VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Drukke macro-economische week in aantocht
  24-05-2020 15:05 - Beleggers kijken ook naar VS en China.

  (ABM FN-Dow Jones) We starten maandag weer een drukke macro-economische week met groeicijfers, inflatiegegevens, data rond het economische sentiment en meer, allemaal in het teken van de coronacrisis. 

  Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 5,3 miljoen besmettingsgevallen, waarvan ruim 30 procent in de Verenigde Staten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ligt het nieuwe epicentrum in Zuid-Amerika, met bijna 348.000 coronagevallen in Brazilië. 

  Ondertussen versoepelen landen elders, zoals in Europa en de Verenigde Staten de maatregelen en zijn er positieve geluiden over behandelingen en vaccins tegen Covid-19, wat beleggers de hoop geeft dat de mondiale economie snel kan gaan herstellen. 

  Daar staat de angst voor een tweede besmettingsgolf tegenover, net als de toenemende spanningen tussen de VS en China, die afgelopen week verder oplaaiden door een Chinese veiligheidswet waarmee de onafhankelijkheid van Hongkong in het geding komt.

  Deze thema's zullen ook komende week het marktsentiment bepalen. Maandag begint vermoedelijk rustig. De eerste dag van de week houden Amerika en het Verenigd Koninkrijk namelijk de deuren van hun beurzen wel nog even gesloten. De Amerikanen eren en herdenken hun gesneuvelde militairen op Memorial Day en de Britten genieten van een bank holiday.

  Uit Duitsland krijgen we maandag een definitief BBP-cijfer over het eerste kwartaal voorgeschoteld. Uit een voorlopig cijfer bleek eerder een krimp van 2,2 procent op kwartaalbasis, wat na een bescheiden teruggang van 0,1 procent in het vierde kwartaal, betekent dat de groeimotor van de eurozone officieel in een recessie is beland.

  Donderdag komen we de Amerikaanse economische groei te weten, althans een tweede raming. Een eerste prognose wees eind april voor het eerste kwartaal op een krimp met 4,8 procent op kwartaal.

  Frankrijk, Italië en België komen vrijdag naar buiten met de evolutie van het BBP. Dit zijn allen definitieve cijfers.

  Eveneens van onze Duitse oosterburen krijgen we maandag een Ifo rapport over het ondernemersvertrouwen. Ook België komen deze cijfers. Frankrijk volgt dinsdag, Italië en de eurozone publiceren donderdag data over het ondernemersvertrouwen in mei. De markt hoopt hieruit op te kunnen maken dat het sentiment verbetert nu coronamaatregelen worden versoepeld.

  Het vertrouwen onder consumenten komen we dinsdag voor Duitsland en de Verenigde Staten (Conference Board) te weten, woensdag voor Frankrijk, Italië en de eurozone volgen donderdag en vrijdag sluiten we af met Japan en een nieuw Amerikaans cijfer, deze keer van de Universiteit van Michigan.

  Woensdag kijken de markten ook met aandacht naar het Beige Book van de Federal Reserve met een stand van zaken over de Amerikaanse economie door de bril van de centraal bankiers. 

  Donderdag staan inflatiecijfers op het programma uit België en Duitsland. Frankrijk en de gehele eurozone laten vrijdag kijken naar de evolutie van hun consumentenprijzen.

  De wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten staan voor donderdag gepland en kunnen al weken voor aandacht rekenen nu de coronacrisis voor heel wat, al dan niet tijdelijke, werklozen zorgt. Vorige week werd bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, voor de week eindigend op 16 mei, op 2,44 miljoen uitkwam. Het totaal aantal werklozen in de VS loopt nu richting de 40 miljoen.

  De laatste weekdag staan ook nog de Japanse en Belgische industriële productie gepland.

  Bedrijfsagenda

  Kwartaalcijfers moeten we nagenoeg niet meer verwachten, afgezien van een cijferpublicatie van Lucas Bols op donderdag. In het buitenland opent HP Inc. woensdag de boeken maar is het cijferseizoen ook over zijn hoogtepunt.

  Verder staan er tal van jaarvergaderingen gepland, zij het veelal digitaal. Adyen legt zijn aandeelhouders dinsdag een aantal agendapunten voor, NN Group en Van Lanschot Kempen doen dit donderdag.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • VS beschuldigen China van belemmeren Amerikaanse luchtvaart - media
  24-05-2020 12:38 - Nieuw hoofdstuk in oplaaiende handelsspanningen.

  (ABM FN-Dow Jones) De oplaaiende spanningen tussen de Verenigde Staten en China breiden zich uit naar de luchtvaart, nu het Amerikaanse ministerie van transport Beijing ervan beschuldigt dat het pogingen van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen blokkeert om weer te vliegen op China. Dit meldden persbureaus Reuters en Bloomberg dit weekend.

  Het ministerie stelt dat China een bilateraal akkoord schendt waarin de luchtvaartdiensten tussen de twee landen zijn geregeld door niet te reageren op verzoeken van luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines en United Airlines.

  "Dit belemmert de operationele rechten van de Amerikaanse luchtvaarders en ontneemt hen een eerlijke en gelijke kans om die operationele rechten uit te oefenen", volgens het ministerie.

  Washington legt vooralsnog geen beperkingenop aan de vier Chinese luchtvaartmaatschappijen die op de VS vliegen. Het vraagt deze maatschappijen wel om het ministerie in te lichten over eventuele aanpassingen in hun vliegschema's.

  Volgens Bloomberg was de Chinese ambassade in de VS niet direct bereikbaar voor een reactie.

  Door de coronapandemie zijn de spanningen tussen Washington en Beijing opgelaaid omdat de Amerikaanse president Donald Trump China verantwoordelijk houdt voor de mondiale virusuitbraak.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • China: economische groei blijft cruciaal
  24-05-2020 12:14 - Ondanks schrappen groeidoel.

  (ABM FN-Dow Jones) Hoewel China geen groeidoel geeft voor 2020, blijft de economische groei in het land cruciaal om voldoende banen te creëren en de armoede te bestrijden. Dit zei het hoofd van het Chinese bureau voor de statistiek dit weekend.

  In het eerste kwartaal kromp de tweede economie van de wereld met 6,8 procent; de eerste krimp in meer dan 40 jaar. Normaliter heeft Beijing een economisch groeidoel voor heel het jaar, maar zag daar nu vanaf.

  "Maar dat betekent niet dat de groei niet belangrijk is", aldus econoom Ning Jizhe van het statistiekbureau.

