-
Wall Street houdt openingswinsten vast
30-06-2025 19:53 - Hoop op handelsdeals zorgt voor aanhoudend optimisme.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag hoger met nog een paar uur handel te gaan, terwijl de hoop op nieuwe handelsdeals voor aanhoudend optimisme zorgt.
De toonaangevende S&P won 0,2 procent op 6.186,79 punten, de Dow Jones index steeg 0,4 procent op 43.996,49 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent hoger op 20.316,96 punten.
De S&P 500 ligt nu op koers om het volatiele kwartaal af te sluiten met solide winsten, net als de andere twee toonaangevende indexen. De S&P 500 is tot nu toe met meer dan 10 procent gestegen, terwijl de Nasdaq 17 procent hoger staat. De Dow Jones kon slechts 4 procent bijschrijven.
De stijgingen van maandag volgen op het intrekken van de belasting op digitale diensten door Canada in een poging de handelsbesprekingen met de VS te vergemakkelijken. Dit gebeurde nadat president Donald Trump vrijdag had gezegd dat de VS "alle besprekingen over handel met Canada" zouden beëindigen. De eerste betalingen voor de belasting zouden maandag van start gaan en zouden betrekking hebben op bedrijven zoals Google, Meta en Amazon.
Beleggers wachten ook de aankondiging van eventuele handelsovereenkomsten tussen de VS en andere handelspartners, aangezien Trumps uitstel van 90 dagen voor invoerrechten volgende week afloopt.
Overeenkomsten op dat front zouden kunnen worden afgerond zodra Trumps "ene, grote, prachtige" wetsvoorstel wordt aangenomen, zei Kevin Hassett, directeur van de National Economic Council, maandag op CNBC.
Het pakket werd zaterdagavond nipt goedgekeurd in een belangrijke procedurele stemming in de Senaat. Als het door de Senaat wordt aangenomen, wacht het een onzekere weg in het Huis van Afgevaardigden, waar sommige Republikeinse wetgevers zich hebben verzet tegen herzieningen in de nieuwste versie van het wetsvoorstel.De vraag naar Amerikaanse aandelen stijgt nu de spanningen in de geopolitieke arena en in de handelsoorlog afnemen, volgens Saxo Bank. Ook een rol spelen de toenemende verwachtingen dat de Federal Reserve de rente in de komende maanden zal verlagen.
Overigens is op Onafhankelijkheidsdag Wall Street gesloten en wordt het belangrijke officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid al op donderdag bekendgemaakt.
De olieprijzen daalden wat en de rentes bleven dicht bij huis. De eurodollar liep verder op na 1,1763.
De dollar verzwakte nadat Trump vorige week liet weten dat hij als opvolger voor de huidige Fed-voorzitter Jerome Powell iemand wil benoemen die de rente verlaagt.
Ook maandag uitte de Amerikaanse president opnieuw zijn ongenoegen over de gang van zaken op zijn Truth Social.
Deze uitholling van de onafhankelijkheid van het monetaire beleid zal op de middellange termijn leiden tot een lagere dollarkoers, volgens analist Michael Brown van Pepperstone. Ook de belasting- en uitgavenwet van Trump zou de waarde van de dollar omlaagdrukken.
Stijgers en dalers
Home Depot bevestigde dat het bedrijf de bouwmaterialenproducent GMS overneemt voor 5,5 miljard dollar. GMS steeg bijna 12 procent en Home Depot verloor 0,5 procent.
De reacties uit de duurzame energie-industrie waren gemengd na de details uit de nieuwste versie van de wet van Trump. Enphase Energy daalde 1,4 procent maar Sunrun steeg bijna 15 procent, na verliezen voor beide aandelen vrijdag. First Solar noteerde 8,4 procent hoger.
De nieuwste versie van de veelomvattende begrotingswet van Trump faseert bepaalde belastingvoordelen uit voor windenergie- en zonne-energie-projecten, zoals voor de verhuur van zonnepanelen, maar de deur blijft open voor belastingcredits voor vergelijkbare producten in de vorm van stroomcontracten. Daarnaast zou een belasting op Chinese producten goed kunnen uitpakken voor Amerikaanse fabrikanten, zoals First Solar.
Juniper Networks steeg met 8,5 procent nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie een schikking trof in een schadeclaim inzake de overname van de aanbieder van draadloze netwerkapparatuur door Hewlett Packard Enterprise voor 14 miljard dollar.
Oracle steeg met 4,5 procent. In een officiële aanvraag meldde Oracle dat CEO Safra Catz van plan is de medewerkers van het bedrijf vandaag te vertellen dat het softwarebedrijf "meerdere grote overeenkomsten voor clouddiensten heeft getekend, waaronder één die naar verwachting vanaf boekjaar 2028 meer dan $ 30 miljard aan jaarlijkse omzet zal genereren."
Meta Platforms is op zoek naar 29 miljard dollar om te investeren in kunstmatige intelligentie en wendt zich daarbij tot particuliere kapitaalverstrekkers om de bouw van datacenters in de VS te financieren. Dit meldde onder meer de Financial Times vrijdagavond op basis van bronnen. Het aandeel noteerde maandag 1,0 procent in de plus.
De AI-lieveling op Wall Street, Palantir Technologies koerste ruim 5 procent hoger nadat het aandeel vrijdag onderaan de koersenlijst eindigde in de Nasdaq met een verlies van 9 procent.
Tesla verloor 1,5 procent. Ook het belastingvoordeel voor de aankoop van een elektrische auto vervalt in de nieuwe wet van Trump per 1 september. CEO Elon Musk uitte ook afgelopen weekend weer kritiek op het wetsvoorstel.
Wells Fargo steeg met 0,9 procent na de resultaten van stresstests voor Amerikaanse banken door de Fed. De grootste Amerikaanse kredietverstrekkers zijn kapitaalkrachtig genoeg om een ernstige economische neergang te doorstaan, volgens de centrale bank. Ook Bank of America, JPMorgan en Goldman Sachs noteerden hoger.
-
Europese beurzen sluiten de maand juni in mineur af
30-06-2025 19:08 - Juni per saldo weinig progressie geboekt.
(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager geëindigd en sloten daarmee de roerige maand juni in mineur af.
De Stoxx Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 541,37 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,5 procent op 23.909,61 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,3 procent op een stand van 7.665,91 punten en de Britse FTSE ging 0,4 procent lager op 8.760,96 punten.
