VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Artikeloverzicht

Uit de jaarvergaderingen: aandeelhouders wijzen bedrijfstop terecht

02-06-2023

Van Amsterdam tot Rotterdam en zelfs het Gelderse Duiven. Het seizoen waarin bestuurders en commissarissen hun aandeelhouders ontmoeten op het eigen hoofdkantoor of in een hotelzaal zit er bijna op. Een rondgang langs enkele jaarvergaderingen.

Lees verder

BAM bouwt aan beleggersvertrouwen

02-06-2023

Een zeer moeilijke toestand met dieprode cijfers en geldschieters die zorgen hadden over het voortbestaan van de organisatie. Zo beschrijft Ruud Joosten wat hij aantrof toen hij in 2020 begon als bestuursvoorzitter van BAM. Inmiddels staat het bedrijf er beter voor. De bouwer kromp in, kwam uit de rode cijfers en keert dit jaar zelfs weer dividend uit. “Dat is een heel duidelijk signaal dat het echt is, dat aandeelhouders er ook iets aan gaan hebben.”

Lees verder

In de Duitse autosector moeten alle bedrijven flink bijsturen

Europa wil nieuwe auto’s met brandstofmotoren goeddeels uitbannen in 2035. Dat is een onheilspellend vooruitzicht voor de Duitse autofabrikanten, maar ook voor hun toeleveranciers. Kunnen zij overleven in een veranderende markt waar elektromobiliteit oprukt en China een steeds grotere rol speelt?

Lees verder

Onvermoeibare strijder tegen ontspoorde vermogensbelasting

02-06-2023

Box 3 is een van de heikele dossiers op het bordje van het kabinet. Dat hebben ze helemaal aan zichzelf te danken, vindt fiscalist Cor Overduin, die al jaren strijdt tegen de manier van belasting heffen over spaar- en beleggingsinkomsten. Inmiddels krijgt Overduin steeds meer gelijk, maar tevreden is hij nog allerminst.

Lees verder

Exor: wereldmerken tegen een forse korting

02-06-2023

Exor is de van oorsprong Italiaanse investeringsmaatschappij van de Italiaanse miljardairsfamilie Agnelli. Sinds 2016 is het een Nederlands bedrijf met de juridische hoofdzetel in Amsterdam. De beleggingen van Exor overstijgen de eigen beurswaarde, en dat maakt het aandeel op het oog aantrekkelijk. De Agnelli’s bezitten zelf 52 procent van de aandelen en zo’n 86 procent van het stemrecht; pas daarom wel op voor de matige governance-structuur.

Lees verder

Tien dividend-etf’s

02-06-2023

Onder andere door de gestegen rente zijn groeiaandelen minder in trek en richten beleggers de blik op bedrijven die een stabiel of stijgend dividend uitkeren. Waarop te letten bij het kiezen van dividendaandelen? En vooral: welke dividend-etf’s doen het goed?

Lees verder

Fed lijkt gestopt met renteverhogingen, de ECB nog niet

02-06-2023

De Amerikaanse Fed heeft de officiële rente verhoogd met 25 basispunten, naar de bandbreedte 5,00 tot 5,25 procent. De belofte dat meer rente-verhogingen op komst zijn, is verdwenen. Blijkbaar verkeert de Fed even in de pauze-modus.

Lees verder

Column: Verloren democratische rechtsbeginselen

02-06-2023

Af en toe lees je nog weleens een kort bericht over Silvio Berlusconi. Hij is inmiddels 86 jaar en nog altijd politiek actief. Vanuit Nederland is altijd met verwondering gekeken naar de zakenman met de losse moraal, voor wie belangenverstrengeling en nepotisme essentiële onderdelen van het ondernemen blijken.

Lees verder

Column: Topingenieurs geen garantie voor toprendement

02-06-2023

Werktuigbouwkundig ingenieurs verdienen respect, net als andere techneuten die bijvoorbeeld elektrotechniek hebben gestudeerd. Zonder uitzondering reteslimme gasten (m/v).

Lees verder

TKH Group: inkoop aandelen valt niet overal in goede aarde

09-05-2023

Technologieconcern TKH Group, voorheen Twentsche Kabelfabriek, heeft goede jaren achter de rug. Na het recordjaar 2022 gaat de vlag uit met een fors verhoogd dividend en een aandeleninkoop-programma van 25 miljoen euro. Toch staat de koers ruim onder de pre-coronatop.

