-
CEO Roeleveld kondigt vertrek aan bij Alfen
01-07-2025 18:53 - Per eind dit jaar.
(ABM FN-Dow Jones) Marco Roeleveld heeft de toezichtsraad van Alfen gemeld dat hij eind dit jaar terugtreedt als CEO.
Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.
Het vervroegde einde van de termijn als CEO is genoodzaakt door gezondheidsredenen. Alfen zegt deze onvoorziene ontwikkeling zeer te betreuren.
"Helaas, hebben recente ontwikkelingen in mijn gezondheid nodig gemaakt dat ik de prioriteit moet geven aan medische behandeling en herstel", zei Roeleveld. Hij voegde er aan toe zich te willen blijven inzetten om de belangen van Alfen voorop te stellen.
Roeleveld is al lang de drijvende kracht achter het bedrijf en leidde de beursgang in 2018.
-
Europese beurzen sluiten lager
01-07-2025 18:38 - Inflatie eurozone blijft rond doelstelling ECB.
(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen sloten dinsdag lager, in afwachting van een mogelijke handelsdeal tussen de VS en de EU.
De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent lager op 540,25 punten, de Duitse DAX verloor 1,0 procent tot 23.673,29 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een nipte min op 7.662,59 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 8.785,33 punten.
De hoogste handelsfunctionaris van de Europese Unie reist deze week naar Washington voor gesprekken, met een deadline volgende week. Daarmee lijkt een nieuw tijdperk aan te breken voor de Europese economie.
"De periode van globalisering en wereldwijde vrijhandel is al even voorbij. De Europese Unie heeft het lang ontkend, maar werd met de neus op de feiten gedrukt door Trumps importheffingen. Dat leidde tot woede bij de EU, die dreigde met tegenmaatregelen, en vervolgens tot onderhandeling. Inmiddels is de EU bij de laatste fase van het rouwproces aangekomen: acceptatie", zei analist Bas van Geffen van Rabobank dinsdag. "Grotendeels dan. Bloomberg bericht dat de Europese leiders bereid zijn om Trump’s universele tarief van 10 procent te accepteren", voegde hij toe.
De Amerikaanse president Trump dreigde in mei met invoerrechten van 50 procent op EU-goederen, maar stelde dit uit en stemde ermee in de gesprekken tot 9 juli te laten doorlopen. Eurocommissaris Maroš Šefcovic zei dat hij streeft naar een eerlijke deal voor beide partijen na ontvangst van een conceptvoorstel van de VS. "Negen juli komt eraan, dus voor mij is het altijd een goed teken als we van de gedachtewisseling kunnen overgaan naar het opstellen van het voorstel", zei hij.
Dinsdag was Jerome Powell te gast op het ECB-forum in Portugal. De voorzitter van de Fed houdt voet bij stuk en houdt vol dat het verstandig is om rustig af te wachten wat de importheffingen voor een effect zullen hebben alvorens de rente te verlagen. "We nemen gewoon wat tijd", zei Powell. "Zo lang de Amerikaanse economie in goede conditie is, denken we dat het verstandig is om te wachten en meer te weten te komen wat die effecten zouden kunnen zijn."
De inflatie in de eurozone bleek in juli licht toegenomen, maar bleef wel rond de doelstelling van de ECB. De consumentenprijzen stegen met 2,0 procent, na een inflatie van 1,9 procent in mei.
Daarnaast kreeg de markt een reeks inkoopmanagersindices te verwerken voor de industrie. De industrie in de eurozone is in juni iets minder hard gekrompen dan in de maand ervoor. De index steeg van 49,4 naar 49,5. In Spanje versnelde de groei, terwijl in Duitsland en het VK de krimp vertraagde. De industrie in Nederland groeide in juni voor het eerst in een jaar, terwijl in Italië en Frankrijk de krimp juist versnelde.
Uit Amerika kwam het nieuws dat de vacatures stegen en de bouwuitgaven daalden. De Amerikaanse industrie groeide iets harder in juni, volgens S&P, terwijl de inkoopmanagersindex van ISM nog een krimp liet zien, hoewel kleiner dan vorige maand.
Brent olie werd 0,7 procent duurder op 67,21 dollar per vat.
De euro/dollar noteerde op 1,1770. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1784 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1788 op de borden.