De financiële markten hebben opnieuw een turbulente maand achter de rug die in het teken stond van de spanningen in het Midden-Oosten en de aanhoudende onrust omtrent de handelstarieven van de Amerikaanse president Donald Trump. De meeste Europese beurzen moesten op maandbasis dan ook licht terrein prijsgeven, terwijl de Amerikaanse S&P 500 en Nasdaq vorige week de recordstanden hebben aangescherpt.
Deze week zal er onder meer aandacht zijn voor het jaarlijkse ECB-symposium in Portugal. Dat begint maandagavond met een diner en duurt tot en met woensdag. Dinsdagmiddag vanaf 14.30 uur nemen onder meer ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar collega's Jerome Powell van de Fed, Andrew Bailey van de Bank of England en Kazuo Ueda van de Bank of Japan deel aan een paneldiscussie.
De ECB liet ook al maandagochtend van zich horen. De centrale bank wil op een "krachtige of aanhoudende" manier reageren op grote schommelingen in de inflatie, stelde de centrale bank in een strategieherziening. De ECB blijft evenwel een inflatie van 2 procent op de middellange termijn nastreven.
Verder wachten beleggers gespannen op de uitkomst van Trumps 'big and beautiful' begrotingswet. President Trump hoopt dat hij uiterlijk op 4 juli, wanneer de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten wordt gevierd, zijn handtekening kan zetten onder de nieuwe wet.
Overigens is op Onafhankelijkheidsdag Wall Street gesloten en wordt het belangrijke officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid al op donderdag bekendgemaakt.
Bernard Keppenne, hoofdeconoom van CBC Banque, wees erop dat "de Amerikaanse economie stilletjes aan tekenen begint te vertonen van vertraging. En de cijfers over de arbeidsmarkt aan het einde van de week zouden deze trend kunnen bevestigen".
De inflatie in de VS blijft hoog met 2,7 procent in mei en het is de vraag hoe verder vanaf hier. Blijven de prijzen stijgen, of gaan consumenten minder uitgeven zodat het prijspeil weer daalt”, vraagt Keppenne zich af.
De werkgelegenheidscijfers zouden volgens de econoom al een eerste indicatie moeten geven.
Op macro-economisch vlak werd vanochtend al bekend dat de detailhandelsverkopen in Duitsland in mei opnieuw zijn gedaald, net als in april. Op maandbasis daalden de verkopen in mei met 1,6 procent. In april daalden de verkopen al met 0,6 procent, zo bleek uit een herziening.
Verder daalden de Duitse importprijzen in mei harder dan in april, onder meer door opnieuw een sterke daling van de energieprijzen.
De Britse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,7 procent en dat was een duidelijke opleving na de bescheiden groei van 0,1 procent in het vierde kwartaal.
Toch is deze mate van groei niet houdbaar, denkt Capital Economics, omdat een deel van de opleving verklaard wordt door investeringen die naar voren werden gehaald vanwege de angst voor de impact van de importheffingen.
"Het onderliggende beeld is nog steeds dat er heel weinig vaart zit in de economie", aldus Capital Economics.
De olieprijzen daalden wat en bleven de rentes dicht bij huis. De eurodollar liep verder op na 1,1763.
De dollar verzwakte nadat Trump vorige week liet weten dat hij als opvolger voor de huidige Fed-voorzitter Jerome Powell iemand wil benoemen die de rente verlaagt. Deze uitholling van de onafhankelijkheid van het monetaire beleid zal op de middellange termijn leiden tot een lagere dollarkoers, volgens analist Michael Brown van Pepperstone. Ook de belasting- en uitgavenwet van Trump zou de waarde van de dollar omlaagdrukken.
Stijgers en dalers
In Frankfurt was de dagwinst voor Zalando dat 3,1 procent kon bijschrijven. Siemens Energy en Rheinmetall stegen met 2,7 en 2,6 procent.
Bayer verloor 5,3 procent omdat het Amerikaanse Hooggerechtshof de beslissing in een langlopende rechtszaak over de onkruidverdelger van Bayer heeft uitgesteld.
Symrise moest 6,7 procent inleveren.
In Parijs ging L'Oréal aan kop met een winst van 2,2 procent, gevolgd door Thales dat 1,6 procent kon bijschrijven.
Renault en Stellantis verloren 2,4 en 3,5 procent.
BBVA won 0,4 procent in Madrid en Banco de Sabadell steeg met 0,6 procent. Het lot van BBVA's overname van Sabadell staat op het spel en het besluit van de Spaanse overheid over de voorgestelde overname bevat veel meer beperkingen dan de publieke samenvatting suggereert, volgens analisten van MKP Advisors.
De Deense turbinefabrikant Vestas Wind verloor ongeveer 8 procent vanwege wijzigingen in de regelgeving voor windenergie in de VS.
Tussenstanden Wall Street
Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street lichtgroen gekleurd en steeg de S&P 500 met 0,2 procent.
-
PEF-laag op PET-fles Avantium erkend als volledig herbruikbaar
30-06-2025 18:32 - Ook volgens Europese organisatie RecyClass.
(ABM FN-Dow Jones) De meerlaagse PET/PEF-fles van Avantium voldoet volledig aan de eisen voor de recyclingstroom voor PET-flessen. Dat is erkend door het Europese nonprofit-iniatief RecyClass dat hergebruik van plastics bevordert, meldde Avantium maandag.
Het uit plantaardige materialen vervaardigde PEF dat Avantium gebruikt kan worden gebruikt voor flessen die geheel uit één laag PEF bestaan, maar kan ook worden gecombineerd met PET, als extra laag om de producten langer houdbaar te houden.
Nu wordt vaak nylon gebruikt als ondoorlatende laag, en dat zorgt vaak voor problemen met de recycling. Omdat PEF ook zeer ondoorlatend is en veel lijkt op PET, is een laagje PET een uitstekend alternatief, aldus Avantium.
De Amerikaanse tegenhanger van RecyClass, de Association of Plastic Recyclers (APR) gaf PEF al in 2023 een erkenning. Nu beide organisaties PEF hebben goedgekeurd, kunnen fabrikanten met gerust hart PEF toepassen als barrièrelaag voor PET-flessen, aldus het bedrijf.
-
AEX sluit lager maar optimisme blijft overeind
30-06-2025 18:05 - Shell en chipbedrijven trekken AEX in het rood.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag lager gesloten en kon terugkijken op een relatief goed kwartaal, ondanks veel geopolitieke onrust.
De AEX sloot maandag 0,75 procent lager op 913,28 punten.