Lees verder

Unilever-beleggers geven commissarissen een tik op de vingers

05-05-2023

Aandeelhouders van Unilever hebben tijdens de deze week gehouden jaarvergadering de commissarissen een reprimande gegeven. Beleggers zijn boos over de forse bonussen die worden uitgedeeld na een onrustig en teleurstellend jaar bij het levens- en verzorgingsmiddelenconcern. Vooral de nieuwe topman Hein Schumacher zou te veel gaan verdienen.

Lees verder

Shell blijft floreren te midden van chaos op oliemarkten

05-05-2023

De resultaten van Shell werden donderdag goed ontvangen door beleggers, waardoor het aandeel de grootste stijger was in de AEX. Dat het goed gaat komt voor een belangrijk deel door de boycot van Russische (olie)producten in Europa, die in februari nog eens werd aangescherpt. Het is altijd zuur om (indirect) te profiteren van het leed van een ander. Maar profiteren doen beleggers nauwelijks. De koers van Shell beweegt al een jaar lang zijwaarts, terwijl de koers-winstverhouding gestaag terugloopt.

Lees verder

AkzoNobel trekt twee jaar uit om verzwakte balans te herstellen

05-05-2023

AkzoNobel heeft op te grote voet geleefd. Het gaf in het afgelopen decennium vier keer meer geld terug aan aandeelhouders dan er binnenkwam met de verkoop van verven en coatings. De balans is danig verzwakt. Dat vraagt om herstelwerkzaamheden door de onlangs aangetreden bestuursvoorzitter.

Lees verder

Unilever is nog niets wijzer geworden van bestede miljarden aan luxeverzorging

05-05-2023

Unilever trok sinds 2016 meer dan tien miljard euro uit om bedrijven te kopen in het hogere segment van persoonlijke verzorging. Het rendement daarop laat te wensen over, zo laten berekeningen van de VEB zien. Het is een belangrijke verklaring voor de lage waardering van Unilever ten opzichte van de concurrentie.

Lees verder

Staatssecretaris drukt op de pauzeknop in belastingdossier box 3

05-05-2023

Het kabinet zoekt ademruimte om zich te verdedigen tegen het massale protest rond de vermogensrendementsheffing. Het heeft de afhandeling van bezwaren door de Belastingdienst voorlopig platgelegd. De VEB gaat door met de voorbereiding van juridische procedures.

Lees verder

Column: zittenblijver

05-05-2023

Een enkele wereldvreemde Amerikaanse kapitalist zal verrast zijn, maar iedereen in de zaal waar de aandeelhoudersvergadering van PostNL plaatsvond, wist het natuurlijk allang: Herna Verhagen blijft zitten als bestuursvoorzitter. Nog eens vier jaar, na al tien jaar aan het roer te hebben gestaan.

Lees verder

Beleggen in AI

05-05-2023

Vooral sinds de lancering van ChatGPT staat Artificial Intelligence (AI) hoog op de strategische agenda van bedrijven en overheden. De enorme populariteit van nieuwe AI-toepassingen betekent niet noodzakelijkerwijs dat de koersen van AI-aandelen linea recta omhoog schieten, maar een belofte is het zeker. Vijf kansrijke aandelen en vier etf’s voor AI-beleggers.

Lees verder

Ross Stores: kledingwinkel voor koopjesjagers

05-05-2023

Fortune 500-bedrijf Ross Stores is een winkeluitbater met een indrukwekkende omzet van 18,7 miljard dollar. De afgelopen vijftien jaar behaalde het aandeel een rendement van ruim 17 procent op jaarbasis. Met de vele online partijen die kleding en huisraad verkopen en thuis afleveren is er veel concurrentie, maar Ross biedt een unieke propositie: echte merkproducten tegen flink gereduceerde prijzen.

Lees verder

Putopties: prijzige bescherming of speculeren op slechte beursdagen?

05-05-2023

Onzekerheid hoort bij beleggen, en om te kunnen profiteren van de goede resultaten moet een belegger risico nemen. Soms kan het echter aantrekkelijk zijn om enige bescherming te hebben tegen zware koersdalingen. Spreiden van de portefeuille helpt al, maar opties kunnen hierbij ook een uitkomst bieden. Met allerlei constructies kunnen beleggers inzetten op hoge of lage beweeglijkheid, maar ook in ronduit slechte beurstijden is met een optie voordeel te halen.

Lees verder

Problemen bij PacWest en First Republic maken sector nog niet aantrekkelijk geprijsd

04-05-2023

De beursindex met regionale Amerikaanse banken is diep weggezakt. De storm binnen de sector is weer opgelaaid door de ontwikkelingen bij First Republic en PacWest. Vooral particuliere (Amerikaanse) beleggers ruiken hun kans om goedkoop in te stappen. Toch zijn die aandelen niet zo overduidelijk laag gewaardeerd als op basis van de recente koersdalingen verwacht zou kunnen worden.

