VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dit is een van de eenvoudigere, maar ook duurdere opties voor beleggers. De vele reclame-uitingen waarmee aanbieders van dergelijke oplossingen schermen, doen vermoeden dat het hier om innovatieve vormen van vermogensbeheer gaat. Dat is meestal niet zo. 

Voor wie 
Totaalpakketten zijn bedoeld voor beleggers die risico willen spreiden, maar geen zin of tijd hebben om individuele aandelen, obligaties of beleggingsfondsen te kiezen. Het gaat meestal om een defensief, neutraal en offensief profiel, waarbij het risico dat beleggers nemen verschilt.
 
In veel gevallen bestaat een dergelijk product uit een aantal beleggingsfondsen waarvan aandelen en obligaties de hoofdbestanddelen zijn. Naast de kosten voor de onderliggende fondsen, betaal je ook een vergoeding voor het totaalpakket. 


Vergelijken loont 
Goedkope aanbieders van totaalpakketten kunnen zomaar een factor twee goedkoper zijn dan de duurdere merken. Op lange termijn kan dat duizenden euro’s aan rendement schelen.

Neem een belegger die voor 25.000 euro een portefeuille wil aanschaffen, met een neutraal risicoprofiel (ruwweg voor de ene helft bestaande uit aandelen en voor de andere helft uit obligaties). 

Als deze belegger dit bedrag belegt in het online platform van NN Investment Partners, Fitvermogen, dan levert dit na twintig jaar – op basis van historische rendementen in een gunstig scenario waarin bruto 6 procent rendement per jaar wordt gemaakt – een bedrag op van ruim 68.699 euro. In die twee decennia heeft de belegger dan 6.876,28 euro betaald aan kosten.

Bij ABN Amro Begeleid Beleggen lopen deze kosten in diezelfde periode op tot 11.447 euro. De opbrengst bij ABN Amro is daardoor veel lager, namelijk 60.846 euro.

Totaalpakketten van verschillende aanbieders zijn niet identiek, het beleggingsresultaat kan dus verschillen. Wel is duidelijk dat kosten altijd ten koste gaan van het uiteindelijke nettorendement.

 

Kostenonderzoek VEB
Lees meer in ons onderzoek naar de kosten van totaalpakketten.


Of, doe het zelf
Zeker bij een grote inleg bespaar je al snel een hoop geld. Indien je de extra dienstverlening van het totaalpakket niet nodig hebt (bestaande uit vooral tools en overzichten), kun je wellicht beter voor indexfondsen kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een passief mixfonds kopen of een passief mixfonds samenstellen