VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Dubbelcijferige omzetgroei Acuity Brands
  04-10-2022 12:38 - Winst in vierde kwartaal hoger dan verwacht.

  (ABM FN-Dow Jones) Acuity Brands heeft in het afgelopen kwartaal de omzet flink zien stijgen en boekte meer winst dan analisten hadden verwacht. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de Amerikaanse concurrent van de Nederlandse verlichtingsspecialist Signify.

  In een toelichting sprak CEO Neil Ashe van "aanhoudend sterke resultaten in het vierde kwartaal".

  De omzet steeg op jaarbasis met 11,8 procent naar ruim 1,1 miljard dollar en met een brutomarge van 41,7 procent boekte Acuity een operationele winst van net geen 150 miljoen dollar en een nettowinst van 115 miljoen dollar. Daarmee lag de nettowinst 17,6 procent hoger dan vorig jaar.

  De aangepaste winst per aandeel steeg zelfs met bijna 21 procent naar 3,95 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden gerekend op een winst van 3,61 dollar. De omzet werd ingeschat op 1,08 miljard dollar.

  Daarmee sloot Acuity Brands ook het boekjaar 2022 af. Daarin steeg de omzet met 15,7 procent naar ruim 4 miljard dollar. Netto verdiende het verlichtingsbedrijf afgelopen boekjaar 384 miljoen dollar, bijna 78 miljoen dollar meer dan een jaar eerder.

  Het aandeel Acuity Brands lijkt dinsdag iets hoger te gaan openen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Futures voorspellen groene opening Wall Street
  04-10-2022 12:30 - Obligatierentes dalen.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Rond lunchtijd noteren de futures op de S&P 500 tot 1,6 procent in het groen.

  Daarmee krijgt de rally van maandag een vervolg. Wall Street sloot de eerste handelsdag van oktober overtuigend in het groen, nadat de obligatierentes daalden. Dinsdagmiddag noteert de Amerikaanse tienjaarsrente 6 punten lager op 3,58 procent.

  "Handelaren en beleggers zijn op koopjesjacht", concludeerde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

  Voor nu lijkt de markt de zorgen over de Federal Reserve die de rente agressief verhoogt om de inflatie te bestrijden en hoe dit de Amerikaanse groei zal beïnvloeden, van zich af te schudden, aldus Aslam.

  Volgens Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, werd de ommekeer op de beurzen verklaard door die macro-economische cijfers in de VS, die wijzen op een vertraging van de economie "en dus minder druk op de prijzen". Daarnaast helpen ook verbeteringen in de aanvoerketen om de prijsdruk weg te nemen, aldus Keppenne.

  "Dit is precies waar de Federal Reserve op uit is en aan de renteverhogingen zou langzaam een einde moeten komen", meent Keppenne, die het rentebesluit van de centrale bank van Australië aanhaalt. Na vier keer de rente met 50 basispunten te hebben verhoogd, besloot de Reserve Bank of Australia vandaag om de rente met 25 basispunten te verhogen.

  Maar "er is meer dan één indicator nodig om de Fed ervan te overtuigen dat de inflatie afneemt", waarschuwde Keppenne.

  Op macro-economisch vlak is het dinsdag vrij rustig in de VS, met alleen de vacatures over augustus en de fabrieksorders in dezelfde maand op de rol.

  De euro/dollar noteert rond lunchtijd op 0,9883. WTI-olie is een procent duurder dan maandag, toen de olieprijzen al flink stegen op een verwachte productieverlaging van OPEC+.

  Bedrijfsnieuws

  Verlichtingsbedrijf Acuity Brands heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een beter dan verwachte winst behaald. Ook de omzet was boven verwachting.

  Slotstanden

  De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 2,6 procent op 3.678,43 punten, de Dow Jones index won 2,7 procent op 29.490,89 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent in de plus bij een slotstand van 10.815,43 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen hoger rond middaguur
  04-10-2022 11:58 - Minder aangename cijfers VS goed voor rentevreugde en dus plussen.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag hoger in een opleving van formaat na de misère van vorige week.

  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een plus van 2,3 procent op 399,64 punten. De Duitse DAX liet een winst zien van 2,7 procent naar  12.537,20 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 3,0 procent met een stand van  5.967,13 punten. De Britse FTSE steeg dinsdag 1,7 procent naar 7.026,10 punten.

  Investment manager Simon Wiersma van ING wees op de flink teruglopende rentes. "De beweging op de obligatiemarkt werd maandag versterkt door tegenvallende macro-economische cijfers uit de VS", aldus Wiersma. De Amerikaanse industrie koelde afgelopen maand sterker af dan voorzien.

  Volgens Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, wordt de ommekeer op de beurzen verklaard door die macro-economische cijfers in de VS, die wijzen op een vertraging van de economie “en dus minder druk op de prijzen”. Daarnaast helpen ook verbeteringen in de aanvoerketen om de prijsdruk weg te nemen, aldus Keppenne.

