VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Je kunt de basisprincipes van beleggen gemakkelijk toepassen door te kiezen voor fondsen die bestaan uit zowel aandelen als obligaties (mixfondsen). Zo beleg je zonder al te veel moeite, en relatief goedkoop. Voor wie meer zelf wil doen, zijn er ook mogelijkheden. 

De kosten die banken en vermogensbeheerders toevoegen voor het maken van totaalpakketten betaal je niet. En aangezien er voldoende kant en klare mixfondsen door vrijwel alle grote banken en brokers worden aangeboden, kost dit je nauwelijks meer tijd dan het beleggen via een totaalpakket10 tips voor het selecteren van een mixfonds


Voorbeelden van mixfondsen
Wij gingen op zoek naar mixfondsen waarvan de verhouding obligaties plus cash en aandelen ongeveer gelijk is (overeenkomend met een neutraal risicoprofiel). Via de meeste brokers zijn mixfondsen te koop die jaarlijks niet meer dan 0,7 procent aan kosten rekenen (zie tabel voor voorbeelden). 

Aanbieder

Fondsnaam

ISIN-Code

Lopende 
jaarlijkse kosten 

VanEck

VanEck Vectors Multi-Asset Balanced Allocation UCITS ETF

 NL0009272772

 0,30%

Actiam 

ACTIAM Duurzaam Mixfonds Neutraal

 NL0010579165

 0,40%

NN 

NN Dynamic Mix Fund III

 NL0000293165

 0,65%

Kempen 

Kempen Profielfonds 3 - Class N

NL0000290476

 0,62%*

 

 

 

 

* Let op! Laatste boekjaar, de lopende jaarlijkse kosten kunnen liggen tussen 0,55% - 0,75% (geschatte bandbreedte).
Voor deze vergelijking zijn de tarieven gebruikt die op 13 februari 2020 golden bij de verschillende aanbieders.

 

Je kunt ook beleggen in andere (passieve) beleggingsfondsen
Naast mixfondsen kun je ook beleggen in reguliere beleggingsfondsen, die bijvoorbeeld volledig in aandelen belegd zijn. Deze zijn er in vele soorten en maten. Zo kun je beleggen in specifieke regio's, sectoren en op basis van trends zoals duurzaamheid.  

 

Keuze broker belangrijk 
Om voordelig zelf een (mix)fonds aan te schaffen, is de keuze voor een voordelige broker essentieel. Want behalve de kosten voor het fonds – dit geld gaat naar de beheerders van het beleggingsfonds – kunnen banken of brokers ook nog kosten in rekening brengen, zoals transactiekosten, jaarlijkse ‘abonnementskosten’ of een ‘service fee’. Die extra kosten kunnen het rendement op lange termijn behoorlijk drukken

Vind de voor jou goedkoopste broker 

 

Nog goedkoper beleggen?
Dat kan. Je kunt namelijk zelf een mixfonds samenstellen met goedkope passieve fondsen. Dat scheelt nog eens enkele tienden van een procent per jaar. 

Ben je daarnaast bewust van de kosten die gelden bij het handelen in fondsen