VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggen blijkt zich erg goed te lenen voor stoere verhalen. Desondanks zijn er genoeg mensen voor wie het beleggingsavontuur in een tranendal eindigde. Neem onze tips voor veilig beleggen daarom mee in je afwegingen.

Veilig beleggen, heeft alles te maken met het beschermen van je vermogen. De impact van tegenvallers minimiliseren en de kans op een positief rendement vergroten. 

1. Ga niet zomaar in op aanbiedingen
Nog steeds benaderen boilerrooms beleggers in Nederland. Het gaat vaak om vlotte praters die je ongevraagd benaderen met even mooie als exotische aanbiedingen, speciaal voor jou maar wel graag snel beslissen. In een mum van tijd proberen ze je vertrouwen te winnen en schuwen daarbij geen middel. Leugens, vage beloftes en zielige verhalen zijn daarbij strijk en zet. Deze financiele oplichters zijn vaak zo goed in hun werk dat de slachtoffers hen soms tot het bittere einde blijven verdedigen.tips voor veilig beleggen

Gouden regel: als iemand je zonder eerder contact benadert met een beleggingsaanbieding, neem dan aan dat het niet kwalificeert als veilig beleggen. VEB-leden kunnen de VEB altijd benaderen wanneer zij twijfelen of een aanbieding betrouwbaar is. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kun je controleren of de financiële aanbieder de benodigde vergunningen heeft.

Ook zijn er allerlei signaalaanbieders die tegen vergoeding ‘de gouden tip’ beloven. Trap er niet in. Als ze zo zeker waren van hun zaak hadden ze jou niet nodig.

2. Weet waar niet in te beleggen
Realiseer je dat risico en rendement nagenoeg altijd hand in hand gaan. Een voorgeschoteld rendement van 7% betekent een hoog risico bij lage rentes. Als niet direct duidelijk wordt gemaakt welke risico’s gelopen worden dan is dat een reden om de belegging in kwestie te wantrouwen.

Notoire hoog-risico-beleggingen zijn die in verre landen, exotische producten, beperkt verhandelbare producten of een combinatie van deze factoren. Denk aan teakhoutplantages, struisvogelboerderijen, vastgoed in exotische oorden en scheepvaart-cv’s. Mocht je, ondanks alle waarschuwingen, willen beleggen in producten of diensten die aan (een van) bovenstaande kenmerken voldoen, zorg er dan in ieder geval voor dat je tip 3 en 4 toepast.

3. Spreid je vermogen
Een van de onveiligste manieren van beleggen, is al je geld op één paard wedden. Zo belegden sommige mensen hun volledige vermogen in beursdebacles als World Online en Fortis. Andere beleggers vertrouwden al hun geld toe aan het frauduleuze Palminvest, dat het beloofde te beleggen in Dubais vastgoed.

Door je vermogen te spreiden, bijvoorbeeld over verschillende beleggingscategorieën en –producten, maar ook aanbieders, ben je niet meteen je hele vermogen kwijt bij een tegenvaller.

Hoe je je vermogen kunt spreiden


4. Mijd beleggingen die je niet begrijpt
Vergelijk het met het kopen van een huis. De meeste mensen gaan zelf een kijkje nemen zodat ze precies weten wat ze kopen. Doen ze dat niet, dan is er het risico dat het huis toch niet helemaal voldoet aan hun wensen en/of dat ze te veel betalen.

Zo werkt veilig beleggen ook: je moet begrijpen waarin je belegt. Een beleggingsproduct moet bij je passen qua risicobereidheid en beleggingskennis. Als je bijvoorbeeld in cfd’s belegt, moet je weten dat je in sommige gevallen met een restschuld kunt achterblijven. Is dat acceptabel voor je? En als je in obligaties belegt, is het handig te begrijpen dat de waarde ervan afhankelijk is van de rentestand.

Wees kritisch ten aanzien van aanbiedingen van beleggingsproducten. Banken en andere financiële dienstverleners willen geld aan beleggers verdienen en dat vertaalt zich niet altijd in goedkope producten.

5. Veilig beleggen is jezelf kennen
Veilig beleggen vergt zelfkennis en discipline. De 9 tips voor veilig beleggenmenselijke beperkingen die we allemaal in meerdere of mindere mate hebben, kunnen beleggen onveiliger maken. Voor sommige mensen is het ronduit onverstandig om zelf beleggingsbeslissingen te nemen.

Je ziet het ook in het casino. De een loopt er naar binnen en verspeelt niet meer dan de voorgenomen maximale 100 euro, terwijl een ander zijn maandsalaris kwijt is.

Is zelf beleggen voor jou verstandig?

 

6. Kies voor solide aanbieders
Uit tip 1 werd al duidelijk dat er frauduleuze aanbieders zijn. Er is een aantal checks dat je kunt doen om met meer zekerheid te zeggen of een aanbieder bonafide is:

  1. Register Autoriteit Financiële Markten (AFM). Alleen beleggingsondernemingen met een AFM-vergunning mogen in Nederland beleggingsdiensten verlenen en/of beleggingsactiviteiten verrichten. Controleer hier of de aanbieder een beleggingsvergunning heeft.
  2. Registratie DSI. Een financiële professional die DSI-gecertificeerd is, wordt regelmatig op integriteit, kennis en vakbekwaamheid getoetst. Controleer hier of de professional DSI-gecertificeerd is. Lees meer over het DSI


Maar let op: ook deze instituten kunnen niet garanderen dat een aanbieder bonafide is. Wel kunnen ze zeggen of deze voldoet aan hun eisen. 

7. Let op de kosten
Veilig beleggen, betekent ook dat je de beleggingskosten beperkt. Het effect van kosten op het rendement kan namelijk flink zijn.

Neem bijvoorbeeld 1% extra jaarlijkse kosten bij een initiële inleg van 100.000 euro. Dat betekent na 20 jaar al gauw tienduizenden euro’s minder rendement, afhankelijk van het behaalde rendement. Niet bepaald veilig dus die kosten.

Hoe je goedkoper kunt beleggen 


8. Pas op met rendementen uit het verleden
Aanbieders schermen graag met successen uit het verleden, maar die zijn niet altijd betrouwbaar, omdat:

9. Beleg voor de lange termijn
Wanneer je belegt, is er altijd sprake van een marktrisico, de kans dat de markt in zijn geheel inzakt en beleggingen waarde verliezen. Dit zal van tijd tot tijd gebeuren.

Een voorbeeld helpt het belang te verduidelijken. Neem iemand die over vijf jaar zijn geld nodig heeft en het nu belegt. De kans bestaat dat de waarde van zijn beleggingen over vijf jaar minder is dan nu. In tegenstelling tot iemand die het geld pas over 20 jaar nodig heeft, heeft deze belegger geen tijd voor herstel.

Over een langere periode van bijvoorbeeld 20 jaar is de kans op verlies een stuk kleiner, en kunnen we gemakkelijker spreken van veilig beleggen. Het verleden toont aan dat veel beleggingen, ondanks ups en downs tussendoor, over een langere periode blijven stijgen. Door periodiek vermogen in te blijven leggen, vergroot je de kans om ook te profiteren van tijdelijke afwaarderingen.

Ook doe je er goed aan om niet te veel te handelen, aangezien je daarmee de kans vergroot dat je geld verliest. De mens is namelijk erg slecht in het timen van de markt



Over beleggen voor de lange termijn