  Dit jaar is vooral werkgelegenheid en armoedebestrijding van belang. Door de coronacrisis gingen in het eerste kwartaal veel banen verloren. China hoopt dit jaar negen miljoen banen te creëren, vooral voor Chinezen die net zijn afgestudeerd, veteranen en migranten.

  Afgelopen weekend zei de Chinese president Xi Jinping tijdens het jaarlijkse Nationaal Volkscongres dat zijn land niet terug gaat naar een planeconomie en herhaalde hij dat de markten een beslissende rol moeten spelen in de Chinese economie.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Ruim 5,3 miljoen coronabesmettingen wereldwijd
  24-05-2020 12:01 - Zuid-Amerika nieuw epicentrum.

  (ABM FN-Dow Jones) Er zijn inmiddels meer dan 5,3 miljoen besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd, waarbij de aantallen in Rusland en Brazilië hard op blijven lopen. In de Verenigde Staten zijn nog altijd de meeste besmettingen. Dit blijkt zondag uit data verzameld door Johns Hopkins CSSE.

  In Amerika steeg het aantal mensen dat het coronavirus draagt van ruim 1,60 miljoen zaterdag naar meer dan 1,62 miljoen vandaag. Het aantal sterfgevallen staat op bijna 98.000.

  In West-Europa hebben Spanje en Italië niet langer de meeste besmettingen, maar het Verenigd Koninkrijk met bijna 259.000. 

  In Spanje gaat het om iets meer 235.000 gevallen en in Italië staat het aantal boven de 229.000. Het aantal nieuwe Covid-19 gevallen vertraagt al enige tijd in deze landen.

  Rusland ziet het aantal besmettingen nog altijd oplopen, met inmiddels bijna 345.000 in totaal.

  Ook in Brazilië stijgt het aantal coronagevallen flink, met inmiddels meer dan 347.000 besmettingen. Alleen in de VS zijn momenteel meer geregistreerde gevallen. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vrijdag dat Zuid-Amerika het nieuwe epicentrum van de virusuitbraak is.

  In China, waar de uitbraak enkele maanden geleden begon, zijn nu officieel 84.084 gevallen geconstateerd, fractioneel meer dan zaterdag

  In Nederland zijn momenteel bijna 45.300 besmettingen, in België zo'n 56.800. 
   
  Volgens de data van Johns Hopkins zijn er wereldwijd meer dan 342.000 mensen aan het virus overleden. Ruim 2,1 miljoen mensen zijn hersteld.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • CEO Lavide ongelukkige hand met beleggen
  23-05-2020 13:15 - Enkele tonnen verloren.

  (ABM FN-Dow Jones) Salar Azimi, de CEO van Lavide, heeft in 2019 geen geluk gehad met beleggen. Dit bleek uit de jaarcijfers van de nu nog lege beurshuls.

  Uit die cijfers bleek dat de CEO vorig jaar 430.000 euro had overgemaakt van een rekening van Lavide bij de ING naar een beleggersrekening van BinckBank.

  Maar uit diezelfde jaarcijfers kwam ook naar voren dat aan het einde van 2019 een verlies was geleden van circa 265.000 euro op die beleggingen.

  "Mijn intentie was om met dat geld in aandelen te stappen en meer rendement te halen [...] De situatie pakte verkeerd uit en er werd geld verloren", zei Azimi in gesprek met ABM Financial News.

  De topman maakte verlies op beleggingen in onder meer ABN AMRO, Fugro, Wereldhave en Tesla. Vooral de belegging in de fabrikant van elektrische auto's pakte verkeerd uit, aldus Azimi.

  Azimi zegt samen met zijn vrouw persoonlijk borg te staan voor deze verliezen. 

  "Samen met mijn echtgenote sta ik inderdaad borg met ons vermogen, omdat we van mening zijn dat Lavide tijdens de eerste jaren volledig uit de wind gehouden moet worden. 2019 en 2020 zijn heel dure jaren omdat we midden in de fase verkeren van de reverse take", ook bekend als een omgekeerde overname. 

  "Ik compenseer het verlies, maar de winst zou voor Lavide zijn. Dat is heel nobel van mij", zei Azimi tegen ABM Financial News. "Ik ben een goede huisvader die goed voor de kas moet zorgen."

  ING is nog altijd die hoofdbankier van Lavide en de rekening bij BinckBank wordt alleen gebruikt voor beleggen. Dit omdat de transactieprijzen bij Binck gunstiger zijn en omdat, zo geeft Azimi aan, hij een goede bekende van de online broker is.

  Uit de jaarcijfers bleek verder dat Lavide een lening verstrekte aan Azimi van 96.037 euro.

  "Formeel was er op 31 december 2019 een schuld van mij aan Lavide, maar dit betreft een rekening courant die dan wel positief maar soms ook negatief is, de rente is marktconform", lichtte Azimi toe.

  Azimi zei dat hij alle bedragen voor de jaarvergadering op 26 juni weer zal hebben aangevuld. Inclusief een rente van 4 procent.

  "Ik heb nog nooit een cent verduisterd", voegde de CEO daaraan toe.

  Overigens zijn de jaarcijfers van Lavide niet door een accountant goedgekeurd. Net als enkele andere kleine beursfondsen is ook Lavide nog altijd naarstig op zoek naar een accountant. Die hoopt Azimi spoedig te kunnen presenteren.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Opnieuw hoopgevende data Gileads remdesivir
  23-05-2020 13:14 - Patiënten met coronavirus eerder uit ziekenhuis.

  (ABM FN-Dow Jones) Virusremmer remdesivir van Gilead Sciences heeft in de Verenigde Staten opnieuw positieve resultaten laten zien als behandeling tegen Covid-19. Dit meldde het National Institute of Allergy and Infectious Diseases vrijdagavond laat.

  Nieuwe data laten zien dat patiënten die remdesivir kregen toegediend, het ziekenhuis na 11 dagen konden verlaten. Bij patiënten in een placebo-groep volgde ontslag uit het ziekenhuis na 14 dagen. Ook de sterftegraad daalde bij de groep die remdesivir kreeg toegediend, volgens NIAID.

  Eind april maakte Gilead al bekend dat patiënten met ernstige Covid-19 dezelfde verbetering vertoonden wanneer ze remdesivir vijf dagen kregen toegediend als ernstig zieke patiënten die tien dagen werden behandeld met het middel.

  De resultaten van die studie waren vooral bedoeld om de toedieningsperiode van vijf en tien dagen met elkaar te vergelijken, aldus Gilead. Bij een kortere kuur zouden mogelijk meer mensen het middel toegediend kunnen krijgen. 

  Een test met remdesivir in China leverde eerder tegenvallende resultaten op. Dat kwam volgens Gilead omdat die studie vroegtijdig werd stopgezet. 

