27-06-2025 07:04 - Aandacht voor Amerikaanse PCE-data.
(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, nadat de Amerikaanse beurzen donderdag nabij hun recordstanden waren gesloten.
IG Markets voorziet een openingswinst van 135 punten voor de Duitse DAX, een plus van 28 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 8 punten voor de Britse FTSE 100.
De aandelenmarkten in Europa sloten donderdag overwegend hoger, na een dag waarop defensie en fusiefantasie rond Shell en BP de meeste aandacht trokken.
Het sentiment werd gedomineerd door het besluit van de NAVO woensdag om de defensie-uitgaven te verhogen tot 5 procent van het bruto binnenlands product, waarvan 3,5 procent direct aan defensie. Dit is in eerste instantie goed nieuws voor defensie-aandelen.
Europese defensiebedrijven vragen zich wel af of de EU de nieuwe NAVO-doelen kan halen. Volgens analisten van JPMorgan is 2,9 procent haalbaar in 2030 voor de hele EU. Duitsland, Polen en Zweden zouden de afgesproken 3,5 procent wel kunnen halen.
Op de Amerikaanse defensiebegroting die woensdag werd gepubliceerd stonden meer raketten en drones dan eerder gepland en een kleiner aantal F-35 jachtvliegtuigen, volgens mediaberichten.
Ook waren er berichten dat Shell interesse zou hebben om rivaal BP over te nemen. Dit idee is niet bepaald nieuw en Shell ontkende in alle toonaarden.
Het fragiele staakt-het-vuren tussen Israël en Iran werd met een schuin oog in de gaten gehouden, net als de toenemende frustratie van de Amerikaanse president Donald Trump over het rentebeleid van Jerome Powell van de Federal Reserve. In het Amerikaanse Congres herhaalde Powell eerder deze week dat de centrale bank de ruimte heeft om af te wachten met renteverlagingen. Trump snakt naar een lagere rente, om de hoge staatsschuld minder drukkend te maken.
Op macro-economisch vlak was het rustig. Het consumentenvertrouwen in Duitsland verslechterde in juli, meldde onderzoeksbureau GfK, dat altijd een maand vooruit kijkt. De index zakte van -20,0 naar -20,3. Economen rekenden vooraf op een kleine verbetering tot -19,0. Het Duitse consumentenvertrouwen blijft terughoudend doordat de begrotingsplannen van de regering gericht zijn op bedrijven en nog niet op huishoudens, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.
De euro brak door een stevig weerstandsniveau op 1,17 dollar en kwam zo het hoogste niveau in meer dan drie jaar, zo merkte ING op. Als de Europese munt langer boven de grens van 1,17 blijft, kan dit de weg vrijmaken voor verdere stijgingen naar 1,20, denkt analist Francesco Pesole. Dit zou wel gepaard moeten gaan met een verzwakking van de dollar.
De 'eurorally' volgde ook op een bericht in The Wall Street Journal, dat Trump overweegt om al vlot een vervanger voor Powell aan te wijzen. Die treedt pas af in mei volgend jaar, maar het nu al presenteren van een opvolger zou zijn gezag voor de rest van die termijn kunnen ondermijnen.
Bedrijfsnieuws
Shell ontkende de geruchten over een mogelijk bod op BP: het bedrijf werkt niet aan een bod, heeft BP niet benaderd en is ook niet met de Britten in gesprek. Analisten van AJ Bell zien BP niettemin als een voor de hand liggend overnamedoelwit. Het zou de grootste oliedeal in een generatie zijn. Shell sloot 0,7 procent hoger, terwijl BP 1,3 procent won.
Defensie-aandelen deden donderdag goede zaken. Rheinmetall ging aan kop in de DAX met een plus van 7,3 procent. Sinds begin dit jaar steeg het aandeel al meer dan 200 procent. Thales won 3 procent in de CAC 40.
Verder waren farma-aandelen als Qiagen en Sartorius in trek in Frankfurt, met plussen tot bijna 3 procent.
Chipmaker Infineon won 1,4 procent en in Parijs ging STMicroelectronics 2,3 procent hoger maar in Amsterdam verloor ASML 2,5 procent, nadat Jefferies het aandeel van de kooplijst haalde. Ook ASMI verloor een plekje op de kooplijst van de bank.
De verliezen waren voor de Duitse en Franse autofabrikanten. Ook luxe-aandelen als EssilorLuxottica, Hermes en LVMH noteerden donderdag in het rood.
De Franse supermarktreus Carrefour leverde zelfs bijna 8 procent in, zonder aanwijsbare reden.
Hennes & Mauritz zag in het tweede kwartaal de omzet minder hard stijgen, meldde de Zweedse retailer. Het aandeel steeg toch 3,7 procent in Stockholm. Volgens Jefferies waren de verwachting vooraf al laag.
Euro STOXX 50 5.244,03 (-0,15%)
STOXX Europe 600 537,48 (+0,09%)
DAX 23.649,30 (+0,64%)
CAC 40 7.557,31 (-0,01%)
FTSE 100 8.735,60 (+0,19%)
SMI 11.880,00 (0,00%)
AEX 910,69 (-0,78%)
BEL 20 4.470,90 (+0,31%)
FTSE MIB 39.351,32 (+0,08%)
IBEX 35 13.815,50 (+0,02%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag naar verwachting licht hoger, waarbij vanmiddag onder meer aandacht zal zijn voor de Amerikaanse PCE-inflatie.
De Amerikaanse beurzen sloten donderdag dichtbij hun records, dankzij winsten voor financials en technologiebedrijven, na diverse economische cijfers, waaronder een groter dan verwachte krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal.
Technologie- en financiële aandelen werden hard geraakt in het voorjaar toen president Donald Trump zware importheffingen aankondigde, maar de koersen zijn weer opgeveerd naar nieuwe toppen, nu beleggers zich minder zorgen maken over de impact van een handelsoorlog.
Geruststellend was dat een woordvoerder van Trump in het Witte Huis donderdag zei dat de deadline van 9 juli voor de tijdelijke opgeschorte importheffingen voor de EU "niet cruciaal" is voor de president. Trump kan zelf een ander tarief opleggen of de deadline opschuiven, als de EU niet met een deal komt, aldus een woordvoerder.
