VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Jaarlijks onderzoeken we welke broker de voordeligste keuze is voor doe-het-zelf-beleggers. Maar wat zegt de prijs over veiligheid, handelsmogelijkheden en gebruiksgemak? We laten zien waar je op moet letten bij het vergelijken van brokers op service.

1. Aanbod
Beleggers zijn doorgaans gebaat bij een groot aanbod van obligaties, aandelen, etf’s (exchange-traded funds) en afgeleide effecten. En toegang tot veel verschillende markten. Bepaal daarom altijd voor jezelf waarin je wilt beleggen en controleer of je beoogde broker het aanbiedt. Overigens blijkt dat vrijwel alle brokers toegang bieden tot de grootste beurzen in Europa en de Verenigde Staten.

 

2. Ordermogelijkheden
Het kan bijvoorbeeld prettig zijn om ruim van tevoren een order in te leggen. Zeker voor wie niet continu actief is op de beurs. En wellicht wil je daarbij pas kopen wanneer de belegging 2% in waarde daalt. Kijk daarom ook goed naar de ordermogelijkheden. Naast de veelvoorkomende ‘bestens’ (zonder prijslimiet) en de limietorder (met een prijslimiet) zijn er andere ordertypes, zoals de trailing-stop-order (de stopprijs zet je vast boven of onder de koers).

 

3. Informatie
Zonder informatie is een belegger stuurloos. Op internet is op een veelheid aan websites ongelooflijk veel informatie te vinden, maar ook brokers kunnen die informatie bieden. Denk bijvoorbeeld aan koersgrafieken, dividendgegevens, financiële ratio’s, educatie en balansgegevens.


Sommige brokers bieden überhaupt weinig informatie aan. Andere brokers rekenen hiervoor extra kosten.

 

4. Veiligheid
Effecten op de beleggersrekening moeten onder alle omstandigheden veilig zijn. In vrijwel alle gevallen is dat gelukkig zo. Effecten in de portefeuille zijn namelijk afgescheiden van de rest van de boedel van een broker. In geval van faillissement zijn klanten hun beleggingen dan niet kwijt. Er kunnen uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld bij ABN Amro voor producten waar de bank zelf uitgever van is.


Enig risico is er ook bij partijen die de effecten van hun klanten mogen uitlenen. Speculatieve beleggers gebruiken deze stukken om ‘short’ te gaan. DeGiro doet dit bijvoorbeeld standaard, maar beleggers kunnen, bij opening van een rekening, kiezen om uitlenen van hun stukken niet toe te staan.

 

5. Klantenservice
Belangrijk voor beleggers die ondersteuning willen bij het zoeken naar beleggingen en extra informatie willen over effecten. Het helpt ook als de klantenservice meedenkt met de klant en aanvullende informatie geeft die van belang is, maar waar de klant niet om heeft gevraagd. Een goede klantenservice is ook belangrijk voor beleggers die een klacht hebben of willen handelen als er een storing is op het digitale platform.

 

6. Drempels bij overstappen
Erg belangrijk voor beleggers die willen overstappen naar andere brokers. Dat gaat namelijk niet altijd zonder slag of stoot. Vooral de grootbanken brengen hoge kosten in rekening voor het overboeken van effecten. Bovendien kunnen beleggers vaak niet handelen tijdens de overboekperiode.

Wel vergoeden veel brokers (een deel van) de overstapkosten. Informeer je hier goed over.

 

Vergelijk ook op kosten
Beleggers kunnen jaarlijks al snel honderden euro’s besparen door te kiezen voor de juiste broker. Gebruik onze vergelijkingstool om de goedkoopste broker te vinden.
  

Brokers vergelijken op kosten  Veelgestelde vragen