VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Je kunt al beginnen met beleggen vanaf enkele tientjes per maand. Wacht daar niet mee. Hoe eerder je begint, hoe meer geld je na verloop van tijd hebt.

Onderstaande grafiek laat zien welk rendement je op lange termijn kunt halen bij een verschillende inleg.

Zo'n 24.000 euro bij maandelijks 50 euro inleg   

Grafiek 20 jaar*

Wie maandelijks 50 euro inlegt, heeft (naar verwachting) twintig jaar later dus al zo’n 24.000 euro. Daarmee kan je gemakkelijk​ doelen behalen als: je kind door zijn studie helpen, of die wereldreis gaan maken.

 

Ruim 30.000 euro extra bij 10 jaar langer beleggen      

Grafiek 30 jaar*

Wie dezelfde 50 euro maandelijks inlegde, heeft 30 jaar later zo’n 56.000 euro. Dat is 32.000 euro meer door tien jaar langer te beleggen. 

 

Begin dus tijdig
Het rente-op-rente-effect Rendement wordt opgeteld bij het totale vermogen, en vervolgens wordt weer rendement ontvangen over dit totale vermogen en het vorige rendement. Enzovoort. Zodoende ontstaat een sneeuwbaleffect waarbij het vermogen steeds sneller groeit.

Albert Einstein noemde het rente-op-rente effect niet voor niets het achtste wereldwonder. Wie het begrijpt, ontvangt het; wie het niet begrijpt, betaalt het (bij lenen van geld).
 zorgt ervoor dat je vermogen steeds sneller groeit. Hoe eerder je begint, hoe langer je geld kan renderen en hoe meer je opbouwt. 


Daarnaast kun je je bij een langere beleggingshorizon meer risico permitteren. Dat betekent bijvoorbeeld dat een groter deel van je geld belegd wordt in – meer risicovolle, maar ook beter renderende – aandelen.   

Maak daarbij wel een juiste inschatting van het verwachte rendement op je beleggingen (zie pagina 26), zodat je aan het einde van de rit niet bedrogen uitkomt. 

 

Nu beginnen met beleggen
Lees welke stappen je moet nemen om te beginnen met beleggen
 

Nog niet overtuigd? 
Doorloop het geldplan 'Sparen, aflossen of beleggen' voor een check op je persoonlijke situatie.  

 

* Er is niet gecorrigeerd voor vermogensrendementsheffing; deze kosten gaan in mindering vanaf 25.000 euro vermogen (VRH per 2021). De kosten van beleggen zijn niet meegenomen in de berekeningen. Twintig jaar grafiek: beleggen is gebaseerd op een offensief risicoprofiel voor de eerste tien jaar (à 7,1% rendement); daarna vijf jaar neutraal (à 6,25% rendement) en de laatste vijf jaar defensief (à 5,4% rendement). 30 jaar grafiek: voor de eerste tien jaar is gerekend met een zeer offensief profiel (à 7,7%). Voor de laatste twintig jaar zijn dezelfde tarieven gehanteerd als voor de twintig jaar grafiek. Rendementspercentages in beide grafieken zijn gebaseerd op een voorbeeldverdeling bestaande uit aandelen en obligaties. Als uitgangspunt zijn de verwachte rendementen op aandelen en obligaties genomen zoals de AFM die hanteert. Het gaat hier uitdrukkelijk om gemiddelde rendementen uit het verleden. In de praktijk verschillen die van jaar tot jaar en is ook sprake van negatieve rendementen.