VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Artikeloverzicht

Column: eruit!

27-01-2023

Allemaal hebben we minstens één ding gemeen. We hebben ooit onderwijs genoten. En ook u bent daarbij vast weleens de klas uitgestuurd. Na een waarschuwing volgt de confrontatie met gemarkeerde grenzen. Dat hoort bij ‘opvoeding’ en ‘leerproces’. Dit zal u tegenwoordig niet snel meer overkomen. Of toch?

Lees verder

Duitsland bereidt zich voor op een recessie

27-01-2023

Europa en de Verenigde Staten komen dit jaar in een recessie, verwachten niet alle, maar wel de meeste economen. Vooral Duitsland staat er met zijn energieafhankelijke industrie wankel voor.

Lees verder

Column: 2023 is (on)voorspelbaar

20-01-2023

U verwacht de zoveelste prognose voor 2023? Niet van mij.

Lees verder

Visa: ijzersterk betalingsplatform zonder krediet-kopzorgen

20-01-2023

Visa houdt zich bezig met het verwerken van niet-contante betalingen. Maar het bedrijf is geen bank en verstrekt zelf evenmin betaalkaarten. Van kredietrisico op gebruikers van het netwerk is daarom geen sprake. De waardering is niet bijzonder laag, maar bedenk dat het bedrijf een dijk van een marktpositie heeft en nog kan groeien.

Lees verder

Beleggers Fastned nemen bij huidige waardering voorschot op jarenlange groei

17-01-2023

Fastned timmert hard aan het netwerk van laadstations en de kwartaalupdate laat zien dat klanten die ook steeds beter weten te vinden. De grootste sceptici, die dachten dat Fastned nu al failliet zou zijn, hebben ongelijk gekregen. Maar dat beleggers tegen de huidige koersen een goed rendement kunnen behalen voor het risico dat zij lopen, is minder helder.

Lees verder

Aandeelhoudersvergadering: graag altijd de mogelijkheid om fysiek bij te wonen!

16-01-2023

Een voorzet voor een nieuwe wet zou weleens het einde kunnen betekenen van de ‘fysieke’ aandeelhoudersvergadering (ava). Dat is niet in het belang van aandeelhouders. Beleggers kunnen tot 6 februari online hun mening geven over de nieuwe Wet digitale algemene vergadering privaatrechtelijke rechtspersonen.

Lees verder

Column: nog steeds dreigen beleggers hun cryptobezit kwijt te raken

13-01-2023

Het jaar is nog maar een paar dagen onderweg of de eerste nieuwe initiatieven in de wereld van crypto zien het levenslicht. Zoals dat van een paar jongens die eerder een online broker optuigden om goedkoop te kunnen beleggen. Nu gaan ze handel in bitcoin en ander crypto-moois faciliteren. En veiligheid staat voorop, zo benadrukken de oprichters.

Lees verder

Crypto-aandelen gaan door het putje

13-01-2023

Sinds de piek in november 2021 is de bitcoin al 70 procent van zijn waarde verloren. Na verschillende schandalen, met als ultieme dieptepunt de implosie bij FTX, lijken veel beleggers het vertrouwen te zijn verloren. De verliezen van beursgenoteerde bedrijven die gouden bergen beloofden met dienstverlening omtrent crypto zijn nog vele malen groter.

Lees verder

Spreiden: Risico mijden door spreiden

13-01-2023

Beleggen brengt risico met zich mee. Een belegger kan zich daar het beste op instellen, en zorgen dat zijn portefeuille goed gespreid is. Onzekerheid over de toekomst hoort erbij, en bestaat een goed gespreide portefeuille?

Lees verder

Cryptocowboys aan de leiband

13-01-2023

De cryptomarkt staat te trillen op zijn grondvesten. Koersen zijn geïmplodeerd en de eerste grote cryptodienstverleners zijn failliet of staan op het punt van omvallen. Europese regulering zou de cowboypraktijken aan banden moeten gaan leggen. Maar zal die regelgeving effectief zijn?

Lees verder

De tien valkuilen bij beleggen in vastgoed buiten de beurs

13-01-2023

Het klimaat voor beleggingen in vastgoed kantelt door de oplopende rente en een dreigende recessie. Dat geldt ook – of misschien wel juist – voor de niet-beursgenoteerde proposities. Welke tien valkuilen moet een belegger zien te vermijden?