De stemming blijft echter optimistisch, zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger. Zo bleek een clash tussen Canada en de VS alweer snel opgelost afgelopen weekend, omdat Canada water bij de wijn deed. Ook geloven beleggers dat de EU en Trump er wel zullen uitkomen met een handelsdeal voor 9 juli, of dat anders die deadline zal worden uitgesteld.
Ondanks alle geopolitieke onrust was het een goed beurskwartaal. "Wat kan de beurs nog kapotmaken?" vroeg Zwanenburg zich af. De grote spelbreker voor Europese beleggers was de sterke daling van de dollar, waardoor zij niet konden profiteren van de koerswinst van Amerikaanse bedrijven. De dalende olieprijs in het afgelopen kwartaal drukte intussen de inflatie in Europa, wat nog versterkt wordt door de goedkopere dollar.
Afgelopen week won de hoofdindex nog ruim een procent nadat Israël en Iran de wapens lieten rusten en er optimisme was over de Amerikaanse importheffingen. De maand juni viel per saldo licht negatief uit voor de AEX, met een slotstand op 30 mei van ongeveer 923 punten.
Beleggers wachten nog met enige spanning op de uitkomst van Trumps 'big and beautiful' begrotingswet, die dreigt vast te lopen in het Huis van Afgevaardigden" volgens Zwanenburg. Trump hoopt dat hij uiterlijk vrijdag 4 juli zijn handtekening kan zetten onder de nieuwe wet. Wall Street is dan dicht voor Onafhankelijkheidsdag en dus wordt het belangrijke banenrapport al op donderdag bekendgemaakt. De verwachtingen zijn gematigd, volgens Zwanenburg, met een banengroei van niet meer dan 110.000.
Volgens valuta-strategen van ING kan tegenvallend economisch nieuws de speculatie over renteverlagingen door de Fed aanwakkeren en dit kan de koers van de dollar verder laten zakken. Na het banenrapport en de deadline voor de begrotingswet wordt de deadline voor de handelsdeals van Trump van 9 juli het volgende richtpunt voor beleggers.
Vorige week bleken zowel de VS als EU er vertrouwen in te hebben dat dit bijtijds zou lukken.
Canada kocht dit weekend meer tijd voor een handelsdeal, nadat Trump de gesprekken met het buurland vrijdag opschortte vanwege de geplande Canadese belasting op de digitale diensten van Amerikaanse techreuzen. Zondag kondigde Ottawa aan hiervan af te zien.
De euro/dollar bleef doorstijgen en noteerde op 1,1752, terwijl de olieprijs stabiel was. Komend weekend beslist OPEC+ over de productie voor augustus. Verwacht wordt dat de output verder wordt opgevoerd.
Stijgers en dalers
Er waren in de hoofdindex geen grote winnaars. Het defensieve aandeel Heineken won 0,6 procent, evenals muziekbedrijf UMG.
Na de winsten voor chipbedrijven in de afgelopen week deden ASML en ASMI het rustiger aan met een klein verlies, terwijl BESI een van de sterkste dalers was met een verlies van 2,6 procent. DSM Firmenich was de grootste daler met 3,4 procent.
ING verloor 1 procent. De bank kondigde een banenreductie aan bij de zakenbank, die topzwaar zou zijn, terwijl er in de huidige onzekere tijd weinig werk is omdat bedrijven terughoudend zijn met investeringen.
Verder daalde indexzwaargewicht Shell met 1,5 procent.
Air France-KLM dat vorige week al steeg, sloot 1,9 procent hoger en was daarmee de sterkste stijger in de Midkap-index.
Het aandeel Fugro daalde maandag juist met 3 procent, nadat de bodemonderzoeker vrijdag nieuwe contracten ter waarde van 340 miljoen dollar van Petrobras meldde. “Een welkome opsteker voor het orderboek vanaf 2026”, noemde analist Teun Verhagen van IEX dit. Maar tegenover de nieuwe orders stond een tegenvallend voorstel van de Amerikaanse Senaat. “Niet alleen moeten subsidies voor Amerikaanse windprojecten uiterlijk in 2027 verdwijnen, maar tevens wil het een extra belasting heffen op toekomstige projecten”, aldus Verhagen.
Vastgoed was in trek. Eurocommercial steeg 0,8 procent, WDP 0,8 procent en CTP 1,7 procent. Deutsche Bank zette WDP en CTP vanochtend op de kooplijst. Het macro-economische team van de Duitse bank is recent positiever geworden over de economische vooruitzichten, nu de kans op een recessie steeds kleiner wordt, de handelsoorlog vermoedelijk niet escaleert en Duitsland een grootschalig stimuleringsplan heeft aangekondigd. "De keerzijde is een hogere lange rente", aldus Deutsche. En dat is gunstiger voor commercieel vastgoed dan voor residentieel vastgoed.
Ook bouwbedrijven BAM en Heijmans wonnen terrein en bij de kleine aandelen sloten vastgoednamen Wereldhave en NSI ook in het groen.
Koploper Envipco kon 4,7 procent bijschrijven. AMG, vorige week nog de grote winnaar met een stijging van bijna 24 procent, leverde 2 procent in.
TomTom eindigde onderaan met een verlies van 3,7 procent. De navigatiespecialist kondigde een reorganisatie aan waarbij 300 banen verloren gingen. Volgens ABN AMRO Oddo moet dit 30 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren, die deels worden geherinvesteerd in het bedrijf.
Tussenstand Wall Street
De S&P500 index steeg 0,2 procent rond sluitingstijd in Europa.
-
Update: Brussel tornt niet aan Digital Markets Act
30-06-2025 17:43 - In de onderhandelingen met Washington.
(ABM FN) De Europese Commissie is niet bereid om de Digital Markets Act af te zwakken in een poging om tot een handelsdeal te komen met de Verenigde Staten.
De DMA is recent aangenomen en moet de macht van grote, vooral Amerikaanse, techbedrijf terugdringen. Zij moeten meer werk maken van de verspreiding van illegale en schadelijke content en anders dreigen er hoge boetes, zoals Apple en Meta al reeds hebben ondervonden.
Washington beschouwt de DMA als een aanval op de Amerikaanse techreuzen, maar volgens Reuters heeft een woordvoerder laten weten dat er geen aanpassingen komen aan deze regels.
Zondagavond besloot Canada, onder druk van de VS, om een extra belasting op digitale diensten terug te draaien. De Amerikaanse president Donald Trump schortte de handelsgesprekken met buurland Canada vrijdag op vanwege deze belasting.
Update: om juiste titel weer te geven.