Bedrijfsnieuws
Sainsbury heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar een hogere omzet geboekt en handhaafde de outlook voor heel dit jaar. De Britse supermarktketen sloot 1,1 procent lager.
De luxe-aandelen presteerden dinsdag in Parijs sterk. LVMH won 5,5 procent, Kering steeg 5,9 procent.
Defensienaam Thales daalde 5,3 procent en ook Rheinmetall verloor 5,3 procent. MTU Aero verloor ruim 4 procent.
In Frankfurt was Adidas in trek met een plus van 4,2 procent, evenals online kledingretailer Zalando, dat 4 procent won.
Chemie- en bestrijdingsmiddelenbedrijf Bayer steeg 3,6 procent. Siemens Energy daalde juist met 5,8 procent.
In Amsterdam sloot Heineken bovenaan met een plus van 2,4 procent. ASMI en Besi verloren daarentegen 3,1 en 3,9 procent.
In Brussel won Umicore bijna 12 procent na de outlookverhoging van maandagavond. Sofina verloor verloor 3,4 procent. Degroof Petercam haalde Sofina van de kooplijst en verlaagde het koersdoel naar 280 euro.
Euronext is in gesprek met Hellenic Exchanges-Athens Stock Exchanges (ATHEX) over een overname voor 399 miljoen euro, bevestigde de Europese beursuitbater.
Tussenstanden Wall Street
De S&P500 index noteerde 0,1 procent lager op 6.195,05 punten.
-
Trumps aanpassingen Big Beautifull Bil goedgekeurd door de Senaat
01-07-2025 18:27 - Minister Bessent reageert tevreden.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag met een heel kleine meerderheid de aanpassingen van de ‘Big Beautiful Bill’ van president Donald Trump aangenomen, na dagenlange onderhandelingen en een marathon van amendementen die het binnenlandse beleidspakket soms in gevaar leken te brengen.
"De stemming in de Senaat vandaag is een grote stap voorwaarts in de uitvoering van president Trumps agenda om de Amerikaanse economie nieuw leven in te blazen en zowel huishoudens als bedrijven zekerheid te bieden", liet minister Scott Bessent van Financiën dinsdag na afloop van de stemming weten.
Met deze wet wordt een belastingverhoging van 4 biljoen dollar "voor hardwerkende Amerikanen voorkomen", aldus de minister.
De overwinning in de Senaat is echter mogelijk van korte duur, aangezien het wetsvoorstel nu naar het Huis van Afgevaardigden gaat, waar het onzeker is of er voldoende steun voor de plannen van Trump is.
Ook het Huis van Afgevaardigden moet akkoord gaan met de wijzigingen in het pakket. En dat is een lastige opgave, vooral omdat sommige Republikeinen hun zorgen hebben geuit over de impact van de plannen op het begrotingstekort.
Sommige Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden stemden in mei al met tegenzin voor het voorstel.
Trump wil op 4 juli, als de Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren, de wet voor ondertekening op zijn bureau hebben.
-
Wassenaar OG van Bert Meulman vergroot belang in Vastned
01-07-2025 18:15 - Naar iets meer dan 10 procent.
(ABM FN) Wassenaar OG heeft het belang in Vastned vergroot naar meer dan 10 procent. Dit maakte Vastned dinsdagavond bekend, nadat het een kennisgeving ontving gedateerd op 30 juni.
Voorheen had Wassenaar OG, dat eigendom is van de Nederlandse investeerder Bert Meulman, 1,7 miljoen aandelen Vastned. Dat belang is inmiddels gestegen naar 1,95 miljoen aandelen, ofwel een belang van 10,02 procent.
-
Rode maandstart op het Damrak
01-07-2025 17:49 - Beleggers wat afwachtend.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten, vooral door een koersdaling van de chippers.
De AEX sloot 0,5 procent lager op 909,19 punten.
Ook vandaag hoopten beleggers op de aankondiging van een handelsdeal. Europa lijkt inmiddels klaar voor een deal: de hoogste handelsfunctionaris van de Europese Unie reist deze week naar Washington voor gesprekken. En persbureau Bloomberg meldde dat Europese leiders bereid zouden zijn om Trumps universele importheffing van 10 procent te accepteren.
