VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Artikeloverzicht

De toekomst in het jaarverslag

15-02-2019

Ondernemingen beconcurreren elkaar op leven en dood. In Nederland, waar het compromis heilig is, hoor je echter zelden dat ondernemingen moeten winnen.

Lees verder

Audit-commissie en accountant moeten inniger samenwerken

14-02-2019

De samenwerking in de toezichtketen van beursgenoteerde bedrijven (interne accountant, compliance afdeling, auditcommissie, externe accountant en de externe toezichthouder) moet aanzienlijk worden verbeterd.

Lees verder

Indices met een vangnet

13-02-2019

Financiële markten blijven in de ban van onzekerheden, variërend van zorgen over China tot renteangst. Veel beleggingsexperts verwachten ook dit jaar grillige aandelenkoersen. Low volatility-etf's bieden een vangnet.

Lees verder

Opgeknipt ThyssenKrupp belooft beleggers een nieuw tijdperk

12-02-2019

Het Duitse industriële conglomeraat ThyssenKrupp gooit het roer drastisch om met het plan om zichzelf op te splitsen. De nieuwe topman komt agressieve aandeelhouders tegemoet met “de grootste transformatie in de geschiedenis van het bedrijf”. Maar is dat genoeg om na tien jaar misère het tij te keren?

Lees verder

Tijd om te zaaien met Deere & Company

11-02-2019

Deere & Company is ’s werelds grootste producent van land- en tuinbouwmachines (70 procent van de omzet) en ook een grote speler op de markt van machines voor de bouw, wegenaanleg en bosbouw (30 procent van de omzet). Het aandeel biedt kansen, stelt Hendrik Oude Nijhuis.

Lees verder

Beschermingsconstructies

08-02-2019

Discussies over beschermingsconstructies van beursfondsen verlopen vaak fel.

Lees verder

Nieuwe Chinese zorgen voor Arcelor en Nippon Steel

07-02-2019

In het midden van dit decennium was Chinese overcapaciteit een grote last voor staalbedrijven. Na een staalprijsrally in 2017 volgden twee goede jaren, maar begin 2019 is er een nieuw spook uit China: een slappe vraag in de grootste staalmarkt ter wereld.

Lees verder

Debacle bij ING waait niet vanzelf over

07-02-2019

2018 was een jaar om snel te vergeten voor ING. Na een beloningsrel raakte de bank verwikkeld in een witwasschandaal met een recordboete tot gevolg. Dit jaar moet het gebutste imago van de bank en topman Ralph Hamers hersteld worden. Aandeelhouders kunnen daarin een belangrijke rol spelen.

Lees verder

Maak waarde niet weerloos maar toetsbaar

06-02-2019

Wat is het doel van een onderneming? Waarop moeten bestuurders en commissarissen zich richten? Tegenwoordig is in de maatschappij steeds meer het geluid hoorbaar dat de onderneming op verschillende terreinen waarde kan toevoegen. Maar tot hoever? De VEB heeft het afgelopen jaar gepleit voor transparante rapportage zodat duidelijk is wat ten goede komt aan de aandeelhouders.

Lees verder

ING doet betere zaken dan BNP Paribas

06-02-2019

Nadat Deutsche bank, Natixis en Société Générale met tegenvallende berichten kwamen werd reikhalzend naar de cijfers van ING Bank en BNP Paribas uitgekeken.

Lees verder

Alphabet verdient goed, maar geeft ook erg veel uit

05-02-2019

Het Amerikaanse internetbedrijf Alphabet, vooral bekend van Google, heeft zijn omzet in het afgelopen kwartaal opnieuw stevig opgevoerd. De operationele marge staat echter onder druk door de grote investeringen die het concern doet. Het aandeel daalde nabeurs op het kwartaalbericht.

Lees verder

Schuilen in Europa

05-02-2019

Voor beleggers in Europese aandelen is de mogelijk escalerende handelsoorlog tussen twee andere economische grootmachten belangrijk. De wereldeconomie zou eronder kunnen lijden als de Verenigde Staten en China elkaar allerlei handelsbelemmeringen gaan opleggen. Maar misschien is Europa wel de beste plaats om voor dit geweld te schuilen.

Lees verder

Stuckflatie of toch stijgflatie?

04-02-2019

De jaren zeventig hebben ons veel nieuwe dingen gebracht, waaronder ook een nieuw woord in de economie-sectie van de Dikke Van Dale: stagflatie. Dat is een samentrekking van economische stagnatie en hoge en stijgende inflatie. In de jaren zeventig deden die twee fenomenen zich tegelijkertijd voor, iets wat volgens veel economen net zo mogelijk was als dat Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Breiden we dat woordenboek vijf decennia later uit met een nieuw linguïstisch hoogstandje, namelijk stuckflation ofwel stuckflatie?

