VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Artikeloverzicht

Technologische zwaargewichten uit het oosten

24-05-2024

Duitsland heeft een keur aan beursgenoteerde bedrijven voortgebracht, maar bedrijven uit het voormalige Oost-Duitsland zitten daar vrijwel niet tussen. De DDR was bepaald geen warm voorstander van vrij ondernemerschap, investeren en beleggen. Toch zijn er aan de Duitse beurs twee bedrijven met een deel van hun roots in Oost-Duitsland.

Lees verder

Macro: ‘Higher for longer’ krijgt een nieuwe definitie

24-05-2024

De Federal Reserve zou maar wat graag de rente kortwieken, maar de economische omgeving in de Verenigde Staten laat dit absoluut niet toe. En dus hield Jerome Powell, voorzitter van de Fed, de rente ook tijdens de vergadering begin mei ongewijzigd. Rente verlagen zou op dit moment funest zijn voor de resterende hoeveelheid goodwill die de bank nog heeft.

Lees verder

Ava Berkshire Hathaway 2024

24-05-2024

Officieel gaat het om een aandeelhoudersvergadering, maar de Berkshire Hathaway Annual Meeting wordt ook wel omschreven als ‘Woodstock voor kapitalisten’. De Berkshire-bedrijven hebben eigen stands, er worden duizelingwekkende hoeveelheden merchandise verkocht, en Warren Buffett presenteert met humor enthousiasme en veel ervaring zijn adviezen voor beleggers. Dit jaar voor het eerst zonder zijn vaste compagnon.

Lees verder

Kopzorgen voor Boeing

24-05-2024

Het begon met het neerstorten van twee Boeings in 2018 en 2019. Sindsdien rijgt de Amerikaanse vliegtuigbouwer het ene rampbericht aan het andere. Van paneeldeuren die uit een toestel vallen tot vergunningen voor nieuwe modellen die maar niet rond komen. Er stroomt veel geld uit het bedrijf, dat ook nog eens een zware schuldenlast meetorst. Raakt Boeing nog uit die negatieve spiraal?

Lees verder

DSM-Firmenich: meesterparfumeurs maken de marge

24-05-2024

DSM-Firmenich hoopt zijn diervoedingstak volgend jaar te verkopen. Na deze transactie gaat het bedrijf vol inzetten op lucratieve voedingsingrediënten en de niche van geurstoffen voor hoogwaardige parfums. Daarmee moet het een onmisbare partner worden voor luxe merken. Wat betekent dat voor de waardering van DSM-Firmenich?

Lees verder

Accountants en commissarissen in de spotlights

24-05-2024

De accountant en de commissaris. Niet direct waar je het eerst aan denkt bij het selecteren van een goede belegging. Wellicht onterecht, want ze fungeren allebei als cruciale veiligheidskleppen voor aandeelhouders.
Dit vergaderseizoen waren er bij de één lichtpuntjes te zien, terwijl de ander in negatieve zin de aandacht trok.

Lees verder

Het ava-seizoen 2024 in vogelvlucht

24-05-2024

Het vergaderseizoen loopt op zijn einde. Ongeveer driekwart van de beursondernemingen heeft de jaarlijkse vergadering achter de rug. Een overzicht van de meest spraakmakende stemuitslagen.

Lees verder

Vier koopwaardige aandelen uit de eurozone

24-05-2024

Analisten zijn positief over de vooruitzichten van vier Europese bedrijven in uiteenlopende sectoren: RWE, Infineon Technologies, AXA en Orange. Dat blijkt uit de rapporten van grote partijen zoals J.P. Morgan en Barclays. Wat maakt deze aandelen interessant?

Lees verder

Lockheed Martin: aantrekkelijk defensiebedrijf

24-05-2024

Het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin Corporation (ticker: LMT) is ’s werelds grootste fabrikant van militaire gevechtstoestellen. Zelf trekt het bedrijf het wat breder en stelt zich bezig te houden met technologische veiligheidsoplossingen.

Lees verder

Culumn: circusact

24-05-2024

Verdraaid. Enigszins onverwacht is Engels de voertaal in de aandeelhoudersvergadering (ava). Gelukkig combineert uw VEB-vertegenwoordiger in de ava overmatig zelfvertrouwen met een matig ontwikkeld schaamtegevoel.

Lees verder

Column: ieder z’n gelijk

24-05-2024

Vijf dagen voor Koningsdag kleurde het Muziekgebouw aan ‘t IJ al oranje. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING was bij de concertzaal aangemeerd. Vergezeld door protestliederen van klimaatbewegingen, braken de genodigde aandeelhouders met enige moeite door de menselijke corridor.