  "Dit is precies waar de Federal Reserve op uit is en aan de renteverhogingen zou langzaam een einde moeten komen", meent Keppenne, die het rentebesluit van de centrale bank van Australië aanhaalt. Na vier keer de rente met 50 basispunten te hebben verhoogd, besloot de centrale bank om vandaag de rente met 25 basispunten te verhogen.

  Maar "er is meer dan één indicator nodig om de Fed ervan te overtuigen dat de inflatie afneemt", waarschuwde de econoom.

  Nu oktober de eerste dagen heeft weggetikt, kan de markt zich de komende weken richten op de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal.

  De Europese producentenprijzen over augustus stegen op jaarbasis 43,3 procent, fractioneel meer dan de verwachte 43,2 procent, en beduidend meer dan de stijging van 38,0 procent in juli.

  In de Verenigde Staten gaat dinsdag de aandacht uit naar twee cijfers. Dat zijn de openstaande vacatures in augustus en de fabrieksorders over dezelfde maand.

  Verder hebben de ministers van financiën van de Europese Unie vandaag in de zogeheten ECOFIN een bijeenkomst. Sprekers zijn vandaag de voorzitter van de Federal Reserve van New York John Williams, van de Fed van San Francisco Mary Daly, de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen bij een forum van Freedman Bank, de voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde op Cyprus en de Britse minister van financiën Kwasi Kwarteng, die in korte tijd meer dan gemiddelde aandacht op zich heeft weten te vestigen.

  Olie noteerde dinsdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent in het groen op 84,09 dollar, terwijl voor een december-future Brent 89,47 dollar werd betaald, een stijging van 0,7 procent.

  De euro/dollar noteerde op 0,9871. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 0,9864 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 0,9825 op de borden.
   
  Bedrijfsnieuws

  Ryanair heeft in september meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen het vliegverkeer nog te lijden had onder de coronamaatregelen. De koers van het aandeel noteerde ruim 4 procent hoger.

  Conform het beeld van de afgelopen maanden bewoog ook vandaag de koers van het aandeel Thales in Parijs zich tegengesteld ten opzichte van de beweging van het gros van de koersen. Vandaag betekende dat een min van 0,4 procent. In Frankfurt was de koers van het aandeel Beiersdorf de enige dissonant met een verlies van 1,8 procent.

  Op beide beurzen was vooral de techsector in trek, getuige de koerswinst van 4,5 procent voor het aandeel STMicroelectronics en van 6,6 procent voor het aandeel Infineon.

  Futures Wall Street

  De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 1,2 procent in het groen.

  De S&P 500 steeg maandag 2,6 procent op 3.678,43 punten, de Dow Jones index won 2,7 procent op 29.490,89 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent in de plus bij een slotstand van 10.815,43 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Valuta: euro richting pariteit
  04-10-2022 11:27 - Escalatie Oekraïne grootste risico.

  (ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde dinsdag in de buurt van de 0,99 dollar, waarmee de Europese munt in veel rustiger vaarwater zit dan in de eerste helft van vorige week, en lijkt het pariteitsniveau weer op te willen zoeken.

  "Het belangrijkste risico blijft nog altijd een escalatie van de oorlogssituatie in Oekraïne", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Ondertussen gaat de markt er voorlopig vanuit dat de Federal Reserve bij de volgende beleidsvergadering begin november de rente weer met 75 basispunten verhoogt en dat lijkt ook te gelden voor de Europese Centrale Bank, ofschoon er ook steviger geluiden klinken", aldus Van der Meer.

  Voor deze week gaat wat Van der Meer betreft alle aandacht uit naar de banenrapportages uit de Verenigde Staten en de optredens van diverse monetair beleidsmakers in zowel de Verenigde Staten als in de eurozone.

  De Reserve Bank of Australia verhoogde vanochtend de rente na de beleidsvergadering van dinsdag met 25 basispunten, na vier verhogingen op rij met 50 basispunten.

  De Europese producentenprijzen over augustus stegen op jaarbasis 43,3 procent, fractioneel meer dan de verwachte 43,2 procent, en beduidend meer dan de stijging van 38,0 procent in juli.

  In de Verenigde Staten gaat dinsdag de aandacht uit naar twee cijfers. Dat zijn de openstaande vacatures in augustus en de fabrieksorders over dezelfde maand.

  Verder hebben de ministers van financiën van de Europese Unie vandaag in de zogeheten ECOFIN een bijeenkomst. Sprekers zijn vandaag de voorzitter van de Federal Reserve van New York John Williams, van de Fed van San Francisco Mary Daly, de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen bij een forum van Freedman Bank, de voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde op Cyprus en de Britse minister van financiën Kwasi Kwarteng. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft vandaag een ontmoeting met premier Mark Rutte.

  De euro noteerde dinsdag 0,5 procent hoger op 0,9857 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8685 Britse pond. Het Britse pond steeg dinsdag 0,2 procent en noteerde op 1,1342 dollar. De Australische dollar noteerde 0,1 procent lager op 0,6504 Amerikaanse dollar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Producentenprijzen eurozone weer harder gestegen
  04-10-2022 11:05 - Energieprijzen blijven domineren.

