VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Artikeloverzicht

Update internationale procedures van de VEB tegen BP en Volkswagen

15-04-2019

De Advocaat-Generaal heeft de Hoge Raad geadviseerd in de zaak van de VEB tegen BP om vragen te stellen aan het Europees Hof van Justitie over de bevoegdheid van de Nederlandse rechter. Dit advies is ook van belang voor de procedure van de VEB tegen Volkswagen.

Lees verder

Column: Geen geld aan de zijlijn

12-04-2019

Ajax heeft goed geboerd op de transfermarkt. In de laatste vier jaar harkte de club bijna 260 miljoen euro binnen, met Frenkie de Jong als absolute hoofdprijs. In diezelfde periode kocht Ajax voor amper 100 miljoen aan spelers in.

Lees verder

Schikken alleen voor VEB-leden: mag dat?

11-04-2019

De VEB sluit geregeld schikkingen alleen voor haar leden. Mag dat wel? Een niet-lid besloot recent te gaan procederen. Zonder succes. Een waarschuwing voor beleggers: het VEB-lidmaatschap loont echt. Een verslag van een kleine procedure met mogelijk grote precedentwerking.

Lees verder

Imtech-beleggers krijgen tweede compensatiebetaling

10-04-2019

De stichting Schikkingsfonds Imtech heeft in de afgelopen maand de tweede ronde compensatiebetalingen verricht. De stichting was uitvoerder van de in 2014 gesloten schikking tussen de VEB, Royal Imtech N.V. en haar accountant KPMG. Gedupeerde beleggers die al langere tijd VEB-lid zijn, kregen in twee stappen 2,38 euro per aandeel vergoed, en er volgt nog een slotbetaling. Een gesprek met Paul Coenen en Hans den Breems, de bestuurders van de stichting, over de voortgang van deze VEB-actie.

Lees verder

De economische tolbrug van Moody's

09-04-2019

Moody’s Corporation is een echt Buffett-aandeel, stelt Hendrik Oude Nijhuis. Het bedrijf is weinig kapitaalintensief en klanten kunnen een flink economisch voordeel hebben van een beoordeling door Moody’s. De sterke marktpositie zorgt ervoor dat Moody’s nog vele jaren uiterst winstgevend kan zijn.

Lees verder

Matig kwartaalcijferseizoen verwacht, in Europa wel enige meewind van de zwakkere euro

08-04-2019

Het is april en dat betekent dat beleggers zich mogen gaan opmaken voor de eerste kwartaalcijfers. Wat mogen zij verwachten van de eerste drie maanden van 2019?

Lees verder

VEB wil opheldering van SBM Offshore

08-04-2019

De boete die toezichthouder AFM wil opleggen aan SBM Offshore komt voor beleggers als een grote verrassing. Waarom heeft de onderneming aandeelhouders niet eerder op de hoogte gebracht van het lopende onderzoek en wat zijn de gevolgen voor commissaris Hepkema die als bestuurder destijds nauw betrokken was bij berichtgeving aan beleggers?

Lees verder

De Duits-Aziatische ‘krimi’ rond betaalbedrijf Wirecard

08-04-2019

Voor het Duitse betaalbedrijf Wirecard, dat op dezelfde markt actief is als het Nederlandse Adyen, is het jaar slecht begonnen. Op de beurs gaat het kersverse DAX-fonds door een achtbaanrit met zware koersafstraffingen en tijdelijk opvliegerig herstel. Het bedrijf wordt verweten de ogen gesloten te hebben voor misstanden in Azië.

Lees verder

VEB wil garanties van Wessanen over eerlijk verloop overnameproces

05-04-2019

In de overnameperikelen rond voedingsbedrijf Wessanen zijn de belangen van verschillende groepen aandeelhouders uit elkaar gespeeld. De VEB roept de raad van commissarissen op tot een eerlijk proces. Dat betekent onder andere dat één commissaris buiten de onderhandelingen moet blijven.

Lees verder

Column: Zonde

05-04-2019

De meeste mensen zijn goed van aard. Ook beleggers. Mooie rendementen zijn prima, maar niet tegen iedere prijs. Een goed geweten mag best wat kosten.

Lees verder

Tweede compensatiebetaling uit het Imtech-schikkingsfonds

04-04-2019

Kwalificerende Imtech-aandeelhouders kunnen binnenkort een tweede compensatie uit het Imtech-schikkingsfonds tegemoetzien. Daarnaast volgt er nog een slotbetaling.

Lees verder

Sentiment over Chinese economie in 2019 wellicht te somber

04-04-2019

Net zoals we bij de temperatuur buiten over de werkelijke en gevoelstemperatuur praten, voelt de economische werkelijkheid soms guurder aan dan die is. Dat is anno 2019 in China ook het geval, vermoed ik.

Lees verder

‘Randstad is meer een waardeaandeel dan een groeiaandeel’

03-04-2019

Apple, Google, Amazon. De grote namen uit de technologiesector gaan regelmatig over tafel als Jacques van den Broek het over de toekomst van Randstad heeft. Niet omdat hij vreest dat een van hen de uitzendmarkt op zijn kop gaat zetten, maar omdat hij de uitzender ermee vergelijkt.