Lees verder

Exor gaat tegen de stroom in met nieuw onvoorwaardelijk optieplan

10-05-2024

Wel profiteren van soepel Nederlands vennootschapsrecht, maar je niets gelegen laten liggen aan de Nederlandse beloningsmoraal. De van oorsprong Italiaanse investeringsmaatschappij Exor had al een agressief beloningsbeleid, maar gaat nog een stap verder door aandelenopties toe te voegen aan het instrumentarium. De kans op on-Nederlandse exorbitante vergoedingen wordt hierdoor nog wat groter.

Lees verder

Ava: Arcadis gaat voor margegroei

10-05-2024

Gewoonlijk worden projectbedrijven niet hoog gewaardeerd op de beurs. Toch kunnen beleggers in ingenieursbureau Arcadis tevreden zijn. Na een koerssprong van vijftig procent in een jaar laat het aandeel veel andere bedrijven achter zich. Maar de ambities van Arcadis liggen nog hoger.

Lees verder

Geduld aandeelhouders TKH wordt op de proef gesteld

10-05-2024

Hoewel TKH een nieuwe strategie heeft geïmplementeerd, schommelt de beurskoers van het bedrijf al jaren rond de 40 euro. Hierbij helpt het niet dat het bedrijf nu al heeft aangekondigd dat de margedoelstelling voor 2025 niet wordt behaald. Een verslag van de aandeelhoudersvergadering (ava) in Haaksbergen.

Lees verder

Vier koopwaardige aandelen uit de eurozone

06-05-2024

Analisten zijn positief over de vooruitzichten van vier bedrijven in uiteenlopende sectoren: RWE, Infineon Technologies, AXA en Orange. Dat blijkt uit de rapporten van grote partijen zoals J.P. Morgan en Barclays. Wat maakt deze aandelen interessant?

Lees verder

Ava Acomo: gesloten bestuurders Acomo laten veel vragen onbeantwoord

02-05-2024

Al tien jaar beweegt de beurskoers van noten- en zadenhandelaar Acomo in een zijwaarts patroon. De meest waarschijnlijke verklaring daarvoor ligt bij de resultaten van het bedrijf. Die zijn namelijk niet altijd even overtuigend. Daar komt bij dat het bedrijf de mores van de beurs tot nu toe nogal losjes neemt.

Lees verder

Ava Basic-Fit: geen aandeleninkoop, maar beheerste groei

01-05-2024

Het verdienmodel van Basic-Fit is bekend en bewezen: nieuwe clubs moeten na drie jaar minimaal dertig procent rendement halen op het geïnvesteerde kapitaal. Zolang er nog voldoende groeimogelijkheden zijn, investeert de fitnessketen het geld daarom liever in uitbreiding van het aantal nieuwe clubs.

Lees verder

Vastned-ava: geen duidelijkheid over de toekomstplannen

30-04-2024

Een bijna volledige bezetting en hogere huurinkomsten kunnen de alsmaar onzeker wordende toekomst voor het winkelvastgoedfonds Vastned niet camoufleren. Met een slinkende vastgoedportefeuille, fiscale tegenwind en hogere rentekosten blijft het de vraag hoe Vastned met zijn beperkte omvang op een kostenefficiënte manier zijn winkelpanden gaat exploiteren.

Lees verder

Zon definitief doorgebroken bij Fugro

30-04-2024

De balans is gezond en de strategie lijkt goed te worden uitgevoerd, met groei in diverse markten en landen. Er wordt zelfs dividend uitgekeerd. De goednieuwsshow bij Fugro lijkt nog lang niet voorbij.

Lees verder

Beleggen in luxebedrijven: drie keer vraag en antwoord

30-04-2024

“Koop het aandeel, niet het product” is onder beleggers in luxegoederen een veelgehoorde spreuk. Merken van bedrijven als Hermès en LVMH staan bekend als statussymbool waardoor ze met gemak prijzen kunnen verhogen zonder ook maar één kledingstuk, koffer of paar schoenen minder te verkopen. Toch is het ene luxemerk het andere niet. Vorige week kwamen enkele luxebedrijven met cijfers, en die liepen nogal uiteen. Hoe doen luxebedrijven het op de beurs?

Lees verder

Philips neemt volgende horde in apneu-affaire

29-04-2024

Philips maakt haast om het apneu-debacle af te wikkelen. Een schikking met patiënten van de gemankeerde beademingsapparatuur moet de opmaat zijn tot een definitieve streep onder het verleden. Daarvoor is compensatie met beleggers een vereiste.

