VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips neemt volgende horde in apneu-affaire

29-04-2024

Philips maakt haast om het apneu-debacle af te wikkelen. Een schikking met patiënten van de gemankeerde beademingsapparatuur moet de opmaat zijn tot een definitieve streep onder het verleden. Daarvoor is compensatie met beleggers een vereiste.

Lees verder

Opnieuw minder nieuwe orders voedt twijfel over herstelpad Philips

23-10-2023

Met nog twee maanden te gaan, verhoogde Philips wederom de omzet- en winstdoelstelling voor het lopende jaar. Het is al de derde keer dat ceo Roy Jakobs de verwachtingen voor dit boekjaar bijstelt. Toch is er een duidelijke dissonant in de cijfers. Het aantal nieuwe bestellingen loopt stevig terug. De laatste negen kwartalen was die daling niet zo scherp als afgelopen kwartaal.

Lees verder

Ongekende afstraffing van Philips’ beleid moet omslag markeren naar nieuw vertrouwen

10-05-2023

Aandeelhouders hebben het door Philips in 2022 gevoerde beleid keihard afgestraft tijdens de jaarlijkse vergadering. De komende maanden zijn cruciaal voor de onderneming om het vertrouwen van klanten en aandeelhouders terug te winnen.

Lees verder

Philips-commissarissen gaan buiten hun boekje met ruimhartige vertrekregeling Van Houten

27-02-2023

Volgens de commissarissen konden ze niet anders dan de weggestuurde Philips-topman Frans van Houten miljoenen meegeven. Maar de toegekende vertrekregeling is veel ruimhartiger dan uit zijn contract blijkt.

Lees verder

Vertrokken Philips-ceo Van Houten wil tot op de laatste cent betaald krijgen

21-02-2023

In tegenstelling tot de drie zittende bestuurders, weigerde Frans van Houten afstand te doen van bonussen. De in oktober vertrokken topman krijgt een vertrekregeling van ten minste 5 miljoen euro. Hoe commissarissen dit exorbitante vertrekarrangement konden optuigen, is moeilijk te begrijpen.

Lees verder

‘Dividend’ in aandelen moet verdere uitholling van de balans van Philips voorkomen

30-01-2023

Het realisme over de toestand bij Philips lijkt terug bij de bestuurstop. Er komt een grote ontslagronde, het dividend in cash wordt geschrapt en het vergezicht voor de winstgevendheid wordt neerwaarts bijgesteld. Alles draait voorlopig om de uitvoering, aldus de nieuwe ceo Jakobs.

Lees verder

Vier thema’s om op te letten bij de jaarcijfers van Philips

27-01-2023

Maandag 30 januari opent Philips de boeken over 2022. Het zal een koorddansoefening worden voor de kersverse ceo Roy Jakobs. Beleggers hunkeren naar een actieplan om de prestaties te verbeteren, maar hopen ook dat eindelijk het realisme over de toestand van het concern is doorgedrongen tot de top. Welke vragen willen beleggers maandag beantwoord zien?

Lees verder

Column: Mea culpa Philips

24-10-2022

Sorry. Ik doe het vrijwel nooit, maar die ene keer dat ik zondigde, ging het ook meteen helemaal mis.

Lees verder

Net aangetreden Philips-topman laat zich gelden met stevige ontslagronde

24-10-2022

Het geplaagde Philips ziet door een cocktail aan problemen de resultaten rap dalen en de schuldenlast oplopen. De nieuwe topman Roy Jakobs zet nu het mes in het personeelsbestand. Van het eerdere geforceerde optimisme van de vorige ceo is weinig meer over.

Lees verder

De verwoeste oogst van Frans van Houten

19-10-2022

Na een grootschalige transformatie dacht Philips-topman Frans van Houten succes te gaan oogsten. Een achtergehouden, grootschalig debacle heeft aan die intentie inmiddels hardhandig een einde gemaakt. Patiënten en beleggers wachten af hoe Philips zijn fouten goed gaat maken.

Lees verder

Column: Waarom Philips beleggers moet compenseren

12-10-2022

Het is u vast niet ontgaan dat de VEB Philips aansprakelijk heeft gesteld voor het debacle met beademingsapparaten. Jarenlang was de onderneming op de hoogte – of had dat moeten zijn – van mogelijk slecht en schadelijk functioneren van producten die gebruikt worden door miljoenen mensen met slaapproblemen.

Lees verder

Philips sluit tijdperk Frans van Houten af met ingrijpende winstwaarschuwing

12-10-2022

Drie dagen voordat Roy Jakobs officieel begint als bestuursvoorzitter van Philips stuurt het medisch technologiebedrijf nog maar eens een winstalarm uit. Het is een nieuwe schadepost in het debacle rond de slaap- en beademingsapparaten van Philips. Een forse winstwaarschuwing als deze – zo kort voor het aantreden van een nieuwe ceo – is hoogst ongebruikelijk.

Lees verder

Stellingname VEB

05-10-2022

De vuurdoop van de nieuwe Philips-ceo, scherpe kritiek op staatssecretaris Van Rij en de afwikkeling van Boskalis. De ontwikkelingen rond beurs en beleggen gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van leden en andere beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van uitspraken en stellingnames in de afgelopen weken.