  De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft Gilead inmiddels goedkeuring gegeven om het middel te gebruiken als noodbehandeling bij patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Ook zijn er deals gesloten om remdesivir wereldwijd te kunnen distribueren. 

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Goldman Sachs iets kleiner in Wereldhave
  23-05-2020 12:53 - Onder drie procent.

  (ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs Group heeft een kleiner belang in Wereldhave gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 18 mei 2020.

  Goldman Sachs meldde een kapitaalbelang van 2,97 procent met een dito stemrecht.

  Op 13 mei meldde Goldman Sachs nog een kapitaalbelang van 3,01 procent met eenzelfde stemrecht.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wellington kleiner in Philips
  23-05-2020 12:49 - Stemrecht onder meldingsgrens.

  (ABM FN-Dow Jones) Wellington Management Group heeft een kleiner stemrecht gemeld in Philips. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 20 mei 2020.

  Wellington meldde een stemrecht van 2,96 procent. Op 13 maart meldde Wellington nog een stemrecht van 4,93 procent.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Ruim 5,2 miljoen coronabesmettingen wereldwijd
  23-05-2020 12:40 - Zuid-Amerika nieuw epicentrum.

  (ABM FN-Dow Jones) Er zijn inmiddels meer dan 5,2 miljoen besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd, waarbij de aantallen in Rusland en Brazilië hard op blijven lopen. In de Verenigde Staten zijn nog altijd de meeste besmettingen. Dit blijkt zaterdag uit data verzameld door Johns Hopkins CSSE.

  In Amerika steeg het aantal mensen dat het coronavirus draagt van bijna 1,58 miljoen op vrijdag naar ruim 1,60 miljoen vandaag. Het aantal sterfgevallen staat op meer dan 96.000.

  In West-Europa hebben Spanje en Italië niet langer de meeste besmettingen, maar het Verenigd Koninkrijk met bijna 256.000. 

  In Spanje gaat het om bijna 235.000 gevallen en in Italië loopt het aantal richting de 229.000. Het aantal nieuwe gevallen vertraagt al enige tijd in deze landen.

  Rusland ziet het aantal besmettingen nog altijd oplopen, met inmiddels bijna 336.000 in totaal, waarmee het na de VS de meeste geregistreerde Covid-19 gevallen heeft.

  Ook in Brazilië loopt het aantal coronagevallen flink op, met inmiddels bijna 331.000 besmettingen. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vrijdag dat Zuid-Amerika het nieuwe epicentrum van de virusuitbraak is.

  In China, waar de uitbraak enkele maanden geleden begon, zijn nu officieel 84.081 gevallen geconstateerd, iets meer dan de afgelopen dagen.

  In Nederland zijn momenteel bijna 45.100 besmettingen, in België ruim 56.500. 
   
  Volgens de data van Johns Hopkins zijn er wereldwijd circa 338.500 mensen aan het virus overleden. Ruim 2 miljoen mensen zijn hersteld.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Hertz vraagt faillissement aan in VS
  23-05-2020 12:28 - Autoverhuurder in de problemen door coronacrisis.

  (ABM FN-Dow Jones) Hertz Global Holdings Inc heeft vrijdag een faillissementsaanvraag gedaan in de Verenigde Staten als gevolg van de coronacrisis. 

  De autoverhuurder deed bij de rechtbank in Wilmington in Delaware een zogeheten Chapter 11-aanvraag, waarmee het hoopt via een reorganisatie een doorstart te maken.

  Sinds de corona-uitbraak en de daaropvolgende lockdownmaatregelen staan bijna 700.000 auto's uit de verhuurvloot van Hertz stil. 

  Ondertussen kampt het bedrijf met een schuldenberg van 19 miljard dollar. Al voor de virusuitbraak had Hertz het moeilijk, door de concurrentie van rivalen als Avis Budget Group, maar ook taxidiensten als Uber en Lyft. Afgelopen jaar kwam er voor het vierde jaar op rij een verlies in de boeken, van 58 miljoen dollar.

  Voorafgaand aan de Chapter 11-aanvraag wist Hertz geen deal te bereiken met zijn schuldeisers, wat betekent dat de gehele vloot mogelijk geliquideerd moet worden. Hertz zou nu enkele weken de tijd hebben om dit te voorkomen. Mogelijk wordt daarbij wel een deel van de vloot verkocht.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX op Wall Street
  22-05-2020 22:10 - Meeste fondsen hoger.

  (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn vrijdag zeven van de negen AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten. 

  Aegon (+1,42%)
  ArcelorMittal (+0,84%)
  ASML (+0,42%)
  Galapagos (-0,73%)
  ING Groep (-0,37%)
  Philips (+0,25%)
  RELX (+0,20%)
  Royal Dutch Shell (+0,73%)
  Unilever (+1,36%)

  Euro/dollar: 1,0901

  Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 524,38 punten, zijn geëindigd op 526,42 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street terughoudend richting Memorial Day weekend
  22-05-2020 22:09 - Ondanks zorgen over China.

  (ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag dicht bij huis gebleven. De S&P 500 steeg 0,2 procent op 2.955 punten. De Dow Jones index daalde fractioneel tot 24.465 punten en de Nasdaq won 0,4 procent op een slot van 9.325 punten.

  Op weekbasis staan de Dow, S&P 500 en Nasdaq ruim in de plus, gedreven door de hoop op een coronavaccin en economisch herstel nu alle 50 Amerikaanse staten hun lockdownmaatregelen hebben versoepeld.

  Het sentiment werd vrijdag bepaald door de groeiende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Die worden extra gevoed door het nieuws dat China een nieuwe veiligheidswet heeft aangenomen voor  Hongkong waarmee de onafhankelijkheid van de bestuurlijke regio verder wordt ondermijnd.

  "Het geagendeerde wetsvoorstel over de veiligheid van Hongkong leidt vandaag terecht tot onzekerheid op de financiële markten, omdat de risico's op een toename van de spanningen tussen de VS en China toenemen, terwijl beleggers ook vrezen voor nieuwe protesten in Hongkong", schreven analisten van de Japanse Mizuho Bank in een commentaar.

  Daarnaast werd bekend dat China zijn groeidoel schrapt. "Of het nu een trager herstel is na de coronacrisis of de toegenomen handelsspanningen; alles wat invloed heeft op de groei in China, weegt ook op de mondiale groeiverwachtingen", aldus marktstrateeg Seema Shah van Principal Global Investors.

  Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig in de VS. Maandag wordt op Wall Street niet gehandeld vanwege Memorial Day.

  Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0901. De olieprijs nam gas terug na de recente rally en daalde 2,0 procent.

  Bedrijfsnieuws

  IBM gaat banen schrappen. Het is de eerste ontslagronde onder de nieuwe CEO Arvind Krishna, die het technologiebedrijf weer op het pad naar meer groei wil terugbrengen. Veel klanten van IBM moeten door het coronavirus hun investeringen inperken en sluiten voorlopig even geen grote softwarecontracten. Het aandeel daalde 0,6 procent.

  De winst van chipfabrikant Nvidia is gestegen door sterke groei bij computerspelletjes en dienstverlening voor werken op afstand, nu de afgelopen tijd veel mensen aan huis gekluisterd waren door de coronaviruspandemie. De winst steeg met 39 procent tot 3,1 miljard dollar in het kwartaal, meldde Nvidia donderdagavond. De resultaten waren boven verwachting. Het aandeel sloot 2,9 procent hoger.

  Deere & Co behaalde in het afgelopen kwartaal een flink lagere winst en omzet. Wel was de winst hoger dan analisten hadden voorspeld. Deere verwacht voor dit boekjaar een nettowinst tussen de 1,6 miljard en 2,0 miljard dollar. Eerder zag het bedrijf nog een bandbreedte van 2,7 miljard tot 3,1 miljard dollar, maar 23 maart van dit jaar liet het bedrijf die verwachting naar aanleiding van de coronacrisis al los. Het aandeel ging 1,4 procent lager.

  Hewlett Packard boekte in het afgelopen kwartaal verlies en geeft geen outlook af vanwege de onzekerheid door de corona-uitbraak. Het aandeel daalde 11,5 procent.

  Alibaba heeft afgelopen kwartaal een flink hogere omzet behaald, maar zag de winst afkalven door dalende beurskoersen. Voor het lopende boekjaar rekent de Chinese internetgigant op een omzetgroei van 27 procent. Het aandeel Alibaba verloor 6,1 procent.

  KKR investeert zo'n 1,5 miljard dollar in het Indiase telecom- en technologiebedrijf Jio Platforms, voor een belang van 2,3 procent. Facebook, Silver Lake, Vista Equity Partners en General Atlantic gingen het private equity huis al voor. Het aandeel KKR won 1,1 procent.

  Beursdebutant Inari Medical steeg vrijdag bijna 124 procent tot 42,51 dollar. De IPO-prijs van het biotechbedrijf lag op 19,00 dollar per aandeel.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • AEX vestigt hoop op coronavaccin
  22-05-2020 21:30 - Ondanks toegenomen handelsspanningen verder omhoog.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs veerde de afgelopen handelsweek op. Op een slotstand van 524,38 punten op vrijdag steeg de AEX op weekbasis 4,8 procent. Een week geleden eindigde de index nog op 500,31 punten.

  Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets was het een vrij positieve week voor Europese aandelen door het onderliggende optimisme dat het ergste met de coronacrisis op korte termijn achter de rug is.

  "Er bestaan wel zorgen dat een tweede golf slechts een kwestie van tijd is. Dat verklaart mogelijk waarom de Europese markten, ondanks hun veerkracht deze week, nog niet boven de piek uit weten te komen die we eind april zagen."

  Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management is er technisch gezien opwaarts potentieel voor de AEX richting de 560 punten, maar dan moet wel de weerstand op 528,05 punten uitgenomen.

  Toch voelt de beleggingsadviseur van Noesis zich nog niet helemaal senang bij de huidige stijging. Veel zal afhangen of er een tweede coronagolf komt en hoe streng eventuele nieuwe maatregelen dan zullen zijn om die uitbraak in te dammen.

  Het positieve marktsentiment was afgelopen week vooral het gevolg van de hernieuwde belofte van de Federal Reserve om de economie en het financiële stelsel te ondersteunen en aanvankelijk optimistische geluiden rond een potentieel coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Daarnaast hielden beleggers de toegenomen handelsspanningen tussen de VS en China in de gaten.

  Investment manager Simon Wiersma van ING wees erop dat experts zich kritisch hebben getoond over de testresultaten van Moderna en twijfelen aan de waarde ervan. De geteste groep zou veel te klein zijn en de data van de testen zouden niet bekendgemaakt zijn. "Je mag toch hopen dat het bedrijf het nieuws niet naar buiten heeft gebracht om zijn nieuwe aandelen wat gemakkelijker te plaatsen", aldus Wiersma.

  Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank wees op een belangrijk aspect dat de toch al slechte verhoudingen tussen China en de VS verder ondermijnt, namelijk een nieuwe veiligheidswet voor Hongkong. "De Chinese regering noemt het zelf een punt van veiligheid, maar de wet die in voorbereiding is, moet de mogelijkheid voor oppositie in Hongkong inperken en dat wordt in de Verenigde Staten gretig aangegrepen om nog meer sancties tegen China op te tuigen", denkt de marktanalist.

  Inkoopmanagers iets minder pessimistisch 

  Macro-economische cijfers lieten deze week zien dat de Europese economie voorzichtig uit een dal klimt. De economische activiteit in de eurozone daalde in mei nog wel, maar minder hard dan in de maand ervoor. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie verbeterde van 13,6 in april naar 30,5 deze maand. Ook Britse inkoopmanagers waren minder negatief.

  Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit Economics voorziet, ondanks de stijgingen van de indexen, voor het tweede kwartaal nog wel altijd een economische krimp van ongeveer 10 procent op kwartaalbasis in de eurozone.

  Ook in de Verenigde Staten werden inkoopmanagers in mei iets minder pessimistisch, gezien het indexniveau van 36,4, tegen 27,0 in april. Econoom Williamson wees op de ongekende krimp die de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal te wachten staat.

  Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0900, ruim een half procent hoger op weekbasis na de bekendmaking van een Frans-Duits voorstel voor een 500 miljard euro bedragend herstelfonds voor de zwaarst getroffen landen in de eurozone.

  De olieprijs steeg deze week zo'n 10 procent en noteerde vrijdag op 32,75 dollar. Nu de Amerikaanse olievoorraden weer dalen, de output van olieproducerende landen afneemt en de versoepeling van coronamaatregelen weer tot een wat hogere vraagt leidt, lijkt het sentiment op de oliemarkt te verbeteren.

  Stijgers en dalers

  Adyen voerde de AEX aan, met een stijging van 15,5 procent.

  Galapagos was in de hoofdindex de sterkste daler met een verlies van 7,9 procent op weekbasis. Het biotechbedrijf liet volgens Jefferies goede studieresultaten zien met filgotinib bij matige tot ernstige chronische darmontstekingen bij grote doses, maar bij lagere doseringen waren de resultaten minder overtuigend.