  (ABM FN-Dow Jones) De producentenprijzen in de eurozone zijn in augustus weer harder gestegen dan in de voorgaande maand. Dit bleek dinsdag uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

  Op jaarbasis liepen de producentenprijzen in augustus met 43,3 procent op. Dat was in juli nog een plus van 38,0 procent en in juni was dit 36,0 procent.

  Op maandbasis stegen de producentenprijzen met 5,0 procent, nadat in juli sprake was van een prijsstijging van 4,0 procent. 

  Exclusief de prijzen voor energie stegen de producentenprijzen in augustus met 0,3 procent op maandbasis. Dat was een maand eerder 0,6 procent.

  Door: ABM Financial News.

  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: tech aan kop
  04-10-2022 10:51 - Na enkele onrustige dagen op de beurs.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs liet dinsdagochtend een flink herstel zien. De AEX won rond de klok van elf uur 2,5 procent op 662,29 punten.

  Investment manager Simon Wiersma van ING wees op de flink teruglopende rentes. "De beweging op de obligatiemarkt werd maandag versterkt door tegenvallende macro-economische cijfers uit de VS", aldus Wiersma. De Amerikaanse industrie koelde afgelopen maand sterker af dan voorzien.

  "Dit zou kunnen betekenen dat de hogere rentes de groei al afremmen", aldus de expert van ING. "De Amerikaanse centrale bank hoeft dan de beleidsrente mogelijk minder ver op te trekken. Slecht macro-economisch nieuws is goed nieuws voor beleggers. Een iets oplopende werkloosheid en afnemende inflatiedruk zouden een zegen zijn voor beleggers", concludeerde Wiersma.

  De beurzen sorteerden op maandagmiddag al voor op een dergelijke situatie en vonden de weg omhoog. Vanochtend stegen de aandelenmarkten verder. "De markten waren iets te ver doorgeschoten, wat zichtbaar was in de extreem negatieve stemming onder beleggers en de hoge volatiliteit op de aandelen- en obligatiemarkten", aldus Wiersma. "De kans dat de Fed na de tegenvallende Amerikaanse inkoopmanagersindex van gisteren de beleidsrente veel verder zal optrekken, wordt door beleggers nu lager ingeschat."

  Beleggingsadviseur Justin Blekemolen noemde het opvallend dat de meeste beurzen maandag "duidelijk" boven de dieptepunten van juni herstelden. Dit betekent volgens hem dat de neerwaartse uitbraken van afgelopen week voorlopig beschouwd mogen worden als onterecht. "Doorgaans zien we na [zo'n situatie] ook dat de koersen hard de andere kant op bewegen", aldus Blekemolen.

  Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 0,9876. De olieprijzen stegen licht tot 84 dollar.

  Stijgers en dalers

  Onder de hoofdaandelen wonnen vooral techaandelen aan waarde. Zo wonnen ASMI, Besi en ASML tot zes procent. Dalers bleven uit. Shell hield de winsten met 0,3 procent relatief beperkt, maar was maandag dankzij een flink stijgende olieprijs al een sterkhouder op het Damrak.

  In de AMX won Basic-Fit 5,1 procent en OCI 3,8 procent. Galapagos ontving van het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik een positief advies over de Type II-wijzigingsaanvraag voor ontstekingsremmer Jyseleca. Het aandeel won 2,8 procent. FlowTraders verloor 0,5 procent en was daarmee de enige daler in de AMX.

  In de AScX won Pharming 5,4 procent en Vivoryon 4,0 procent. Azerion verloor 0,6 procent en Ebusco 1,1 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Uitzenduren blijven onder druk - ABU
  04-10-2022 10:10 - Omzet licht gestegen.

  (ABM FN-Dow Jones) Het aantal gewerkte uren in de Nederlandse uitzendsector is in de afgelopen weken opnieuw gedaald, terwijl de omzet op jaarbasis min of meer gelijk bleef. Dit bleek dinsdag uit cijfers van brancheorganisatie ABU.

  In periode 9, week 33 tot en met 36, namen de uitzenduren met 7 procent af en steeg de omzet met 1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In periode 8 bleef de omzet stabiel en daalden de uren met 9 procent.

  De administratieve sector zag de uren afgelopen periode met 18 procent afnemen, terwijl de omzet met 6 procent daalde.

  In de technische sector daalde het aantal uren met 13 procent en de omzet met 3 procent.

  In de industrie bleven de uren gelijk en steeg de omzet met 9 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Ryanair vervoert meer passagiers
  04-10-2022 09:59 - In september.

  (ABM FN) Ryanair heeft in september meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen het vliegverkeer nog te lijden had onder de coronamaatregelen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de Ierse prijsvechter.

  In september vervoerde Ryanair 15,9 miljoen passagiers. Een jaar eerder lag dit aantal op 10,6 miljoen.

  Tot en met september vervoerde Ryanair dit jaar 153 miljoen passagiers, een stijging van 209 procent op jaarbasis.