-
Media: Brussel tornt niet aan Digital Markets Ac
30-06-2025 17:37 - In de onderhandelingen met Washington.
(ABM FN) De Europese Commissie is niet bereid om de Digital Markets Act af te zwakken in een poging om tot een handelsdeal te komen met de Verenigde Staten.
De DMA is recent aangenomen en moet de macht van grote, vooral Amerikaanse, techbedrijf terugdringen. Zij moeten meer werk maken van de verspreiding van illegale en schadelijke content en anders dreigen er hoge boetes, zoals Apple en Meta al reeds hebben ondervonden.
Washington beschouwt de DMA als een aanval op de Amerikaanse techreuzen, maar volgens Reuters heeft een woordvoerder laten weten dat er geen aanpassingen komen aan deze regels.
Zondagavond besloot Canada, onder druk van de VS, om een extra belasting op digitale diensten terug te draaien. De Amerikaanse president Donald Trump schortte de handelsgesprekken met buurland Canada vrijdag op vanwege deze belasting.
-
PostNL noemt universele postdienst onuitvoerbaar
30-06-2025 16:59 - Levert structureel verlies op.
(ABM FN-Dow Jones) PostNL blijft in het kabinetsvoorstel voor een Universele Postdienst tenminste tot 2029 verlieslatend en gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing van de aangevraagde subsidies voor de jaren 2025 en 2026, met verzoek om een voorschot in een kort geding. Dat maakte het postbedrijf maandagmiddag bekend.
Aanvullende juridische stappen sluit het bedrijf niet uit, als de noodzakelijke verbeteringen uitblijven.
"Onder de voorgestelde voorwaarden kunnen we de UPD niet blijven uitvoeren. We waarderen de aandacht van de nieuwe minister voor het publieke belang van postbezorging en de snelheid waarmee hij tot een voorstel tot verandering is gekomen", aldus CEO Pim Berendsen van PostNL. "Tegelijkertijd schieten de voorgestelde veranderingen tekort en komen ze te laat."
De bezorging binnen twee dagen vanaf 1 juli 2026, en binnen drie dagen vanaf 2029, zoals het kabinetsvoorstel luidt, is een stap in de goede richting, maar nog geen oplossing, volgens PostNL. Pas na invoering van bezorging binnen drie dagen met haalbare en betaalbare normen kan postbezorging weer financieel gezond worden. De kwaliteitsnorm van 95 procent is volgens het bedrijf onuitvoerbaar en zou naar 90 procent moeten.
"Er wordt gevraagd een netwerk in stand te houden dat niet meer past bij het gebruik van vandaag. Dat is onhoudbaar", aldus Berendsen.
Intussen blijft PostNL opdraaien voor de kosten die worden gemaakt in het huidige postbezorgingsmodel en voor de overgang naar een nieuw model. "Zolang deze hoge kosten voor de UPD volledig bij PostNL liggen, kan het postbedrijf zich niet aanpassen en blijft de postdienstverlening de komende jaren verlieslatend."
Dit kan van een bedrijf niet worden verwacht, stelde PostNL. Het bedrijf heeft een tijdelijke bijdrage van 30 miljoen euro dit jaar en 38 miljoen euro in 2026 gevraagd, om de brievenpost in een dag te blijven bezorgen en te voldoen aan het vereiste aantal brievenbussen en speciale eisen aan rouwpost, medische post en braillepost. Zulke steun is in andere Europese landen ook gebruikelijk, merkte PostNL op.
-
Beursagenda: Nederlandse bedrijven
30-06-2025 16:27 - Weinig gevulde agenda.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met dinsdag 8 juli 2025:
DINSDAG 1 JULI 2025
00:00 JDE Peet's - Beleggersdag
WOENSDAG 2 JULI 2025
- Geen agendapunten
DONDERDAG 3 JULI 2025
- Geen agendapunten
VRIJDAG 4 JULI 2025
- Geen agendapunten
MAANDAG 7 JULI 2025
09:00 JDE Peet's Ex-dividend
DINSDAG 8 JULI 2025
11:00 Just Eat Takeaway - Bava over bod Prosus
-
Beursagenda: buitenlandse fondsen
30-06-2025 16:27 - Rustige periode.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met dinsdag 8 juli 2025:
DINSDAG 1 JULI 2025
- Geen agendapunten
WOENSDAG 2 JULI 2025
13:00 Constellation Brands - Cijfers eerste kwartaal (VS)
DONDERDAG 3 JULI 2025
- Geen agendapunten
VRIJDAG 4 JULI 2025
- Geen agendapunten
MAANDAG 7 JULI 2025
- Geen agendapunten
DINSDAG 8 JULI 2025
- Geen agendapunten
-
Beursagenda: macro-economisch
30-06-2025 16:26 - Volle agenda.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met dinsdag 8 juli 2025:
DINSDAG 1 JULI 2025
00:50 Tankan index - Tweede kwartaal (Jap)
01:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Jap)
06:30 Omzet detailhandel - Mei (NL)
06:30 Inflatie - Juni vlpg (NL)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Dld)
09:55 Werkloosheid - Juni (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VK)
11:00 Inflatie - Juni vlpg (eur)
14:30 ECB-symposium Sintra met paneldiscussie Lagarde en Powell
15:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Juni (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Mei (VS)
16:00 Vacatures - Mei (VS)
WOENSDAG 2 JULI 2025
11:00 Werkloosheid - Mei (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:15 Banenrapport ADP - Juni (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
00:00 ECB-symposium Sintra
DONDERDAG 3 JULI 2025
01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (VK)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Juni (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans - Mei (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Juni (VS)
16:00 Fabrieksorders - Mei (VS)
19:00 Wall Street sluit eerder vanwege Onafhankelijkheidsdag
VRIJDAG 4 JULI 2025
08:00 Fabrieksorders - Mei (Dld)
08:45 Industriële productie - Mei (Fra)
11:00 Producentenprijzen - Mei (eur)
15:30 Wall Street gesloten op Onafhankelijkheidsdag
MAANDAG 7 JULI 2025
08:00 Industriële productie - Mei (Dld)
11:00 Detailhandelsverkopen - Mei (eur)
DINSDAG 8 JULI 2025
06:30 Consumptie huishoudens - Mei (NL)
06:30 Inflatie - Juni (NL)
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
08:00 Handelsbalans - Mei (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Juni (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Mei (VS)
-
Economie rondom Chicago opnieuw gekrompen
30-06-2025 15:56 - Inkoopmanagersindex daalt licht tot 40,4 in juni.
