VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wanneer je wilt beleggen in obligaties, heb je twee opties: 1) zelf obligaties kopen of 2) via beleggingsfondsen in obligaties beleggen. Een toelichting op beide mogelijkheden om obligaties te kopen.

Optie 1. Zelf obligaties kopen
Via de meeste brokers kun je gemakkelijk obligaties verkrijgen. Obligaties kopen, hoe doe je dat?Het voordeel van zelf obligaties kopen, is dat het iets goedkoper is dan wanneer je dat via een beleggingsfonds doet. Je betaalt in het laatste geval immers fondskosten.

Daartegenover staat dat je bij het zelf kopen van obligaties meer geld beschikbaar moet hebben om een gezonde spreiding te kunnen bereiken. De nominale waarde (of uitgifteprijs) van veel staatsobligaties is 1.000 euro en van bedrijfsobligaties soms wel 100.000 euro.


Waarde eerder uitgegeven obligaties
Indien je eerder uitgegeven obligaties koopt, let dan goed op de huidige waarde (weergegeven als een percentage ten opzichte van de waarde bij uitgifte). De prijs van een obligatie is namelijk afhankelijk van de rentestand, resterende looptijd en actuele kredietwaardigheid van de uitgever: zaken die continu kunnen veranderen.


Ook zijn er obligaties waarbij de coupon kan veranderen (bijvoorbeeld na eerst een rentevaste periode), een coupon onder bepaalde voorwaarden kan worden opgeschort of zelfs overgeslagen, en waarbij een vervroegde aflossingsmogelijkheid is. 

Daarnaast moet je kijken of de obligatie bij de huidige koers nog wel voldoende rendement oplevert ten opzichte van alternatieve beleggingen en je eigen risicoprofiel. Dat doe je door te kijken naar het effectief rendement.


Spreid!
Ook obligaties kopen, brengt risico’s met zich mee. Het is daarom onverstandig om obligaties van slechts een of enkele landen en/of bedrijven te kopen. Zorg ervoor dat je voldoende vermogen hebt om je eieren over verschillende mandjes te verdelen. Is dat niet het geval, dan kun je wellicht beter voor optie 2 gaan: beleggingsfondsen kopen.


 

Hoe je je beleggingen in obligaties kunt spreiden

 

Optie 2. Via beleggingsfondsen obligaties kopen
Obligaties kopen via beleggingsfondsenEr zijn voldoende beleggingsfondsen die volledig (of gedeeltelijk) in obligaties beleggen. Het grote voordeel is dat je niet zelf de obligaties hoeft aan te schaffen en al met een beperkt vermogen erin kunt beleggen. Je koopt namelijk een aandeel in een beleggingsfonds, vaak vanaf enkele tientallen euro’s per stuk.

Tegenover dit gemak staan wel de fondskosten, maar die hoeven niet hoog te zijn. Zeker niet als je voor goedkope index volgende fondsen gaat, die al te koop zijn vanaf zo’n 0,15% aan fondskosten per jaar.

Vind obligatiefondsen via de VEB-Fondsselector


Spreiding
Hoewel minder belangrijk dan bij optie 1 (zelf obligaties kopen), doe je er goed aan voldoende spreiding aan te brengen bij je keuze voor beleggingsfondsen. Voor veel beleggers is het bijvoorbeeld niet verstandig om alleen hoog risico obligaties te kopen (ook wel high yield genoemd). Of om slechts in een regio te beleggen.

Over beleggingsfondsen

Ben je bewust van de risico's
Besef je dat het beleggen in obligaties niet risicoloos is. Een stijging van de rente, die momenteel historisch laag is, kan bijvoorbeeld een flinke klap toebrengen aan obligatiehouders. Daarnaast zijn er nog andere risico’s, zoals het risico dat de uitgevende instelling niet aan zijn verplichtingen kan voldoen (debiteurenrisico).

Kortom, zorg altijd voor een gezonde mate van diversificatie in je beleggingsportefeuille.


Meer over obligaties
In Effect lees je over 3 manieren om goedkoop te obligatiebeleggen. En over alternatieven voor de (mogelijk steeds risicovollere) obligatie. Daarnaast lees je ook hoe je obligaties kunt inzetten om je vermogen te beschermen tegen inflatie

 

Vragen over obligaties?
Word lid en stel ze aan onze experts