  De bezettingsgraad kwam in september uit op 94 procent tegenover 81 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Heel dit jaar ligt de bezettingsgraad nu op 90 procent, 13 procentpunt meer dan vorig jaar.

  Door: ABM Financial News.
  pers@abmfn.be
  Redactie: +32(0)78 486 481

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Kepler Cheuvreux verlaagt koersdoel ING
  04-10-2022 09:21 - Van 14,30 naar 14,10 euro.

  (ABM FN) Kepler Cheuvreux heeft dinsdag het koersdoel voor ING verlaagd van 14,30 naar 14,10 euro bij handhaving van het koopadvies.

  Analisten van Kepler verhoogden hun ramingen voor de nettorentebaten in 2023 met 6 procent, waarmee deze taxatie 9 procent boven de consensus ligt. Kepler verwacht volgend jaar een scherpe stijging van de winst dankzij de stijgende rente, en ondanks lagere verwachtingen voor de fees en commissies. De analisten verhoogden hun winstraming voor dit jaar met 3 procent, voor 2023 met 10 procent en voor 2024 zelfs met 12 procent.

  Wel verhoogde Kepler de risicokosten met 40 basispunten voor 2023, die daarmee slechts 6 basispunten onder het niveau van recessiejaar 2013 liggen. Als gevolg hiervan kwam Kepler tot een licht lager koersdoel.

  ING blijft een sectorfavoriet van Kepler en de analisten verwachten nog een aandeleninkoopprogramma in 2022 van 1,5 miljard euro.

  Het aandeel ING schoot dinsdagochtend met 3,7 procent omhoog tot 9,24 euro.

  Door: ABM Financial News.
  pers@abmfn.be
  Redactie: +32(0)78 486 481

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX hoger van start gegaan
  04-10-2022 09:09 - Over brede linie.

  (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste dinsdag kort na de beursgong 1,2 procent hoger naar 653,58 punten, terwijl de Midkap 1,6 procent won.

  Onder de hoofdaandelen wonnen Adyen, ING en Just Eat bijna drie procent. Alleen KPN noteerde fractioneel in het rood. 

  In de AMX wonnen AMG, Air France-KLM en Galapagos ongeveer drie procent. Galapagos ontving van het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik een positief advies over de Type II-wijzigingsaanvraag voor ontstekingsremmer Jyseleca.

  In de AScX won Pharming 2,5 procent. B&S Group verloor twee procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • TIE Kinetix sluit samenwerkingsverband met Ceyoniq Technology
  04-10-2022 08:35 - Gaat per direct van start.

  (ABM FN-Dow Jones) TIE Kinetix heeft een samenwerking gesloten met het Duitse softwarebedrijf Ceyoniq Technology. Dit maakte TIE dinsdagochtend bekend zonder financiële details.

  De samenwerking gaat per direct in en omvat een volledige digitalisering van het communicatieverkeer voor derden.

  Ceyonic maakt onderdeel uit van de Japanse Kyocera Group.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Capricorn kleiner in Avantium
  04-10-2022 08:19 - Kapitaalbelang teruggebracht tot iets meer dan vier procent.

  (ABM FN-Dow Jones) Capricorn Venture Partners heeft een kleiner belang in Avantium gemeld. Dat bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 18 mei 2022.

  Capricorn meldde een kapitaalbelang van 4,42 procent met eenzelfde stemrecht. Dit belang wordt middellijk reëel gehouden.

  Op 19 april 2017 meldde Capricorn nog een kapitaalbelang van 9,89 procent met een dito stemrecht.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Nederlandse Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • AEX wacht groene start
  04-10-2022 08:04 - Wall Sloot maandagavond fors hoger.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting met een flinke winst van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 1,2 procent.

  Maandag wist de AEX nog een verlies van anderhalf procent in de ochtendhandel goed te maken en 0,8 procent hoger te sluiten en zo met winst aan de nieuwe handelsmaan oktober te beginnen.

  De start van de handelsweek werd met vrees tegemoet gezien, nadat eind vorige week de Zwitserse investeringsbank Credit Suisse op de financiële markten onder vuur werd genomen, terwijl ook het Britse pond in de frontlinie terecht kwam na de presentatie van een serie belastingverlagingen. De woorden kredietcrisis- en schuldencrisis galmden daardoor bij aanvang van de handel over de beursvloeren.

  In de loop van maandag realiseerden beleggers zich evenwel dat Credit Suisse weliswaar een systeembank is, maar wel van een relatief bescheiden omvang, terwijl de net aangestelde Britse regering het controversiële belastingplan introk. 

  Het aandeel Credit Suisse werkte maandag in Zürich een flink openingsverlies weg om vervolgens ruim twee procent hoger te sluiten, terwijl het Britse Pond een krachtig herstel liet zien. Veel handelaren kregen daarmee het deksel op de neus. 

  Een impuls voor de aandelenmarkten waren daarnaast scherpe dalingen van de rendementen op staatsobligaties, die in de zeer slechte beursmaand september juist nog flink waren opgelopen in reactie op de vele renteverhogingen wereldwijd. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert nu op 3,65 procent, nadat vorige week nog een rendement van meer dan vier procent op de borden stond. 