Intussen vergadert de EU donderdag over een mogelijke verlaging van Europese handelsbarrières voor Amerikaanse producten, om Trump te paaien voor een snelle deal, volgens The Wall Street Journal. Veel diplomaten zouden zich hebben neergelegd bij het basistarief van 10 procent, en bondskanselier Merz heeft al laten blijken dat hij dit niet het juiste moment vindt om te bakkeleien over honderden uitzonderingsgevallen voor specifieke Europese producten.
Eerder donderdag bleek dat de Amerikaanse economie met 0,5 procent kromp, beduidend sterker dan de voorlopige prognoses van 0,2 procent krimp. De inflatie voor huishoudens lag op 3,7 procent, herzien van de eerder gemelde 3,6 procent. Vrijdag verschijnen actuele PCE-data voor de maand mei.
De nieuwe orders voor duurzame goederen stegen in mei ruim 16 procent, na een daling van 6 procent in april. De orders voor transportmiddelen stegen 48 procent.
De Chicago Fed index toonde een lichte verbetering in mei en het aantal steunaanvragen daalde afgelopen week. De aanstaande woningverkopen verbeterden licht maar bleven op een laag niveau.
Bedrijfsnieuws
Micron Technology sloot 1 procent lager, ondanks een hogere start, nadat het bedrijf de winstverwachtingen in het derde kwartaal wist te verslaan. Ook de omzet was beter dan de consensus.
Aandelen van Nike stegen 2,8 procent vooruitlopend op winstcijfers donderdag nabeurs, en stond nabeurs bijna 11 procent hoger na een analisten call waarbij het management optimistisch was over de vooruitzichten.
Nvidia sloot 0,5 procent hoger. De chipreus eindigde woensdag al als het meest waardevolle Amerikaanse bedrijf.
Het aandeel Tesla verloor 0,5 procent, na een daling van bijna 4 procent op woensdag, toen zwakke Europese verkoopcijfers de glans liet verbleken van de lancering van Tesla's robottaxi in Austin afgelopen zondag. Analisten van Benchmark zien de zelfrijdende voertuigen wel als de sleutel naar succes voor Tesla.
Kratos Defense & Security Solutions gaat voor 500 miljoen dollar aandelen uitgeven. Het aandeel van het tech- en defensiebedrijf daalden 2,4 procent.
De aandelen van H.B. Fuller stegen bijna 11 procent nadat de multinational, die industriële lijmproducten maakt, zijn outlook verhoogde.
Drogisterijketen Walgreens sloot licht hoger, na beter dan verwachte winstcijfers.
Acuity Brands won 5,8 procent. Het verlichtingsbedrijf wist de winstverwachtingen over het derde kwartaal te verslaan.
Staalbedrijf Worthington Steel kwam met sterke kwartaalcijfers en sloot 20,5 procent hoger.
S&P 500 index 6.141,02 (+0,80%)
Dow Jones index 43.386,84 (+0,94%)
Nasdaq Composite 20.167,91 (+0,97%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een plus van 1,4 procent voor de Japanse Nikkei die daardoor het hoogste niveau in zes maanden bereikte. De beurzen in Hongkong en Shanghai deden daarentegen een klein stapje terug, nadat gegevens van het Nationaal Bureau voor de Statistiek lieten zien dat de industriële winsten in China tijdens de eerste vijf maanden van het jaar met 9,1 procent op jaarbasis waren gedaald.
Nikkei 225 40.127,09 (+1,4%)
Shanghai Composite 3.441,30 (-0,2%)
Hang Seng 24.309,68 (-0,1%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1687. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1700 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1701 op de borden.
USD/JPY Yen 144,55
EUR/USD Euro 1,1687
EUR/JPY Yen 168,96
MACRO-AGENDA:
06:30 Producentenvertrouwen - Juni (NL)
08:45 Inflatie - Juni vlpg (Fra)
09:00 Inflatie - Juni (Spa)
11:00 Consumentenvertrouwen - Juni def. (eur)
14:30 Persoonlijke bestedingen en PCE - Juni (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Juni def. (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten
-
Beursagenda: macro-economisch
27-06-2025 06:42 - Volle agenda.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met vrijdag 4 juli 2025:
VRIJDAG 27 JUNI 2025
06:30 Producentenvertrouwen - Juni (NL)
08:45 Inflatie - Juni vlpg (Fra)
09:00 Inflatie - Juni (Spa)
11:00 Consumentenvertrouwen - Juni def. (eur)
14:30 Persoonlijke bestedingen en PCE - Juni (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Juni def. (VS)
MAANDAG 30 JUNI 2025
03:30 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - Juni (Chi)
06:30 Producentenprijzen - Mei (NL)
08:00 Importprijzen - Mei (Dld)
08:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (VK)
08:00 Detailhandelsverkopen - Mei (Dld)
14:00 Inflatie - Juni vlpg (Dld)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Juni (VS)
DINSDAG 1 JULI 2025
00:50 Tankan index - Tweede kwartaal (Jap)
01:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Jap)
06:30 Omzet detailhandel - Mei (NL)
06:30 Inflatie - Juni vlpg (NL)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Dld)
09:55 Werkloosheid - Juni (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VK)
11:00 Inflatie - Juni vlpg (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Juni (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Mei (VS)
16:00 Vacatures - Mei (VS)
WOENSDAG 2 JULI 2025
11:00 Werkloosheid - Mei (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:15 Banenrapport ADP - Juni (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
DONDERDAG 3 JULI 2025
01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def.(Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (VK)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Juni (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans - Mei (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Juni (VS)
16:00 Fabrieksorders - Mei (VS)
19:00 Wall Street sluit eerder vanwege Onafhankelijkheidsdag
VRIJDAG 4 JULI 2025
08:00 Fabrieksorders - Mei (Dld)
08:45 Industriële productie - Mei (Fra)
11:00 Producentenprijzen - Mei (eur)
15:30 Wall Street gesloten op Onafhankelijkheidsdag
-
Beursagenda: buitenlandse fondsen
27-06-2025 06:42 - Rustige periode.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met vrijdag 4 juli 2025:
VRIJDAG 27 JUNI 2025
- Geen agendapunten
MAANDAG 30 JUNI 2025
- Geen agendapunten
DINSDAG 1 JULI 2025
- Geen agendapunten
WOENSDAG 2 JULI 2025
- Geen agendapunten
DONDERDAG 3 JULI 2025
- Geen agendapunten
VRIJDAG 4 JULI 2025
- Geen agendapunten
-
Beursagenda: Nederlandse bedrijven
27-06-2025 06:42 - Weinig gevulde agenda.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met vrijdag 4 juli 2025:
VRIJDAG 27 JUNI 2025
00:00 Ease2pay - Jaarvergadering
MAANDAG 30 JUNI 2025
- Geen agendapunten
DINSDAG 1 JULI 2025
00:00 JDE Peet's - Beleggersdag
WOENSDAG 2 JULI 2025
- Geen agendapunten
DONDERDAG 3 JULI 2025
- Geen agendapunten
VRIJDAG 4 JULI 2025
- Geen agendapunten
-
Beursupdate: AEX op Wall Street
26-06-2025 23:24 - Een punt omhoog.
