-
Nederland consumeert meer
08-07-2025 07:08 - In mei.
(ABM FN-Dow Jones) Nederlandse huishoudens hebben in mei meer geconsumeerd. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Zij gaven 1,1 procent meer uit dan in mei 2024. Consumenten kochten zowel meer goederen als meer diensten, aldus het CBS. Aan diensten gaven zij 1,8 procent meer uit en aan duurzame goederen 0,7 procent. "Ze kochten vooral meer vervoermiddelen. Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens 0,3 procent minder besteed."
In april was de stijging van de consumptie 0,3 procent.
Volgens het CBS waren de omstandigheden voor de consumptie in juni gunstiger dan in mei. "Dat komt vooral doordat consumenten positiever waren over de toekomstige ontwikkeling van de werkloosheid en de jaar-op-jaarontwikkeling van de beurskoersen was minder negatief."
-
Kleine daling Nederlandse inflatie bevestigd
08-07-2025 07:04 - In juni.
(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse inflatie is in juni licht gedaald. Dit bleek dinsdag uit definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De inflatie daalde in juni, conform een voorlopige 'snelle' raming, naar 3,1 procent op jaarbasis, in vergelijking met 3,3 procent in mei.
De prijsontwikkeling van tabak zorgde voor een daling van de inflatie, aldus het CBS. In juni was tabak 8,6 procent duurder dan een jaar eerder, in mei was de stijging op jaarbasis nog 31,2 procent. Per 1 april 2024 zijn de accijnzen op tabak verhoogd en dit zorgde voor een stijging van de prijzen, lichtte het statistiekbureau toe.
De prijsontwikkeling van internationale vluchten en een verblijf in een bungalowpark had een opwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie.
Op maandbasis lagen de consumentenprijzen in juni gemiddeld op vrijwel hetzelfde niveau als in mei.
-
Europese beurzen openen licht lager
08-07-2025 07:03 - Azië reageert op nieuwe importheffingen.
(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een licht lagere opening tegemoet, na een lager slot op Wall Street maandagavond. De beurzen in Azië laten vanochtend een verdeeld koersenbord zien, na de nieuwe importheffingen voor Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Thailand, Maleisië en een aantal andere landen.
IG voorziet een openingsverlies van 29 punten voor de Duitse DAX en een min van 10 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 30 punten lager te openen.
De aandelenmarkten in Europa kenden maandag wel een positieve start van een vermoedelijk rumoerige beursweek. Met de deadline die nadert waarop de tarievenpauze van president Donald Trump afloopt, bleken beleggers aan het begin van de week "veel meer ontspannen over de situatie", zeiden analisten van Jyske Markets, die daarom geen herhaling verwachten van de panieksituatie na Liberation Day.
Volgens een woordvoerder van de Europese Unie is de EU dichter bij een raamakkoord over een handelsdeal met de VS, na een telefoongesprek tussen Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en de Amerikaanse president Donald Trump op zondag.
"Ze hadden een goed gesprek", citeerde onder meer Bloomberg Olof Gill. Volgens de woordvoerder is het eindspel begonnen, "in ieder geval voor een principeakkoord."
Trump richtte zijn pijlen maandag wel op de strategische partners van de "anti-Amerikaanse" BRICS-landen, die hij dreigde te zullen belasten met een extra heffing van 10 procent.
Daarnaast gingen dus de eerste brieven met nieuwe importheffingen de deur uit, naar voornamelijk Aziatische landen, maar ook Servië, Bosnië en Herzegovina, Tunesië en Zuid-Afrika. Volgens persbureau Reuters hoeft de EU zich geen zorgen te maken over een brief van Trump.
Analisten van ING sluiten een toenemende volatiliteit in de komende dagen niet uit, maar de gevolgen ervan komen waarschijnlijk niet in de buurt van de niveaus in april, toen Trump de importheffingen aankondigde.
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in mei op maandbasis met 0,7 procent zijn gedaald. Op jaarbasis stegen de verkopen met 1,8 procent.
"Deze concrete gegevens bevestigen onze verwachting dat de bbp-groei tussen april en juni negatief kan zijn geweest", aldus econoom Bert Colijn van ING. En dat is een 'reality check', na een sterk eerste kwartaal, dat vermoedelijk werd geholpen door het feit dat er extra voorraad werd opgebouwd van Amerikaanse importen in afwachting van de handelstarieven.
De algemene trend voor de eurozone blijft dan ook zwak, aldus Colijn.
De Duitse industrie wist in mei meer te produceren. De groei bedroeg op maandbasis 1,2 procent, terwijl de markt rekende op een stijging van 0,5 procent. Op jaarbasis steeg de industriële productie met 1,0 procent.
Bedrijfsnieuws
Capgemini daalde maandag in Parijs met 5,6 procent, nadat het Franse adviesbureau bekendmaakte 76,50 dollar per aandeel WNS te bieden, waarmee de Indiase leverancier van bedrijfssoftware wordt gewaardeerd op 3,3 miljard dollar. Het bod vertegenwoordigt een premie van 17 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag in New York.
TotalEnergies leverde 2,3 procent in en Stellantis daalde met 2,0 procent.
Shell eindigde in Amsterdam 2,5 procent lager en in Londen 2,9 procent in het rood, nadat de energiereus meldde dat in het tweede kwartaal bij verschillende onderdelen minder is gepresteerd dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens analisten van RBC Capital Markets stelden met name de zwakke resultaten bij de divisie Downstream teleur.
BP verloor 2,0 procent in Londen.
Koploper Société Générale steeg in de CAC 40 met 2,8 procent en ook elders zaten financiële waarden in de lift. BNP Paribas won 1,4 procent. Thales sloot 1,6 procent hoger. Verder deden ook fabrikanten van luxe artikelen als EssilorLuxottica en Hermes goede zaken.
In Frankfurt steeg Siemens Energy met 2,6 procent, won zwaargewicht Rheinmetall 2,7 procent en ging koploper Heidelberg Materials zelfs 2,9 procent hoger.
Farmaceuten Qiagen, Sartorius en Merck KGaA hadden het moeilijk, waarbij laatstgenoemde hekkensluiter was in de DAX met een verlies van meer dan anderhalf procent. Autofabrikanten als Porsche, BMW en Mercedes-Benz schommelden tussen winst en verlies. Ook energiebedrijven E.ON en RWE stonden onder druk.
Philips won ruim een procent in Amsterdam en Siemens Healthineers daalde licht in Frankfurt. China zal enkele wederzijdse beperkingen opleggen aan fabrikanten van medische hulpmiddelen uit de Europese Unie, in reactie op een soortgelijke actie van de EU vorige maand, zo werd afgelopen weekend bekend. De Europese bedrijven kunnen daardoor niet deelnemen aan overheidsaanbestedingen in China van meer dan 45 miljoen Chinese yuan, of omgerekend 6,3 miljoen euro, voor bepaalde medische apparatuur.
In Brussel voerde KBC de hoofdfondsen aan met een winst van 1,3 procent. Lotus Bakeries was met een verlies van 4,8 procent de sterkste daler.
Euro STOXX 50 5.341,54 (+1,0%)
STOXX Europe 600 543,50 (+0,4%)
DAX 24.073,67 (+1,2%)
CAC 40 7.723,47 (+0,4%)
FTSE 100 8.806,53 (-0,2%)
SMI 11,954,54 (-0,2%)
AEX 913,98 (+0,6%)
BEL 20 4.487,49 (+0,1%)
FTSE MIB 39.914,25 (+0,7%)
IBEX 35 14.074,80 (+0,7%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat dinsdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet, na een lager slot op maandag terwijl de tarievenangst weer oplaaide.
