VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dit is een van de eenvoudigere, maar ook duurdere opties voor beleggers. De vele reclame-uitingen waarmee aanbieders van dergelijke oplossingen schermen, doen vermoeden dat het hier om innovatieve vormen van vermogensbeheer gaat. Dat is meestal niet zo. 

Voor wie 
Totaalpakketten zijn bedoeld voor beleggers die risico willen spreiden, maar geen zin of tijd hebben om individuele aandelen, obligaties of beleggingsfondsen te kiezen. Het gaat meestal om een defensief, neutraal en offensief profiel, waarbij het risico dat beleggers nemen verschilt.
 
In veel gevallen bestaat een dergelijk product uit een aantal beleggingsfondsen waarvan aandelen en obligaties de hoofdbestanddelen zijn. Naast de kosten voor de onderliggende fondsen, betaal je ook een vergoeding voor het totaalpakket. 


Vergelijken loont 
Goedkope aanbieders van totaalpakketten kunnen zomaar een factor twee goedkoper zijn dan de duurdere merken. Op lange termijn kan dat duizenden euro’s aan rendement schelen.

Neem een belegger die voor 25.000 euro een portefeuille wil aanschaffen, voor de helft bestaande uit aandelen en voor de andere helft uit obligaties. 

Als deze belegger dit bedrag belegt in het online platform van NN Investment partners, Fitvermogen, dan levert dit na twintig jaar – op basis van historische rendementen op aandelen en obligaties – een bedrag op van ruim 73.769 euro. In die twee decennia heeft de belegger dan 6.058 euro betaald aan kosten.

Bij Robeco One lopen deze kosten in diezelfde periode op tot 11.629 euro. De opbrengst bij Robeco One is daardoor veel lager, namelijk 64.041 euro. 

Kostenonderzoek VEB
Lees meer in ons onderzoek naar de kosten van totaalpakketten.


Of, doe het zelf
Zeker bij een grote inleg bespaar je al snel een hoop geld. Indien je de extra dienstverlening van het totaalpakket niet nodig hebt (bestaande uit vooral tools en overzichten), kun je wellicht beter voor indexfondsen kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een passief mixfonds kopen of een passief mixfonds samenstellen