VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

  • Meta Platforms jaagt op top AI-talent
    14-07-2025 23:05 - Verhoogt jaarbudget tot 70 miljard dollar.

    (ABM FN-Dow Jones) Meta Platforms zal dit jaar zijn investeringen in AI-datacenters bijna verdubbelen, van 39 miljard dollar vorig jaar, tot ongeveer 70 miljard dollar en topman Zuckerberg recruteert naar verluidt persoonlijk toptalenten met megabeloningen om het nieuwe "superintelligentie"-team van Meta te vormen. 

    Op Threads, een platform waarmee Meta concurreert met X, postte Zuckerberg maandag om de versnelde investeringen toe te lichten. "Ik ben gefocust op het bouwen van het meest elite en talentrijke team in de sector", aldus de Facebook-oprichter. 

    Ook zal Meta "honderden miljarden dollars" investeren in AI-infrastructuur om superintelligentie te bouwen. Meta wil een aantal clusters van datacenters bouwen die meer dan een gigawatt aan stroom verbruiken, zei Zuckerberg. "We bouwen eigenlijk verschillende multi-gigawatt clusters", schreef de Meta-topman. "We noemen de eerste Prometheus en die zal in 2026 online zijn. We bouwen ook Hyperion, dat over een aantal jaar naar 5 gigawatt kan worden opgeschaald. En we bouwen nog meer titanenclusters. Een daarvan beslaat een aanzienlijk deel van de footprint van Manhattan."

    Meta heeft inmiddels een aantal onderzoekers gerecruteerd van OpenAI en andere concurrenten, om het superintelligence-lab te versterken. Er zou meer dan 100 miljoen dollar zijn aangeboden om toponderzoekers te strikken. 

    Recent sloot Meta al een deal om 14,3 miljard dollar te investeren in de startup Scale AI. De CEO van dat bedrijf, Alexandr Wang, komt in het nieuwe AI-onderzoeksteam van Meta. 

    Meta had vorig jaar een operationele kasstroom van 91 miljard dollar en kan dat geld gebruiken voor dit soort uitgaven. Analisten kijken met argusogen naar de enorme uitgaven. Over het algemeen geloven ze dat Meta met de AI-investeringen meer engagement en advertentie-inkomsten zal kunnen genereren.

    Superintelligentie is een machine die elke intellectuele taak op zijn minst even goed kan als de beste mens, en dit is de heilige graal van het AI-onderzoek geworden. Het laatste AI-model van Meta, Llama 4, werd slecht ontvangen, waarna Zuckerberg besloot het over een andere boeg te gooien. 

  • Wall Street sluit licht hoger
    14-07-2025 22:24 - Beleggers negeren handelsoorlog.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten, zonder zich al te veel te storen aan de escalatie van de Amerikaanse handelsoorlog met twee belangrijke handelspartners, de EU en Mexico, die een verder verhoogd tarief kregen aangezegd.

    De S&P 500 steeg 0,1 procent tot 6.268,56 punten. De Dow Jones-index steeg 0,2 procent tot 44.459,65 punten en technologiebeurs Nasdaq Composite steeg 0,3 procent tot 20.640,23 punten. 

    President Donald Trump begon vorige week brieven te versturen naar diverse landen met de nieuwe importheffingen vanaf 1 augustus, tenzij er voor die tijd een handelsakkoord wordt gesloten. De Europese Unie zette in op een raamakkoord om het eerder door de VS genoemde tarief van 10 procent te accepteren, maar zaterdag bleek dit naar 30 procent te zijn verhoogd, net als voor Mexico.  De EU en Mexico zijn samen goed voor ongeveer een derde van de Amerikaanse import. 

    Op Truth Social haalde Trump maandagmiddag nog eens fel uit naar de rest van de wereld. "De Verenigde Staten van Amerika worden al decennia lang door vriend en vijand opgelicht in de handel (en militair!). Dat kostte ons biljoenen dollars en is gewoon niet langer vol te houden - en dat is het ook nooit geweest!", aldus de president.

    Mogelijk is de aandacht van beleggers inmiddels vooral gericht op het aanstaande kwartaalcijferseizoen. De grootste Amerikaanse banken komen vanaf dinsdag met hun kwartaalcijfers en na de sterke stijging van de aandelenkoersen, is er weinig ruimte voor missers. Wall Street verwacht over het algemeen dat de banken hogere inkomsten en winsten hebben geboekt dan in het tweede kwartaal een jaar geleden. Dinsdag openen Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo de boeken en woensdag volgen Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

    Voor beleggers moet het kwartaalcijferseizoen antwoord geven op de vraag over hoe de importheffingen de winsten beïnvloeden. Economen van Goldman Sachs schatten dat consumenten 70 procent van de directe kosten van de tarieven zullen absorberen. Analisten verwachten volgens FactSet dat de winsten van bedrijven in de S&P 500 in het tweede kwartaal met 4,8 procent zijn gestegen. Dat zou de laagste groei zijn op jaarbasis sinds 2023. In het eerste kwartaal kwam de gemiddelde winstgroei nog uit op 13 procent.

    Op geopolitiek vlak lijkt na de recente NAVO-top in Den Haag tot beweging te hebben geleid inzake Oekraïne. Naast NAVO-voorman Mark Rutte gezeten, kondigde Trump maandag aan dat de Amerikanen raketsystemen gaan leveren aan andere NAVO-landen, tegen betaling, waarna deze naar Oekraïne worden gezonden, waar de Russen aan het front terrein blijven winnen. Onder de vorige Amerikaanse president Joe Biden doneerden de VS nog rechtstreeks wapens aan Oekraïne. Trump dreigde Rusland daarnaast met een importheffing van 100 procent, als er niet snel een bestand met Oekraïne komt. 

    Op macro-economisch vlak was het rustig. Later in de week staan onder meer Amerikaanse inflatiecijfers en het Beige Book van de Federal Reserve op het programma. “Mochten de cijfers een hoger dan verwachte inflatie in juni rapporteren, dan zou dit deze week kunnen leiden tot de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties en meer vraag naar de Amerikaanse dollar,” volgens analisten van FP Markets.

    De euro/dollar handelde maandagmiddag op 1,1664, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente licht opliep, naar 4,4203 procent.

    De olieprijzen daalde 2,1 procent tot 66,98 dollar voor de WTI-future en met 1,6 procent tot 69,21 dollar per vat Brent.

    Bedrijfsnieuws

    Boeing steeg 1,6 procent. De luchtvaartwaakhond in India heeft in een voorlopig rapport vastgesteld dat de crash van Air India vorige maand geen verband lijkt te houden met het ontwerp of de productie van het toestel.

    Kraft Heinz steeg 2,4 procent, nadat The Wall Street Journal vrijdag meldde dat het bedrijf een opsplitsing van zijn activiteiten overweegt. Het aandeel won vrijdag al 2,5 procent.

    MicroStrategy, Coinbase Global en Robinhood Markets gingen respectievelijk 3,8 procent, 1,8 procent en 1,6 procent hoger, terwijl de waarde van bitcoin verder opliep, naar bijna 122.000 dollar. De aandelen zijn aan de waarde van de munt gekoppeld.

    Meta Platforms eindigde met een plus van 0,5 procent. Topman Mark Zuckerberg kondigde maandag "honderden miljarden" aan investeringen in AI-infrastructuur aan voor de eigenaar van Facebook, Instagram en Whatsapp. Veel geld gaat zitten in de bouw van enorme datacenters, bedoeld om superintelligente computerprogramma's mogelijk te maken, die het bedrijf namen geeft als Prometheus en Hyperion. En er komen nog "meer titanenclusters", beloofde Zuckerberg.