  Op Wall Street koerste hoofdgraadmeter S&P 500 maandagavond maar liefst 2,6 procent hoger. Volgens beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management hebben de Amerikaanse beurzen al veel slecht nieuws ingeprijsd.

  "Hoewel de economische situatie verder kan verslechteren, hebben de aandelenmarkten de neiging om vooruit te lopen op de reële economie. Met uitzondering van de wereldwijde financiële crisis, het uiteenspatten van de internetzeepbel en de diepe recessie in het midden van de jaren '70, leiden ‘normale’ bearmarkten in een recessieklimaat doorgaans tot een daling van Amerikaanse aandelen met 20 tot 35 procent", aldus Juvyns. 

  In Azië is het sentiment vanochtend opperbest. Tokio wint bijna drie procent, terwijl Sydney zelfs bijna vier procent wint, nadat de Reserve Bank of Australia de rente verhoogde met 25 basispunten, waarmee een reeks van vier renteverhogingen van elk 50 basispunten werd doorbroken.

  Een vat Amerikaanse olie werd maandag 5 procent duurder. In de Aziatische handel vanochtend wordt deze winst geconsolideerd. 

  OPEC+ overweegt om de olieproductie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te verlagen wanneer het kartel woensdag in Wenen bijeen komt. In plaats van een online bijeenkomst, heeft het kartel besloten tot een vergadering op het hoofdkantoor in de Oostenrijkse hoofdstad. 

  Bedrijfsnieuws

  Galapagos ontving van het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) een positief advies over de Type II-wijzigingsaanvraag voor ontstekingsremmer Jyseleca.

  CSC ontving alle benodigde goedkeuringen van toezichthouders in Nederland voor de overname van Intertrust. Inmiddels hebben 10 van de 13 toezichthouders groen licht gegeven voor de overname. Er moet nu nog goedkeuring komen van de Bahamas, de Kaaimaneilanden en Luxemburg.

  ASM International rondde de overname van het Italiaanse LPE af. ASMI betaalde de overname met 283,25 miljoen euro in contanten en met 631.154 eigen aandelen. Dit komt overeen met een overnamesom van 425 miljoen euro, op de dag waarop de overeenkomst werd getekend.

  Verzekeraar NN rondde namens zijn Belgische dochteronderneming NN Insurance Belgium de verkoop van een gesloten boek van individuele levensverzekeringen aan Athora Belgium af.

  Slotstanden Wall Street

  De S&P 500 steeg maandag 2,6 procent op 3.678,43 punten, de Dow Jones index won 2,7 procent op 29.490,89 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent in de plus bij een slotstand van 10.815,43 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • NN rondt verkoop levensverzekeringen aan Athora af
  04-10-2022 07:13 - Deal werd vorig jaar aangekondigd.

  (ABM FN-Dow Jones) NN heeft namens zijn Belgische dochteronderneming NN Insurance Belgium de verkoop van een gesloten boek van individuele levensverzekeringen aan Athora Belgium afgerond. Dit maakte de Nederlandse verzekeraar dinsdagochtend bekend.

  De desinvestering simplificeert de IT-structuur van NN in België, waardoor de verzekeraar zich volledig kan focussen op het uitvoeren van de strategie om de pensioenactiviteiten verder te laten groeien.

  De desinvestering werd eind 2021 reeds aangekondigd en betreft voornamelijk zogenoemde tak 21-levensverzekeringen.  

  Voor polishouders die van NN Insurance Belgium overstappen naar Athora Belgium, verandert er niets, aldus Athora.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Centrale bank Australie verhoogt rente met 25 basispunten
  04-10-2022 07:03 - Naar 2,60 procent.

  (ABM FN-Dow Jones) De centrale bank van Australië heeft de rente met nog eens 25 basispunten verhoogd, naar 2,60 procent. Dit bleek dinsdag uit het laatste rentebesluit van de Reserve Bank of Australia.

  De centrale bank brak daarmee een reeks van vier renteverhogingen van elk 50 basispunten af. De bank betoogde dat met een verhoging van nu 25 basispunten er meer evenwicht tussen vraag en aanbod wordt bewerkstelligd.

  De bank gaf aan dat met de verhoging van vandaag de inflatieverwachting wordt ondersteund. Deze is in de ogen van het beleidsorgaan nog altijd te hoog, niet alleen door wereldwijde factoren, maar ook door een relatief sterke binnenlandse vraag.

  De RBA verwacht dan ook dat de inflatie nog verder oploopt, alvorens terug te vallen naar de doelstelling van de bank van 2 tot 3 procent. Voor 2022 verwacht de bank een inflatie van 7,75 procent, voor 2023 licht boven de 4 procent en in 2023 rond de 3 procent.

  De Australische economie houdt volgens de bank de solide groei vast, terwijl het nationaal inkomen naar een recordniveau is opgelopen. De arbeidsmarkt is nog altijd krap met een werkloosheid van 3,5 procent. De verwachting is dat dit percentage nog verder omlaag gaat met een opwaartse loonspiraal.