(ABM FN-Dow Jones) De economische activiteit in de regio Chicago is in juni licht gekrompen, waar enig herstel was voorzien. Dit meldde het Institute for Supply Management maandagmiddag.
De inkoopmanagersindex daalde een fractie naar 40,4, nadat de index in mei fors daalde tot 40,5.
De index wijst nu negentien maanden op rij op krimp.
De inkoopmanagersindex van het ISM geeft de ontwikkeling van de industrie in de regio Chicago weer. Een indexcijfer groter dan 50 wijst op toenemende economische activiteit. Daarentegen betekent een indexcijfer kleiner dan 50 dat er sprake is van krimp.
-
Wall Street verder omhoog na records
30-06-2025 14:59 - Optimisme over handelsdeal met Canada.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet, na de records op vrijdag, terwijl de dollar zwak bleef.
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de opening tot 0,4 procent in het groen. De Nasdaq-future voorspelt een openingswinst van 0,6 procent voor de technologie-index.
De futures stegen maandag op optimisme over een handelsdeal tussen de VS en Canada nadat de Canadezen beloofden een belasting op digitale diensten te zullen intrekken om het handelsoverleg met Washington te redden.
President Trump legde de gesprekken vrijdag stil omdat de belasting Amerikaanse techbedrijven oneerlijk zou benadelen.
De Senaat moet intussen de "big beautiful bill", de begrotingswet van Trump, nog definitief goedkeuren nadat in het weekend daar een stap in werd gezet. Deze wet dreigt de staatsschuld sterk te laten stijgen.
De vraag naar Amerikaanse aandelen stijgt nu de spanningen in de geopolitieke arena en in de handelsoorlog afnemen, volgens Saxo Bank. Ook een rol spelen de toenemende verwachtingen dat de Federal Reserve de rente in de komende maanden zal verlagen.
De olieprijs was maandag stabiel rond 65,42 dollar per vat voor de WTI-future en 66,79 dollar voor Brent-olie.
De euro/dollar steeg nog iets verder en noteerde op 1,1718. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond 1,1704 op de borden.
De dollar verzwakte nadat Trump vorige week liet weten dat hij als opvolger voor de huidige Fed-voorzitter Jerome Powell iemand wil benoemen die de rente verlaagt. Deze uitholling van de onafhankelijkheid van het monetaire beleid zal op de middellange termijn leiden tot een lagere dollarkoers, volgens analist Michael Brown van Pepperstone. Ook de belasting- en uitgavenwet van Trump zou de waarde van de dollar omlaag drukken.
Bedrijfsnieuws
Home Depot bevestigde dat het bedrijf de bouwmaterialenproducent GMS overneemt voor 5,5 miljard dollar. GMS steeg 11 procent en Home Depot noteerde voorbeurs licht lager.
De reacties uit de duurzame energie-industrie waren gemengd na de details uit de nieuwste versie van de wet van Trump. Enphase Energy daalde voorbeurs 2,4 procent maar Sunrun steeg voorbeurs 6,6 procent, na verliezen voor beide aandelen vrijdag. First Solar noteerde 7,5 procent hoger voorbeurs.
De nieuwste versie van de veelomvattende begrotingswet van Trump faseert bepaalde belastingvoordelen uit voor windenergie- en zonne-energie-projecten, zoals voor de verhuur van zonnepanelen, maar de deur blijft open voor belastingcredits voor vergelijkbare producten in de vorm van stroomcontracten. Daarnaast zou een belasting op Chinese producten goed kunnen uitpakken voor Amerikaanse fabrikanten, zoals First Solar.
Juniper Networks klom voorbeurs 8,5 procent nadat het Amerikaanse ministerie van justitie een schikking trof in een schadeclaim inzake de overname van de aanbieder van draadloze netwerkapparatuur door Hewlett Packard Enterprise voor 14 miljard dollar.
Meta Platforms is op zoek naar 29 miljard dollar om te investeren in kunstmatige intelligentie en wendt zich daarbij tot particuliere kapitaalverstrekkers om de bouw van datacenters in de VS te financieren. Dit meldde onder meer de Financial Times vrijdagavond op basis van bronnen. Het aandeel noteerde maandag in de voorbeurshandel 1,7 procent in de plus.
Chipreus Nvidia lijkt verder te gaan stijgen na een recordkoers bij het slot op vrijdag. Insiders hebben de afgelopen 12 maanden voor ruim miljard dollar aandelen Nvidia verkocht, waarvan ongeveer de helft recent, schreef de Financial Times zondag.
De andere AI-lieveling op Wall Street, Palantir Technologies koerste voorbeurs zelfs 4,4 procent hoger nadat het aandeel vrijdag onderaan de koersenlijst eindigde in de Nasdaq met een verlies van 9 procent.
Tesla verloor 0,8 procent voorbeurs. Ook het belastingvoordeel voor de aankoop van een elektrische auto vervalt in de nieuwe wet van Trump per 1 september. CEO Elon Musk uitte ook afgelopen weekend weer kritiek op het wetsvoorstel.
Wells Fargo stond 1,6 procent hoger voorbeurs na de resultaten van stresstests voor Amerikaanse banken door de Fed. De grootste Amerikaanse kredietverstrekkers zijn kapitaalkrachtig genoeg om een ernstige economische neergang te doorstaan, volgens de centrale bank. Ook Bank of America, JPMorgan en Goldman Sachs gaan maandag een groene opening tegemoet.
Slotstanden
Wall Street sloot vrijdag op nieuwe records, die donderdag al dicht waren genaderd. De S&P 500 steeg 0,5 procent op de hoogste slotstand ooit van 6.173,07 punten en de Nasdaq klopm 0,5 procent naar een all time high van 20.273,46 punten. De Dow Jones index sloot 1,0 procent hoger op 43.819,27 punten, mede dankzij een koerssprong van Nike.
-
NSI verlengt kredietfaciliteit en termijnlening
30-06-2025 14:44 - Looptijd vastgesteld op vijf jaar.
(ABM FN-Dow Jones) NSI heeft zijn doorlopende kredietfaciliteit en een termijnlening aangepast en verlengd met de betrokken banken. Dit maakte het vastgoedbedrijf maandag bekend.
Het bedrag van de faciliteit blijft ongewijzigd op 300 miljoen euro. Momenteel is 70 miljoen daarvan opgenomen. De termijnlening bedraagt 50 miljoen euro.
In de gewijzigde overeenkomst is de looptijd vastgesteld op een nieuwe termijn van 5 jaar die afloopt in juni 2030, met twee opties tot verlenging, tot uiteindelijk juni 2032.
