VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Live beursnieuws bij de VEB

 • Olieprijzen dalen
  23-02-2024 21:00 - WTI en Brent op weekbasis 2,5 tot 3 procent goedkoper.

  (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn vrijdag gedaald. Bij een settlement van 76,49 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,7 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde ruim 2 procent.

  Op weekbasis stonden de oliemarkten ook onder druk. De prijzen daalden nadat Irak de heropening aankondigde van een raffinaderij die al tien jaar gesloten was, zei marktanalist Rania Gule van XS.com. 

  Dat is opvallend gezien de productieverlagingen die OPEC+ heeft afgesproken en die vermoedelijk worden verlengd.

  "De factoren die de oliemarkten beïnvloeden zijn onder andere het Amerikaanse macro-economische landschap, China's recente verlaging van de rente, de krappe marktdynamiek versus zorgen over OPEC-reservecapaciteit, de stijgende Amerikaanse olieproductie versus de naleving van de OPEC-landen en aanhoudende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten", somde Stephen Innes van SPI Asset Management verder het marktsentiment op.

  Afgezien van onvoorziene aanbodschokken of een escalatie in het Midden-Oosten die de productie afremt, blijven de olieprijzen mogelijk in een krappe bandbreedte in de tweede helft van het jaar, denkt de marktanalist.

  Komende week kunnen de oliemarkten in beweging komen door Amerikaanse groeicijfers en de voor de Federal Reserve belangrijke PCE-inflatie.

  Sterke cijfers "geven de Fed meer speelruimte om haar restrictieve monetaire beleid voor een langere periode te handhaven. Deze dynamiek beperkt de economische groei en suggereert een verminderde toekomstige vraag naar olie, wat bijdraagt aan de prijsdaling", volgens analist Ricardo Evangelista van ActivTrades.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street koerst af op nieuwe records
  23-02-2024 19:30 - Nvidia stijgt verder.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen lagen vrijdag op recordkoers met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg 0,2 procent op 5.099 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 39.184 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen, net onder zijn all time high uit november 2021 van 16.057,44 punten.

  "De waanzinnig goede kwartaalcijfers en vooruitzichten van Nvidia, die woensdag nabeurs werden gepubliceerd, leidden gisteren tot een jubelstemming op Wall Street. Angst voor een recessie is er niet meer en de winstgroeiverwachtingen van veel (tech)bedrijven worden naar boven bijgesteld. Wat kan een belegger zich nog meer wensen?", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

  Ook vrijdag zit Nvidia in de lift, nadat het aandeel een dag eerder al 277 miljard dollar aan marktwaarde kon toevoegen, zag Wiersma.

  "Het chipbedrijf zit midden in de 'sweet spot', kan de sterke vraag naar zijn geavanceerde AI-chips nauwelijks aan en heeft weinig echte concurrentie. De totale marktwaarde loopt nu richting de 2000 miljard dollar, waarmee Nvidia het op twee na grootste beursgenoteerde bedrijf in de VS is. Alleen Apple en Microsoft zijn nog iets groter. Het lijkt een kwestie van tijd dat Nvidia ook deze twee heeft ingehaald", volgens de marktkenner.

  "We denken dat generatieve AI het groeithema van het decennium zal blijken te zijn", zeiden analisten van UBS. De cijfers die Nvidia afgelopen week presenteerde zijn hiervan het bewijs, meent de Zwitserse bank, die dankzij de verwachte toename in AI-investeringen zijn koersdoel voor de S&P 500 verhoogde naar 5.200 punten.

  Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig in de VS. Een aantal Federal Reserve-bestuurders maakte de afgelopen dagen duidelijk dat de centrale bank niet wil overhaasten met een renteverlaging. Dit kwam eerder in de week ook al naar voren in de notulen van het laatste rentebesluit van de Fed.

  Goldman Sachs verwacht een eerste renteverhoging door de Fed nu in juni en een totaal van vier renteverlagingen dit jaar.

  De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdagavond op 4,25 procent. WTI-olie kostte 76,40 dollar en werd daarmee op weekbasis circa 3,5 procent goedkoper. 

  De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0827.

  Bedrijfsnieuws

  Nvidia noteerde vrijdag ruim 2 procent hoger, nadat de aandelenkoers van het bedrijf donderdag al 16 procent steeg na de beter dan verwachte cijfers, waarbij ook de omzetoutlook voor het eerste kwartaal de verwachtingen overtrof.

  Sectorgenoten Advanced Micro Devices en Micron Technology vierden het feestje vrijdag niet mee. AMD verloor 3 procent en Micron steeg slechts licht. Super Micro Computer, dat donderdag nog 33 procent aan beurswaarde won, daalde vrijdag bijna 11 procent.

  Live Nation won 2 procent. De concertpromotor boekte in het vierde kwartaal een 36 procent hogere omzet van 5,8 miljard dollar, terwijl de inkomsten uit concerten zelfs met 44 procent stegen.

  Carvana steeg liefst 32 procent, nadat de online verkoper van tweedehands auto's sterke kwartaalcijfers rapporteerde en verdere groei beloofde.

  Intuitive Machines noteerde 25 procent hoger, nadat het Odysseus-ruimtevaartuig de maan bereikte. Daarmee is het de eerste commerciële ruimtevaarder die op de maan landt om data te verzamelen.

  Grab steeg licht. Het bedrijf dat vooral actief is in Zuidoost-Azië met maaltijdbezorging, taxidiensten en online betalingen, wist het afgelopen kwartaal een verlies om te buigen in winst. Daarbij kondigde het een aandeleninkoopprogramma aan.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen scherpen records verder aan
  23-02-2024 18:30 - Stoxx Europe 600 nadert 500 punten.

