VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggingsfondsen zijn vehikels voor collectief vermogensbeheer. Deel­nemers kopen aandelen in een beleggingsfonds en de beheerder van dat fonds gebruikt hun inleg om beleggingen (veelal aandelen van bedrijven) aan te kopen. Lees meer over het beleggen in fondsen. 

Voor wie is het beleggen in fondsen?
Beleggen in fondsen is geschikt voor alle beleggers, maar vooral ook voor wie niet al te veel tijd kwijt wil zijn aan het beleggen. En voor wie daarnaast zijn vermogen goed wil spreiden

Genoeg keus
Beleggen in fondsenDe belegger kan met behulp van beleggingsfondsen prima een portefeuille naar eigen smaak inrichten. Zonder dat dit veel tijd kost. De variatie bij beleggingsfondsen is bijna eindeloos. Er zijn wereldwijd meer fondsen die in aandelen beleggen dan dat er individuele aandelen zijn. De meeste grote banken en verzekeraars bieden tientallen of zelfs honderden verschillende beleggingsfondsen aan.

Er zijn fondsen die uitsluitend beleggen in veilige staats­leningen, maar ook beleggingsfondsen die zich beperken tot aandelen in een bepaalde regio of sector.

Een beleggingsfonds kan in aandelen, liqui­diteiten, obligaties en/of vastgoed beleggen, maar ook nog in derivaten, goederen, producten en talloze andere zaken. 

Lees meer over het vergelijken van beleggingsfondsen

Passief of actief?
Bij het beleggen in fondsen kun je in beginsel kiezen uit twee type fondsen: passieve en actieve. Passieve fondsen volgen een index (bijvoorbeeld de AEX), tegen doorgaans lage kosten. Actieve fondsen proberen daarentegen een index juist te verslaan door actief management, wat een hoger prijskaartje oplevert. 

Passieve fondsen blijken gemiddeld genomen beter te presteren dan actieve fondsen. Een belangrijke verklaring daarvoor zijn de hogere kosten die een actief fonds rekent. De professionele belegger blijkt in de praktijk niet in staat de hogere kosten te compenseren door betere beleggingsresultaten te boeken. Recent onderzoek toont daarnaast aan dat zelfs als kosten niet worden meegerekend, actieve fondsen slechter presteren dan passieve.

Lees ook over (Nederlandse) hedgefondsen, risicovollere actieve fondsen die ongeacht de grillen van de markt voor een winst gaan.Alles over beleggingsfondsen