Lees verder

Timing van de aandelenmarkt zal nooit eenvoudig worden

04-02-2019

Het is voor veel beleggers een eeuwig dilemma: wanneer stap ik in, wanneer moet ik weer verkopen? Het is de vraag of het een belegger ooit perfect zal lukken, zonder dat er sprake is van puur geluk. Twee grote vermogensbeheerders proberen beleggers te helpen.

Lees verder

De zucht naar meer

01-02-2019

De recente geschiedenis staat bol van de pijnlijke en soms regelrecht ongelooflijke verhalen van gedupeerde beleggers. Natuurlijk speelt daarbij vaak ordinaire hebzucht een rol.

Lees verder

Shell presteert solide, aan productmix olie en gas verandert weinig

01-02-2019

Voor Shell is een belangrijke manier om bij te dragen aan CO2-reductie dat het zich richt op gas. Het aandeel gas in de productmix is echter al enkele jaren onveranderd op ongeveer de helft. Het ligt voor de hand dat Shell hiervoor een korte termijndoel gaat formuleren.

Lees verder

KPN kan weer een muur opwerpen

01-02-2019

Dat KPN een overnameprooi is voor het Canadese Brookfield mag voor beleggers in Nederlandse aandelen geen nieuws zijn. KPN figureert al jaren op de lijstjes, samen met andere eeuwige overnamekandidaten als TomTom en ASM International. Het is de vraag of het dit keer wel doorgaat, want KPN is goed beschermd.

Lees verder

AB InBev zet alle andere bierbrouwers in de schaduw

31-01-2019

Bierbrouwers zijn over het algemeen stabiele winstmakers die gestaag groeien. Het zijn aandelen met een ‘defensief karakter’, die op de lange duur vaak voor een prima rendement zorgen, vooral omdat zij in neergaande markten relatief goed blijven liggen. In Nederland zijn beleggers gezegend met de aanwezigheid van Heineken, België heeft AB InBev. Hoe verhouden deze aandelen zich tot elkaar en tot enkele van de belangrijkste internationale concurrenten?

Lees verder

KPN: kostenbesparingen voor flink stuk te danken aan BKR-registratie

31-01-2019

Bij KPN draait veel, zo niet alles, om de kostenbesparingen. Het bedrijf heeft in twee jaar 225 miljoen euro in de kosten gesneden. Dat is voor een deel het resultaat van het eigen besparingsprogramma, maar het bedrijf profiteerde ook van de verplichte BKR-registratie voor telefoonabonnementen met een telefoon.

Lees verder

Total kan de vruchten gaan plukken van tegendraads investeringsbeleid

30-01-2019

Van de drie grote Europese olieconcerns lijkt het Franse Total de beste papieren te hebben om te gedijen in een tijdperk van lagere olieprijzen. Hoe heeft het concern dat voor elkaar gekregen en hoever reiken de kansen van Total? Een analyse.

Lees verder

Gevreesde activisten jagen op vermaard drankenconcern Pernod Ricard

29-01-2019

Als activistische aandeelhouder Elliott bij een bedrijf aanklopt, is dat meestal niet voor een gemoedelijk kopje koffie. Daar kunnen ze bij AkzoNobel over meepraten. Sinds kort richt Elliott zijn aandacht op een van de prominente luxemerken op de Franse beurs, Pernod Ricard. Wat hebben de activisten te zoeken bij een onderneming met een brutomarge van meer dan 60 procent?

Lees verder

Philips presteert beter dan Healthineers

29-01-2019

De kwartaalcijfers die de medische technologiebedrijven Philips en Siemens Healthineers deze week naar buiten brachten verschilden sterk. Philips doet het beter en lijkt ook als aandeel aantrekkelijker.

Lees verder

Geen recessie eurozone: vier indicatoren die Mario Draghi gelijk geven

28-01-2019

Een stroom aan negatieve berichten heeft het gevoel gevoed dat de eurozone een nieuwe recessie induikt. Een enkel cijfer steunt dit beeld, maar de meeste andere indicatoren wijzen toch eerder op een economie die in een iets lagere versnelling doorgroeit.

Lees verder

Beleggers willen meer grip op inschattingen van bestuurders

28-01-2019

Veel cijfers in de jaarrekening zijn kneedbaar, maar echt arbitrair wordt het bij posten waarbij het management zaken moet inschatten omdat er geen harde cijfers beschikbaar zijn. De VEB roept accountants op om beleggers op dit gebied meer comfort te verschaffen.

Lees verder

Vooruitkijken op de Capital Markets Day

28-01-2019

De bijeenkomst in Londen of New York, uitgebreide presentaties van bestuur en divisiemanagers, nieuwe doelstellingen die op de beurs leiden tot een koersreactie. Beursgenoteerde bedrijven trekken veel uit de kast om hun ‘capital markets day’, de dag voor investeerders, tot een succes te maken. Ze bedienen daarmee investeerders, analisten, het eigen personeel. Alleen de particuliere belegger die ook graag met het management wil sparren over de strategie, heeft een klein beetje het nakijken.

Lees verder