VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zelf beleggen kan zo ingewikkeld (of eenvoudig) zijn als je het zelf maakt. Dit stappenplan zelf beleggen helpt je op weg.

Gebruik van het stappenplan zelf beleggen
Indien je geen doel hebt (behalve plezier in beleggen), begin je bij stap 4. We gaan er bij dit stappenplan zelf beleggen overigens vanuit dat je voldoende vermogen hebt om te gaan beleggen en dat beleggen een passende keuze voor je is. Het geldplan 'Sparen, aflossen of beleggen' helpt je bepalen of beleggen op dit moment past bij je financiële situatie.  


Stap 1: bepaal je 
beleggingsdoel(en)

Misschien wel de moeilijkste stap: waarvoor ga je nu eigenlijk (zelf) beleggen? Zet daarom je beleggingsdoelen op een rijtje. 

Daarbij is het van belang om na te gaan of je beleggingsdoelstellingen een objectieve of een subjectieve prioriteit hebben. Ben je bijvoorbeeld voor je inkomen (deels) afhankelijk van dividend uit beleggingen? Of heb je een bepaald bedrag nodig om een hypotheek af te lossen of om op een bepaalde leeftijd met pensioen te gaan? In die gevallen zorgt het noodzakelijke karakter van je beleggingsdoelstellingen voor een objectieve prioriteit.


Hangen je beleggingsdoelstellingen verband met minder noodzakelijke dingen, zoals het aanschaffen van een vakantiehuis, zeilboot, een wereldreis of het uitoefenen van een dure hobby, dan spreek je van een subjectieve prioriteit.

Een vermogensbeheerder houdt voor de klant rekening met deze zaken bij het samenstellen en het onderhouden van de assetmix. Omdat we er in dit stuk vanuit gaan dat je ervoor hebt gekozen om zelf te beleggen, zul je zelf afwegingen moeten maken. 

Het is daarom raadzaam om de mate van noodzakelijkheid van je beleggingsdoelstellingen mee te wegen in de beslissingen die je maakt bij het samenstellen van je beleggingsportefeuille. Zo kun je met een subjectieve prioriteit doorgaans een hoger risico veroorloven; als je visie niet uitkomt en je kunt daardoor geen zeilboot kopen, dan is dat geen ramp. In dat geval kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om je beleggingshorizon te verlengen of om een goedkoper type zeilboot te kopen.

Heb je voor je pensioen op een bepaalde datum een bepaald bedrag nodig, dan kan het problematisch uitpakken als je je beleggingsdoelstelling niet haalt. Dat betekent dat je mogelijk langer moet doorwerken of dat je genoegen moet nemen met een lagere levensstandaard. Om er zekerder van te zijn dat je je beleggingsdoelstellingen haalt, kun je bijvoorbeeld besluiten om je periodieke inleg te verhogen en om defensiever te beleggen.

 

Stap 2: bepaal wanneer je welk bedrag nodig hebt
Afhankelijk van de prioriteit binnen je beleggingsdoel kun je bepalen wat je beleggingshorizon is. Zaken zoals een pensioendatum of een studie van je kind(eren) bieden een duidelijke leidraad. In deze gevallen kan het lastig, zo niet onmogelijk zijn om je beleggingshorizon te verlengen. Bij doelstellingen met een lage prioriteit, zoals de aanschaf van een sportauto, hoef je minder gefixeerd te zijn op een bepaalde horizon. Heb je het beoogde bedrag niet behaald, dan kun je eenvoudigweg blijven doorbeleggen totdat je het bedrag wel bij elkaar hebt.

Ben je (later) voor inkomen afhankelijk van dividend of rente, dan is er geen eindstreep waarop je de beleggingen verkoopt. Wel dien je bij het bereiken van het beoogde vermogen de markt te blijven volgen, zodat je kunt ingrijpen indien de waarde van je beleggingen en de inkomsten daaruit dalen.  

Stap 3: bepaal het benodigd eindkapitaal per doel
Houd rekening met eventuele kostenstijgingen voor je doel zodat je voldoende eindkapitaal behaalt. Pc’s werden bijvoorbeeld goedkoper de afgelopen tien jaar; studiekosten stegen jaarlijks met zo’n 10%. Prijzen van luxeproducten, zoals een vakantiehuisje in het buitenland, stegen gemiddeld ook harder dan de algemene inflatie.

Stap 4: bepaal je risicoprofielStappenplan zelf beleggen
Risico en rendement gaan hand in hand. Bij verschillende risicoprofielen horen verschillende te verwachten rendementen.

Je risicoprofiel is daarom belangrijk bij het bepalen van de benodigde inleg. Besef dat je meer risico kunt nemen naarmate je beleggingshorizon langer is. Hoe langer je belegt, des te groter de kans op vermogensgroei. Dit geldt in sterke mate voor beleggingen in aandelen.

Op de website van veel banken kun je kosteloos een vragenlijst invullen die je inzicht verschaft in je risicoprofiel. Houd er rekening mee dat verschillende aanbieders risico anders inschatten. Wie bij de ene broker een neutrale belegger is, kan bij een ander als offensief te boek staan.

Zie hier een overzicht van ‘standaard’ beleggingsproducten van verschillende banken en vermogensbeheerders met een inschatting van de bijbehorende risico-indeling


Stap 5: bepaal hoeveel je gaat beleggen
Je kunt nu bepalen welk bedrag je – zeg maandelijks – moet inleggen om je doel te behalen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld de vermogenscalculator van FitVermogen.nl gebruiken. 


Stap 6: vind een geschikte broker of bank
Je kunt niet direct zelf op de beurs beleggen; daarvoor heb je een bank of broker nodig. Gelukkig open je gemakkelijk via internet een beleggersrekening.

Maar let wel op de kosten. Per bank of broker kunnen de kosten sterk uiteenlopen. Het loont daarom de moeite om partijen te vergelijken. Lees daarvoor bijvoorbeeld het laatste brokeronderzoek van de VEB of gebruik de brokervergelijkingstool. Ook kun je brokers vergelijken op de kwaliteit van hun dienstverlening

Bedenk goed dat brokers en banken er belang bij hebben dat je veel orders plaatst. Laat je daarom niet verleiden tot meer handelen dan je vooraf van plan was.

Ga naar de vergelijkingstool


Stap 7: begin, maar volg de basisprincipes
Door (zelf) te beleggen, neem je een risico. Je weet niet wat de waarde van je investering in de toekomst zal zijn. De basisprincipes van het beleggen zijn een essentieel onderdeel van het stappenplan zelf beleggen. Ze verhogen de kans op een positief resultaat op de langere termijn:

 

Vragen? Neem contact op met de Beleggersservice
Als beginnende zelfbelegger kun je tegen allerlei vragen of twijfels aanlopen. Neem contact op met de Beleggersservice van de VEB voor informatie en handvatten die je op weg kunnen helpen. De Beleggersservice is telefonisch en via e-mail bereikbaar.