    Nvidia sloot 0,5 procent lager, na de winsten van vorige week. De AI-reus is nog altijd 4 biljoen dollar waard.

    Aandelen Tesla gingen 1,1 procent omhoog, nadat de aandelen vrijdag ook al stegen.

    Aandelen van Google-moeder Alphabet stegen 0,8 procent. Volgens The Wall Street Journal betaalt Alphabet 2,4 miljard dollar voor de AI-technologie van de startup Windsurf. Ook komt de CEO van het bedrijf bij Alphabet in dienst, net als een aantal medewerkers, aldus de zakenkrant. 

    Autodesk won 5 procent. Het bedrijf lijkt op basis van een melding bij beurswaakhond SEC geen bod te willen doen op softwarebedrijf PTC, zoals eerder werd vermoed.

    Waters won 13,8 procent. De fabrikant van laboratoriumapparatuur Becton Dickinson's laat zijn biowetenschappelijke diagnostische bedrijf overnemen door Waters voor 17,5 miljard dollar. Becton sloot 0,7 procent hoger. 

  • Beursupdate: AEX op Wall Street
    14-07-2025 22:10 - Verdeeld.

    (ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn maandag drie van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam lager gesloten en drie hoger. RELX en Shell eindigden onveranderd.

    Aegon                   (-0,1%)

    ArcelorMittal        (-0,2%)

    ASML                    (+0,6%)

    ING Groep             (+0,1%)

    Philips                  (-0,1%)

    RELX                     (0,0%)

    Royal Dutch Shell   (0,0%)

    Unilever                (-0,2%)

    Euro/dollar: 1,1664

    Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 920,50 punten, zijn geëindigd op 920,35 punten.

  • Olieprijs daalt ondanks dreigen Trump tegen Rusland
    14-07-2025 21:32 - Hoge importheffing zou oliemarkt kunnen verstoren.

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag lager gesloten, zonder zich veel te storen aan het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump met hoge importheffingen voor Rusland en landen die met Rusland zaken doen, als er binnen vijftig dagen geen bestand met Oekraïne is gesloten.

    De future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 2,1 procent lager op 66,98 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie werd 1,6 procent goedkoper op 69,21 dollar per vat.

    Mogelijk daalde de prijs deels omdat de deadline van vijftig dagen "de mogelijkheid openhoudt dat de oliemarkt verstoringen zal kunnen vermijden", stelden Kieran Tompkins en Liam Peach van Capital Economics. 

    De mate waarin Trump zijn dreigement zal waarmaken blijft een vraagteken, gezien zijn voorkeur voor lagere olieprijzen, hoewel "het belangrijke gevolgen voor de energiemarkten zou hebben al een van de grootste energieproducenten ter wereld onder vuur wordt genomen", aldus het rapport. 

    Tomkins en Peach denken dat de impact op de aardgasmarkt groter zal zijn dan op de oliemarkt, "afhankelijk van in hoeverre OPEC+ zou ingrijpen en het tekort in het olie-aanbod zou aanvullen." 

  • Wall Street onverstoorbaar in de plus
    14-07-2025 20:48 - Beleggers negeren handelsoorlog.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stonden maandagavond licht hoger, zonder zich al te veel te storen aan de escalatie van de Amerikaanse handelsoorlog met de rest van de wereld, waarin twee belangrijke handelspartners, de EU en Mexico, een verder verhoogd tarief kregen aangezegd.

    De S&P 500 steeg 0,2 procent tot 6.267,71 punten. De Dow Jones-index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq Composite steeg 0,4 procent tot 22.859 punten. 

    President Donald Trump begon afgelopen week met brieven te versturen naar diverse landen met de nieuwe importheffingen vanaf 1 augustus, tenzij er voor die tijd een handelsakkoord wordt gesloten. De Europese Unie zette in op een raamakkoord om het eerder door de VS genoemde tarief van 10 procent te accepteren, maar zaterdag bleek dit naar 30 procent te zijn verhoogd, net als voor buurland Mexico. 

    "Wie dacht dat president Trump zijn tarievenoffensief even zou pauzeren, had het dus grondig mis", aldus Sven van Gasse van Lynx. Hij wees erop dat de EU en Mexico samen goed zijn voor ongeveer een derde van de Amerikaanse import. 

    Op Truth Social haalde Trump maandagmiddag nog maar eens fel uit naar de rest van de wereld. "De Verenigde Staten van Amerika worden al decennia lang door vriend en vijand opgelicht in de handel (en militair!). Dat kostte ons biljoenen dollars en is gewoon niet langer vol te houden - en dat is het ook nooit geweest!", aldus de president

    Op geopolitiek vlak lijkt na de recente NAVO-top in Den Haag tot beweging te hebben geleid inzake Oekraïne. Nnaast NAVO-voorman Mark Rutte gezeten, kondigde Trump maandag aan dat de Amerikanen raketsystemen gaan leveren aan andere NAVO-landen, tegen betaling, waarna deze naar Oekraïne worden gezonden, waar de Russen aan het front terrein blijven winnen. Onder de vorige Amerikaanse president Joe Biden doneerden de VS nog rechtstreeks wapens aan Oekraïne.  Trump dreigde Rusland daarnaast met een importheffing van 100 procent, als er niet snel een bestand met Oekraïne komt. 

    Mogelijk is de aandacht van beleggers inmiddels vooral gericht op het aanstaande kwartaalcijferseizoen. De grootste Amerikaanse banken komen vanaf dinsdag met hun kwartaalcijfers en na de sterke stijging van de aandelenkoersen, is er weinig ruimte voor missers. Wall Street verwacht over het algemeen dat de banken hogere inkomsten en winsten hebben geboekt dan in het tweede kwartaal een jaar geleden. Dinsdag openen Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo de boeken en woensdag volgen Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

    Voor beleggers moet het kwartaalcijferseizoen antwoord geven op de vraag over hoe de importheffingen de winsten beïnvloeden. Economen van Goldman Sachs schatten dat consumenten 70 procent van de directe kosten van de tarieven zullen absorberen. Analisten verwachten volgens FactSet dat de winsten van bedrijven in de S&P 500 in het tweede kwartaal met 4,8 procent zijn gestegen. Dat zou de laagste groei zijn op jaarbasis sinds 2023. In het eerste kwartaal kwam de gemiddelde winstgroei nog uit op 13 procent.

    Op macro-economisch vlak was het rustig. Later in de week staan onder meer Amerikaanse inflatiecijfers en het Beige Book van de Federal Reserve op het programma. “Mochten de cijfers een hoger dan verwachte inflatie in juni rapporteren, dan zou dit deze week kunnen leiden tot de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties en meer vraag naar de Amerikaanse dollar,” volgens analisten van FP Markets.

    De euro/dollar handelde maandagmiddag op 1,1664, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente licht opliep, naar 4,4203 procent.

    De olieprijzen daalden met ongeveer 2 procent. Een vat WTI ruwe olie kostte 67,06 dollar.

    Bedrijfsnieuws

    Boeing steeg 1,3 procent. De luchtvaartwaakhond in India heeft in een voorlopig rapport vastgesteld dat de crash van Air India vorige maand geen verband lijkt te houden met het ontwerp of de productie van het toestel.

    Kraft Heinz steeg 2,1 procent, nadat The Wall Street Journal vrijdag meldde dat het bedrijf een opsplitsing van zijn activiteiten overweegt. Het aandeel won vrijdag al 2,5 procent.

    MicroStrategy, Coinbase Global en Robinhood Markets gingen respectievelijk 3 procent, 2 procent en 1 procent hoger, terwijl de waarde van bitcoin verder opliep, naar bijna 122.000 dollar.