Lees verder

Het succesvolle BlackRock is opvallend kwetsbaar

03-05-2023

Vrijwel elke belegger kent vermogensbeheerder BlackRock van de iShares-indexfondsen. Maar hoewel het lijkt alsof het bedrijf volledig meelift op de golf van passief beleggen, levert actief vermogensbeheer de belangrijkste bijdrage aan de winst. Zo is de opkomst van passief beleggen ook een bedreiging voor de gigant uit New York.

Lees verder

Opkomende markten: na jaren van onderprestatie aantrekkelijk gewaardeerd?

03-05-2023

Risico op de beurs wordt beloond. Het is een aloude beleggingswijsheid, die niet altijd uitkomt in de praktijk. Zo hebben de opkomende markten – landen in Zuid-Amerika, Oost-Europa en Azië – een zware periode achter de rug. Vooral in goede beursjaren bleven ze flink achter bij de aandelen uit Europa en de Verenigde Staten. Is een comeback op handen?

Lees verder

Bij CM.com is het alle hens aan dek om een aandelenemissie te voorkomen

02-05-2023

Er was genoeg te bespreken op de aandeelhoudersvergadering van CM.com. Zowel de koers van het aandeel als de financiële doelstellingen van een jaar geleden liggen in duigen. Ondertussen groeit de twijfel of de obligatie afgelost kan worden door. De druk is zo hoog dat zelfs Teslin zich liet verleiden tot een scherpe uitspraak tegen een eventuele aandelenemissie.

Lees verder

WDP onttrekt zich aan de malaise bij veel andere vastgoedfondsen

01-05-2023

Warehouses De Pauw (WDP) heeft te maken met toegenomen bouw- en energiekosten. Het heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf voorzichtiger is geworden met investeringen. De eerdere plannen om tot 2025 jaarlijks 500 miljoen te investeren zijn gehalveerd naar 250 miljoen euro per jaar. Wel houdt WDP vast aan de winstdoelstelling voor 2025. Vooralsnog lijkt het erop dat het bedrijf die prognose gaat halen.

Lees verder

Na twee jaar moet Vastned zich opnieuw buigen over de strategie

30-04-2023

Al jarenlang is er twijfel of Vastned voldoende massa heeft om een beursnotering te rechtvaardigen. Hogere rentes, druk op vastgoedprijzen en het dreigende verlies van een fiscale vrijstelling dwingen het vastgoedfonds nu wederom tot onderzoek of de strategie nog wel perspectief heeft. Beleggers wordt om geduld gevraagd, zo was de boodschap aan de aandeelhoudersvergadering (ava).

Lees verder

Acomo gaat door op de ingeslagen weg, ondanks achterblijvend rendement

28-04-2023

Acomo heeft de wind mee, maar weet dat nog niet om te zetten in mooie beursprestaties. Op de aandeelhoudersvergadering (ava) in het Rotterdamse Hilton Hotel toonden aanwezige beleggers zich verheugd met het verhoogde dividend over 2022 van 1,25 euro per aandeel en de stijging van het brutobedrijfsresultaat met 7 procent. Wel waren er zorgen omtrent de matige koersontwikkeling in recente jaren.

Lees verder

Feesttijdperk aangebroken voor Fugro

28-04-2023

De horrorjaren van Fugro lijken nu echt voorbij. Met een versterkte balans en een beperktere afhankelijkheid van de volatiele olie- en gassector is de bodemonderzoeker veel minder kwetsbaar. De onderneming gaat voor gecontroleerde groei in kansrijke markten met goede rendementen.

Lees verder

VEB mijdt aandeelhoudersvergadering Flow Traders

26-04-2023

In de regel bezoekt de VEB de aandeelhoudersvergaderingen van aan de Nederlandse beurs genoteerde vennootschappen. Daarop maakt de belangenbehartiger een uitzondering. De VEB zal afzien van dialoog met Flow Traders, nadat eerdere pogingen om te praten over de gebrekkige governance door de flitshandelaar zijn gefrustreerd.

Lees verder

Franse winkelcentra Wereldhave staan nog tegen hoofdprijs in de boeken

25-04-2023

Na het tumult van vorig jaar rond de boze grootaandeelhouder Van Herk, was er ook dit jaar weer genoeg te beleven bij de aandeelhoudersvergadering (ava) van Wereldhave. Er zijn vraagtekens rond de waardering van het Franse vastgoed dat in de verkoop staat. Daarnaast wilde ceo Matthijs Storm bijzonder weinig kwijt over de schermutselingen bij het -beter presterende- Wereldhave Belgium.