Lees verder

Oprichters Azerion dekken zich met optieconstructie in tegen verdere koersdalingen

11-01-2023

De oprichters van gaming- en advertentiebedrijf Azerion lijken na een koershalvering in de laatste twaalf maanden nog meer donkere wolken te zien. Ze dekken zich in tegen een verdere koersdaling van het aandeel via een vreemde en slecht uitgelegde optieconstructie. De glijvlucht van het aandeel sinds de aankondiging verraadt dat beleggers het vertrouwen kwijt zijn.

Lees verder

Staatsobligaties bieden een steeds aantrekkelijker alternatief voor extreem lage spaarrente

09-01-2023

Alle rentes vliegen omhoog, maar de rentes die banken geven op spaargeld blijven hardnekkig hangen rond het nulpunt. Er gloort echter een aantrekkelijk alternatief voor de spaarrekening: direct beleggen in staatobligaties. Hoe te profiteren?

Lees verder

In één blik: de winnaars en verliezers op de Amerikaanse beurzen

06-01-2023

Beleggen kan best hard werken zijn: cijfers vorsen, analistenrapporten en outlooks doorworstelen. Gelukkig zijn er ook infographics die in één klap een beeld geven van een sector of markt. De beste en slechtste Amerikaanse beursprestaties op een rij.

Lees verder

Beleggers Basic-Fit nemen al een voorschot op verdere groei van volwassen clubs

06-01-2023

Ondanks alle strubbelingen rondom corona wordt Basic-Fit door beleggers gewaardeerd als groeiaandeel. Hoeveel succesvolle clubopeningen moeten er de komende jaren nog plaatsvinden om de beurswaardering van vandaag te kunnen rechtvaardigen?

Lees verder

Ondernemingskamer oordeelt: geen wanbeleid bij SNS. Wat nu?

06-01-2023

Op 1 februari 2023 is het tien jaar geleden dat de Nederlandse Staat de SNS-aandeelhouders plus een groot deel van de obligatiehouders en bepaalde andere verstrekkers van achtergestelde leningen onteigende. Sindsdien zijn procedures gevoerd over de waardebepaling en de gang van zaken bij SNS voorafgaand aan de nationalisatie. Tijd om voorzichtig de tussenbalans op te maken.

Lees verder

Als ASMI zijn voorsprong behoudt kunnen beleggers rekenen op stevig rendement

04-01-2023

Het is na jaren van stijgende aandelenkoersen een slagveld in de chipsector. Ook ASMI werd naar beneden gezogen, met een koersverlies van meer dan 35 procent vanaf het hoogtepunt. Wat is het perspectief voor een belegger die het hoofd koel houdt?

Lees verder

Particuliere beleggers versloegen AEX-index in 2022 dankzij forse belegging in Shell

04-01-2023

Nederlandse particuliere beleggers versloegen de AEX vorig jaar, zo is op te maken uit data van De Nederlandsche Bank. Dat resultaat is vooral te danken aan het feit dat zij massaal Shell in de portefeuille hebben, een aandeel dat het in 2022 uitstekend deed. Een diepere duik in de data laat zien dat vooral volatiele aandelen populair zijn.

Lees verder

Stellingname VEB: brallende beleggers en het rendement van Aalberts

03-01-2023

Triodos voor de rechter, de schuldenberg bij AkzoNobel en wegduikende bestuurders bij een online aandeelhoudersvergadering. De ontwikkelingen rond beurs en beleggen gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van VEB-uitspraken en stellingnames in de afgelopen maand.

Lees verder

Vragen aan de Beleggersservice

30-12-2022

Leden van de VEB kunnen kosteloos contact opnemen met het team van ervaren professionals van de VEB. Vragen gaan onder meer over VEB-acties, ontwikkelingen op de beurs, beleggingsproducten en financieel dienstverleners. Iedere maand selecteert de Beleggersservice enkele veelgestelde vragen om in deze rubriek te beantwoorden.

Lees verder

Beleggingsjaar 2022 in zes thema’s

30-12-2022

Hoge inflatie, stijgende rente, minderheidsaandeelhouders in de knel en beleggers die hun vermogen zien krimpen door falend beleid van bedrijven. Het was een spannend en voor velen mager of soms zelfs ronduit slecht jaar op de beurs. Wat waren in 2022 de opvallende zaken en welke lessen kunnen beleggers daaruit trekken?

