VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggen in materialen en goederen, zoals olie, goud en koper, doe je niet voor de inkom­sten, maar puur voor de waardevermeerdering. Dit kan soms tijdelijk heel goed uitpakken, maar op de lange duur is het geen geschikte belegging. 

Een goed voorbeeld is de postzegel. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was menigeen ervan overtuigd dat postzegels alleen maar meer waard zouden worden. Zelfs serieuze financiële instellingen gingen over tot het aankopen van partijen postzegels. Gedurende enige jaren gingen de prijzen inderdaad omhoog. Rond de eeuwwisseling bleek echter dat de meeste postzegels sterk in waarde waren gedaald.

Een oude postzegel is een eindproduct dat alleen als verzamelobject waar­de heeft, de productiewaarde is nagenoeg nul. Hetzelfde geldt in meer of mindere mate voor kunst, horloges, dure wijn, whisky, diamanten en sieraden. Deze verza­melobjecten horen dus niet thuis in een beleggingsportefeuille.

Fysiek aanhouden?
Beleggingen in materialen en goederen hoef je overigens niet altijd fysiek aan te houden. Er zijn verschillende financiële instrumenten waarmee beleggers kunnen profiteren van de prijsontwikkeling van deze grondstoffen, zoals trackers en beleggingsfondsen. Via de VEB Fondsselector vind je ook fondsen die (indirect) beleggen in grondstoffen. 

EdelmetalenBeleggen in materialen en goederen
Edelmetalen (zoals goud, platina en zilver) en grondstoffen (waaronder olie, aluminium, koper, nikkel, lood en zink) kunnen het risico van een beleg­gingsportefeuille verminderen, omdat hun prijs niet of zelfs tegengesteld varieert met de koersbewegingen op de aandelen- of obligatiemarkt. Zo zorgt een plotseling sterk stijgende olieprijs vaak voor dalende aandelen­koersen.

In het algemeen geldt dat een hoge inflatie slecht is voor aandelen, maar positief doorwerkt in de prijzen van grond­stoffen. Of eigenlijk is het ook vaak andersom: stijgende grondstofprijzen veroorzaken inflatie. Het toevoegen van een ‘paar vaten olie’ aan de portefeuille heeft dan een dempend effect op het risico. Bedenk wel dat het ook een dempend effect heeft op het verwachte rendement.  

Lees over het beleggen in goud

 

Grondstoffen en materialen
Productiewaarde is er wel voor materialen en grondstoffen die gebruikt kunnen worden voor de opwekking van energie of voor de productie van goederen. In tijden van sterke economische groei kan het kopen van grond­stoffen tijdelijk zeer lucratief zijn. Grondstoffen kunnen bij een groeiende vraag snel meer waard worden.

 

Download H5 over Materialen en goederen uit 'Beleggen kun je zelf'