Lees verder

De consumententak in Duitsland en Nederland trekt de kar voor ING

26-04-2024

Vanaf februari 2024 maakte ING een opvallende beursrally door. De bank handelt inmiddels weer op koersniveaus van rond 2018. Dat heeft alles te maken met de prestaties in eigen land en in Duitsland. In België blijven de prestaties ver ondermaats en is er werk aan de winkel.

Lees verder

Column: klucht bij Ahold

26-04-2024

Mijn geheugen laat me steeds vaker in de steek, maar ik herinner me nog levendig mijn eerste aandeelhoudersvergadering als VEB-vertegenwoordiger.

Lees verder

ABN Amro houdt de hand op de knip

26-04-2024

ABN Amro verlaagde de afgelopen jaren zijn risicoprofiel door onder meer de zakenbank af te bouwen. Maar ondertussen moet de bank aanzienlijk meer kapitaal aanhouden, omdat leningen een zwaardere risicoweging krijgen. De toezichthouder wordt steeds strenger. Een consequentie is ongetwijfeld dat er in de boardroom wat terughoudendheid is om veel kapitaal uit te keren aan aandeelhouders.

Lees verder

Ava-update 2024: bokkensprongen bij bestuurdersbeloningen

26-04-2024

Het vergaderseizoen is nog maar net afgetrapt, of aandeelhouders uiten al hun ongenoegen over herziene beloningspakketten van bestuurders. Vier jaar geleden kregen beleggers meer inspraak over het beloningsbeleid bij beursbedrijven. Van die macht maken ze dankbaar gebruik, zo blijkt. Als meer dan 25 procent van het aandelenkapitaal tijdens de aandeelhoudersvergadering (ava) ‘tegen’ stemt, is een nieuw beloningsplan van de baan en moeten commissarissen terug naar de tekentafel. Voor een aantal bedrijven is dit risico tijdens de lopende ava-cyclus niet geheel denkbeeldig. Vijf markante voorstellen van bedrijven die bokkensprongen met bestuurdersbeloningen voor ogen hebben.

Lees verder

ECB en Fed kijken verschillende richtingen uit

26-04-2024

Een recente speech van Christine Lagarde hint op een versoepeling in het monetaire beleid in de eurozone. De tegenstellingen tussen de Europese en Amerikaanse economie zijn groter geworden en beloven een voortrekkersrol voor de ECB, waar die in het verleden vrijwel altijd voor de Federal Reserve was weggelegd.

Lees verder

Coca-Cola versus Pepsi

26-04-2024

Het is een strijd die al tientallen jaren wordt gevoerd: Coca-Cola versus Pepsi. Op het eerste gezicht lijken beide Amerikaanse bedrijven veel op elkaar, maar toch zijn er duidelijke verschillen wat betreft marketing, strategie en internationale oriëntatie. Een overzicht van de kansen en uitdagingen van de twee grootste frisdankmerken ter wereld.

Lees verder

AutoZone is een ware kannibaal op de beurs

26-04-2024

Met meer dan 7.000 vestigingen is de Amerikaanse retailer AutoZone een grote speler. Daardoor kan het bedrijf gunstige voorwaarden bedingen bij toeleveranciers, wat zorgt voor een keurige nettomarge. Bovendien koopt het bedrijf veelvuldig eigen aandelen in.

Lees verder

Exportrecord Duitse defensie-industrie

26-04-2024

In het afgelopen jaar exporteerde de Duitse defensie-industrie voor 12,2 miljard euro aan materieel, een stijging van 40 procent ten opzichte van 2022. Dit biedt beleggers kansen, maar de overheid heeft een flinke vinger in de pap.

Lees verder

Razend dure tech-reuzen: drie alternatieven voor indexbeleggers in de VS

26-04-2024

De afgelopen tien tot vijftien jaar hebben technologiebedrijven een onmiskenbaar stempel gedrukt op de prestaties van beursindices, met name die van de Amerikaanse S&P 500. Voor beleggers die twijfels hebben over de huidige waardering van tech-aandelen en tegenwind verwachten, zijn er genoeg andere mogelijkheden. Drie interessante etf’s voor indexbeleggers in de Verenigde Staten.

Lees verder

VEB-lezersonderzoek

26-04-2024

Hoe denken VEB-leden over Effect? Welke onderwerpen waarderen ze? En zijn er aanvullingen en verbeteringen mogelijk? De belangrijkste uitkomsten van het VEB-lezersonderzoek.