Volgens analist Bas van Geffen van Rabobank zou het uitblijven van een handelsoorlog tussen de VS en de eurozone de risico's rond de inflatievooruitzichten doen afnemen.
"Wij hebben eerder al becijferd dat met name Europese tegenmaatregelen voor een flinke inflatie-impuls zouden kunnen zorgen, maar ook verstoringen in wereldwijde waardeketens kunnen tot hogere prijzen leiden. Vooralsnog lijkt het omgekeerde te gebeuren: de goedereninflatie zakte in verschillende landen", aldus Van Geffen.
In de VS draait het momenteel ook om de 'Big Beautiful Bill' van de Amerikaanse president Donald Trump. Na goedkeuring in de Senaat, is nu het Huis van Afgevaardigden aan zet om het voorstel af te hameren. Het doel is om het deze week rond te krijgen.
Vandaag was Jerome Powell te gast op het ECB-forum in Portugal. De voorzitter van de Fed houdt voet bij stuk en houdt vol dat het verstandig is om rustig af te wachten wat de importheffingen voor een effect zullen hebben alvorens de rente te verlagen.
"We nemen gewoon wat tijd", zei Powell. "Zo lang de Amerikaanse economie in goede conditie is, denken we dat het verstandig is om te wachten en meer te weten te komen wat die effecten zouden kunnen zijn."
Op het macro-economische front werd bekend dat de inflatie in de eurozone in juli licht is toegenomen, maar wel rond de doelstelling van de ECB bleef.
Daarnaast kreeg de markt een reeks inkoopmanagersindices te verwerken voor de industrie. De industrie in de eurozone is in juni iets minder hard gekrompen dan in de maand ervoor. De index steeg van 49,4 naar 49,5.
De separate indices van de lidstaten van het euroblok lieten een verdeeld beeld zien. In Spanje versnelde de groei, terwijl in Duitsland de krimp vertraagde. De industrie in Nederland is in juni voor het eerst in een jaar gegroeid, terwijl in Italië de krimp juist versnelde. Ook in Frankrijk versnelde de krimp. In het VK kromp de industrie in juni minder hard.
Brent olie werd dinsdag fractioneel duurder op 66,79 dollar per vat.
De rentes in de VS liepen licht op, terwijl die in Europa juist wat daalden.
De euro/dollar noteerde op 1,1780. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1784 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1788 op de borden.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen was Heineken de grootste stijger met een plus van 2,4 procent. Randstad en Unilever wonnen 2,0 en 0,9 procent.
Prosus daalde met 1,4 procent, ondanks dat Degroof Petercam het koersdoel verhoogde van 44,00 naar 53,00 euro, maar met handhaving van het Houden advies. Volgens analist Joren Van Aken was de beleggersdag van Prosus vorige week woensdag goed, maar geen reden om een koopadvies op het aandeel te plakken.
ASML en ASMI verloren 1,4 en 3,1 procent. UMG daalde 2,7 procent en de rode lantaarn was voor Besi met een verlies van 3,9 procent.
In de MidKap ging Air France-KLM aan kop met een winst van 3,6 procent, gevolgd door Allfunds dat 2,8 procent kon bijschrijven.
JDE Peet's wil de komende jaren groeien door meer focus op de bekende merken Peet's en L'OR, terwijl het anderzijds kosten wil besparen om zo de groei verder aan te jagen. KBC Securities was niet verrast door de plannen van JDE en het aandeel van het koffiebedrijf steeg 1,2 procent.
Basic-Fit heeft met succes een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten en verlengde daarnaast ook de looptijd van bestaande kredietfaciliteiten. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Basic-Fit van 24,00 naar 26,00 euro per aandeel en handhaafde het Houden advies. Basic-Fit daalde desondanks met 3,6 procent.
Inpost daalde met ruim 7 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een aandelenplaatsing door AI Prime & Cy.
In de AScX steeg Avantium 4,6 procent, gevolgd door PostNL dat 3,4 procent kon bijschrijven.
Theon verloor 5,9 procent en Envipco moest 5,3 procent prijsgeven.
Onward Medical heeft een aanvraag ingediend voor een CE-markering om de commercialisering van het ARC-EX System in de Europese Unie mogelijk te maken. Daarnaast heeft Onward een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse FDA voor goedkeuring van het systeem voor thuisgebruik in de Verenigde Staten. Het biotechbedrijf won 3,2 procent.