Na de recordstanden op donderdag en een lang weekend vanwege Onafhankelijkheidsdag namen beleggers duidelijk gas terug.
Volgens Julian Emanuel, strateeg bij Evercore ISI, zitten de markten dit jaar tot nog toe in een achtbaan. Of de recordstanden verder kunnen worden aangescherpt, zal afhangen van welke factoren het zwaarst wegen. Wat Emanuel een structurele AI bullmarkt noemt, ondersteunt aandelen. Maar wat aandelen weer schade kan toebrengen is de hernieuwde tarievenangst.
Over twee dagen loopt de deadline af van de tijdelijke tarievenpauze die Trump in april aankondigde. Minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat in de komende dagen meerdere handelsdeals zullen worden gesloten. Zo zou onder meer de EU dicht bij een raamakkoord zijn met de VS, meldde Bloomberg maandag.
Maar de markten zullen waarschijnlijk volatiel blijven nu het bijna 9 juli is, volgens Nomura.
"De onzekerheid blijft hoog met veel mogelijke scenario's, maar we geloven dat meer duidelijkheid over de handelstarieven de markten uiteindelijk kan helpen om nog wat verder te stijgen", stelde de Japanse bank.
Volgens Christopher Smart van Arbroath Group is het bijhouden van dreigende tarieven, daadwerkelijke tarieven, potentiële vergeldingsmaatregelen, tijdelijke opschortingen, sectorale onderzoeken en gedeeltelijke rechterlijke uitspraken "een uitputtende uitdaging" sinds Trump is herkozen.
Onzekerheid is daarbij een groot deel van het probleem, omdat bedrijven elke beslissing over waar ze hun volgende fabriek gaan bouwen of hoe ze hun wereldwijde toeleveringsketens gaan inrichten hierdoor uitstellen, aldus Smart.
Deze week is het op macro-economisch gebied vrij rustig, maar beleggers zullen woensdag wel aandacht hebben voor de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve.
WTI-olie werd maandag 1,4 procent duurder op 67,93 dollar per vat. OPEC+ stemde afgelopen weekend in met het verder opvoeren van de productie in augustus, met een groter dan verwachte 548.000 vaten per dag.
De groep kondigde eerder verhogingen aan van 411.000 vaten voor mei, juni en juli - al drie keer het oorspronkelijk geplande niveau, en kenners rekenden op een soortgelijke verhoging voor augustus.
"En toen meldde het kartel ook nog dat het de productie in september met een vergelijkbaar aantal [vaten] zou willen verhogen, waardoor analisten de indruk kregen dat ze producenten met lagere marges, met name producenten van Amerikaanse schalie-olie, proberen uit te roken”, verklaarde econoom Bernard Keppenne van CBC Banque maandag de gestegen olieprijs.
Bedrijfsnieuws
Tesla sloot bijna 7 procent lager nadat Elon Musk afgelopen weekend aankondigde dat hij een nieuwe politieke partij begint, met de naam America Party. Een grote derde partij zou het Amerikaanse tweepartijenstelsel op de schop kunnen nemen. Voor aandeelhouders Tesla betekent het dat de topman bezig blijft met politiek en dus minder aandacht overhoudt voor het bedrijf.
Nvidia daalde met 0,7 procent, na een stijging van 1,3 procent afgelopen donderdag tot een nieuw record, waardoor het bedrijf 3,89 biljoen dollar waard werd. Alleen Apple was ooit meer waard, met 3,91 biljoen dollar op 26 december vorig jaar.
Oracle heeft de tarieven voor zijn software en clouddiensten verlaagd voor de Amerikaanse federale overheid, nadat ook andere techreuzen al aanzienlijke kortingen aanboden op hun diensten aan president Trump. De korting op de software is maar liefst 75 procent, naast "substantiële" korting op de clouddiensten tot eind november. Het aandeel verloor 2,1 procent.
Verder waren er koersbewegingen door overnamenieuws. Goudproducent Sandstorm Gold wil zich laten overnemen door Royal Gold door middel van een aandelenruil, om zo een grote speler te creëren die royalty's en een grondstoffenstroom ontvangt van bedrijven die naar goud delven. Na de transactie krijgen aandeelhouders van Sandstorm een belang van 23 procent in het gecombineerde bedrijf. De deal is 3,5 miljard dollar waard. Sandstorm won maandag 6,2 procent en Royal Gold daalde met 6,4 procent.
Softwarebedrijf WNS steeg ruim 14 procent tot 74,73 dollar. Het Franse consultingbedrijf Capgemini neemt WNS over voor 76,40 dollar per aandeel of 3,3 miljard dollar, een premie van 17 procent op de slotkoers van afgelopen donderdag.
Cloudbedrijf CoreWeave heeft een overeenkomst bereikt om zijn leverancier en partner Core Scientific over te nemen in een deal met een totale waarde van ongeveer 9 miljard dollar. Aandelen van CoreWeave daalden met 3,3 procent, terwijl Core Scientific zelfs 18 procent kelderde, wat suggereert dat sommige beleggers een hoger overnamebod hadden verwacht.
De in de VS genoteerde aandelen van Shell daalden maandag met 2,9 procent nadat de wereldwijde energiegigant waarschuwde dat de winst uit gashandel zou dalen ten opzichte van het voorgaande kwartaal vanwege de volatiele olieprijzen.
Sectorgenoten als Chevron en Exxon Mobil verloren tot een procent.
Dow leverde 3,4 procent in, nadat bekend werd dat het chemieconcern nog eens 800 banen gaat schrappen, nadat in januari al werd aangekondigd dat er 1.500 banen zullen verdwijnen als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van 1 miljard dollar. In april meldde Dow bovendien dat het de strategische herziening van bepaalde activa in Europa uit zou breiden.
Netflix verloor 0,6 procent nadat het aandeel door Seaport Research Partners van de kooplijst werd gehaald.
Bedrijfsresultaten worden deze week onder andere verwacht van Delta Air Lines, ConAgra Brands, Levi Strauss en Simply Good Foods.
S&P 500 index 6.229,98 (-0,8%)
Dow Jones index 44.406,36 (-0,9%)
Nasdaq Composite 20.412,52 (-0,9%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteren wat verdeeld, nadat Trump maandag bekendmaakte dat hij per 1 augustus importheffingen van 25 procent zal opleggen aan Japan, Zuid-Korea, Maleisië en Kazachstan. Voor Zuid-Afrika gaan heffingen gelden van 30 procent en voor Myanmar en Laos van 40 procent. En als de landen met tegenheffingen komen, dan kan het Witte Huis er nog een schepje bovenop doen, zo bleek uit de brieven die zijn verstuurd.
Nikkei 225 39.667,89 (+0,2%)
Shanghai Composite 3.493,16 (+0,6%)
Hang Seng 24.073,04 (+0,8%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1740. Maandagavond noteerde het muntpaar 0,5 procent lager op 1,1721. De Japanse yen en Koreaanse won verloren maandagavond ook terrein ten opzichte van de greenback, na de aangekondigde tarieven voor Japan en Zuid-Korea.
