VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zelf beleggen kan zo ingewikkeld (of eenvoudig) zijn als je het zelf maakt. Dit stappenplan zelf beleggen helpt je op weg.

Gebruik van het stappenplan zelf beleggen
Indien je geen doel hebt (behalve plezier in beleggen), begin je bij stap 4. We gaan er bij dit stappenplan zelf beleggen overigens vanuit dat je voldoende vermogen hebt om te gaan beleggen en dat beleggen een passende keuze voor je is. Het geldplan 'Sparen, aflossen of beleggen' helpt je bepalen of beleggen op dit moment past bij je financiële situatie.  


Stap 1: bepaal je 
beleggingsdoel(en)

Misschien wel de moeilijkste stap: waarvoor ga je nu eigenlijk (zelf) beleggen? Zet daarom je beleggingsdoelen op een rijtje. 

Stap 2: bepaal wanneer je welk bedrag nodig hebt

 

Stap 3: bepaal het benodigd eindkapitaal per doel
Houd rekening met eventuele kostenstijgingen voor je doel zodat je voldoende eindkapitaal behaalt. Pc’s werden bijvoorbeeld goedkoper de afgelopen tien jaar; studiekosten stegen jaarlijks met zo’n 10%. Luxeproducten, zoals een vakantiehuisje in het buitenland, stegen gemiddeld ook harder dan de algemene inflatie.

Stap 4: bepaal je risicoprofielStappenplan zelf beleggen
Risico en rendement gaan hand in hand. Bij verschillende risicoprofielen horen verschillende te verwachten rendementen.

Je risicoprofiel is daarom belangrijk bij het bepalen van de benodigde inleg. Besef dat je meer risico kunt nemen naarmate je beleggingshorizon langer is. Hoe langer je belegt, des te groter de kans op vermogensgroei. Dit geldt in sterke mate voor beleggingen in aandelen.

Op de website van veel banken kun je kosteloos een vragenlijst invullen die je inzicht verschaft in je risicoprofiel. Gebruik bijvoorbeeld de vragenlijst van ABN Amro. Houd er rekening mee dat verschillende aanbieders risico anders inschatten. Wie bij de ene broker een neutrale belegger is, kan bij een ander als offensief te boek staan.

Zie hier een overzicht van ‘standaard’ beleggingsproducten van verschillende banken en vermogensbeheerders met een inschatting van de bijbehorende risico-indeling


Stap 5: bepaal hoeveel je gaat beleggen
Je kunt nu bepalen welk bedrag je – zeg maandelijks – moet inleggen om je doel te behalen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld de vermogenscalculator van FitVermogen.nl gebruiken. 


Stap 6: vind een geschikte broker of bank
Je kunt niet direct zelf op de beurs beleggen; daarvoor heb je een bank of broker nodig. Gelukkig open je gemakkelijk via internet een beleggersrekening.

Maar let wel op de kosten. De bank/broker rekent doorgaans een percentage van de waarde van de opgegeven order, de provisie. Deze kosten verschillen sterk per bank of broker. Het loont daarom de moeite om partijen te vergelijken. Lees daarvoor bijvoorbeeld het laatste brokeronderzoek van de VEB of gebruik de brokervergelijkingstool. Ook kun je brokers vergelijken op de kwaliteit van hun dienstverlening

Bedenk goed dat brokers en banken er belang bij hebben dat je veel orders plaatst. Laat je daarom niet verleiden tot meer handelen dan je vooraf van plan was.

Ga naar de vergelijkingstool


Stap 7: begin, maar volg de basisprincipes
Door (zelf) te beleggen, neem je een risico. Je weet niet wat de waarde van je investering in de toekomst zal zijn. De basisprincipes van het beleggen zijn een essentieel onderdeel van het stappenplan zelf beleggen. Ze verhogen de kans op een positief resultaat op de langere termijn: