VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Artikeloverzicht

Etf’s in de praktijk: van Nederland naar de rest van de wereld

01-12-2023

In Effect 11 stonden etf’s centraal die de Nederlandse AEX-index volgen. Daarin bleek dividendbelasting een doorslaggevende factor. Maar beleggers kunnen zeker ook verder kijken dan eigen land. Wie de blik uitbreidt naar Europa of zelfs de rest van de wereld, heeft een ruime keuze. Waar kunnen de verschillen worden gemaakt?

Lees verder

Recessie in de VS in 2024 waarschijnlijk

01-12-2023

“De bekendste recessie die voorspeld was, maar nooit kwam.” Zo wordt de door velen verwachte recessie in 2023 gekscherend omschreven. Sterker nog, de Amerikaanse economie – want daar hebben we het in feite over, de eurozone kwakkelt al een tijdje – draaide dit jaar prima.

Lees verder

Veranderingen in de box 3-belastingheffing in 2024

01-12-2023

Het belastingtarief, het vrijgestelde vermogen en het rekenrendement zijn allemaal van belang om zelf de verschuldigde belasting in box 3 te berekenen. Vier praktische vragen beantwoord over de box 3-heffing voor 2024.

Lees verder

Estée Lauder: aantrekkelijk na de koersval

01-12-2023

De koers van cosmeticafabrikant Estée Lauder is sinds de piek eind 2021 weer terug bij af. Dat neemt niet weg dat het bedrijf bijzonder winstgevend is. Het aandeel heeft dus zeker potentie, vooral als Estée Lauder erin slaagt de omzet in de travel-retail weer op het oude niveau te krijgen.

Lees verder

Column: moedeloos over gebrek aan moed Shell

01-12-2023

Keuzes maken vereist moed. Gevestigde olie- en gasbedrijven als Shell moeten kiezen tussen korte- en langetermijn-winstgevendheid. Om preciezer te zijn, tussen een sterfhuisconstructie met hoge winsten en continuïteit met onzekere verdienmodellen.

Lees verder

Column: een cultuur van ‘zweten, weten, vergeten’

01-12-2023

Al honderd jaar zijn we als VEB dol op accountants. We steunen op gecontroleerde cijfers en zonder controleverklaring wordt er niet belegd. Accountants hebben een eervol, interessant en uniek beroep. Voor ambitieuze mensen vormt de accountancy vaak de opstap naar een glansrijke financiële carrière.

Lees verder

Vele tinten groen bij etf’s die beleggen in duurzame energie

25-11-2023

Zonne- en windenergie voorzien in een steeds groter deel van de elektriciteitsbehoefte. Toch weten bedrijven daar ogenschijnlijk nog niet van te profiteren en staan de koersen van clean energy-fondsen onder druk. Daarnaast is het speelveld minder overzichtelijk dan bij de collega’s uit de fossiele industrie, waarbij enkele oliereuzen de markt domineren. Dat vraagt om een analyse van enkele clean energy-etf’s.

Lees verder

Rational: keukenapparatuurbedrijf met klantfocus

25-11-2023

Rational AG, gevestigd in Duitsland, is een opvallende ster in de wereld van professionele keukenapparatuur. Het bedrijf is een motor achter culinaire innovatie in restaurants en andere gelegenheden waar eten wordt bereid. Met een toonaangevende positie in de branche, een sterke focus op technologische vooruitgang, duurzaamheid en aanzienlijke groeimogelijkheden, kan het ook smakelijk zijn voor beleggers.

Lees verder

SBM Offshore veel te rooskleurig over waarde van eigen aandeel

24-11-2023

“SBM Offshore is zwaar ondergewaardeerd”. Als we het management moeten geloven, is het bedrijf twee keer zoveel waard als de beurskoers. De realiteit is echter dat het wel meevalt met die onderwaardering, die er vooral mee te maken heeft dat SBM Offshore toekomstige kasstromen uit lease-projecten terugrekent met een veel te lage discontovoet.

Lees verder

Nieuwe Azerion-commissarissen willen dichter op bestuur kruipen

20-11-2023

Het toezicht op Azerion gaat een nieuwe fase in. Twee ervaren commissarissen zijn opgestapt en hun opvolgers willen een korter lijntje met het bestuur. Waarom de rvc nu opeens opgeschud moest worden en hoe de nieuwkomers hun rol willen gaan invullen, blijft voor beleggers ook na een speciale aandeelhoudersvergadering gissen.

Lees verder

Nieuwe president-commissaris Van Praag: “De rust moet terugkeren”

20-11-2023

Bij Ajax is de euforie omgeslagen in chaos. Dat weerhield de net aangetreden president-commissaris Michael van Praag er niet van kritische aandeelhouders kort te houden. Hij wilde tijdens de aandeelhoudersvergadering vooral een optimistisch en positief-kritisch geluid laten horen. “Ajax moet weer het Real Madrid van Nederland worden”.

Lees verder

Verzekeren is risky business in de Verenigde Staten

17-11-2023

Nadat schadeverzekeraars in 2020 nog hun beste jaar ooit hadden, zitten bedrijven als Allstate, AIG en Travelers sinds vorig jaar in zwaar weer. De normaal zo defensieve en stabiele aandelen hebben te maken met veel onzekerheid, als gevolg van de hoge inflatie, klimaatverandering en taaie regelgeving.

Lees verder

Beursexit Beter Bed bezorgt aandeelhouders wrange nasmaak

17-11-2023

Beter Bed kwam al drie jaar geleden tot de conclusie dat het in een private omgeving beter uit de voeten zou kunnen dan als beursgenoteerd bedrijf. Uiteindelijk lieten bestuur en commissarissen zich verleiden tot een overname door durfinvesteerder Torqx. In een deze week gehouden aandeelhoudersvergadering kwam die keuze de bedrijfsleiding op de nodige vragen van beleggers te staan over het doorlopen biedingsproces en de uiteindelijke overnameprijs.

Lees verder

Inkoop-operatie met obligaties levert PostNL weinig op

15-11-2023

Begin november gaf PostNL bij de derdekwartaalcijfers aan “de financiële positie te willen optimaliseren”. Daarvoor wilde het obligaties vroegtijdig terugkopen. Maar deze week bleek dat er onder obligatiebeleggers nauwelijks animo was voor het inkoopbod van PostNL. Gevolg is dat de inkoop-operatie het bedrijf nauwelijks iets opleverde.

Lees verder

Emerging markets-etf’s: een koopgids

13-11-2023

Via etf’s kan een belegger met één transactie een gespreide belegging in emerging markets toevoegen aan de portefeuille. Het gaat om een diffuse groep, maar wel een met potentieel. In 2030 zullen de verschillende markten volgens zakenbank Goldman Sachs 35 procent van de totale wereldwijde aandelenmarkt vormen, en zelfs 47 procent in 2050. Een blik op vijf etf’s die opkomende markten volgen.

Lees verder

Alfen groeit weer, maar winstgevendheid blijft voorlopig op lager niveau

13-11-2023

Alfen is in de volksmond nog altijd een laadpalenbedrijf. Maar de groei is nu te vinden bij de opslag- en slimme energiesystemen. Het concern lijkt na degelijke derdekwartaalcijfers weer terug op het oude groeipad, maar de verschuiving in de omzetmix betekent dat in het verleden behaalde winstmarges ver uit het zicht blijven.

Lees verder

Hogere belastingaanslag zet rem op groei vrije kasstroom KPN

10-11-2023

Tijdens de recente beleggersdag deelde KPN cadeautjes uit, al moeten beleggers nog even geduld hebben met uitpakken. De vrije kasstroom gaat de komende jaren groeien, maar krijgt pas in 2027 een echte impuls als de grote investeringen in het glasvezelnet achter de rug zijn. Tot die tijd zet vooral een fors hogere belastingaanslag een rem op de groei van de kasstroom.

Lees verder

Roemeense overname Ahold Delhaize gaat pas in 2030 fatsoenlijk renderen

09-11-2023

Meer omzetgroei, een hogere marge dan in andere Europese landen en een stijging van de winst per aandeel. Die drie beloftes deed Ahold Delhaize vorige week toen het een grote overname in Roemenië wereldkundig maakte. Maar zelfs als het supermarktconcern deze doelen behaalt, kan het nog jaren duren voordat de aandeelhouders wijzer worden van deze transactie. Het bedrijf betaalt een stevige overnamepremie voor de Roemeense prooi.

Lees verder

Bestuur betalingsverwerker Adyen door de knieën voor beleggers

09-11-2023

Heeft Adyen het vertrouwen van beleggers teruggewonnen? De betalingsverwerker staat bekend om een aan arrogantie grenzend zelfvertrouwen. Het bestuur van Adyen herhaalde bij de halfjaarcijfers in augustus nog eens de eerder afgegeven ambitieuze doelstellingen, terwijl de markt daar allang geen vertrouwen meer in had. Maar woensdagavond 8 november stelde Adyen op de strategiedag de financiële doelen alsnog neerwaarts bij en werd het beloond met een meer dan forse koersstijging.

Lees verder

GeoJunxion met rug tegen de muur bij overname door grootaandeelhouders

07-11-2023

Kaartenmaker GeoJunxion staat op het punt zichzelf te verkopen. Het bedrijf dat de kelder van de beurs nooit is ontstegen, laat zich overnemen door twee grootaandeelhouders. Het is niet zomaar een overname want beide grootaandeelhouders hebben GeoJunxion eerder ook geld geleend. Uit alles blijkt dat het bestuur met de rug tegen muur moest onderhandelen. Een analyse in vijf vragen.