(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn donderdag vijf van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten. Er waren geen grote bewegingen.
Aegon (+0,3%)
ArcelorMittal (+0,2%)
ASML (-0,4%)
ING Groep (0,0%)
Philips (+0,3%)
RELX (+0,3%)
Royal Dutch Shell (0,0%)
Unilever (+0,5%)
Euro/dollar: 1,1700
Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 910,69 punten, zijn geëindigd op 911,47 punten.
-
Nike overtreft verwachtingen
26-06-2025 22:50 - CEO nog niet tevreden.
(ABM FN-Dow Jones) Nike boekte in het vierde kwartaal minder slechte resultaten dan Wall Street had verwacht, bleek donderdag uit de kwartaalcijfers en dat hielp het aandeel omhoog in de handel nabeurs.
Het aandeel Nike noteerde 2,8 procent hoger in de elektronische handel. Het verlies van 17 procent sinds begin dit jaar wordt daarmee nog nauwelijks goedgemaakt.
De winst kwam uit op 0,14 dollar per aandeel, tegen een analistenconsensus van 0,13 dollar. De omzet daalde met 12 procent tot 11,1 miljard dollar, waar analisten op 10,7 miljard rekenden.
"De resultaten zijn niet zoals we ze willen zien", zei de nieuwe CEO Elliott Hill in een verklaring bij de update.
Nike probeert zich meer te richten op de wensen van sporters en meer samen te werken met winkels, onder de nieuwe CEO, en analisten hadden geen hoge verwachtingen van het kwartaalrapport. Volgens analisten heeft Nike steken laten vallen bij de vrouwelijke klandizie, trends gemist en in het verleden te zwaar geleund op succesvolle sportschoenen als Panda Dunks en Air Force 1.
De concurrentie is toegenomen, maar volgens sommige analisten heeft de sneakerspecialist het ergste achter de rug.
-
Wall Street snuffelt aan records
26-06-2025 22:37 - Maar blijft er nipt onder.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag dichtbij hun records gesloten, dankzij winsten voor financials en technologiebedrijven, na diverse economische cijfers, waaronder een groter dan verwachte krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal.
De S&P500 index steeg 0,8 procent tot 6.141,02 punten. De Dow Jones-index sloot 0,9 procent hoger op 43.386,84 punten en techbeurs Nasdaq klom 1,0 procent tot 20.167,91 punten.
Het intradayrecord van 10 februari van dit jaar van 6.147,43 punten voor de S&P500 werd tot een punt genaderd door de index. De Nasdaq bleef nipt onder de hoogste slotkoers van half december vorig jaar, van 20.173,89, maar handelde daar wel tijdelijk boven, met een top op 20.187,15 punten hoewel het intradayrecord van 20.204,58 punten niet werd doorbroken.
Technologie- en financiële aandelen werden hard geraakt in het voorjaar toen president Donald Trump zware importheffingen aankondigde, maar de koersen zijn weer opgeveerd naar nieuwe toppen, nu beleggers zich minder zorgen maken over de impact van een handelsoorlog.
Geruststellend was dat een woordvoerder van Trump in het Witte Huis donderdag zei dat de deadline van 9 juli voor de tijdelijke opgeschorte importheffingen voor de EU "niet cruciaal" is voor de president. Trump kan zelf een ander tarief opleggen of de deadline opschuiven, als de EU niet met een deal komt, aldus een woordvoerder.
Intussen vergadert de EU donderdag over een mogelijke verlaging van Europese handelsbarrières voor Amerikaanse producten, om Trump te paaien voor een snelle deal, volgens The Wall Street Journal. Veel diplomaten zouden zich hebben neergelegd bij het basistarief van 10 procent, en bondskanselier Merz heeft al laten blijken dat hij dit niet het juiste moment vindt om te bakkeleien over honderden uitzonderingsgevallen voor specifieke Europese producten.
Beleggers hielden verder een schuin oog gericht op het fragiele staakt-het-vuren tussen Israël en Iran. Ook was er aandacht voor de toenemende frustratie van de Amerikaanse president Donald Trump met Jerome Powell van de Federal Reserve, die deze week in het Amerikaans Congres herhaalde dat de centrale bank tijd heeft om te wachten met renteverlagingen. Trump kan Powell moeilijk ontslaan maar zou al op voorhand een opvolger willen aanwijzen. Powells termijn loopt mei 2026 af. "Dit zou Powells opvolger mogelijk de ruimte geven om de marktverwachtingen over het potentiële rentepad te beïnvloeden", volgens analisten van OCBC.
De dollar bereikte donderdag het laagste punt in drie jaar ten opzichte van de euro op 1,1726. En de dollar kan nog verder dalen als Trump vroegtijdig een vervanger voor Powell kiest, aldus MUFG. "Een kandidaat die meer openstaat voor het verlagen van de rente zoals Trump verlangt, zou de verzwakking van de dollar versterken", volgens de analisten.
Eerder donderdag bleek dat de Amerikaanse economie met 0,5 procent kromp, beduidend sterker dan de voorlopige prognoses van 0,2 procent krimp. De inflatie voor huishoudens lag op 3,7 procent, herzien van de eerder gemelde 3,6 procent. Vrijdag verschijnen actuele PCE-data voor de maand mei.
De nieuwe orders voor duurzame goederen stegen in mei ruim 16 procent, na een daling van 6 procent in april. De orders voor transportmiddelen stegen 48 procent.