Lees verder

Golf beursgangen in de VS, stilte in Europa

03-04-2019

De beursgang van Lyft en het koersherstel lijkt de sluizen open te zetten voor een reeks nieuw beursintroducties op Wall Street. In Europa zijn de koersen ook hersteld, maar gaat het minder hard.

Lees verder

VEB/European Investors en Steinhoff verlengen standstill

02-04-2019

Beleggersvereniging VEB/European Investors en winkelgigant Steinhoff International Holdings N.V. (“Steinhoff”) zijn overeengekomen de schorsing van de in Nederland tussen hen lopende collectieve actie te verlengen met een aanvullende zes weken tot 15 mei 2019. Na de schorsing staat het de VEB/European Investors en Steinhoff vrij om de juridische procedure voort te zetten, dan wel om via onderhandelingen een schikking te bereiken voor gedupeerde aandeelhouders.

Lees verder

Moody’s is een echt Buffett-aandeel

02-04-2019

Moody’s Corporation is een aandeel dat ook in de smaak valt bij superbelegger Warren Buffett, schrijft Hendrik Oude Nijhuis in Effect 4. Het bedrijf is weinig kapitaalintensief en klanten kunnen een flink economisch voordeel hebben van een beoordeling door Moody’s. De sterke marktpositie zorgt ervoor dat Moody’s nog vele jaren uiterst winstgevend kan zijn.

Lees verder

Hogere volumes worden meesterproef voor AB InBEV

02-04-2019

AB InBev, met afstand de grootste en efficiëntste bierbrouwer ter wereld, weet al jaren de volumes niet te verhogen. Als de Belgische grootmacht die trend kan keren, is het kassa voor beleggers.

Lees verder

Recordhoogte Dividenduitkeringen. Maar het is steeds vaker de vraag hoe houdbaar het dividend is

01-04-2019

De komende maanden zullen ondernemingen op de Nederlandse beurs een recordbedrag aan winst uitkeren aan beleggers. Het gemiddelde dividendrendement op het Damrak is de laatste jaren flink opgelopen. Tijd voor beleggers om kritisch te kijken naar de houdbaarheid van deze uitkeringen.

Lees verder

Beleggers hekelen slinkse salarisverhoging voor topman Kendrion

01-04-2019

Kendrion lijkt zich weinig aan te trekken van de spelregels voor goed ondernemingsbestuur. Een jaar geleden keurden aandeelhouders een nieuw beloningsbeleid bij Kendrion goed, maar nu al wordt gemorreld aan de gemaakte afspraken. Topman Van Beurden krijgt zicht op een hogere beloning, zo verduidelijkte een opmerkelijke nagekomen mededeling in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering.

Lees verder

Galapagos meldt doorbraak met reumamedicijn

29-03-2019

Biotechnologiebedrijf Galapagos uit Mechelen kan goedkeuring aan gaan vragen voor zijn reumamedicijn filgotnib. Twee grote onderzoeken naar het middel zijn positief verlopen. Het aandeel wint vrijdagochtend 15 procent en nadert de 100 euro.

Lees verder

Column: Communicatie

29-03-2019

De nieuwste witwasaffaire, deze keer in Italië, voedt de vrees bij beleggers dat ING tekortschiet in het voorkomen van dit soort frauduleuze handelingen. Dat is zorgelijk en slecht voor de koers van het aandeel.

Lees verder

Effect 4: Meer dividend dan ooit, maar hoe houdbaar is het?

28-03-2019

Effect 4, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer vol verhalen en analyses die voor de belegger relevant zijn. Zoals een onderzoek naar de ontwikkeling van de dividenduitkeringen door bedrijven op het Damrak in het voorbije decennium.

Lees verder

Aandeleninkoop in Amsterdam kleiner fenomeen dan op Wall Street

27-03-2019

Terecht of onterecht, in de Verenigde Staten ligt aandeleninkoop door beursgenoteerde bedrijven onder vuur. Aan de Nederlandse beurs is het fenomeen minder groot dan in de VS.

Lees verder

‘Randstad wil een soort Amazon voor kandidaten creëren’

26-03-2019

Apple, Google, Amazon. De grote namen uit de technologiesector gaan regelmatig over tafel als Jacques van den Broek het in het interview voor Effect 4, die deze week verschijnt, over de toekomst van Randstad heeft. Niet omdat hij vreest dat een van hen de uitzendmarkt op zijn kop gaat zetten, maar omdat hij de uitzender ermee vergelijkt.

Lees verder

Corbion koopt Braziliaans ingrediëntenbedrijf

25-03-2019

Het Amsterdamse Midkap-bedrijf Corbion koopt voor 45 miljoen dollar het Braziliaanse Granotec do Brazil, een gespecialiseerde leverancier van voedingsingrediënten voor de Braziliaanse bakkerijsector. Beleggers reageren positief op de aankoop.

Lees verder