Lees verder

Philips-commissarissen al sinds eind vorig jaar bezig met opvolging Van Houten

30-09-2022

De zoektocht naar de opvolger voor vertrekkend Philips-topman Frans van Houten begon al eind vorig jaar. Diezelfde Van Houten kwam in zijn laatste publieke optreden nog wel met een opvallende mededeling over de slepende apneu-kwestie.

Lees verder

Philips-beleggers willen compensatie van Philips als onderdeel van ‘totaaloplossing’ apneu-debacle

12-09-2022

Philips heeft jarenlang relevante informatie over falende beademingssystemen verzwegen. De onderneming is bezig met een hersteloperatie voor patiënten. Om het vertrouwen in de onderneming te herstellen is ook erkenning van de schade voor beleggers noodzakelijk. Beleggersvereniging VEB stelt Philips hiervoor aansprakelijk.

Lees verder

Philips-topman alsnog weggestuurd vanwege Apneu-schandaal

16-08-2022

Zijn positie was al wankel. Maar nu onderkennen commissarissen dan toch dat de positie van Frans van Houten onhoudbaar was. Het oog van commissarissen is gevallen op Roy Jakobs, die al enige tijd ingevoerd is in het apneudossier. Jakobs heeft twee taken: puin ruimen en het vertrouwen terugwinnen.

Lees verder

Met zelfbedacht winstbegrip probeert Philips tegenvallers te camoufleren

17-05-2022

Het vertrouwen van beleggers in Philips lijkt weg nu blijkt dat de top maar geen grip krijgt op het apneudossier. Maar het zaadje voor de ophef is al jaren geleden geplant. Door een eigen winstcijfer te presenteren dat een te rooskleurig beeld van zaken geeft.

Lees verder

Aandeelhouders Philips serveren bonus af met ongekende tegenstem

11-05-2022

Creatief boekhouden om een bonus mogelijk te maken na een rampjaar. Dat schoot beleggers in het verkeerde keelgat op de jaarvergadering van Philips: 80 procent van het aandelenkapitaal stemde tegen het beloningsverslag. Commissarissen voelden zich niet aangesproken en topman Van Houten weigert zijn bonus terug te storten.

Lees verder

Vertrouwen in Philips loopt weer een deuk op na nieuwe tegenvaller apneuapparaten

25-04-2022

Philips moet voor de vierde keer een voorziening treffen in verband met de terugroepactie voor apneuapparatuur. Het voedt de twijfel verder over de positie van ceo Van Houten. De VEB zal tegen verschillende agendavoorstellen stemmen op de aandeelhoudersvergadering van 10 mei.

Lees verder

Creatief boekhouden helpt Philips-ceo Frans van Houten aan miljoenenbonus

25-02-2022

Grote ophef deze week over de bonussen voor de Philips-top. Door een staaltje creatief boekhouden van commissarissen komt de variabele beloning voor topman Frans van Houten uit op 1,8 miljoen euro, in plaats van de vier ton die zij volgens de strikte letter van de beloningsregels hadden moeten toekennen.

Lees verder

VEB vraagt Philips om meer duidelijkheid na vernietigend FDA rapport

12-01-2022

Wat wist Philips op welk moment over eventuele gebreken van haar slaapapneu-machines? En hoe gaat het concern een vernietigend rapport van de FDA te lijf? Het is een greep uit de vragen die de VEB in een brief stelt aan Philips.

Lees verder

Geknakt vertrouwen in Philips-top is grootste schadepost van apneu-gate

05-01-2022

Juist het jaar waarin Philips zich volledig ging richten op gezondheid lijkt uit te draaien op een regelrechte nachtmerrie. Door apneu-gate ging 17 miljard euro aan beurswaarde in rook op. De schadepost kan toegeschreven worden aan juridische claims en verlies van marktaandeel, maar de voornaamste verklaring is dat beleggers het vertrouwen in het Philips-bestuur kwijt zijn

Lees verder

Reputatieschade Philips door slaapapneu-ophef loopt mogelijk in de miljarden euro’s

29-11-2021

Analisten houden er rekening mee dat Philips miljarden euro’s aan claims moet betalen vanwege gezondheidsrisico’s van haar slaapapneu-apparatuur. Maar de schade als gevolg van de deuk in de reputatie van Philips kan nog groter uitvallen.

Lees verder

Winstwaarschuwing Philips zat eraan te komen

18-10-2021

Beleggers wisten al dat Philips problemen had met de apparaten tegen slaapapneu. Dat het concern daardoor maandag met een winstwaarschuwing moest komen kon daarom geen verrassing zijn. Het aandeel reageerde met een daling die niet veel groter was dan die van de AEX.

Lees verder

UPDATE: VEB vraagt Philips om meer duidelijkheid over medische probleemdossiers

20-09-2021

Philips trekt in totaal ruim een half miljard euro uit om miljoenen beademingsapparaten terug te halen. Het verlies aan beurswaarde is vele malen groter dan die getroffen voorziening. Beleggers lijken het vertrouwen kwijt te zijn. De VEB vraagt Philips in een brief om tekst en uitleg. Onderaan dit artikel vindt u de reactie van Philips op onze brief.

Lees verder