Het aandeel Euronext bleef dinsdag onveranderd. "Euronext bevestigt dat het in gesprek is met de raad van bestuur van Hellenic Exchanges-Athens Stock Exchanges", aldus de Europese beursuitbater aan het einde van de dag.
Tussenstanden Wall Street
Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs noteerde Wall Street verdeeld en daalde de S&P 500 met 0,3 procent.
-
Euronext jaagt op Griekse beurs
01-07-2025 17:16 - En is bereid 400 miljoen euro neer te tellen.
(ABM FN-Dow Jones) Euronext is in gesprek met de Griekse beurs. Dit bevestigde de uitbater van de beurzen in onder meer Amsterdam en Brussel dinsdagmiddag na speculatie in de media.
"Euronext bevestigt dat het in gesprek is met de raad van bestuur van Hellenic Exchanges-Athens Stock Exchanges", aldus de Europese beursuitbater.
Euronext zou een overname willen betalen in aandelen en wil omgerekend 6,90 euro per aandeel ATHEX betalen. Daarmee zou de Griekse beurs worden gewaardeerd op 399 miljoen euro.
Alvorens Euronext een bod uitbrengt, wil het eerst een boekenonderzoek doen.
-
Powell koppelt stabiele economie VS aan afwachtende houding
01-07-2025 16:58 - Fed-voorzitter sprak in Portugal.
(ABM FN-Dow Jones) Fed-voorzitter Jerome Powell heeft dinsdag herhaald dat de stabiele economische activiteit in de VS de centrale bank zou toestaan af te wachten wat de hogere importheffingen betekenen voor de prijzen en de economische groei, alvorens de rente verder te verlagen.
"We nemen gewoon wat tijd", zei Powell dinsdag. "Zo lang de Amerikaanse economie in stevige conditie is, denken we dat het verstandig is om te wachten en meer te weten te komen wat die effecten zouden kunnen zijn."
Powell sprak tijdens een conferentie in Portugal, georganiseerd door de Europese Centrale Bank, naast leiders van centrale banken uit Europa en Azië.
De afgelopen weken hebben beleggers hun verwachtingen verhoogd dat de Fed in de tweede helft van dit jaar tenminste twee keer zal verlagen, omdat de inflatiecijfers in april en mei milder waren dan verwacht.
-
Contractverlenging Remko Pasveer bij Ajax
01-07-2025 16:33 - Contract tot en met zomer 2026.
(ABM FN-Dow Jones) Remco Pasveer heeft zijn contract bij Ajax verlengd. Dit maakte de voetbalclub dinsdag bekend.
De keeper tekende een overeenkomst met een looptijd van een jaar, tot en met 30 juni 2026. Zijn oude contract liep deze zomer af.
Technisch directeur Alex Kroes: “Remko is met al zijn ervaring een belangrijke schakel in de selectie, zowel binnen als buiten de lijnen. Hij is een voorbeeld van iemand die echt leeft voor de sport. Het afgelopen seizoen heeft hij een zeer goed seizoen gehad als eerste keeper en dus bewezen dat hij nog altijd zijn mannetje staat. Wij hebben hem er daarom ook dit seizoen weer graag bij, hij heeft dit extra jaar zelf verdiend.”
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
-
CEO: beleg in Eurocommercial voor een solide dividend
01-07-2025 16:32 - Topman Evert Jan van Garderen licht aandeelhoudersbeloning toe.
(ABM FN-Dow Jones) Eurocommercial Properties is een echt dividendfonds. Dit zei CEO Evert Jan van Garderen in gesprek met ABM Financial News.
Klik hier voor: beleg in Eurocommercial voor een solide dividend
"Wij zijn natuurlijk met name een lange termijn belegging. Wij hebben een dividendbeleid dat denk ik past bij wie graag in vastgoed belegt. Wij keren twee keer per jaar dividend uit, in januari en in juli", aldus Van Garderen.
Over 2024 keert Eurocommercial 1,80 euro per aandeel dividend uit. Op 3 juli volgt het slotdividend van 1,12 euro per aandeel. En aandeelhouders die voor een uitkering in aandelen kiezen, krijgen voor elke 25 aandelen recht op één nieuw aandeel.