  De economische vooruitzichten zijn mondiaal gezien volgens de RBA niet onverdeeld gunstig. Samen met de nauwere financiële omstandigheden voor huishoudens zijn dit de onzekerheden waarmee Australië kampt. Die krijgen namelijk te maken met én hoge inflatie én hogere rentes.

  De Australische dollar daalde dinsdag 0,6 procent naar 0,6474 Amerikaanse dollar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen openen flink hoger
  04-10-2022 06:57 - Na goede start oktober op maandag.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een heldergroene opening tegemoet, na winsten op Wall Street maandagavond en een positief sentiment vanochtend in Azië. 

  IG voorziet een openingswinst van 203 punten voor de Duitse DAX en een plus van 89 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 54 punten hoger te openen.

  De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger gesloten. Na een zwakke septembermaand werd de kar vandaag getrokken door olie-aandelen, die stegen dankzij de hogere olieprijzen. De beurzen in Europa begonnen de handelsdag nog lager, onder meer door zorgen over Credit Suisse, maar wisten tijdens de middagsessie de weg omhoog te vinden.

  Macro-economische cijfers lieten maandag zien dat de Europese industrie krimpt. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde van 49,6 in augustus naar 48,4 in september, de laagste stand in 27 maanden.

  "De lelijke combinatie van een recessie in de industrie en toegenomen inflatiedruk zal bijdragen aan de zorgen over de vooruitzichten voor de economie van de eurozone", aldus econoom Chris Williamson van S&P Global. "Buiten de eerste coronalockdowns [in maart 2020], heeft de industrie sinds het hoogtepunt van de financiële crisis begin 2009 niet meer zo'n grote terugval in de vraag gezien als nu."

  Het Britse pond toonde maandag herstel, nu de Britse regering terugkomt op de eerder aangekondigde belastingverlagingen.

  ING sprak evenwel van een "symbolische actie", die niet zozeer te maken heeft met het geld dat wordt bespaard, maar meer met het slechte signaal dat de plannen af hebben gegeven.

  Bedrijfsnieuws

  VGP verloor in Brussel bijna 20 procent. VGP heeft de closing van de joint venture met Allianz Real Estate uitgesteld vanwege de volatiele marktomstandigheden en dat is slecht nieuws volgens de analisten van Kepler Cheuvreux en Degroof Petercam.

  Prosus ziet af van de overname van Billdesk. Volgens Prosus is niet aan alle voorwaarden die vooraf aan de overname werden gesteld voldaan, hoewel de Indiase toezichthouder het overnameplan wel goedkeurde. Omdat niet aan alle voorwaarden werd voldaan op 30 september, is de overname automatisch stopzet. Prosus steeg licht in Amsterdam.

  Olieaandelen deden maandag goede zaken, dankzij de flink gestegen olieprijs. TotalEnergies won in Parijs meer dan 3 procent, terwijl Shell en BP in Amsterdam en Londen respectievelijk 3,5 en bijna 2,5 procent bijschreven.

  In de DAX leverde Puma 1,5 procent in, in navolging van sectorgenoot Nike dat vrijdag op Wall Street nog circa 13 procent aan waarde verloor. De omzet en winst van de Amerikaanse sportartikelenfabrikant overtroffen in het afgelopen kwartaal de verwachtingen, maar de aandelenkoers daalde, omdat de marges een tik kreeg door hogere transportkosten, verleende kortingen en de effecten van een duurdere dollar. Ook Adidas stond onder druk. De verliezen rond het slot waren wel minder stevig dan eerder op de dag.

  De Zwitserse bank Credit Suisse heeft dit weekend geprobeerd werknemers, investeerders en klanten gerust te stellen over de financiële gezondheid van het bedrijf, na een forse daling van het aandeel en een flinke stijging van de spread op credit default swaps van de bank, zo meldde de Wall Street Journal zondag op basis van ingewijden. Het aandeel daalde maandag in Zürich ruim een procent, waarmee een groot deel van de verliezen weg werden gewerkt.

  Euro STOXX 50         3.342,17 (+0,7%)
  STOXX Europe 600        390,83 (+0,8%)
  DAX                  12.209,48 (+0,8%)
  CAC 40                5.794,15 (+0,6%)
  FTSE 100              6.908,76 (+0,2%)
  SMI                  10.290,71 (+0,2%)
  AEX                     645,80 (+0,8%)
  BEL 20                3.374,94 (+0,1%)
  FTSE MIB             20.972,57 (+1,6%)
  IBEX 35               7.462,00 (+1,3%)

  AMERIKAANSE AANDELEN

  De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag, net als in Europa, een hogere opening tegemoet.

  Zij zijn maandag ook al flink hoger geëindigd.

  Wall Street begint daarmee vooralsnog positief aan de nieuwe maand, hoewel er grote zorgen blijven over de torenhoge inflatie en de invloed van een verkrappend monetair beleid op de mondiale groei.