    Nvidia noteerde vlak, na de winsten van vorige week. De AI-reus is nu iets meer dan 4 biljoen dollar waard.

    Aandelen Tesla gingen 0,3 procent omhoog, nadat de aandelen vrijdag ook al stegen.

    Aandelen van Google-moeder Alphabet stegen 1 procent. Volgens The Wall Street Journal betaalt Alphabet 2,4 miljard dollar voor de AI-technologie van de startup Windsurf. Ook komt de CEO van het bedrijf bij Alphabet in dienst, net als een aantal medewerkers, aldus de zakenkrant. 

    Autodesk won 6 procent. Het bedrijf lijkt op basis van een melding bij beurswaakhond SEC geen bod te willen doen op softwarebedrijf PTC, zoals eerder werd vermoed.

    Waters won 12 procent. Dee fabrikant van laboratoriumapparatuur Becton Dickinson's laat zijn biowetenschappelijke diagnostische bedrijf overnemen door Waters voor 17,5 miljard dollar. 

    Slotstanden

    De S&P 500 sloot vrijdag 0,3 procent lager op 6.259,75 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 44.371,51 punten en de Nasdaq daalde 0,2 procent tot 20.585,53 punten.

  • Hogere heffing Trump bedrukt Europese beurzen
    14-07-2025 19:00 - Autobouwers en luxe-aandelen onder druk.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend lager gesloten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag een importheffing van 30 procent aankondigde voor producten uit de Europese Unie.

    De Stoxx Europe 600 index sloot 0,1 procent lager op 546,99 punten. De Duitse DAX verloor 0,4 procent op 24.160,64 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,3 procent tot 7.808,17 punten. 

    Alleen de Britse FTSE 100 won 0,6 procent op 8.998,06 punten en dat was wederom een record. De Britten kwamen eerder al een veel gunstiger handelsakkoord overeen met de VS.

    "Blijkbaar heeft Trump geen zin om verdere onderhandelingen af te wachten en voert hij de druk op. Die 30 procent is hoger dan de 20 procent die hij op 2 april, 'Liberation Day', afkondigde", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

    Volgens CIO Mark Haefele van UBS is de actie van Trump vooral een onderhandelingstactiek. De Zwitserse bank blijft er dan ook op rekenen dat de Amerikaanse importheffing voor Europa uiteindelijk uitkomt op circa 15 procent. 

    De toponderhandelaar van de EU, Maros Sefcovic, kondigde aan dat hij later vandaag verder onderhandelt. Hij heeft de indruk dat de Amerikanen daar ook voor open staan, ondanks de brief. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen liet weten dat er ondertussen ook wordt gewerkt aan "proportionele tegenmaatregelen". 

    "Volgens de laatste berichten probeert de EU nu gezamenlijk op te trekken met onder andere Japan en Canada, om één blok te vormen in de onderhandelingen met de VS. Gezien het karakter van Trump acht ik de kans op succes niet heel groot. Dit betekent dat we een periode van toenemende volatiliteit op de financiële markten kunnen verwachten, na een sterke rally in de voorgaande drie maanden", aldus Wiersma. 

    Brussel zette intussen een voorlopige streep door de overname van Banco BPM door UniCredit, omdat een decreet van de Italiaanse overheid inzake deze overname mogelijk niet door de Brusselse beugel kan.

    Frankrijk kondigde verder aan zijn militaire uitgaven nog sneller te zullen opvoeren, om de uitdagingen van een steeds minder stabiele wereld het hoofd te bieden, aldus president Emmanuel Macron afgelopen weekend. Het defensiebudget wordt verdubbeld in 2027 ten opzichte van 2017, terwijl dat doel eerder op 2030 was gesteld. Macron wees zondag behalve op de oorlog in Oekraïne, het bombarderen van Iran door Israël, en spanningen tussen India en Pakistan, maar ook op de handelsoorlog van Trump.

    Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Wel stonden vanochtend Chinese handelscijfers op de rol.

    De Chinese import steeg in juni met 1,1 procent op jaarbasis, gerekend in dollars, terwijl de export met 5,8 procent toenam. In beide richtingen was er daarmee meer handel dan verwacht, volgens Goldman Sachs. De exportgroei was te danken aan het handelakkoord die China en de VS in mei in het Zwitserse Genève bereikten.

    De euro/dollar handelde maandagavond licht lager op 1,1669. De olieprijzen daalden ruim een procent waardoor Brent-olie weer onder 70 dollar per vat noteerde.

    Stijgers en dalers

    In Frankfurt stonden de Duitse autobouwers maandag onder druk. De verliezen voor Daimler Truck, Porsche, BMW, Volkswagen en Mercedes-Benz liepen op van 2,0 tot 2,5 procent.

    Zalando was de sterkste daler en leverde in de DAX 5,3 procent in. 

    Commerzbank was een van de weinige stijgers en won ruim 2 procent, omdat de kans dat UniCredit het vizier verlegt van BPM naar de Duitse bank groter lijkt te zijn geworden.

    Ook defensie-aandeel Rheinmetall sloot sterk het groen. Volgens de laatste berichten zou Amerika bereid zijn Patriot-raketten naar Oekraïne te sturen. President Trump, die lang de Russische president Poetin probeerde te paaien, dreigt nu met een indirecte importheffing van 100 procent op Russische waar voor landen die zaken doen met Moskou. De directe handel tussen de VS en Rusland is vrij beperkt en kwam in 2024 uit op 3,5 miljard dollar, volgens Amerikaanse overheidsgegevens.

    In Parijs deed Rheinmetalls sectorgenoot Thales goede zaken, met een winst van 1,4 procent. Telecombedrijf Orange eindigde bovenaan de CAC 40 met een plus van 1,7 procent, terwijl autofabrikant Stellantis, maar ook Capgemini en Teleperfomance onderaan eindigden met ruim 2 proceent verlies. 

    Aandelen van bedrijven die luxeproducten maken, zoals Pernod Ricard, Kering, LVMH en Hermes, leverden ruim 1 procent in.

    Europese halfgeleiders stonden onder druk, met verliezen van circa anderhalf procent voor STMicroelectronics en Infineon. ASML, dat later deze week de boeken opent, bleef een half procent in de plus. ASMI daalde licht en BESI eindigde in Amsterdam onderaan met een min van 2 procent. 

    Volgens analisten kunnen Europese halfgeleiderbedrijven solide kwartaalcijfers tegemoet zien, maar het spook van de importheffingen blijft boven de sector hangen.  

    Vooruitblikkend op kwartaalcijfers zijn analisten meer verdeeld over Europese industriebedrijven zoals ABB, Schneider Electric en Siemens. Kabelfabrikanten kunnen wel veel vraag naar hoogspanningskabels tegemoet zien, merkte Barclays op. Bedrijven als Prysmian en Nexans kunnen de komende jaren hierdoor hun marges laten stijgen.

    In Brussel deed Elia goede zaken met een winst van ruim 2 procent en wisten ook vastgoedaandelen te stijgen. Koekjesbakker Lotus won 2,2 procent, maar de ex-partners Solvay en Syensqo sloten gebroederlijk onderaan met 2 procent koersverlies. Sectorgenoot BASF kwam afgelopen weekend met een outlookverlaging. Het aandeel daalde maandag in Frankfurt met 1,3 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stonden rond sluitingstijd in Europa licht hoger. De S&P500 index steeg 0,1 procent.  

  • Trumps tarieven maken weinig indruk
    14-07-2025 17:50 - Aegon hoger na fanmail van Berenberg.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met een klein verlies aan de nieuwe week begonnen.

