VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Update: VEB-acties

19-07-2024

Jaar in jaar uit voert de VEB actie om beleggen transparanter en eerlijker te maken en om misstanden recht te zetten. De afgelopen jaren compenseerde de VEB ruim 300.000 beleggers voor meer dan 2 miljard euro.

Lees verder

Rechter brengt Box 3-belasting terug in de werkelijkheid

25-06-2024

Alleen belasting betalen over beleggingswinsten die daadwerkelijk zijn behaald. Het klinkt vanzelfsprekend, maar dat was het lang niet. De Hoge Raad trekt nu een streep in het zand. Alleen werkelijk behaald rendement mag belast worden. Logischerwijs krijgen beleggers te veel betaald geld terug.

Lees verder

Rechter brengt Box 3-belasting terug in de werkelijkheid

08-06-2024

Alleen belasting betalen over beleggingswinsten die daadwerkelijk zijn behaald. Het klinkt vanzelfsprekend, maar dat was het lang niet. De Hoge Raad zet nu een streep in het zand. Alleen werkelijk behaald rendement mag belast worden. Logischerwijs krijgen beleggers teveel betaald geld terug.

Lees verder

Veranderingen in de box 3-belastingheffing in 2024

01-12-2023

Het belastingtarief, het vrijgestelde vermogen en het rekenrendement zijn allemaal van belang om zelf de verschuldigde belasting in box 3 te berekenen. Vier praktische vragen beantwoord over de box 3-heffing voor 2024.

Lees verder

Den Haag zet zich schrap voor terugbetaling box 3-belasting aan beleggers

06-10-2023

Het kabinet houdt er serieus rekening mee dat ook beleggers gecompenseerd moeten worden voor belasting over rendementen die ze niet hebben behaald. Box 3-belasting op basis van het werkelijke, individuele rendement komt daarmee sneller dan gedacht in beeld.

Lees verder

Vernietigend oordeel over herstelwet box 3

19-09-2023

Ook na aanpassing door het kabinet is de belasting op vermogen van beleggers in strijd met de wet. Die harde conclusie trekt de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad.

Lees verder

Update box 3: Woo-procedure en voorbereidingen juridische procedures

08-09-2023

Wat besprak demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij precies met het kabinet over het Kerstarrest? En hoe is die lapmaatregel om de definitieve aanslag over 2022 uit te stellen nu tot stand gekomen? Dat hoopt de VEB boven water te krijgen met een Woo-procedure. Ook zijn de voorbereidingen voor een juridische procedure in volle gang. Een update over nieuwe ontwikkelingen in het box 3-dossier.

Lees verder

Rechter zet herhaaldelijk streep door box3-belasting voor beleggers

07-07-2023

De Hoge Raad sprak eind 2021 duidelijke taal: bij belastingheffing over vermogen moeten werkelijk behaalde opbrengsten het uitgangspunt zijn. Toch betalen veel beleggers nog altijd teveel box 3-belasting, meer dan op grond van hun werkelijke opbrengst terecht is. De rechter blijkt daar in individuele gevallen korte metten mee te maken.

Lees verder

Onvermoeibare strijder tegen ontspoorde vermogensbelasting

06-06-2023

Box 3 is een van de heikele dossiers op het bordje van het kabinet. Dat hebben ze helemaal aan zichzelf te danken, vindt fiscalist Cor Overduin, die al jaren strijdt tegen de manier van belasting heffen over spaar- en beleggingsinkomsten. Inmiddels krijgt Overduin steeds meer gelijk, maar tevreden is hij nog allerminst.

Lees verder

Onrust rond Box 3 blijft groot

02-06-2023

De vermogensrendementsheffing blijft de gemoederen bezighouden. Wat zijn de laatste ontwikkelingen en wat doet de VEB? Een overzicht.

Lees verder

Staatssecretaris drukt op de pauzeknop in belastingdossier box 3

05-05-2023

Het kabinet zoekt ademruimte om zich te verdedigen tegen het massale protest rond de vermogensrendementsheffing. Het heeft de afhandeling van bezwaren door de Belastingdienst voorlopig platgelegd. De VEB gaat door met de voorbereiding van juridische procedures.

Lees verder

Stellingname VEB: “Fictief rendement te hoog”

14-04-2023

Een onderzoek naar de heffing op rendement door de fiscus, een procedure tegen de verantwoordelijken voor de val van SNS en een pleidooi voor een nieuwe Corporate Governance Code. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen rondom beleggen en beleggers. Een overzicht van VEB-uitspraken en stellingnames in de afgelopen weken.

Lees verder

VEB in actie tegen onrealistische belastingaanslag voor beleggers

06-03-2023

De fiscus wil Nederlandse huishoudens aanslaan voor onrealistisch hoge rendementen op hun beleggingen in 2022. De VEB zint op actie en vraagt beleggers om informatie.

Lees verder

VEB & box 3 - Vraag en antwoord

06-03-2023

De fiscus wil Nederlandse huishoudens aanslaan voor onrealistisch hoge rendementen op hun beleggingen in 2022. Heeft u vragen over dit initiatief? Wellicht staan de antwoorden hieronder.

Lees verder

Column: een hardleerse recidivist

03-03-2023

Vanaf 1 maart staat de aangifte inkomstenbelasting weer voor u klaar. De meeste gegevens zijn al ingevuld. Een enkele kritische blik, een eventuele toevoeging en dan rest alleen nog de (elektronische) ondertekening. En passant moet u plechtig beloven alles naar waarheid te hebben ingevuld.

Lees verder

De man van 4 miljard

05-12-2022

Zeven jaar procederen eindigde in een klinkende overwinning. Tienduizenden Nederlandse spaarders ontvingen hun jarenlang te veel betaalde vermogensbelasting terug. Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers, stond aan de basis van het succes. Zijn strijd is nog niet voorbij.

Lees verder

Overbruggingswet box 3: ook de komende jaren nog fictieve rendementen

07-11-2022

Tot en met 2025 geldt een tijdelijke fase voor box 3. De fiscus rekent voor de belastingheffing nog met fictieve rendementen. Pas daarna is het plan om het werkelijke rendement te gaan belasten. Hoewel een beter systeem eenvoudig en snel te implementeren kan zijn, kiest het kabinet helaas voor een andere weg.

Lees verder

Spanning rond verandering in vermogensbelasting

09-09-2022

Belasting op vermogen is altijd al een heikel punt. Maar sinds de Hoge Raad eind vorig jaar een streep zette door de heffing op spaargeld, is het hek echt van de dam. Er verandert veel in box 3, in verleden en toekomst. De stand van zaken voor wie het overzicht even kwijt is.

Lees verder

Onderzoek naar box 3-belasting op basis van werkelijk rendement biedt perspectief op een herziening

01-07-2021

Er zijn steeds meer aanknopingspunten voor een belasting op basis van het werkelijke rendement dat een belastingplichtige heeft behaald. Dat blijkt uit een onderzoek dat recentelijk, in opdracht van het kabinet, is afgerond. Hoe kan een nieuw stelsel eruitzien en wat zijn zaken om rekening mee te houden?

Lees verder