USD/JPY Yen 146,00
EUR/USD Euro 1,1740
EUR/JPY Yen 171,40
MACRO-AGENDA:
06:30 Consumptie huishoudens - Mei (NL)
06:30 Inflatie - Juni (NL)
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
08:00 Handelsbalans - Mei (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Juni (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Mei (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
11:00 Just Eat Takeaway - Bava over bod Prosus
-
Beursagenda: macro-economisch
08-07-2025 06:46 - Volle agenda.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met dinsdag 15 juli 2025:
DINSDAG 8 JULI 2025
06:30 Consumptie huishoudens - Mei (NL)
06:30 Inflatie - Juni (NL)
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
08:00 Handelsbalans - Mei (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Juni (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Mei (VS)
WOENSDAG 9 JULI 2025
03:30 Consumenten- en producentenprijzen - Juni (Chi)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Groothandelsvoorraden - Mei (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)
00:00 Deadline importheffingen (VS)
DONDERDAG 10 JULI 2025
06:30 Industriële productie - Mei (NL)
08:00 Inflatie - Juni def. (Dld)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
VRIJDAG 11 JULI 2025
06:30 Faillissementen - Juni (NL)
06:30 Internationale handel - Mei (NL)
08:00 Industriële productie - Mei (VK)
08:00 Handelsbalans - Mei (VK)
08:45 Inflatie - Juni def. (Fra)
10:00 Maandrapport IEA (Fra)
MAANDAG 14 JULI 2025
- Geen agendapunten
DINSDAG 15 JULI 2025
04:00 Economische groei - Tweede kwartaal (Chi)
04:00 Detailhandelsverkopen - Juni (Chi)
04:00 Industriële productie - Juni (Chi)
09:00 Inflatie - Juni (Spa)
11:00 ZEW economisch sentiment - Juli (Dld)
11:00 Industriële productie - Mei (eur)
14:00 Maandrapport OPEC (Oos)
14:30 Inflatie - Juni (VS)
14:30 Empire State index - Juli (VS)
-
Beursagenda: buitenlandse fondsen
08-07-2025 06:46 - Cijferseizoen in aantocht.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met dinsdag 15 juli 2025:
DINSDAG 8 JULI 2025
- Geen agendapunten
WOENSDAG 9 JULI 2025
- Geen agendapunten
DONDERDAG 10 JULI 2025
13:00 Delta Air Lines - Cijfers tweede kwartaal (VS)
VRIJDAG 11 JULI 2025
- Geen agendapunten
MAANDAG 14 JULI 2025
- Geen agendapunten
DINSDAG 15 JULI 2025
12:00 BlackRock - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Citigroup - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 JPMorgan Chase - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Wells Fargo - Cijfers tweede kwartaal (VS)
-
Beursagenda: Nederlandse bedrijven
08-07-2025 06:45 - Cijferseizoen in aantocht.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met dinsdag 15 juli 2025:
DINSDAG 8 JULI 2025
11:00 Just Eat Takeaway - Bava over bod Prosus
WOENSDAG 9 JULI 2025
- Geen agendapunten
DONDERDAG 10 JULI 2025
00:00 Holland Colours - Jaarvergadering
VRIJDAG 11 JULI 2025
- Geen agendapunten
MAANDAG 14 JULI 2025
09:00 Holland Colours - Ex-dividend
DINSDAG 15 JULI 2025
07:00 TomTom - Cijfers tweede kwartaal
-
Update2: Trump kondigt handelstarieven aan voor reeks landen
07-07-2025 22:55 - Variërend van 25 tot 40 procent.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een reeks brieven gestuurd waarin hij nieuwe importtarieven aankondigt voor landen in Oost-Europa, Azië en Afrika. De brieven plaatste hij op Truth Social.
De importheffingen bedragen voor Japan, Tunesië en Zuid-Korea 25 procent, zo bleek uit de correspondentie. Voor Zuid-Afrika en Bosnië en Herzegovina wordt een extra importtarief van 30 procent gerekend.
Verder zijn ook brieven verstuurd naar Maleisië en Kazachstan, die extra tarieven van 25 procent tegemoet kunnen zien, en naar Myanmar en Laos. Voor deze twee landen wil de Amerikaanse regering vanaf 1 augustus een aanvullende importheffing van 40 procent gaan rekenen.
Indonesië krijgt te maken met een extra heffing van 32 procent en Servië en Bangladesh met 35 procent. Cambodja en Thailand worden extra belast met heffingen van 36 procent.
Indien al deze landen met tegenheffingen komen, dan zal Amerika de importsancties verder verhogen met hetzelfde percentage, bovenop de nu aangekondigde tarieven, viel verder te lezen in de brieven.
Volgens persbureau Reuters zou Trump niet van plan zijn om een brief te sturen aan de Europese Unie, die dicht bij een raamakkoord zou zijn met de VS.
Update2: om namen van nieuwe landen toe te voegen. -
Media: Trump stuurt geen brief aan Europese Unie
07-07-2025 22:40 - Brussel mikt op concessies.
(ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie zal geen brief ontvangen van de Amerikaanse president Donald Trump waarin hogere importheffingen worden uiteengezet. Dit stelde Reuters maandagavond op basis van informatie van EU-bronnen.
Trump stuurde maandag de eerste brieven de deur uit, naar onder meer Japan, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Myanmar, die importheffingen van 25 tot 40 procent tegemoet kunnen zien als ze voor 1 augustus aanstaande geen handelsakkoord sluiten. En bij tegenheffingen lopen de Amerikaanse tarieven verder op.
Enkele EU-bronnen zeiden maandagavond tegen Reuters dat het blok dicht bij een akkoord met de regering-Trump is. Bloomberg kwam eerder op de dag met een soortgelijk bericht.
Brussel zou mikken op beperkte concessies voor de basistarieven van 10 procent op vliegtuigen en onderdelen, bepaalde medische apparatuur en gedistilleerde dranken in een eventuele overeenkomst met het Witte Huis, zeiden drie bronnen die bekend zijn met de situatie tegen Reuters.
Twee bronnen voegden toe dat de EU aan het kijken was naar een regeling die het mogelijk zou maken om meer Europese auto's naar de VS te importeren tegen tarieven die lager zijn dan de huidige 25 procent. Dat zou gunstig zijn voor Duitse autofabrikanten die grote fabrieken in de VS hebben.
Volgens de Europese Commissie zijn er echter geen garanties dat de regering Trump geen extra tarieven zal opleggen of verdere concessies zal eisen.
De EU heeft momenteel te kampen met Amerikaanse importheffingen van 50 procent op haar staal- en aluminiumexport, 25 procent op auto's en auto-onderdelen en 10 procent op de meeste andere producten. De VS onderzoekt ook verdere tarieven op farmaceutische producten en halfgeleiders.
-
Beursupdate: AEX op Wall Street
07-07-2025 22:14 - Alleen Unilever in het groen.
(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn maandag zeven van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam lager gesloten.
Aegon (-1,18%)
ArcelorMittal (-0,53%)
ASML (-0,27%)
ING Groep (-0,39%)
Philips (-0,79%)
RELX (-0,41%)
Royal Dutch Shell (-0,07%)
Unilever (+0,03%)
Euro/dollar: 1,1721
Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 913,98 punten, zijn geëindigd op 912,19 punten.
-
Wall Street onderuit terwijl tarievenangst weer oplaait
07-07-2025 22:09 - Eerste brieven van Trump de deur uit.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager geëindigd. De S&P 500 daalde 0,8 procent op 6.229,98 punten, de Dow Jones index verloor 0,9 procent op 44.406,36 punten en de Nasdaq sloot ook 0,9 procent lager op 20.412,52 punten.
Na de recordstanden op donderdag en een lang weekend vanwege Onafhankelijkheidsdag namen beleggers vandaag duidelijk gas terug.
Volgens Julian Emanuel, strateeg bij Evercore ISI, zitten de markten dit jaar tot nog toe in een achtbaan. Of de recordstanden verder kunnen worden aangescherpt, zal afhangen van welke factoren het zwaarst wegen. Wat Emanuel een structurele AI bullmarkt noemt, ondersteunt aandelen. Maar wat aandelen weer schade kan toebrengen is de hernieuwde tarievenangst en die laaide maandag weer op.