Dus voor een solide dividend moet de belegger volgens Van Garderen kiezen voor Eurocommercial.
-
Beursagenda: buitenlandse fondsen
01-07-2025 16:24 - Rustige periode.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met woensdag 9 juli 2025:
WOENSDAG 2 JULI 2025
13:00 Constellation Brands - Cijfers eerste kwartaal (VS)
DONDERDAG 3 JULI 2025
- Geen agendapunten
VRIJDAG 4 JULI 2025
- Geen agendapunten
MAANDAG 7 JULI 2025
- Geen agendapunten
DINSDAG 8 JULI 2025
- Geen agendapunten
WOENSDAG 9 JULI 2025
- Geen agendapunten
-
Beursagenda: Nederlandse bedrijven
01-07-2025 16:24 - Weinig gevulde agenda.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met woensdag 9 juli 2025:
WOENSDAG 2 JULI 2025
- Geen agendapunten
DONDERDAG 3 JULI 2025
- Geen agendapunten
VRIJDAG 4 JULI 2025
- Geen agendapunten
MAANDAG 7 JULI 2025
09:00 JDE Peet's Ex-dividend
DINSDAG 8 JULI 2025
11:00 Just Eat Takeaway - Bava over bod Prosus
WOENSDAG 9 JULI 2025
- Geen agendapunten
-
Beursagenda: macro-economisch
01-07-2025 16:24 - Volle agenda.
(ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met woensdag 9 juli 2025:
WOENSDAG 2 JULI 2025
11:00 Werkloosheid - Mei (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:15 Banenrapport ADP - Juni (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
00:00 ECB-symposium Sintra
DONDERDAG 3 JULI 2025
01:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (VK)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)
14:30 Banengroei en werkloosheid - Juni (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans - Mei (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - Juni (VS)
16:00 Fabrieksorders - Mei (VS)
19:00 Wall Street sluit eerder vanwege Onafhankelijkheidsdag
VRIJDAG 4 JULI 2025
08:00 Fabrieksorders - Mei (Dld)
08:45 Industriële productie - Mei (Fra)
11:00 Producentenprijzen - Mei (eur)
15:30 Wall Street gesloten op Onafhankelijkheidsdag
MAANDAG 7 JULI 2025
08:00 Industriële productie - Mei (Dld)
11:00 Detailhandelsverkopen - Mei (eur)
DINSDAG 8 JULI 2025
06:30 Consumptie huishoudens - Mei (NL)
06:30 Inflatie - Juni (NL)
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
08:00 Handelsbalans - Mei (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Juni (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Mei (VS)
WOENSDAG 9 JULI 2025
03:30 Consumenten- en producentenprijzen - Juni (Chi)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Groothandelsvoorraden - Mei (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)
-
Amerikaanse bouwuitgaven gedaald
01-07-2025 16:15 - In mei.
(ABM FN-Dow Jones) De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in mei op maandbasis gedaald. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.
In mei daalden de bouwuitgaven op maandbasis met 0,3 procent. Economen rekenden vooraf op een daling van 0,2 procent.
Op jaarbasis daalden de bouwuitgaven in mei met 3,5 procent.
-
Opnieuw meer vacatures in de VS
01-07-2025 16:06 - In mei.
(ABM FN-Dow Jones) Het aantal vacatures in de Verenigde Staten is in mei opnieuw gestegen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.
Het aantal vacatures voor een betaalde baan kwam in mei uit op 7,8 miljoen, tegen 7,4 miljoen in april.
Een jaar eerder, in mei 2024, stonden er 7,9 miljoen vacatures open.
-
ISM: Amerikaanse industrie krimpt nog slechts fractioneel
01-07-2025 16:04 - In juni.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse industrie is in juni nog heel licht gekrompen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Institute for Supply Management.
De inkoopmanagersindex steeg van 48,5 in mei naar 49,0 afgelopen maand.
Eerder vanmiddag toonde de inkoopmanagersindex van S&P Global voor juni een stijging van 52,0 naar 52,9.
Een indexcijfer boven de 50 duidt erop dat de economische activiteit groeit.