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent naar 497,25 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,3 procent op 17.419,33 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,7 procent in de plus bij een stand van 7.966,68 punten. De Britse FTSE eindigde 0,4 procent hoger op 7.706,28 punten.

  De Stoxx Europe 600, DAX en CAC 40 scherpten vrijdag hun records aan. De Britse beurs is daar nog een stukje van verwijderd. Het record van de FTSE 100 dateert van een jaar geleden en staat op bijna 8.013 punten.

  "De aandelenmarkten bereiken recordhoogtes. En waarom ook niet?", zei Chris Iggo van AXA Investment Managers. "Het ziet er niet naar uit dat de rente nog hoger zal worden en er staat geen recessie voor de deur, zeker niet in de VS", zei de chief investment officer.

  Bedrijven hebben veerkrachtige balansen, winstmarges profiteren van lagere grondstoffenprijzen en "er is weer een technologische revolutie gaande", aldus de marktkenner.

  Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse economie in het vierde kwartaal opnieuw is gekrompen. De economie kromp op kwartaal- en jaarbasis met achtereenvolgens 0,3 en 0,2 procent.

  De Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in februari gestegen van 85,2 naar 85,5, maar die verbetering zal het optimisme niet aanwakkeren, denkt Carsten Brzeski van ING.

  De econoom rekent op een kleine krimp van de Duitse economie in het eerste kwartaal en een zwak herstel daarna.

  De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0824. WTI-olie werd bijna 2 procent goedkoper op 77 dollar per vat.

  Bedrijfsnieuws

  Halfgeleideraandelen konden donderdag nog profiteren van de sterke cijfers en outlook van de Amerikaanse chipreus Nvidia, maar deden richting het weekend een stapje terug. ASML, Infineon en STMicroelectronics daalden vrijdag circa anderhalf procent.

  Defensiebedrijf Rheinmetall ging aan kop in Frankfurt, met een plus van ruim 2 procent. Ook autofabrikanten zaten opnieuw in de lift, met plussen van gemiddeld anderhalf procent voor Porsche en BMW.

  Allianz was hekkensluiter in de DAX en daalde bijna 3,5 procent. De verzekeraar behaalde afgelopen kwartaal een hogere winst en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 1 miljard euro. Dat was volgens analisten van Deutsche Bank echter minder dan verwacht.

  BASF leverde rond een half procent in na het openen van de boeken. Het Duitse chemiebedrijf wist in 2023 de eigen verwachtingen niet te halen en analisten wezen op de outlook voor de kasstroom, waardoor het dividend mogelijk in gevaar komt.

  Deutsche Telekom verloor een procent. Analisten oordeelden dat de outlook conservatief was.

  In Parijs deed Air Liquide goede zaken, met een winst van meer dan 2 procent. Stellantis won ruim anderhalf procent. Kering belandde onderaan in de CAC 40 met een verlies van 2 procent, terwijl sectorgenoten Hermes en LVMH juist stegen.

  De outlook van Standard Chartered tot en met 2026 biedt volgens zakenbank Jefferies, mits gerealiseerd, opwaarts potentieel. Bovendien wil het bedrijf de aandeelhouders belonen. Het aandeel van de Britse bank sloot in Londen 5 procent hoger.

  Wall Street

  De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot verdeeld.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • AEX valt licht terug
  23-02-2024 17:53 - Index blijft steken onder recordniveau.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 854,97 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en de AScX 0,1 procent hoger sloot.

  De AEX kon de openingswinst van eerder op de dag niet vasthouden. Na al het optimisme rond de sterke cijfers van Nvidia en de nieuwe records op Wall Street, maakte het Damrak vrijdag een pas op de plaats.

  Op weekbasis bleef de index steken onder het record van ruim 858 punten van vorige week vrijdag.

  Ondertussen overdenkt de markt de mogelijke richting van het toekomstig monetair beleid van centrale banken. "Speculatie over wanneer de rente zal dalen houdt beleggers alert. Beleggers met voornamelijk longposities doen er goed aan te hopen dat de rente nog enige tijd hoog blijft. In tegenstelling tot wat veel beleggers denken, presteren de beurzen namelijk slecht wanneer de Fed begint met het verlagen van de rente", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

  "Tijdens de rentecycli in 2001 en 2007-2008 zagen we bijvoorbeeld dat de S&P 500-index sterk daalde en pas weer begon te stijgen toen de Fed de rente stabiliseerde. Beleggers die hopen op forse renteverlagingen van de Fed, moeten dus rekening houden met een verhoogde kans op dalende aandelenkoersen", voegde hij toe.

  ING zei vooruitblikkend op komende week met name uit te kijken naar de publicatie van de Amerikaanse PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als graadmeter voor de inflatie gebruikt. In de eurozone wordt uitgekeken naar inflatie en arbeidsdata, die de ECB later dit jaar een idee kunnen geven of de rente kan worden verlaagd.

  Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse economie in het vierde kwartaal opnieuw is gekrompen. De economie kromp op kwartaal- en jaarbasis met achtereenvolgens 0,3 en 0,2 procent.

  De Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in februari gestegen van 85,2 naar 85,5. Die stijging was niet overtuigend genoeg om optimistischer te worden over de Duitse economie, oordeelde econoom Carsten Brzeski van ING.

  Olie noteerde vrijdag bijna 2 procent lager op 77,17 dollar per vat en verloor ook op weekbasis terrein.

  De euro/dollar noteerde op 1,0824. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0822 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0823 op de borden.