  "Ik begrijp de teleurstelling", zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen tegen ABM Financial News. Bij een behandeling is de hoop dat dit bij een lage dosering een effect sorteert, en dit lijkt nu met filgotinib bij colitis ulcerosa niet het geval. "Filgotinib 100 mg leverde geen statistisch significante klinische remissie op in week 10", meldde Galapagos. Bij een hogere dosering van 200 milligram was de uitslag wel positief, aldus Versteeg die wel een goed instapmoment ziet voor het aandeel.

  In de AMX steeg Altice Europe 2,4 procent maar ging een groot deel van een aanvankelijk sterkere weekwinst verloren met de publicatie van de kwartaalcijfers. De omzet van de Franse kabelaar steeg het afgelopen kwartaal met 3,6 procent op jaarbasis tot 3,63 miljard euro. Dit was conform de verwachting van analisten. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 1,0 procent tot 1,31 miljard euro. Hier hadden analisten echter 1,33 miljard euro voorspeld. Na de kwartaalcijfers van Altice besloten de analisten van Credit Suisse om hun taxaties voor 2020 te verlagen. Zodoende kwamen zij tot een 0,50 euro lager koersdoel van 4,00 euro bij een ongewijzigd Neutraal advies.

  Boskalis steeg 12,4 procent en moest daarmee net lijstaanvoerder in de AMX Basic-Fit voor zich dulden. De maritiem dienstverlener zal dit jaar volgens analisten van Berenberg minder omzetverlies lijden dan aanvankelijk gevreesd en daardoor toch zwarte cijfers schrijven.

  Air France-KLM leverde 8,1 procent in en droeg daarmee de rode lantaarn in de Midcap.

  Avantium was koploper in de AScX met een winst van liefst 47,8 procent. Sif leverde 3,3 procent in en was daarmee een van de weinige dalers.

  Vastned kondigde deze week een strategie-aanpassing aan. Daar moeten beleggers nog wel even op wachten, want die wordt pas uit de doeken gedaan in februari 2021. Het aandeel steeg op weekbasis toch 10,9 procent.

  B&S werd 6,5 procent duurder. De tegenwind in het eerste kwartaal viel mee, stelde Morgan Stanley, maar de vooruitzichten zijn erg onzeker. B&S denkt voldoende geld te hebben om de crisis te overleven en binnen de convenanten te blijven. Wel zal de druk op de EBITDA groter zijn dan de omzetdaling, waarschuwde het bedrijf.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Adempauze oliemarkt
  22-05-2020 20:46 - Na recente rally.

  (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag gedaald. Op een settlement van 33,25 dollar, werd de julifuture West Texas Intermediate 0,67 dollar of 2,0 procent minder waard.

  Op weekbasis steeg de olieprijs bijna 12 procent, na een sterke rally in de afgelopen dagen. Vrijdag namen oliebeleggers gas terug.

  "Er zijn groeiende twijfels over de kracht van het economisch herstel in China en de toenemende spanningen tussen Beijing en Washington raken de olieprijs ook", verklaarde marktanalist Lukman Otunuga van FXTM het sentiment.

  De betrekkingen tussen de VS en China staan extra onder druk door een wet die Beijing heeft geïntroduceerd waarmee de onafhankelijkheid van Hongkong aan banden worden gelegd. Daarnaast maakte China vrijdag bekend dat het geen economisch groeidoel geeft voor dit jaar.

  Volgens Otunuga wordt de olieprijs ondersteund nu landen hun coronamaatregelen versoepelen en de economie weer opstarten maar is het opwaarts potentieel beperkt. De marktanalist ziet het technisch steunniveau op 30,00 dollar. Daaronder kan de prijs voor een vat WTI zakken tot 24,00 dollar.

  Uit data van Baker Hughes vleek vrijdag dat het aantal actieve boorplatforms in de VS voor de tiende week op rij is gedaald. Dit ondersteunt het beeld dat de mondiale productie terugloopt.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Uitgelicht: Altice overtuigt niet
  22-05-2020 20:01 - Analisten vooral teleurgesteld over Franse prestaties.

  (ABM FN-Dow Jones) Altice Europe wist met een update over het eerste kwartaal niet te overtuigen, waardoor de koers een forse tik kreeg en er afgelopen week nog maar een heel kleine plus overbleef.

  Woensdagavond meldde de Franse kabelaar met een notering op het Damrak dat de omzet in de eerste drie maanden van het jaar met 3,6 procent is gestegen naar 3,63 miljard euro. Dat was in lijn met de verwachtingen van de analisten.

  Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 1,0 procent tot 1,31 miljard euro. Hier hadden analisten evenwel 1,33 miljard euro voorspeld.  

  Bij Altice France steeg zowel de omzet als het resultaat, met respectievelijk 3,6 en 1,6 procent. En ook bij de internationale divisie steeg zowel de omzet als de EBITDA sterker dan verwacht, met ruim 3 en 2 procent.  

  "Onderliggend vielen de groeicijfers toch enigszins tegen, temeer daar Altice met zijn schuldenberg een stevige toekomstige cashflow nodig heeft", zei analist Nico Inberg van IEX. 

  Vooral op de Franse thuismarkt, "waar het toch moet gebeuren", vond Inberg de cijfers aan de magere kant. "In 2019 behaalde Altice een groei van 5,9 procent in Frankrijk. Dat is nu een stuk minder."

  De nettoschuld van Altice bedroeg eind maart 31,2 miljard euro. De kabelaar streeft naar een verdere afbouw van de schuld tot 4,0 à 4,5 keer de EBITDA aan het einde van dit jaar. 

  Outlook

  Altice Europe stelde dankzij de solide jaarstart geen reden te zien te om zijn winstverwachting voor 2020 aan te passen.

  Als voornaamste negatieve gevolgen van de coronacrisis noemde het bedrijf het uitstellen van de uitrol van het glasvezelnet tijdens de beperkende lockdownmaatregelen. Dit verwacht Altice Europe te kunnen inhalen.

  De verkoop van apparatuur zal eind van dit kwartaal weer terugkomen, maar de advertentie-inkomsten kregen een harde klap, merkte het bedrijf verder op.

  Altice Europe gaat uit van versoepeling van de lockdowns in het tweede kwartaal gevolgd door een geleidelijk economisch herstel.

  "Het verhaal Altice is sowieso een langetermijn verhaal met veel fantasie in de hefboom die er in het aandeel zit", vindt Inberg, die de hefboom nu de verkeerde kant ziet uitwerken.