Lees verder

Shell kan Amerikaanse rivalen niet meer bijbenen na mega-overnames

03-11-2023

Als Shell-topman Wael Sawan beleggers één ding duidelijk wil maken, is het wel dat winst belangrijker is dan groei. Maar na twee mega-overnames in de VS door Exxon en Chevron zal het gat in olie- en gasproductie tussen Shell en deze Amerikaanse majors alsmaar groter worden. Dat het aandeel Shell lager gewaardeerd wordt, valt in dat licht goed te begrijpen. De kasstroom zal immers minder stijgen.

Lees verder

It’s the term premium, stupid!

03-11-2023

De rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties is door de grens van 5 procent gebroken, een niveau dat we voor het laatst zagen vóór de financiële crisis van 2008. Sommigen verwachten dat de rente zal doorstoten naar 6 procent of zelfs hoger. De Duitse evenknie is geklommen tot aan bijna 3 procent. En dat was voor het laatst zo hoog in 2011. Wat verklaart deze stijgingen?

Lees verder

Speculeren op overnames in de vastgoedsector is een hachelijke zaak

03-11-2023

Bij de meeste bedrijven duurt het na stevige koersdalingen niet lang voor de eerste overnamegeruchten de kop opsteken. Maar bij beursgenoteerde vastgoedfondsen - die zelden tegen hogere kortingen handelden dan vandaag - blijven dit soort speculaties uit. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met kleine lettertjes in de bankafspraken die nadelig kunnen uitpakken voor potentiële kopers. Drie boobytraps.

Lees verder

Aandeelhouders voetbalclubs staan buitenspel

03-11-2023

Voetbalclubs en de beurs: het blijkt een lastige combinatie. Sportieve en financiële succesjaren gaan snel over in een vaak langdurige periode van teleurstellende prestaties. In de opportunistische wereld van het voetbal geven bestuurders van clubs liever geld uit aan miljoenentransfers dan dat zij de financiële gezondheid van het voetbalbedrijf op lange termijn bewaken.

Lees verder

“Het is lastig, maar ook in deze markt kun je waarde creëren”

03-11-2023

Het zijn zware tijden voor vastgoedontwikkelaars en kantorenbeleggers. Ook NSI moest zijn strategie onder de loep nemen. Ceo Bernd Stahli blikt terug op de strategic review en schetst hoe hij de komende jaren ziet.

Lees verder

Column: vastgeplakt in het waterbed

03-11-2023

Het gemak waarmee voor- en tegenstanders van meer ambitieus klimaatbeleid zich wentelen in het eigen gelijk is verontrustend. "Elke vorm van fossiele subsidie moet worden afgeschaft", horen we vanaf snelweg A12. Dat klinkt logisch. Stoken van kolen, olie en gas is verantwoordelijk voor het overgrote deel van de opwarming. Bij consistent klimaatbeleid past geen subsidie (of belastingkorting) voor fossiele grootvervuilers.

Lees verder

Column: vechten om pensioenpotten

03-11-2023

Als goede huisvaders leggen veel Nederlandse werkgevers een fors deel van de totale personeelskosten apart voor het pensioen van hun medewerkers. Omdat die bedragen decennialang verstandig zijn belegd, zijn de pensioenpotten enorm.

Lees verder

Op zoek naar een geschikte etf: waar moet u op letten?

03-11-2023

Het zo goed mogelijk volgen van het rendement van een vooraf gekozen index, dat is de belofte van etf’s. Op die manier kunnen beleggers in één keer blootstelling krijgen aan een heel deel van de aandelenmarkt. Het scheelt een heleboel transacties en daarmee ook kosten ten opzichte van het zelf aankopen van al die posities. Maar wat bepaalt nu het verschil in rendement tussen uitgever A en uitgever B? Een duik in de kleine lettertjes.

Lees verder

Luxe-imperium LVMH: rendement leunt vooral op de exclusieve tasjes

03-11-2023

Vijfenzeventig prestigieuze merken onder één dak. Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) is een van de meest waardevolle bedrijven van Europa. Des te indrukwekkender als je bedenkt dat geestelijk vader Bernard Arnault ooit begon met het opkopen van vrijwel failliete bedrijven. Decennia later is het concern uitgegroeid tot een verzameling iconische luxemerken die beleggers al veel rendement heeft opgeleverd. Wat mogen beleggers nog verwachten van het aandeel LVMH?