  Stijgers en dalers

  In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door KPN met een winst van 1,1 procent, Exor steeg 0,9 procent, terwijl DSM-Firmenich 2,7 procent verloor.

  RELX en Wolters Kluwer wonnen 0,9 procent. De twee databedrijven varen mee op het potentieel van AI.

  Besi moest vandaag een groot deel van de koerswinst van donderdag inleveren en daalde met 6,0 procent. Na de cijfers van gisteren ontving Besi vanochtend een aantal stevige koersdoelverhogingen van Berenberg, Deutsche Bank en UBS. ASML verloor 1,4 procent, terwijl ASMI 0,5 procent daalde.

  In de AMX ging Van Lanschot Kempen aan de leiding met een winst van 3,3 procent en moest Alfen een flinke veer laten en verloor 7,4 procent. Ook Basic-Fit leverde 4,4 procent in.

  Galapagos daalde 8,0 procent na publicatie van de cijfers die redelijk conform verwachting waren.

  Bij de kleinere aandelen ging Heijmans aan kop met een winst van 3,2 procent, maar kreeg Brunel na de cijfers een tik te verwerken. Het aandeel daalde 4,7 procent. De resultaten van Brunel in het vierde kwartaal verrasten niet, maar de start van 2024 is wel wat zwakker dan verwacht, vooral in Duitsland, zag ING.

  Tussenstanden Wall Street

  Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 5.091,54 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: gebrek aan opwaarts potentieel voor Galapagos op korte termijn
  23-02-2024 17:43 - Aandeel onder druk na cijfers.

  (ABM FN-Dow Jones) De jaarcijfers waar Galapagos donderdag nabeurs mee kwam, waren weinig verrassend, met een cashburn die uitkwam conform de uitgesproken verwachting. Dit schreven analisten van Degroof Petercam vrijdag in reactie op de resultaten.

  De analisten oordeelden vooral dat er op korte termijn een gebrek is aan "belangrijke waardeverhogende factoren voor het aandeel". Vrijdag daalde Galapagos 8 procent.

  "We verwelkomen de lagere cash burn in 2024", aldus Degroof, die dat ook het belangrijkste in de cijfers vindt.

  Volgens de analisten is de verwachte cashburn dit jaar van 280 tot 320 miljoen euro, tegenover circa 415 miljoen euro in 2023, het resultaat van onder meer de herstructureringsinspanningen en het afstoten van Jyseleca.

  Daarbij kondigde Galapagos donderdag ook aan dat het "om strategische redenen" zijn CD19 CAR-T '5101 programma voor de auto-immuunziekte rSLE stopzet.

  Volgens Degroof Petercam zou dit kunnen zijn omdat er te veel concurrentie is, maar de aankondiging was toch enigszins verrassend, omdat het zeer complementair was aan de TYK2-remmer van Galapagos.

  Degroof Petercam heeft een Houden advies op Galapagos en een koersdoel van 44,80 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: macro-economisch
  23-02-2024 16:34 - Volle agenda.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met maandag 4 maart 2024:


  MAANDAG 26 FEBRUARI 2024

  16:00 Nieuwe woningverkopen - Januari (VS)


  DINSDAG 27 FEBRUARI 2024

  00:30 Inflatie - Januari (Jap)

  08:00 Consumentenvertrouwen - Maart (Dld)

  08:45 Consumentenvertrouwen - Februari (Fra)

  14:30 Orders duurzame goederen - Januari (VS)

  15:00 Case Shiller huizenprijzen - December (VS)

  16:00 Consumentenvertrouwen CB - Februari (VS)


  WOENSDAG 28 FEBRUARI 2024

  06:30 Producentenvertrouwen - Februari (NL)

  11:00 Consumentenvertrouwen en economisch sentiment - Februari (eur)

  13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

  14:30 Economische groei - Vierde kwartaal 2e raming (VS)

  16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)


  DONDERDAG 29 FEBRUARI 2024

  00:50 Detailhandelsverkopen - Januari (Jap)

  06:30 Detailhandelsverkopen - Januari (NL)

  06:30 Producentenprijzen - Januari (NL)

  08:00 Detailhandelsverkopen - Januari (Dld)

  08:45 Inflatie - Februari (Fra)

  08:45 Economische groei - Vierde kwartaal def. (Fra)

  09:55 Werkloosheid - Februari (Dld)

  14:00 Inflatie - Februari vlpg (Dld)

  14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

  14:30 Consumentenbestedingen en PCE-inflatie - Januari (VS)

  15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Februari (VS)

  16:00 Aanstaande woningverkopen - Januari (VS)


  VRIJDAG 1 MAART 2024

  00:30 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Jap)

  03:45 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Chi)

  09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (NL)

  09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Spa)

  09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Ita)

  09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Fra)

  09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (Dld)

  10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (eur)

  10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (VK)

  11:00 Inflatie - Februari vlpg (eur)

  11:00 Werkloosheid - Januari (eur)

  15:45 Inkoopmanagersindex industrie - Februari def. (VS)

  16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Februari (VS)

  16:00 Bouwuitgaven - Januari (VS)

  16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Februari def. (VS)


  MAANDAG 4 MAART 2024

  - Geen agendapunten


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: buitenlandse fondsen
  23-02-2024 16:34 - Cijferseizoen bezig.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met maandag 4 maart 2024:


  MAANDAG 26 FEBRUARI 2024

  - Geen agendapunten


  DINSDAG 27 FEBRUARI 2024

  22:00 eBay - Cijfers vierde kwartaal (VS)


  WOENSDAG 28 FEBRUARI 2024

  07:00 Worldline - Cijfers vierde kwartaal (Fra)