  De analist heeft een Neutraal advies op het aandeel. "In deze onrustige markt is het verstandiger dit soort special occasions links te laten liggen", meent hij.

  Analist Jakob Bluestone van Credit Suisse besloot na de kwartaalupdate om het koersdoel voor Altice te verlagen met 50 cent naar 4,00 euro. Het advies blijft net als bij IEX Neutraal.

  Bluestone was vooral teleurgesteld in de Franse resultaten van Altice en besloot zijn taxaties voor 2020 te verlagen.

  De kabelaar streeft, zo liet het bij de kwartaalcijfers weten, op de middellange termijn naar een vrije kasstroom van meer dan 1 miljard euro. Bluestone rekent voor 2022 op 1,1 miljard euro. Dat zou een "aantrekkelijk" dubbelcijferig rendement op de vrije kasstroom opleveren.

  En ook analist Thomas Coudry van Bryan Garnier is te spreken over de "sterke kasstroom op de middellange termijn" die hij, net als Altice zelf, verwacht. Vooralsnog hanteert de analist evenwel een Neutraal advies met een koersdoel van 4,30 euro.

  Na het verschijnen van de cijfers woensdagavond, sloot het aandeel Altice Europe donderdag 14 procent lager. Toch restte er op een slot van 3,57 euro vrijdag een weekwinst van 2,4 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street krabbelt op
  22-05-2020 19:29 - Ondanks zorgen over China.

  (ABM FN-Dow Jones) Wall Street krabbelt vrijdag iets op. Met nog een paar uur handel te gaan noteert de S&P 500 fractioneel hoger. De Dow Jones index daalt 0,2 procent en de Nasdaq stijgt 0,3 procent. Eerder stonden de indexen nog in het rood.

  Op weekbasis staan de Dow, S&P 500 en Nasdaq ruim in de plus, gedreven door de hoop op een coronavaccin en economisch herstel nu alle 50 Amerikaanse staten hun lockdownmaatregelen hebben versoepeld.

  Het sentiment wordt vrijdag bepaald door de groeiende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Die worden extra gevoed door het nieuws dat China een nieuwe veiligheidswet heeft aangenomen voor  Hongkong waarmee de onafhankelijkheid van de bestuurlijke regio verder wordt ondermijnd.

  "Het geagendeerde wetsvoorstel over de veiligheid van Hongkong leidt vandaag terecht tot onzekerheid op de financiële markten, omdat de risico's op een toename van de spanningen tussen de VS en China toenemen, terwijl beleggers ook vrezen voor nieuwe protesten in Hongkong", schreven analisten van de Japanse Mizuho Bank in een commentaar.

  Daarnaast werd bekend dat China zijn groeidoel schrapt. "Of het nu een trager herstel is na de coronacrisis of de toegenomen handelsspanningen; alles wat invloed heeft op de groei in China, weegt ook op de mondiale groeiverwachtingen", aldus marktstrateeg Seema Shah van Principal Global Investors.

  Op macro-economisch vlak is het vrijdag rustig in de VS.

  Het muntpaar euro/dollar noteert vrijdagavond op 1,0891. De olieprijs neemt gas terug na de recente rally en daalt 2 procent.

  Bedrijfsnieuws

  IBM gaat banen schrappen. Het is de eerste ontslagronde onder de nieuwe CEO Arvind Krishna, die het technologiebedrijf weer op het pad naar meer groei wil terugbrengen. Veel klanten van IBM moeten door het coronavirus hun investeringen inperken en sluiten voorlopig even geen grote softwarecontracten. Het aandeel daalt 0,7 procent.

  De winst van chipfabrikant Nvidia is gestegen door sterke groei bij computerspelletjes en dienstverlening voor werken op afstand, nu de afgelopen tijd veel mensen aan huis gekluisterd waren door de coronaviruspandemie. De winst steeg met 39 procent tot 3,1 miljard dollar in het kwartal, meldde Nvidia donderdagavond. De resultaten waren boven verwachting. Het aandeel wint 3,2 procent.

  Deere & Co behaalde in het afgelopen kwartaal een flink lagere winst en omzet. Wel was de winst hoger dan analisten hadden voorspeld. Deere verwacht voor dit boekjaar een nettowinst tussen de 1,6 miljard en 2,0 miljard dollar. Eerder zag het bedrijf nog een bandbreedte van 2,7 miljard tot 3,1 miljard dollar, maar 23 maart van dit jaar liet het bedrijf die verwachting naar aanleiding van de coronacrisis al los. Het aandeel gaat 0,3 procent lager.

  Hewlett Packard boekte in het afgelopen kwartaal verlies en geeft geen outlook af vanwege de onzekerheid door de coronacrisis. Het aandeel daalt 11 procent.

  Alibaba heeft afgelopen kwartaal een flink hogere omzet behaald, maar zag de winst afkalven door dalende beurskoersen. Voor het lopende boekjaar rekent de Chinese internetgigant op een omzetgroei van 27 procent. Het aandeel Alibaba verliest 5,5 procent.

  KKR investeert zo'n 1,5 miljard dollar in het Indiase telecom- en technologiebedrijf Jio Platforms, voor een belang van 2,3 procent. Facebook, Silver Lake, Vista Equity Partners en General Atlantic gingen het private equity huis al voor. Het aandeel KKR wint 1,1 procent.

  Beursdebutant Inari Medical stijgt vrijdag bijna 122 procent tot 42,14 dollar. De IPO-prijs van het biotechbedrijf lag op 19,00 dollar per aandeel.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Uitgelicht: studieresultaten filgotinib ontgoochelen Galapagos beleggers
  22-05-2020 19:00 - Goed instapmoment voor aandeel na koersval.

  (ABM FN-Dow Jones) Galapagos publiceerde deze week resultaten over de werking van hun  medicijn filgotinib bij patiënten met colitis ulcerosa, een ziekte waardoor de dikke darm chronisch ontstoken raakt.

  Beleggers hadden echter op meer gehoopt en stuurden het aandeel op weekbasis 7,9 procent lager tot 185,00 euro per aandeel.

  Filgotinib werkt bij hogere doseringen

  De resultaten tonen echter wel aan dat het middel zeker bij hogere doseringen blijkt te werken. Zo onderzocht de studie 1.348 volwassen patiënten met de darmziekte waarbij vooral de groep die een dosering van 200 milligram kreeg positief reageerde.

  Bij deze dosering was er al na tien weken een statistische significante verbetering zichtbaar ten opzichte van de placebo-groep. Bij de dosering met 100 milligram was dat echter nog niet het geval na tien weken, maar wel na een jaar. Ook bij patiënten die niet aansloegen op eerdere behandelingen bleek het middel soms te helpen.  