De Chicago Fed index toonde een lichte verbetering in mei en het aantal steunaanvragen daalde afgelopen week. De aanstaande woningverkopen verbeterden licht maar bleven op een laag niveau.
De olieprijzen steeg eerder op de dag nog 2 procent maar leverde die stijging weer in en noteerde vlak op 66,52 dollar voor een vat Brent-olie.
Bedrijfsnieuws
The Wall Street Journal meldde woensdagavond dat Shell besprekingen voerde om BP over te nemen. Shell ontkende donderdag interesse te hebben in een overname van zijn Britse rivaal. Het aandeel Shell steeg 2,2 procent in New York. BP won 1,6 procent in Londen en sloot vlak in New York. Volgens analisten van AJ Bell is BP een voor de hand liggend overnamedoelwit.
Micron Technology sloot 1 procent lager, ondanks een hogere start, nadat het bedrijf de winstverwachtingen in het derde kwartaal wist te verslaan. Ook de omzet was beter dan de consensus.
Aandelen van Nike stegen 2,8 procent vooruitlopend op winstcijfers donderdag nabeurs, en stond nabeurs ruim 1 procent lager.
Nvidia sloot 0,5 procent hoger. De chipreus eindigde woensdag al als het meest waardevolle Amerikaanse bedrijf.
Het aandeel Tesla verloor 0,5 procent, na een daling van bijna 4 procent op woensdag, toen zwakke Europese verkoopcijfers de glans liet verbleken van de lancering van Tesla's robottaxi in Austin afgelopen zondag. Analisten van Benchmark zien de zelfrijdende voertuigen wel als de sleutel naar succes voor Tesla.
Kratos Defense & Security Solutions gaat voor 500 miljoen dollar aandelen uitgeven. Het aandeel van het tech- en defensiebedrijf daalden 2,4 procent.
De aandelen van H.B. Fuller stegen bijna 11 procent nadat de multinational, die industriële lijmproducten maakt, zijn outlook verhoogde.
Drogisterijketen Walgreens sloot licht hoger, na beter dan verwachte winstcijfers.
Acuity Brands won 5,8 procent. Het verlichtingsbedrijf wist de winstverwachtingen over het derde kwartaal te verslaan.
Staalbedrijf Worthington Steel kwam met sterke kwartaalcijfers en sloot 20,5 procent hoger.
-
Olieprijs beperkt winst
26-06-2025 22:10 -
(ABM FN-Dow Jones) De oliefutures zijn dinsdag opnieuw gestegen, maar beperkten de winst, door terugkerende zorgen over een uiteindelijk overaanbod in de markt die de voorzichtigheid lieten toenemen.
De augustusfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 0,7 procent hoger op 65,39 dollar op de New York Mercantile Exchange.
Eerder op de dag steeg de olieprijs nog 2 procent, na een sterke daling van de Amerikaanse olievoorraden in de afgelopen week.
Speculanten zullen waarschijnlijk "een kleine netto longpositie vasthouden" tot de volgende nieuwskop die de olieprijs omlaag duwt, bijvoorbeeld wanneer OPEC+ vergadert in juli om de productie voor augustus te bepalen, stelde Robert Yawger van Mizuho in een analistenrapport.
OPEC+ "zal waarschijnlijk 400.000 vaten olie per dag toevoegen aan de mondiale aanvoer van olie vanaf augustus", voorziet Yawger. Hij ziet een kleine kansdat de groep olie-exporterende landen "de volle 800.000 vaten op de markt gooit die nodig zijn om te voldoen aan de verklaarde doelstelling om de 2,2 miljoen vaten die ze in november 2023 van de markt hebben gehaald, weer terug te brengen."
De verrassend kalme reactie van de oliemarkt op de aanvallen op de Iraanse nucleaire faciliteit door Israël en de Verenigde Staten wijzen erop dat de wereldorde van de olie-aanvoer aan het veranderen is, volgens Daniel Yergin van S&P Global.
Vooralsnog verwacht de markt dat het staakt-het-vuren na de aanvallen van de VS zal standhouden. Volgens Yergin blijft het afwachten. Hij denkt dat een olieprijs van 55 tot 70 dollar momenteel waarschijnlijk is, gezien de onevenwichtigheid van aanbod en vraag, waar dat een jaar geleden nog 70 tot 85 dollar was.
-
EU overweegt verlaging heffingen op Amerikaanse goederen
26-06-2025 21:33 - Om Trump te paaien.
(ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie overweegt de importheffingen op diverse Amerikaanse importgoederen te verlagen, om een snelle deal met de Amerikaanse president Trump mogelijk te maken. Dat zeggen personen die bekend zijn met de situatie tegen The Wall Street Journal.
Europese leiders bespreken donderdagavond in Brussel hoe veel ze willen opofferen om Trump over te halen. Andere concessies die worden overwogen zijn het verlagen van andere handelsbarrières dan importheffingen, het kopen van meer Amerikaanse producten waaronder vloeibaar gemaakt aardgas (LNG), en samenwerking met de Verenigde Staten om de economische zorgen van Trump over China te helpen aanpakken.
De afgelopen weken zijn de onderhandelingen over een handelsdeal in een stroomversnelling geraakt, nadat Trump in mei dreigde om min of meer per direct heffingen van 50 procent in te voeren op Europese goederen, om meteen daarna dat dreigement uit te stellen en verder te onderhandelen tot de deadline van 9 juli.
Donderdag zei een woordvoerder van Trump in het Witte Huis dat ook die deadline niet cruciaal is, en dat Trump eventueel zelf een meer geschikte importheffing kan kiezen, als hij die gunstig beoordeelt voor de VS en de Amerikaanse arbeider, als handelspartners zelf geen geschikte deal aanbieden.
Veel Europese diplomaten leggen zich inmiddels neer bij het idee dat de regering van Trump het basistarief van 10 procent niet van plan is te schrappen en focussen vooral op het vinden van zo veel mogelijk uitzondering als mogelijk om de economische pijn van die basisheffing te verlichten, zeggen bronnen die op de hoogte zijn van de onderhandelingen tegen de zakenkrant.
Of een handelsdeal bereikt zal worden, hangt waarschijnlijk af van de vraag of Trump een overwinning kan claimen.