    De AEX daalde 0,1 procent naar 920,50 punten.

    Afgelopen weekend kwam de Amerikaanse president Donald Trump met importheffingen van 30 procent voor de Europese Unie en Mexico. Deze gaan in op 1 augustus.

    Die deadline maakt dat er nog tijd is om tot een deal te komen. En dat voorkwam vermoedelijk een paniekreactie op de mondiale financiële markten.

    De vraag is volgens beleggingsstrateeg Frank Vranken van Edmond de Rothschild of dit louter een onderhandelingstactiek van Trump is, of dat hij het meent.

    Menig kenner wees vandaag op de TACO-trade, ofwel 'Trump Always Chickens Out'.

    Alvorens we weten of Trump ook ditmaal inbindt voor de deadline, zullen eerst de kwartaalcijfers de aandacht opeisen, verwacht Vranken.

    "De markt gaat uit van een winst- en omzetgroei voor bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500 van respectievelijk +5,8 procent en +3,7 procent", aldus beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN AMRO.

    Voor de Europese Stoxx 600 wordt een winst- en omzetdaling van respectievelijk -0,2 procent en -3,0 procent verwacht. "Europese bedrijven tonen dit en komende cijferseizoenen waarschijnlijk nog wat zwakte qua groei vanwege de handelstarieven", denkt Wessels.

    ING kijkt bij de kwartaalcijfers vooral ook naar wat de bedrijven aan vooruitzichten afgeven.

    De tweede helft van 2025 wordt een volatiele periode, "met de nodige uitdagingen", verwacht beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van ING Investment Office.

    "Daarom kiezen we voor een neutrale weging voor aandelen in onze portefeuille."

    De euro/dollar daalde maandag naar 1,1687 en olie werd meer dan een procent goedkoper.

    Stijgers en dalers

    In de AEX ging Aegon aan kop met een winst van 1,7 procent. Berenberg herhaalde vanochtend het koopadvies voor de verzekeraar.

    Verder wonnen KPN en Unilever 1,1 en 1,0 procent. ASML, dat woensdag met cijfers komt, werd 0,5 procent duurder. Analisten denken dat ASML de eigen outlook wel heeft gehaald en zullen vooral letten op de orderinstroom.

    ASMI daalde met 0,3 procent en Besi verloor zelfs 2,0 procent en eindigde daarmee onderaan in de AEX.

    In de AMX was Fagron de sterkhouder, maar met een bescheiden koerswinst van 0,5 procent. Aalberts en CVC verloren 1,6 en 1,5 procent.

    Bij de small caps deed Nedap goede zaken met een koersstijging van 2,6 procent. CM.com verloor 1,9 procent en TomTom daalde met 2,1 procent, in aanloop naar de cijfers dinsdagochtend. De navigatiespecialist heeft in het tweede kwartaal vermoedelijk opnieuw verlies geleden, terwijl de omzet op jaarbasis is gedaald.

    Wall Street

    Aan het einde van de Europese beursdag noteerden de Amerikaanse indices op winst, maar dat bleef beperkt tot enkele tienden van een procent.

  • Trump dreigt met indirecte importheffingen van 100 procent voor Rusland
    14-07-2025 17:39 - Als er binnen 50 dagen geen staakt-het-vuren is in Oekraïne.

    (ABM FN-Dow Jones) De Verenigde Staten zullen indirecte importheffingen tot 100 procent opleggen aan Rusland als dat land niet binnen 50 dagen een vredesakkoord bereikt met Oekraïne. Dit zei president Donald Trump maandag in het Oval Office tijdens een bezoek van NAVO-baas Mark Rutte.

    De VS zullen "zeer strenge tarieven opleggen als we niet binnen 50 dagen een overeenkomst hebben", aldus Trump. De president voegde eraan toe dat de tarieven "ongeveer 100 procent" zullen zijn.

    Bij indirecte tarieven worden de sancties opgelegd aan elk land dat handel drijft met Rusland.

    De directe Amerikaanse handel in goederen met Rusland bedroeg in 2024 circa 3,5 miljard dollar, volgens cijfers van The Office of the U.S. Trade Representative.

  • Beursagenda: macro-economisch
    14-07-2025 16:38 - Volle agenda.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met dinsdag 22 juli 2025:

    DINSDAG 15 JULI 2025

    04:00 Economische groei - Tweede kwartaal (Chi)

    04:00 Detailhandelsverkopen - Juni (Chi)

    04:00 Industriële productie - Juni (Chi)

    09:00 Inflatie - Juni (Spa)

    11:00 ZEW economisch sentiment - Juli (Dld)

    11:00 Industriële productie - Mei (eur)

    14:00 Maandrapport OPEC (Oos)

    14:30 Inflatie - Juni (VS)

    14:30 Empire State index - Juli (VS)

    WOENSDAG 16 JULI 2025

    08:00 Consumenten- en producentenprijzen - Juni (VK)

    11:00 Handelsbalans - Mei (eur)

    13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

    14:30 Producentenprijzen - Juni (VS)

    15.15 Industriële productie - Juni (VS)

    16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

    20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)

    DONDERDAG 17 JULI 2025

    00:50 Export - Juni (Jap)

    06:30 Werkloosheid - Juni (NL)

    08:00 Werkloosheid - Mei (VK)

    11:00 Inflatie - Juni def. (eur)

    14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

    14:30 Philadelphia Fed index - Juli (VS)

    14:30 Detailhandelsverkopen - Juni (VS)

    14:30 Importprijzen - Juni (VS)

    16:00 Bedrijfsvoorraden - Mei (VS)

    16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Juli (VS)

    VRIJDAG 18 JULI 2025

    00:30 Inflatie - Juni (Jap)

    08:00 Producentenprijzen - Juni (Dld)

    14:30 Woningbouw en vergunningen - Juni (VS)

    16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Juli vlpg (VS)

    MAANDAG 21 JULI 2025

    06:30 Investeringen - Mei (NL)

    16:00 Leidende indicatoren - Juni (VS)

    DINSDAG 22 JULI 2025

    06:30 Prijzen bestaande koopwoningen (NL)

  • Beursagenda: buitenlandse fondsen
    14-07-2025 16:38 - Cijferseizoen begonnen.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met dinsdag 22 juli 2025:

    DINSDAG 15 JULI 2025

    12:00 BlackRock - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 Citigroup - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 JPMorgan Chase - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 Wells Fargo - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    WOENSDAG 16 JULI 2025

    13:00 Bank of America - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 Goldman Sachs - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 Johnson & Johnson - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 Morgan Stanley - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    DONDERDAG 17 JULI 2025

    07:00 Novartis - Cijfers tweede kwartaal (Zwi)

    07:00 Volvo Car - Cijfers tweede kwartaal (Zwe)

    13:00 Abbott Laboratories - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 ManpowerGroup - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 PepsiCo - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    22:00 Netflix - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    VRIJDAG 18 JULI 2025

    07:00 Danske Bank - Cijfers tweede kwartaal (Dee)

    13:00 3M - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 American Express - Cijfers tweede kwartaal

    MAANDAG 21 JULI 2025

    07:00 Ryanair - Cijfers eerste kwartaal (VK)

    22:00 NXP - Cijfers tweede kwartaal (NL)

    DINSDAG 22 JULI 2025

    07:00 UniCredit - Cijfers tweede kwartaal (Ita)

    13:00 Coca-Cola - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 General Motors - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 Halliburton - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    13:00 Lockheed Martin - Cijfers tweede kwartaal (VS)

    22:00 SAP - Cijfers tweede kwartaal (Dld)

    22:00 Texas Instruments - Cijfers tweede kwartaal (VS)

  • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
    14-07-2025 16:38 - Cijferseizoen van start.