  “We zijn tevreden over de vroege respons op de inductietherapie en de duurzame werkzaamheid van de onderhoudstherapie”, aldus Merdad Parsey, Chief Medical Officer bij Gilead Sciences, de samenwerkingspartner van Galapagos. "Deze resultaten suggereren dat filgotinib meer patiënten kan helpen om met een orale therapie een betekenisvolle en aanhoudende verbetering van de behandelingsrespons te bereiken.”

  Lage dosis lijkt statistisch niet significant

  De reden dat beleggers niet enthousiast reageerden op het nieuws, lijkt echter te vinden bij de resultaten over de doseringen.

  Over het algemeen zijn de gegevens over de werkzaamheid van het middel in de onderhoudsstudie positief, stelden de analisten van het beurshuis Jefferies. De data voor de therapie bij hoge doses lagen zelfs boven de verwachtingen.

  Bij lagere doses waren de effecten minder sterk en kon de studie niet bewijzen er een statistisch significant verschil was op week 10.

  "Ik begrijp de teleurstelling", zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen tegen ABM Financial News. Bij een behandeling is de hoop dat dit bij een lage dosering een effect sorteert, en dit lijkt nu met filgotinib bij colitis ulcerosa niet het geval, legde hij uit. Voor de camera's van ABM Financial News zei Versteeg dat het middel invloed kan hebben op de vruchtbaarheid waardoor een hoge dosis niet handig is.

  De zakenbank UBS nuanceerde echter de slechtere resultaten voor de dosis met 100 milligram. “We denken dat de positieve resultaten van de studie bij 200 milligram vooral hetgene is wat telt” aldus de analisten. Het succes ligt in lijn met de verwachtingen. Het gebrek aan significantie bij de 100 milligram studie zal vermoedelijk het commercieel succes van filgotinib niet tegen houden, aldus de analisten van de Zwitserse zakenbank.

  Veiligheid en waardering niet in het gedrang

  Positief is ook dat de studie net als in vroegere proeven opnieuw toont dat filgotinib veilig is. Zo vindt Jefferies dat de veiligheid van de behandeling in de laatste studie in grote lijnen in overeenstemming is met eerdere onderzoeken, waarbij onder meer weinig infecties optreden. Volgens Jefferies tonen de studieresultaten opnieuw aan dat filgotinib het potentieel heeft om een zogeheten blockbuster te worden. Naast behandeling tegen darmontstekingen, kan filgotinib ook worden ingezet bij reuma. Galapagos en Gilead hopen het middel daarvoor nog dit jaar op de markt te kunnen brengen.

  Jefferies denkt dat filgotinib een piekomzet van 6 miljard dollar kan bereiken waarbij volgens de analisten 3 miljard dollar komt uit de behandeling van reuma, 600 miljoen dollar uit de behandeling van de ziekte van Crohn, 400 miljoen dollar uit CU en de overige 2 miljard dollar door de toepassing bij andere aandoeningen.

  Jos Versteeg van InsingerGilissen benadrukt dat reuma in zijn model een piekomzet heeft van 5 miljard dollar en colitis ulcerosa maar 500 miljoen dollar. “Kortom colitis ulcerosa is niet zo heel erg belangrijk voor Galapagos”, aldus Versteeg die ook vindt dat de koersdaling van het aandeel een goed instapmoment vormt.

  Jefferies kijkt nu uit naar de vrijwel zekere goedkeuring voor filgotinib als behandeling tegen reuma, die in het derde kwartaal wordt verwacht.

  Jefferies herhaalt het koopadvies met een koersdoel van 210,00 euro voor Galapagos. UBS handhaaft zijn Houden advies met een koersdoel van 200,00 euro per aandeel. InsingerGilissen heeft een Aanbevolen advies voor het aandeel met een koersdoel.


  Door: ABM Financial News.

  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen terughoudend het weekend in
  22-05-2020 18:30 - Londense beurs blijft wat achter.

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag verdeeld geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot fractioneel lager op 340,17 punten. De Duitse DAX liet een bescheiden winst zien van 0,1 procent op een slot van 11.073,87 punten. De Franse CAC 40 eindigde nagenoeg vlak bij een stand van 4.444,56 punten. De Britse FTSE daalde 0,4 procent tot 5.993,28 punten.

  Op weekbasis noteerden de Stoxx 600 en DAX een mooie plus, gesteund door het feit dat Europese landen hun economieën heropenen nu het ergste qua coronavirus voorlopig achter de rug lijkt. Daarbij is de hoop gevestigd op een snel vaccin.

  De beurzen op het Europese vasteland deden het vrijdag beter dan de Londense beurs, ondanks de verder toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China, niet in de laatste plaats vanwege een wet die Beijing heeft geïntroduceerd waarmee de onafhankelijkheid van Hongkong aan banden worden gelegd. Daarnaast maakte China bekend dat het geen economisch groeidoel geeft voor dit jaar.

  "De controversiële veiligheidswet in Hongkong en het uitblijven van een Chinees groeidoel wakkeren de zorgen over de Amerikaans-Chinese betrekkingen weer aan. Vijandigheden tussen de twee grootste economieën ter wereld zorgden in de tweede helft van deze handelsweek voor meer voorzichtigheid", zag analist Jasper Lawler van London Capital Group.

  Verder wezen marktvolgers op het feit dat veel Europese beleggers profiteren van een lang weekend na Hemelvaart en dat de volatiliteit daarom laag is. Maandag zijn overigens Wall Street en de beurs van Londen gesloten.
   
  De Europese Centrale Bank heeft bij zijn laatste monetaire beleidsvergadering geconcludeerd dat een V-vormig herstel van de coronacrisis nagenoeg uitgesloten is, aangezien het vertrouwen bij de consument slechts geleidelijk lijkt gaan te herstellen. Dit bleek vrijdag uit de notulen van die vergadering. Daarbij waren de beleidsmakers het erover eens dat de economie een zware klap krijgt door het coronavirus.

  Volgens econoom Carsten Brzeski van ING laten de notulen duidelijk zien dat er een grote mate van onzekerheid is en dat de ECB klaar staat om verder in te grijpen.

  Op macro-economisch vlak was het vrijdag verder rustig. De Britse detailhandelsverkopen daalden in april met ruim 18 procent.

  Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0896.

  De olieprijs leverde na de rally eerder in de week, vrijdag wat in. De prijs voor een vat WTI daalde ruim 3 procent.

  Bedrijfsnieuws

  Bedrijven met een grote blootstelling aan Hongkong, zoals Prudential en HSBC, stonden vrijdag onder druk, met verliezen van 9,3 en 5,0 procent.