Lees verder

Vier keer vraag en antwoord over gedekt callopties schrijven

01-11-2023

Een lager risico én meer rendement. Dat is de insteek bij de zogenoemde gedekte geschreven call-strategie. In theorie levert het verkopen van opties extra inkomsten op die als stootkussen dienen bij dalende beurskoersen. De strategie ging lang goed, maar de prestaties zijn nu al tien jaar suboptimaal. Een analyse.

Lees verder

DSM-Firmenich verlaagt opnieuw de winstverwachting

01-11-2023

Deze week kwam DSM-Firmenich met de derdekwartaalcijfers. Het fusiebedrijf heeft nog altijd last van zwakke vitamineprijzen. De winstverwachting voor het hele jaar werd daarom opnieuw verlaagd. Toch liep de koers van het aandeel stevig op. Hoe valt dit te verklaren?

Lees verder

Unilever kan beleggers nog niet overtuigen met nieuwe strategie

31-10-2023

Unilever verliest in rap tempo relevantie: in de meeste boodschappenmandjes zitten steeds meer huismerken of de A-merken van de concurrentie. De kersverse topman Hein Schumacher oordeelt hard over zijn voorganger, maar beleggers zijn nauwelijks onder de indruk van de plannen om de prestaties te verbeteren. De écht harde, en misschien wel noodzakelijke, ingrepen blijven uit.

Lees verder

Vietnam: de groeimotor van Heineken hapert

27-10-2023

Stijgende inkomens, een trek naar de stad en ieder jaar een miljoen nieuwe potentiële bierdrinkers. Op papier voldoet Vietnam aan alle kenmerken van een aantrekkelijke biermarkt voor Heineken. Maar de praktijk valt tegen. Waarom hapert de belangrijke groeimotor van de Amsterdamse brouwer?

Lees verder

Uw stem telt: doe mee aan het VEB-lezersonderzoek

27-10-2023

Heeft u het VEB-lezersonderzoek al ingevuld? Meer dan 300 VEB-leden gingen u voor. Laat ons weten wat uw mening is over het magazine Effect en de artikelen op veb.net

Lees verder

ASMI weet met orderinstroom beleggers te verrassen

25-10-2023

De drie Nederlandse chippers zien sinds begin dit jaar allemaal een terugloop in het orderboek. Bij ASMI viel het afgelopen kwartaal mee. Maar het is wel evident dat de orderboeken van ASML nog steeds veel voller zitten dan die van Besi en ASMI. De machines van de laatste twee zijn net wat minder gewild en de concurrentiepositie is minder sterk.

Lees verder

AkzoNobel heeft nog jaren nodig om het huis op orde te brengen

25-10-2023

AkzoNobel slaagde er na ruim twee jaar van slinkende volumes weer eens in de afzet stabiel te houden. Nu staat het verf- en coatingbedrijf voor de echte test. Het moet laten zien dat het bij een lagere grondstoffenrekening niet de prijzen weer laat zakken. Tegelijkertijd heeft Akzo de komende jaren de handen vol aan het wegwerken van inefficiënties. Het geduld van beleggers lijkt een beetje op te raken.

Lees verder

Opnieuw minder nieuwe orders voedt twijfel over herstelpad Philips

23-10-2023

Met nog twee maanden te gaan, verhoogde Philips wederom de omzet- en winstdoelstelling voor het lopende jaar. Het is al de derde keer dat ceo Roy Jakobs de verwachtingen voor dit boekjaar bijstelt. Toch is er een duidelijke dissonant in de cijfers. Het aantal nieuwe bestellingen loopt stevig terug. De laatste negen kwartalen was die daling niet zo scherp als afgelopen kwartaal.

Lees verder

De impact van valuta’s op het rendement van etf’s

20-10-2023

Het kopen van een etf is soms niet zo eenvoudig. Door de verschillende varianten en noteringen kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Zo zijn veel etf’s in verschillende valuta’s te koop op meerdere beurzen. De munteenheid van efen notering kan dus afwijken van de basisvaluta waarin het fonds gewaardeerd is en waarin de resultaten worden weergegeven. Uitleg van de manieren waarop valutaverschillen een etf kunnen beïnvloeden.

Lees verder

De crypto-investeringen van Flow Traders zijn nog geen succes

19-10-2023

De beurskoers van Flow Traders bereikte onlangs een historisch dieptepunt. De handel is dun, maar van de handelsinkomsten blijft ook steeds minder over door investeringen in nieuwe markten, waaronder crypto’s. Wanneer plukken beleggers de vruchten van deze diversificatiestrategie?

Lees verder

Vier misverstanden over de inkoop van eigen aandelen

19-10-2023

Een extra belasting voor bedrijven die eigen aandelen inkopen, moet nieuwe Haagse plannen voor lastenverlichting bekostigen. Is daar wel goed over nagedacht?

Lees verder