Lees verder

Afzwaaiend topman Peter Wennink: “ASML is nog niet halverwege”

26-04-2024

De aandeelhoudersvergadering (ava) van ASML markeerde het einde van een tijdperk. Het was namelijk de laatste werkdag van het onafscheidelijke bestuursduo Peter Wennink en Martin van den Brink. Beide heren maakten plaats voor één nieuwe ceo, de Franse ASML-veteraan Christophe Fouquet. Een verslag van een memorabele machtsoverdracht in Veldhoven.

Lees verder

Vier keer vraag en antwoord over de entree op de beurs van CVC

26-04-2024

Na twee mislukte pogingen is het vrijdag dan toch gelukt: CVC kreeg een notering aan de Amsterdamse beurs. Het private-equitybedrijf verwacht dat het de komende jaren fors meer commissies kan innen omdat de investeringen onder beheer fors gaan stijgen. De vraag is wel een beetje welk deel van die winst daadwerkelijk toe zal komen aan de belegger die het aandeel koopt.

Lees verder

Ava CM.com: na het snoeien moet CM.com weer groeien

24-04-2024

Vorig jaar was “winst boven groei” het devies bij communicatiebedrijf CM.com. Alles was erop gericht de cijfers in het zwart te krijgen om een converteerbare obligatie die in 2026 afloopt te kunnen herfinancieren. Nadat CM.com afscheid nam van een flink deel van het personeel, hoopt het bedrijf dit jaar weer te groeien. Een verslag van de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam.

Lees verder

Daalder blikt terug: ‘Elke correctie is een aankoopmoment’

24-04-2024

Wat gaat de rente doen? Hoe gaat het met inflatie en werkloosheid? Hoe zijn de verwachtingen voor de economische groei? Als beleggingsstrateeg draaide het werk van econoom Lukas Daalder om dit soort vragen. Tegelijk heeft hij ook altijd belegd met zijn eigen geld en daarbij haalde hij zijn schouders op over dergelijke ‘brandende’ kwesties. “Als je een belegger bent voor de langere termijn, dan maakt dat echt geen moer uit.”

Lees verder

Column: Europa maakt zich sterk voor European investors

24-04-2024

U leest of hoort ons regelmatig in de media. Of het nu gaat om onze kritiek op snode plannen voor nieuwe wetgeving (Box 3, inkoop aandelen, corporate governance) of om kritiek op minder goed functionerende ondernemingen (Imtech, PostNL, Ajax). We spreken ons strijdbaar uit voor eerlijke markten en voor bestuurders en commissarissen die hun plichten richting beleggers nakomen.

Lees verder

Aandeelhouders stemmen nieuw beloningsbeleid NSI weg

22-04-2024

Een kleinere vastgoedportefeuille, hogere kosten, fiscale tegenwind en discussie over de beloningen. Dat zou een kernachtige samenvatting zijn van de NSI-aandeelhoudersvergadering van 19 april 2024.

Lees verder

Update: afwikkeling van de schikking Imtech-faillissement (Actie Imtech II)

18-04-2024

Op 12 maart 2024 maakte de VEB bekend in samenwerking met curatoren een schikking te hebben bereikt met de voormalige bestuurders en commissarissen van Imtech, hun verzekeraars en KPMG, de (voormalig) accountant van Imtech. De schikking maakt onderdeel uit van de afwikkeling van het Imtech-faillissement.

Lees verder

Toegenomen zorgen over ASML-doelen in 2025 door lage orderinstroom

18-04-2024

ASML heeft in het eerste kwartaal van 2024 een stuk minder nieuwe bestellingen kunnen bijschrijven. Beleggers reageerden teleurgesteld op de kwartaalcijfers van de chipmachinegigant uit Veldhoven. Hoewel de orderintake altijd wel volatiele trekjes vertoont, wakkert de magere orderstroom toch de twijfels aan over het behalen van de omzetdoelen in 2025.

Lees verder

Beleggers ForFarmers raken steeds ongeduldiger

17-04-2024

Op de aandeelhoudersvergadering van ForFarmers, op 11 april, uitten beleggers hun onvrede over de matige prestaties van de afgelopen jaren. Het bestuur liet weten dat, na verschillende strategische koerswijzigingen in de afgelopen jaren, de verbouwing van het bedrijf nu toch echt haar vruchten zal afwerpen. De doelstelling van een rendement op geïnvesteerd vermogen van 10 procent volgend jaar blijft gehandhaafd.

Lees verder