-
S&P: Amerikaanse industrie groeit iets harder
01-07-2025 15:47 - In juni.
(ABM FN-Dow Jones) De industrie in de Verenigde Staten is in juni iets harder gegroeid dan in de maand ervoor. Dit bleek dinsdag uit definitieve cijfers van S&P Global.
De inkoopmanagersindex voor de industrie verbeterde van 52,0 in mei naar 52,9 afgelopen maand. Een voorlopig cijfer voor de maand juni kwam uit op 52,0.
"Het ondernemersvertrouwen is blijven verbeteren, vanaf het laagste punt in april", aldus econoom Chris Williamson van S&P Global.
Een indexcijfer boven de 50 duidt erop dat de economische activiteit groeit.
-
Licht lagere opening voor Wall Street
01-07-2025 14:52 - Markt kijkt uit naar inkoopmanagersindices voor de industrie.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een licht lager opening, terwijl beleggers hun aandacht richten op de pogingen van het Amerikaanse Congres om de belasting- en uitgavenwet van president Donald Trump goed te keuren.
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent in het rood.
Zaterdagavond werd Trumps 'Big Beautiful Bill' nipt goedgekeurd in de Senaat, en nu is het Huis van Afgevaardigden aan zet om het voorstel af te hameren.
Daarnaast zijn beleggers in afwachting van de verdere ontwikkelingen op handelsvlak in aanloop naar de deadline van de Amerikaanse respijtperiode op 9 juli.
De markt reageerde opgelucht op het nieuws dat Canada, in een poging de gesprekken te vergemakkelijken, de geplande belasting op digitale diensten introk. Ook Europa lijkt inmiddels klaar voor een deal: de hoogste handelsfunctionaris van de Europese Unie reist deze week naar Washington voor gesprekken. Zo meldde persbureau Bloomberg dat Europese leiders bereid zouden zijn om Trumps universele tarief van 10 procent te accepteren.
Volgens analist Bas van Geffen van Rabobank zou het uitblijven van een handelsoorlog tussen de VS en de Eurozone de risico's rond de inflatievooruitzichten verzwakken.
"Wij hebben eerder al becijferd dat met name Europese tegenmaatregelen voor een flinke inflatie-impuls zouden kunnen zorgen, maar ook verstoringen in wereldwijde waardeketens kunnen tot hogere prijzen leiden. Vooralsnog lijkt het omgekeerde te gebeuren: de goedereninflatie zakte in verschillende landen", aldus Van Geffen.
Goldman Sachs verwacht dat de Federal Reserve in de tweede helft van dit jaar de rente driemaal zal verlagen met 25 basispunten. De Amerikaanse bank verwacht nu dat de Fed de volgende renteverlaging in september zal doorvoeren, en niet zoals eerder werd gedacht, in december, omdat de handelstarieven minder inflatoir effect hebben dan eerder werd gevreesd.
Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een viertal publicaties op de agenda. Vlak na opening verschijnen twee inkoopmanagersindices voor de industrie, gevolgd door de bouwuitgaven en de vacature-data.
WTI-olie werd dinsdag 0,9 procent duurder op 65,69 dollar per vat.
De dollar daalde dinsdag ten opzichte van een mandje van valuta's en schommelde dinsdag rond het laagste punt in drie jaar. De daling lijkt aan te houden, merkte Pepperstone op, eraan toevoegend dat internationale investeerders kapitaal uit de VS wegtrekken vanwege beleidsonzekerheid en inconsistentie.
De euro steeg naar het hoogste niveau in bijna vier naar ten opzichte van de dollar. De euro/dollar noteerde op 1,1812. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1784 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1788 op de borden.
Bedrijfsnieuws
Tesla noteerde voorbeurs 5,9 procent lager, nadat CEO Elon Musk opnieuw zijn kritiek uitte op Trumps belasting- en uitgavenwetsvoorstel en noemde het "volkomen krankzinnig en destructief", terwijl de president suggereerde dat het Department of Government Efficiency (DOGE) – het departement dat Musk tot eind mei mede leidde – de overheidssubsidies van zijn bedrijven zou moeten onderzoeken.
Robinhood Markets steeg 1,4 procent in de voorbeurshandel. Maandag sloot het aandeel 13 procent hoger na de introductie van een reeks nieuwe crypto-gerichte diensten aan gebruikers van het financiële platform in de VS en Europa.