    (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met dinsdag 22 juli 2025:

    DINSDAG 15 JULI 2025

    07:00 TomTom - Cijfers tweede kwartaal

    WOENSDAG 16 JULI 2025

    07:00 ASML - Cijfers tweede kwartaal

    07:00 NSI - Cijfers tweede kwartaal

    DONDERDAG 17 JULI 2025

    07:00 Nedap - Cijfers tweede kwartaal

    07:30 Sligro - Cijfers tweede kwartaal

    00:00 DGB - Jaarvergadering

    VRIJDAG 18 JULI 2025

    - Geen agendapunten

    MAANDAG 21 JULI 2025

    - Geen agendapunten

    DINSDAG 22 JULI 2025

    07:00 AkzoNobel - Cijfers tweede kwartaal

    07:00 Wereldhave - Cijfers tweede kwartaal

    18:00 ASMI - Cijfers tweede kwartaal

  • Beursblik: na rally kunnen Amerikaanse banken zich geen missers veroorloven
    14-07-2025 15:46 - Analisten rekenen op hogere resultaten in het tweede kwartaal.

    (ABM FN-Dow Jones) De grootste Amerikaanse banken komen vanaf dinsdag met hun kwartaalcijfers en na de sterke stijging van de aandelen, is er weinig ruimte voor missers.

    Wall Street verwacht over het algemeen dat de banken hogere inkomsten en winsten hebben geboekt dan in het tweede kwartaal een jaar geleden.

    Toch waarschuwen verschillende analisten dat de waarderingen te hoog zijn en dat de rally na de cijfers kan uitdoven.

    HSBC verlaagde afgelopen week daarom de adviezen van JPMorgan, Goldman en Bank of America. De Britse bank is nog steeds optimistisch over het fundament van de banken, maar de recente aandelenrally creëert twijfels.

    "We denken niet dat JPMorgan moet handelen als een techgigant. Het is een bankinstelling", aldus HSBC, dat daarbij opmerkte dat de bank wordt verhandeld tegen historisch hoge koers-winstpremies ten opzichte van concurrenten.

    Terwijl de angst voor een handelsoorlog in het tweede kwartaal afnam, werden bankaandelen, die gevoelig zijn voor hoe de economie zich ontwikkelt, gretig gekocht door beleggers.

    De KBW Nasdaq Bank Index steeg in de eerste helft van 2025 met 9,6 procent en dat was de beste prestatie in vier jaar, wat het vertrouwen van beleggers onderstreepte.

    Christopher McGratty van KBW wees in een rapport op de wisselwerking tussen enerzijds het belonen van de aandeelhouders en anderzijds de deregulering onder de huidige Amerikaanse regering. Vooral de grote nationale banken zullen eigen aandelen inkoppen, denkt de analist.

    Maar om verder te kunnen stijgen, hebben de bankaandelen waarschijnlijk steun nodig van hogere winstverwachtingen, schreven analisten van Bank of America recent.

    Verwachtingen per bank

    Voor Bank of America voorspellen analisten geraadpleegd door FactSet een winst per aandeel van 0,86 dollar en nettorentebaten van 14,8 miljard dollar. Daarmee zou de Amerikaanse bank het beter doen dan vorig jaar. Toen kwam de winst per aandeel uit op 0,83 dollar en de nettorentebaten op 13,7 miljard dollar.

    Voor Citigroup gaat de consensus uit van een winst per aandeel van 1,61 dollar en nettorentebaten van 14,1 miljard dollar. Vorig jaar was dit 1,52 en 13,5 miljard dollar.

    De winstverwachting voor Goldman Sachs ligt op 9,59 dollar per aandeel, tegenover 8,62 dollar een jaar eerder. Voor de nettorentebaten gaan de analisten uit van een stijging van 12,7 naar 13,5 miljard dollar.

    JPMorgan Chase heeft afgelopen kwartaal naar verwachting een winst per aandeel van 4,48 dollar geboekt, tegenover 4,40 dollar een jaar eerder. De nettorentebaten zijn vermoedelijk verbeterd van 22,9 naar 23,6 miljard dollar.

    Morgan Stanley boekte in het tweede kwartaal nettorentebaten van 16 miljard dollar, tegenover 15 miljard dollar een jaar eerder, zo voorspelt de markt, terwijl de winst per aandeel zou zijn verbeterd van 1,82 naar 1,96 dollar.

    Tot slot wordt voor Wells Fargo gemikt op een winst per aandeel die op jaarbasis is gestegen van 1,33 naar 1,41 dollar, terwijl de nettorentebaten stabiel zijn gebleven op 11,9 miljard dollar.

    Dinsdag openen Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo de boeken en woensdag volgen Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

  • Tarievendreiging zorgt voor lichtrode opening Wall Street
    14-07-2025 14:57 - Beleggers hopen op onderhandelingsruimte.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 noteerden ongeveer een half uur voor de openingsbel 0,3 procent in het rood.

    President Donald Trump begon afgelopen week met het versturen van brieven naar handelspartners om hen te informeren hoe hoog de Amerikaanse importheffingen worden vanaf 1 augustus, tenzij voor die tijd deals worden gesloten.

    Partners als Japan en Zuid-Korea waren voor het weekend al aan de beurt, net als buurland Canada. De Europese Unie hoopte de dans te ontspringen en zette daarom de afgelopen weken in op een raamakkoord waarin het bereid was om een importtarief van 10 procent te accepteren.

    Maar afgelopen zaterdag bleek ook Brussel de klos, net als buurland Mexico. Zowel de EU als Mexico kunnen vanaf 1 augustus invoertarieven van 30 procent tegemoet zien.

    En komen handelspartners met tegenmaatregelen, dan zal Washington er nog een schepje bovenop doen, zo viel te lezen in de brieven die het Witte Huis afgelopen week verstuurde.

    "De nieuwe handelsweek start zoals de vorige is geëindigd, met tarieven. Wie dacht dat president Trump zijn tarievenoffensief even zou pauzeren, had het dus grondig mis", aldus Sven van Gasse van Lynx.

    "De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten. In 2022 bedroeg de totale invoer van het blok meer dan 553 miljard dollar. De totale Amerikaanse import uit Mexico bedroeg in 2022 ongeveer 454,8 miljard dollar. De twee handelspartners zijn samen goed voor ongeveer een derde van de Amerikaanse import. Na een stilte om de onderhandelingen over een handelsdeal een kans te geven, is Trump weer volop in tariefmodus", aldus de beleggingsspecialist.

    Trump plaatste maandagmiddag een bericht op Truth Social waarin hij fel uithaalde naar de wereld.

    "De Verenigde Staten van Amerika worden al decennia lang opgelicht op het gebied van handel (en militair!), door vriend en vijand. Het heeft biljoenen dollars gekost en het is gewoon niet langer vol te houden - en dat is het ook nooit geweest!", aldus de president.

    Op macro-economisch vlak is het maandag rustig. Later in de week staan onder meer Amerikaanse inflatiecijfers en het Beige Book van de Federal Reserve op het programma.

    “Mochten de cijfers voor juni een hoger dan verwachte inflatie rapporteren, dan zou dit kunnen leiden tot een verkoopgolf van Amerikaanse staatsobligaties en een grotere vraag naar de Amerikaanse dollar deze week,” volgens analisten van FP Markets.

    De euro/dollar handelde maandagmiddag op 1,1685, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente licht opliep, naar 4,437 procent.

    De olieprijzen stegen met anderhalf procent.