  13.00 Baidu - Cijfers vierde kwartaal (Chi)

  22:00 AMC Entertainment - Cijfers vierde kwartaal (VS)

  22:00 Salesforce - Cijfers vierde kwartaal (VS)

  22:00 Snowflake - Cijfers vierde kwartaal (VS)


  DONDERDAG 29 FEBRUARI 2024

  07:00 Beiersdorf - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

  07:00 Covestro - Cijfers vierde kwartaal (Dld)

  13:00 Best Buy - Cijfers vierde kwartaal (VS)

  13:00 Kroger - Cijfers vierde kwartaal (VS)

  13:00 Macy's - Cijfers vierde kwartaal (VS)


  VRIJDAG 1 MAART 2024

  - Geen agendapunten


  MAANDAG 4 MAART 2024

  07:00 Henkel - Cijfers vierde kwartaal (Dld)


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  23-02-2024 16:34 - Cijferseizoen bezig.

  (ABM FN-Dow Jones) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met maandag 4 maart 2024:


  MAANDAG 26 FEBRUARI 2024

  07:00 PostNL - Cijfers vierde kwartaal


  DINSDAG 27 FEBRUARI 2024

  00:00 Ctac - Jaarcijfers

  18:00 ASMI - Cijfers vierde kwartaal

  00:00 Aperam - Beleggersdag


  WOENSDAG 28 FEBRUARI 2024

  07:00 Just Eat Takeaway - Jaarcijfers

  07:30 Kendrion - Cijfers vierde kwartaal

  18:00 Universal Music Group - Cijfers vierde kwartaal

  00:00 Azerion - Cijfers vierde kwartaal


  DONDERDAG 29 FEBRUARI 2024

  07:00 ASR - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 CM.com - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 Fugro - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 NN Group - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 SBM Offshore - Cijfers vierde kwartaal

  07:15 Air France-KLM - Cijfers vierde kwartaal

  00:00 Allfunds - Cijfers vierde kwartaal


  VRIJDAG 1 MAART 2024

  07:00 Aegon - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 Corbion - Jaarcijfers def.

  07:00 Heijmans - Cijfers vierde kwartaal

  07:00 IMCD - Cijfers vierde kwartaal


  MAANDAG 4 MAART 2024

  - Geen agendapunten


  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: hoe ver kan ECB de rente laten dalen?
  23-02-2024 16:10 - Vraagt Rabobank zich af.

  (ABM FN-Dow Jones) Als de Europese Centrale Bank eenmaal aan renteverlagingen begint, is het de vraag hoever de ECB de rente kan laten dalen. Dit zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank vrijdag in een reactie tegen ABM Financial News.

  "De haviken willen denk ik wel voorkomen dat we straks te veel verlagingen gaan krijgen", aldus De Groot.

  De marktkenner wees op een presentatie van ECB-bestuurder Isabel Schnabel vrijdag in Milaan, waarin zij inging op de vraag of de strijd tegen inflatie is gewonnen.

  Volgens De Groot gaf Schnabel aan dat de daling van de inflatie "vooral, maar niet exclusief, op het conto van aanbodfactoren is te schrijven, [zoals] lagere energieprijzen en afnemende verstoringen in productieketens."

  Daarbij is de diensteninflatie hardnekkiger en dus zijn "de laatste meters het moeilijkst" volgens Schnabel, citeerde de marktanalist.

  Die mening deelt Rabobank. "Er is onmiskenbaar een verbetering in het inflatiebeeld, maar we zijn er nog niet helemaal", aldus De Groot.

  "En dus, ja, renteverlagingen dit jaar, maar niet zo veel en niet zo snel als de markt dacht, en nog steeds denkt, alhoewel er aardig wat is verdampt van de hooggespannen verwachtingen sinds eind vorig jaar."

  Volgens De Groot is de vraag straks misschien wel "waarom je als ECB eigenlijk de rente (zo fors) zou moeten verlagen als blijkt dat de economie weer aantrekt en de inflatie op je doelstelling uitkomt?"

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Wall Street koerst af op licht hogere opening
  23-02-2024 14:52 - Beurzen maken pas op de plaats na nieuwe records.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het groen.

  Donderdag sneuvelden er nog records, onder aanvoering van Nvidia dat in één dag liefst 277 miljard dollar meer waard werd, de grootste stijging ooit. Volgens investment manager Simon Wiersma van ING heeft dat helemaal niets met geluk te maken. Het chipbedrijf zit midden in de 'sweet spot', kan de sterke vraag naar hun enorme AI-chips nauwelijks aan en heeft weinig echte concurrentie.

  De totale marktwaarde van Nvidia loopt nu richting de 2.000 miljard dollar en is daarmee het op twee na grootste beursgenoteerde bedrijf in de VS. Alleen Apple en Microsoft zijn nog iets groter. Het lijkt volgens Wiersma een kwestie van tijd dat Nvidia ook deze twee heeft ingehaald.

  "We denken dat generatieve AI het groeithema van het decennium zal blijken te zijn", zeiden analisten UBS. De cijfers die Nvidia afgelopen week presenteerde zijn hiervan het bewijs, meent de bank.

  Fed-bestuurder Lisa Cook zei donderdag in een toespraak dat een renteverlaging er aan zit te komen, maar niet meteen. Fed-bestuurder Christopher Waller maakte een soortgelijk punt. "Ik verwacht nog steeds dat het ergens dit jaar passend zal zijn om het monetair beleid te gaan versoepelen, maar het begin daarvan en het aantal renteverlagingen zal afhangen van de binnenkomende data."