Lees verder

Oorverdovende stilte rond breuk tussen B&S en accountant Deloitte

24-04-2023

De hectiek van de afgelopen jaren bij het beursgenoteerde B&S lijkt de relatie met accountant Deloitte geen goed gedaan te hebben. Het heeft er alle schijn van dat Deloitte stopt als boekencontroleur van de groothandelaar. De zoektocht naar een opvolger loopt nog.

Lees verder

Eerste deuk in omzetdoelstelling JET nu al zichtbaar

21-04-2023

Het is voor Just Eat Take​away (JET) essentieel om beleggers te laten zien dat structureel geld verdiend kan worden met het bezorgen van maaltijden. Maar het onvermijdelijke gevolg van de nadruk op winst in plaats van omzet, is dat het aantal bezorgorders steeds verder afneemt. Hierdoor raakt het bruto-omzetdoel voor 2026 verder uit het zicht.

Lees verder

Zo snel mogelijk uitbetaling van miljard euro compensatie aan SNS-obligatiehouders

21-04-2023

Meer dan tien jaar heeft het geduurd, maar het einde is nu echt in zicht. Vanaf mei kunnen obligatiehouders van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal een aanvraag doen voor compensatie. Obligatiehouders hebben in totaal recht op meer dan een miljard euro. De VEB blijft doorstrijden voor SNS-aandeelhouders.

Lees verder

Column Gerben Everts: Beleggen zonder risico

22-04-2023

De VEB bestaat komend jaar 100 jaar. Dat is reden voor feest. Speciaal voor de (nieuwe) leden van de VEB starten we een mooie actie, de VEB-Beleggingsgarantie.

Lees verder

Berustende aandeelhouders PostNL klampen zich vast aan Verhagen

19-04-2023

Geen revolte tijdens de aandeelhoudersvergadering (ava), maar berusting. Beleggers hadden begrip voor de uitzonderlijke situatie in 2022 na de Russische inval in Oekraïne, waardoor de financiële resultaten en het aandeel PostNL door het putje gingen.

Lees verder

Vier prioriteiten voor de vierde topman van ForFarmers in één jaar

18-04-2023

Krimpende veestapels, stijgende grondstofprijzen en een komen en gaan van bestuurders. Het aantal probleemdossiers op het bordje van de onlangs aangetreden CEO Pieter Wolleswinkel is talrijk.

Lees verder

TomTom zet weggestemd beloningsplan voor bestuurders toch door

18-04-2023

TomTom is dit seizoen het eerste bedrijf waar aandeelhouders een nieuw beloningsbeleid torpederen. Maar commissarissen leggen de negatieve uitslag naast zich neer. Zij zetten een controversieel aandelenplan toch door met een beroep op hun discretionaire bevoegdheid. Daarmee rekken commissarissen de spelregels rondom beloningen te veel op.

Lees verder

Nieuwe topman moet aandeelhouders van chaotisch B&S gaan overtuigen

17-04-2023

B&S heeft beleggers zeven weken langer dan gepland in spanning gehouden over zijn jaarresultaten. Een intern onderzoek naar mogelijke missstanden is afgerond, de accountant heeft zijn handtekening onder de cijfers gezet en het bedrijf heeft een nieuwe topman gevonden. Maar om de twijfels bij beleggers weg te nemen, moet B&S korte metten maken met de zweem van belangenverstrengeling die het bedrijf achtervolgt.

Lees verder

Na twee jaar strafbank is beursexit voor tien ondernemingen stap dichterbij

14-04-2023

In 2021 zette beursuitbater Euronext tien ondernemingen op het strafbankje omdat ze niet in staat bleken een vast te stellen jaarrekening aan aandeelhouders voor te leggen. Twee jaar lang duurde de impasse, maar nu dreigen maatregelen. Dit is wat beleggers daarover moeten weten.

Lees verder

Stellingname VEB: “Fictief rendement te hoog”

14-04-2023

Een onderzoek naar de heffing op rendement door de fiscus, een procedure tegen de verantwoordelijken voor de val van SNS en een pleidooi voor een nieuwe Corporate Governance Code. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen rondom beleggen en beleggers. Een overzicht van VEB-uitspraken en stellingnames in de afgelopen weken.

Lees verder

Door dure overnames is Acomo al bijna tien jaar lang geen beurslieveling meer

14-04-2023

Acomo, handelaar in onder meer specerijen, zaden en noten, was lang een lievelingetje onder beleggers in kleine aandelen (smallcaps). Maar door dure overnames is het koersverloop al acht jaar vooral zijwaarts. Waar ging het mis?

Lees verder