    Cijferseizoen

    De grootste Amerikaanse banken komen vanaf dinsdag met hun kwartaalcijfers en na de sterke stijging van de aandelenkoersen, is er weinig ruimte voor missers.

    Wall Street verwacht over het algemeen dat de banken hogere inkomsten en winsten hebben geboekt dan in het tweede kwartaal een jaar geleden.

    Dinsdag openen Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo de boeken en woensdag volgen Bank of America, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

    Voor beleggers moet het kwartaalcijferseizoen antwoord geven op de vraag over hoe de importheffingen de winsten beïnvloeden. Economen van Goldman Sachs schatten dat consumenten 70 procent van de directe kosten van de tarieven zullen absorberen.

    Analisten verwachten volgens FactSet dat de winsten van bedrijven in de S&P 500 in het tweede kwartaal met 4,8 procent zijn gestegen. Dat zou de laagste groei zijn op jaarbasis sinds 2023. In het eerste kwartaal kwam de gemiddelde winstgroei nog uit op 13 procent.

    Bedrijfsnieuws

    Boeing steeg maandag in de voorbeurshandel met 1,5 procent. De luchtvaartwaakhond in India heeft in een voorlopig rapport vastgesteld dat de crash van Air India vorige maand geen verband lijkt te houden met het ontwerp of de productie van het toestel.

    Kraft Heinz steeg in de voorbeurshandel met 0,8 procent, nadat The Wall Street Journal vrijdag meldde dat het bedrijf een opsplitsing van zijn activiteiten overweegt. Het aandeel won vrijdag al 2,5 procent.

    MicroStrategy, Coinbase Global en Robinhood Markets gingen voorbeurs circa 2,5 procent hoger, terwijl de waarde van bitcoin verder opliep, naar bijna 122.000 dollar.

    Nvidia steeg voorbeurs met 0,2 procent, daarmee voortbouwend op de winsten van vorige week, waardoor de chipreus kortstondig zelfs 4 biljoen dollar waard was.

    Aandelen van Tesla gingen in de voorbeurshandel 1,1 procent omhoog, nadat de aandelen vrijdag ook al stegen.

    Aandelen van Google-moeder Alphabet noteerden 0,6 procent lager in de voorbeurshandel. Volgens The Wall Street Journal betaalt Alphabet 2,4 miljard dollar voor de AI-technologie van de startup Windsurf. Ook komt de CEO van het bedrijf bij Alphabet in dienst, net als een aantal medewerkers, aldus de zakenkrant.

    Slotstanden

    De S&P 500 sloot vrijdag 0,3 procent lager op 6.259,75 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 44.371,51 punten en de Nasdaq daalde 0,2 procent tot 20.585,53 punten.

  • Beursblik: ogen gericht op orderinstroom ASML
    14-07-2025 13:16 - Analisten twijfelen niet aan outlook.

    (ABM FN-Dow Jones) ASML komt woensdag met een update over het tweede kwartaal en het analistenkorps verwacht dat het Veldhovense bedrijf de eigen outlook heeft gehaald.

    ASML meldde bij de vorige kwartaalcijfers dat het voor het tweede kwartaal van dit jaar uitgaat van een omzet van 7,2 tot 7,7 miljard euro met een brutomarge van 50 tot 53 procent.

    Volgens de analisten die bijdroegen aan de consensus van Visible Alpha wordt dit geen probleem. Zij voorzien een omzet van 7,54 miljard euro met een marge van 51,7 procent.

    Het enige dat bij de cijfers telt is de orderinstroom, aldus analist Michael Roeg van Degroof Petercam. "Dan doet de beurs vanzelf haar werk."

    Volgens de consensus haalde ASML afgelopen kwartaal voor 4,44 miljard euro aan orders binnen waarmee de orderportefeuille uitkwam op 32,1 miljard euro. Daarmee is de consensus volgens Deutsche Bank te voorzichtig. Analist Robert Sanders mikt op 5,5 miljard euro. Bij UBS zijn de analisten juist een stuk terughoudender met een raming van 3,5 tot 4,5 miljard euro.

    Volgens analisten van JPMorgan zal het vooral afhangen van TSMC. Als net als in het eerste kwartaal TSMC de orders heeft vertraagd, dan zal ASML de verwachting voor de orderinstroom vermoedelijk niet hebben gehaald, maar als TSMC vaart heeft gemaakt, dan kan het cijfer juist enorm meevallen. JPMorgan rekent op 4,2 miljard euro aan nieuwe orders voor ASML in het tweede kwartaal.

    In het eerste kwartaal kwamen voor in totaal 3,9 miljard euro aan opdrachten binnen in Veldhoven.

    Voor het lopende derde kwartaal mikken de analisten op een omzet van 8,19 miljard euro met een brutomarge van 51,5 procent.

    Outlook

    Voor 2025 rekent ASML sinds oktober op een omzet van 30 tot 35 miljard euro en een brutomarge van 51 tot 53 procent.

    JPMorgan verwacht dat ASML deze outlook woensdag zal aanscherpen richting het middenpunt van de bandbreedte.

    Het Veldhovense bedrijf verwacht in 2030 een omzet van 44 miljard tot 60 miljard euro te realiseren met een brutomarge van 56 tot 60 procent.

    ASML opent woensdagochtend de boeken. Het aandeel noteerde maandag onveranderd op 683,90 euro.

  • Futures voorspellen lichtrode opening op Wall Street
    14-07-2025 12:52 - Nu handelsconflicten weer zijn aangewakkerd.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 noteerden rond lunchtijd 0,3 procent in het rood.

    President Donald Trump begon afgelopen week met het versturen van brieven naar handelspartners om hen te informeren hoe hoog de Amerikaanse importheffingen worden vanaf 1 augustus, tenzij voor die tijd deals worden gesloten.

    Partners als Japan en Zuid-Korea waren voor het weekend al aan de beurt, net als buurland Canada. De Europese Unie hoopte de dans te ontspringen en zette daarom de afgelopen weken in op een raamakkoord waarin het bereid was om een importtarief van 10 procent te accepteren.

    Maar afgelopen zaterdag bleek ook Brussel de klos, net als buurland Mexico. Zowel de EU als Mexico kunnen vanaf 1 augustus invoertarieven van 30 procent tegemoet zien.

    En komen handelspartners met tegenmaatregelen, dan zal Washington er nog een schepje bovenop doen, zo viel te lezen in de brieven die het Witte Huis afgelopen week verstuurde.

    "De nieuwe handelsweek start zoals de vorige is geëindigd, met tarieven. Wie dacht dat president Trump zijn tarievenoffensief even zou pauzeren, had het dus grondig mis", aldus Sven van Gasse van Lynx.

    "De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten. In 2022 bedroeg de totale invoer van het blok meer dan 553 miljard dollar. De totale Amerikaanse import uit Mexico bedroeg in 2022 ongeveer 454,8 miljard dollar. De twee handelspartners zijn samen goed voor ongeveer een derde van de Amerikaanse import. Na een stilte om de onderhandelingen over een handelsdeal een kans te geven, is Trump weer volop in tariefmodus", aldus de beleggingsspecialist.

    Op macro-economisch vlak is het maandag rustig. Later in de week staan onder meer Amerikaanse inflatiecijfers en het Beige Book van de Federal Reserve op het programma.

    Bedrijfsnieuws

    Het Amerikaanse cijferseizoen barst vanaf dinsdag los, met in de komende dagen de banken die de boeken openen.

    Boeing steeg maandag in de voorbeurshandel 1,5 procent. De luchtvaartwaakhond in India heeft in een voorlopig rapport vastgesteld dat de crash van Air India vorige maand geen verband lijkt te houden met het ontwerp of de productie van het toestel.