  Vice-voorzitter van de Fed Philip Jefferson zei donderdag dat een renteverlaging vooral af zal hangen van de consumentenbestedingen, die wat hem betreft moeten verminderen om de verdere daling van de inflatie niet in gevaar te brengen.

  Patrick Harker, voorzitter van de Philadelphia-Fed, ziet als grootste risico dat de Fed overhaast met een renteverlaging komt.

  Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de VS geen publicaties op de agenda.

  Olie werd vrijdag 1,9 procent goedkoper, op 77,14 dollar per vat WTI.

  De euro/dollar noteerde op 1,0831. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0822 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0823 op de borden.

  Bedrijfsnieuws

  Nvidia noteerde vrijdag voorbeurs 2,3 procent hoger, nadat de aandelenkoers van het bedrijf donderdag al 16 procent steeg na de beter dan verwachte cijfers, waarbij ook de omzetoutlook voor het eerste kwartaal de verwachtingen overtrof.

  Sectorgenoten Advanced Micro Devices en Micron Technology noteerden voorbeurs 0,4 procent hoger. Super Micro Computer noteerde voorbeurs 2,6 procent lager, na donderdag bijna 33 procent hoger gesloten te zijn.

  Live Nation won voorbeurs 5,6 procent. De concertpromotor boekte in het vierde kwartaal een 36 procent hogere omzet van 5,8 miljard dollar, terwijl de inkomsten uit concerten zelfs met 44 procent stegen.

  Carvana steeg voorbeurs bijna 30 procent, nadat de de online verkoper van tweedehands auto's sterke kwartaalcijfers rapporteerde en verdere groei beloofde.

  Intuitive Machines noteerde voorbeurs ruim 40,0 procent hoger, nadat het Odysseus-ruimtevaartuig de maan bereikte. Daarmee is het de eerste commerciële ruimtevaarder die op de maan landt om data te verzamelen.

  Grab won voorbeurs 2,2 procent. Het bedrijf dat vooral actief is in Zuidoost-Azië met maaltijdbezorging, taxidiensten en online betalingen, wist het afgelopen kwartaal een verlies om te buigen in winst. Daarbij kondigde het een aandeleninkoopprogramma aan.

  Slotstanden

  De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 2,1 procent hoger op 5.087,03 punten. De Dow Jones index eindigde 1,2 procent in het groen op 39.069,11 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 3,0 procent tot 16.041,62 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Futures wijzen op vlakke opening Wall Street
  23-02-2024 13:03 - Beurzen maken pas op de plaats na nieuwe records.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen vrijdag op een vlakke opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd vlak en de Nasdaq lijkt 0,1 procent lager te starten.

   Donderdag sneuvelden er nog records, onder aanvoering van Nvidia dat in één dag liefst 277 miljard dollar meer waard werd, de grootste stijging ooit. Volgens investment manager Simon Wiersma van ING heeft dat helemaal niets met geluk te maken. Het chipbedrijf zit midden in de 'sweet spot', kan de sterke vraag naar hun enorme AI-chips nauwelijks aan en heeft weinig echte concurrentie.

  De totale marktwaarde van Nvidia loopt nu richting de 2.000 miljard dollar en is daarmee het op twee na grootste beursgenoteerde bedrijf in de VS. Alleen Apple en Microsoft zijn nog iets groter. Het lijkt volgens Wiersma een kwestie van tijd dat Nvidia ook deze twee heeft ingehaald. 

  Fed-bestuurder Lisa Cook zei donderdag in een toespraak dat een renteverlaging er aan zit te komen, maar niet meteen. Fed-bestuurder Christopher Waller maakte een soortgelijk punt. "Ik verwacht nog steeds dat het ergens dit jaar passend zal zijn om het monetair beleid te gaan versoepelen, maar het begin daarvan en het aantal renteverlagingen zal afhangen van de binnenkomende data."

  Vice-voorzitter van de Fed Philip Jefferson zei donderdag dat een renteverlaging vooral af zal hangen van de consumentenbestedingen, die wat hem betreft moeten verminderen om de verdere daling van de inflatie niet in gevaar te brengen. 

  Patrick Harker, voorzitter van de Philadelphia-Fed, ziet als grootste risico dat de Fed overhaast met een renteverlaging komt.

  Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de VS geen publicaties op de agenda.

  Olie werd vrijdag 1,5 procent goedkoper, op 77,71 dollar per vat WTI.

  De euro/dollar noteerde op 1,0831. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0822 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0823 op de borden.

  Bedrijfsnieuws

  Nvidia noteerde vrijdag voorbeurs 1,7 procent hoger, nadat de aandelenkoers van het bedrijf donderdag al 16 procent steeg na de beter dan verwachte cijfers, waarbij ook de omzetoutlook voor het eerste kwartaal de verwachtingen overtrof.

  Sectorgenoten Advanced Micro Devices en Micron Technology noteerden vrijdag licht lager. Super Micro Computer noteerde voorbeurs 6,4 procent lager, na donderdag bijna 33 procent hoger gesloten te zijn.

  Carvana steeg voorbeurs ruim 30 procent, nadat de de online verkoper van tweedehands auto's sterke kwartaalcijfers rapporteerde en verdere groei beloofde.

  Intuitive Machines noteerde voorbeurs 42,4 procent hoger, nadat het Odysseus-ruimtevaartuig de maan bereikte. Daarmee is het de eerste commerciële ruimtevaarder die op de maan landt om data te verzamelen.

  Grab won voorbeurs 1,9 procent. Het bedrijf dat vooral actief is in Zuidoost-Azië met maaltijdbezorging, taxidiensten en online betalingen, wist het afgelopen kwartaal een verlies om te buigen in winst. Daarbij kondigde het een aandeleninkoopprogramma aan.