Duitsland en Italie zouden lobbyen voor een snelle voorlopige deal met de Amerikanen. Bondskanselier Friedrich Merz was deze week kritisch over de complexiteit van de onderhandelingen. "Onderhandelen over 400, 500, 600 verschillende douanecodes is het verkeerde moment voor het verkeerde onderwerp", zei Merz maandag tijdens een industrieconferentie.
-
Deadline van 9 juli voor handelsdeals geen harde lijn voor Trump
26-06-2025 20:58 - Trump kan zelf een geschikte importheffing kiezen, zegt woordvoerder Leavitt.
(ABM FN-Dow Jones) De deadline van 9 juli die de Amerikaanse president Donald Trump heeft gesteld aan handelspartners om handelsdeals te sluiten met de Verenigde Staten is niet cruciaal. Dat zei woordvoerder Karoline Leavitt donderdag tijdens een persconferentie in het Witte Huis.
"De deadline is niet cruciaal. De president kan eenvoudig weg deze landen een deal bieden, als ze weigeren om voor de deadline er een aan te bieden", zei Leavitt. "De president kan ook een wederzijdse heffing kiezen waarvan hij gelooft dat die voordelig is voor de VS en de Amerikaanse arbeiders."
De deadline van 9 juli werd begin april gesteld door Trump. De Amerikanen focussen op onderhandelingen met 17 handelspartners, waaronder de Europese Unie, Japan, Zuid-Korea, India en anderen. Allen met het Verenigsd Koninkrijk is een handelsovereenkomst gesloten, sinds Trump aankondigde dat de Amerikaanse importheffingen voor alle landen fors omhoog moeten.
Volgens de woordvoerder wordt er hard gewerkt aan deals en veel vruchtbare gesprekken gevoerd met onze belangrijkste handelspartners.
-
Wall Street bouwt winst uit
26-06-2025 20:41 - Ondanks krimp in eerste kwartaal.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stonden donderdag hoger, na diverse economische cijfers, waaronder een groter dan verwachte krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal.
De S&P500 index steeg 0,8 procent tot 6.143,82 punten. De Dow Jones-index steeg 1,0 procent tot 43.396 punten en techbeurs Nasdaq klom 1,0 procent tot 20.178 punten.
Wall Street sloot woensdag nipt onder de hoogste niveaus ooit en schurkte daar donderdag nog wat dichter tegen aan.
De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat de deadline van 9 juli voor de tijdelijke opgeschorte importheffingen voor de EU "niet cruciaal" is. Trump kan zelf een ander tarief opleggen of de deadline opschuiven, als de EU niet met een deal komt, zei een woordvoerder.
Beleggers hielden verder een schuin oog gericht op het fragiele staakt-het-vuren tussen Israël en Iran. Ook was er aandacht voor de toenemende frustratie van de Amerikaanse president Donald Trump met Jerome Powell van de Federal Reserve, die deze week in het Amerikaans Congres herhaalde dat de centrale bank tijd heeft om te wachten met renteverlagingen. Trump kan Powell moeilijk ontslaan maar zou al op voorhand een opvolger willen aanwijzen. Powells termijn loopt mei 2026 af. "Dit zou Powells opvolger mogelijk de ruimte geven om de marktverwachtingen over het potentiële rentepad te beïnvloeden", volgens analisten van OCBC.
De dollar bereikte donderdag het laagste punt in drie jaar ten opzichte van de euro op 1,1726. En de dollar kan nog verder dalen als Trump vroegtijdig een vervanger voor Powell kiest, aldus MUFG. "Een kandidaat die meer openstaat voor het verlagen van de rente zoals Trump verlangt, zou de verzwakking van de dollar versterken", volgens de analisten.
Eerder donderdag bleek dat de Amerikaanse economie met 0,5 procent kromp, beduidend sterker dan de voorlopige prognoses van 0,2 procent krimp. De inflatie voor huishoudens lag op 3,7 procent, herzien van de eerder gemelde 3,6 procent. Vrijdag verschijnen actuele PCE-data voor de maand mei.
De nieuwe orders voor duurzame goederen stegen in mei ruim 16 procent, na een daling van 6 procent in april. De orders voor transportmiddelen stegen 48 procent.
De Chicago Fed index toonde een lichte verbetering in mei en het aantal steunaanvragen daalde afgelopen week. De aanstaande woningverkopen verbeterden licht maar bleven op een laag niveau.
De olieprijzen steeg eerder op de dag nog 2 procent maar leverde die stijging weer in en noteerde vlak op 66,52 dollar voor een vat Brent-olie.
Bedrijfsnieuws
The Wall Street Journal meldde woensdagavond dat Shell besprekingen voerde om BP over te nemen. Shell ontkende donderdag interesse te hebben in een overname van zijn Britse rivaal. Het aandeel Shell steg 2 procent in New York. BP won 1,6 procent in Londen. Volgens analisten van AJ Bell is BP een voor de hand liggend overnamedoelwit.
Micron Technology steeg 2 procent, nadat het de winstverwachtingen in het derde kwartaal wist te verslaan. Ook de omzet was beter dan de consensus.
Aandelen van Nike stegen 2,2 procent vooruitlopend op winstcijfers donderdag nabeurs.
Nvidia ging nog eens 1,3 procent hoger. De chipreus eindigde woensdag al als het meest waardevolle Amerikaanse bedrijf.
Het aandeel Tesla koerste vlak, na een daling van bijna 4 procent op woensdag, toen zwakke Europese verkoopcijfers de glans liet verbleken van de lancering van de robotaxi in Austin afgelopen zondag. Analisten van Benchmark zien de zelfrijdende voertuigen wel als de sleutel naar succes voor Tesla.
Kratos Defense & Security Solutions gaat voor 500 miljoen dollar aandelen uitgeven. Het aandeel van het tech- en defensiebedrijf daalden 3 procent.
De aandelen van H.B. Fuller stegen met 9 procent nadat de multinational, die industriële lijmproducten maakt, zijn outlook verhoogde.
Drogisterijketen Walgreens steeg licht, na beter dan verwachte winstcijfers.
Acuity Brands won 5,7 procent. Het verlichtingsbedrijf wist de winstverwachtingen over het derde kwartaal te verslaan.
Staalbedrijf Worthington Steel kwam met sterke kwartaalcijfers en won ruim 18 procent.