Door deze herfinanciering is de gemiddelde looptijd van de schulden van NSI met een jaar verlengd naar 4,2 jaar. De kosten bleven onveranderd.
De overeenkomst bevat ook een vernieuwd duurzaamheidsgerelateerd rentemarge-mechanisme, aldus NSI.
-
Home Depot neemt GMS over
30-06-2025 14:28 - Voor 110 dollar per aandeel.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot neemt het bouwmaterialenbedrijf GMS over voor 110 dollar per aandeel. Dit werd maandag bevestigd, nadat The Wall Street Journal recent al meldde dat een overname op handen was.
GMS is een leverancier van diverse soorten bouwmaterialen zoals gipsplaten, staalprofielen en plafonds.
De voltooiing van de overname, die verloopt via Home Depots dochteronderneming SRS Distribution, is onderhevig aan de goedkeuring van toezichthouders. De transactie zal naar verwachting worden afgerond aan het einde van het fiscale jaar 2025.
De overnameprijs inclusief schulden vertegenwoordigt een totale waarde van 5,5 miljard dollar en wordt gefinancierd uit beschikbare liquide middelen en schulden, aldus Home Depot. Dit zal geen invloed hebben op het streven om terug te keren naar een leverage ratio van 2x aan het einde van het boekjaar 2026.
De transactie zal naar verwachting een positief effect hebben op de aangepaste winst per aandeel in het eerste jaar na afronding, exclusief synergieën, aldus Home Depot.
Het aandeel GMS steeg in de voorbeurshandel 11 procent naar 108 dollar, terwijl Home Depot licht daalde.
-
Duitse inflatie koelt verder af
30-06-2025 14:08 - Tot 2,0 procent in juni.
(ABM FN-Dow Jones) De Duitse consumentenprijzen zijn in juni opnieuw minder hard gestegen dan in de voorgaande maand. Dit bleek maandag uit voorlopige cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.
Vergeleken met de voorgaande maand waren de consumentenprijzen stabiel, na een stijging van 0,1 procent een maand eerder. Er was opnieuw een stijging van 0,1 procent voorspeld door economen.
De inflatie op jaarbasis daalde in juni naar 2,0 procent, tegen 2,1 procent in mei. Hier was een cijfer van 2,2 procent voorzien door economen.
Exclusief de prijzen voor voeding en energie, kwam de kerninflatie in juni uit op 2,7 procent. Dat was in mei 2,8 procent. Voeding werd in juni 2,0 procent duurder en energie 3,5 procent goedkoper.
-
ING heeft minder zakenbankiers nodig
30-06-2025 13:08 - Schrapt senior rollen vanwege terughoudende markt
(ABM FN-Dow Jones) ING heeft minder zakenbankiers nodig bij zijn Wholesale Bank, nu klanten terughoudender zijn met het doen van investeringen door de onzekere marktomstandigheden. Dat bevestigde de bank maandag aan ABM Financial News na mediaberichten.
De bank liet maandag medewerkers weten dat er ongeveer 230 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen bij de wereldwijde zakenbank, die in totaal zo'n 15.000 medewerkers telt. Het gaat vooral om Directors en Managing Directors in commerciële rollen, die contacten met klanten onderhouden. ING concludeerde dat er te veel van deze functies zijn in de organisatie, in verhouding tot de junior rollen met titels als VP, Associate en analist.
De verdeling van het banenverlies zal overeenkomen met de verhouding waarin de werknemers verdeeld zijn over de regio's. Dat komt neer op 80 procent in Europa, waaronder ook Midden-Oosten en Afrika vallen, en de resterende 20 procent in Azië en de Verenigde Staten.
-
Futures Wall Street wijzen omhoog
30-06-2025 13:05 - Optimisme over handelsdeal met Canada.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet, na de records op vrijdag, terwijl de dollar zwak bleef.
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,4 procent in het groen. De Nasdaq-future voorspelt een openingswinst van 0,6 procent voor de technologie-index.
De futures stegen maandag op optimisme over een handelsdeal tussen de VS en Canada nadat de Canadezen beloofden een belasting op digitale diensten te zullen intrekken om het handelsoverleg met Washington te redden.
President Trump legde de gesprekken vrijdag stil omdat de belasting Amerikaanse techbedrijven oneerlijk zou benadelen.
De Senaat moet intussen de "big beautiful bill", de begrotingswet van Trump, nog definitief goedkeuren nadat in het weekend daar een stap in werd gezet. Deze wet dreigt de staatsschuld sterk te laten stijgen.
De vraag naar Amerikaanse aandelen stijgt nu de spanningen in de geopolitieke arena en in de handelsoorlog afnemen, volgens Saxo Bank. Ook een rol spelen de toenemende verwachtingen dat de Federal Reserve de rente in de komende maanden zal verlagen.
De olieprijs was maandag stabiel rond 65,42 dollar per vat voor de WTI-future en 66,79 dollar voor Brent-olie.
De euro/dollar steeg nog iets verder en noteerde op 1,1718. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond 1,1704 op de borden.
De dollar verzwakte nadat Trump vorige week liet weten dat hij als opvolger voor de huidige Fed-voorzitter Jerome Powell iemand wil benoemen die de rente verlaagt. Deze uitholling van de onafhankelijkheid van het monetaire beleid zal op de middellange termijn leiden tot een lagere dollarkoers, volgens analist Michael Brown van Pepperstone. Ook de belasting- en uitgavenwet van Trump zou de waarde van de dollar omlaag drukken.
Bedrijfsnieuws
Enphase Energy daalde voorbeurs 3 procent maar Sunrun steeg voorbeurs 7,5 procent, na verliezen voor beide aandelen vrijdag. De nieuwste versie van de veelomvattende begrotingswet van Trump faseert belastingvoordelen voor windenergie- en zonne-energie-projecten uit voor eind 2027.
Juniper Networks klom voorbeurs 8,4 procent nadat het Amerikaanse ministerie van justitie een schikking trof in een rechtszaak die een schadevergoeding eiste voor de overname van de aanbieder van draadloze netwerkapparatuur door Hewlett Packard Enterprise voor 14 miljard dollar.
Meta Platforms is op zoek naar 29 miljard dollar om te investeren in kunstmatige intelligentie en wendt zich daarbij tot particuliere kapitaalverstrekkers om de bouw van datacenters in de VS te financieren. Dit meldde onder meer de Financial Times vrijdagavond op basis van bronnen. Het aandeel noteerde maandag in de voorbeurshandel 1,8 procent in de plus.