Zo gingen de eerste brieven vanuit het Witte Huis naar handelspartners de deur uit met daarin de aankondiging van nieuwe importheffingen vanaf 1 augustus. Japan, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Kazachstan en Maleisië moesten er maandag aan geloven, met tarieven van 25 tot 30 procent. Voor Myanmar en Laos bedragen de extra heffingen zelfs 40 procent.
En de landen die met tegenheffingen komen, krijgen nog hogere importheffingen opgelegd, aldus het Witte Huis.
Trump richtte zijn pijlen maandag ook op de strategische partners van de "anti-Amerikaanse" BRICS-landen, die hij dreigde te zullen belasten met een extra heffing van 10 procent.
Over twee dagen loopt de deadline af van de tijdelijke tarievenpauze die Trump in april aankondigde. Minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat in de komende dagen meerdere handelsdeals zullen worden gesloten. Zo zou onder meer de EU dicht bij een raamakkoord zijn met de VS, meldde Bloomberg maandag.
Maar de markten zullen waarschijnlijk volatiel blijven nu het bijna 9 juli is, volgens Nomura.
"De onzekerheid blijft hoog met veel mogelijke scenario's, maar we geloven dat meer duidelijkheid over de handelstarieven de markten uiteindelijk kan helpen om nog wat verder te stijgen", stelde de Japanse bank.
Volgens Christopher Smart van Arbroath Group is het bijhouden van dreigende tarieven, daadwerkelijke tarieven, potentiële vergeldingsmaatregelen, tijdelijke opschortingen, sectorale onderzoeken en gedeeltelijke rechterlijke uitspraken "een uitputtende uitdaging" sinds Trump is herkozen.
Onzekerheid is daarbij een groot deel van het probleem, omdat bedrijven elke beslissing over waar ze hun volgende fabriek gaan bouwen of hoe ze hun wereldwijde toeleveringsketens gaan inrichten hierdoor uitstellen, aldus Smart.
Deze week is het op macro-economisch gebied vrij rustig, maar beleggers zullen woensdag wel aandacht hebben voor de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve.
WTI-olie werd maandag 1,4 procent duurder op 67,93 dollar per vat. OPEC+ stemde afgelopen weekend in met het verder opvoeren van de productie in augustus, met een groter dan verwachte 548.000 vaten per dag.
De groep kondigde eerder verhogingen aan van 411.000 vaten voor mei, juni en juli - al drie keer het oorspronkelijk geplande niveau, en kenners rekenden op een soortgelijke verhoging voor augustus.
"En toen meldde het kartel ook nog dat het de productie in september met een vergelijkbaar aantal [vaten] zou willen verhogen, waardoor analisten de indruk kregen dat ze producenten met lagere marges, met name producenten van Amerikaanse schalie-olie, proberen uit te roken”, verklaarde econoom Bernard Keppenne van CBC Banque maandag de gestegen olieprijs.
De euro/dollar noteerde maandagavond 0,5 procent lager op 1,1721 onder de dreiging van hogere importheffingen.
Bedrijfsnieuws
Tesla sloot bijna 7 procent lager nadat Elon Musk afgelopen weekend aankondigde dat hij een nieuwe politieke partij begint, met de naam America Party. Een grote derde partij zou het Amerikaanse tweepartijenstelsel op de schop kunnen nemen. Voor aandeelhouders Tesla betekent het dat de topman bezig blijft met politiek en dus minder aandacht overhoudt voor het bedrijf.
Nvidia daalde met 0,7 procent, na een stijging van 1,3 procent afgelopen donderdag tot een nieuw record, waardoor het bedrijf 3,89 biljoen dollar waard werd. Alleen Apple was ooit meer waard, met 3,91 biljoen dollar op 26 december vorig jaar.
Oracle heeft de tarieven voor zijn software en clouddiensten verlaagd voor de Amerikaanse federale overheid, nadat ook andere techreuzen al aanzienlijke kortingen aanboden op hun diensten aan president Trump. De korting op de software is maar liefst 75 procent, naast "substantiële" korting op de clouddiensten tot eind november. Het aandeel verloor 2,1 procent.
Verder waren er koersbewegingen door overnamenieuws. Goudproducent Sandstorm Gold wil zich laten overnemen door Royal Gold door middel van een aandelenruil, om zo een grote speler te creëren die royalty's en een grondstoffenstroom ontvangt van bedrijven die naar goud delven. Na de transactie krijgen aandeelhouders van Sandstorm een belang van 23 procent in het gecombineerde bedrijf. De deal is 3,5 miljard dollar waard. Sandstorm won maandag 6,2 procent en Royal Gold daalde met 6,4 procent.
Softwarebedrijf WNS steeg ruim 14 procent tot 74,73 dollar. Het Franse consultingbedrijf Capgemini neemt WNS over voor 76,40 dollar per aandeel of 3,3 miljard dollar, een premie van 17 procent op de slotkoers van afgelopen donderdag.
Cloudbedrijf CoreWeave heeft een overeenkomst bereikt om zijn leverancier en partner Core Scientific over te nemen in een deal met een totale waarde van ongeveer 9 miljard dollar. Aandelen van CoreWeave daalden met 3,3 procent, terwijl Core Scientific zelfs 18 procent kelderde, wat suggereert dat sommige beleggers een hoger overnamebod hadden verwacht.
De in de VS genoteerde aandelen van Shell daalden maandag met 2,9 procent nadat de wereldwijde energiegigant waarschuwde dat de winst uit gashandel zou dalen ten opzichte van het voorgaande kwartaal vanwege de volatiele olieprijzen.
Sectorgenoten als Chevron en Exxon Mobil verloren tot een procent.
Dow leverde 3,4 procent in, nadat bekend werd dat het chemieconcern nog eens 800 banen gaat schrappen, nadat in januari al werd aangekondigd dat er 1.500 banen zullen verdwijnen als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van 1 miljard dollar. In april meldde Dow bovendien dat het de strategische herziening van bepaalde activa in Europa uit zou breiden.
Netflix verloor 0,6 procent nadat het aandeel door Seaport Research Partners van de kooplijst werd gehaald.
Bedrijfsresultaten worden deze week onder andere verwacht van Delta Air Lines, ConAgra Brands, Levi Strauss en Simply Good Foods.
-
Olieprijs stijgt na besluit van OPEC+ om productie sterker op te voeren
07-07-2025 21:00 - Komende dagen kijken oliebeleggers vermoedelijk naar handelsnieuws.
(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag gestegen. Bij een settlement van 67,93 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 1,4 procent duurder.
OPEC+ stemde afgelopen weekend in met het verder opvoeren van de productie in augustus, met een groter dan verwachte 548.000 vaten per dag.
De groep kondigde eerder verhogingen aan van 411.000 vaten voor mei, juni en juli - al drie keer het oorspronkelijk geplande niveau, en kenners rekenden op een soortgelijke verhoging voor augustus.
"En toen meldde het kartel ook dat het de productie in september met een vergelijkbaar aantal [vaten] zou willen verhogen, waardoor analisten de indruk kregen dat ze producenten met lagere marges, met name producenten van Amerikaanse schalie-olie, proberen uit te roken”, verklaarde econoom Bernard Keppenne van CBC Banque maandag de gestegen olieprijs.
Volgens Goldman Sachs suggereert de aankondiging van zaterdag om de aanbodverhogingen te versnellen dat men de reservecapaciteit en het marktaandeel verder wil normaliseren. Ook de interne cohesie tussen de leden en het aanpakken van de Amerikaanse schalieproductie speelt hierbij een belangrijke rol.
Daarnaast lijkt de vraag veerkrachtig, aldus Goldman, zodat de verhoging ook relatief gemakkelijk kan worden opgevangen.