Slotstanden
De S&P 500 index sloot woensdag nagenoeg vlak op 6.092,16 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 42.982,43 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 19.973,55 punten.
-
Defensie gevraagd op hogere Europese beurzen
26-06-2025 19:06 - Shell ontkent gesprekken met BP.
(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend hoger gesloten, na een dag waarop defensie en een fusiefantasie rond Shell en BP de meeste aandacht trokken.
De Stoxx Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 537,48 punten, de Duitse DAX won 0,6 procent tot 23.649,30 punten, de Franse CAC 40 sloot fractioneel lager op 7.557,31 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,2 procent in de plus op 8.735,60 punten.
Het sentiment werd gedomineerd door het besluit van de NAVO woensdag om de defensie-uitgaven te verhogen tot 5 procent van het bruto binnenlands product, waarvan 3,5 procent direct aan defensie. Dit is in eerste instantie goed nieuws voor defensie-aandelen.
Europese defensiebedrijven vragen zich wel af of de EU de nieuwe NAVO-doelen kan halen. Volgens analisten van JPMorgan is 2,9 procent haalbaar in 2030 voor de hele EU. Duitsland, Polen en Zweden zouden de afgesproken 3,5 procent wel kunnen halen.
Op de Amerikaanse defensiebegroting die woensdag werd gepubliceerd stonden meer raketten en drones dan eerder gepland en een kleiner aantal F-35 jachtvliegtuigen, volgens mediaberichten.
Ook waren er berichten dat Shell interesse zou hebben om rivaal BP over te nemen. Dit idee is niet bepaald nieuw en Shell ontkende in alle toonaarden.
Het fragiele staakt-het-vuren tussen Israël en Iran werd met een schuin oog in de gaten gehouden, net als de toenemende frustratie van de Amerikaanse president Donald Trump over het rentebeleid van Jerome Powell van de Federal Reserve. In het Amerikaanse Congres herhaalde Powell eerder deze week dat de centrale bank de ruimte heeft om af te wachten met renteverlagingen. Trump snakt naar een lagere rente, om de hoge staatsschuld minder drukkend te maken.
Op macro-economisch vlak was het rustig. Het consumentenvertrouwen in Duitsland verslechterde in juli, meldde onderzoeksbureau GfK, dat altijd een maand vooruit kijkt. De index zakte van -20,0 naar -20,3. Economen rekenden vooraf op een kleine verbetering tot -19,0. Het Duitse consumentenvertrouwen blijft terughoudend doordat de begrotingsplannen van de regering gericht zijn op bedrijven en nog niet op huishoudens, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.
De Amerikaanse economie bleek sterker te zijn gekrompen in het eerste kwartaal, met 0,5 procent, in plaats van 0,2 procent.
Aan de andere kant waren er afgelopen week in de VS minder aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, stegen de orders voor duurzame goederen en liet de Chicago Fed-index een verbetering zien, net als de aanstaande huizenverkopen in mei.
De euro/dollar noteerde licht hoger op 1,1701. De euro brak vannacht door een stevig weerstandsniveau op 1,17 dollar en kwam zo het hoogste niveau in meer dan drie jaar, zo merkte ING op. Als de Europese munt langer boven de grens van 1,17 blijft, kan dit de weg vrijmaken voor verdere stijgingen naar 1,20, denkt analist Francesco Pesole. Dit zou wel gepaard moeten gaan met een verzwakking van de dollar.
De 'eurorally' volgde ook op een bericht in The Wall Street Journal, dat Trump overweegt om al vlot een vervanger voor Powell aan te wijzen. Die treedt pas af in mei volgend jaar, maar het nu al presenteren van een opvolger zou zijn gezag voor de rest van die termijn kunnen ondermijnen.
De olieprijzen stegen 2 procent na een sterke daling van de Amerikaanse olievoorraden. WTI-olie kostte 66,22 dollar en Brent 67,58 dollar.
Bedrijfsnieuws
Shell ontkende de geruchten over een mogelijk bod op BP: het bedrijf werkt niet aan een bod, heeft BP niet benaderd en is ook niet met de Britten in gesprek. Analisten van AJ Bell zien BP niettemin als een voor de hand liggend overnamedoelwit. Het zou de grootste oliedeal in een generatie zijn. Shell sloot 0,7 procent hoger, terwijl BP 1,3 procent won.
Defensie-aandelen deden donderdag goede zaken. Rheinmetall ging aan kop in de DAX met een plus van 7,3 procent. Sinds begin dit jaar steeg het aandeel al meer dan 200 procent. Thales won 3 procent in de CAC 40.
Verder waren farma-aandelen als Qiagen en Sartorius in trek in Frankfurt, met plussen tot bijna 3 procent.
Chipmaker Infineon won 1,4 procent en in Parijs ging STMicroelectronics 2,3 procent hoger maar in Amsterdam verloor ASML 2,5 procent, nadat Jefferies het aandeel van de kooplijst haalde. Ook ASMI verloor een plekje op de kooplijst van de bank.
De verliezen waren voor de Duitse en Franse autofabrikanten. Ook luxe-aandelen als EssilorLuxottica, Hermes en LVMH noteerden donderdag in het rood.
De Franse supermarktreus Carrefour leverde zelfs bijna 8 procent in, zonder aanwijsbare reden.
Hennes & Mauritz zag in het tweede kwartaal de omzet minder hard stijgen, meldde de Zweedse retailer. Het aandeel steeg toch 3,7 procent in Stockholm. Volgens Jefferies waren de verwachting vooraf al laag.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen stonden donderdag hoger. De S&P500 index steeg 0,6 procent.
-
Goede aprilmaand voor Flow Traders
26-06-2025 19:01 - Gevolgd door een gematigde mei en juni.
(ABM FN-Dow Jones) Flow Traders heeft in het tweede kwartaal de handelsvolumes en volatiliteit zien toenemen in de meeste beleggingscategorieën, vooral in de eerste weken van april. Dat meldde het handelshuis donderdagavond in een update voorafgaand aan de 'stille periode' voor de kwartaalresultaten op 31 juli.
In mei en juni keerden de volumes en volatiliteit terug naar meer normale niveaus, aldus het bedrijf. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder was er een positieve impact.