    Kraft Heinz steeg in de voorbeurshandel met 2,2 procent, nadat The Wall Street Journal vrijdag meldde dat het bedrijf een opsplitsing van zijn activiteiten overweegt. Het aandeel won vrijdag al 2,5 procent.

    MicroStrategy steeg voorbeurs met ruim 3 procent, Coinbase Global won 2 procent en Robinhood Markets ging ook 2 procent hoger, terwijl de waarde van bitcoin verder opliep, naar bijna 122.000 dollar.

    Nvidia steeg voorbeurs met 0,4 procent, daarmee voortbouwend op de winsten van vorige week, waardoor de chipreus kortstondig zelfs 4 biljoen dollar waard was.

    Aandelen van Tesla gingen in de voorbeurshandel 1,0 procent omhoog, nadat de aandelen vrijdag ook al stegen.

    Slotstanden

    De S&P 500 sloot vrijdag 0,3 procent lager op 6.259,75 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 44.371,51 punten en de Nasdaq daalde 0,2 procent tot 20.585,53 punten.

  • EC: Italiaanse voorwaarden rond overname Banco BPM door UniCredit mogelijk in strijd met Europese regels
    14-07-2025 12:36 - Brussel kritisch over besluit van Rome.

    (ABM FN-Dow Jones) De voorwaarden die de Italiaanse regering heeft opgelegd aan UniCredit om de overname van Banco BPM goed te keuren, zijn mogelijk in strijd met de Europese regelgeving. Hiervoor waarschuwde de Europese Commissie maandag in een brief aan Rome.

    Italië heeft via de zogeheten 'gouden macht'-procedure UniCredit bepaalde verplichtingen opgelegd, bijvoorbeeld over de manier waarop de gecombineerde entiteit haar toekomstige kredietactiviteiten en liquiditeit zal beheren, maar ook over het recht om deelnemingen af te stoten en met betrekking tot UniCredit's activiteiten in Rusland, zo werd in april duidelijk.

    Eind mei stuurde de Commissie Rome al een verzoek om informatie om het opgelegde decreet beter te begrijpen en daarop werd medio juni door Rome gereageerd.

    "Na zorgvuldige beoordeling van het antwoord van Italië concludeert de Commissie voorlopig dat het decreet in strijd kan zijn met artikel 21 van de EU-Verordening."

    De Commissie is voorlopig van mening "dat de rechtvaardiging van de voorwaarden momenteel onvoldoende gemotiveerd is en dat de Commissie het decreet waarschijnlijk had moeten herzien voordat het werd geïmplementeerd.”

    "In de voorlopige beoordeling wordt ook vastgesteld dat het decreet mogelijk onverenigbaar is met andere bepalingen van het EU-recht, onder meer met betrekking tot het vrije verkeer van kapitaal en prudentieel toezicht door de Europese Centrale Bank", aldus de Commissie, dat Italië opnieuw om verduidelijking heeft gevraagd.

    Afgelopen vrijdag besloot een rechtbank in Italië het decreet van de regering al deels nietig te verklaren.

    "Afhankelijk van de reactie van Italië op de voorlopige beoordeling en de uitspraak van de Italiaanse rechter zal de Commissie de volgende stappen overwegen", klonk het maandag uit Brussel.

    De Commissie ging in juni zelf voorwaardelijk akkoord met de overname.

  • Nieuwe importheffingen drukken Europese beurzen
    14-07-2025 12:14 - Autobouwers en luxe-aandelen onder druk.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag lager, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag per brief importheffingen van 30 procent aankondigde voor de Europese Unie per 1 augustus.

    De Stoxx Europe 600 index daalde rond lunchtijd met 0,4 procent tot 545,45 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,7 procent op 24.081,81 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,5 procent bij een stand van 7.790,25 punten. De Britse FTSE 100 won 0,4 procent op 8.972,22 punten.

    "Blijkbaar heeft Trump geen zin om verdere onderhandelingen af te wachten en voert hij de druk op. Die 30 procent is hoger dan de 20 procent die hij op 2 april, 'Liberation Day', afkondigde", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

    Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen liet in reactie op de Amerikaanse importheffingen weten dat zij in gesprek blijft met Washington, maar dat er ondertussen ook wordt gewerkt aan "proportionele tegenmaatregelen".

    "Volgens de laatste berichten probeert de EU nu gezamenlijk op te trekken met onder andere Japan en Canada, om één blok te vormen in de onderhandelingen met de VS. Gezien het karakter van Trump acht ik de kans op succes niet heel groot. Dit betekent dat we een periode van toenemende volatiliteit op de financiële markten kunnen verwachten, na een sterke rally in de voorgaande drie maanden", aldus Wiersma.

    Volgens CIO Mark Haefele van UBS is de actie van Trump vooral een onderhandelingstactiek. De Zwitserse bank blijft er dan ook op rekenen dat de Amerikaanse importheffing voor Europa uiteindelijk uitkomt op circa 15 procent.

    Op macro-economisch vlak is het maandag rustig. Wel stonden vanochtend Chinese handelscijfers op de rol.

    De Chinese import steeg in juni met 1,1 procent op jaarbasis, gerekend in dollars. De export steeg vorige maand met 5,8 procent op jaarbasis. Daarmee lagen de percentages hoger dan analisten gemiddeld hadden verwacht. Volgens Goldman Sachs rekende de markt op een exportstijging van 5,0 procent en een 0,3 procent hogere import.

    Dat de export zo opliep, schreef Goldman toe aan het raamwerk voor een handelsdeal die China en de VS in mei in het Zwitserse Genève bereikten. De toename van de import was volgens de Amerikaanse bank vooral te danken aan het feit dat juni dit jaar meer werkdagen kende.

    De euro/dollar handelde rond het middaguur licht lager op 1,1687. De olieprijzen stegen met een procent.

    Stijgers en dalers

    In Frankfurt stonden de Duitse autobouwers maandag onder druk. De verliezen voor Daimler Truck, Porsche, BMW, Volkswagen en Mercedes-Benz liepen op tot bijna 2 procent.

    Zalando was de sterkste daler en leverde in de DAX bijna 5 procent in. Commerzbank was een van de weinige stijgers en ook defensie-aandeel Rheinmetall bleef nipt in het groen. Volgens de laatste berichten zou Amerika toch bereid zijn om Patriot-raketten naar Oekraïne te sturen. Verder wacht maandag nog een grote aankondiging van president Trump over Rusland.

    In Parijs deed Rheinmetalls sectorgenoot Thales goede zaken, met een winst van 2,0 procent. Verder wist ook telecombedrijf Orange duidelijk in het groen te blijven, terwijl de winsten verder beperkt bleven in de CAC 40.

    Aandelen van bedrijven die luxeproducten maken, zoals Pernod Ricard, Kering, LVMH en Hermes, leverden gemiddeld 2 procent in.

    Verder stonden ook Europese halfgeleideraandelen maandag onder druk, met verliezen tot 1,5 procent voor STMIcroelectronics en Infineon. ASML, dat later deze week de boeken opent, hield de schade in Amsterdam beperkt tot minder dan een half procent.

    In Brussel ging Elia aan kop met een winst van 1,4 procent en wisten ook vastgoedaandelen te stijgen.

    Futures Wall Street

    De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 noteerden rond het middaguur 0,3 procent in het rood.

    De S&P 500 sloot vrijdag 0,3 procent lager op 6.259,75 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 44.371,51 punten en de Nasdaq daalde 0,2 procent tot 20.585,53 punten.