Nvidia lijkt verder te gaan stijgen na een recordkoers bij het slot op vrijdag. Insiders van Nvidia hebben de afgelopen 12 maanden voor meer dan 1 miljard dollar aan aandelen van de Amerikaanse chipreus verkocht, waarvan ongeveer de helft recent. Dit schreef de Financial Times zondag.
De andere AI-lieveling Palantir Technologies koerste voorbeurs zelfs 5 procent hoger nadat het aandeel vrijdag onderaan de koersenlijst eindigde in de Nasdaq met een verlies van 9 procent.
Tesla verloor 1 procent voorbeurs. Ook het belastingvoordeel voor de aankoop van een elektrische auto vervalt in de nieuwe wet van Trump per 1 september. CEO Elon Musk uitte ook afgelopen weekend weer kritiek op het wetsvoorstel.
Wells Fargo stond 2 procent hoger voorbeurs na de resultaten van stresstests voor Amerikaanse banken door de Fed. De grootste Amerikaanse kredietverstrekkers zijn kapitaalkrachtig genoeg om een ernstige economische neergang te doorstaan, volgens de centrale bank. Ook Bank of America, JPMorgan en Goldman Sachs gaan maandag een groene opening tegemoet.
Slotstanden
Wall Street sloot vrijdag op nieuwe records, die donderdag al dicht waren genaderd. De S&P 500 steeg 0,5 procent op de hoogste slotstand ooit van 6.173,07 punten en de Nasdaq klopm 0,5 procent naar een all time high van 20.273,46 punten. De Dow Jones index sloot 1,0 procent hoger op 43.819,27 punten, mede dankzij een koerssprong van Nike.
-
ECB ziet meer onzekerheid rond inflatie
30-06-2025 12:47 - Maar de doelstelling van 2 procent blijft staan.
(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank houdt vast aan de inflatiedoelstelling van 2 procent op de middellange termijn, hoewel structurele verschuivingen zoals geopolitieke en economische fragmentatie en een toenemend gebruik van kunstmatige intelligentie voor meer onzekerheid over de prijsontwikkeling zorgen. Dit stelde de ECB maandag in zijn strategieherziening.
De centrale bank zal op een "krachtige of aanhoudende" manier reageren op grote schommelingen in de inflatie, waarbij ze lessen heeft geleerd uit de postpandemische prijsstijging.
Net als andere centrale banken kreeg de ECB kritiek omdat het te traag reageerde op een opflakkering van de inflatie in 2021, waardoor het jaarlijkse percentage eind 2022 een piek van meer dan 10 procent bereikte.
In de strategieherziening geeft de ECB toe dat ze het effect van onderbrekingen in het aanbod op de prijzen heeft onderschat, omdat men meer gewend was zich te richten op pieken in de vraag als bron van inflatie.
"Passende krachtige of aanhoudende monetaire beleidsmaatregelen in reactie op grote, aanhoudende afwijkingen van de inflatie ten opzichte van de doelstelling in beide richtingen zijn belangrijk", aldus de ECB.
Het doel is om ervoor te zorgen dat, wanneer gebeurtenissen de prijzen sterk opdrijven, huishoudens en bedrijven niet reageren alsof die bewegingen van lange duur zijn en hogere lonen eisen of de prijzen nog verder opdrijven.
"Dit zal helpen voorkomen dat de inflatieverwachtingen verankerd raken en dat inflatieafwijkingen van de doelstelling verankerd raken", aldus de ECB.
-
Europese beurzen afwachtend rond lunchtijd
30-06-2025 12:27 - Later vanmiddag nog Duitse inflatiecijfers.
(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond lunchtijd licht lager. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 542,38 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van eveneens 0,2 procent op 23.974,22 punten. De Franse CAC 40 verloor ook 0,2 procent, bij een stand van 7.675,55 punten. De Britse FTSE ging 0,3 procent lager op 8.771,91 punten.
Juni was een verdeelde maand voor de Europese beurzen, die gedomineerd werd door handelsperikelen en geopolitieke spanningen. Voor de DAX lijkt er nog een klein plusje in te zitten, maar de Stoxx Europe 600 staat op een verlies van ongeveer een procent.
Vanmiddag staan nog Duitse inflatiecijfers op de rol en morgen die uit de eurozone als geheel.
"Er wordt een bescheiden versnelling verwacht van 2,1 naar 2,2 procent", aldus ING en "morgen wordt een vergelijkbare stijging verwacht voor de eurozone", volgens de bank.
De Europese Centrale Bank houdt deze week haar jaarlijkse forum in Sintra, "maar wij zien geen grote risico's voor marktimpact, aangezien de centrale bank tijdens de laatste beleidsvergadering al een draai heeft gemaakt in haar communicatie en zich in een comfortabele positie lijkt te bevinden om macrogegevens en tariefontwikkelingen in de gaten te houden", aldus ING.
Het jaarlijkse ECB-symposium in de Portugese stad begint maandagavond met een diner en duurt tot en met woensdag. Dinsdagmiddag vanaf 14.30 uur is er een panel waaraan onder meer ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar collega's Jerome Powell van de Fed, Andrew Bailey van de Bank of England en Kazuo Ueda van de Bank of Japan deelnemen.
De ECB liet ook vanochtend al van zich horen. De centrale bank wil op een "krachtige of aanhoudende" manier reageren op grote schommelingen in de inflatie, zo bleek uit een strategieherziening. De ECB blijft evenwel een inflatie van 2 procent op de middellange termijn nastreven.
De komende dagen blijft de aandacht van beleggers ook gericht op de Fed, "zeker nu president Trump openlijk kritiek uit op voorzitter Jerome Powell en hint naar mogelijke opvolgers in september of oktober", aldus Justin Blekemolen van Lynx.
"Verder wachten beleggers gespannen op de uitkomst van Trumps 'big and beautiful' begrotingswet. Deze heeft een cruciale procedurele stemming in de Senaat overleefd, maar dreigt vast te lopen in het Huis van Afgevaardigden. Elke uitkomst kan een directe impact hebben op het marktsentiment", volgens de beleggingsspecialist.
President Trump hoopt dat hij uiterlijk op 4 juli, wanneer de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten wordt gevierd, zijn handtekening kan zetten onder de nieuwe wet. Op Onafhankelijkheidsdag is Wall Street gesloten en dus wordt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid al op donderdag bekendgemaakt.