  De Amerikaanse beurzen sloten september af met stevige verliezen. De S&P 500 beleefde zijn slechtste septembermaand sinds 2002.

  Analisten van Citi hebben hun koersdoel voor de S&P voor eind dit jaar verlaagd van 4.200 naar 4.000 punten. Voor 2023 rekenen zij op een verdere daling tot 3.900 punten. Eén van de redenen voor deze verlaging is het agressieve rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Het risico is volgens Citi groot dat de Fed te ver doorschiet met zijn renteverhogingen en dat dit onbedoelde gevolgen heeft voor de economie. Waar Citi eerder de kans op een zware recessie slechts op 5 procent schatte, is dat inmiddels 20 procent.

  Fed-bestuurder John Williams zei maandag dat hij rekent op een flinke afkoeling van de inflatie in de VS in 2023, tot zo'n 3 procent. De Amerikaanse tienjaarsrente is maandag gedaald tot 3,66 procent.

  Volgens beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management hebben de Amerikaanse beurzen al veel slecht nieuws ingeprijsd.

  "Hoewel de economische situatie verder kan verslechteren, hebben de aandelenmarkten de neiging om vooruit te lopen op de reële economie. Met uitzondering van de wereldwijde financiële crisis, het uiteenspatten van de internetzeepbel en de diepe recessie in het midden van de jaren '70, leiden ‘normale’ bearmarkten in een recessieklimaat doorgaans tot een daling van Amerikaanse aandelen met 20 tot 35 procent", aldus Juvyns.

  Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata van S&P Global en ISM. De inkoopmanagersindex van S&P Global toonde voor september een iets sterkere groei, terwijl ISM een sterker dan verwachte groeivertraging rapporteerde. Verder daalden de Amerikaanse bouwuitgaven in augustus harder dan verwacht.

  Later deze week verschijnen belangrijke banenrapporten uit de VS.

  WTI-olie werd maandag 5 procent duurder. OPEC+ overweegt om de olieproductie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te verlagen wanneer ze woensdag in Wenen bijeen komt. In plaats van een online bijeenkomst, heeft het kartel besloten tot een vergadering op het hoofdkantoor in de Oostenrijkse hoofdstad.

  Bedrijfsnieuws

  Oliereuzen als Exxon Mobil en Chevron sloten maandag ruim 5 procent hoger. Amerikaanse bankaandelen eindigden maandag in het groen.

  Tesla heeft in het afgelopen kwartaal weer meer auto's afgeleverd, maar het aantal viel toch tegen. Tesla leverde afgelopen kwartaal 343.830 voertuigen af, tegen 254.695 in het tweede kwartaal. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden verwacht dat Tesla het afgelopen kwartaal ongeveer 371.000 voertuigen zou afleveren. Het aandeel verloor ruim 8,5 procent.

  S&P 500 index                3.678,43 (+2,6%)
  Dow Jones index             29.490,89 (+2,7%)
  Nasdaq Composite            10.815,43 (+2,3%)

  AZIE

  De Japanse beurs noteert dinsdag bijna 3 procent hoger.

  Nikkei 225             26.981,25 (+2,9%)
  Shanghai Composite     Gesloten
  Hang Seng              Gesloten

  VALUTA

  De euro/dollar noteerde vanochtend op 0,9832. Maandagavond noteerde het muntpaar op 0,9825.

  USD/JPY Yen   144,77
  EUR/USD Euro  0,9832
  EUR/JPY Yen   142,32

  MACRO-AGENDA:
  00:00 Chinese beurzen gesloten (Chi)
  06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
  11:00 Producentenprijzen - Augustus (eur)
  16:00 Vacatures - Augustus (VS)
  16:00 Fabrieksorders - Augustus (VS)

  BEDRIJFSNIEUWS:
  - Geen agendapunten

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: macro-economisch
  04-10-2022 06:50 - Volle agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met dinsdag 11 oktober 2022:

  DINSDAG 4 OKTOBER 2022
  00:00 Chinese beurzen gesloten (Chi)
  06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
  11:00 Producentenprijzen - Augustus (eur)
  16:00 Vacatures - Augustus (VS)
  16:00 Fabrieksorders - Augustus (VS)

  WOENSDAG 5 OKTOBER 2022
  00:00 Chinese beurzen gesloten (Chi)
  02:30 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Jap)
  08:00 Handelsbalans - Augustus (Dld)
  08:45 Industriële productie - Augustus (Fra)
  09:15 Inkoopmanagersindex diensten - September (Spa)
  09:30 Inkoopmanagersindex diensten - September (Ita)
  09:50 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Fra)
  09:55 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (Dld)
  10:00 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (eur)
  10:30 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (VK)
  14:15 Banenrapport ADP - September (VS)
  14:30 Handelsbalans - Augustus (VS)
  15:45 Inkoopmanagersindex diensten - September def. (VS)
  16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - September (VS)
  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
  00:00 Maandbijeenkomst OPEC+