Robert Yawger van Mizuho vindt het besluit van OPEC+ een teken dat oliegrootmacht Saoedi-Arabië voldoende vraag naar olie ziet en is het geen poging om marktaandeel terug te winnen. De analist wees erop dat Saudi Aramco in augustus zijn verkoopprijs voor Azië heeft verhoogd.
"Als de Saoedi's de markt zouden willen torpederen in een poging om marktaandeel te heroveren [...], dan zouden ze de officiële verkoopprijs van hun vlaggenschip verlagen. De beslissing suggereert eerder "dat ze het gevoel hebben dat de markt krap is, met zowel WTI als Brent die in backwardation handelen", aldus Yawger.
BNP Paribas verlaagde intussen zijn prognose voor Brent aan het einde van het jaar, op basis van de veerkrachtige Amerikaanse schalieproductie en de zwakker dan verwachte impact van sancties op de Iraanse olieproductie.
Amerikaanse producenten profiteerden van gunstige prijzen door oliefutures met een lange looptijd te verkopen, waardoor de markt verschoof van contango - waar de prijzen naar verwachting in de loop van de tijd zullen stijgen, naar backwardation, waar de prijzen naar verwachting eerder hoger zullen liggen door een krapper aanbod.
"Deze extra afdekkingen maken de Amerikaanse schalieproducenten minder gevoelig voor lagere olieprijzen dan voorheen", aldus de Franse bank, die verwacht dat Brent aan het einde van het jaar 55 dollar kost, waar dat eerder nog 60 dollar was. Een vat Brent kostte maandagavond bijna 70 dollar.
-
Update: Trump kondigt nieuwe handelstarieven aan voor Aziatische landen
07-07-2025 20:43 - Ook extra tarief voor Zuid-Afrika.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag brieven gestuurd naar onder meer Japan, Zuid-Afrika en Zuid-Korea waarin hij nieuwe importtarieven aankondigt voor deze landen. De brieven plaatste hij op Truth Social.
De importheffingen bedragen voor Japan en Zuid-Korea 25 procent, zo blijkt uit de correspondentie. Voor Zuid-Afrika wordt een extra importtarief van 30 procent gerekend.
Verder zijn ook brieven verstuurd naar Maleisië en Kazachstan, die extra tarieven van 25 procent tegemoet kunnen zien, en naar Myanmar en Laos. Voor deze twee landen wil de Amerikaanse regering vanaf 1 augustus een aanvullende importheffing van 40 procent gaan rekenen.
Indien deze landen met tegenheffingen komen, dan zal Amerika de importsancties verder verhogen met hetzelfde percentage, bovenop de nu aangekondigde tarieven, viel verder te lezen in de brieven.
Update: om nieuwe informatie toe te voegen.
-
Aziatische valuta onderuit door nieuwe importheffingen Japan en Korea
07-07-2025 20:11 - Yen en won verliezen een procent ten opzichte van de dollar.
(ABM FN-Dow Jones) De Japanse yen en Zuid-Koreaanse won leverden maandagavond tot een procent in ten opzichte van de Amerikaanse dollar, nadat bekend werd dat de Verenigde Staten importheffingen van 25 procent gaan opleggen aan Japan en Zuid-Korea.
De nieuwe tarieven gaan in op 1 augustus, zo bleek uit brieven die de Amerikaanse president Donald Trump op Truth Social plaatste. En als de twee landen met tegenheffingen komen, dan kan Amerika er nog een schepje bovenop doen, viel te lezen in de correspondentie.
ING voorspelde al dat het een "rumoerige" beursweek zou worden voor de valutamarkten, met het risico op een toenemende volatiliteit, hoewel die niet zo groot zal zijn als in april, denkt de bank.
Ook de BRICS-landen en strategische partners kunnen een extra importheffing van 10 procent tegemoet zien, zo werd eerder vandaag bekendgemaakt. Intussen zou de Europese Unie wel dichter bij een raamakkoord voor een handelsdeal met de VS zijn, volgens een woordvoerder.
Op 9 juli loopt de deadline af van de tijdelijke tarievenpauze die Trump in april aankondigde.
-
Tarievenangst zet Wall Street op verlies
07-07-2025 19:51 - Tesla onderuit.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde 0,9 procent op 6.221,09 punten, de Dow Jones index verloor 1,2 procent op 44.304,61 punten en de Nasdaq noteerde 1,0 procent lager op 20.399,16 punten.
Na een lang weekend vanwege Onafhankelijkheidsdag namen beleggers maandag gas terug. Donderdag bereikte Wall Street nog nieuwe recordstanden.
Volgens Julian Emanuel, strateeg bij Evercore ISI, zitten de markten dit jaar tot nog toe in een achtbaan. Of de recordstanden verder kunnen worden aangescherpt, zal afhangen van welke factoren het zwaarst wegen. Wat Emanuel een structurele AI bullmarkt noemt, ondersteunt aandelen. Maar wat aandelen weer schade kan toebrengen is de hernieuwde tarievenangst.
Vanaf vandaag stuurt de Amerikaanse president Donald Trumo brieven naar handelspartners met nieuwe importheffingen. Die gaan op 1 augustus in, tenzij er voor die tijd deals worden gesloten. De eerste twee brieven, aan Japan en Zuid-Korea, zijn de deur uit, meldde Trump maandagavond op Truth Social. De twee landen krijgen te maken met importheffingen van 25 procent, die kunnen oplopen als er tegenmaatregelen komen.
Over twee dagen loopt de deadline af van de tijdelijke tarievenpauze. Minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat in de komende dagen meerdere handelsdeals zullen worden gesloten. Zo zou onder meer de EU dicht bij een raamakkoord zijn met de VS, meldde Bloomberg vanmiddag.
Trump richtte zijn pijlen maandag ook op de strategische partners van de "anti-Amerikaanse" BRICS-landen, die hij dreigde te zullen belasten met een extra heffing van 10 procent.
De markten zullen waarschijnlijk volatiel blijven nu 9 juli dichterbij komt, volgens Nomura.
"De onzekerheid blijft hoog met veel mogelijke scenario's, maar we geloven dat meer duidelijkheid over de handelstarieven de markten uiteindelijk kan helpen om nog wat verder te stijgen", stelde de Japanse bank.
Volgens Christopher Smart van Arbroath Group is het bijhouden van dreigende tarieven, daadwerkelijke tarieven, potentiële vergeldingsmaatregelen, tijdelijke opschortingen, sectorale onderzoeken en gedeeltelijke rechterlijke uitspraken "een uitputtende uitdaging" sinds Trump is herkozen.
Onzekerheid is daarbij een groot deel van het probleem, omdat bedrijven elke beslissing over waar ze hun volgende fabriek gaan bouwen of hoe ze hun wereldwijde toeleveringsketens gaan inrichten hierdoor uitstellen, aldus Smart.
Deze week is het op macro-economisch gebied vrij rustig, maar beleggers zullen woensdag wel aandacht hebben voor de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve.
WTI-olie werd maandag 1,5 procent duurder op 67,48 dollar per vat, nadat OPEC+ afgelopen weekeind instemde met een hoger dan verwachte productieverhoging voor augustus. Het oliekartel en de bondgenoten voeren de productie in augustus op met 550.000 vaten per dag, waar een verhoging van 411.000 vaten per dag, gelijk aan de voorgaande maanden, werd verwacht.
Goldman Sachs houdt er rekening mee dat de olieprijs verder onder druk zal komen te staan en voorspelt een prijsdaling naar 59 dollar in het vierde kwartaal en naar 56 dollar in 2026.
