VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Optiebeleggers hebben middelen tot hun beschikking voor het nemen van hun beslissingen. Daarmee kunnen ze proberen betere rendementen te behalen. Hier is een overzicht van enkele belangrijke hulpmiddelen en wijsheden. Klik op de links en lees meer in magazine Effect.

Hulpmiddelen voor optiebeleggers
1. Black & Scholes’ formule
Deze formule voor zeer gevorderden is al jaren het belangrijkste hulpmiddel voor waardebepaling van opties. Hij is vooral goed toepasbaar op kortlopende opties. We beschrijven hoe de formule in elkaar zit.


  

2. Volatiliteit inschatten
De (verwachte) beweeglijkheid van onderliggende waardes beïnvloedt de prijs van opties. Maar waar moet je nu naar kijken om een goede inschatting van deze ‘volatiliteit’ te maken? Houd er rekening mee dat het effect van volatiliteit de belegger soms voor verrassingen zet.

Volatiliteit van opties inschatten3. Lang kopen, kort schrijven 
Een lagere optiepremie per maand is de gedachte achter de beurswijsheid ‘lang kopen, kort schrijven’. Je betaalt namelijk relatief weinig voor het kopen van langlopende opties, en ontvangt relatief veel bij het verkopen van kortlopende opties.

In magazine Effect leggen we de strategie uit en waarom topbelegger Warren Buffet deze in het verleden aan zijn laars lapte.