  • Beursblik: opnieuw dreigen rode cijfers voor TomTom
    14-07-2025 11:52 - Markt wil meer details van de reorganisatie zien.

    (ABM FN-Dow Jones) TomTom heeft in het tweede kwartaal van dit jaar vermoedelijk opnieuw verlies geleden, terwijl de omzet op jaarbasis is gedaald. Dit bleek uit een consensusverwachting van analisten die werd samengesteld door de navigatiespecialist zelf.

    Volgens de bedrijfsconsensus kwam de kwartaalomzet van TomTom uit op 145 miljoen euro, tegen 140,4 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar en 152,2 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2024.

    Het leeuwendeel van de omzet kwam voor rekening van Location Technology, met 124 miljoen euro, verwacht de consensus, die rekent op 80 miljoen euro aan opbrengsten voor Automotive in het tweede kwartaal.

    De analisten voorzien verder een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) van 4 miljoen euro, terwijl onder de streep een nettoverlies van 6 miljoen euro overbleef.

    In het tweede kwartaal van 2024 rapporteerde TomTom een EBIT van 5,2 miljoen euro negatief en een nettoverlies van 2,3 miljoen euro.

    De vrije kasstroom schatten de analisten voor het tweede kwartaal van dit jaar op 1 miljoen euro, wat een verbetering zou zijn na de negatieve vrije kasstroom van 3,0 miljoen euro in het eerste kwartaal.

    Het rendement aan vrije kasstroom zou 1 procent moeten zijn in het tweede kwartaal.

    De kaspositie zou aan het einde van juni zijn uitgekomen op 247 miljoen euro, voorspellen de analisten.

    Outlook

    TomTom mikt voor 2025 op een omzet van 505 tot 565 miljoen euro, waaraan Location Technology 440 tot 490 miljoen euro zal bijdragen.

    Voor de vrije kasstroom rekent het bedrijf op een break-even niveau.

    De analistenconsensus rekent op een jaaromzet van 553 miljoen euro, een EBIT van 7 miljoen euro negatief en een nettoverlies van 4 miljoen euro.

    TomTom kondigde eind juni nieuwe kostenbesparingen aan. Die zullen ten koste gaan van 300 banen, aldus de navigatiespecialist.

    Details van deze plannen wil TomTom delen bij de kwartaalcijfers op 15 april.

    ABN AMRO Oddo schat dat de reorganisatie circa 30 miljoen euro een kostenbesparingen zal opleveren.

    TomTom zei te reorganiseren omdat gekozen is voor een productgedreven strategie. "De heilige graal in software", volgens analist Wim Gille van ABN AMRO. En dat impliceert dat TomTom volledig wil overstappen op gestandaardiseerde producten.

    "Dit is niet alleen goedkoper", aldus Gille, maar het zorgt ook dat TomTom sneller producten op de markt kan brengen en dat innovatie sneller gaat. Kortom, "een logische stap na de lancering van de Orbis kaarten".

    ABN AMRO Oddo heeft een Outperform advies op TomTom met een koersdoel van 7,00 euro.

    De cijfers van TomTom staan gepland voor dinsdag voorbeurs. Het aandeel noteerde maandag 1,0 procent lager op 4,94 euro.

  • Valuta: euro licht lager na nieuwe importheffingen
    14-07-2025 11:51 - Mexicaanse peso wel onder druk.

    (ABM FN-Dow Jones) De euro handelde maandagochtend licht lager ten opzichte van de dollar, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag per brief importheffingen van 30 procent aankondigde voor de Europese Unie per 1 augustus.

    Beleggers lijken er vanuit te gaan dat landen zullen toegeven aan de eis van Trump en dat de EU mogelijk bereid is om een handelsakkoord te accepteren dat gunstig is voor de VS, stelde Commerzbank.

    "Als Trump er daadwerkelijk in slaagt om belangrijke concessies van handelspartners af te dwingen door met tarieven te dreigen, zou dit als positief voor de dollar kunnen worden gezien", aldus analist Thu Lan Nguyen van de Duitse bank.

    Op macro-economisch vlak is het maandag nog vrij rustig, maar dinsdag volgen Amerikaanse inflatiecijfers die de greenback in beweging kunnen zetten, volgens analisten van HSBC.

    Gerekend wordt op een lichte toename van de inflatie, dus "zachtere" cijfers zouden de dollar geen goed doen.

    En hoewel de aangekondigde importheffingen de Amerikaanse munt kunnen ondersteunen,  blijft de onzekerheid groot en zijn er andere beleidsrisico's om rekening mee te houden, waaronder de recente kritiek op Fed-voorzitter Jerome Powell over de kosten om het hoofdkantoor van de centrale bank te renoveren, aldus de Britse bank.

    De euro/dollar handelde vanochtend op 1,1687, terwijl de greenback ten opzichte van de Mexicaanse peso met 0,3 procent steeg naar 18,6848.

    Ook Mexico kreeg afgelopen weekend importheffingen van 30 procent opgelegd. Vorige week was een ander buurland van de VS, Canada, al aan de beurt.

    De Japanse yen daalde vanochtend licht ten opzichte van de dollar, terwijl de Japanse tienjaarsrente steeg naar 1,577 procent. Komende zondag staan de Eerste Kamerverkiezingen gepland in Japan.

    Ongeacht de verkiezingsuitslag ziet JPMorgan twee belangrijke kwesties naar voren komen. Ten eerste zal de onzekerheid rond het debat over de verlaging van de accijns waarschijnlijk aanhouden, aldus de Amerikaanse bank. Ten tweede helt de risicobalans over naar grotere fiscale uitgaven, volgens JPMorgan.

    De analisten van HSBC stelden onlangs dat het sentiment rond de yen "verzuurt", onder meer door een gebrek aan vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen Japan en de VS. Tokio kreeg afgelopen week een brief uit Washington met importheffingen van 25 procent.

    Verder ziet ook HSBC de zorgen over de Japanse begroting toenemen.

    "De Japanse staatsschuld is al veel hoger dan in andere landen en de druk op de begrotingsuitgaven neemt toe” door factoren zoals hoge rijstprijzen, aldus de Britse bank.

  • Update: China export meer in juni
    14-07-2025 11:07 - En voert ook meer in.

    (ABM FN) China heeft in juni meer uitgevoerd en ingevoerd. Dit bleek maandag uit cijfers van de Chinese overheid.

    De Chinese import steeg in juni met 1,1 procent op jaarbasis, gerekend in dollars. De export steeg vorige maand met 5,8 procent op jaarbasis. Daarmee lagen de percentages hoger dan analisten gemiddeld hadden verwacht. Volgens Goldman rekende de markt op een exportstijging van 5,0 procent en een 0,3 procent hogere import. De zakenbank zelf was uitgegaan van 6,0 procent meer export en 2,0 procent meer import.

    Dat de export zo opliep, schreef Goldman toe aan het raamwerk voor een handelsdeal die China en de VS in mei in het Zwitserse Genève bereikten.

    De toename van de import was volgens Goldman vooral te danken aan het feit dat juni dit jaar meer werkdagen kende.

    Gekeken naar de verschillende regio's, zag de zakenbank dat vooral de import vanuit de VS is gestegen in vergelijking tot mei. De import uit Latijns-Amerika en de Aziatische regio daalde juist.

    Dit resulteerde in een overschot op de Chinese handelsbalans van bijna 115 miljard dollar in juni. In mei was dit 103 miljard dollar.

    Gerekend in yuan steeg de export in juni met 7,2 procent en nam de import met 2,3 procent toe.

    Update: om reactie Goldman toe te voegen.