VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Column: Mea culpa Philips

24-10-2022

Sorry. Ik doe het vrijwel nooit, maar die ene keer dat ik zondigde, ging het ook meteen helemaal mis.

Lees verder

De verwoeste oogst van Frans van Houten

19-10-2022

Na een grootschalige transformatie dacht Philips-topman Frans van Houten succes te gaan oogsten. Een achtergehouden, grootschalig debacle heeft aan die intentie inmiddels hardhandig een einde gemaakt. Patiënten en beleggers wachten af hoe Philips zijn fouten goed gaat maken.

Lees verder

Column: Waarom Philips beleggers moet compenseren

12-10-2022

Het is u vast niet ontgaan dat de VEB Philips aansprakelijk heeft gesteld voor het debacle met beademingsapparaten. Jarenlang was de onderneming op de hoogte – of had dat moeten zijn – van mogelijk slecht en schadelijk functioneren van producten die gebruikt worden door miljoenen mensen met slaapproblemen.

Lees verder

Stellingname VEB

05-10-2022

De vuurdoop van de nieuwe Philips-ceo, scherpe kritiek op staatssecretaris Van Rij en de afwikkeling van Boskalis. De ontwikkelingen rond beurs en beleggen gaan razendsnel. De VEB mengt zich actief in discussies en geschillen om de belangen van leden en andere beleggers zo goed mogelijk te behartigen. Een overzicht van uitspraken en stellingnames in de afgelopen weken.

Lees verder

Philips-commissarissen al sinds eind vorig jaar bezig met opvolging Van Houten

30-09-2022

De zoektocht naar de opvolger voor vertrekkend Philips-topman Frans van Houten begon al eind vorig jaar. Diezelfde Van Houten kwam in zijn laatste publieke optreden nog wel met een opvallende mededeling over de slepende apneu-kwestie.

Lees verder

Philips-beleggers willen compensatie van Philips als onderdeel van ‘totaaloplossing’ apneu-debacle

12-09-2022

Philips heeft jarenlang relevante informatie over falende beademingssystemen verzwegen. De onderneming is bezig met een hersteloperatie voor patiënten. Om het vertrouwen in de onderneming te herstellen is ook erkenning van de schade voor beleggers noodzakelijk. Beleggersvereniging VEB stelt Philips hiervoor aansprakelijk.

Lees verder

Philips-topman alsnog weggestuurd vanwege Apneu-schandaal

16-08-2022

Zijn positie was al wankel. Maar nu onderkennen commissarissen dan toch dat de positie van Frans van Houten onhoudbaar was. Het oog van commissarissen is gevallen op Roy Jakobs, die al enige tijd ingevoerd is in het apneudossier. Jakobs heeft twee taken: puin ruimen en het vertrouwen terugwinnen.

Lees verder

Met zelfbedacht winstbegrip probeert Philips tegenvallers te camoufleren

17-05-2022

Het vertrouwen van beleggers in Philips lijkt weg nu blijkt dat de top maar geen grip krijgt op het apneudossier. Maar het zaadje voor de ophef is al jaren geleden geplant. Door een eigen winstcijfer te presenteren dat een te rooskleurig beeld van zaken geeft.

Lees verder

Aandeelhouders Philips serveren bonus af met ongekende tegenstem

11-05-2022

Creatief boekhouden om een bonus mogelijk te maken na een rampjaar. Dat schoot beleggers in het verkeerde keelgat op de jaarvergadering van Philips: 80 procent van het aandelenkapitaal stemde tegen het beloningsverslag. Commissarissen voelden zich niet aangesproken en topman Van Houten weigert zijn bonus terug te storten.

Lees verder

Vertrouwen in Philips loopt weer een deuk op na nieuwe tegenvaller apneuapparaten

25-04-2022

Philips moet voor de vierde keer een voorziening treffen in verband met de terugroepactie voor apneuapparatuur. Het voedt de twijfel verder over de positie van ceo Van Houten. De VEB zal tegen verschillende agendavoorstellen stemmen op de aandeelhoudersvergadering van 10 mei.

Lees verder

Creatief boekhouden helpt Philips-ceo Frans van Houten aan miljoenenbonus

25-02-2022

Grote ophef deze week over de bonussen voor de Philips-top. Door een staaltje creatief boekhouden van commissarissen komt de variabele beloning voor topman Frans van Houten uit op 1,8 miljoen euro, in plaats van de vier ton die zij volgens de strikte letter van de beloningsregels hadden moeten toekennen.

Lees verder

VEB vraagt Philips om meer duidelijkheid na vernietigend FDA rapport

12-01-2022

Wat wist Philips op welk moment over eventuele gebreken van haar slaapapneu-machines? En hoe gaat het concern een vernietigend rapport van de FDA te lijf? Het is een greep uit de vragen die de VEB in een brief stelt aan Philips.

Lees verder