De omzet uit handel was vergelijkbaar met het eerste kwartaal, toen de volatiliteit ook al verhoogd was door de onrust rond importheffingen voor Mexico, Canadan en China. Daarbij lag de handel in mei en juni op een meer gematigd niveau, na de onrustige eerste weken van april. Ook de inkomsten uit digitale activa liepen terug, vergeleken met het eerste kwartaal.
Die onrust bereikt zijn hoogtepunt rond de zogenaamde 'Liberation Day' van president Donald Trump, waarop hoge importheffingen werden aangekondigd voor bijna alle handelspartners. Dat zorgde voor sterke beursdalingen, gevolgd door een even sterk herstel toen Trump weer snel water bij de wijn bleek te doen.
De handel in aandelen was in alle werelddelen actiever en volatieler dan een jaar eerder, en ook in vergelijking met het eerste kwartaal. Bij de vastrentende waarden waren de handelsvolumes meer dan 10 procent hoger terwijl de volatiliteit maar iets hoger lag.
Bij de digital assets, of crypto, waren de volumes iets hoger dan een jaar eerder maar duidelijk lager dan in het voorgaande kwartaal. De volatiliteit daalde met een dubbelcijferig percentage, zowel ten opzichte van een kwartaal als een jaar eerder.
Op de grote Europese beurzen en ook op de Amerikaanse platforms Nasdaq en NYSE stegen de handelsvolumes met dubbelcijferige percentages. In Azië was dat ook het geval op jaarbasis, maar in mindere mate vergeleken met het eerste kwartaal. Ditzelfde gold voor de volatiliteit.
Fors hogere uitslagen bij ETP's
De marktvolumes van ETP's, zoals indextrackers, waren in het afgelopen kwartaal 53 procent hoger in de regio Europa, 43 procent hoger in de Amerika's, 78 procent hoger in Azië en 48 procent hoger wereldwijd. De gemiddelde volatiliteit volgens de VIX-index was 77 procent hoger op jaarbasis. ETP's zijn van oudsher goed voor een groot deel van de inkomsten van Flow Traders.
-
IMCD neemt Trichem over
26-06-2025 18:15 - Geen overnamesom genoemd.
(ABM FN-Dow Jones) IMCD heeft het Indiase Trichem overgenomen. Dit meldde het Rotterdamse bedrijf donderdagavond zonder een overnamesom te noemen.
De acquisitie heeft betrekking op Trichem Healthcare Private, Trichem Lifesciences en Chemistry & Health FZ.
Trichem heeft 36 werknemers en is actief in India en het Midden-Oosten. In het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 maart, werd een omzet van omgerekend 18 miljoen euro behaald.
-
ASML en Adyen trekken AEX in het rood
26-06-2025 17:56 - Shell hoger na ontkennen gesprekken met BP.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager geëindigd, onder druk van vooral ASML, dat daalde na een tegenvallend analistenrapport. De AEX verloor 0,8 procent op 910,69 punten en deed het daarmee duidelijk slechter dan omringende beurzen, die wel in het groen bleven.
Volgens beleggingsspecialist Sven van Gasse van Lynx lijkt de rally na het onverwachte staakt-het-vuren tussen Israël en Iran "brandstof te verliezen."
Wall Street slaagde er woensdag niet in om op recordniveaus te sluiten, maar noteerde daar vandaag toch weer in de buurt, ondanks tegenvallende bbp-cijfers uit de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal kromp de Amerikaanse economie met 0,5 procent, bleek uit definitieve cijfers, waar eerder nog een bescheiden krimp werd voorspeld.
Op het Damrak hadden beleggers ook aandacht voor de overnamespeculatie rond Shell en BP. Shell zou zijn Britse rivaal mogelijk over willen nemen, meldde The Wall Street Journal woensdagavond.
Iets dat Shell donderdag zelf ontkende. "Naar aanleiding van recente speculaties in de media wil Shell duidelijk maken dat het niet actief overweegt een bod uit te brengen op BP. Daarnaast bevestigt het dat het BP niet heeft benaderd en dat er ook geen gesprekken hebben plaatsgevonden met BP over een mogelijk bod", aldus het bedrijf.
Volgens analisten van ING zou een overname van BP door Shell strategisch onlogisch zijn, terwijl het Zwitserse UBS van mening is dat de kloof te groot is tussen de strategische behoeften van Shell en de verwachtingen van de aandeelhouders van BP.
Op macro-economisch vlak werd vanmiddag verder bekend dat de PCE-kerninflatie in de VS in het eerste kwartaal uit is gekomen op 3,5 procent, waar eerder 3,4 procent werd gemeld. Vrijdag verschijnen actuele PCE-data voor de maand mei.
De nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS stegen flink in de maand mei, met ruim 16 procent, dankzij een forse stijging van de orders voor transportmiddelen, die met liefst 48 procent toenamen.
Verder daalden de Amerikaanse steunaanvragen afgelopen week met 10.000, waarmee het totaal uitkwam op 236.000 nieuwe aanvragen, waar 244.000 werd voorspeld. Opvallend was de stijging van de verlengde aanvragen, naar het hoogste niveau sinds november 2021.
De Chicago Fed index toonde een verbetering in mei, maar bleef wel negatief.
De euro brak vannacht door een pittig weerstandsniveau op 1,17 dollar. Daarmee stond het muntpaar op het hoogste niveau in meer dan 3,5 jaar, zo merkte ING op. Als de Europese munt langer boven de 1,17 blijft, kan dit de weg vrijmaken voor verdere stijgingen naar 1,20, denkt analist Francesco Pesole. Dit zou wel gepaard moeten gaan met een verzwakking van de dollar.
De 'eurorally' volgde al op een verzwakking van de dollar, nadat The Wall Street Journal meldde dat president Donald Trump overweegt om al vlot een vervanger voor Fed-voorzitter Jerome Powell aan te wijzen. Powell treedt pas af in mei volgend jaar, maar het nu al presenteren van een opvolger zou Powells gezag voor de rest van zijn termijn kunnen ondermijnen.
De olieprijzen stegen met 2 procent.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdaandelen won KPN 1,3 procent. Berenberg zette het aandeel op de kooplijst. Berenberg stelde wel dat KPN qua waardering een van de duurste aandelen binnen de Europese telecomsector is. "Maar dit is terecht", aldus de analisten, wijzend op de superieure kwaliteit van het bedrijf en het positieve momentum in de kasstroom.