  Slotstanden

  De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 2,1 procent hoger op 5.087,03 punten. De Dow Jones index eindigde 1,2 procent in het groen op 39.069,11 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 3,0 procent tot 16.041,62 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Maaltijdbezorger Grab boekt winst
  23-02-2024 12:25 - En koopt eigen aandelen in.

  (ABM FN-Dow Jones) Grab heeft het afgelopen kwartaal voor winst geboekt, te danken aan een hogere omzet. Dit meldde het bedrijf dat vooral actief is in Zuidoost-Azië met maaltijdbezorging, taxidiensten en online betalingen, met een notering op Wall Street.

  Tegelijk met de cijfers kondigde Grab een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 500 miljoen dollar.

  Grab boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 11 miljoen dollar. Een jaar eerder leed Grab nog een verlies van 391 miljoen dollar.

  De aangepaste EBITDA kwam uit op 35 miljoen dollar, tegenover 111 miljoen dollar negatief een jaar eerder.

  Grab boekte in het vierde kwartaal een omzet van 653 miljoen dollar, tegenover 502 miljoen dollar een jaar eerder, een stijging van 30 procent. De brutotransactiewaarde steeg met 9 procent naar ruim 5,4 miljard dollar.

  In heel 2023 boekte Grab nog wel een verlies van 485 miljoen dollar, maar dat was veel minder dan het verlies van 1,7 miljard in 2022. De omzet steeg met liefst 65 procent naar 2,4 miljard dollar, op een brutotransactiewaarde van bijna 21 miljard dollar.

  Outlook

  Voor 2024 rekent Grab op een omzet van 2,70 tot 2,75 miljard dollar. De aangepaste EBITDA wordt geraamd op 180 tot 200 miljoen dollar.

  Het aandeel Grab noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs 1,9 procent hoger.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursblik: Jefferies verhoogt koersdoel Aalberts
  23-02-2024 12:14 - Van 52,00 naar 54,00 euro.

  (ABM FN-Dow Jones) Zakenbank Jefferies heeft het koersdoel voor Aalberts verhoogd van 52,00 naar 54,00 euro met handhaving van het koopadvies. Dit bleek vrijdag uit een rapport van analist David Kerstens.

  De koersdoelverhoging volgt na de cijfers van Aalberts over 2023. Die waren volgens Kerstens beter dan verwacht.

  De analist heeft nu de verwachting voor de EBITA in 2024 met 5 procent verhoogd tot 530 miljoen euro, uitgaande van een herstel in de divisie Building Tech. 

  Na de succesvolle afronding van de CEO-transitie, zal de uitvoering van de strategie worden voortgezet. Hierbij zal volgens de bank de nadruk liggen op het optimaliseren van de portfolio, R&D-gedreven autonome groei, een goede executie en duurzaamheid.

  Het aandeel Aalberts is volgens Jefferies circa 35 procent goedkoper dan dat van sectorgenoten. Op 54 euro handelt het aandeel meer in lijn met sectorgenoten, aldus Kerstens.

  Het aandeel Aalberts noteerde vrijdag op 39,96 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Enorm verlies voor de Bundesbank
  23-02-2024 12:05 - Voor eerst negatief renteresultaat.

  (ABM FN-Dow Jones) De Bundesbank heeft in 2023 een groot verlies geleden. Dit bleek vrijdag uit de cijfers die de centrale bank publiceerde. 

  Het verlies bedroeg 21,6 miljard euro. In plaats van rente-inkomsten, leed de Bundesbank hier een verlies van 13,9 miljard euro. Dat was voor het eerst in geschiedenis van de centrale bank.

  Dit verlies betekent dat Berlijn geen dividend krijgt uitgekeerd en de centrale bank bijna zijn gehele reserves moest inzetten om het verlies te absorberen. Volgens de bank is er nog een reserve van minder dan 0,7 miljard euro over na het verlies in 2023.

  Probleem is dat door de renteverhogingen die de Europese Centrale Bank afgelopen jaar doorvoerde om de inflatie terug te dringen, de rentelasten voor de Duitse centrale bank toenamen.

  En ook in 2024 rekent de Bundesbank op een groot verlies. "Die overstijgt vermoedelijk de bestaande reserves", waarschuwde de bank, die dit wil opvangen met winsten die het in de toekomst verwacht. Dat heeft wel tot gevolg dat de centrale bank gedurende een langere periode geen dividend zal uitkeren, merkte voorzitter Joachim Nagel op.

  "De balans van de Bundesbank is gezond. De Bundesbank kan de financiële last dragen", meent Nagel, die erop wees dat de activa een stuk groter zijn dan de verplichtingen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Europese beurzen overwegend vlak rond middaguur
  23-02-2024 12:00 - In afwachting toespraken ECB-bestuurder.

  (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag min of meer onveranderd, na de recordstanden in de VS voor de Dow Jones en de S&P 500 index, in afwachting van wat ECB-bestuurder Isabel Schnabel bij twee optredens loslaat over de timing die de centrale bank voor ogen heeft om de rente te verlagen. 

  De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur vlak op 495,60 punten. De Duitse DAX noteerde eveneens vlak 17.367,65 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,4 procent met een stand van 7.941,34 punten. De Britse FTSE noteerde onveranderd 7.684,34 punten. 

  De Duitse economie bleek vrijdag volgens definitieve cijfers in het vierde kwartaal op kwartaalbasis met 0,3 procent te zijn gekrompen. Op jaarbasis tekende zich een krimp met 0,2 procent af. Over heel 2023 bedroeg de krimp ook 0,3 procent. De cijfers kwamen overeen met de eerste metingen. 

