VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eerste stappen voor de beginnende belegger

Beleggen kan heel gemakkelijk zijn, ook voor de beginner. We helpen je in eenvoudige stappen op weg, zodat je de keuzes maakt die het beste bij je passen.


Stap 1: Manier van beleggen bepalen
Het is belangrijk (om als beginner) een vorm te kiezen die aansluit bij je beschikbare tijd, kennis en interesse in beleggen. Er zijn manieren van beleggen die veel tijd vergen en manieren die nagenoeg geen inspanning of kennis vereisen.

Laat je keuze ook afhangen van de gemiddelde verwachte kosten per vorm van beleggen

Selecteer een vorm van beleggen


Stap 2: Dienstverlener vinden
Hoe je ook gaat beleggen, dat doe je altijd met behulp van een financiële dienstverlener. Klik op de links in de tabel voor 1) meer informatie over de vorm van beleggen of 2) het vinden van een geschikte dienstverlener.

 
Let op: ga niet voor de eerste de beste dienstverlener. Zorg ervoor dat je partijen goed vergelijkt op kosten. Dat scheelt je op lange termijn al snel vele duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. 


Stap 3: Doel en in te leggen bedrag bepalen 
Wat je inlegt, is afhankelijk van het bedrag dat je overhebt. Maar ook van het doel waarvoor je belegt. De Infographic doelgericht beleggen helpt je bepalen wat je wilt bereiken en hoeveel je daarvoor (al dan niet periodiek) moet inleggen. 

Het is een goed idee als beginner niet meteen al je spaargeld in te leggen. Probeer het eerst eens met een klein deel van je vermogen zodat je de gekozen vorm van beleggen leert kennen.

Ga je bijvoorbeeld zelf beleggen, koop dan eerst eens een beleggingsfonds om het te ervaren. Ook bij het gebruikmaken van andere diensten kan het helpen eerst eens een teen in het water te steken. 


Stap 4: Aan de slag
Via de tabel onder stap 2 vind je meer 'how to-informatie' over de manier waarop je wilt beleggen.  

 

Pas de basisprincipes toe
Met deze algemene wetten van het beleggen verhoog je de kans dat je een positief rendement behaalt.

Lees de basisprincipes van beleggen