De euro/dollar noteerde maandagavond 0,6 procent lager op 1,1710 onder de dreiging van hogere importheffingen.
Bedrijfsnieuws
Tesla noteerde 7,4 procent lager nadat Elon Musk afgelopen weekend aankondigde dat hij een nieuwe politieke partij begint, met de naam America Party. Een grote derde partij zou het Amerikaanse tweepartijenstelsel op de schop kunnen nemen. Voor aandeelhouders Tesla betekent het dat de topman bezig blijft met politiek en dus minder aandacht overhoudt voor het bedrijf.
Nvidia daalde met 0,6 procent, na een stijging van 1,3 procent afgelopen donderdag tot een nieuw record, waardoor het bedrijf 3,89 biljoen dollar waard werd. Alleen Apple was ooit meer waard, met 3,91 biljoen dollar op 26 december vorig jaar.
Oracle heeft de tarieven voor zijn software en clouddiensten verlaagd voor de Amerikaanse federale overheid, nadat ook andere techreuzen al aanzienlijke kortingen aanboden op hun diensten aan president Trump. De korting op de software is maar liefst 75 procent, naast "substantiële" korting op de clouddiensten tot eind november. Het aandeel daalde met 1,4 procent.
Verder waren er koersbewegingen door overnamenieuws. Goudproducent Sandstorm Gold wil zich laten overnemen door Royal Gold door middel van een aandelenruil, om zo een grote speler te creëren die royalty's en een grondstoffenstroom ontvangt van bedrijven die naar goud delven. Na de transactie krijgen aandeelhouders van Sandstorm een belang van 23 procent in het gecombineerde bedrijf. De deal is 3,5 miljard dollar waard. Sandstorm won maandag 8,2 procent en Royal Gold daalde met 6,5 procent.
Softwarebedrijf WNS steeg ruim 14 procent tot 74,77 dollar. Het Franse consultingbedrijf Capgemini neemt WNS over voor 76,40 dollar per aandeel of 3,3 miljard dollar, een premie van 17 procent op de slotkoers van afgelopen donderdag.
Cloudbedrijf CoreWeave heeft een overeenkomst bereikt om zijn leverancier en partner Core Scientific over te nemen in een deal met een totale waarde van ongeveer 9 miljard dollar. Aandelen van CoreWeave daalden met 3,3 procent, terwijl Core Scientific zelfs 17 procent kelderde, wat suggereert dat sommige beleggers een hoger overnamebod hadden verwacht.
De in de VS genoteerde aandelen van Shell daalden maandag met 3,5 procent nadat de wereldwijde energiegigant waarschuwde dat de winst uit gashandel zou dalen ten opzichte van het voorgaande kwartaal vanwege de volatiele olieprijzen.
Sectorgenoten als Exxon en Chevron verloren tot anderhalf procent.
Netflix daalde met 0,6 procent nadat het aandeel door Seaport Research Partners van de kooplijst werd gehaald.
Bedrijfsresultaten worden deze week onder andere verwacht van Delta Air Lines, ConAgra Brands, Levi Strauss en Simply Good Foods.
-
Ebusco nog niet uit de problemen ondanks contract en herstructurering
07-07-2025 19:26 - Bussenbouwer heeft nog altijd een aanzienlijke kapitaalinjectie nodig.
(ABM FN-Dow Jones) Ebusco heeft een groot contract ondertekend voor energieopslagoplossingen en bereikte daarnaast een akkoord over de herstructurering van uitstaande leningen die half augustus zouden vervallen, maar blijft nog steeds afhankelijk van een aanzienlijke kapitaalinjectie om insolventie te voorkomen. Dit maakte de noodlijdende bussenbouwer uit Deurne maandagavond bekend.
Ebusco Energy en een Europese klant tekenden een groot contract voor minimaal 600 MWh aan verschillende energieopslagsystemen en gerelateerde apparatuur, met een totale contractwaarde van ongeveer 39 miljoen euro.
Daarnaast nemen Heights en Kabuto Technology de volledige leningpositie van respectievelijk ING en Rabobank over, aldus het bedrijf. De bankleningen vervallen op 14 augustus aanstaande en zullen worden overgedragen aan Heights en Kabuto voor bedragen van respectievelijk 4,6 miljoen en 8,2 miljoen euro. Deze leningen kunnen op of na 19 augustus worden omgeruild voor aandelen in Ebusco.
Verder worden de leningen, van in totaal 22 miljoen euro, die werden afgesloten met Green Innovation, De Engh en Heights ook omgezet in aandelen.
Om het werkkapitaal op korte termijn te ondersteunen, zal Ebusco met één of meer van zijn partners in China een overeenkomst sluiten over een werkkapitaalfaciliteit van maximaal 9 miljoen euro, die gekoppeld is aan het leveringsschema van Ebusco's bussen en een tijdelijk uitstel van betaling van 2 miljoen euro aan crediteuren.
"Samen met diezelfde partner(s) zal Ebusco blijven zoeken naar strategische en financiële steun op lange termijn, met als doel de financiële toestand van het bedrijf op een structurele manier te herstellen", aldus de bussenbouwer.
Ook blijft Ebusco zoeken naar alternatieve manieren om de financiële situatie te herstellen, zei het bedrijf.
Op 18 augustus aanstaande vindt een buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats waar aandeelhouders zich kunnen uitspreken over de bovenstaande herstructureringsplannen.
Op het personele vlak gaf Ebusco maandagavond ook een update. Vorige maand kondigde het bedrijf het vertrek van Christian Schreyer als CEO aan en inmiddels is men het proces gestart om de vacante positie in te vullen.
In de tussentijd zijn de taken van de CEO toegewezen aan COO Michel van Maanen en oprichter Peter Bijvelds.
Met de succesvolle herstructurering van de uitstaande leningen heeft ad interim CFO Mark de Haas besloten terug te treden en zijn verantwoordelijkheden over te dragen aan Roel Nagelmaeker, de Business Controller van het bedrijf die naast De Haas een belangrijke rol speelde bij de herstructurering van de leningen, aldus Ebusco.
-
Europese beurzen tanken vertrouwen terwijl tarievendeadline nadert
07-07-2025 18:44 - EU en VS lijken dichter bij een raamakkoord.
(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 543,50 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,2 procent op 24.073,67 punten. De Franse CAC 40 won 0,4 procent bij een stand van 7.723,47 punten. De Britse FTSE sloot 0,2 procent lager op 8.806,53 punten, onder druk van de koersdalingen van Shell en BP.
Het was een positieve start van een vermoedelijk rumoerige beursweek. Met nog maar twee dagen te gaan voor het aflopen van de officiële deadline om deals te sluiten over de Amerikaanse importheffingen, "lijkt ondanks enige nervositeit de markt vandaag veel meer ontspannen over de situatie", zeiden analisten van Jyske Markets, die daarom geen herhaling verwachten van de panieksituatie na Liberation Day.
Volgens een woordvoerder van de Europese Unie is de EU dichter bij een raamakkoord over een handelsdeal met de VS, na een telefoongesprek tussen Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en de Amerikaanse president Donald Trump op zondag.
"Ze hadden een goed gesprek", citeerde onder meer Bloomberg Olof Gill. Volgens de woordvoerder is het eindspel begonnen, "in ieder geval voor een principeakkoord."
President Donald Trump zei maandag op Truth Social dat de VS vandaag de eerste brieven zal rondsturen over de importheffingen die hij zal opleggen aan landen die voor die tijd geen deal sluiten met de VS. Dat bleken onder meer brieven aan Japan en Zuid-Korea, die importheffingen opgelegd krijgen van 25 procent. Daar kan nog een percentage bovenop komen, als deze landen terugslaan met eigen importheffingen, zo bleek uit de correspondentie.