  De Duitse Ifo-vertrouwensindex over februari steeg licht van 85,2 naar 85,5 en dat was conform verwachting.

  Voor de rest van vrijdag is de macro-economische agenda leeg.

  Olie werd vrijdag goedkoper. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 1,2 procent in het rood op 77,63 dollar, terwijl voor een april-future Brent 82,73 dollar werd betaald, een daling van eveneens 1,2 procent.

  De euro/dollar noteerde op 1,0822. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0827 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0820 op de borden.

  Bedrijfsnieuws

  Deutsche Telekom verwacht voor het lopende boekjaar 2024 een aangepaste EBITDA na aftrek van leases van 42,9 miljard euro. De onderneming geniet de reputatie de outlook nogal conservatief in te kleden. Volgens Citi impliceert dit dat er meer van mag worden verwacht dat de onderneming kwijt wil. De koers noteerde vrijdag 2,3 procent lager.

  Allianz heeft in het vierde kwartaal de resultaten zien stijgen en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 1 miljard euro. In 2024 verwacht Allianz een operationeel resultaat 14,8 miljard euro. Allianz noteerde 3,1 procent lager.

  BASF heeft de eigen outlook voor 2023 zoals verwacht niet gehaald. Voorlopige cijfers halverwege januari lieten al zien dat BASF de outlook niet zou halen. Het aandeel noteerde 1,3 procent lager.

  De outlook van Standard Chartered tot en met 2026 biedt volgens zakenbank Jefferies, mits gerealiseerd, opwaarts potentieel. Bovendien wil het bedrijf de aandeelhouders belonen. Het aandeel van de Britse bank noteerde vlak. 

  Futures Wall Street

  De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet.

  De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 2,1 procent tot 5.087,03 punten, de Dow Jones index won 1,2 procent op 39.069,11 punten en de Nasdaq noteerde 3,0 procent hoger op 16,041,62 punten.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Mondiale staalproductie daalt opnieuw
  23-02-2024 11:45 - Maar wel minder sterk dan in december.

  (ABM FN-Dow Jones) De mondiale staalproductie is in januari gedaald, maar de krimp nam wel af. Dit bleek vrijdag uit cijfers van brancheorganisatie World Steel Association.

  In totaal vervaardigden de 71 staalproducerende landen vorige maand 148,1 miljoen ton staal, wat een daling van 1,6 procent op jaarbasis betekende, na een krimp van circa 5 procent in december.

  In China, wereldwijd met afstand de grootste fabrikant van staal, daalde de productie in januari met 6,9 procent naar 77,2 miljoen ton. 

  In Duitsland daalde de productie met 0,9 procent.

  In de VS daalde de productie ook, met een bescheiden 0,3 procent. 

  India produceerde daarentegen 7,3 procent meer staal. Japan boekte een stijging van 0,6 procent, terwijl in Rusland een productiestijging van 1,2 procent werd gerealiseerd.

  In de Europese Unie was er een afname van 1,8 procent.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Miljardenverlies voor DNB
  23-02-2024 11:34 - Negatief resultaat van 3,5 miljard euro.

  (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse Bank heeft het afgelopen boekjaar met verlies afgesloten. Dit meldde de Nederlandse centrale bank vrijdag.

  DNB boekte in 2023 een negatief resultaat van bijna 3,5 miljard euro. Dit is met name een gevolg van de renteverhogingen die de Europese Centrale Bank afgelopen jaar doorvoerde om de inflatie terug te dringen, waardoor de de rentelasten voor DNB toenamen, terwijl de rentebaten nauwelijks stegen.

  Het grootste deel van het verlies, ruim 2,3 miljard euro, wordt opgevangen door de voorziening voor financiële risico's, meldde DNB. Het resterende verlies van ruim 1,1 miljard euro gaat ten laste van kapitaal en reserves, aldus de centrale bank.

  "De cijfers zijn in lijn met eerdere verwachtingen", merkte DNB op, eraan toevoegend dat de buffers van de centrale bank naar verwachting groot genoeg zijn om ook toekomstige verliezen op te vangen.

  DNB meent dat het in staat is om de buffers via inhouding van toekomstige winsten op termijn te repareren. Het alternatief voor herstel van buffers, namelijk een herkapitalisatie door de Staat, is op dit moment dan ook niet aan de orde, aldus de centrale bank. Wanneer de buffers door inhouding van winsten voldoende hersteld zijn, hervat DNB de dividenduitkeringen aan de Nederlandse Staat.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Valuta: dollar trekt licht aan
  23-02-2024 11:27 - ECB-bestuurder Isabel Schnabel in focus.

  (ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde vrijdag iets lager dan donderdag rond een uur of 11. De dollar stijgt iets, op basis van de bewegingen op de rentemarkt. 

  "Er is vrijwel geen safe haven-behoefte", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury vrijdag tegen ABM Financial News. "Belangrijk zijn vandaag de optredens van ECB-bestuurder Isabel Schnabel, die twee lezingen geeft, waaronder over de vraag in hoeverre de strijd tegen inflatie nu is gewonnen. Voor de eventuele beweging in de euro/dollarzal veel afhangen van de indicaties die Schnabel eventueel bereid is prijs te geven voor het moment waarop de ECB tot een renteverlaging denkt te besluiten", aldus Van der Meer.

  Voorafgaand aan Schnabel ging donderdag een klein peloton Fed-prominenten vooraf, dat zonder uitzondering iets losliet over renteverlagingen door de Fed.

