VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een belegging is een investering waarbij geld wordt ingelegd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Voorbeelden van beleggingen zijn: aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, vastgoed, kunst en zelfs stripboeken. We geven een antwoord op de vraag "Wat is beleggen?"


Geld verdienen met beleggen

Beleggers kunnen geld verdienen wanneer Wat is beleggen?de koersWaarde of prijs van een belegging. van een belegging stijgt of daalt. De koers van beleggingen wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer meer mensen een belegging (willen) kopen dan verkopen, stijgt de koers. En andersom natuurlijk. 

Daarnaast profiteert de belegger in bepaalde gevallen van periodieke uitkeringen zoals dividendEen winstuitkering in de vorm van geld (cashdividend) of aandelen (stockdividend) aan de houder van een aandeel. De hoogte van de dividenduitkering is doorgaans gerelateerd aan de hoogte van de behaalde winst. en rente. Op de lange termijn maken deze uitkeringen vaak zelfs het leeuwendeel van de vermogenswinst uit. 

Wat is beleggen via de beurs?
De beurs is in feite de marktplaats waarop bepaalde beleggingen verhandelbaar zijn, zoals aandelen en beleggingsfondsen. Als belegger kun je niet direct op de beurs beleggen; daarvoor gebruik je een bank of brokerAanbieder van een platform waarmee je op de beurs kunt handelen.

Lees meer over de beursMoet ik altijd zelf beleggen?
Nee, dat is niet per se nodig. Er zijn allerlei diensten die het beleggen gemakkelijker maken, zodat je bijvoorbeeld enkel geld hoeft in te leggen. De professional doet de rest, weliswaar tegen een meerprijs. Lees op onze website meer over het kiezen van een vorm van beleggen.

Wat is beleggen voor de zelfbelegger? Dat betekent in ieder geval de basisprincipes van het beleggen toepassen. 
 

De algemene wetmatigheden van het beleggen
Wie gaat beleggen, moet rekening houden met het volgende:

  1. Er is een positief verband tussen rendement en risico. Een belangrijk antwoord op de vraag "Wat is beleggen?" is dat het gaat om risicomanagement. Hoe hoger het door beleggers verwachte rendement, hoe hoger doorgaans het risico. Het nemen van risico wordt dus beloond. Zo kent een obligatie doorgaans meer risico dan een spaardeposito. En een aandeel is weer risicovoller dan een obligatie.
  2. Hoe langer je belegt des te groter de kans dat het resultaat positief zal zijn. Daarom is het gebruikelijk dat je meer risico neemt naarmate je een langere beleggingshorizonDe periode waarover je belegt. Aan het einde van deze periode moet je je beleggingsdoel behaald hebben. hebt.