Hoewel woensdag de periode voor tijdelijk lagere importheffingen verloopt, gaan de eerder aangekondigde hogere tarieven pas op 1 augustus in, volgens het Witte Huis.
Volgens analisten van Pepperstone wijst dat op een herhaling van de 'escaleren om te de-escaleren-strategie' die de markt eerder heeft gezien van de Trump regering.
Analisten van ING sluiten een toenemende volatiliteit in de komende dagen niet uit, maar de gevolgen ervan komen waarschijnlijk niet in de buurt van de niveaus in april, toen Trump de importheffingen aankondigde.
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in mei op maandbasis met 0,7 procent zijn gedaald. Op jaarbasis stegen de verkopen met 1,8 procent.
"Deze concrete gegevens bevestigen onze verwachting dat de bbp-groei tussen april en juni negatief kan zijn geweest", aldus econoom Bert Colijn van ING. En dat is een 'reality check', na een sterk eerste kwartaal, dat vermoedelijk werd geholpen door het feit dat er extra voorraad werd opgebouwd van Amerikaanse importen in afwachting van de handelstarieven.
De algemene trend voor de eurozone blijft dan ook zwak, aldus Colijn.
De Duitse industrie wist in mei meer te produceren. De groei bedroeg op maandbasis 1,2 procent, terwijl de markt rekende op een stijging van 0,5 procent. Op jaarbasis steeg de industriële productie met 1,0 procent.
De olieprijzen stegen met 2 procent, nadat OPEC+ afgelopen weekeind instemde met een hoger dan verwachte productieverhoging voor augustus. Het oliekartel en de bondgenoten voeren de productie in augustus op met 550.000 vaten per dag.
De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1730. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1756.
Bedrijfsnieuws
Capgemini daalde in Parijs met 5,6 procent, nadat de Franse advies- en technologiegroei bekendmaakte 76,50 dollar per aandeel WNS te bieden, waarmee de Indiase leverancier van bedrijfssoftware wordt gewaardeerd op 3,3 miljard dollar. Het bod vertegenwoordigt een premie van 17 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag in New York.
TotalEnergies leverde 2,3 procent in en Stellantis daalde met 2,0 procent.
Shell eindigde in Amsterdam 2,5 procent lager en in Londen 2,9 procent in het rood, nadat de energiereus meldde dat in het tweede kwartaal bij verschillende onderdelen minder is gepresteerd dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens analisten van RBC Capital Markets stelden met name de zwakke resultaten bij de divisie Downstream teleur.
BP verloor 2,0 procent in Londen.
Koploper Société Générale steeg in de CAC 40 met 2,8 procent en ook elders zaten financiële waarden in de lift. BNP Paribas won 1,4 procent. Thales sloot 1,6 procent hoger. Verder deden ook fabrikanten van luxe artikelen als EssilorLuxottica en Hermes goede zaken.
In Frankfurt steeg Siemens Energy met 2,6 procent, won zwaargewicht Rheinmetall 2,7 procent en ging koploper Heidelberg Materials zelfs 2,9 procent hoger.
Farmaceuten Qiagen, Sartorius en Merck KGaA hadden het moeilijk, waarbij laatstgenoemde hekkensluiter was in de DAX met een verlies van meer dan anderhalf procent. Autofabrikanten als Porsche, BMW en Mercedes-Benz schommelden tussen winst en verlies. Ook energiebedrijven E.ON en RWE stonden onder druk.
Philips won ruim een procent in Amsterdam en Siemens Healthineers daalde licht in Frankfurt. China zal enkele wederzijdse beperkingen opleggen aan fabrikanten van medische hulpmiddelen uit de Europese Unie, in reactie op een soortgelijke actie van de EU vorige maand, zo werd afgelopen weekend bekend. De Europese bedrijven kunnen daardoor niet deelnemen aan overheidsaanbestedingen in China van meer dan 45 miljoen Chinese yuan, of omgerekend 6,3 miljoen euro, voor bepaalde medische apparatuur.
In Brussel voerde KBC de hoofdfondsen aan met een winst van 1,3 procent. Lotus Bakeries was met een verlies van 4,8 procent de sterkste daler.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot een procent in het rood.
-
Trump kondigt handelstarieven aan voor Japan en Zuid-Korea
07-07-2025 18:36 - Beide krijgen een importheffing van 25 procent.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag brieven gestuurd naar de Japanse premier en de president van Zuid-Korea waarin hij importtarieven aankondigt voor beide landen. Deze brieven plaatste hij op Truth Social.
De importheffingen bedragen voor beide landen 25 procent, zo blijkt uit de correspondentie.
De tarieven gaan in op 1 augustus aanstaande.
Indien de twee landen de VS in reactie extra heffingen opleggen, zal Amerika zijn tarieven verder verhogen met dat percentage, bovenop de nu aangekondigde 25 procent, valt te lezen in de brieven.
-
Technologie trekt AEX in het groen
07-07-2025 17:46 - Focus op nieuwe handelsovereenkomsten.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag na een klein openingsverlies uiteindelijk in het groen geëindigd, geholpen door de technologie gerelateerde namen.
De AEX sloot uiteindelijk 0,6 procent hoger op 913,98 punten.
Ook vandaag domineerde de onzekerheid over de importtarieven de financiële markten, waarbij beleggers vooral kijken naar woensdag, wanneer de deadline van de tarievenpauze afloopt.
"Aankomende woensdag is het dan zover, het is dan 9 juli en dat betekent natuurlijk het einde van de pauze van 90 dagen waarin landen de tijd hadden om een (opzet tot een) handelsdeal overeen te komen met de VS", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.
"En dus zullen vele leiders wereldwijd de boodschap 'you've got mail' binnenkrijgen deze week."
De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent herhaalde maandag op nieuwszender CNBC dat er de komende 48 uur verschillende handelsaankondigingen komen en voegde eraan toe dat hij verwacht dat "het een paar drukke dagen zullen worden". Bessent specificeerde niet welke landen erbij betrokken zijn.
Persbureau Bloomberg meldde maandagmiddag dat de Europese Unie dichter bij een raamakkoord is voor een handelsdeal met de Verenigde Staten. Dit na een telefoongesprek tussen Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en de Amerikaanse president Donald Trump op zondag.
"Ze hadden een goed gesprek", aldus Olof Gill. Volgens de woordvoerder is het eindspel begonnen, "in ieder geval voor een principeakkoord."
Nu 9 juli nadert, is het de vraag of dit een harde deadline is of dat landen wat langer de tijd hebben om handelsakkoorden te sluiten met de VS. Trump en zijn handelsminister Howard Lutnick werd zondag nog gevraagd om te verduidelijken wanneer de tarieven precies van kracht worden. Lutnick antwoordde: "De tarieven gaan in op 1 augustus. Maar de president bepaalt nu de tarieven en de afspraken."
Volgens analisten van Pepperstone wijzen de woorden van Lutnick op een herhaling van de 'escaleren om te de-escaleren-strategie' die de markt eerder heeft gezien.
Om de tarievenangst extra te vergroten, dreigde Trump maandag ook met een extra importheffing van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid van de BRICS", waarmee opkomende markten zoals Brazilië, Rusland, India en China worden bedoeld. Trump ging niet in op specifieke beleidslijnen van de BRICS.
Brent werd maandag 1,2 procent duurder op 69,15 dollar per vat, nadat OPEC+ afgelopen weekeind instemde met een groter dan verwachte productieverhoging voor augustus. Het oliekartel en de bondgenoten voeren de productie in augustus op met 550.000 vaten per dag, terwijl een stabiele verhoging van 411.000 vaten per dag werd verwacht.