  De lagere olieprijs trok energie-aandelen mee. Royal Dutch Shell verloor 0,9 procent en BP daalde 0,6 procent.

  Renault heeft het moeilijk door de coronacrisis en bevindt zich in de gevarenzone. Dit zei de Franse minister van economie en financiën Bruno Le Maire in een interview met Europe1. De koers van het aandeel Renault ging vrijdag 2,9 procent lager.

  Sectorgenoot Peugeot won 1,2 procent.

  Burberry heeft afgelopen boekjaar minder omzet geboekt, maar wist operationeel wel weer winst te behalen, ondanks dat de verkopen in maart keihard daalden. Het luxeconcern besloot verder geen slotdividend uit te keren en toekomstige uitkeringen aan het einde van het lopende boekjaar nader te bekijken. Op dit moment is de helft van de winkels gesloten en de resultaten in het huidige kwartaal zullen daardoor hard geraakt worden, waarschuwde het modebedrijf dat vrijdag ook geen outlook gaf. Het aandeel steeg 3,3 procent.

  Rivalen Kering en LVMH verloren respectievelijk 2,4 en 1,1 procent.

  Tussenstanden Wall Street

  Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse indexen lager. De S&P 500 index verloor 0,3 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • BAM aan de slag met nieuw stadiondak AZ
  22-05-2020 18:17 - Geen financiele details.

  (ABM FN-Dow Jones) BAM is door AZ geselecteerd om een nieuw dak op het AFAS stadion te bouwen. Dit maakte de voetbalclub vrijdagmiddag bekend.

  Inmiddels is BAM gestart met de voorbereidende werkzaamheden.

  Hoeveel er met de opdracht is gemoeid, werd niet bekendgemaakt. Wel dat BAM samen zal werken met ASK Romein.

  De bouwwerkzaamheden worden binnenkort gestart en zullen ook plaatsvinden tijdens de eerste seizoenshelft. Door tijdelijke voorzieningen kunnen er wel wedstrijden gespeeld worden in het stadion.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • AEX nipt hoger de dag uit
  22-05-2020 17:48 - Optimisme overheerst.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag verdeeld gesloten, met winst voor de AEX dankzij enkele technologiefondsen en ABN AMRO.

  De AEX index sloot 0,3 procent hoger op 524,38 punten. De Midkap index daalde 0,1 procent en de Smallcaps werden 0,5 procent minder waard.

  Voor het herstel van de lagere koersen eerder op de dag was er geen duidelijke aanleiding, zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor.  "Men begint met meer optimisme vooruit te kijken."

  Dat heeft volgens Van Deijck vooral te maken met het langzamerhand weer vrijgeven van de maatschappij na de beperkende maatregelen om het coronavirus af te remmen. Er komen hier en daar ook inkoopmanagersindices naar buiten die minder slecht zijn dan men had verwacht.  

  In de ochtend stonden de aandelenmarkten wereldwijd nog stevig onder druk door zorgen over oplaaiende spanningen tussen China en Hongkong en daardoor tussen China en de VS.
   
  Het Chinese Volkscongres nam een nieuwe veiligheidswet aan voor Hongkong, die buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten verbiedt, na maandenlange demonstraties vorig jaar in de voormalige Britse kroonkolonie. Door de nieuwe Chinese wet zal de oppositie het lastiger krijgen. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde de kwestie "zeer hard aan te pakken" als Beijing de wet doorvoert.

  De economische impact van een mogelijke heropleving van de handelsoorlog tussen de twee grootmachten is volgens Van Deijck uiteindelijk echter veel kleiner dan de gevolgen van de pandemie. "En dan moet wat het zwaarste is ook het zwaarste wegen."

  Ook moeten beleggers blijven onthouden dat het dit jaar een verkiezingsjaar is in Amerika. Dat betekent veel retoriek, maar geen drastische stappen die de economie kunnen laten ontsporen. Trump wil mogelijk de aandacht afleiden van berichten dat hij achter ligt in de peilingen op zijn rivaal Joe Biden, zei Van Deijck.
   
  China heeft intussen aan de start van het jaarlijkse Volkscongres voor het eerst sinds 1994 geen groeidoelstelling afgegeven. De leidde tot onzekerheid en koersdalingen. De olieprijs daalde vrijdag met 4 procent, na de recente sterke stijgingen.    

  In de middag waren er notulen van de Europese Centrale Bank, waaruit bleek dat de monetaire beleidsmakers niet meer rekenen op een V-vormig herstel. Toegenoemen spaarzin bij consumenten kan erop wijzen dat het consumentenvertrouwen en daarmee de groei slechts geleidelijk zal herstellen.

  Maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day, terwijl in Londen sprake is van een zogeheten bank holiday.

  Het muntpaar euro/dollar noteerde op 1,0896.  

  Stijgers en dalers

  Onder de hoofdaandelen waren Adyen en ASMI de sterkste stijgers, met winsten van 5 en 4 procent. "De verkopen via internet nemen alleen maar toe", zei Van Deijck. Een betaalbedrijf als Adyen profiteert daarvan en is inmiddels 1.132 euro waard per aandeel. De problemen bij rivaal Wirecard spelen Adyen mogelijk in de kaart, denkt de vermogensbeheerder.

  ABN AMRO vond de weg omhoog met een plus van 3,9 procent. Opvallend, vond Van Deijck. Sommige banken hebben vooraf veel pijn genomen die kan worden verwacht door de coronacrisis. Dat kan achteraf misschien meevallende cijfers opleveren.

  Prosus was met 3,4 procent de grootste daler in de AEX. Ook Royal Dutch Shell en ArcelorMittal, de grondstoffenreuzen, verloren terrein.

  Galapagos, dat eerder in de week testresultaten meldde, sloot vrijdag vlak. Donderdag daalde het aandeel nog stevig, en dat biedt volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen een instapmoment. 

  In de AMX steeg Altice Europe ruim 3 procent. Donderdag daalde de kabelaar, na een kwartaalupdate, nog 14 procent.

  Air France-KLM en OCI daalden juist met ruim 2 procent.

  Onder de kleinere aandelen wonnen Avantium, Alfen en Lucas Bols terrein. Fietsenfabrikant Accell eindigde onderaan met een verlies van krap 3 procent.

  In de lokale lijst viel beursnieuweling CM.com op met een koerswinst van 6,5 procent. 

  Tussenstanden Wall Street

  Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs stonden de Amerikaanse aandelenindices op beperkte verliezen, tot 0,3 procent voor de S&P500.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.