Lees verder

‘Glasvezel stuur je op een veel efficiëntere manier aan dan koper’

30-12-2022

Directievoorzitter Joost Farwerck zit sinds 2012 in de raad van bestuur van KPN en kreeg in 2019 de eindverantwoordelijkheid over de onderneming. Hij legt uit hoe de glasvezelstrategie in elkaar zit en vertelt waarom het KPN eerder niet lukte om te versimpelen.

Lees verder

Update VEB-acties

30-12-2022

Jaar in jaar uitvoert de VEB-actie om beleggen transparanter en eerlijker te maken en om misstanden recht te zetten. De afgelopen jaren compenseerde de VEB ruim 300.000 beleggers voor meer dan 2 miljard euro.

Lees verder

Aandeelhouders steeds kritischer op bestuurders met tijdrovende bijbanen

29-12-2022

Leidinggeven aan een beursgenoteerd bedrijf is niet iets dat je er even bij doet. Toch ziet een aantal bestuurders ruimte om naast een intensieve hoofdfunctie nog één of meerdere toezichthoudende rollen op zich te nemen. Aandeelhouders kunnen daar steeds minder begrip voor opbrengen.

Lees verder

DeGiro zet posities van beleggers ongevraagd over naar Tradegate: wat betekent dit?

29-12-2022

Vorige week kwam DeGiro met een bericht aan de beleggers die posities hebben op de Börse Frankfurt. Na 20 februari 2023 worden de aandelen van die beurs overgezet naar een notering op Tradegate. Vanaf 20 december kunnen aandelen die ook een Tradegate-notering hebben al niet meer worden gekocht via Börse Frankfurt. Wat betekent dit voor beleggers? Vier vragen en antwoorden.

Lees verder

Dit zijn de vier meest kansrijke AEX-aandelen voor 2023

29-12-2022

Analisten verwachten dat de aandelen Shell, DSM, Prosus en ASML in 2023 een stevige koerssprong zullen maken. De experts houden rekening met koersstijgingen die in de tientallen procenten lopen.

Lees verder

Rem op groei in 2023 moet renteverhoging niet in de weg staan

28-12-2022

Jerome Powell en zijn collega’s in het rentecomité van de Fed leken in december wanhopig op zoek om een overtuigende indruk te maken. De Amerikaanse centrale bank besloot de rente verder op te krikken met 50 basispunten, naar de bandbreedte 4,25 tot 4,5 procent. De markt geloof er echter niet in dat de Fed zo hard blijft optreden.

Lees verder

Drie groeipilaren moeten yogamerk Lululemon opnieuw doen verdubbelen

28-12-2022

Lululemon was een inspiratiebron voor gevestigde sportmerken als Nike en Adidas om zich op de yogamarkt te storten. Nu wil het Canadese bedrijf juist deze iconische merken achterna als verkoper van een veel breder assortiment sportkleding. Wat is de kans van slagen en zijn de aandelen een aantrekkelijke belegging?

Lees verder

Totaalpakketten: belegger die gemak wil, moet goed op de kosten letten

28-12-2022

Eenvoudig en relatief goedkoop een breed gespreide effectenportefeuille, zonder veel omkijken. Dat zijn totaalpakketten. Aanbieders hebben meestal verschillende risicoprofielen om uit te kiezen, ieder met een bepaalde verhouding tussen verschillende vermogensklassen. Onderliggend kan het geld van de belegger direct worden gebruikt voor de aankoop van aandelen of obligaties, of er kan door de aanbieder worden belegd in een verzameling beleggingsfondsen of etf’s.

Lees verder

Zes winnaars en verliezers van 2022 op het Damrak

23-12-2022

2022 zal de geschiedenis in gaan als het jaar waarin traditionele bedrijven het na lange tijd weer eens winnen van nieuwkomers. Beleggers in Shell en KPN boekten dikke winsten, terwijl de groeiaandelen zoals Adyen en Just Eat Takeaway een veer lieten. Het toont maar weer aan dat beleggersles nummer één, spreiden, nog altijd van toepassing is.