"Verwacht wordt dat de werkgelegenheidsgroei gematigd zal zijn, met een mogelijke lichte stijging van de werkloosheid", aldus Blekemolen.
Volgens valuta-strategen van ING hangt het dollarverhaal momenteel af van de Fed. Duidelijk tegenvallende macrorapporten, die de speculatie ten aanzien van een snellere renteverlaging in de VS zou aanwakkeren, zouden "een nieuwe ronde van zware dollarverkopen kunnen uitlokken", aldus ING.
"Daarna zou de focus moeten verschuiven naar de tariefdeadline van 9 juli", volgens de bank. Afgelopen week werd duidelijk dat zowel de VS als EU er vertrouwen in hebben dat ze voor de deadline een handelsakkoord kunnen sluiten.
Voor onderhandelingen met Canada is nog wat langer de tijd. Hoewel Trump de gesprekken met het buurland vrijdag opschortte omdat de Canadezen belasting wilden gaan heffen op de digitale diensten van grote Amerikaanse techreuzen, maakte Ottawa zondagavond bekend hiervan af te zien.
De euro/dollar noteerde maandagmiddag op 1,1721, terwijl de olieprijzen licht daalden. Komend weekend beslist OPEC+ over de productie voor augustus. Verwacht wordt dat de output verder wordt opgevoerd.
Op macro-economisch vlak werd vanochtend al bekend dat de detailhandelsverkopen in Duitsland in mei opnieuw zijn gedaald, net als in april. Op maandbasis daalden de verkopen in mei met 1,6 procent. In april daalden de verkopen al met 0,6 procent, zo bleek uit een herziening.
Verder daalden de Duitse importprijzen in mei harder in april, onder meer door opnieuw een sterke daling van de energieprijzen.
De Britse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,7 procent en dat was een duidelijke opleving na de bescheiden groei van 0,1 procent in het vierde kwartaal.
Toch is deze mate van groei niet houdbaar, denkt Capital Economics, omdat een deel van de opleving verklaard wordt door investeringen die naar voren werden gehaald vanwege de angst voor de impact van de importheffingen.
"Het onderliggende beeld is nog steeds dat er heel weinig vaart zit in de economie", aldus Capital Economics.
Bedrijfsnieuws
UBS steeg met een half procent in Zürich, nadat de Zwitserse bank vanochtend aankondigde dat het vanaf dinsdag weer voor 2 miljard dollar aan aandelen zal gaan terugkopen.
Elders hadden banken het lastiger. Zo verloor Deutsche Bank 4 procent in Frankfurt, waarmee het de sterkste daler was in de DAX. Société Générale leverde in Parijs 2,7 procent in en was daarmee in de CAC 40 ook de hekkensluiter. BNP Paribas verloor 1,6 procent.
In Amsterdam noteerde ING 2,4 procent lager en in Brussel daalde KBC met 0,7 procent.
BBVA verloor 1,3 procent in Madrid en Banco de Sabadell leverde 0,9 procent in. Het lot van BBVA's overname van Sabadell staat op het spel en het besluit van de Spaanse overheid over de voorgestelde overname bevat veel meer beperkingen dan de publieke samenvatting suggereert, volgens analisten van MKP Advisors.
Aandelen van luxemerken als LVMH, Hermes en Kering deden maandag wel goede zaken in Parijs, met plussen tot 1,5 procent. Toch rekenen analisten van UBS op een matig tweede kwartaal en zal herstel op zich laten wachten tot de tweede helft van 2026, volgens de Zwitserse bank.
Verder waren defensie-aandelen maandag in trek. Thales won 1,6 procent en Rheinmetall 1,4 procent.
Zalando was koploper in Duitsland, na een positief analistencommentaar van Jefferies. Zalando lijkt een marktaandeel te winnen ondanks onzeker consumentengedrag, volgens de zakenbank.
Nestlé zou zich dit winstseizoen kunnen onderscheiden in een sector waar beleggers zich zorgen maken over de winstvooruitzichten van bedrijven, aldus Citi.
Futures Wall Street
De Amerikaanse beurzen gaan na de records van vrijdag, maandag opnieuw een groene opening tegemoet. Futures op de S&P 500 noteerden rond lunchtijd tot 0,4 procent hoger.
De toonaangevende index won vrijdag 0,5 procent om zo te sluiten op de hoogste slotstand ooit van 6.173,07 punten, terwijl de Nasdaq met 0,5 procent steeg naar een all time high van 20.273,46 punten. De Dow Jones index ging 1,0 procent hoger op een slot van 43.819,27 punten, onder meer dankzij een koerssprong van Nike.
-
CEO: goede jaarstart voor Eurocommercial Properties
30-06-2025 11:46 - Vastgoedfonds altijd op zoek naar nieuwe kansen.
(ABM FN-Dow Jones) Eurocommercial Properties is het jaar goed gestart, waarbij met name Italië goede operationele resultaten liet zien, maar ook in Brussel sterk werd gepresteerd. Dit zei CEO Evert Jan van Garderen van Eurocommercial Properties voor de camera van ABM Financial News.
Klik hier voor: goede jaarstart voor Eurocommercial Properties
De topman gaf aan met name tevreden te zijn over de koersontwikkeling in de eerste zes maanden van dit jaar. Sinds begin 2025 steeg het aandeel met ruim 18 procent. Bovendien maakt het vastgoedfonds zijn reputatie als echt dividendfonds waar. "In januari hebben we een dividend uitgekeerd en spoedig is het slotdividend van 1,12 euro aan de beurt", zei Van Garderen.
Daarnaast ziet de CEO dat de consument naar de winkelcentra van Eurocommerical Properties blijft komen, "dus wat dat betreft zijn we in 2025 goed van start gegaan en kijken we uit naar de rest van het jaar.”
Ondertussen blijft Eurocommerical Properties uitkijken naar nieuwe kansen
Klik hier voor: Eurocommercial is altijd op zoek naar nieuwe kansen
Maar "dan moeten er natuurlijk ook wel kansen zijn", benadrukte Van Garderen . "We zouden graag wat willen roteren...misschien dat we een winkelcentrum kunnen vervangen met een ander winkelcentrum waar we mogelijk wat meer waarde kunnen toevoegen", zo noemde hij een voorbeeld. Dit zit volgens hem ook zeker in de pijplijn.
"En we hebben natuurlijk altijd de mogelijkheid om joint ventures te creëren met een aantal van onze grotere winkelcentra, waarvan we er drie hebben in Milaan, het winkelcentrum Woluwe Shopping in Brussel en Passage du Havre in Parijs", aldus Van Garderen.