Goldman Sachs houdt er rekening mee dat de prijs verder onder druk zal komen en voorziet een prijsdaling naar 59 dollar in het vierde kwartaal en naar 56 dollar in 2026.
De rentes aan beide kanten van de oceaan liepen maandag op en de euro/dollar noteerde lager op 1,1730, onder de dreiging van hogere importheffingen, als er geen handelsakkoord wordt gesloten. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag stond er 1,1782 op de borden.
Stijgers en dalers
De dagwinst ging maandag naar Adyen, dat 3,0 procent kon bijschrijven. Prosus en ASML wonnen 2,5 en 1,9 procent.
Aegon won 1,2 procent tot 6,13 euro. Berenberg herhaalde maandag het koopadvies voor Aegon met een onveranderd koersdoel van 7,70 euro.
RELX steeg met 1,4 procent, hoewel UBS het koersdoel verlaagde van 47,00 naar 45,00 Britse pond, maar met handhaving van het koopadvies.
Als er bij de halfjaarcijfers van RELX een groeiversnelling bij de divisies STM of Legal zichtbaar wordt, dan kan dit voor een hogere koers zorgen, denkt UBS. "Dat herinnert beleggers aan de kwaliteit van de activiteiten van RELX en diens management", volgens de Zwitserse bank.
Heineken verloor 1,0 procent in de hoofdindex, maar Shell was de grootste daler met een verlies van 2,5 procent. Dit nadat de energiereus meldde dat in het tweede kwartaal bij verschillende onderdelen minder is gepresteerd dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens analisten van RBC Capital Markets stelden met name de zwakke resultaten bij de divisie Downstream teleur.
In de AMX presteerden de bouwbedrijven sterk. Heijmans steeg met 2,2 procent, terwijl BAM 2,0 procent hoger eindigde.
Deutsche Bank is het aandeel Allfunds gaan volgen met een koopadvies en een koersdoel van 8,50 euro. Het aandeel won 2,4 procent op 7,07 euro.
Air France-KLM steeg met 1,4 procent. KLM en het Ministerie van Defensie hebben hun handtekening gezet onder een convenant gericht op uitbreiding van de samenwerking zowel in de lucht als op de grond.
Fagron daalde met 1,1 procent, terwijl Basic-Fit 2,3 procent verloor.
Bij de smallcaps dikte Envipco en Flow Traders 2,5 procent aan, terwijl Fastned en Pharming 2,7 en 3,1 procent daalden.
De rode lantaarn was voor het volatiele Avantium dat 4,1 procent verloor.
Jefferies geeft de voorkeur aan Euronext boven Deutsche Boerse, zo bleek uit een analistenrapport. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor Euronext van 164 naar 167 euro, met handhaving van het koopadvies. De beursuitbater steeg 1,2 procent tot 148,10 euro.
Onward Medical daalde 0,3 procent. Het biotechbedrijf heeft Tim Denison benoemd tot lid van de raad van bestuur. Denison is hoogleraar klinische neurowetenschappen aan de Universiteit van Oxford en was eerder Vice President Research and Core Technologies bij Medtronic.
Denison volgt Gregoire Courtine op, die aftreedt vanwege zijn nieuwe verantwoordelijkheden als directeur van het Neuro-X Institute en verantwoordelijkheden bij EPFL. Courtine zal het bedrijf wel blijven dienen als mede-oprichter en wetenschappelijk adviseur.
Tussenstanden Wall Street
Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street roodgekleurd en daalde de toonaangevende S&P 500 met 0,6 procent. -
Media: EU dichter bij raamakkoord voor handelsdeal met VS
07-07-2025 17:06 - Na gesprek tussen Von der Leyen en Trump.
(ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie is dichter bij een raamakkoord voor een handelsdeal met de Verenigde Staten, na een telefoongesprek tussen Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en de Amerikaanse president Donald Trump op zondag. Dit meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van uitspraken van een woordvoerder van de EU.
"Ze hadden een goed gesprek", volgens Olof Gill. Volgens de woordvoerder is het eindspel begonnen, "in ieder geval voor een principeakkoord."
Hoewel woensdag de periode voor tijdelijk lagere importheffingen verloopt, gaan de eerder aangekondigde hogere tarieven pas op 1 augustus in, volgens het Witte Huis.
Onderhandelaars van de EU en de VS hebben in het weekend gewerkt aan een voorlopige overeenkomst om een enorme tariefescalatie te voorkomen. Ambassadeurs van de landen van het blok staan paraat voor het geval de Europese Commissie, die handelskwesties behandelt voor de EU, vooruitgang boekt in de besprekingen.
De EU heeft aangegeven dat ze bereid is om een regeling te accepteren die een universeel tarief van 10 procent op veel van haar exportproducten omvat. In ruil daarvoor zouden de VS lagere tarieven moeten aanhouden voor belangrijke sectoren zoals farmaceutische producten, alcohol, halfgeleiders en commerciële vliegtuigen, meldde Bloomberg eerder.
Brussel dringt bij Washington ook aan op quota en vrijstellingen om het tarief van 25 procent voor auto's en auto-onderdelen en het tarief van 50 procent voor staal en aluminium te verlagen.
De besprekingen over deze sectorale heffingen verlopen echter bijzonder moeizaam, aldus Bloomberg. Sommige autofabrikanten en EU-lidstaten willen een mechanisme waarbij de importheffingen worden verlaagd in ruil voor investeringen en productie in de VS.
Een eerste kaderovereenkomst zou ook betrekking hebben op niet-tarifaire belemmeringen, economische veiligheid en samenwerking op gebieden zoals digitale handel, aldus het persbureau.
-
Video: Azelis interessanter dan concurrent IMCD
07-07-2025 16:49 - Tom Simonts van KBC Securities verkiest België boven Nederland.
(ABM FN) Het Belgische Azelis is een interessanter aandeel dan dat van de Nederlandse sectorgenoot IMCD. Dit zei analist Tom Simonts van KBC Securities in de studio van ABM Financial News.
Klik hier voor: Azelis interessanter dan concurrent IMCD
Beide aandelen hebben het thans lastig, aldus de analist. "De sector staat onder druk". Maar Azelis is volgens Simonts "veel beter gepositioneerd" is.
De marges van beide bedrijven in de distributie van speciaalchemie zijn min of meer vergelijkbaar, maar Azelis is volgens KBC Securities beter gepositioneerd in Azië, waar veel meer groei is. En Azelis heeft volgens Simonts ook de ruimte om die marges nog verder op te trekken.
Verder is Azelis 20 tot 30 procent goedkoper gewaardeerd dan IMCD, aldus de analist. De schuld van Azelis ziet Simonts niet als een probleem, kijkend naar de kasstroom. Daarbij voorkomt die schuld momenteel dat Azelis nieuwe grote overnames kan doen. En dat is goed, want in het verleden heeft Azelis zich vertild aan te veel acquisities en vergat het deze goed te integreren.
Azelis wordt vandaag verhandeld op "ongeveer 16 keer de koerswinst voor 2025 en 1,1 keer boek". En voor IMCD is de multiple 24.
Maar zodra de markt verbetert, "dan steekt Azelis erbovenuit", meent Simonts.
Wel is er een probleem bij Azelis in de vorm van grootaandeelhouder EQT. Die heeft nog 27 tot 29 procent van de aandelen in handen. En dat belang verkoopt het in partjes al gedurende 1,5 tot 2 jaar. En die 'overhang' drukt de koers. "Het maakt de koers dood", aldus de analist van KBC.
Idealiter zou EQT zo snel mogelijk alle aandelen Azelis verkopen, meent Simonts. Daarna kan een herstel inzetten.