Coinbase daalde 3,3 procent. Het aandeel was in het tweede kwartaal het best presterende aandeel van de S&P 500 en steeg met meer dan 106 procent van april tot juni, dankzij soepeler regelgevingsklimaat.
Het slechtst presterende aandeel was UnitedHealth, dat bijna 41 procent daalde. De problemen van het bedrijf begonnen in april, toen het bedrijf zijn outlook verlaagde, wat leidde tot een enorme verkoopgolf. Het aandeel noteerde dinsdag voorbeurs 0,3 procent lager.
Wolfspeed steeg voorbeurs maar liefst 83,8 procent, nadat de fabrikant van chipcomponent faillissement aanvroeg onder Chapter 11 als onderdeel van een plan om zijn schulden te herstructureren.
Progress Software daalde voorbeurs 3,4 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het concern kondigde tevens de overname van een Spaanse zoekmachine-startup aan.
Meta Platforms daalde voorbeurs met 0,4 procent. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram sloot maandag 0,6 procent hoger op een recordhoogte van 738,09 dollar. CEO Zuckerberg kondigde een nieuwe divisie "Superintelligence" aan, waar het AI-onderzoeksteam van Meta zal worden ondergebracht.
Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,5 procent hoger op 6.204,95 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het groen op 44.094,77 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 20.369,73 punten.
-
Beursblik: Deutsche Bank verlaagt koersdoel IMCD
01-07-2025 13:10 - Houden advies gehandhaafd ondanks lagere verwachtingen.
(ABM FN-Dow Jones) Deutsche Bank heeft het koersdoel voor IMCD verlaagd van 130,00 euro naar 126,00 euro, terwijl het Houden advies gehandhaafd bleef. Dit bleek uit een rapport dat de Duitse bank dinsdag publiceerde.
Analist Tristan Lamotte verwacht dat de distributeur van speciaalchemicaliën op 30 juli tegenvallende kwartaalcijfers zal presenteren.
Voor het tweede kwartaal voorziet Deutsche Bank een operationele EBITA van 139 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van 3 procent op jaarbasis. Deze verwachting ligt 1,8 procent lager dan de bank eerder inschatte en is ook bijna 5 procent lager dan de consensus berekend door Bloomberg.
De analist wees op een negatieve autonome groei door zwakkere marktomstandigheden en een moeilijke vergelijkingsbasis.
Ook wisselkoerseffecten spelen IMCD naar verwachting parten, hoewel overnames enige compensatie bieden.
Autonoom verwacht Deutsche Bank dat de EBITA van IMCD met 2,8 procent zal dalen, fors lager dan de groei van 7 procent in het eerste kwartaal. De omzet zal volgens de analist autonoom met 1,2 procent stijgen.
Het aandeel IMCD daalde dinsdag met 0,6 procent naar 113,40 euro.
-
Beursblik: ING ziet inflatie precies op ECB-doelstelling uitkomen
01-07-2025 12:44 - Inflatie eurozone stijgt licht naar 2,0 procent in juni.
(ABM FN-Dow Jones) ING-analisten zien de lichte stijging van de eurozone-inflatie naar 2,0 procent in juni niet als reden tot zorg, nu de kerninflatie stabiel bleef op 2,3 procent.
De bank verwacht dat de onderliggende inflatiedruk beheersbaar blijft door afnemende loongroei en zwakke economische prestaties.
De diensteninflatie steeg slechts marginaal van 3,2 naar 3,3 procent, ondanks een verwachte terugkeer na de ongewoon lage meting in mei. De goedereninflatie daalde juist van 0,6 naar 0,5 procent, wat wijst op aanhoudend zwakke vraag ondanks recente verstoringen in de aanvoerketen.
ING verwacht dat de loongroei aan het einde van het jaar rond 3 procent zal uitkomen, wat consistent is met de inflatiedoelstelling van 2 procent nu de productiviteit weer aantrekt. De bank houdt wel rekening met mogelijke risico's zoals olieprijs-schokken of eventuele Amerikaanse handelstarieven.
De analyse ondersteunt verwachtingen dat de Europese Centrale Bank in het najaar opnieuw de rente kan verlagen, gezien de verzwakkende inflatiedruk en het trage economische herstel in de eurozone.