  DONDERDAG 6 OKTOBER 2022
  00:00 Chinese beurzen gesloten (Chi)
  06:30 Inflatie - September (NL)
  08:00 Fabrieksorders - Augustus (Dld)
  11:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (eur)

  VRIJDAG 7 OKTOBER 2022
  00:00 Chinese beurzen gesloten (Chi)
  08:00 Industriële productie - Augustus (Dld)
  14:30 Banengroei en werkloosheid - September (VS)
  16:00 Groothandelsvoorraden - Augustus (VS)
  21:00 Consumentenkrediet - Augustus (VS)

  MAANDAG 10 OKTOBER 2022
  06:30 Industriële productie - Augustus (NL)

  DINSDAG 11 OKTOBER 2022
  08:00 Werkloosheid - September (VK)
  12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - September (VS)

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: buitenlandse fondsen
  04-10-2022 06:49 - Cijferseizoen in aantocht.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met dinsdag 11 oktober 2022:

  DINSDAG 4 OKTOBER 2022
  - Geen agendapunten

  WOENSDAG 5 OKTOBER 2022
  - Geen agendapunten

  DONDERDAG 6 OKTOBER 2022
  13:00 Constellation Brands - Cijfers tweede kwartaal (VS)
  22:00 Levi Strauss - Cijfers derde kwartaal (VS)

  VRIJDAG 7 OKTOBER 2022
  - Geen agendapunten

  MAANDAG 10 OKTOBER 2022
  - Geen agendapunten

  DINSDAG 11 OKTOBER 2022
  12:00 BlackRock - Cijfers derde kwartaal (VS)
  13:00 Delta Air Lines - Cijfers derde kwartaal (VS)

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  04-10-2022 06:48 - Weinig items.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met dinsdag 11 oktober 2022:

  DINSDAG 4 OKTOBER 2022
  - Geen agendapunten

  WOENSDAG 5 OKTOBER 2022
  09:00 Universal Music Group - Ex-dividend

  DONDERDAG 6 OKTOBER 2022
  - Geen agendapunten

  VRIJDAG 7 OKTOBER 2022
  - Geen agendapunten

  MAANDAG 10 OKTOBER 2022
  - Geen agendapunten

  DINSDAG 11 OKTOBER 2022
  00:00 Ebusco - Cijfers derde kwartaal
  00:00 Fastned - Cijfers derde kwartaal

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Galapagos ontvangt positief CHMP-advies voor update Europees label Jyseleca
  03-10-2022 22:18 - Op basis van veiligheidsgegevens van MANTA/RAy studies.

  (ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft van het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) een positief advies gekregen over de Type II-wijzigingsaanvraag voor ontstekingsremmer Jyseleca. Dit meldde Galapagos maandagavond nabeurs.

  Hiermee kan de Europese productinformatie van de ontstekingsremmer worden gewijzigd met betrekking tot de testiculaire functie na behandeling van patiënten met inflammatoire darmziekten en reumatologische aandoeningen.

  "Dit positief CHMP-advies is een belangrijke mijlpaal voor Jyseleca en biedt belangrijke informatie voor patiënten en artsen", aldus Chief Medical Officer Dr. Walid Abi-Saab van Galapagos. "We zullen nu alle relevante productinformatie en materialen bijwerken met als doel de toegang tot Jyseleca te vergroten, zodat Europese patiënten die baat kunnen hebben bij de behandeling, deze ook kunnen krijgen."

  De Type II wijzigingsaanvraag werd in juni 2022 ingediend bij het EMA, ondersteund door tussentijdse gegevens uit de lopende MANTA en MANTA-RAy studies. 

  In deze studies werd het potentiële effect van het gebruik van filgotinib op spermaparameters en geslachtshormonen bij volwassen patiënten met inflammatoire darmziekten en diverse reumatologische aandoeningen onderzocht.

  "Na beoordeling van de tussentijdse gegevens door het CHMP werd er in de opinie geconcludeerd dat de gegevens geen verschil lieten zien tussen de behandelgroepen in het aantal patiënten bij wie een afname van 50 procent of meer in spermaparameters werd vastgesteld ten opzichte van de uitgangswaarde in week 13 en week 26", volgens het bedrijf. 

  Verder concludeerde het CHMP dat de gegevens "geen relevante veranderingen in geslachtshormoonspiegels of verandering ten opzichte van de uitgangswaarde in spermaparameters tussen de behandelgroepen toonden."

  "Over het geheel genomen besloot het CHMP dat deze klinische gegevens niet suggestief zijn voor filgotinib-gerelateerde effecten op de testiculaire functie", aldus Galapagos.

  Naar aanleiding van het positief CHMP-advies wordt de tekst in het gedeelte van de Speciale Waarschuwingen en Voorzorgsmaatregelen over het mogelijke effect van filgotinib op de spermaproductie en de mannelijke vruchtbaarheid verwijderd uit de zogeheten Samenvatting van de Productkenmerken of SPC. Ook worden de MANTA/MANTA-RAy-studies verwijderd uit het Risk Management Plan (RMP), aldus Galapagos.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.