Lees verder

Waarom winkelvastgoedfonds Eurocommercial dit jaar beter rendeerde dan Unibail

22-12-2022

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties (ECP) is een van de best-presterende aandelen op het Damrak dit jaar. Niet alleen in verhouding tot de brede markt, ook binnen de eigen sector van winkelvastgoed is het een uitblinker. Daarentegen behoort concurrent Unibail tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. Wat is er aan de hand?

Lees verder

VEB pleit voor nieuwe Commissie die goed ondernemingsbestuur verder moet stimuleren

20-12-2022

Beursondernemingen bedienen zich nog teveel van retoriek en inwisselbare teksten als ze in jaarverslagen opschrijven hoe ze de regels voor goed ondernemingsbestuur invullen. Dat is kort samengevat de conclusie van de vertrekkende Commissie die de naleving van de Nederlandse Corporate Governance Code de afgelopen jaren heeft getoetst. De VEB dringt aan op een nieuwe Commissie die snel de regie pakt en het toekomstig succes van corporate governance in Nederland helpt vormgeven.

Lees verder

Column: een vals en misleidend winstalarm

20-12-2022

Een belangrijke reden voor bedrijven om naar de beurs te gaan, is toegang tot vers kapitaal. Kansen en risico’s van de bedrijfsvoering worden gedeeld tussen eerdere eigenaren en nieuwe aandeelhouders. Met de uitgifte van aandelen komt klinkende munt beschikbaar, waardoor de onderneming versneld kan groeien. Loopt de onderneming tegen financiële grenzen aan, dan weet ze aandeelhouders eenvoudig te vinden via lagere dividenduitkeringen of uitgifte van nieuwe aandelen.

Lees verder

‘Constant belegd blijven is een hedge tegen de hoge inflatie’

19-12-2022

De oorlog in Oekraïne, naweeën van corona en torenhoge inflatie zorgden in 2022 voor flinke schokken op de beurs. Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam, en Gerben Everts, directeur van de VEB, blikken terug op het afgelopen beursjaar en kijken vooruit naar 2023.

Lees verder

Deze tien bedrijven raken mogelijk hun beursnotering kwijt als ze niet snel een accountant vinden

19-12-2022

Het is oppassen geblazen voor beleggers in bedrijven als Alumexx, Value8 en Bever Holding. Tien relatief kleine beursfondsen zitten al lange tijd op het strafbankje en lopen het risico hun beursnotering kwijt te raken als ze niet snel een accountant vinden. Wat moet een belegger weten? Vijf keer vraag en antwoord

Lees verder

Ontslagen president-commissaris B&S: “Vertrek onafhankelijke commissarissen is ernstige verstoring goede governance”

17-12-2022

Jan Arie van Barneveld had de ondankbare taak de aandeelhoudersvergadering te leiden waarin zijn eigen ontslag is afgehamerd. Minderheidsaandeelhouders vonden het gedwongen vertrek van de president-commissaris geen goed idee. Oprichter en grootaandeelhouder Willem Blijdorp krijgt vrij spel.

Lees verder

Leren over beleggen: stop- en limietorders

16-12-2022

Voor beginnende, maar ook voor ervaren beleggers kan het geen kwaad om het hele proces rondom het plaatsen van een order eens goed onder de loep te nemen. Welke verschillende soorten orders zijn er? En wat zijn de mogelijkheden om met geavanceerde ordertypes het rendement te verbeteren of verliezen te beperken?

Lees verder

Beleggers en Fed verschillen van mening over rentepad VS

14-12-2022

Beurzen vonden in de laatste maanden de weg weer omhoog omdat beleggers denken dat de ergste pijn van een hogere rente achter de rug is. Dat zou weleens te optimistisch kunnen zijn omdat de Amerikaanse Centrale Bank stug blijft aangeven dat de rente voorlopig niet omlaag gaat. Hebben beleggers of de Fed gelijk?

Lees verder

Vijf geflopte hoogvliegers in 2022

14-12-2022

Welke vijf beleggingen presteerden beroerd in 2022? En waarom was het rendement onder de maat?

Lees verder

Waarom Warren Buffett koos voor de Taiwanese chipmaker TSMC

13-12-2022

Onlangs meldde zakenkrant Financial Times dat superbelegger Warren Buffett een miljardenbelang in chipmaker TSMC heeft genomen. Wat ziet het orakel van Omaha in het Taiwanese bedrijf?

Lees verder