-
Pas op de plaats voor Wall Street
01-07-2025 12:42 - Markt kijkt uit naar inkoopmanagersindices voor de industrie.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen dinsdag op een licht lagere opening van Wall Street, terwijl beleggers hun aandacht richten op de pogingen van het Amerikaanse Congres om de belasting- en uitgavenwet van president Donald Trump goed te keuren.
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,2 procent in het rood.
Zaterdagavond werd Trumps 'Big Beautiful Bill' nipt goedgekeurd in de Senaat, en nu is het Huis van Afgevaardigden aan zet om het voorstel af te hameren.
Daarnaast zijn beleggers in afwachting van de verdere ontwikkelingen op handelsvlak in aanloop naar de deadline van de Amerikaanse respijtperiode op 9 juli.
De markt reageerde opgelucht op het nieuws dat Canada, in een poging de gesprekken te vergemakkelijken, de geplande belasting op digitale diensten introk. Ook Europa lijkt inmiddels klaar voor een deal: de hoogste handelsfunctionaris van de Europese Unie reist deze week naar Washington voor gesprekken. Zo meldde persbureau Bloomberg dat Europese leiders bereid zouden zijn om Trumps universele tarief van 10 procent te accepteren.
Volgens analist Bas van Geffen van Rabobank zou het uitblijven van een handelsoorlog tussen de VS en de Eurozone de risico's rond de inflatievooruitzichten verzwakken.
"Wij hebben eerder al becijferd dat met name Europese tegenmaatregelen voor een flinke inflatie-impuls zouden kunnen zorgen, maar ook verstoringen in wereldwijde waardeketens kunnen tot hogere prijzen leiden. Vooralsnog lijkt het omgekeerde te gebeuren: de goedereninflatie zakte in verschillende landen", aldus Van Geffen.
Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een viertal publicaties op de agenda. Vlak na opening verschijnen twee inkoopmanagersindices voor de industrie, gevolgd door de bouwuitgaven en de vacature-data.
WTI-olie werd dinsdag 0,3 procent duurder op 65,31 dollar per vat.
De euro/dollar noteerde op 1,1812. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1784 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1788 op de borden.
Bedrijfsnieuws
Tesla noteerde voorbeurs 4,2 procent lager, nadat CEO Elon Musk opnieuw zijn kritiek uitte op Trumps belasting- en uitgavenwetsvoorstel en noemde het "volkomen krankzinnig en destructief", terwijl de president suggereerde dat het Department of Government Efficiency (DOGE) – het departement dat Musk tot eind mei mede leidde – de overheidssubsidies van zijn bedrijven zou moeten onderzoeken.
Robinhood Markets steeg 2,9 procent in de voorbeurshandel. Maandag sloot het aandeel 13 procent hoger na de introductie van een reeks nieuwe crypto-gerichte diensten aan gebruikers van het financiële platform in de VS en Europa.
Coinbase daalde 1,5 procent. Het aandeel was in het tweede kwartaal het best presterende aandeel van de S&P 500 en steeg met meer dan 106 procent van april tot juni, dankzij soepeler regelgevingsklimaat.
Het slechtst presterende aandeel was UnitedHealth, dat bijna 41 procent daalde. De problemen van het bedrijf begonnen in april, toen het bedrijf zijn outlook verlaagde, wat leidde tot een enorme verkoopgolf. Het aandeel noteerde dinsdag voorbeurs 0,5 procent lager.
Wolfspeed steeg voorbeurs maar liefst 90,2 procent, nadat de fabrikant van chipcomponent faillissement aanvroeg onder Chapter 11 als onderdeel van een plan om zijn schulden te herstructureren.
Progress Software daalde voorbeurs 6,8 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het concern kondigde tevens de overname van een Spaanse zoekmachine-startup aan.
Meta Platforms steeg 0,2 procent. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram sloot maandag 0,6 procent hoger op een recordhoogte van 738,09 dollar. CEO Zuckerberg kondigde een nieuwe divisie "Superintelligence" aan, waar het AI-onderzoeksteam van Meta zal worden ondergebracht.
Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,5 procent hoger op 6.204,95 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het groen op 44.094,77 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 20.369,73 punten.