Shell sloot een bod op BP uit, na hernieuwde geruchten gisterenavond. Het aandeel won 0,7 procent, ook dankzij de stijgende olieprijzen. BP steeg in Londen met 1,3 procent.
ASML behoorde tot de grootste dalers met verlies van 2,5 procent en ASMI verloor 0,6 procent. Jefferies haalde beide aandelen van de kooplijst. "We verwachten dat de markt voor waferfabricage-apparatuur (WFE) in 2026 met 1 procent krimpt, terwijl de analistenconsensus rekent op een dubbelcijferige groei", aldus analisten van de bank. De analist rekent op een stevige krimp van 16 procent voor het DRAM-segment en een verdere terugval in China. Dit jaar zal de Chinese markt volgens de bank met 16 procent krimpen en volgend jaar met nog eens 8 procent. Wel verhoogde Jefferies de koersdoelen voor beide aandelen.
Randstad ging donderdag aan kop in de AEX, met een plus van 3,0 procent. Adyen leverde 3,2 procent in en was daarmee de grootste daler in de Amsterdamse hoofdindex.
In de AMX won CVC Capital 5,5 procent en Heijmans 4,9 procent. Air France-KLM ging er 4,5 procent op vooruit. InPost profiteerde van een koopadvies van JPMorgan en won 2,6 procent.
Signify won 4,9 procent na beter dan verwachte cijfers van de Amerikaanse sectorgenoot Acuity Brands.
De verliezen bleven vrij beperkt in de Midkap. Corbion daalde met 0,8 procent.
In de AScX won AMG liefst 12,2 procent. Deutsche Bank zette het aandeel op de kooplijst. Envipco schreef 4,0 procent bij. Het bedrijf won een Portugese aanbesteding. Volgens Envipco gaat het om een significante opdracht. Financiële details werden niet vermeld.
Ferrari Group verloor 3,1 procent.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen 0,6 procent in het groen.
-
Beursagenda: macro-economisch
26-06-2025 16:30 - Volle agenda.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met vrijdag 4 juli 2025:
VRIJDAG 27 JUNI 2025
06:30 Producentenvertrouwen - Juni (NL)
08:45 Inflatie - Juni vlpg (Fra)
09:00 Inflatie - Juni (Spa)
11:00 Consumentenvertrouwen - Juni def. (eur)
14:30 Persoonlijke bestedingen en PCE - Juni (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Juni def. (VS)
MAANDAG 30 JUNI 2025
03:30 Inkoopmanagersindex industrie en diensten - Juni (Chi)
06:30 Producentenprijzen - Mei (NL)
08:00 Importprijzen - Mei (Dld)
08:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (VK)
08:00 Detailhandelsverkopen - Mei (Dld)
14:00 Inflatie - Juni vlpg (Dld)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Juni (VS)
DINSDAG 1 JULI 2025
00:50 Tankan index - Tweede kwartaal (Jap)
01:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Jap)
06:30 Omzet detailhandel - Mei (NL)
06:30 Inflatie - Juni vlpg (NL)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Dld)
09:55 Werkloosheid - Juni (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VK)
11:00 Inflatie - Juni vlpg (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Juni (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Mei (VS)
16:00 Vacatures - Mei (VS)
WOENSDAG 2 JULI 2025
11:00 Werkloosheid - Mei (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:15 Banenrapport ADP - Juni (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
DONDERDAG 3 JULI 2025
01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def.(Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (VK)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Juni (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans - Mei (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Juni (VS)
16:00 Fabrieksorders - Mei (VS)
19:00 Wall Street sluit eerder vanwege Onafhankelijkheidsdag
VRIJDAG 4 JULI 2025
08:00 Fabrieksorders - Mei (Dld)
08:45 Industriële productie - Mei (Fra)
11:00 Producentenprijzen - Mei (eur)
15:30 Wall Street gesloten op Onafhankelijkheidsdag
-
Beursagenda: buitenlandse fondsen
26-06-2025 16:30 - Rustige periode.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met vrijdag 4 juli 2025:
VRIJDAG 27 JUNI 2025
- Geen agendapunten
MAANDAG 30 JUNI 2025
- Geen agendapunten
DINSDAG 1 JULI 2025
- Geen agendapunten
WOENSDAG 2 JULI 2025
- Geen agendapunten
DONDERDAG 3 JULI 2025
- Geen agendapunten
VRIJDAG 4 JULI 2025
- Geen agendapunten
-
Beursagenda: Nederlandse bedrijven
26-06-2025 16:30 - Weinig gevulde agenda.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met vrijdag 4 juli 2025:
VRIJDAG 27 JUNI 2025
00:00 Ease2pay - Jaarvergadering
MAANDAG 30 JUNI 2025
- Geen agendapunten
DINSDAG 1 JULI 2025
00:00 JDE Peet's - Beleggersdag
WOENSDAG 2 JULI 2025
- Geen agendapunten
DONDERDAG 3 JULI 2025
- Geen agendapunten
VRIJDAG 4 JULI 2025
- Geen agendapunten
-
Aanstaande huizenverkopen VS stijgen in mei
26-06-2025 16:07 - Na sterke daling in april.
(ABM FN-Dow Jones) De aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in mei gestegen, deels herstellend van de sterke daling in april. Dit bleek donderdag uit cijfers van makelaarsorganisatie NAR.
De verkopen stegen met 1,8 procent op maandbasis. Er was een kleine daling voorspeld door economen. Met een stand van 72,6, blijft de verkoopindex ruim onder het historisch gemiddelde, dat op 100 ligt. In april daalde de index met 6,3 procent.
"Consistente banengroei en stijgende lonen helpen momenteel de huizenmarkt in bescheiden mate", zei hoofdeconoom Lawrence Yun van de NAR in een toelichting, maar hij tekende daarbij aan dat schommelingen in de hypotheekrente meer invloed hebben.
Vergeleken met een jaar eerder steeg het aantal aanstaande verkopen in mei met 1,1 procent.
De index voor aanstaande huizenverkopen is gebaseerd op ondertekende contracten voor de aankoop van bestaande eengezinswoningen, appartementen en woongroepen, maar waarbij de transactie nog niets is afgerond. Na het tekenen van het contract duurt het meestal nog een tot anderhalve maand voordat de verkoop daadwerkelijk rond is.