  Fed-bestuurder Lisa Cook gaf donderdag in een toespraak dat een renteverlaging er aan zit te komen. Maar niet meteen. De Fed heeft volgens Cook meer vertrouwen nodig in de gewenste, dalende trend in de inflatie naar de gewenste 2,0 procent.

  De vice-voorzitter van de Fed Philip Jefferson zei donderdag de Fed dit jaar de rente nog wel te zien verlagen. Veel preciezer dan 'later dit jaar' was Jefferson niet. Hij liet het moment min of meer afhangen van de consumentenbestedingen die wat hem betreft moeten verminderen om de verdere daling van de inflatie niet in gevaar te brengen. Jefferson was licht optimistisch over de kans van slagen door de Fed in de pogingen de prijsstijgingen terug te brengen naar de doelstelling van 2,0 procent. 

  Patrick Harker, voorzitter van de Fed van Philadelphia en momenteel zonder stemrecht, had donderdag een renteverlaging op de korte termijn ook niet voor ogen staan. Harker stelde dat het grootste risico dat de Fed nu loopt overhaasting bij een renteverlaging betreft.

  De Duitse economie bleek vrijdag in de definitieve cijfers in het vierde kwartaal op kwartaalbasis met 0,3 procent te zijn gekrompen. Op jaarbasis tekende zich een krimp met 0,2 procent af. Over heel 2023 bedroeg de krimp ook 0,3 procent. De cijfers kwamen overeen met de eerste metingen. 

  De Duitse Ifo-vertrouwensindex over februari steeg licht van 85,2 naar 85,5 en dat was conform verwachting.

  Voor de rest van vrijdag is de macro-economische agenda leeg.

  De euro noteerde vrijdag vlak op 1,0820 dollar. De Europese munt noteerde onveranderd op 0,8547 Britse pond. Het Britse pond noteerde ook vlak, op 1,2659 dollar.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Beursupdate: AEX kan openingswinst niet vasthouden
  23-02-2024 11:24 - Alfen en Brunel gebeten honden.

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs wist de openingswinsten niet vasthouden. Kort na de klok van elf uur verloor de AEX 0,3 procent op 855,15 punten.

  Het is vanochtend relatief rustig, na het spektakel van gisteren na de nieuwe records in de VS voor de S&P 500 en de Dow Jones. De Nasdaq is er net onder gebleven, hoewel de technologiesector wel de best presterende sector was met een winst van ruim 4 procent.

  "De waanzinnig goede kwartaalcijfers en vooruitzichten van Nvidia, die woensdag nabeurs werden gepubliceerd, leidden gisteren tot een jubelstemming op Wall Street", zag investment manager Simon Wiersma van ING.

  Hij wees op de stijging van de marktwaarde van Nvidia met 277 miljard dollar op één dag, de grootste stijging ooit. Volgens Wiersma heeft dat helemaal niets met geluk te maken. Het chipbedrijf zit midden in de 'sweet spot', kan de sterke vraag naar hun enorme AI-chips nauwelijks aan en heeft weinig echte concurrentie.

  De totale marktwaarde van Nvidia loopt nu richting de 2.000 miljard dollar en is daarmee op twee na een grootse beursgenoteerde bedrijf in de VS. Alleen Apple en Microsoft zijn nog iets groter. Het lijkt volgens Wiersma een kwestie van tijd dat Nvidia ook deze twee heeft ingehaald. 

  Vrijdagochtend bleek dat de Duitse economie opnieuw is gekrompen. De economie kromp in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent op kwartaalbasis. In heel 2023 daalde het Duitse bruto binnenlands product met 0,3 procent.

  Maar er was ook goed nieuws uit Duitsland. De Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in februari wel gestegen. 

  De olieprijzen daalden vanochtend, nadat een Amerikaanse Fed-bankier zei dat renteverlagingen nog minstens twee maanden moeten worden uitgesteld. Een vat Brent olie daalde 1,2 procent naar 82,62 dollar.

  De tienjaarsrentes bleven in de VS en Europa dicht bij huis en de euro/dollar noteerde licht lager op 1,0814. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0820.

  Stijgers en dalers

  Onder de hoofdfondsen gingen Wolters Kluwer en ABN AMRO aan kop met winsten van 1,2 en 0,8 procent. 

  Besi moest vandaag wat van de koerswinst van donderdag inleveren en daalde met 3,6 procent. Na de cijfers van gisteren ontving Besi vanochtend een aantal stevige koersdoelverhogingen van Berenberg, Deutsche Bank en UBS.

  In de AMX ging Van Lanschot Kempen aan de leiding met een winst van 2,4 procent en moest Alfen een flinke veer laten en verloor 6,0 procent. Ook Basic-Fit leverde 2,8 procent.

  Galapagos daalde 1,3 procent na de cijfers die redelijk conform verwachting waren.

  Bij de kleinere aandelen ging Heijmans aan kop met een winst van 1,3 procent, maar kreeg Brunel na de cijfers een tik te verwerken. Het aandeel daalde bijna 6 procent. De resultaten van Brunel in het vierde kwartaal verrasten niet, maar de start van 2024 is wel wat zwakker dan verwacht, vooral in Duitsland, zag ING.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

 • Duitse Ifo index conform verwachting gestegen
  23-02-2024 10:37 - Index naar 85,5 in februari.

  (ABM FN) De Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in februari gestegen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo.

  De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg van 85,2 in januari naar 85,5 deze maand, in lijn met de verwachtingen van analisten.

  De deelindex voor de huidige omstandigheden kwam uit op 86,9. De subindex voor de verwachtingen noteerde op 84,1

  Door: ABM Financial News.
  pers@abmfn.be
  Redactie: +32(0)78 486 481

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.